Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
NIN

#26 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by NIN »

certified_fascist wrote:
escobar__ wrote:Podržavam. Za likove poput pedofila, silovatelja i raznih drugih zločinaca (recimo pacijenti koji su u stanju isjeći čovjeka na komadiće, jesti njegove organe - slučaj sirijskih babuna i sl.) nikakva druga kazna nije adekvatna.
Pedofilija nije zločin.
OBJASNI OVO ODMAH!
Stojadin

#27 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Stojadin »

TheEmrah000 wrote:slobodno ako je moguće napišite Vaš razlog protiv ili za kaznu

osjetljiva je tema ja sam protv to je već igranje boga ali ipak ljudi plaćaju porez da takve ljude drže na zivotu a vidim u nekim zatvorima ljudi imaju bolje zatovre nego npr neke škole + u sobama imaju po tv, playstation ili kompjuter+ internet
Smrtna kazna je puno puno skuplja od dozivotne kazne (barem u koliko toliko civilizovanim zemljama, ne zemljama tipa saudijska arabija, iran: nekom se ucinilo da te vidio kako krades jabuku odma omca oko vrata). Znaci u Americi (iako je ona jako blizu ovima zemljama tipa saudijska arabija, iran, bar sto se tice "pravo"sudnog sistema, al haj), 137 miliona dolara godisnje ide na sistem smrtne kazne, a samo 11 miliona na sistem dozivotne robije. Razlog je ugl. sudski proces koji je naravno mnogo duzi u skuplji za smrtnu kaznu.. (http://www.nytimes.com/2009/02/25/us/25 ... wanted=all&) I tako se na kraju na svakog zatvorenika koji ceka smrtnu presudu trosi godisnje 90000$, i naravno da je puno jeftinije nabavljati samo odjecu i hranu za zatvorenike na dozivotnoj robiji.

Naravno, protiv sam ove divljacke, primitivne, nefunkcionalne metode. Uvijek treba da bude rehabilitacija prije sankcije. Svaki covjek moze bit koliko toliko rehabilitovan, i jos kad uzmem u obzir broj nevinih ljudi koji su pogubljeni, naravno da sam protiv ovoga. Pa onda sto nema nikakve koristi od toga (koliko je ljudi tokom historije pogubljeno zbog ubistva npr pa opet imamo vise ubistava nego ikada), poremecen mentalitet i razmisljanje (on ubio nekog, hajmo mi sad ubit njega), itd. itd., ma nema sanse da bi ikad mogao biti za nesto takvo, kad postoje dokazani pravosudni sistemi koji rade (finski, norveski), koji rehabilitiraju umjesto kaznjavaju.
Last edited by Stojadin on 20/10/2013 23:51, edited 2 times in total.
Arminovski

#28 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Arminovski »

NIN wrote:
certified_fascist wrote:
escobar__ wrote:Podržavam. Za likove poput pedofila, silovatelja i raznih drugih zločinaca (recimo pacijenti koji su u stanju isjeći čovjeka na komadiće, jesti njegove organe - slučaj sirijskih babuna i sl.) nikakva druga kazna nije adekvatna.
Pedofilija nije zločin.
OBJASNI OVO ODMAH!
vjerovatno misli na samu pojavu, kao poremecaj... bez zlostavljanja.

ne podrzavam smrtnu kaznu.
Last edited by Arminovski on 20/10/2013 23:50, edited 2 times in total.
Stojadin

#29 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Stojadin »

TheEmrah000 wrote:
Šveđanin wrote:Ne.

Zamisli da ubiješ nevinu osobu, povratka nema? A pravosuđe u BIH je poznato po pravičnosti, tačnosti i velikom odrađivanju posla, jelde, pa se te greške neće dešavati. :D

Smrtna kazna ti ne utiče na prevenciju budućih slučajeva takve vrste.

Super ti si iz svedske npr iz susjedne zemlje Norveške Anders Behring Breivik je ubio 77 djece i dobio je zatvorsku kaznu od 21godine zatovra...

evo kako izgleda njegova zatvorska soba:
http://content.time.com/time/photogalle ... 74,00.html
Dobio je 21 godinu zatvora DO NOVOG SUDJENJA, na kojem ce se 99,9% opet osuditi na 21, i sve tako. Mozda se nekima ne svidja, al jbg tako izgleda pravi funkcionalni pravosudni sistem. Nema Norveska dzaba najmanju stopu kriminala na svijetu.
zznnnnn

#30 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by zznnnnn »

Stojadin wrote:
TheEmrah000 wrote:
Šveđanin wrote:Ne.

Zamisli da ubiješ nevinu osobu, povratka nema? A pravosuđe u BIH je poznato po pravičnosti, tačnosti i velikom odrađivanju posla, jelde, pa se te greške neće dešavati. :D

Smrtna kazna ti ne utiče na prevenciju budućih slučajeva takve vrste.

Super ti si iz svedske npr iz susjedne zemlje Norveške Anders Behring Breivik je ubio 77 djece i dobio je zatvorsku kaznu od 21godine zatovra...

Dobio je 21 godinu zatvora DO NOVOG SUDJENJA, na kojem ce se 99,9% opet osuditi na 21, i sve tako. Mozda se nekima ne svidja, al jbg tako izgleda pravi funkcionalni pravosudni sistem. Nema Norveska dzaba najmanju stopu kriminala na svijetu.
Jel ti stvarno mislis da neko ko je ubio 77 ljudi zasluzuje ovakav tretman, ovo je hotel covjece, cuo sam da ima kompjuter, playstation, biblioteku, vlastitog kuhara i svasta nesto bolje zivi po mojoj slobodnoj procjeni od 50% ostatka svijeta..
certified_fascist

#31 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by certified_fascist »

NIN wrote:
certified_fascist wrote:
Pedofilija nije zločin.
Objasni!
Pedofilija je seksualna sklonost prema djeci. Nikakva seksualna sklonost nije zločin jer bi to značilo kažnjavanje samih ljudskih misli ili psihičkih stanja, što je u suprotnosti sa samom univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Da je pedofilija (homoseksualnost/hebefilija/gerontofilija/bilo koja druga parafilija) zločin, isto bi mogao smatrati zločinom i recimo vjerovanje u duhove, što je očigledno glupost, jer niko nikome ne može dokazati u šta vjeruje, odnosno čemu je seksualno sklon.

Ono na šta ljudi vjerovatno misle kad kažu da je pedofilija zločin, je seksualno zlostavljanje djece, što jeste jedna od mogućih fizičkih manifestacija pedofilije, ali to nije isto.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pedophilia
(Ne mogu da vjerujem da tako nešto moram da objašnjavam odraslim ljudima.)
mali_balon

#32 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by mali_balon »

certified_fascist wrote:
Pedofilija je seksualna sklonost prema djeci. Nikakva seksualna sklonost nije zločin jer bi to značilo kažnjavanje samih ljudskih misli ili psihičkih stanja, što je u suprotnosti sa samom univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima. Da je pedofilija (homoseksualnost/hebefilija/gerontofilija/bilo koja druga parafilija) zločin, isto bi mogao smatrati zločinom i recimo vjerovanje u duhove, što je očigledno glupost, jer niko nikome ne može dokazati u šta vjeruje, odnosno čemu je seksualno sklon.

Ono na šta ljudi vjerovatno misle kad kažu da je pedofilija zločin, je seksualno zlostavljanje djece, što jeste jedna od mogućih fizičkih manifestacija pedofilije, ali to nije isto.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pedophilia
(Ne mogu da vjerujem da tako nešto moram da objašnjavam odraslim ljudima.)
Ovdje filozofija prestaje i pocinje satara sa odsjecanjem uda
Great Cornholio

#33 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Great Cornholio »

Pedofilija je duševno oboljenje koja se manifestuje u bolesnoj želji da se seksualni nagon zadovolji sa djecom.

Pedofili bi se morali liječiti na psihijatrijskim odjeljenjima u okviru kazneno popravnih zavoda.
Stojadin

#34 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Stojadin »

zznnnnn wrote:
Stojadin wrote: Dobio je 21 godinu zatvora DO NOVOG SUDJENJA, na kojem ce se 99,9% opet osuditi na 21, i sve tako. Mozda se nekima ne svidja, al jbg tako izgleda pravi funkcionalni pravosudni sistem. Nema Norveska dzaba najmanju stopu kriminala na svijetu.
Jel ti stvarno mislis da neko ko je ubio 77 ljudi zasluzuje ovakav tretman, ovo je hotel covjece, cuo sam da ima kompjuter, playstation, biblioteku, vlastitog kuhara i svasta nesto bolje zivi po mojoj slobodnoj procjeni od 50% ostatka svijeta..
Nisu to zasluge vec rehabilitacija.. Zato puno vise cijenim sistem koji pokusava popraviti problem. Naravno, nije to jedini razlog, ima i onaj gdje norveski sistem 101x funkcionalniji od americkog, iranskog, kineskog il sta ja znam kojeg. Najmanja stopa ponovnog počinjenja djela je bas u Norveskoj, mislim da to govori dovoljno. A i skontaces kad razmislis, evo ti primjer: koga bi ti radije sreo negdje usred noci na ulici, neko ko je proveo 20 godina u najvecoj rupi tamo u nekoj pustinji, koga su cuvari tukli 2 put na dan, koji je spavao na svom izmetu itd. itd., ili nekog ko je proveo 20 godina u zatvoru kao taj sa slike, gdje naucen kako da se ponasa u drustvu, sta valja, sta ne valja, gdje odnos prema njemu bio kao prema covjeku, gdje se ukratko zatvorenici "ljece" itd.

Razumijem zasto su neki protiv ovakvog sistema, i razumijem da smo mi jos dosta zaostalo drustvo sa zaostalim mentalitetom (dovoljno je samo procitati komentare iznad ovog mog koji kazu da bi mentalni poremecaj trebao biti kaznjiv smrcu, i najvjerovatnije i komentare ispod ovog mog koji ce tvrditi da bi ja trebao biti kaznjen smrcu), i da bi se prije ljudi pobunili protiv funkcionalnog pravodusnog sistema nego protiv najvece stope nezaposlenosti na svijetu, al eto kad vec raspravljamo..

Stopa ponovnog pocinjenja kriminala (recidivizma) u VB je 70%, u SADu 75-80%, u Norveskoj 30%, a za ovaj zatvor (gdje idu najveci kriminalci) 16%. E sad mi objasni zasto si ti protiv jednog ovako dokazanog sistema?
Last edited by Stojadin on 21/10/2013 00:13, edited 1 time in total.
mali_balon

#35 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by mali_balon »

Great Cornholio wrote:Pedofilija je duševno oboljenje koja se manifestuje u bolesnoj želji da se seksualni nagon zadovolji sa djecom.

Pedofili bi se morali liječiti na psihijatrijskim odjeljenjima u okviru kazneno popravnih zavoda.

Nisu ni masovne ubice onda ni sa njima nije nesta u redu, treba ih ljeciti, ni kriminalci i oni su bolesni de mani se suplje i pravdanja pervertita
theTruePath

#36 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by theTruePath »

Pretjerujete ,nije toliko savrseno u zatvorima Skandinaviji
Great Cornholio

#37 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

mali_balon wrote:
Great Cornholio wrote:Pedofilija je duševno oboljenje koja se manifestuje u bolesnoj želji da se seksualni nagon zadovolji sa djecom.

Nisu ni masovne ubice onda ni sa njima nije nesta u redu, treba ih ljeciti, ni kriminalci i oni su bolesni de mani se suplje i pravdanja pervertita
Druže, ja sam protiv smrtne kazne, nisam zato da pobrojane osobe budu na slobodi, pa ne znam zašto ovakve reakcije :)
mali_balon

#38 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by mali_balon »

Great Cornholio wrote:
mali_balon wrote:

Druže, ja sam protiv smrtne kazne, nisam zato da pobrojane osobe budu na slobodi, pa ne znam zašto ovakve reakcije :)
I ja sam protiv smrtne kazne, vise se isplati zatovre organizaovati kao preduzeca, pa nek se sami finansiraju, ako ne ce da rade nek gladuju ili ih tjerati el sokovima da rade. Nek se zatvor sam uzdrzava.
Donekle se salzem sa dijagnozom za pedofile ali bi h puno manje bilo kad bi za tu vrstu zlocina bila, kazna odsjecanje polnog organa. Pa zar taj pedofil koji je bolestan moze da se organizuje i osnuje stranku, to su vec perveriti to su vec opasni ljudi koji se vade na neke dijagnoze.
theTruePath

#39 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by theTruePath »

U 2 slucaja podrzavam smrtnu

1.Diktatori koji su krivi za smrti hiljade i hiljade ljudi(sadam,hitler i slicni)

2.Osobe koje pocine masovna ubistva
alanx

#40 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by alanx »

Smrta kazna stvara iskljucivo pozitivne emocije u meni.
insomnia78

#41 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by insomnia78 »

Po meni:
Sva ubistva (osim iz nehata i samoodbrani)
Silovanje
Pedofilija
SMRTNA KAZNA

SVA ostala KD TESKA ROBIJA, zeljezara, rudnik, suma, autoput...srazmjerno sa tezinom krivicnog djela.
Pa kad bi ovaj balo sto ukrade nesto oduho dvije godine u rudniku, sumnjam da bi mu palo na pamet da ponovi djelo.
Jos bi u to ukljucio kaznu teske robije od 5 godina za posjedovanje oruzja a koristenje istog okvalifikovo kao terorizam.
drug_profi

#42 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by drug_profi »

Neko kaze da smrtna kazna ne smanjuje broj teskih djela.
Mozda, zavisi kako ko tumaci statistiku. Ima statistika koja pokazuje da drasticno smanjuje broj teskih djela.
Dalje, blaga kaznena politika provocira nova teska djela, bez sumnje. Za to nam ne treba statistika.
Evo npr. da se ja osjecam ugrozen od kriminalaca i nezasticen od pravne drzave.
U slucaju da se neko tesko ogrijesi od mene, moju suprugu ili djecu, vjerovatno bih pribjegao osveti zbog nepostojanja straha i prijetnje od teske kazne. Cak bih racunao na blagu kaznu jer bih uz pomoc medija mozda sve mogao prikazati kao borbu malog covjeka da zastiti porodicu od bandita. Klasicni vestern gdje publika na kraju pljesce iznad mrtvih bandita.
Nasa zemlja je potpuno zrela za to i toga ce sve vise da bude.
Qler

#43 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Qler »

Podrzavam smrtnu kaznu, cak mi ne bi ni smetalo da u nekim slucajevima budem i exekutor. Takodjer podrzavam i prisilni rad. Da ima toga, da osudjenike salju da prave autoput do sad bi imali puteve kao njemacka. Samo strogo sa olosem, ne zasluzuju nista.
Great Cornholio

#44 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Protiv sam smrtne kazne, a činjenica je da nama fali zatvorsko - psihijatrijskih kapaciteta, u koje se moraju smješati oni koji predstavljaju opasnost za okolinu ( pedofili, silovatelji, ubice, nasilnici itd).
uglavnomja

#45 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by uglavnomja »

zznnnnn wrote:
Stojadin wrote:
TheEmrah000 wrote:

kakav ba internet :-) , ps i slicno.

i sta, soba, krevet, sto, stolica i polica i keramicki wc ... jeste bolje od zenice, i ima 3 obroka dnevno, ali da je nekome san da provede 20 godina u 10 m2?

inace, ja sam za, za silovanje, pedofiliju, generalno nasilje nad nemocnim ...
jednostavno postoje ljudi kojima nije mjesto medju normalnim svijetom, psihopate, ludaci, bezosjecani egocentrici
Last edited by uglavnomja on 21/10/2013 00:49, edited 1 time in total.
Darko12

#46 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by Darko12 »

Stojadin wrote:
TheEmrah000 wrote:slobodno ako je moguće napišite Vaš razlog protiv ili za kaznu

osjetljiva je tema ja sam protv to je već igranje boga ali ipak ljudi plaćaju porez da takve ljude drže na zivotu a vidim u nekim zatvorima ljudi imaju bolje zatovre nego npr neke škole + u sobama imaju po tv, playstation ili kompjuter+ internet
Smrtna kazna je puno puno skuplja od dozivotne kazne (barem u koliko toliko civilizovanim zemljama, ne zemljama tipa saudijska arabija, iran: nekom se ucinilo da te vidio kako krades jabuku odma omca oko vrata). Znaci u Americi (iako je ona jako blizu ovima zemljama tipa saudijska arabija, iran, bar sto se tice "pravo"sudnog sistema, al haj), 137 miliona dolara godisnje ide na sistem smrtne kazne, a samo 11 miliona na sistem dozivotne robije. Razlog je ugl. sudski proces koji je naravno mnogo duzi u skuplji za smrtnu kaznu.. (http://www.nytimes.com/2009/02/25/us/25 ... wanted=all&) I tako se na kraju na svakog zatvorenika koji ceka smrtnu presudu trosi godisnje 90000$, i naravno da je puno jeftinije nabavljati samo odjecu i hranu za zatvorenike na dozivotnoj robiji.

Naravno, protiv sam ove divljacke, primitivne, nefunkcionalne metode. Uvijek treba da bude rehabilitacija prije sankcije. Svaki covjek moze bit koliko toliko rehabilitovan, i jos kad uzmem u obzir broj nevinih ljudi koji su pogubljeni, naravno da sam protiv ovoga. Pa onda sto nema nikakve koristi od toga (koliko je ljudi tokom historije pogubljeno zbog ubistva npr pa opet imamo vise ubistava nego ikada), poremecen mentalitet i razmisljanje (on ubio nekog, hajmo mi sad ubit njega), itd. itd., ma nema sanse da bi ikad mogao biti za nesto takvo, kad postoje dokazani pravosudni sistemi koji rade (finski, norveski), koji rehabilitiraju umjesto kaznjavaju.
Jarane, nalupa gluparija za nepovjerovati.
Navodis pravni sistem Saudijske Arabije kao divljacki i zaostao, iako drzava ima najnizi stepen kriminaliteta u svijetu. ;-) Izgleda da je bolji pravni sistem SAD gdje se djeca prodaju u roblje, svakih par sekundi neko je silovan, ubijen, opljackan ili Njemacke gdje svako malo otkriju novu Natasu Kampus.
Cuj rehabilitiranje? Jel rehabilitiranje podrazumjeva osposobljavanje za drustveni zivot covjeka koji je osudjen na 40 godina zatvora i koji ce vjerovatno smrt docekati u zatvoru. Vidis to nije rehabilitacija, to je prevencija drustva od takvog pojedinca, a desava se u pravnim sistemima koje navodis kao uzor.
Rehabilitacija dolazi u obzir kod pojedinih krivicnih djela, dok za covjeka ubicu, koji je nekom ubio oca, dijete, supruga za mene ne postoji bolja kazna od smrti.
A sto se tice pogubljenja nevinih serijat kao savrsen zakon ima rjesenje i za taj problem. Naprimjer, krivicno djelo bluda zahtjeva cetiri svjedoka koja su vidjela dodir polnog organa preljubnika, a ne ja mislim, ucinilo mi se,pretpostavljam, cuo sam itd. Toga nema, vec ukoliko cetvorica posvjedoce do najsitnijeg detalja presuda se moze donijeti. Znaci u islamu veliki znacaj imaju cvrsti i istiniti dokazi, a ne mahalska naglabanja na osnovu kojih su mnogi nevino nastradali.
Last edited by Darko12 on 21/10/2013 00:51, edited 1 time in total.
drug_profi

#47 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by drug_profi »

Qler wrote:Podrzavam smrtnu kaznu, cak mi ne bi ni smetalo da u nekim slucajevima budem i exekutor. Takodjer podrzavam i prisilni rad. Da ima toga, da osudjenike salju da prave autoput do sad bi imali puteve kao njemacka. Samo strogo sa olosem, ne zasluzuju nista.
Ma da. Uopste ne mogu da shvatim zasto se teski kriminalci tetose i vecini je u zatvoru bolje nego na slobodi. Nekakva ljudska prava? Ubleha! To je za visoko razvijena socijalna drustva gdje sistem funkcionise. U zemlji sa indijancima samo moze vaziti zakon divljeg zapada.
S4mpion

#48 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by S4mpion »

Koliko ljudi otruje jedan diler, koliko ljudi ubije jedan ubica, koliko djece strada od ruke bolesnog uma, koliko prodavnica opljačka jedan pljačkaš nakon neke zatvorske kazne?- jako mnogo, nanovo i nanovo...

Koliko ljudi otruje taj diler, koliko ljudi ubije jedan ubica, koliko djece strada od ruke bolesnog uma, koliko prodavnica opljačka jedan pljačkaš nakon smrtne kazne? - ravno nuli.

Toliko o tome da smrtna kazna ne spriječava rast kriminala.
kolegione

#49 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by kolegione »

Smrta kazna je totalno eticka sa predpostavkom da je okrivljeni kriv al ljudi su losi i koriste to kao manipulativno sredstvo tako da ih u zapadnoj kulturi gotovo i nema
dert

#50 Re: Šta Vi mislte o smrtnoj kazni???

Post by dert »

Great Cornholio wrote:Protiv. Zato što je to krajnje nehumano ponašanje, i zbog Božije zapovjedi " Ne ubij!"
A humano je kada ubica ubija :shock:
Ko je njemu/njoj / dao pravo da ubija :?
Post Reply