Zagor te-nej wrote:gdje radiš
nigdje... na birou sam
Moderator: anex
Zagor te-nej wrote:gdje radiš
ne radim za tako jaku firmu jer nisam podobna ....Zagor te-nej wrote:ne vjerujem al ajd
uzmimo da radiš FDS
da li bi ti bilo drago da se počne uvozit (iako i sada nije isključeno) Ronhil i druge cigarete te marke iz Rovinja na crno, po damping cijenama i uz pomoć domaćih bandita lobista isključivo po trafikama prodaju samo njihove cigarete

Pa čuj sad kvalitet i prihvatljiva cijena ne idu uvijek zajedno. Mada sada i za velike pare kupuješ bofl robu. Ali evo, ako ćemo konkretno - Belissima, za cijenu koju nude kvalitet je odličan, a bude jako lijepih i "nosivih" stvari.kockica_kockica wrote:Ja ne znam stvarno o kakvim nasim tvornicama govorite? Koja to nasa tvornica ima kvalitetnu nosivu robu za ponuditi sa prihvatljivim cijenama ?
Mnogo toga ti ne kontaskockica_kockica wrote:ne radim za tako jaku firmu jer nisam podobna ....Zagor te-nej wrote:ne vjerujem al ajd
uzmimo da radiš FDS
da li bi ti bilo drago da se počne uvozit (iako i sada nije isključeno) Ronhil i druge cigarete te marke iz Rovinja na crno, po damping cijenama i uz pomoć domaćih bandita lobista isključivo po trafikama prodaju samo njihove cigarete
ja sam veliki pobornik domacih proizvoda ali na zalost nisam dobila konkretan odgovor o kojim tvornicama govorimo da se zatvaraju radi inozemnog trzista.... Nase tvornice nisu zatvorene zbog toga sto ih je ubila konkurencija vec sto ih je ubio privatluk, lose poslovanje i visoke cijene koje se nisu mogle porediti sa uvoznom robom... Kako cigarete iz Hrvatske mogu biti jeftinije od cigareta proizvedenih u BiH za BiH trziste ili kako cipele koje se proizvode ovdje mogu biti skuplje od onih koje se proizvode u Bangladesu, meni nikad nece biti jasno... Nase domace mlijeko je skuplje od uvoznog, valjda su nase krave skuplje sta li...
I na kraju kako dzemper iz BiH moze biti skuplji od onog iz ko zna koje drzave...
Nas problem je sto svaki privatnik hoce da se obogati sad i odmah, ne placa radnike odnosno da mu radnici dzabaluka rade zive od have dok on umjesto da ulaze u proizvodnju ulaze u svoju familiju da imaju najbolje aute i najbolje mobitele... I sto me najvise nervira jeste izbacivanje dobrog proizvoda koji kroz odredjeno vrijeme postane tako ogavan da nije upotrebljiv....
Ne sekiram se ja izbetonirace se to sveHajvan wrote:uzgajivac wrote:na cemu zasnivas svoju tvrdnju? evo predlazem posmatraj parking ispred bilo kojeg shoping centra jedno pola sata, samo jedni dolaze drugi odlaze, s punim kesama, to nidje nemaHajlac wrote:Vec postojeci trzni centri jedva prezivljavaju (osim BBI kojeg odrzava, sto Damir Niksic kaze, "skraaama" grada) a ono gradi nove. Elitisticki kompleksi naselja poput Bosmala, Vrtova sunca, riverine i zlatne kravepropadaju...
odete prema gorazdu pa cete tu nac par firmica za koje se bore velike evropske firme,.kockica_kockica wrote:Ja ne znam stvarno o kakvim nasim tvornicama govorite? Koja to nasa tvornica ima kvalitetnu nosivu robu za ponuditi sa prihvatljivim cijenama ?
u mnogome se dovdje slažemHajlac wrote: Mi smo u prethodnoj drzavi imali haman sve domace proizvode, od cokolade(Zora) do automobila(TAS) i aviona(Soko). Ne idealizujem tu drzavu, jer je i ostatak Evrope isto tako puno puno vise u ta vremena imao domacih proizvoda nego danas, vec naglasavam da se u drugacijem sistemu vrijednosti i ekonomiji(zastiti domace privrede) moglo lijepo zivjeti i to najbitnije uz zadrzavanje novca u svojoj drzavi (proizvodnja-primanja-potrosnja-proizvodnja).
Stvari su se pravile da TRAJU a ne stancale samo do "nove sezone" ili "novog dizajna", pa nam nisu treblai silni trzni centri da utaze ovu vjestacki stvorenu glad i pozudu za "novim". Bio je bitan kvalitet/dugotrajnost i prakticnost upotrebe a ne dizajn, boja i kvantitet.
Da ne pricam o izvozu - sam nas bosanski Energoinvest je izvozio u vrijednosti svih ostalih jugoslovenskih kompanija!
Prica mi covjek, Cehoslovaci i ini iz Istocnog bloka dolazili s kamp prikolicama i pretis lonce nudili u zamjenu za dinare kako bi imali para za godisnji odmor...
Kako mozes tako pricati pa pocevsi od 1980e kompletna ekonomija pocela se raspadati(sto je za rezultat imalo pojavu populizma - nacionalizam, folklor...). U isto vrijeme i Detroit se poceo raspadatiZagor te-nej wrote:u mnogome se dovdje slažemHajlac wrote: Mi smo u prethodnoj drzavi imali haman sve domace proizvode, od cokolade(Zora) do automobila(TAS) i aviona(Soko). Ne idealizujem tu drzavu, jer je i ostatak Evrope isto tako puno puno vise u ta vremena imao domacih proizvoda nego danas, vec naglasavam da se u drugacijem sistemu vrijednosti i ekonomiji(zastiti domace privrede) moglo lijepo zivjeti i to najbitnije uz zadrzavanje novca u svojoj drzavi (proizvodnja-primanja-potrosnja-proizvodnja).
Stvari su se pravile da TRAJU a ne stancale samo do "nove sezone" ili "novog dizajna", pa nam nisu treblai silni trzni centri da utaze ovu vjestacki stvorenu glad i pozudu za "novim". Bio je bitan kvalitet/dugotrajnost i prakticnost upotrebe a ne dizajn, boja i kvantitet.
Da ne pricam o izvozu - sam nas bosanski Energoinvest je izvozio u vrijednosti svih ostalih jugoslovenskih kompanija!
Prica mi covjek, Cehoslovaci i ini iz Istocnog bloka dolazili s kamp prikolicama i pretis lonce nudili u zamjenu za dinare kako bi imali para za godisnji odmor...
dalje NE
nekonkurentne su to sve firme bile !!!!
ja uvjek navodim primjer zastava ili yugo auta
dok je 101 inekako u isto vrijeme generacijski mogao biti bar kako-tako konkurentan Golfu KECU,
bitku već gubi kod Golfa dvojke, o trojki dane govorim
u isto vrijeme 101 mijenja lajsne i masku i novo ime Skalai zastsaje već 10 godina
o upoređivanju sa Golfom 4 i 5 je bespredmetno pričat, a 101 se sve do 2008. proizvodio maltene isti kao i 1971. kada je počeo
ovo je plastičan primjer za čitavu exyu ekonomiju
totalno nekonkuretni sa stranom robom kao posljedica višedecinijeske pretjerane zaštite države
sad se otišlo u DRUGU krajnost
Juni wrote:Ne sekiram se ja izbetonirace se to sveHajvan wrote:..Ko je to vidio da u gradu ima drveca, da teče rijeka. Korito Miljacke izbetonirati i spojiti sa južnom longitudinalom
Jedna riječ: KOLONIJAtorcida wrote:ma kakva strana roba....
gledam u konzumu grah dovukli iz kine
limun iz južnoafričke republike
naranče iz španjolske...
bem ti ko da je kakvo egzotično voće/povrće pa moraš kontaminiranu trećerazredu robu kupovati sa drugog kontinenta kad praktički maltene svega ima i kod nas...ali ne, zašto dizati lokalnu privredu kada možeš uzeti pinku sa strane..i gurati njasra koja samo malčice svijetle u mraku?!![]()
- sve navedeno mogu nekako svariti....ali da svake j. godine uvezemo vode u iznosu od preko 150 milijuna KM a imamo je praktički da podmirimo potrebe čitave ey yu i šire??!
pas m.m
o OPET smo MI KRIVI koji kupujemotorcida wrote:ma kakva strana roba....
naranče iz španjolske...
bem ti ko da je kakvo egzotično voće/povrće pa moraš kontaminiranu trećerazredu robu kupovati sa drugog kontinenta kad praktički maltene svega ima i kod nas...ali ne, zašto dizati lokalnu privredu kada možeš uzeti pinku sa strane..i gurati njasra koja samo malčice svijetle u mraku?!![]()
- sve navedeno mogu nekako svariti....ali da svake j. godine uvezemo vode u iznosu od preko 150 milijuna KM a imamo je praktički da podmirimo potrebe čitave ey yu i šire??!
pas m.m
Prvo mora postojati sistem-država koja u startu neće dozvoliti uvoz takve subvencionirane i šklj robe a tek onda možeš očekivati od doamćih ljudi da stvaraju naviku zaštite domaće proizvodnje.Zagor te-nej wrote:o OPET smo MI KRIVI koji kupujemotorcida wrote:ma kakva strana roba....
naranče iz španjolske...
pas m.m
da svi to BOJKOTUJEMO i ne kupujemo ta sranja, onda bi lijepo taj direktor tržnog centra ili čega već idući put lobisti-uvozniku rekao: nemoj mi to više dovlačit, to mi neće niko da kupuje i kaput
ali raja poleti za jeftinijem, makar govno bilo
isproban i uhodan sistem koji su doveli do savršenstva...Hajlac wrote:Jedna riječ: KOLONIJAtorcida wrote:ma kakva strana roba....
naranče iz španjolske...
pas m.m
Zavrne ti ruku da otvoriš tržište za tuđe proizvode a tvoju, za domaće potrebe, ionako oslabljenu privredu unište nelojalnom(subvencije, olakšice) uvoznom konkurencijom-lobijima. I kad te bace na noge, ponude ti "rješenje" u vidu izrabljivačke izvozno orijentisane ekonomije, što sweatshop-ovima što prljavom tehnologijom, što izvozom resursa i sirovina.
Uhodan sistem pod plaštom famozne Globalizacije.
par osviještenih jedinki ne može anulirati zatupljeni kolektiv....padamo na puno manjim stvarima a kamoli na ovkavoj perfidno umotanoj igriZagor te-nej wrote: o OPET smo MI KRIVI koji kupujemo
da svi to BOJKOTUJEMO i ne kupujemo ta sranja, onda bi lijepo taj direktor tržnog centra ili čega već idući put lobisti-uvozniku rekao: nemoj mi to više dovlačit, to mi neće niko da kupuje i kaput
ali raja poleti za jeftinijem, makar govno bilo
Eh da se kako govnjivom motikom riješiti dušmana iz Vanjskotrgovinskih komora, "Razvojnih" banaka, Ministarstava trgovine/vanjskih poslova, (poljo)privrede... eh da je! Pa odhebat CEFTE, WTO i slične omče oko vrata privrede!torcida wrote:isproban i uhodan sistem koji su doveli do savršenstva...Hajlac wrote:Jedna riječ: KOLONIJAtorcida wrote:ma kakva strana roba....
naranče iz španjolske...
pas m.m
Zavrne ti ruku da otvoriš tržište za tuđe proizvode a tvoju, za domaće potrebe, ionako oslabljenu privredu unište nelojalnom(subvencije, olakšice) uvoznom konkurencijom-lobijima. I kad te bace na noge, ponude ti "rješenje" u vidu izrabljivačke izvozno orijentisane ekonomije, što sweatshop-ovima što prljavom tehnologijom, što izvozom resursa i sirovina.
Uhodan sistem pod plaštom famozne Globalizacije.
najcrnje od svega jeste što smo pišljiva kockica koja upotpunjuje feleričan mozaik.. i što kolektivno gledajući, nemamo izlaza iz nametnute situacije?
svijet je definitivno otišao u 300 lijepih m...
valjalo bi, valjalo...ali bi nas na kraju dočekala globalna vnago koja stoje u pozadini sve te priče..i zavrnula nam pipu dok kareš keks..Hajlac wrote:
Eh da se kako govnjivom motikom riješiti dušmana iz Vanjskotrgovinskih komora, "Razvojnih" banaka, Ministarstava trgovine/vanjskih poslova, (poljo)privrede... eh da je! Pa odhebat CEFTE, WTO i slične omče oko vrata privrede!