KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
-
Lug
#26 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
jesi li ikad cuo u sudskoj odluci da neko mora imati sa nekim, nesmetan ili direktan kontakt.. toliko o sinonimima.
- cyprus
#27 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Koliko sam upućen, Hrvati nama daju prolaz...cindrlimindrli wrote:Kol'ko ja to kontam, sto se njih tice oni su se sa nama dogovorili, nemate prolaz i razligu.cyprus wrote:Pa možemo se žaliti, samo smatram da je pametnije da se dogovorimo sa njima...
-
cindrlimindrli
#28 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Ima li koji medjudrzavni ugovor izmedju BiH i Hrvatske koji garantuje nesmetan prolaz do medjunarodnih vodacyprus wrote:Koliko sam upućen, Hrvati nama daju prolaz...cindrlimindrli wrote:Kol'ko ja to kontam, sto se njih tice oni su se sa nama dogovorili, nemate prolaz i razligu.cyprus wrote:Pa možemo se žaliti, samo smatram da je pametnije da se dogovorimo sa njima...
bosanske prekookeanske
- cyprus
#29 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Ne znam, ali znam da Hrvati insistiraju na rješenju prema kojem bi BiH imala pravo neškodljivog prolaza kroz Hrvatske vode... To jeste u skladu sa konvencijom... Ono što nije u skladu (ponavljam) je činjenica da bi taj prolaz bio kroz njihove unutrašnje, a ne teritorijalne vode...cindrlimindrli wrote:Ima li koji medjudrzavni ugovor izmedju BiH i Hrvatske koji garantuje nesmetan prolaz do medjunarodnih vodacyprus wrote:Koliko sam upućen, Hrvati nama daju prolaz...cindrlimindrli wrote:Kol'ko ja to kontam, sto se njih tice oni su se sa nama dogovorili, nemate prolaz i razligu.
bosanske prekookeanskeflote?
Sad, koliko si me razumio - razumio... Koliko nisi, jebga šta ću ti ja...
-
cindrlimindrli
#30 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Razumio, sve sto nam ponude treba uzeti jer smo toliko jadni da nam ustvari ne moraju nista dati, pa cak ni ono stocyprus wrote:Sad, koliko si me razumio - razumio... Koliko nisi, jebga šta ću ti ja...
nam pripada. Tvoja klasicna capri...crnjak.
- cyprus
#31 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Nisi.cindrlimindrli wrote:Razumio, sve sto nam ponude treba uzeti jer smo toliko jadni da nam ustvari ne moraju nista dati, pa cak ni ono stocyprus wrote:Sad, koliko si me razumio - razumio... Koliko nisi, jebga šta ću ti ja...
nam pripada. Tvoja klasicna capri...crnjak.
-
daddy-kool
#32 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Zašto to rade, nisam u toku?cyprus wrote: Ne znam, ali znam da Hrvati insistiraju na rješenju prema kojem bi BiH imala pravo neškodljivog prolaza kroz Hrvatske vode... To jeste u skladu sa konvencijom... Ono što nije u skladu (ponavljam) je činjenica da bi taj prolaz bio kroz njihove unutrašnje, a ne teritorijalne vode...
Čemu ta arogancija kada je očito da nemaju takvo pravo?
- cyprus
#33 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Pa kad su crtali tu liniju nekad 90-tih očito su mislili da neće bit nikakvih problema... Sad im je malo komplikovano promjenit tu liniju...daddy-kool wrote:Zašto to rade, nisam u toku?cyprus wrote: Ne znam, ali znam da Hrvati insistiraju na rješenju prema kojem bi BiH imala pravo neškodljivog prolaza kroz Hrvatske vode... To jeste u skladu sa konvencijom... Ono što nije u skladu (ponavljam) je činjenica da bi taj prolaz bio kroz njihove unutrašnje, a ne teritorijalne vode...
Čemu ta arogancija kada je očito da nemaju takvo pravo?
-
daddy-kool
#34 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Ako je to jedini razlog, onda treba nastaviti insistirati na promjeni bazne linije. To što je teško ili komplikovano nije opravdanje.cyprus wrote: Pa kad su crtali tu liniju nekad 90-tih očito su mislili da neće bit nikakvih problema... Sad im je malo komplikovano promjenit tu liniju...
- cyprus
#35 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Pa oni uglavnom nisu ni svjesni da treba mijenjati baznu liniju... Zašto? Zato što se iz Sarajeva čuju moronski glasovi o fantomskom koridoru i uspostavi morske granice sa Italijomdaddy-kool wrote:Ako je to jedini razlog, onda treba nastaviti insistirati na promjeni bazne linije. To što je teško ili komplikovano nije opravdanje.cyprus wrote: Pa kad su crtali tu liniju nekad 90-tih očito su mislili da neće bit nikakvih problema... Sad im je malo komplikovano promjenit tu liniju...
-
daddy-kool
#36 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Ima i tu istine, naša 'diplomatija' je već poznata po velikim uspjesima. Međutim, sada im zbog planova o izgradnji mosta prema Pelješcu ne odgovara izmjena bazne linije, jer ona povlači priznavanja 'dead end strait' od Neuma prema otvorenom moru, uspostavljanje sea lanes-a za promet, i nosi sa sobom prava neškodljivog prolaza koje njihove unutrašnje vode ne garantuju.cyprus wrote:
Pa oni uglavnom nisu ni svjesni da treba mijenjati baznu liniju... Zašto? Zato što se iz Sarajeva čuju moronski glasovi o fantomskom koridoru i uspostavi morske granice sa Italijomzbog čega se Hrvati šprdaju s nama... A iz BiH zapravo niko ozbiljno nije pokrenuo pitanje bazne linije...
Kako stvari sada stoje mogu sagraditi most na metar iznad mora, i bili bi u okviru svojih prava.
-
dert
#37 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
ZurichCapljina wrote:KRUG99: Problemi BiH s RH na moru nastali kada je Hrvatska jednostrano preuzela polazne crte od Jugoslavije
Problemi Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom na moru nastali su kada je Hrvatska jednostrano preuzela polazne crte od Jugoslavije i time sebi priskrbila kompletan suverenitet koji je Jugoslavija imala u dijelu mora koje jednim dijelom pripada i BiH.
Ovo je danas kazao pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiHIzet Bajrambašić govoreći kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije neovisnih intelektualaca – Krug 99 o temi “Kako dosljednom primjenom Konvencije Ujedinjenih nacija zaštititi interese BiH na moru”.
On podsjeća da je Hrvatska u svom pomorskom zakonu 1994., 2004. i u svibnju 2013. godine potvrdila da ima suverenitet nad cjelokupnim morem kakav je imala Jugoslavija, čemu se BiH protivi, jer kao pomorskoj zemlji, BiH pripadaju prava koja su zagarantirana Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora.
Opet te pustili sa DomanovicaLose to djeluje na tebe, looooooooooooose
![]()
Bajrambašić posebno napominje i da je BiH postala članicom Konvencije 15 mjeseci prije Hrvatske te se ovakvim stavom ne radi samo o povredi prava suverene države BiH nego i starije članice Konvencije, a uz to Hrvatska je odvojila teritorijalne vode BiH od međunarodnih voda što je potpuno suprotno Konvenciji UN-a.
”BiH će insistirati da se ova gruba greška koju je napravila Hrvatska popravi. Vijeću ministara upućen je prijedlog za formiranje zajedničkog tijela, što bi uskoro trebalo biti prihvaćeno, a potom bi se obavijestila Hrvatska da smo spremni za početak razgovora o ovim pitanjima”, kaže Bajrambašić.
Dodaje da se i dalje smatra da se radi o greški te da bi bilo najbolje da se stvari rješavaju bilateralno, a ne međunarodnim arbitražama.
Govoreći o studiji za povezivanje hrvatskog teritorija, Bajrambašić ističe da ukoliko konzultanat bude radio profesionalno na pravom mjestu za rješenje tog pitanja bit će biti obilaznica kroz Neum, a “ukoliko bude radio pod pritiskom onda može biti bilo koja druga opcija koju prihvati Europska unija”.
Uvodničar na današnjoj sesiji bio je i pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović koji je istaknuo da je Konvencija UN-a refleksija “paketa” otvorenih pitanja s Hrvatskom koji čekaju na rješenje već 20 godina.
”Naš saveznik u rješavanju tih pitanja s Hrvatskom nisu ni emocije ni politikantstvo nego međunarodno-pravni stavovi i koordinacija unutar bh. institucija i ukoliko budemo tako postavili stvari siguran sam da postoji dovoljno mudrost da se ova otvorena pitanja riješe u krajnjem interesu i Hrvatske i BiH”, naglašava Kapetanović.
Predsjednik Pomorskog društva BiH Ševal Kovačević podsjeća da je Vlada Hrvatske 2006. godine poslala službeni akt da se odustaje od sporazuma Tuđman – Izetbegović iz 1999. godine, ali države do danas nisu ništa radile.
”Sada smo u teškoj smo situaciji, a zagovaraju se pregovori. Ovdje nema pregovora, Hrvatska je imala priliku da ratificira granice zbog čega je jedino rješenje Međunarodni sud u Haagu ili Međunarodni sud za prava mora u Hamburgu kako bi BiH, kao pomorska država, potvrdila svoje pravo prema Konvenciji o pravu mora”, zaključio je Kovačević.
Kako je danas kazao predsjednik “Kruga 99″ Adil Kulenović 20. studenog trebalo bi biti priopćeno mišljenje francuske konzultantske kuće “Safege” o konačnoj studiju izvodivosti o modelima povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje odnosno o izgradnji Pelješkog mosta ili koridora kroz Neum.
Mada bi netko pomislio da ovo ludovanje povampirenih bošnjačkih fukara nema nikakvog smisla ipak u pozadini nažalost nekog smisla ima.
A to je strahovita greška koju je Hrvatska napravila i dala se ucijeniti od strane Slovenije.
Dakle Slovenija je ucijenila Hrvatsku da joj Hrvatska mora dati teritorijalni morski prolaz do međunarodnih voda.
Sad to isto traže i ovi bošnjački luđaci. Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.
S obzirom koji luđaci u Hrvatskoj postoje, recimo ovog ludog Ante Tomića( po kojom šta Bošnjaci kažu i tako mora biti, pa kad Bošnjaci kažu 'nemere 3.entitet i onda i nemere) ne bi me čudilo da Hrvatskoj se dogodi da i Bošnjacima dadne koridor kao što će (eventualno) dati i Slovencima.
Dakle to što traže Slovenci a evo sad i bošnjački luđaci nema veze sa pravom mora.
Države imaju pravo neškodljivog prolaza do njihovog teritorijalnog mora ali nemaju pravo da taj prolaz pretvaraju u svoje teritorijalno more!
Opet te pustili sa Domanovica
-
Great Cornholio
#38 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Ako Hrvatska izgradi taj most, to znači da BiH još dugo, dugo, neće ući u EU, jer taj im most ne bi trebao da mogu nesmetano ići kopnom, a ko još danas ulaže velike pare za nešto što mu se dugoročno neće isplatiti.
Valjda su toga ovi "intelektualci", koji, po meni, "džaba hljeb jedu", svjesni.
-
vonSchtigliz
#39 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Hrvatska i Hrvati izgleda po onoj staroj da se hebu a da im ne udje a nece da moze . Ako je hrvatska postala clanica UN-a to znaci da je potpisalai i prihvatila sve Konvencije UN-a a isto tako je i sa EU . Tako htjela ona ili ne morace da naprave morski koridor za BiH do medjunarodnih voda kao i za Sloveniju i tu nema dileme . BiH ne treba nesto kao neskodljiv prolazak jer to vec ima a zasto bi se odrekla svog suvereniteta na Jadranskom moru i bila zavisna od Hrvatske . Mi cak imamo puno pravo izlaska na medjunarodne vode ne samo za teretne i putnicke brodove vec i za vojne brodove ako nekad odlucimo da ih uzmemo i za vojne terete takodje , a to je ono sto Hrvatima najvise smeta .
- cyprus
#40 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Opet o koridoruvonSchtigliz wrote:Hrvatska i Hrvati izgleda po onoj staroj da se hebu a da im ne udje a nece da moze . Ako je hrvatska postala clanica UN-a to znaci da je potpisalai i prihvatila sve Konvencije UN-a a isto tako je i sa EU . Tako htjela ona ili ne morace da naprave morski koridor za BiH do medjunarodnih voda kao i za Sloveniju i tu nema dileme . BiH ne treba nesto kao neskodljiv prolazak jer to vec ima a zasto bi se odrekla svog suvereniteta na Jadranskom moru i bila zavisna od Hrvatske . Mi cak imamo puno pravo izlaska na medjunarodne vode ne samo za teretne i putnicke brodove vec i za vojne brodove ako nekad odlucimo da ih uzmemo i za vojne terete takodje , a to je ono sto Hrvatima najvise smeta .
Ako možete, ja sam već spomenuo pepeo da se pospem...
- Danguba
#41 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Mozda si u pravu ali kada vidim da su se i mnogi granicni prijelazi(Sl-Hr) radili do zadnjeg momenta ulaska Hrvatske u EU.Great Cornholio wrote:Ako Hrvatska izgradi taj most, to znači da BiH još dugo, dugo, neće ući u EU, jer taj im most ne bi trebao da mogu nesmetano ići kopnom, a ko još danas ulaže velike pare za nešto što mu se dugoročno neće isplatiti.
Sto se tice ovog problema, ja mislim da je tu najbolje uraditi tunel. Malo skuplji ali nikome ne stvara probleme.
-
daddy-kool
#42 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Ovo i mene interesuje. Vidio sam da se u tom kontekstu spominju Osimski sporazumi, a izvan toga nisam našao uporište za koridor. Da li neko vidio tekst Osimskih sporazuma?cyprus wrote:Opet o koridoruvonSchtigliz wrote:Hrvatska i Hrvati izgleda po onoj staroj da se hebu a da im ne udje a nece da moze . Ako je hrvatska postala clanica UN-a to znaci da je potpisalai i prihvatila sve Konvencije UN-a a isto tako je i sa EU . Tako htjela ona ili ne morace da naprave morski koridor za BiH do medjunarodnih voda kao i za Sloveniju i tu nema dileme . BiH ne treba nesto kao neskodljiv prolazak jer to vec ima a zasto bi se odrekla svog suvereniteta na Jadranskom moru i bila zavisna od Hrvatske . Mi cak imamo puno pravo izlaska na medjunarodne vode ne samo za teretne i putnicke brodove vec i za vojne brodove ako nekad odlucimo da ih uzmemo i za vojne terete takodje , a to je ono sto Hrvatima najvise smeta .Eto neću se pravit naročito pametan, ali ću reći da jesam pomalo čito tu konvenciju, međutim nigdje nisam vidio da se spominje taj fantomski koridor... Vi što ga zazivate, možete li naći potporu za to što pričate u toj UN-ovoj konvenciji?
Ako možete, ja sam već spomenuo pepeo da se pospem...
-
sv12
#43 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Prepravi to "teritorija CG ustupljena BiH", i ispravi to na "teritorija CG VRACENA BIH".MuaDib wrote:Odavno govorim da je ovo naidealnije riješenje - DIREKTAN IZLAZ U MEĐUNARODNE VODE !!!
-
sv12
#44 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Hebote Saban, kakva je ova zemlja Bosna, zemlja apsurda. Pogledaj ti ovog, nick mu Zurich Capljina, a usljed suse se moli da kisna padne u Hrvatskoj? Koji apsurd, Bosna je zemlja gdje preovladavaju petokolonasi, kolobracionisti, izdajice itd, glupe spodobe koje sebi same zabijaju noz u ledja.ZurichCapljina wrote: Mada bi netko pomislio da ovo ludovanje povampirenih bošnjačkih fukara nema nikakvog smisla ipak u pozadini nažalost nekog smisla ima.
A to je strahovita greška koju je Hrvatska napravila i dala se ucijeniti od strane Slovenije.
Dakle Slovenija je ucijenila Hrvatsku da joj Hrvatska mora dati teritorijalni morski prolaz do međunarodnih voda.
Sad to isto traže i ovi bošnjački luđaci. Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.
S obzirom koji luđaci u Hrvatskoj postoje, recimo ovog ludog Ante Tomića( po kojom šta Bošnjaci kažu i tako mora biti, pa kad Bošnjaci kažu 'nemere 3.entitet i onda i nemere) ne bi me čudilo da Hrvatskoj se dogodi da i Bošnjacima dadne koridor kao što će (eventualno) dati i Slovencima.
Dakle to što traže Slovenci a evo sad i bošnjački luđaci nema veze sa pravom mora.
Države imaju pravo neškodljivog prolaza do njihovog teritorijalnog mora ali nemaju pravo da taj prolaz pretvaraju u svoje teritorijalno more!
E moj bosanski ludjace sa praznim prostorom medju usima. Doci ces iz hebenog Zuricha i napraviti kucu vjerovatno bez fasade na osnovu onog sto si ustedio, jer si cijelo vrijeme jeo krmecu pastetu, zivio u geto naselju kao pas i jednom sedmicno si priustio pola kile krmetine u vrijednosti od jednog franka, dovesti ces djecu, a onda ces ih morati slati u Hrvatsku da idu u skolu ili ces se ti morati ici lijeciti u Hrvatsku, jer takvi kao Zlaja za dugo nece vise biti na vlasti pa da ponovo prave od profita BH Telekoma most pod nazivom Franje Tudjmana ili zeljeznicke pruge i zeljeznicke stanice i da ulazu u tu vukojebinu koja je tebe takvog hairliju petokolonasa iznjedrila. Samo se ti moli da padne kisa u Hrvatskoj, usljed suse u Capljini, to ce ti sigurno pomoci. Naravno pazi kojim naglaskom pricas u Hrvatskoj da te ne provale da si zapadni-Hercegovac. Ali nemoj se zalostiti nije sve crno, ako uspijes u zivotu i postanes poznat, na Indexu ces biti prihvacen kao Hrvat, pod uslovom da nesto ne ukrades, jer ces ekspresno biti proglasen bosanskim lopovom.
-
goshpar
#45 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
ako bih vec ima izlaz na more, zasto onda nekom logikom ne bi imala i pristupni koridor do medjunarodnih voda. prvo bi to trebalo pojasniti.
onda bi hrvatska imala pravo da nesmetano prolazi kroz taj bh. koridor na putu od splita do dubrovnika, a o pravljenju mosta na teritoriji bih onda se ne bi moglo ni pricati...
dakle, ZASTO bih NEMA (ako nema) pristup medjunarodnim vodama svojim teritorijem, a ne kroz hr vode, ovakve ili onakve?
onda bi hrvatska imala pravo da nesmetano prolazi kroz taj bh. koridor na putu od splita do dubrovnika, a o pravljenju mosta na teritoriji bih onda se ne bi moglo ni pricati...
dakle, ZASTO bih NEMA (ako nema) pristup medjunarodnim vodama svojim teritorijem, a ne kroz hr vode, ovakve ili onakve?
- angelo
#46 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
eh to je trebalo partizanima rećisv12 wrote:Prepravi to "teritorija CG ustupljena BiH", i ispravi to na "teritorija CG VRACENA BIH".MuaDib wrote:Odavno govorim da je ovo naidealnije riješenje - DIREKTAN IZLAZ U MEĐUNARODNE VODE !!!
-
telum
#47 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
cyprus je Katolik, nije cudo sto podrzava Hrvate.
- fatamorgana
#48 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
A hoćel' i RS dobiti izlaz u međunarodne vode, znal' ko?
-
telum
#49 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Za tebe rs nije dio Bosne?fatamorgana wrote:A hoćel' i RS dobiti izlaz u međunarodne vode, znal' ko?
- Paranoid
#50 Re: KRUG99: Grupa retardiranih manijaka
Nova vijest:
Povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom Hrvatske, prema želji Bruxellesa, trebalo bi biti tunelom ispod mora, a ne mostom jer je tako jeftinije.
24sata.hr
PS: Kockoglavi će sad da ospu rafale na EU zbog viška kamena koji će vjerovatno završiti izmedju RH i BiH, a Dodik će ovo iskoristiti kao još jednu pobjedu "šumske riječi"...
Povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom Hrvatske, prema želji Bruxellesa, trebalo bi biti tunelom ispod mora, a ne mostom jer je tako jeftinije.
Code: Select all
Krajem tjedna bit će objavljeni rezultati studije izvodljivosti, piše Slobodna Dalmacija, koju je izradila francuska tvrtka Safege o trošku Europske komisije.
Tunel bi išao od Komarne do Pelješca, a izgradnjom bi se znatno uštedjelo. Naime, podmorski tunel mogao bi biti četiri puta jeftiniji od mosta koji bi koštao oko 300 milijuna eura.
Također, tunel bi se izgradio brže od mosta, navodi Slobodna, radile bi ga domaće tvrtke, te bio bi sigurniji od potresa i manje podložan klimatskim uvjetima. Također, tunelom bi se osigurala bolja opskrba otoka vodom, plinom i strujom.PS: Kockoglavi će sad da ospu rafale na EU zbog viška kamena koji će vjerovatno završiti izmedju RH i BiH, a Dodik će ovo iskoristiti kao još jednu pobjedu "šumske riječi"...