Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DnevniRed

#26 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by DnevniRed »

Pretpostavljam mislio je na bivšu Jugoslaviju čim svi pominju to. Skoplje mi je skroz dole, sjeban položaj, u Ljubljani nisam bio, Zagreb tu i tamo, Beograd betonska džungla..

Biram Sarajevo, Alipasino, faza 2 ono patriotski :D

Što se luksuza i sjaja u ex yu tiče, tu je bez premca Dedinje (Beograd). Šta sam tamo vidio, u ostalim dijelovima bivše juge neću za života :D Blještavilo i to baš, ono daleko od svjetskih pojmova, ali i dalje za naše pojmove bombastično.

Pored Dedinja izuzmi još Senjak, Dorćol, Vračar.. ostali dijelovi grada su žali bože, u ovim novim naseljima nisam bio pa ne znam.
Magarece_godine

#27 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Magarece_godine »

Lazaret - Albanija :D
Edin H.

#28 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Edin H. »

Dubrovnik zakletva, lijep grad, a ima i dobrih treba vazda, sto lokalnih, sto stranih gosci :D
rajvoSa0

#29 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by rajvoSa0 »

hrle1976 wrote:Moram te razocarati ali Ljubljana uopste nije na Balkanu. Slavonija, Slovenija i Vojvodina uopste ne pripadaju Balkanu. Ako cemo po mentalitetu onda Slovenija nikako. Odrasto sam do neke dobi zivota u Sloveniji, pa cak i rodjen sam u Sloveniji. Razlika izmedju slovenackog mentaliteta i hrvatskog ko izmedju Portuglaskog i Njemackog - absolutno nigjde veze a da nepricam dalje. Tradicija, obicaji, nacini i mnogo sta - ni blizu Balkanu. Ljudi juzno od Slovenije, Slovence cesto svojataju ali ako mozete njih svojatai u Balkanski mentalitet mozete i Njemce - nema razlike.

Sto se tice Balkan gradova - meni licno niti jedan. Mozda Sarajevo ima najjace crte karizme kao grad - ali nekada davno bilo. Split isto ima svoj sarm. Zagreb bezveze kao i Beograd. Skopje nista posebno. Veci sam ljubitelj manjih gradica poput Porec, Rovinj, Pula, Zadar - i to samo ljeti. Zimi na tim prostorima, bar za moj ukus je orevise dosadno.
Znam. :)

Izmedju ostaloga tome je doprinijela i izlozenost zapadu Slovenije. Drugaciji je to mentalitet, imaju drugaciju radnu etiku, ono klasika blizi su germanima nego nama.

Nego ubacih tu Ljubljanu kako sam brojao sve redom.. "prehladan" grad za moj ukus, ako me razumijes :)
Logovan

#30 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Logovan »

Ras Al Ghul wrote:Sarajevo!
:izet: 8-)
1korisnik

#31 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by 1korisnik »

:roll:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#32 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Velkoski »

Samo je jedaaaaan dooooooooooooooom. 8-)

rajvoSa dakako.
travnik

#33 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by travnik »

Zadar, Split i Pula.
nOrMaLaC

#34 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by nOrMaLaC »

Ljeti: Preševo
Jesen: Vojnić
Zima: Žabljak ili Kolašin
Proljeće: Burgas :-D
derion

#35 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by derion »

Ja sam se stvarno prijatno iznenadio, kada sam ovo ljeto napravio kraći izlet iz Zadra u Bihać. Oduševili su me ljudi na svakome koraku svojom ljubaznošću i susretljivošću. Imao sam rentacar i u jednom trenutku mi je auto stalo, i to na onim krivinama kada se vozi od Bihaća prema Ostrošcu. Vjerujte mi da je stalo gotovo svako putničko auto i pitalo šta je bilo i kako da pomognu.
Sam grad Bihać je prelijep, ulice čiste, predivna rijeka, a posebno su me dojmile čiste i uređene obale uz rijeku Unu. Grad je pun mladih ljudi, ulice frekventne, a opet ne pretrpane kao u većim gradovima, a primjetio sam da je Bihać (barem ljeti) krcat turistima, što se vidjelo po prebukiranim vilama i hotelima, te autima sa talijanskim, slovačkim i češkim tablicama. I opet se osjetila neka opuštena atmosfera.

Osim prekrasnih ljudi, grad ima savršenu poziciju, kako naspram Balkana, tako i prema Europi. Jedino da se infrastrukturno poveže sa npr. Zagrebom i Sarajevom i biće odlično, te frekvencija ljudi i robe će biti još bolja.

Bio sam u mnogim gradovima na Balkanu, i malim i velikim, ali sam prvi put na Balkanu sâm sebi rekao tokom tih nekoliko dana u Bihaću: "Ovdje bih mogao živjeti", kako zbog mentaliteta ljudi, tako i zbog pozicije, urbanosti i uređenja grada.
say_cheese

#36 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by say_cheese »

alanx wrote:Pula.
I dalje socijaldemokaratski mentalitet. 2 sata do Venecije gliserom. Fina klima. Mirna okolina. More. Istra.
Uz Pulu bi dodala Dubrovnik. Obje opcije za starosnu dob 60+. Sad zasad ne mrdam odavde, valja skupiti za mirovinu :D
JThomas

#38 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by JThomas »

ja znam ljude koji su se vratili iz njemačke, švedske, norveške, amerike, australije...al' ne znam nikoga ko se vratio iz ljubljane. svi pustili korijenje tamo.
Bodkin

#39 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

JThomas wrote:ja znam ljude koji su se vratili iz njemačke, švedske, norveške, amerike, australije...al' ne znam nikoga ko se vratio iz ljubljane. svi pustili korijenje tamo.

dobra plata a blizu. Plus idealan spoj zarade i balkana :)

Sent from my Lumia using Tapatalk
Vasco da Gama

#40 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Vasco da Gama »

kakva pula i bihać, jeste li vi izgorili po glavi? "grad" ispod 500 000 stanovnika nije grad.
Pasiflora

#41 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Pasiflora »

hrle1976 wrote: Veci sam ljubitelj manjih gradica poput Porec, Rovinj, Pula, Zadar - i to samo ljeti. Zimi na tim prostorima, bar za moj ukus je orevise dosadno.
A kakve ti to potreba imas koje ne mozes zadovoljiti u bilo kojem od tih gradova tokom zime?
I jos nesto: Zadar je znatno veci od ostala tri grada koje si stavio u istu kategoriju.
hrle1976

#42 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by hrle1976 »

Bodkin wrote:
JThomas wrote:ja znam ljude koji su se vratili iz njemačke, švedske, norveške, amerike, australije...al' ne znam nikoga ko se vratio iz ljubljane. svi pustili korijenje tamo.

dobra plata a blizu. Plus idealan spoj zarade i balkana :)

Sent from my Lumia using Tapatalk
Dobra plata? :roll: Izgleda da nisi zivio u Sloveniji. Mnogi razmisljaju - daj prvo do Slovenije pa cemo onda dalje na zapad, skroz naivno. Ako vec tako razmisljate onda Ceska vam je 3x bolja od Slovenije, mozda cete zaradaiti 100€ manje nego u Sloveniji ako samo radite u CZ, ali zato troskovi su duplo manji nego u Sloveniji. Od prijatelja stari ima svoju stolarsku firmu (u CZ) 20tak radnika! 3/4 poslova obavljaju u juznoj Njemackoj i juznoj Francuskoj - 1.300€ na ruke (fiksno) smjestaj dzaba. Iz Slovenije skoro svak hoce da pobjegne, zna se gdje, u Austrija, Njemacku, Svedsku, Velika Britaniju. Muke se vratiti iz Svedske gdje je neko 10 ili vise godina imao troduplo vecu platu nego u Sloveniji a troskovi zivota jos malo pa isti - bar kad je rijec o osnovnim stvarima. A danas taj isti povrtanik uziva na Svedskoj penziji. Porediti plate u Austriji i Sloveniji presmjesno a isto vazi i za penzije.

Jel vam poznata afera Hilde Tovsak? Oko 5 mil € u platama nije isplatila pretezno radnicima iz BiH, nego sebi i svojim strnakama u dzep dala. Tko fol osudjena - tamo vamo, sta bi sa radnicima - nema para.
frngla

#43 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by frngla »

Zagreb definitivno, počevši od kulture ljudi, geografskog položaja, odnosno blizine pravih europskih gradova tipa Graz, Beč, Budimpešta, zatim gradski prijevoz, univerzitet, sve apsolutno je na strani Zagreba u odnosu na ostale balkanske gradove (ako se to išta može nazvati gradom).
kingtvrtko

#44 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by kingtvrtko »

Visoko-bez premca..kraljevski grad,star 1000 godina.Lijep..pa tu smo kraljeve krunisali.Nismo u Sarajevu.
King Tvrtko I
O'zone
Globalni moderator

#45 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by O'zone »

Brčko
hrle1976

#46 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by hrle1976 »

Pasiflora wrote:
hrle1976 wrote: Veci sam ljubitelj manjih gradica poput Porec, Rovinj, Pula, Zadar - i to samo ljeti. Zimi na tim prostorima, bar za moj ukus je orevise dosadno.
A kakve ti to potreba imas koje ne mozes zadovoljiti u bilo kojem od tih gradova tokom zime?
I jos nesto: Zadar je znatno veci od ostala tri grada koje si stavio u istu kategoriju.
Nisam ljubitelj guzve ili buke - nebitno gdje to bilo. Druga stvar - OBOZAVAM SKIJANJE - na zalost niti jedna od x-YU drzava na Balkanu tj. HR, BIH, CG, SER i MK nemaju skijalista kao u AUT, SUI, FRA, NOR ili AND. Treca stvar nisam ljubitelj narodne muzike sa tih prostora - znaci ako negdje izadjem u cemu da uzivam? I cetvrta stvar: gdje naci ako nista drugo novine na francuskom jeziku? Da nepricam o ponudi TV kanala na francuskom jeziku. :D

Dnevna doza dnevnika ili infomacija na francuskom je zdrava stvar za krvotok :D

madner

#47 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by madner »

Dakle zanima te gdje ima kupiti satelitski tanjir? :D
hrle1976

#48 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by hrle1976 »

madner wrote:Dakle zanima te gdje ima kupiti satelitski tanjir? :D
:lol: :lol: :lol: dobar si
respo

#49 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by respo »

beograd
NeenaSa

#50 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by NeenaSa »

Ako zanemarimo novonastale papke i krkane :D blizina mora i planina, prednjaci.
Post Reply