samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu robu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

kockica_kockica

#26 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by kockica_kockica »

Zagor te-nej wrote:gdje radiš
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

nigdje... na birou sam
Zagor te-nej

#27 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Zagor te-nej »

ne vjerujem al ajd
uzmimo da radiš FDS
da li bi ti bilo drago da se počne uvozit (iako i sada nije isključeno) Ronhil i druge cigarete te marke iz Rovinja na crno, po damping cijenama i uz pomoć domaćih bandita lobista isključivo po trafikama prodaju samo njihove cigarete
kockica_kockica

#28 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Zagor te-nej wrote:ne vjerujem al ajd
uzmimo da radiš FDS
da li bi ti bilo drago da se počne uvozit (iako i sada nije isključeno) Ronhil i druge cigarete te marke iz Rovinja na crno, po damping cijenama i uz pomoć domaćih bandita lobista isključivo po trafikama prodaju samo njihove cigarete
ne radim za tako jaku firmu jer nisam podobna ....

ja sam veliki pobornik domacih proizvoda ali na zalost nisam dobila konkretan odgovor o kojim tvornicama govorimo da se zatvaraju radi inozemnog trzista.... Nase tvornice nisu zatvorene zbog toga sto ih je ubila konkurencija vec sto ih je ubio privatluk, lose poslovanje i visoke cijene koje se nisu mogle porediti sa uvoznom robom... Kako cigarete iz Hrvatske mogu biti jeftinije od cigareta proizvedenih u BiH za BiH trziste ili kako cipele koje se proizvode ovdje mogu biti skuplje od onih koje se proizvode u Bangladesu, meni nikad nece biti jasno... Nase domace mlijeko je skuplje od uvoznog, valjda su nase krave skuplje sta li...

I na kraju kako dzemper iz BiH moze biti skuplji od onog iz ko zna koje drzave...

Nas problem je sto svaki privatnik hoce da se obogati sad i odmah, ne placa radnike odnosno da mu radnici dzabaluka rade zive od have dok on umjesto da ulaze u proizvodnju ulaze u svoju familiju da imaju najbolje aute i najbolje mobitele... I sto me najvise nervira jeste izbacivanje dobrog proizvoda koji kroz odredjeno vrijeme postane tako ogavan da nije upotrebljiv....
Zagor te-nej

#29 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Zagor te-nej »

skuplji su jer imaju na grbači milion državnih parazita koje treba "nahraniti"
jer ih ne štiti država na načine kako to rade druge
ajd ti izvezi Drinu u HR ili Sloveniju, ili sarajevsko pivo TAMO
a ovdje degeni piju laško, karlovačko, ožujsko.....
a sarajevsko 10 puta bolje pivo
dobro ljudi uopšte opstaju u kakvim uslovima rade
pravi privatnik se neće tako ponašati kako ti pišeš, navodiš negativce-debile

Image

Image
kockica_kockica

#30 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Na zalost tih "debila" kako ih nazivas je veliki broj, i to je obrazac ponasanja....

A to da nasa drzava samo uzima to je istina... Jos malo ce neki ministar izmisliti da nam naplacuje zrak koji disemo i presejci dovod istoga ukoliko ne placamo redovno....
Zagor te-nej

#31 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Zagor te-nej »

dakle, da zaključimo
jednako kao što je nekoć, ne tako davno, bila "frka" da se mora u stranim tržnim centrima prodavati određeni procenat proizvoda domaćih proizvođača, a ovi bi lobisti kao konzum, merkator, tuš, interex i slični strani tušili samo stranu robu
tako je isto riječ i ovim šoping centrima i poenta je na tome
jednako kako nam tuše u spomenutim stranim tržnim centrima stranu robu, tako je ista stvar i u ovim šoping centrima u kojima je razlika samo ta što je više zastupljena odjeća, obuća, kozmetika i slično
Alhemicarkaa

#32 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Alhemicarkaa »

kockica_kockica wrote:Ja ne znam stvarno o kakvim nasim tvornicama govorite? Koja to nasa tvornica ima kvalitetnu nosivu robu za ponuditi sa prihvatljivim cijenama ?
Pa čuj sad kvalitet i prihvatljiva cijena ne idu uvijek zajedno. Mada sada i za velike pare kupuješ bofl robu. Ali evo, ako ćemo konkretno - Belissima, za cijenu koju nude kvalitet je odličan, a bude jako lijepih i "nosivih" stvari.
Hajlac

#33 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Hajlac »

kockica_kockica wrote:
Zagor te-nej wrote:ne vjerujem al ajd
uzmimo da radiš FDS
ne radim za tako jaku firmu jer nisam podobna ....

ja sam veliki pobornik domacih proizvoda ali na zalost nisam dobila konkretan odgovor o kojim tvornicama govorimo da se zatvaraju radi inozemnog trzista.... Nase tvornice nisu zatvorene zbog toga sto ih je ubila konkurencija vec sto ih je ubio privatluk, lose poslovanje i visoke cijene koje se nisu mogle porediti sa uvoznom robom... Kako cigarete iz Hrvatske mogu biti jeftinije od cigareta proizvedenih u BiH za BiH trziste ili kako cipele koje se proizvode ovdje mogu biti skuplje od onih koje se proizvode u Bangladesu, meni nikad nece biti jasno... Nase domace mlijeko je skuplje od uvoznog, valjda su nase krave skuplje sta li...

I na kraju kako dzemper iz BiH moze biti skuplji od onog iz ko zna koje drzave...

Nas problem je sto svaki privatnik hoce da se obogati sad i odmah, ne placa radnike odnosno da mu radnici dzabaluka rade zive od have dok on umjesto da ulaze u proizvodnju ulaze u svoju familiju da imaju najbolje aute i najbolje mobitele... I sto me najvise nervira jeste izbacivanje dobrog proizvoda koji kroz odredjeno vrijeme postane tako ogavan da nije upotrebljiv....
Mnogo toga ti ne kontas :-?

1. Postoji nesto sto se zove "damping cijena" sto cesto ide ruku pod ruku s drzavnim subvencijama prema domacim(njihovim) proizvodjacima koji izvoze u susjedne zemlje (npr. BiH). Eto ti razloga zasto je kod nas Dukat i Vindija kiselo mlijeko 2KM a u HR, gdje se i proizvodi, 3KM.

2. Postoji takodje nesto sto se zove trzisni monopol pa danas imamo Konzum + Konzum preko kupljenog Mercatora + Konzum preko kupljenog Mercatora koji je opet prethodno kupio DP markete...

3. Postoji nesto sto se zove liberalizacija/"otvaranje" trzista & famozna CEFTA zbog cega je BH ekonomija u podredjenom i nikakvom polozaju u smislu konkurentnosti(Srbija, Hrvatska i Slovenija su u momentu "otvaranja" trzista imale i zadrzale puno snazniju proizvodnu ekonomiju). Mi smo postali potrosacka kolonija - izvozimo resurse i sirovine a uvozimo gotove proizvode na koje je uvijek najveca 'premija' tj. zarada u lancu proizvodnje.

4. U kapitalizmu se sve vrti oko sto manje cijene proizvodnje (izrabljivanje radnika i kradja resursa) uz sto napuhaniju prodajnu cijenu("brendiranje", marketing/reklame...). Naravno da ce smece od dzempera iz izrabljivackog Bangladesa(primjer roba iz LC Waikikija) poklopiti sve lokalne/domace evropske proizvodjace s cijenom. Taj poriv za bolesno velikim profitom i jeste osnova deindustrijalizacije 'zapada' i industrijalizacije siromasne Azije.

5. Privatluk i lose poslovanje jeste, uz ovu tzv. liberalizaciju trzista, ubilo tvornice ali samo zato sto je to (nepostojeca)drzava tj. kriminalne grupe koje su privatizovale drzavu oko 1990. godine, sto su one to sprovele - tu privatizaciju i uvodjenje divljeg kapitalizma. To je samo djelic jedne velike operacije pretvaranja nekadasnjeg Istocnog bloka u profitabilne priljepke Zapada. Operacije koja je pocela jos 1980ih prvo u Jugoslaviji "strukturalnim" IMF reformama(1980-81.) i britanskim muljanjima/rovarenjem u Poljskoj :wink:

Mi smo u prethodnoj drzavi imali haman sve domace proizvode, od cokolade(Zora) do automobila(TAS) i aviona(Soko). Ne idealizujem tu drzavu, jer je i ostatak Evrope isto tako puno puno vise u ta vremena imao domacih proizvoda nego danas, vec naglasavam da se u drugacijem sistemu vrijednosti i ekonomiji(zastiti domace privrede) moglo lijepo zivjeti i to najbitnije uz zadrzavanje novca u svojoj drzavi (proizvodnja-primanja-potrosnja-proizvodnja).
Stvari su se pravile da TRAJU a ne stancale samo do "nove sezone" ili "novog dizajna", pa nam nisu treblai silni trzni centri da utaze ovu vjestacki stvorenu glad i pozudu za "novim". Bio je bitan kvalitet/dugotrajnost i prakticnost upotrebe a ne dizajn, boja i kvantitet.

Da ne pricam o izvozu - sam nas bosanski Energoinvest je izvozio u vrijednosti svih ostalih jugoslovenskih kompanija!

Prica mi covjek, Cehoslovaci i ini iz Istocnog bloka dolazili s kamp prikolicama i pretis lonce nudili u zamjenu za dinare kako bi imali para za godisnji odmor...
Last edited by Hajlac on 14/10/2013 14:35, edited 1 time in total.
Zagor te-nej

#34 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Zagor te-nej »

i sve to opstaje zahvaljujući ničemu drugom nego "donacijama" dijaspore
ko ne zna, dajemmu na znanje:
LEGALNIM putevima, kojim se evidentira promet u Bh godišnje dolazi od dijaspore ni manje ni više3,5 milijardi KM !!!!
neregistrovanim (lično sam takav slučaj gdje mi rođo preko prijatelja pošalje mjesečno neke pare koje dajem njegovoj majci ovdje) dođe sigurno još pola
sveukupno uđe 5 milijardi u BH
to su te pare koje kruže i za koje se otimaju susjedni lešinari koji baš tako kruže da bi ranjenu zvjer kakva je BH ekonomija dokusurili
Juni

#35 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Juni »

Hajvan wrote:
uzgajivac wrote:
Hajlac wrote:Vec postojeci trzni centri jedva prezivljavaju (osim BBI kojeg odrzava, sto Damir Niksic kaze, "skraaama" grada) a ono gradi nove. Elitisticki kompleksi naselja poput Bosmala, Vrtova sunca, riverine i zlatne krave :D propadaju...
na cemu zasnivas svoju tvrdnju? evo predlazem posmatraj parking ispred bilo kojeg shoping centra jedno pola sata, samo jedni dolaze drugi odlaze, s punim kesama, to nidje nema :shock:
Ne sekiram se ja izbetonirace se to sve :D Ko je to vidio da u gradu ima drveca, da teče rijeka. Korito Miljacke izbetonirati i spojiti sa južnom longitudinalom :D
sema911s

#36 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by sema911s »

kockica_kockica wrote:Ja ne znam stvarno o kakvim nasim tvornicama govorite? Koja to nasa tvornica ima kvalitetnu nosivu robu za ponuditi sa prihvatljivim cijenama ?
odete prema gorazdu pa cete tu nac par firmica za koje se bore velike evropske firme,.
Zagor te-nej

#37 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Zagor te-nej »

Hajlac wrote: Mi smo u prethodnoj drzavi imali haman sve domace proizvode, od cokolade(Zora) do automobila(TAS) i aviona(Soko). Ne idealizujem tu drzavu, jer je i ostatak Evrope isto tako puno puno vise u ta vremena imao domacih proizvoda nego danas, vec naglasavam da se u drugacijem sistemu vrijednosti i ekonomiji(zastiti domace privrede) moglo lijepo zivjeti i to najbitnije uz zadrzavanje novca u svojoj drzavi (proizvodnja-primanja-potrosnja-proizvodnja).
Stvari su se pravile da TRAJU a ne stancale samo do "nove sezone" ili "novog dizajna", pa nam nisu treblai silni trzni centri da utaze ovu vjestacki stvorenu glad i pozudu za "novim". Bio je bitan kvalitet/dugotrajnost i prakticnost upotrebe a ne dizajn, boja i kvantitet.

Da ne pricam o izvozu - sam nas bosanski Energoinvest je izvozio u vrijednosti svih ostalih jugoslovenskih kompanija!

Prica mi covjek, Cehoslovaci i ini iz Istocnog bloka dolazili s kamp prikolicama i pretis lonce nudili u zamjenu za dinare kako bi imali para za godisnji odmor...
u mnogome se dovdje slažem
dalje NE
nekonkurentne su to sve firme bile !!!!
ja uvjek navodim primjer zastava ili yugo auta
dok je 101 inekako u isto vrijeme generacijski mogao biti bar kako-tako konkurentan Golfu KECU,
bitku već gubi kod Golfa dvojke, o trojki dane govorim
u isto vrijeme 101 mijenja lajsne i masku i novo ime Skala :lol: i zastsaje već 10 godina
o upoređivanju sa Golfom 4 i 5 je bespredmetno pričat, a 101 se sve do 2008. proizvodio maltene isti kao i 1971. kada je počeo
ovo je plastičan primjer za čitavu exyu ekonomiju
totalno nekonkuretni sa stranom robom kao posljedica višedecinijeske pretjerane zaštite države
sad se otišlo u DRUGU krajnost
Hajlac

#38 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Hajlac »

Zagor te-nej wrote:
Hajlac wrote: Mi smo u prethodnoj drzavi imali haman sve domace proizvode, od cokolade(Zora) do automobila(TAS) i aviona(Soko). Ne idealizujem tu drzavu, jer je i ostatak Evrope isto tako puno puno vise u ta vremena imao domacih proizvoda nego danas, vec naglasavam da se u drugacijem sistemu vrijednosti i ekonomiji(zastiti domace privrede) moglo lijepo zivjeti i to najbitnije uz zadrzavanje novca u svojoj drzavi (proizvodnja-primanja-potrosnja-proizvodnja).

u mnogome se dovdje slažem
dalje NE
nekonkurentne su to sve firme bile !!!!
ja uvjek navodim primjer zastava ili yugo auta
dok je 101 inekako u isto vrijeme generacijski mogao biti bar kako-tako konkurentan Golfu KECU,
bitku već gubi kod Golfa dvojke, o trojki dane govorim
u isto vrijeme 101 mijenja lajsne i masku i novo ime Skala :lol: i zastsaje već 10 godina
o upoređivanju sa Golfom 4 i 5 je bespredmetno pričat, a 101 se sve do 2008. proizvodio maltene isti kao i 1971. kada je počeo
ovo je plastičan primjer za čitavu exyu ekonomiju
totalno nekonkuretni sa stranom robom kao posljedica višedecinijeske pretjerane zaštite države
sad se otišlo u DRUGU krajnost
Kako mozes tako pricati pa pocevsi od 1980e kompletna ekonomija pocela se raspadati(sto je za rezultat imalo pojavu populizma - nacionalizam, folklor...). U isto vrijeme i Detroit se poceo raspadati :wink: Nije to tako crno-bijelo.
Bespredmetno je spajati u jednu cjelinu/kontinuitet nesto sto se proizvodilo 1970ih naspram kasnijeg stanja kad je ekonomija prnula i drzava se raspala.
Ni americki automobilski giganti poput Forda, GM-a i Chryslera 1980ih i 1990ih godina nisu vise bili konkurentni Golfovima i japanskim autima :-)
Mislis da ta Njemacka ciji su Golfovi nije kao svetinju cuvala svoju auto-industriju od konkurencije iz vana(Japan...)? Ili da SAD nije odrzavao prefrigani protekcionizam npr. farmaceutske, poljoprivredne, hemijske i vojne industrije i upravo tako se odrzao kao svjetski monopolista?

Da li je Yuga trebala, kao sto je to SAD uradio, napraviti outsourcing proizvodnje u Aziju da bi Zastava 101 ostala konkurentna :-) ? Ugledati se na neokolonijalne sile i njihove metode? Postati jos veci svjetski diler oruzja kao sto su se odrzali Britanija, Norveska, Belgija, Holandija, Njemacka, SAD... ? Kuhati promjene rezima u naftaskim zemljama i surovati s diktatorima kako bi si osigurala energetske potrebe tj. jeftinu naftu?

Da, i nije bila konkurentna u tom smislu promjene poretka u svijetu - nije se prilagodila outsorsingu i prljavim geostrateskim igrama. Zato je i prnula ekonomski a ostalo je bio domino efekat.

Promjena svjetskog poretka pocela je 1972. okretanjem Kine SADu tj. stvaranjem jeftine proizvodne kolonije za kapitalisticki Zapad.

Sta iz ovih trznih centara ne dolazi upravo iz Kine, Bangladesa, Vijetnama, Tajlanda itd. ? Pa cak smo i hranu poceli uvoziti iz Kine! I ko su vlasnici tih lanaca? Toliko o domacoj privredi. Na "internacionalnim" i bolonjskim univerzitetima stancamo kojekakve ublehase - menadzere, ekonomiste i pravnike a nit industrije nit ekonomije nit pravne drzave kojom bi upravljali :run:
Zagor te-nej

#39 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Zagor te-nej »

ne kontaš poentu
socijalizam je čisto sranje,nešto je malo je bolje bilo u exyu jer je bio liberalniji, ali u suštini ista dogovorna ekonomija koja je čisto sranje
i nije to slučaj samo sa 101 ,isto je i sa ladom, moskvičem, poljskim fijatom, poznatim kao polonezi, pezejci itd.
a najbolji pirmjer je Škoda, socijalistička i preporod pod VW-om gdje je danas jedan od najuspješnijih brendova
a klasičan primjer sranja od socijalizma ti je istočna i zapadna njemačka
golf i trabant ili vartburg
a isti narod, Njemci, iste radne navike, isti mentalitet, ista razvijenost prije 2.s.r.
a rušenjem berlinskog zida gdje je bila istočna Njemačka a gdje zapadna
razlika nebo i zemlja
Hajvan

#40 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Hajvan »

Juni wrote:
Hajvan wrote:..
Ne sekiram se ja izbetonirace se to sve :D Ko je to vidio da u gradu ima drveca, da teče rijeka. Korito Miljacke izbetonirati i spojiti sa južnom longitudinalom :D

OK. Saunds najs, indid.
Reventor

#41 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Reventor »

Sve dok nama bude važnije da je proizvod brandiran, iz uvoza, izreklamiran, a ne da je kvalitetan (što ne ide uvijek uz naprijed navedeno), to će se otvarati novi tržni centri.
Mi smo ti koji finansiramo izgradnju novih tržnih centara. Iskreno protiv izgradnje tržnog centra kao građevine, nemam ništa protiv. Plate se određene naknade općini, zaposle domaći građevinari, dobije se i dodatni parking... Ali ko će kupiti ili iznajmiti onih 70% poslovnih prostora koliko ih je prosječno po centru u upotrebi? Firme koje već imaju u do tad izgrađenim centrima i po gradu prodavnice. Znači, jedni te isti. To je pokazatelj da im dobro ide, da raja nemilice ostavlja novac i da im se isplati investirati u nove prodajne površine. Kada ne bude potražnje za prodajnim poslovnim prostorima, neće se ni graditi centri. Kada jedan, dva ostanu sablasno prazna, neće se nitko usuditi u gradnju novog.
Iskreno, volio bih da smo ekonomski dovoljno jaki da imamo centre sa RAZNOVRSNOM ponudom DOMAĆIH I INOSTRANIH kvalitetnih brandova, a još više izvozno orjentisanih tvornica koje će nam donositi novac u džepove i učiniti nas ekonomski jakima.
drndalo

#42 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by drndalo »

@kockice, Kula Gradacac zna imati pristojnih ponuda kvalitetne robe, ja kupih odlican djubretarac za 300 KM, kolega na poslu apsolutno isti takav kupio u Modiani, "Murin" na snizenju 40% za >400 KM... Ko da gledam da je Kula radila neku seriju za njih sa njihovim etiketama. E, ali je on kupio Muru... :lol: Gratex isto... Bude nesto i iz uvoza, ali mahom iz starih tekstilnih firmi iz nerazvijenih zemalja okruzenja, HR, SRB, MKD...

@zagor

Sarajevsko pivo je vec nekoliko godina proizvod ciji kvalitet varira od polu-splacine do normalnog kvaliteta... Valjda em gazda bolestan, em fali para, pa se ne moze sve kako se moglo, a krediti presusili... Jos mi je stara "bombica" i najbolja u prosjeku... Valjda ne ide prebrzo prodaja, pa stigne odlezati u skladistu...

Tuzlansko je zato boje nego sto ga ja ikada i pamtim...

Nektar isto, ne pamtim da je ikada bio bolji...

Preminger standardan, ali su omaleni za veci uticaj na trzistu...

Dogovorna ekonomija ? Samo u socijalizmu ? Ma daj, pogledaj malo oko sebe, sve se vise dogovaraju i u kapitalizmu da bi sisali ovce... Ah da, ne dogovaraju se, to nije dozvoljeno... :lol: :roll:
torcida

#43 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by torcida »

ma kakva strana roba....

gledam u konzumu grah dovukli iz kine
limun iz južnoafričke republike
naranče iz španjolske...

bem ti ko da je kakvo egzotično voće/povrće pa moraš kontaminiranu trećerazredu robu kupovati sa drugog kontinenta kad praktički maltene svega ima i kod nas...ali ne, zašto dizati lokalnu privredu kada možeš uzeti pinku sa strane..i gurati njasra koja samo malčice svijetle u mraku?! :evil:

- sve navedeno mogu nekako svariti....ali da svake j. godine uvezemo vode u iznosu od preko 150 milijuna KM a imamo je praktički da podmirimo potrebe čitave ey yu i šire??!
pas m.m
Hajlac

#44 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Hajlac »

torcida wrote:ma kakva strana roba....

naranče iz španjolske...

bem ti ko da je kakvo egzotično voće/povrće pa moraš kontaminiranu trećerazredu robu kupovati sa drugog kontinenta kad praktički maltene svega ima i kod nas...ali ne, zašto dizati lokalnu privredu kada možeš uzeti pinku sa strane..i gurati njasra koja samo malčice svijetle u mraku?! :evil:

- sve navedeno mogu nekako svariti....ali da svake j. godine uvezemo vode u iznosu od preko 150 milijuna KM a imamo je praktički da podmirimo potrebe čitave ey yu i šire??!
pas m.m
Jedna riječ: KOLONIJA

Zavrne ti ruku da otvoriš tržište za tuđe proizvode a tvoju, za domaće potrebe, ionako oslabljenu privredu unište nelojalnom(subvencije, olakšice) uvoznom konkurencijom-lobijima. I kad te bace na noge, ponude ti "rješenje" u vidu izrabljivačke izvozno orijentisane ekonomije, što sweatshop-ovima što prljavom tehnologijom, što izvozom resursa i sirovina.

Uhodan sistem pod plaštom famozne Globalizacije.
Zagor te-nej

#45 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Zagor te-nej »

naranče iz španjolske...

pas m.m
o OPET smo MI KRIVI koji kupujemo
da svi to BOJKOTUJEMO i ne kupujemo ta sranja, onda bi lijepo taj direktor tržnog centra ili čega već idući put lobisti-uvozniku rekao: nemoj mi to više dovlačit, to mi neće niko da kupuje i kaput
ali raja poleti za jeftinijem, makar govno bilo
Hajlac

#46 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Hajlac »

Zagor te-nej wrote:

naranče iz španjolske...

pas m.m
o OPET smo MI KRIVI koji kupujemo
da svi to BOJKOTUJEMO i ne kupujemo ta sranja, onda bi lijepo taj direktor tržnog centra ili čega već idući put lobisti-uvozniku rekao: nemoj mi to više dovlačit, to mi neće niko da kupuje i kaput
Prvo mora postojati sistem-država koja u startu neće dozvoliti uvoz takve subvencionirane i šklj robe a tek onda možeš očekivati od doamćih ljudi da stvaraju naviku zaštite domaće proizvodnje.
Lijepo uvedeš poreze na uvoznu vodu, povrće i voće a još bitnije ne dozvoliš uvoznim lobijima da putem medija šire kontra-kampanju/PRopagandu, pa bi vidio kako bi narod više cijenio domaću jabuku, mandarine, krušku i šljivu nego grčko-špansko-tursko citrusno voće...i Ključ kvalitetne čarape naspram turskih sintetičkih jeftinjaka...
Last edited by Hajlac on 17/10/2013 13:32, edited 1 time in total.
torcida

#47 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by torcida »

Hajlac wrote:

naranče iz španjolske...

pas m.m

Zavrne ti ruku da otvoriš tržište za tuđe proizvode a tvoju, za domaće potrebe, ionako oslabljenu privredu unište nelojalnom(subvencije, olakšice) uvoznom konkurencijom-lobijima. I kad te bace na noge, ponude ti "rješenje" u vidu izrabljivačke izvozno orijentisane ekonomije, što sweatshop-ovima što prljavom tehnologijom, što izvozom resursa i sirovina.

isproban i uhodan sistem koji su doveli do savršenstva...
najcrnje od svega jeste što smo pišljiva kockica koja upotpunjuje feleričan mozaik.. i što kolektivno gledajući, nemamo izlaza iz nametnute situacije?
svijet je definitivno otišao u 300 lijepih m... :-)
torcida

#48 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by torcida »

Zagor te-nej wrote: o OPET smo MI KRIVI koji kupujemo
par osviještenih jedinki ne može anulirati zatupljeni kolektiv....padamo na puno manjim stvarima a kamoli na ovkavoj perfidno umotanoj igri
@alternativa našem bojkotu...pojača se broj artikala dok ne preplave čiatvo tržište i na drugačiji način te prisli da se pridružiš broju konzumenata?
love očigledno imaju, sve ostalo...dolazi u hodu
Last edited by torcida on 17/10/2013 13:39, edited 2 times in total.
Hajlac

#49 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by Hajlac »

torcida wrote:
Hajlac wrote:

naranče iz španjolske...

pas m.m

isproban i uhodan sistem koji su doveli do savršenstva...
najcrnje od svega jeste što smo pišljiva kockica koja upotpunjuje feleričan mozaik.. i što kolektivno gledajući, nemamo izlaza iz nametnute situacije?
svijet je definitivno otišao u 300 lijepih m... :-)
Eh da se kako govnjivom motikom riješiti dušmana iz Vanjskotrgovinskih komora, "Razvojnih" banaka, Ministarstava trgovine/vanjskih poslova, (poljo)privrede... eh da je! Pa odhebat CEFTE, WTO i slične omče oko vrata privrede!
torcida

#50 Re: samo nam šoping-centre otvaraju da bi tušili inostranu r

Post by torcida »

Hajlac wrote:
Eh da se kako govnjivom motikom riješiti dušmana iz Vanjskotrgovinskih komora, "Razvojnih" banaka, Ministarstava trgovine/vanjskih poslova, (poljo)privrede... eh da je! Pa odhebat CEFTE, WTO i slične omče oko vrata privrede!
valjalo bi, valjalo...ali bi nas na kraju dočekala globalna vnago koja stoje u pozadini sve te priče..i zavrnula nam pipu dok kareš keks..
ovo je druže stisak kakve živine kojoj ne možeš pobjeći, lagano popuštaš i gubiš dah dok te u tančinu ne dokusuri..
nikad nisam bio pesimista ali u ovoj igri..ne vidim sv na kraju tunela :|
Post Reply