Razumijem, jak argument. Pa onda vam nije nista drugo ni preostalo nego da pokusate Bosnjake preventivno bioloski da unistite...Basvod wrote:Istorijska cinjenica je da je SDA prva nacionalna stranka u BiH.Hajvan wrote:
Која лаж!
Из(м)етбеговића и његову му фамАлију очима не могу, али ово је извртање историјских чињеница.
Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
- Sinapsa
#26 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
- Tessaract
#27 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Зар није он покренуо идеју о одвајању БиХ од грађанске Југославије са јединим критеријумом да Муслимани буду већина? Шта је то него инсистирање на етнички поделама?Hajvan wrote:Која лаж!Tessaract wrote:Изетбеговић је БиХ неповратно гурнуо ка етничким поделама. Да ли то треба жалити или хвалити?
Из(м)етбеговића и његову му фамАлију очима не могу, али ово је извртање историјских чињеница.
- Zagor te-nej
#28 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
misliš ostataka krnje jugoslavije sa tendencijama da preraste u četničku srboslaviju po principu projekta RAMTessaract wrote:Зар није он покренуо идеју о одвајању БиХ од грађанске ЈугославијеHajvan wrote:Која лаж!Tessaract wrote:Изетбеговић је БиХ неповратно гурнуо ка етничким поделама. Да ли то треба жалити или хвалити?
pa ni crnogorci jadan bio nisu htjeli ostati s vama
-
hAZNADAR
#29 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Ne, on je samo poslusao javno mijenje. Nije nezavisnost njegova ideja i to i ti i slicni morate shvatiti. A.I. se samo zatekao u datom momentu u zemlji gdje vecina stanovnistva nije htjela ostati u onakvoj YU. Da je odgadjao referendum - nebi dobio sljedece izbore.Tessaract wrote: Зар није он покренуо идеју о одвајању БиХ од грађанске Југославије са јединим критеријумом да Муслимани буду већина? Шта је то него инсистирање на етнички поделама?
- akcid
#30 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Basvod wrote:Istorijska cinjenica je da je SDA prva nacionalna stranka u BiH.
Nije nacionalna, več etnička, uz to još i etnoklerikalna
A povrh svega i "kleptokratska" Ostvarujući svoju političku moć, postigli su kontrapoduktivnost u državi - učestvovali potpuno ravnopravno u ratnohuškačkim aktivnostima, koje su producirale rat i sve ratne štete, učestvovali u poslijeratnoj degradaciji preostale privrede i srozavanja ekonomske moći BiH stanovništva, učestvovali u zaprečavanju povratka raseljenih, pri čemu su manipulirali sa višemilionskim materijalnim i finansijskim sredstvima mnogobrojnih donacija, itd., itd., a većinu nabrojanog ostvarili su pod upravom "čovjeka bez kojeg ne bi bilo Bosne"
-
weredsf
#31 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
ZV Keli wrote:Pa zar je moguceda neko jos misli da se rat mogao izbjeci, halo bolan ljudi cetnici su to planirali desetljecima i sad kao Alija i Tudjman krivi za rat, mislim ko je tu vise lud ?
Komunisti i Jugonostalgicari
-
weredsf
#32 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
- akcid
#33 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
weredsf wrote:Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
Kome trebaju prazne crkve....
- Zagor te-nej
#34 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
djelomično netačnoweredsf wrote:ZV Keli wrote:Pa zar je moguceda neko jos misli da se rat mogao izbjeci, halo bolan ljudi cetnici su to planirali desetljecima i sad kao Alija i Tudjman krivi za rat, mislim ko je tu vise lud ?![]()
rat je trajao dok se alija uporan ko mazga na unitarnoj Bosni nije natjerao da prihvati podjelu, a onda se ušlo u pregovore o podjeli, sve dok i to nije dogovoreno
da je pristao na lisabonsku podjelu po kantonima vjerovatno bi bilo rata ali dosta manjem obimu, jer bi srbi bili zadovoljeni da nema unitarne države i vjerovatno bi se sveli na ratne aktivnosti i protjerivanje nesrba u dijelovima koji bi bili određeni kao "njihovi"
Last edited by Zagor te-nej on 19/10/2013 13:31, edited 1 time in total.
-
weredsf
#35 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Realno nikome ali to nije tema, ali nesto mi nije poznato da je on naredio ili ucestvovao u progonu Srba iz Sarajeva ili??akcid wrote:weredsf wrote:Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
- agnostic_front
#36 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Tačno tako. Alija je to mudro izveo. Podvalio priču Zapadu da se crkve ne ruše, a cpcku nejač bacao lavovima.akcid wrote:weredsf wrote:Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
- Tessaract
#37 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Прво, да је одложио референдум, не би било рата.hAZNADAR wrote:
Ne, on je samo poslusao javno mijenje. Nije nezavisnost njegova ideja i to i ti i slicni morate shvatiti. A.I. se samo zatekao u datom momentu u zemlji gdje vecina stanovnistva nije htjela ostati u onakvoj YU. Da je odgadjao referendum - nebi dobio sljedece izbore.
Друго, није ни могао да одржи референдум без сагласности сва три народа.
-
weredsf
#38 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Cuj provalio pricuagnostic_front wrote:Tačno tako. Alija je to mudro izveo. Podvalio priču Zapadu da se crkve ne ruše, a cpcku nejač bacao lavovima.akcid wrote:weredsf wrote:Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
- madner
#39 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Koje poteze je povukao koji su bili kljucni?
Osim sto je odlozio povlacenje jna i dopustio istoj da rasporedi oruzje van kasarni?
Osim sto je odlozio povlacenje jna i dopustio istoj da rasporedi oruzje van kasarni?
- agnostic_front
#40 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Pa priču kako smo mi multi kulti jer ne rušimo crkve, a ovamo decu bacamo lavovima, tj. Alija lično decu baca lavovima. Jer je htio "etnoklerofašističkonacionalnu džamahiriju" između Tuzle i Zenice, gdje će da pokrade sve. I ono cpcke nejači što je ostalo, Alije je protjerao u Lukavicu. Jel tako @akcid?weredsf wrote:Cuj provalio pricuagnostic_front wrote:
Tačno tako. Alija je to mudro izveo. Podvalio priču Zapadu da se crkve ne ruše, a cpcku nejač bacao lavovima.![]()
![]()
...Pa koja je to crkva unistena u Sarajevu, naravno ne racunajuci srpske granate koje su pale na njih?????
- akcid
#41 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Ne znam za bacanje lavovima, ali znam za bacanje s prozora, znam za pretrese stanova i maltretiranja, najčešće producirana pljačkom imovine, znam za kopanje rovova, znam za paljenje kuća, u Nevjestinoj ulici, npr., itd. Pročuje se ta "mudrost"agnostic_front wrote:Tačno tako. Alija je to mudro izveo. Podvalio priču Zapadu da se crkve ne ruše, a cpcku nejač bacao lavovima.akcid wrote:Kome trebaju prazne crkve....weredsf wrote:Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
- Tessaract
#42 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Занимљиво како бошњачки ултранационалисти чување цркава представљају као доказ њихове толерантности и мултикултуралности, а потпуно прећуткују протеривање оних људи који су те цркве користили као да су цркве битније од људских бића. У ствари, камо среће да макар прећуткују. Они то протеривање не зову етничким чишћењем, него тврде да су Срби одједном тако, из чиста мира, отишли из совјих топлих домова да би живели по шаторима без струје ,воде и канализације.akcid wrote:weredsf wrote:Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
- Zagor te-nej
#43 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Evropa je rekla da je sve regularno, to što srbi ne priznaju nikog i oru samo po svom je posebna pričaTessaract wrote:Прво, да је одложио референдум, не би било рата.hAZNADAR wrote:
Ne, on je samo poslusao javno mijenje. Nije nezavisnost njegova ideja i to i ti i slicni morate shvatiti. A.I. se samo zatekao u datom momentu u zemlji gdje vecina stanovnistva nije htjela ostati u onakvoj YU. Da je odgadjao referendum - nebi dobio sljedece izbore.
Друго, није ни могао да одржи референдум без сагласности сва три народа.
referendum je bio u pravo vrijeme, i ne kontaš ništa, čak su se i karadžićevci pomirili da Bosna sigurno postaje nezavisnai pristali na to, njihovo insistiranje je bilo na unutrašnjem uređenju, s ciljem da razbiju unitarnu državu za koju se zalagao alija
-
Juvelandia
#44 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Znaci za sve te slucajeve A.I. je kriv, pa de sad tu logiku prebaci na Marsala Tita, pa ces vidjet na sta ce on da liciakcid wrote:
Ne znam za bacanje lavovima, ali znam za bacanje s prozora, znam za pretrese stanova i maltretiranja, najčešće producirana pljačkom imovine, znam za kopanje rovova, znam za paljenje kuća, u Nevjestinoj ulici, npr., itd. Pročuje se ta "mudrost"
-
Basvod
#45 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Ides li ti u crkvu?weredsf wrote:Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
- agnostic_front
#46 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
@Tessaract,
Koji su to konc. logori postojali u Sarajevu kroz koje su Srbi prolazili? Jer složićeš se da je logično da Alija sakupi sve Srbe u Sarajevu u logore, odakle bi ih ili bacao lavovima ili deportovao na oslobođenu cpcku teritoriju? Nije baš nekako smisleno da se ide po stanovima, pa izvede porodica i odvede do oslobođene cpcke teritorije.
Koji su to konc. logori postojali u Sarajevu kroz koje su Srbi prolazili? Jer složićeš se da je logično da Alija sakupi sve Srbe u Sarajevu u logore, odakle bi ih ili bacao lavovima ili deportovao na oslobođenu cpcku teritoriju? Nije baš nekako smisleno da se ide po stanovima, pa izvede porodica i odvede do oslobođene cpcke teritorije.
-
Tigar33
#47 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Nisu ih proterali otišli su sami sa reintegriranih područja jer nisu htjeli ni živjet sa drugim narodima, a neki se boje jer su učestvovali u raznim pokoljima i tjeranju bošnjaka u toku početka rata, nemoj mješat kruške i jabuke, a i momo ih je zvao da napuste sve i idu u zabit nekakve.Tessaract wrote:Занимљиво како бошњачки ултранационалисти чување цркава представљају као доказ њихове толерантности и мултикултуралности, а потпуно прећуткују протеривање оних људи који су те цркве користили као да су цркве битније од људских бића. У ствари, камо среће да макар прећуткују. Они то протеривање не зову етничким чишћењем, него тврде да су Срби одједном тако, из чиста мира, отишли из совјих топлих домова да би живели по шаторима без струје ,воде и канализације.akcid wrote:weredsf wrote:Od mene mu hvala sto nije dozvolio unistavanje ni jedne crkve u nasem gradu, sto je u sred rata naredio da se ti objekti cuvaju od unistenja i sto je i tada pokusavao ocuvati ono sto je Sarajevo oduvijek prestavljalo.
- Tessaract
#48 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Па ваљда не треба Европа да каже да ли је регуларно, већ Уставни суд. То што муслимански вождови нису признавали законе сопствене БиХ је посебна прича.Zagor te-nej wrote:
Evropa je rekla da je sve regularno, to što srbi ne priznaju nikog i oru samo po svom je posebna priča
referendum je bio u pravo vrijeme, i ne kontaš ništa, čak su se i karadžićevci pomirili da Bosna sigurno postaje nezavisnai pristali na to, njihovo insistiranje je bilo na unutrašnjem uređenju, s ciljem da razbiju unitarnu državu za koju se zalagao alija
- akcid
#49 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Netačno. Da je ostao kod dogovora iz Lisabona, šanse za rat bile bi znatno umanjene.Tessaract wrote:Прво, да је одложио референдум, не би било рата.
Netačno. Kod referenduma ispoštovane su odredbe tadašnjeg Ustava RBiH.Друго, није ни могао да одржи референдум без сагласности сва три народа.
-
Tigar33
#50 Re: Alija Izetbegović: "Čovjek bez kojeg ne bi bilo Bosne"?
Nisu bili samo muslimanski bilo je i srpskih miro Lazović, Mirko Pejanović, Bogić Bogičević, te hrvatskih Stjepan kljuić itd..Tessaract wrote:Па ваљда не треба Европа да каже да ли је регуларно, већ Уставни суд. То што муслимански вождови нису признавали законе сопствене БиХ је посебна прича.Zagor te-nej wrote:
Evropa je rekla da je sve regularno, to što srbi ne priznaju nikog i oru samo po svom je posebna priča