Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

jefferson

#26 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

korisnik101 wrote:
jefferson wrote:
(kao i obicno) nije ti tacan podatak:

Bosna i Hercegovina:
Od bruto plate 1000 KK se radniku odbija ca. 6% poreza + 32% socijalnih doprinosa. Dakle effektivno mu se odbija 38%, odnosno 60+320=380 i dobija neto platu 620 KM.
Istovremeno, njegova firma placa jos dodatnih ca. 4% poreza + ca. 10% socijalnih doprinosa, jest jednako 40 + 100 = 140 KM.
Dakle, troskovi ovog uposlenika za firmu su 1000 + 140 = 1140 KM. I dakle, BH drzava na ime poreza ubire 6% +4% = 10%, odnosno 100 KM. A zdravstveni i penzioni fond na ime socijalnih doprinosa ubire 32% + 10% = 42%, odnosno 420 KM.
Pardon, 68% od neto plate!
Evo ti dobar clanak koliko se uzima na platu. I clanak dobro govori o tome da na platu idu jos kojekakve gluposti kao sto je: naknada za vode i slicno, te na kraju clanka imas poredjenja sa ostalim zemljama u svijetu:

http://www.bhtrziste.com/index.php/e-ma ... na-planeti

Pored ovakvih poreza, u Bih se investitor susrece sa takvim glupostima kao sto je poreska inspekcija jer firma ima preplacen PDV kod poreske uprave. Licni primjer!

To prvi put cujem.
Valjda mi koji zivimo i radimo u BiH znamo koliko nam odbijaju od plate.
Meni sigurno ne uzimaju 69% posto. :-)

Volio bih cuti od drugih forumasa koliko njima uzimaju ?>??
Ima onih koji obracunavaju plate onima u Bih a mozda ne zive u BiH!
JThomas

#27 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by JThomas »

ako se na 1.000 "na ruke" doda 68%, dobije se 1.680 i to je iznos koji poslodavac mora platiti da bi zaposlenik dobio 1.000 neto plate na ruke. a može se poći i sa druge strane, od 1.680 koliko plaća poslodavac. kad se od tog iznosa odbije 41,5% dobije se 1.000 na ruke. jednostavno, ko nije bio bolestan kad se u osnovnoj školi učio procenturalni račun.
jefferson

#28 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

JThomas wrote:ako se na 1.000 "na ruke" doda 68%, dobije se 1.680 i to je iznos koji poslodavac mora platiti da bi zaposlenik dobio 1.000 neto plate na ruke. a može se poći i sa druge strane, od 1.680 koliko plaća poslodavac. kad se od tog iznosa odbije 41,5% dobije se 1.000 na ruke. jednostavno, ko nije bio bolestan kad se u osnovnoj školi učio procenturalni račun.
To ti je ta metodologija.
Zavisi da li pokusavas nesto skariti.
Npr. FIPA promovira BiH na ovaj nacin:
http://www.fipa.gov.ba/informacije/posl ... gTag=hr-HR
Pri tom naravno nigdje ne daje ukupan iznos od 42.5% od bruto plate, je oko 68% od neto plate, nego kroz tekst investitor samo mora to racunati.
Naravno, u ovo nisu ukljucene one nase gluposti kao sto je naknada za vodu po zaposleniku, prijava poreza prije nego sto zavrsni obracun prodje za prvi mjesec, te jedno 20 inspekcija u toku prvog mjeseca, par kazni zbog pogresno postavljenog vatrogasnog aparata i slicno.
korisnik101

#29 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

JThomas wrote:ako se na 1.000 "na ruke" doda 68%, dobije se 1.680 i to je iznos koji poslodavac mora platiti da bi zaposlenik dobio 1.000 neto plate na ruke. a može se poći i sa druge strane, od 1.680 koliko plaća poslodavac. kad se od tog iznosa odbije 41,5% dobije se 1.000 na ruke. jednostavno, ko nije bio bolestan kad se u osnovnoj školi učio procenturalni račun.

Pa investitor gleda koliko se uzima iz vlastitog dzepa i koliko dobije radnik.
Ako uzmete iz dzepa 1680 KM i radnik dobije 1000 KM na ruke, onda dazbine ne mogu biti 68%.
Tacan podatak je da su dazbine 42.5 %, i kao takve su medju najnizima u Evropi.
jefferson

#30 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

korisnik101 wrote:

Ako uzmete iz dzepa 1680 KM i radnik dobije 1000 KM na ruke, onda dazbine ne mogu biti 68%.
Tacan podatak je da su dazbine 42 %, i kao takve su medju najnizima u Evropi.
Nije tacno, svi ozbiljni investitori gledaju koliko na kraju ostaje radniku, jer radnik koji je adekvatno placen ce bolje raditi i duze ce ostati u toj firmi, posebno ako se radi o visokokvalifikovanim radnicima.
Kada uzmes neto platu, doprinosi su medju najvisima u evropi.
Medjutim, investitor cak i da kaze OK, opet ce gledati na sta se te pare trose, tako da ne mozes porediti jednu BiH koja uzima 42.5% od bruto plate ili neku EU zemlju i reci: u BiH je to manje, jer je pitanje sta BiH nudi od tih para a sta nudi recimo jedna Belgija? Kakvo je zdravstvo u Beligiji a kakvo u BiH?
Medjutim, sami doprinosi iako su omca oko vrata, nisu problem kao sto je problem praksa naplate poreza, poreske inspekcije, opcinske inspekcije, kantonalne inspekcije. U Bih od 30 dana mjesecno, 15 dana se provde po raznoraznim opcinskim/kantonalnim/federalnim sluzbama rjesavajuci probleme kao sto je: preplacen PDV!
JThomas

#31 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by JThomas »

đon-obraz, samo nastavlja nakon što je rekao da druga metodologija izmišljanje. ti znaš šta investitor gleda, a nisi mogao skontati kako obje cifre mogu biti tačne.
korisnik101

#32 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

JThomas wrote:đon-obraz, samo nastavlja nakon što je rekao da druga metodologija izmišljanje. ti znaš šta investitor gleda, a nisi mogao skontati kako obje cifre mogu biti tačne.
Ne budite smjesni
NIje to druga metologija. To je laz. 680 od 1680 nije 68%.
JThomas

#33 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by JThomas »

dublje se uvaljuješ. nisi skontao elementarnu stvar. a tabirio bi bjelosvjetsku ekonomiju.
Ovdje mi je malo nejasno na vasem linku kad kazu:
http://www.bhtrziste.com/index.php/e-ma ... 1202-najve
" U FBiH ukupni porezi i doprinosi na plate iznose 69 posto na neto zaradu, što je, dakle, za samo 0,8 posto manje nego u Srbiji. Ako koristimo drugo metodologiju obračuna, u našem slučaju je riječ o 41,5 posto ukupno za doprinose, tojeste 31 posto za doprinose iz plata, ali na bruto iznos."

Koja je to druga metodologija obracuna ?
Da se ne zove izmisljotina ? :lol:
jefferson

#34 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

korisnik101 wrote:
JThomas wrote:đon-obraz, samo nastavlja nakon što je rekao da druga metodologija izmišljanje. ti znaš šta investitor gleda, a nisi mogao skontati kako obje cifre mogu biti tačne.
Ne budite smjesni
Ali je 680 od 1000 68%.
Ali dobro, da te previse ne smaramo sa matematikom iz 3 razreda osnovne :lol:
korisnik101

#35 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

jefferson wrote:
korisnik101 wrote:

Tacan podatak je da su dazbine 42 %, i kao takve su medju najnizima u Evropi.
Nije tacno, svi ozbiljni investitori gledaju koliko na kraju ostaje radniku, jer radnik koji je adekvatno placen ce bolje raditi i duze ce ostati u toj firmi,!
Pa zna se koliko ostaje radniku. 1000 KM od 1680 KM !
korisnik101

#36 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

jefferson wrote:
korisnik101 wrote:
Ne budite smjesni
Ali je 680 od 1000 68%.
Ali dobro, da te previse ne smaramo sa matematikom iz 3 razreda osnovne :lol:
Mozete vi sazivati kako god hocete, ali nikada 680 nece biti 68% od 1680. :D
korisnik101

#37 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

Evo da vam dam primjer Njmacke:

Od bruto plate 1000 Eura se radniku odbija ca. 28% poreza + 15% socijalnih doprinosa (zdravstveno 8% i penziono 7%). Znaci efektivno mu se odbija 28% + 15% = 43%, odnosno 280+150=430 i dobija neto platu 570 Eura.
Istovremeno, njegova firma placa jos dodatnih ca. 17% poreza + ca. 14% socijalnih doprinosa, jest jednako 170 + 140 = 310 Eura.
Dakle, troskovi ovog uposlenika za firmu su 1000 + 310 = 1310 Eura. I dakle, Njemacka drzava na ime poreza ubire 28% + 17% =45%, odnosno 450 Eura. A zdravstveni i penzioni fond na ime socijalnih doprinosa ubire 15% + 14% = 29%, odnosno 290 Eura.
korisnik101

#38 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

U gornjem prilogu vidite da su opterecanja za investitora puno veca u Njemackoj nego u Bosni i Hercegovini.
Naime , u BiH su opterecenja 42.5 %,,, , dok su u NJemackoj cak 74% !!
jefferson

#39 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

korisnik101 wrote:U gornjem prilogu vidite da su opterecanja za investitora puno veca u Njemackoj nego u Bosni i Hercegovini.
kako da ne, osim sto si propustio da pogledas koliko tacno poslodavac placa a koliko sam radnik!
Google ti je prijatelj, ali smo ranije utvrdili da ti to bas i ne ide od ruke.
korisnik101

#40 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

jefferson wrote:
korisnik101 wrote:U gornjem prilogu vidite da su opterecanja za investitora puno veca u Njemackoj nego u Bosni i Hercegovini.
kako da ne, osim sto si propustio da pogledas koliko tacno poslodavac placa a koliko sam radnik!
Nisam nista propustio. I ne izvrcem lazi tipa 680 je 68% od 1680 :lol:

Njemackom se radniku odbija 28% poreza + 15% socialnih doprinosa = to je 43%
Bosanskom radniku 6% poreza + 32% socijalnih dorpinosa = to je 38%
jefferson

#41 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

korisnik101 wrote:
jefferson wrote:
Nisam nista propustio. I ne izvrcem lazi tipa 680 je 68% od 1680 :lol:

Njemackom se radniku odbija 28% poreza + 15% socialnih doprinosa = to je 43%
Bosanskom radniku 6% poreza + 32% socijalnih dorpinosa = to je 38%
Ja sam rekao da je 680maraka 68% od 1000. Osim sto imas problema sa neto i bruto, izgleda i citanje ti bas najbolje ne ide.
korisnik101

#42 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

jefferson wrote: Ja sam rekao da je 680maraka 68% od 1000. Osim sto imas problema sa neto i bruto, izgleda i citanje ti bas najbolje ne ide.
Vi ste postavili link u kojem pise da je opterecenje za investitora u Federaciji BiH cak 69% !!
Kada sam ja nazvao te podatke laznima, gospodin Jthomas je pokusao matematickim trikom objasniti kako su ti kvazi-novinari dosli do broja 69.
uzgajivac

#43 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by uzgajivac »

korisnik101 wrote:Ovdje mi je malo nejasno na vasem linku kad kazu:
" U FBiH ukupni porezi i doprinosi na plate iznose 69 posto na neto zaradu, što je, dakle, za samo 0,8 posto manje nego u Srbiji. Ako koristimo drugo metodologiju obračuna, u našem slučaju je riječ o 41,5 posto ukupno za doprinose, tojeste 31 posto za doprinose iz plata, ali na bruto iznos."

podatke je plasirala strana firma, time je sve receno. citat: " ... istraživanje renomirane međunarodne revizorske kuće KPMG u kojem su rangirane zemlje prema iznosu efektivne poreske stope i doprinosa na plate."
jefferson

#44 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

korisnik101 wrote:
jefferson wrote: Ja sam rekao da je 680maraka 68% od 1000. Osim sto imas problema sa neto i bruto, izgleda i citanje ti bas najbolje ne ide.
Vi ste postavili link u kojem pise da je opterecenje za investitora cak 69% !!
Kada sam ja nazvao te podatke laznima, gospodin Jthomas je pokusao matematickim trikom objasniti kako su ti kvazi-novinari dosli do broja 69.
Pa sad, ti kvazi novinari su se potpisali, tj. zna se ko je to objavio.
Ti im fino odgovori, stavi svoje ime i prezime pa da nas sve prosvjetlis svojim umom.
I da su oni jedini izvor koji to govori.
Inace, posto mas problema sa neto i bruto, sam si njemacke doprinose izracunao upravo onako kako su izracunali ti novinari.
S tim, sto njemacka ima daleko moderniji sistem naplate, pa poslodavca na kraju to daleko manje kosta jer sam radnik mora odvojiti od svoje palte nakon sto poslodavac odvoji. Tj. naplata je podjeljena izmedju poslodavca i radnika.
jefferson

#45 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

uzgajivac wrote:
korisnik101 wrote:Ovdje mi je malo nejasno na vasem linku kad kazu:

podatke je plasirala strana firma, time je sve receno. citat: " ... istraživanje renomirane međunarodne revizorske kuće KPMG u kojem su rangirane zemlje prema iznosu efektivne poreske stope i doprinosa na plate."
Vjerovatno zavjera Masona ili CIA-e protiv ekonomskih sila koje dolaze sa balkana :lol:
agnostic_front

#46 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by agnostic_front »

I Vatikana, da ne zaboravimo.
korisnik101

#47 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by korisnik101 »

jefferson wrote: S tim, sto njemacka ima daleko moderniji sistem naplate, pa poslodavca na kraju to daleko manje kosta jer sam radnik mora odvojiti od svoje palte nakon sto poslodavac odvoji. Tj. naplata je podjeljena izmedju poslodavca i radnika.
Hahahahah
Alfons Kauders

#48 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
uzgajivac wrote:Da li je tacna tvrdnja Svjetske banke? Citat: "BiH prema uvjetima poslovanja među najgorima na svijetu."

http://www.klix.ba/biznis/bih-prema-uvj ... /131029059

Cudno, jer Bosna i Hercegovina ima fantasticne uvjete za otvaranje proizvodnje, za strane kompanije. Jednostavno poredeci, nije potrebno da otvaraju pogone u zemljama bivseg istocnog bloka, kod nas je jeftinija:

- struja,
- radna snaga,
- zakup poslovnog prostora,
- energenti za grijanje,
- itd.

Dakle, jesmo li povoljni?
Ne odlucuje samo to na ulaganje, i benzin nije glavna stavka kada su energenti u pitanju.
Hajmo redom:
1. Politicka situacija: Investitori ne vole neizvjesnost i zapaljivu retoriku.
2. Komunikacije: imamo oko 70km auto-puta, sto je hajde OK, medjutim, Sarajevski aerodrom je jedan od najskupljih u regiji, dok je zeljeznicka veza, sto je za investitore najvaznije, katastrofalna. Ovdje ne govorim veza u smislu da li imamo prugu ili ne, nego sto na 4 miliona stanovnika imamo dvije zeljeznice, sto se u sred drzave moraju lokomotive mjenjati itd. Sto bi jedan investitor prolazio kroz sve to?
3. Obrazovanje: Ova drzava ne ulaze ni feninga i nauku i istrazivanje. Fakulteti su leglo nepotizma i korupcije. Kada dolazi investitor on hoce da zna da li ce moci racunati na kvalifikovanu radnu snagu za 10g. BiH nije Banglades pa da ljudi rade za pola dolara dnevno sijuci majice. Ali vise nije ni ono sto je bila prije 30g kada smo pravili helikoptere, mlazne avione itd. Jednostavno nemas vise takvog kadra. Probaj otvoriti sada neku firmu koja pravi tehnicki vrlo zahtjevne proizvode pa ces vidjeti problema oko pronalaska radne snage, jerbo, u BiH bi svi da budu ekonomisti i pravnici.
4. Drzava uzima oko 68% od plate, dok daje zdravstvene usluge na nivou Pakistana i slicno (i to je pitanje). Za sve ozbiljnije probleme pomoc moras traziti vani. Investitori ne vole puno politike i vlade u ekonomiji.
5. Mi smo prvaci u korupciji u Evropi. Mnoge razvijene zemlje imaju zakone po kojima firme koje placaju politicare ili birokrate u drugim zemljama krse zakon drzave iz koje dolaze. Iz tog razloga mnoge firme nece da dirnu neke zemlje, a medju njima je i BiH.
6. Administracija: Jel ovo treba objasnjavati?
7. lokacija - da smo s ovim platama negdje izmedju cehe i poljske bili bi dosta zanimljiviji - ovako imamo atraktivniji komsiluk :D

generalno sve stoji :thumbup: slabo se ima sta dodat

i ne znam kad si poceo davat casove matematike :D da se i ja prijavim :D logistika skupa, kadra fali kakvog hoces a bice sve gore kad nam pocnu kolo vodit ove nove generacije s privatnih fakulteta :D
jefferson

#49 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by jefferson »

korisnik101 wrote:
jefferson wrote: S tim, sto njemacka ima daleko moderniji sistem naplate, pa poslodavca na kraju to daleko manje kosta jer sam radnik mora odvojiti od svoje palte nakon sto poslodavac odvoji. Tj. naplata je podjeljena izmedju poslodavca i radnika.
Hahahahah
Aha, sve zemlje evrope se polako primicu njemackom mdelu. Trenutno za zdravstveno u njemackoj poslodavac placa 9.5% a zaposlenik daje isto toliko (toliko o besplatnom zdravstvenom).
Portugal trenutno ima omjer 16%:4.5%, ali ubrzo ide zakon o 16%=16%.
pa se ti smiji koliko hoces.
uzgajivac

#50 Re: Da li je BiH medju najgorima ili najboljima?

Post by uzgajivac »

jefferson wrote: Kada uzmes neto platu, doprinosi su medju najvisima u evropi.
ne mjeri se porez na dohodak sa neto platom, mozes li ti jednom skontati. kada se vrsi poredjenje sa drugim zemljama, procenat se mora racunati na isti nacin. dakle ako je u Svedskoj 51%, a kod nas 42% onda je kod nas nizi porez na dohodak nego u Svedskoj.
Post Reply