STARMAXX zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bingov buraz

#26 Re: STARMAXX zimske gume

Post by bingov buraz »

mayab wrote:Ako nigdje ne mogu procitati neki koliko toliko objektivan test tih guma ja ih ne bi kupovao, jer nesto posebno dobre nisu sigurno, a daj Boze da su prosjecne!
Meni su prosle godine nudili PETLAS ( u Unitradeu), isto turske, ali velika su nepoznanica, tako da sam se odlucio za Savu S3+
Starmaxx je Petlasov brend, nisu oni baš laici, nekog iskustva u pravljenja guma imaju, da su vrh nisu ali nije pošteno svrstavati ih uz kineske no name plastikanerke.
Reventor

#27 Re: STARMAXX zimske gume

Post by Reventor »

Od nekoliko hiljada dijelova koji sačinjavaju automobil, samo gume dodiruju tlo, što im daje izuzetan značaj u vožnji. Stoga kada se odlučujem na kupovinu guma, nema prostora za kompromis. Na nekim stvarima se može uštediti na uštrb kvaliteta, a na nekim jednostavno ne smije. Nekoliko puta sam zahvaljivao Bogu što sam kupio kvalitetniju i skuplju gumu, jer sumnjam da bi neka jeftinija odradila takav posao u situacijama u kojima sam se nalazio. Kada trebam kupovati gumu, odem na stranice uglednih auto društava (npr. ADAC) i gledam rezultate testova. Odabirem jednu sa prva 3 mjesta koje imaju meni potrebnu veličinu i kupim. Naravno DOT da je što friškiji.
jefferson

#28 Re: STARMAXX zimske gume

Post by jefferson »

Reventor wrote:Od nekoliko hiljada dijelova koji sačinjavaju automobil, samo gume dodiruju tlo, što im daje izuzetan značaj u vožnji. Stoga kada se odlučujem na kupovinu guma, nema prostora za kompromis. Na nekim stvarima se može uštediti na uštrb kvaliteta, a na nekim jednostavno ne smije. Nekoliko puta sam zahvaljivao Bogu što sam kupio kvalitetniju i skuplju gumu, jer sumnjam da bi neka jeftinija odradila takav posao u situacijama u kojima sam se nalazio. Kada trebam kupovati gumu, odem na stranice uglednih auto društava (npr. ADAC) i gledam rezultate testova. Odabirem jednu sa prva 3 mjesta koje imaju meni potrebnu veličinu i kupim. Naravno DOT da je što friškiji.
Upravo tako.
Ja sam imao negativna iskustva sa Hankook zimskim gumama, a Hankook je jos prva ugradnja na neka VW vozila.
Kada sam na sadasnjem autu koje sam uzeo kao polovno, dobio Kumho gume, kontam, hajde OK, da i to vidim, nove, DOT 3 mjeseca star.
Nakon 5000 km, buka kao da su svi lezajevi otisli. Nakon 10,000 tri od cetiri ispadnu iz balansa, nema teorije ih balansirati. Kad malo jaci gas dodas odmah proklizu, ASR se aktivira, kada kocis ABS vrlo cesto se aktivira.
12000km skino ih sa auta, stavio Michelin PSS, evo ih 17000km, ko da su nove.
Teufik

#29 Re: STARMAXX zimske gume

Post by Teufik »

Reventor wrote:Od nekoliko hiljada dijelova koji sačinjavaju automobil, samo gume dodiruju tlo, što im daje izuzetan značaj u vožnji. Stoga kada se odlučujem na kupovinu guma, nema prostora za kompromis. Na nekim stvarima se može uštediti na uštrb kvaliteta, a na nekim jednostavno ne smije............
:thumbup:
basicm

#30 Re: STARMAXX zimske gume

Post by basicm »

Svi mi dobro znamo da nema dobro a jeftino, i ne znam cemu tolika potreba da ubjedjujete ovdje kako te sad odjednom "poznate" firme prave dobre gume, i to cak zimske!
Gume jesu skupe, svi to osjetimo po dzepu, ali meni je glava ipak draza od tih para koje ostanu, i ne rizikuje mi se pa da ja glumim test vozaca za jeftine gume.
A samo pazite da ove ne budu imale 3 X na kraju imena, pa da bude seksa po cesti :)
daxon

#31 Re: STARMAXX zimske gume

Post by daxon »

Reventor wrote:Kada trebam kupovati gumu, odem na stranice uglednih auto društava (npr. ADAC) i gledam rezultate testova. Odabirem jednu sa prva 3 mjesta
Što se tiče tih testova i sličnih kampanja, iskustvo me naučilo sljedeće:
Takvi testovi za prosječnog vozača, tj. korisnika automobila ne znače ništa, niti su bilo kakvo mjerilo. Najčešće, prosječan vozač (korisnik automobila), neće nikako, ili će vrlo teško primijetiti razliku između najbolje rangirane gume u odnosu na recimo osmu ili desetu po rangu.
Jednako kao što prosječan korisnik kompjutera neće primijetiti razliku u performansama između nekog procesora AMD fx 4300 ili AMD fx 6000, odnosno nekog intela i3...itd. Dakle, razlike u performansama pojavit će se u specijaliziranim testovima, dok ih običan korisnik neće ni primijetiti, ali će razliku u cijeni primijetiti... jednako kao što niko golim okom ne primjećuje razliku između fotografije sa kamerom od 10MP u odnosu na kameru 8MP, ali svako će se zaletiti na ovu od 10 jer je uvjeren da je bolja, iako će ga to više koštati, a realno on od toga nema neke koristi.

Šta znače ti testovi za prosječnog korisnika može se ilustrovati na sljedeći način:
Recimo trebate unajmiti nekog ko može pretrčati 100 m za 40 sekundi, a na vaš oglas se javi 20 atletičara i svi oni trče 100 m unutar 13 sekundi, razlika između najboljeg i onog 15-og, najgoreg je 1,5 sekundi; dakle, primjećujete, potpuno je svejedno koga ćete u ovom slučaju unajmiti, da li najboljeg ili najgoreg, za vaše potrebe je potpuno svejedno, jer svi će oni više nego odlično i na vrijeme obaviti zadatak, a ne treba ni napominjati da je razlika u cijeni između najma najboljeg i najgoreg duplo.
Isto je i sa gumama, tj. tim testovima, ukoliko analiziramo te testove, kako se provode, kako se rezultati rangiraju, kako se ti rezultati prikazuju i kakve su to razlike u performansama unutar prvih 10 ili 15, možemo primijetiti da prosječnom korisniku to ne znači ništa, odnosno, tamo gdje proletiš i prokližeš sa savom s3, proklizao bi i sa alpine 4 ili UG 8+...
jefferson

#32 Re: STARMAXX zimske gume

Post by jefferson »

daxon wrote:
Reventor wrote:Kada trebam kupovati gumu, odem na stranice uglednih auto društava (npr. ADAC) i gledam rezultate testova. Odabirem jednu sa prva 3 mjesta
Što se tiče tih testova i sličnih kampanja, iskustvo me naučilo sljedeće:
Takvi testovi za prosječnog vozača, tj. korisnika automobila ne znače ništa, niti su bilo kakvo mjerilo. Najčešće, prosječan vozač (korisnik automobila), neće nikako, ili će vrlo teško primijetiti razliku između najbolje rangirane gume u odnosu na recimo osmu ili desetu po rangu.
Jednako kao što prosječan korisnik kompjutera neće primijetiti razliku u performansama između nekog procesora AMD fx 4300 ili AMD fx 6000, odnosno nekog intela i3...itd. Dakle, razlike u performansama pojavit će se u specijaliziranim testovima, dok ih običan korisnik neće ni primijetiti, ali će razliku u cijeni primijetiti... jednako kao što niko golim okom ne primjećuje razliku između fotografije sa kamerom od 10MP u odnosu na kameru 8MP, ali svako će se zaletiti na ovu od 10 jer je uvjeren da je bolja, iako će ga to više koštati, a realno on od toga nema neke koristi.

Šta znače ti testovi za prosječnog korisnika može se ilustrovati na sljedeći način:
Recimo trebate unajmiti nekog ko može pretrčati 100 m za 40 sekundi, a na vaš oglas se javi 20 atletičara i svi oni trče 100 m unutar 13 sekundi, razlika između najboljeg i onog 15-og, najgoreg je 1,5 sekundi; dakle, primjećujete, potpuno je svejedno koga ćete u ovom slučaju unajmiti, da li najboljeg ili najgoreg, za vaše potrebe je potpuno svejedno, jer svi će oni više nego odlično i na vrijeme obaviti zadatak, a ne treba ni napominjati da je razlika u cijeni između najma najboljeg i najgoreg duplo.
Isto je i sa gumama, tj. tim testovima, ukoliko analiziramo te testove, kako se provode, kako se rezultati rangiraju, kako se ti rezultati prikazuju i kakve su to razlike u performansama unutar prvih 10 ili 15, možemo primijetiti da prosječnom korisniku to ne znači ništa, odnosno, tamo gdje proletiš i prokližeš sa savom s3, proklizao bi i sa alpine 4 ili UG 8+...
Da za razliku od testova koji nisu naucno utemeljeni, tvoja tvrdnja jeste.
Medjutim, fazon je sto ces sa GY UG8 ili Alpine 4 na 20 stepeni u Februaru mjesecu kada jugo zapuse, stati 4-5m prije Save S3, koja na toj temperaturi vise lici na spuzvu a ne gumu.
De ti nama objasni, kad vec negiras te testove, na osnovu koju naucne metode si dosao do tog zakljucka?
Ako ADAC fino izbaci na osnovu kakve naucne metode rade bodovanje, onda ti nao neko ko tvrdi da to bas i nema veze bi trebao isto to uraditi.
daxon

#33 Re: STARMAXX zimske gume

Post by daxon »

Da li je dovoljno naučno ako tvrdim da ne postoji mjesto gdje ćeš ti izaći sa UG 8, a da ja ne izađem sa tigrom ili savom, odnosno, da ne postoji krivina u koju ćeš ti uletiti nekom brzinom sa UG 8, a da ja neću istom brzinom sa savom ili tigrom, tj. za koliko se ti zaustaviš sa UG8, zaustavit ću se i ja sa savom ili tigrom, pod bilo kojim uslovima i na bilo kojoj temperaturi... da li bi ovo testiranje bilo dovoljno naučno? Naravno, da stvar bude objektivna, morali bi voziti identične automobile.
mobsterc

#34 Re: STARMAXX zimske gume

Post by mobsterc »

Ne kontam sta pametujes, ti koji nisi testirao tvrdis da je isto a negiras one koji jesu testirali i recimo tvrde da je put kocenja kraci za 2m. A 2m moze lako da bude razlika izmedju zivota i smrti. Standardna bosanska, nemaju oni pojma, kad vam ja kazem da je tako.. kad testiras to sto tvrdis, onda se javis i svi sretni a do tada sutis i ne seres se po tudjim testovima.
Izvinjavam se na grubljem obracanju, ali citav dan danas imam priliku da svjedocim ovoj nasoj tvrdoglavosti pa sam iz afekta spustio nivo komunikacije jer smatram da brze dolazi do mozga. Nhf
Reventor

#35 Re: STARMAXX zimske gume

Post by Reventor »

Jednom sam imao takvo iskustvo, da je moj zaustavni put na tek pokislom asfaltu i pri brzini od 90 km/h bio za 10 cm duži i nekontrolisaniji ...... uh, kad se samo sjetim. Ali mislim da mi je dosta pomoglo to što sam imao Pirelli-jeve pneumatike. Upravo ta mala razlika među pneumaticima koja se na ADAC i sličnim testovima dokazuje, koja je nebitna u 99, 9% vožnje, može pokazati kao izrazito poželjna u onih eventualno 0,01% slučajeva na cesti. Eh, radi tih 0,01% mi nije žao dati više novca za pneumatik, pa makar se nikad i ne desili.
daxon

#36 Re: STARMAXX zimske gume

Post by daxon »

Ja govorim o potrebama prosječnog korisnika, koji će 99% eksploatacione kilometraže guma proći u gradskoj vožnji, gdje neće voziti brzinom većom od 50 km/h, a mnogi ni toliko, u odnosu na testove gdje se mjeri zaustavni put pri brzini od 100 km/h i sl. tako da ta 2 m ne znače nište, uostalom, zaustavni put više zavisi od vremena i načina reakcije nego do guma.
Svoj komentar sam napisao više sa ciljem da skrenem pažnju kako gume treba birati prema realnim potrebama, a ne prema nekakvim testovima koji sa relnošću prosječnog korisnika nemaju veze, jer prosječan korisnik u uslovima svakodnevne eksploatacije neće osjetiti nikakvu razliku između save i GY.
Reventor

#37 Re: STARMAXX zimske gume

Post by Reventor »

Eh kad bi mi znali da nećemo nikada doći u "nedaj Bože" situaciju kada ce nam biti kasno željeti da imamo bolje gume na felgama, Tigar, ovaj Starmaxx, Sava, itd bi bili sasvim dovoljni.
Adac testira gume različitih veličina, za razne klase automobila u uslovima u kojima se ti automobili realno mogu naći kod njemačkih vozača. Stoga je meni to dovoljno mjerodavno kada razmisljam o sopstvenoj sigurnosti.
Nemam uslove niti znam da lično testiram na tržištu dostupne gume, zato slušam one kojima je to posao. Hvala bogu pa sebi mogu priuštiti skuplju gumu. Da ne mogu, gledao bih opet na najkvalitetniju koju mogu kupiti.
jefferson

#38 Re: STARMAXX zimske gume

Post by jefferson »

daxon wrote:Da li je dovoljno naučno ako tvrdim da ne postoji mjesto gdje ćeš ti izaći sa UG 8, a da ja ne izađem sa tigrom ili savom, odnosno, da ne postoji krivina u koju ćeš ti uletiti nekom brzinom sa UG 8, a da ja neću istom brzinom sa savom ili tigrom, tj. za koliko se ti zaustaviš sa UG8, zaustavit ću se i ja sa savom ili tigrom, pod bilo kojim uslovima i na bilo kojoj temperaturi... da li bi ovo testiranje bilo dovoljno naučno? Naravno, da stvar bude objektivna, morali bi voziti identične automobile.
Nema druge nego da te gumarske kompanije zaposle kao inzinjera.
Medjutim, nesto mi je nelogcno.
Zasto bi onda GY pravio dvje razlicite gume? Savu S3 i GY UG8?
Inace, nauka ti boga mi slabo ide.
jefferson

#39 Re: STARMAXX zimske gume

Post by jefferson »

daxon wrote:Ja govorim o potrebama prosječnog korisnika, koji će 99% eksploatacione kilometraže guma proći u gradskoj vožnji, gdje neće voziti brzinom većom od 50 km/h, a mnogi ni toliko, u odnosu na testove gdje se mjeri zaustavni put pri brzini od 100 km/h i sl. tako da ta 2 m ne znače nište, uostalom, zaustavni put više zavisi od vremena i načina reakcije nego do guma.
Svoj komentar sam napisao više sa ciljem da skrenem pažnju kako gume treba birati prema realnim potrebama, a ne prema nekakvim testovima koji sa relnošću prosječnog korisnika nemaju veze, jer prosječan korisnik u uslovima svakodnevne eksploatacije neće osjetiti nikakvu razliku između save i GY.
Nadam se fakat da ti nisu dali vozacku!
drndalo

#40 Re: STARMAXX zimske gume

Post by drndalo »

cuske wrote:nikad ne uzimati po gumu dvije nego svečetiri odjednom.
Ne uzimaj te gume na pogonske točkove samo da vas mogu i zvući na brdo, valja vam se spustiti :izet: . Gume se uzimaju radi sigurnosti ne radi vuče... :run:
S ovim prvim se slazem...

S ovim drugim...? Gume se uzimaju i radi vuce, sigurnost se podrazumijeva, kada silazis nizbrdo, kojim tockovima auto vise u % koci...? Mada to ima veze i sa onim "kupi 4 gume"...
citroen xm

#41 Re: STARMAXX zimske gume

Post by citroen xm »

Iako tako ne izgleda zadnje su uvijek zimi bitnije od prednjih ako pričamo o sigurnosti. Bolje da me ne izvuče nego da mi zadnji kraj pleše. Zato samo sve 4.
Walther

#42 Re: STARMAXX zimske gume

Post by Walther »

jefferson wrote:Jaro ti iz krajnosti u krajnost.
Kupuj Vredestein nemoj ni razmisljati! Taj Starmaxx nije ni S od Save a kamoli da je poredis sa Vredesteinom.
Razlika izmedju Vredesteina i te turske gume moze biti u kocenju i 5 metara, a po suhom moze i vise. To moze biti razlika izmedju zivota i smrti, zbog 160km za 4 gume.
Nidje veze!
U Bosni je prosjecan automobil star 15+ godina. Automobil se odrzava (u pravilu) pod nekom sljivom. Stanje na cestama je isto zadnjih cca 20 godina. Da, tih famoznih 5 metara je zaista kriticnih! Kad smo vec kod toga? Zasto uzimati samo "normalnu" gumu? Najskuplja i najbolja guma donosi jos dodatnih 5 metara. Teoretskih naravno.
I to samo za pisljivih 200km ili koliko vec vise. Kad smo kod toga... Zasto ne najskuplje diskove, najbolje plocice, najbolje ovo ono... Metar po metar :roll:

Kad smo kod toga... Zasto neko uopste imas auto bez abs (a takvih je vjerovatno vecina?) Koliko je to metara minusa? 10? 20? Za samo desetah hiljada markica imas auto sa svim djidjama...

Malo vise razuma i malo manje marketinga i sve ce biti ok.... ako je voznja takva da zivot ili smrt ovisi od gume onda je problem u voznji i ne gumi
jefferson

#43 Re: STARMAXX zimske gume

Post by jefferson »

Walther wrote:
Kupuj Vredestein nemoj ni razmisljati! Taj Starmaxx nije ni S od Save a kamoli da je poredis sa Vredesteinom.
Razlika izmedju Vredesteina i te turske gume moze biti u kocenju i 5 metara, a po suhom moze i vise. To moze biti razlika izmedju zivota i smrti, zbog 160km za 4 gume.
Nidje veze!
U Bosni je prosjecan automobil star 15+ godina. Automobil se odrzava (u pravilu) pod nekom sljivom. Stanje na cestama je isto zadnjih cca 20 godina. Da, tih famoznih 5 metara je zaista kriticnih! Kad smo vec kod toga? Zasto uzimati samo "normalnu" gumu? Najskuplja i najbolja guma donosi jos dodatnih 5 metara. Teoretskih naravno.
I to samo za pisljivih 200km ili koliko vec vise. Kad smo kod toga... Zasto ne najskuplje diskove, najbolje plocice, najbolje ovo ono... Metar po metar :roll:

Kad smo kod toga... Zasto neko uopste imas auto bez abs (a takvih je vjerovatno vecina?) Koliko je to metara minusa? 10? 20? Za samo desetah hiljada markica imas auto sa svim djidjama...

Malo vise razuma i malo manje marketinga i sve ce biti ok.... ako je voznja takva da zivot ili smrt ovisi od gume onda je problem u voznji i ne gumi
Imas X ljudi koji stavljaju ono sto najvise mogu priustiti, dok imas ljudi koji imaju auto od 100k, ali stavljaju gumu koja kosta 100km. Jbg, to je nas mentalitet.
Inace, vrhunska guma na cestama koje su najsmrtonosnije u Evropi nije ludost, nego mudra odluka.
Walther

#44 Re: STARMAXX zimske gume

Post by Walther »

jefferson wrote:
Walther wrote:
Nidje veze!

Imas X ljudi koji stavljaju ono sto najvise mogu priustiti, dok imas ljudi koji imaju auto od 100k, ali stavljaju gumu koja kosta 100km. Jbg, to je nas mentalitet.
Inace, vrhunska guma na cestama koje su najsmrtonosnije u Evropi nije ludost, nego mudra odluka.
Niso smrtonosne zbog guma. U biti su gume (vjerovatno) najmanji problem......
jefferson

#45 Re: STARMAXX zimske gume

Post by jefferson »

Pa pazi, prvaci smo u onome: iz neobjasnjivih razloga izletio sa ceste.
Nista u voznji auta i udesu nije neobjasnjivo, sve je to pitanje fizike.
Medjutim, kada stavljas na auto gume koje se prave od ko zna cega, krajnice koje kostaju 10km, lafete kineskih proizvodjaca i sl, e onda stvari postaju moguce da se objasne, bar donekle.
johntra

#46 Re: STARMAXX zimske gume

Post by johntra »

izlijetanja sa ceste u Bosni su najviše prouzrokovana neprimjerenom brzinom na putu, gdje se i ne stigne pritisnuti kočnica kako treba...na kraju krajeva, masu tih auta ionako nema kočnice da valja, a kamoli da pričamo o gumama...
citroen xm

#47 Re: STARMAXX zimske gume

Post by citroen xm »

Fakat!
U pitanju je samo luft u glavi vozača koji lete ko muva bez glave. Smijem glavu dati da gume i neispravnost vozila nisu uzrok ni u 5% saobraćajki.
jefferson

#48 Re: STARMAXX zimske gume

Post by jefferson »

johntra wrote:izlijetanja sa ceste u Bosni su najviše prouzrokovana neprimjerenom brzinom na putu, gdje se i ne stigne pritisnuti kočnica kako treba...na kraju krajeva, masu tih auta ionako nema kočnice da valja, a kamoli da pričamo o gumama...
Pa mislio sam na to:
GolfII, konj za volanom+turske krajnice, Starmaxx gume i slicno, 150km/h, i eto....
Kada sve to kombinujes dobijes ono sto dobijes.
Moj otac je pri udesu izgubio tocak, komplet ovjes tocka, nastavio na tri tocka sljedecih 100m, ali je auto ostalo u svojoj traci!
Na autu su bile 4 nove GY UG6.
Ne znam da bi se isto zavrsilo sa nekim gumama tipa Starmaxx, Nitto i sl, jer su sve tri gume ostavile ogromne crne tragove, sto znaci da je automobil imao tendenciju da izadje iz trake, a ko zna kako bi se to onda zavrsilo.
citroen xm

#49 Re: STARMAXX zimske gume

Post by citroen xm »

A da li ti misliš da te pri 150 km/h može išta spasiti ako te počne nosati? Ne budite smiješti, kod nas nema puta za preko 80 km/h sem ovo malo autoputa. I sad svi voze 120 km/h. Drž se ograničenja i sve će biti u redu.
Bakir1

#50 Re: STARMAXX zimske gume

Post by Bakir1 »

on topic jucer sam imao priliku da uzivo vidim pomenute gume i "opipam" ih pored zvucnih imena, dosta lamela na sari, guma mekana, na prvu izgleda odlicno i kotira trenutno kao najjeftinija nova guma, tek malo iznad protekta cijenom
Post Reply