Kako vam je u dijaspori ljudi?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Da li ste uzeli drzavljanstvo u drzavi u kojoj zivite?

Da
38
64%
Ne
21
36%

Total votes: 59

novalic

Post by novalic »

pape wrote:
novalic wrote:papilni, zar nisi i ti u dijaspori 8-)
:) Jesam, ... Bogu hvala. :)
Sto car-x i Angie rekose, domovina je tamo gdje ti je dobro. :D

Ponekad me ovi "nostalgicari" ispizde. Satrase se kukajuci za domovinom, ali .... ne micu odavde.
Sjebem se i ja, s vremena - na vrijeme, ali .... okrenem se oko sebe i kazem, ...... neka meni BORDO soske sa natpisom "Koninkrijk der Nederlanden" ... :D
Zazelim se cevapa, .... ima u supermarketu, .... samo treba rostilj potpaliti. Zazelim se pite, .... mmm, .... nasih raspustenica ko pljeve. :zzzz:
Ne treba koverta za zubara, ljekara, opcinu. :zzzz:
Stanova na trzistu, razno-raznih, ..... za svaciji dzep. Ostanes bez posla, .... solidna socijala, ... subsidije. :zzzz:
Nema sjediti u crkvama i dzamijama kol`ko ho`s. Imaju one ovdje radno vrijeme. :zzzz:
Nema SDA-SDS-HDZ. :D
Ma pravi komunizam, .... sta da ti pricam. :zzzz:

eto da se neko i iskreno izjasnio....

a jel' raspustenice kuvaju dobre pite, jesu li domace ili kupljene jufke 8-)

pravo me iznenadi :shock:

ti u nederlandu.. ja ti skoro izdem za herleen (cini mi se da se tako pise) pocesto idem tamo pa ako si usput ima li bujruma 8-)
elsa

Post by elsa »

pape wrote:
elsa wrote: A ono sto najmanje pozelim jesu komentari poput ovoga:
Zazelim se pite, .... mmm, .... nasih raspustenica k`o pljeve. :zzzz:
:P
:) Eh, .... dobra moja Elsa. Sada one same nazovu i kao, ... ono: "Hej, ... evo pravim pitu, ... znam da volis, pa .... ako hoces ... "
:P Hocu, hocu, .... kako da ne, ....
:-) Ja sam pronasao nacin da im pokazem svoju zahvalnost. :-)
Necu suditi, jer apsoliutno ne znam ko su one. To sto meni to zvuci suludo to je druga stvar. :) :)

Ali si me nasmijao sa ovim: :-) Ja sam pronasao nacin da im pokazem svoju zahvalnost. :-)[/quote

Lavcine jarane ! Koja one treba reche da nema pravih frajera na ovom forumu?! :P :P
novalic

Post by novalic »

ps

ja mislila ti u dijaspori.. u croaciji
novalic

Post by novalic »

mozda su raspustenice vise nego sretne da pape postoji 8-)
elsa

Post by elsa »

novalic wrote:
pape wrote:

Ponekad me ovi "nostalgicari" ispizde. Satrase se kukajuci za domovinom, ali .... ne micu odavde.
Sjebem se i ja, s vremena - na vrijeme, ali .... okrenem se oko sebe i kazem, ...... neka meni BORDO soske sa natpisom "Koninkrijk der Nederlanden" ... :D
Zazelim se cevapa, .... ima u supermarketu, .... samo treba rostilj potpaliti. Zazelim se pite, .... mmm, .... nasih raspustenica ko pljeve. :zzzz:
Stanova na trzistu, razno-raznih, ..... za svaciji dzep. Ostanes bez posla, .... solidna socijala, ... subsidije. :zzzz:
Nema sjediti u crkvama i dzamijama kol`ko ho`s. Imaju one ovdje radno vrijeme. :zzzz:

ti u nederlandu.. ja ti skoro izdem za herleen (cini mi se da se tako pise) pocesto idem tamo pa ako si usput ima li bujruma 8-)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Evo ti jos jedna hoce da pitu caskom napravi :lol: :lol: :lol:
Dakle Nova, znas sta te ceka kad dodjes kod pape, prvo mu pitu razvijes, pa onda sve ostalo :lol: :lol: :lol:
elsa

Post by elsa »

novalic wrote:
pape wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Evo ti jos jedna hoce da pitu caskom napravi :lol: :lol: :lol:
Dakle Nova, znas sta te ceka kad dodjes kod pape, prvo mu pitu razvijes, pa onda sve ostalo :lol: :lol: :lol:
novalic

Post by novalic »

erreur ma petite elsa, erreur...

ja cu njega nauciti da kuva pitu....
razljevak ako nista 8-)
novalic

Post by novalic »

ps

osim toga, ja pitu ne razvijam nego razvlacim 8-)
car-x

Post by car-x »

vjerovatno sto smo iz razlicitih krugova, ali iz moje raje (mahom ljudi koji su ovdje u becu zavrsili fakultete) puno ih se planira vratiti. valjda je neka mala crkavica preduslov za tako nesto, jer doci poslije 10 godina kuci bez banke u dzepu, samo bi znacilo jos jednog nezaposlenog, mladog, sjebanog akademskog gradjanina, koji voli da pametuje, ispija kafe po vazdan i sam sebe proklinje sto se vratio..

tako valjda i moj plan izgleda.. treba mi 2 godine da pripremim ono sto sam zamislio. a i sad bi se vratio da imam tu lovu.. u medjuvremenu cu svakako uzeti austrijski pasos (ako mi ga htjednu dati, uslove imam), pa ako krene nizbrdo, bar sam sa jednom stvari nacisto, a to je da se apsolutno nigdje ne zelim skrasiti.. jer se uvijek dvoumim izmedju povratka kuci i mog avanturistickog sna od 5 gradova u pet godina diljem EU (sa austrijskim pasosem i mojim zanatom to ne bi trebalo biti skroz problematicno)..

elem, opet se nadam da ce ideja o poslu kod kuce zazivjeti.. uglavnom, stay tuned.. :D
elsa

Post by elsa »

novalic wrote:erreur ma petite elsa, erreur...

ja cu njega nauciti da kuva pitu....
razljevak ako nista 8-)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Eh super, pa kad ga naucis, i ja cu mu otici da probam kakva mu je pita, jel dobro naucio :D :D :D

Cujes ti to pape? Evo ti se spremamo :D :D :D
novalic

Post by novalic »

ucutao se papi.. ko veli, ove opicene, mogle bi i doci 8-)
elsa

Post by elsa »

novalic wrote:ucutao se papi.. ko veli, ove opicene, mogle bi i doci 8-)
Aha.... :lol: :lol: :lol:
Sta je sad lavcino? :lol: :lol: :lol: :lol:
Ukljuci rernu, i pristavi vodu :D :D
wanderer

Post by wanderer »

demagog wrote:
Ovo je cudan fenomen u dijaspori. Nikom ovdje ne valja ali se niko ne vraca u BiH. Naravno kad im to kazes onda dobijes odgovor kako eto... sad ne mogu zbog ovog ili onog razloga... ali za par godina odoh nazad i niko me nece zaustaviti. Jos bi covjek to povjerovao ali kad znas da to isto pricaju vec deset godina onda znas da je to samo suplja prica. :lol:
Vidis, ja sam do prije par godina pricao kako se necu nikada vratiti. Kako mi je tamo dobro, siguran posao, sigurna egzistencija, sve radi bez greske. A onda sam valjda skontao da, i pored pasosa, i pored jezika, i pored poznavanja lokalne kulture, to nije moje. U medjuvremenu, godine lete...

I da, sada bih se vratio iz ovih stopa, kada bih mogao naci normalan posao da mogu pristojno zivjeti, bez luksuza. Mozda bih se poslije kajao, ali tako u potpunosti osjecam.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

novalic wrote: eto da se neko i iskreno izjasnio....
:) Pa naravno, ... iskrenost je vrlina.
Ma, .... sve je puur-natuur, mislim ..... meljaju, razvlace i tako to. :-)
I interesantno je da im cesto, ... kad su im prljave ruke od tijesta, ... treba skloniti neki pramen sa cela il im se keceljica malo razveze, pa .... sta cu, priskocim u pomoc. :-)
:) Heerlen je na jugu NL, ..... no moja ljubav prema piticama je tolika da mi ne predstavlja problem da se spustim stotinjak kilometara nize i dovezem te kao caricu do svoga doma. :) I onda, .... zna se, .... meljaj, .... razvlaci, ma .... sta god hoces. :-) Pazit cu te i dok ti ruke budu prljave. :P I svakako, .... bit cu ti zahvalan do groba. :)
elsa

Post by elsa »

pape wrote:
novalic wrote: eto da se neko i iskreno izjasnio....
:) Pa naravno, ... iskrenost je vrlina.
Ma, .... sve je puur-natuur, mislim ..... meljaju, razvlace i tako to. :-)
I interesantno je da im cesto, ... kad su im prljave ruke od tijesta, ... treba skloniti neki pramen sa cela il im se keceljica malo razveze, pa .... sta cu, priskocim u pomoc. :-)
:) Heerlen je na jugu NL, ..... no moja ljubav prema piticama je tolika da mi ne predstavlja problem da se spustim stotinjak kilometara nize i dovezem te kao caricu do svoga doma. :) I onda, .... zna se, .... meljaj, .... razvlaci, ma .... sta god hoces. :-) Pazit cu te i dok ti ruke budu prljave. :P I svakako, .... bit cu ti zahvalan do groba. :)

Waouhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!
Znas kako ono vuk zavija...
Evo ga Nova! :) :) Fino se ovo sve cini, fin Pape :) :) Pazice te ko malo vode na dlanu :)
pape

Post by pape »

elsa wrote:
novalic wrote:ucutao se papi.. ko veli, ove opicene, mogle bi i doci 8-)
Aha.... :lol: :lol: :lol:
Sta je sad lavcino? :lol: :lol: :lol: :lol:
Ukljuci rernu, i pristavi vodu :D :D
:lol: Nema greske, ...... samo se vi meni najavite. Nisam ja onemocao kao Stari, ... :lol: ..... demoralisan kao Havetinja, ... :zzzz: .... ili ne dao Bog, ... mis k`o H&D .... :lol:
wanderer

Post by wanderer »

A wrote:Care, tvojoj generacije je mozda lakse vratiti se nego nekome cija su djeca na sred skolovanja, koja mozda cak ne govore dobro ili ne govore uopste bosanski jezik; nego nekome kome je potrebna zdravstvena njega i tretman, itd. Covjek koji jos zivi sam moze da spakuje svoj kofercic, uzme diplomice u dzep i krene. Kao ja nekad davno, samo u drugom smjeru. Kasnije to sve postane komplikovanije.

I jos nesto o cemu ovisi zelja za povratkom ili ne - o razlogu odlaska. Sigurno da je drugacije onome ko je protjeran, nego onome ko je svojom voljom, iz nekih desetih razloga, nevezanih za rat, otisao.
Slazem se, naravno da je porodicama puno teze. Ja i ne drzim drugim predavanja na temu povratka, nego govorim u svoje ime. Sto se razloga tice, vecini je na ovaj ili onaj nacin naravno povezana sa ratom. A valjda se sve jednom bar donekle vrati na svoje...
wanderer

Post by wanderer »

A wrote:
wanderer wrote: Sto se razloga tice, vecini je na ovaj ili onaj nacin naravno povezana sa ratom. .
Pa i nije. Iz moje generacije su raja prvi dan po polaganju diplomskog na taksi pa na aerodrom...
Koja je to generacija?
wanderer

Post by wanderer »

A wrote: Sjo pitanja :shock:
Diplomirali prije rata ;)
Vi se ne pikate, malo vas je :D
pape

Post by pape »

wanderer wrote: Koja je to generacija?
:zzzz: :zzzz: Jooooj klizeceg, ........ :zzzz: :zzzz:
Wanderer, ..... bilo je to, .... daaaavnooo. :zzzz:
Angie, ... 8)
wanderer

Post by wanderer »

A wrote: Ma ovog zadnjeg, 92 - 95 :roll:
jos da je prije onog proslog... :lol:
sorge_sa

Post by sorge_sa »

Pape u narodu poznatiji kao MAKARANIN...........ako vas put kad nanese u Makarsku upitajte za Papeta iz Sarajeva............pa da vidite rekacije starijih gospodja.........neke se jos uvijek bude s njegovim imenom na usnama :D :P :lol: :razz: :-D :-) :)
mama32

Post by mama32 »

Cuj kako nam je u dijaspori... Pa zna se, ovamo je sve dzabe, samo treba donijeti :P :D
Zreli

Post by Zreli »

Care-x, akoji si faks zavsio, ako se smije pitat.

Ja sam inace isto jeben igrac.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

ma super hvala bogu :D

imam kanadski pasos, sad sam kanadski dijasporac u americi
ako mi prahne mozda uzmem i amercki...

da li sanjam o povratku??
dje ba? u bih? nema sanse.. u kanadu ? DA!

sto se tice bih fino je posjetiti, ali sta ces ja sam zavrsi osnovnu, srednju i fax u kanadi tako da moj je zivot ovdje.... a sto se tice posjeta bih, tu je "malo" lakse vama u EU.... par stoja i to je sve... odavde ti milja i po dolara ljeti karta.... e sta ja imam pricati...

kad me ah mine napravim si pitu - naravno od smrznute jufke :D

ima suhog mesa kupiti po lokalnim radnjama.. jedino sto nedostaje je dobrih somuna
Post Reply