Ja sam se borio (odnosno, jos uvijek se borim) sa dosta slicnim problemom.
Od kako pamtim imam problema sa spavanjem. Sjecam se da sam jos u osnovnoj skoli (ima tome 15 godina) znao lezati u krevetu budan satima. Sto sam bivao stariji, situacija je bila sve gora, s tim da bi se desilo da mjesecima nemam nikakvih problema, da bi kulminiralo prije godinu dana sa desetak dana totalne insomnije (0 sati sna).
Odmah ti mogu reci da su tvoji problemi sa pamcenjem gotovo sigurno povezani sa nedostatkom sna. Meni su se desavale razne situacije, pocevsi od 'bezazlenih', tipa zaboravljanje pina od kreditne kartice, sifre za ulazna vrata, imena ljudi s kojima komuniciram svaki dan, pa do totalne mentalne paralize na poslu jer mi je kratorocno pamcenje bilo kao kod tropske ribice iz Nemo-a, da bi se zavrsilo sa dijagnozom depresije i anksioznosti.
To je jedna vrsta lancane reakcije (barem kod mene), koja izgleda otprilike ovako: Ne mogu zaspati jer mi mozak u 1 ujutro radi kao sat (nije bitan razlog, nekad je stres u pitanju, a nekad samo ne mogu izbaciti refren neke infantilne pjesme iz glave), znam da moram ustati ujutro u 7 na posao i vec kontam da cu biti zombi, to me jos vise nanervira i tako u krug.
Iz istog razloga kao i ti pokusavao sam izbjeci standardne lijekove tipa benzodiazepina i z-drugs (ambien, zaleplon), pa sam pribjegao prirodnim receptima, i to ovim redoslijedom: toplo mlijeko prije spavanja, kamilica, valerijana, melatonin, St. John's wort (kantarion), alkohol, vutra. Takodjer, fizicka aktivnost (znao sam dnevno trcati po 15 km), sex, drkica, topla kupka, sleep discipline (mracna soba bez televizora/laptopa/mobitela u krevetu, odlazak na spavanje ranije, etc.), hipnoza, meditiranje, i da ne nabrajam vise.
Od toga svega, ponekad mi je pomagala trava, i to samo cist strain indice, koju je inace skoro pa nemoguce naci, ostalo je bilo goli kurac i bacanje novca (barem za mene, your mileage can vary).
Nakon par mjeseci pakla sam postao toliko ocajan da bi se i dopom ubo, samo da odspavam 4-5 sati u komadu. Tad sam i odlucio da je vrijeme da odem doktoru

. Nakon sto sam promijenio 3-4 razlicita doktora i 3-4 razlicite terapije (uglavnom SSRI i SNRI antidepresivi koji bi ti trebali pomoci nakon 3-4 sedmice uzimanja, ali te ispocetka zombificiraju, jedan je cak mislio da sam schizofrenicar), jedan dobri dotur je skonto u cemu je problem, dao mi recept za temazepam (benzo), i 7 dana bolovanja da se dobro naspavam.
U biti, depresija, anksioznost, halucinacije, gubitak pamcenja, i sve ostalo su bili uzrokovani totalnim poremecajem percepcije nakon par mjeseci uzasne insomnije.
Danas, skoro godinu dana nakon svega toga, jos uvijek imam problema sa nesanicom, zna se desiti da mi treba po sat-dva rostiljanja na krevetu da zaspem, ali cim primjetim da nece valjati - 1,5 mg bromazepama (lexaurin), i ponekad par dimova trave, i spavam ko beba. Nekad prodje 3-4 sedmice da sam cist (od bromazepama, ne od trave

), a nekad mi treba i par noci zaredom. Kvalitet zivota mi je odlican, na poslu sam produktivan, doziranje ne povecavam, bavim se sportom rekreativno.
Istina je da danasnji lijekovi za psiholoske poremecaje (tako i insomniju) vecinom uzrokuju ovisnost, ali ponekad su nuzno zlo, bitno je da budes svjestan u sta se upustas, i da ih koristis pametno.
Jebiga, potrosih pola pauze, sorry na duzem postu.