Sokovi koje pijemo i kontrola

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

strong69

#26 Re: Sokovi koje pijemo i kontrola

Post by strong69 »

Preko prijatelja koji radi na novosadskom univerzitetu poslao sam nekoliko uzoraka domacih sokova na analizu. Pokusace ih uraditi besplatno pa ako uspije javicu rezultate i odgovaraju li deklaraciji... Ja bih platio analizu ali bih se osjecao glupo da ja pored drzave radim analize i kontrolisem ispravnost deklaracije i onoga sto jeste u proizvodu... Ako moze dzaba ok, ako ne..
akcid

#27 Re: Sokovi koje pijemo i kontrola

Post by akcid »

strong69 wrote:Preko prijatelja koji radi na novosadskom univerzitetu poslao sam nekoliko uzoraka domacih sokova na analizu. Pokusace ih uraditi besplatno pa ako uspije javicu rezultate i odgovaraju li deklaraciji... Ja bih platio analizu ali bih se osjecao glupo da ja pored drzave radim analize i kontrolisem ispravnost deklaracije i onoga sto jeste u proizvodu... Ako moze dzaba ok, ako ne..

Slijedom zakona o slobodi pristupa informavijama, imaš pravo od sanitarnih inspekcija entitetskih ministarstava zdravlja i tržišnih inspekcija entitetskih ministarstava trgovine zahtijevati sve njihove dosadašnje laboratorijske analize određenih sokova koji se nalaze na tržištu BiH. Oni te analize moraju imati, naročito za sokove koji se prvi put pojavljuju u BiH.

Poredeći nalaze njihovih analiza sa ispisom deklaracije na ambalaži, možeš ustanoviti podudarnost ili razliku u sadržaju. Još ako postigneš tu "nezavisnu" novosadsku analizu, onda imaš više informacija, i ako se pojavi drastična reazlika, od BiH inspekcija mogla bi se tražiti nova analiza sokova
rekla-kazala

#28 Re: Sokovi koje pijemo i kontrola

Post by rekla-kazala »

ono što više zabrinjava od procenta voća i šećera su ostaci pesticida, udio trulog voća a samim tim i mikotoksina.
strong69

#29 Re: Sokovi koje pijemo i kontrola

Post by strong69 »

uzgajivac

#30 Re: Sokovi koje pijemo i kontrola

Post by uzgajivac »

malo je offtopic, jer tu se ustvari radi o krsenju pravila pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

nije to istinska zastita potrosaca, to su se inspektori prepali za sebe, pa kao sad oni tu nesto otkrivaju nepravilnosti :-)
strong69

#31 Re: Sokovi koje pijemo i kontrola

Post by strong69 »

Nakon sto sam uputio pismo inspekciji u kojem sam sugerisao da se urade analize sokova iz inostranstva i BiH i da se ispita sadrzaj sokova i ispravnost deklaracija nisam dobio nikakav odgovor. Uredno sam napisao pismo, potpisao se i ostavio kontakt podatke, dakle nisam anonimno pravio nikakve prijave.

Kao konkretne argumente naveo sam analize sokova koje vrse nase komsije u Srbiji, CG i Makedoniji te im dao linkove za pregled desavanja. Ako u Srbiji ne valjaju sokovi Takovo, La Vita i ostali zasto se kod nas prodaju nesmetano? U CG se na ulazu u zemlju vrsi analiza svih sokova i odreduje se ispravnost deklaracije u cilju zastite potrosaca.

Sve ovo govori u prilog tome da drzava nema interesa da djeluje, da su uvoznicki lobiji mnogo jaki i da ih ne zanima domaca proizvodnja/prerada. Dizem ruke od ovog posla, od pokusaja da obezbijedimo kontrolisanu hranu/sokove sa ispravnim deklaracijama. Ono sto sam saznao od instituta u Novom Sadu je da BH proizvodaci sokova ne odstupaju od deklaracije i ne dovode kupce u zabludu i da su to uglavnom firme iz Srbije koje to i dalje rade nesmetano. A sto ne bi, jel´?

Hvala i prijatno.
Post Reply