Slažem se sa tobom, nisam ni mislio da je vožnja G2 bukvalno samoubistvo ali se mora priznati da je to auto, kad ga uporedimo sa autima iste cijene a daleko mladjim (cijene kod nas veze sa mozgom nemaju) ekstremno nesigurno. Pažljiv vozač može i G1 da vozi čitav život bez problema ali mene brinu situacije u kojima zapadnete u nevolju tudjom krivicom ili zbog uslova na putu (led, snijeg). Čak i kod manjeg udesa tipa slijetanje u jarak, G2 može biti vrlo opasan jer nema air bag a posle toliko godina ko zna rade li automati u pojasevima?. Primjer udesa kada su dva momka poginula sam naveo da bih pokazao dominaciju velikog, modernog auta u odnosu na G2. Čuo sam da su momci vozili brzo, možda su bili i pod gasom ali to ne mijenja činjenicu da ih je veliki auto apsolutno uništio. Moje je mišljenje da bi čak i tako teškom udesu imali mnogo veće šanse u nekom novijem autu (npr Golf 4), ipak je konstrukcija vozila mnogo napredovala a tu su i bočni air bagovi. Doduše, činjenica je da je bočni udar jedan od najopasnijih jer je u tom slučaju izmedju putnika u vozilu i drugog vozila najmanje rastojanje tj. putnici su direktno izloženi zoni deformacije. Na kraju, G2 je bio fantastičan auto. Naglašavam da je BIO. Nijedan auto posle nekih od 25-30 godina eksploatacije (a većina ih je toliko stara) NE MOŽE više biti siguran niti bih se usudio da ga nekome preporučim.citroen xm wrote:Ja sam zato i rekao da traži benzinca jer za svoj budžet može naći fin autić. Dizela novijeg za taj novac teško. Mada ima par Xsara sa 2.0 HDI motorom od 90 KS pa može pogledati. Dakle ja sam i dalje za benzinca jer će proći bolje u svakom slučaju.
E sad, vidim da je neko pokrenuo vječnu tematiku G2. Čovjek kupuje auto za 4-5000 a ne trulog groba od 1500 što i jeste 90% dvojki u 2013-oj godini. Ali nikako se ne slažem sa pričama da neko svjesno ide u smrt samo zato što vozi dvicu ili neko drugo starije auto. Navozao sam se takvih auta i hvala bogu nikad ništa. A zar mislite da u novim autima ne ginu ljudi. Sve je u glavi. Šta god voziš moraš voziti oprezno i nema problema. Nisam sudija, ali ona dva momka od neki dan su imala jako malo vozačkog iskustva, vozili su G2 debelo preko 100 pri preticanju zakačili buc, počeli se okretati i fatalan udarac dobili sa boka od strane Phetona koji je takođe išao brzo. Mislim da tu ne bi bilo puno pomoći ni da je G6 u pitanju. Dakle šta god se vozi samo pamet u glavu.
Savjet prilikom kupovine auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Selmir_Tz
#26 Re: Savjet prilikom kupovine auta
-
citroen xm
#27 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Ja i dalje razmišljam da mi auto koji ću voziti čitav život bude ovaj iz nika sa V6 motorom i napravljen 1989-1994. naravno doveden u fabričko stanje. Dakle nema airbegove, ali smatram da će me sigurno odvesti na kraj svijeta.
Ali ako neko ne voli neko određeno auto toliko i želi samo prevozno sredstvo smatram da je za tih 4-5000 bolje uzeti što novije i benzinca pa se u tome slažem sa vama.
Ali ako neko ne voli neko određeno auto toliko i želi samo prevozno sredstvo smatram da je za tih 4-5000 bolje uzeti što novije i benzinca pa se u tome slažem sa vama.
- johntra
#28 Re: Savjet prilikom kupovine auta
baš me zanima kakvi su bili...arman1 wrote:Mislim da si na čuningu dobio bolje odgovore.
-
citroen xm
- drndalo
#30 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Ne izgleda lose, a 178.000 je presla ali 2005/2006...
-
citroen xm
#31 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Ma to je standardno, kilometražu više ne gledam jer svi lažu. Ali ako joj je dobar trenutno motor i zadnja torzija, za taj novac može proći.
- Lucazode
#32 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Koje bi auto kupili u rangu 10 ili 12K da je pouzdano sa relativno jeftinim dijelovima i održavanje? I koja je za vas prihvatljiva kilometraža prilikom kupovine?
-
dino_1
#33 Re: Savjet prilikom kupovine auta
pa dobro pretežno če biti vožnja u gradu, al et naprimjer ako odem iz sarajeva u mostar i nazad hočel me tad benzinac oderat ili mogu za 30-40KM preči taj put kao što bi me za dizela toliko ispalo?
i to kad se kupuje auto naravno planiram ga odvest na pregled, e sad jel mi najbolje kod ovlaštenog servisera i koliko to košta ili mogu kod nekog automehaničara da mi i on pregleda?
i to kad se kupuje auto naravno planiram ga odvest na pregled, e sad jel mi najbolje kod ovlaštenog servisera i koliko to košta ili mogu kod nekog automehaničara da mi i on pregleda?
-
citroen xm
#34 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Za put do Mostara i nazad ćeš potrošiti najviše 10KM benzina više nego dizela.
-
dino_1
#35 Re: Savjet prilikom kupovine auta
eh hvala na savjetima, i evo nešto gledam tražim pomalo haman svaki dan ono čisto da se informišem, al et jedno mi se auto svidjelo baš
riječ je o alfi romeo 147, eh sad
vidim ima vako od 4000-5000 KM 2001-2002 godište JTD 1,9 našo sam baš dvije tri takve baš mi se svidjele (bar na slikama
)
onda isto tako ima 1,6 plin (pretpostavljam bili benzinci)
i na kraju ima isto dobrih 2002 godišta 1,6 benzin (večinom twin spark)
e sad ako bi se odlucio za ovo auto, isplatil se, imal te razlike u cijeni dijelova, odrzavanja, registracije i sl.? ako ko ima najbolje bi bilo iz iskustva da mi kaze i ono koliko ga "sluša"
isto tako kolika je potrošnja na kojoj imal kakve velike razlike
hvala unaprijed
vidim ima vako od 4000-5000 KM 2001-2002 godište JTD 1,9 našo sam baš dvije tri takve baš mi se svidjele (bar na slikama
e sad ako bi se odlucio za ovo auto, isplatil se, imal te razlike u cijeni dijelova, odrzavanja, registracije i sl.? ako ko ima najbolje bi bilo iz iskustva da mi kaze i ono koliko ga "sluša"
hvala unaprijed
- drndalo
#36 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Dobre Alfe (147-156) 2001-2002, JTD, za 4-5.000 KM NEMA, niti ce ikada biti...
Ima samo nezagrnutih grobova usminkanih za prodaju prvom blesi koji naleti...
Ima samo nezagrnutih grobova usminkanih za prodaju prvom blesi koji naleti...
-
mefistofilis
#37 Re: Savjet prilikom kupovine auta
ja nesto malo racunao iako tome nisam vican, pa sracunao da se na gorivo za benzinca na 10k kilometara moze dati i do 600 km vise. uracunaj da za tri godine u gorivu platis razliku izmedju benzinca i dizela i onda vala ne moze svake slijedece godine na dizelu biti 500-600 KM popravki a na benzincu ama bas nikakvih... moj zakljucak je da je ako ces kupljeno auto voziti duze od 5 godina ipak bolje uzeti dizela.
molio bih ove iskusnije i strucnije da kazu ima li logike ova moja konstatacija
-
condy
#38 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Ma dizel je uvijek ekonomičniji i tu se sva diskusija završava. Benzinac se uzima, ako je nekome najviše stalo do potpune tišine u kabini i zbog toga ljepšeg ugođaja u vožnji, kao i zbog manjih izdataka za popravke, dok ekonomičnost nije u prvom planu i nije najvažniji faktor prilikom kupnje. To je to...šta drugo može biti bitno 
- Qler
#39 Re: Savjet prilikom kupovine auta
condy wrote:Ma dizel je uvijek ekonomičniji i tu se sva diskusija završava. Benzinac se uzima, ako je nekome najviše stalo do potpune tišine u kabini i zbog toga ljepšeg ugođaja u vožnji, kao i zbog manjih izdataka za popravke, dok ekonomičnost nije u prvom planu i nije najvažniji faktor prilikom kupnje. To je to...šta drugo može biti bitno
A jeftinija cijena u startu, i jeftinije odrzavanje nije ekonomicno? Samo je gorivo ekonomicno...
- drndalo
#40 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Jesi li uracunao da samo jedna postena popravka na tom JTD motoru kosta debelo > tih 500-600 KM... A ovakvi kakvi se kod nas prodaju za male pare samo cekaju da se pocnu kvariti ako vec nisu, jer su izraubovani i slabo odrzavani, a presli kisu bozju... Jer vecina (nazalost) vlasnika istih misli i praktikuje whole-life oil u motoru... Za mjenjac i ne znaju da sadrzi ulje ili bi ga bar trebao sadrzavati... Ali sto ne platis na mostu, ceka te na cupriji...atorniji putnik wrote:ja nesto malo racunao iako tome nisam vican, pa sracunao da se na gorivo za benzinca na 10k kilometara moze dati i do 600 km vise. uracunaj da za tri godine u gorivu platis razliku izmedju benzinca i dizela i onda vala ne moze svake slijedece godine na dizelu biti 500-600 KM popravki a na benzincu ama bas nikakvih... moj zakljucak je da je ako ces kupljeno auto voziti duze od 5 godina ipak bolje uzeti dizela.
-
mefistofilis
#41 Re: Savjet prilikom kupovine auta
ma ne govorim bas o tom jtd za te pare jer to jeste nerealno... mislio sam vise generalno.
moja logika je bila slijedeca: nebitno koja marka auta; i benzinac i dizel slicne kilometraze(100-150k) i slicnog godista: dakle koje od to dvoje je ekonomicnije. ja nekako kontam da bi za neki period od 5-6 godina dizel bio isplatniji...(racunajuci i eventualnu popravku od 500-700 km na dizelu)
moja logika je bila slijedeca: nebitno koja marka auta; i benzinac i dizel slicne kilometraze(100-150k) i slicnog godista: dakle koje od to dvoje je ekonomicnije. ja nekako kontam da bi za neki period od 5-6 godina dizel bio isplatniji...(racunajuci i eventualnu popravku od 500-700 km na dizelu)
- drndalo
#42 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Da, samo zaboravljas opet da dizela (posebno iz uvoza) NEMA sa 150.000 km... Osim ako su stari 2-3 godine, ali onda kostaju >15.000 KM za Megane klasu... Ovih od "147.000" km ima koliko hoces, sve iz 2001/2002, karavani, TDI... Vozio ih samo ciko sa kracom desnom nogom, pa nikad nije ni mogao dodati gas do kraja...
Znaci pitanje je sta za te pare mozes naci u boljem stanju, sa realnim kilometrima... Ako izleti dizel, jos bolje. Mada, ako neko prelazi <10.000 godisnje, nemam pojma sta ce mu dizel uopste, osim ako ga je uzeo po cijeni benzinca... Imam druga koji se razmisljao dal da kupi dizela ili benzinca... A prelazi <3.000 km godisnje... Jedva ga ubijedih da mu je benzinac bolja varijanta, kad vec nije skontao da mu je taxi jeftiniji...
Znaci pitanje je sta za te pare mozes naci u boljem stanju, sa realnim kilometrima... Ako izleti dizel, jos bolje. Mada, ako neko prelazi <10.000 godisnje, nemam pojma sta ce mu dizel uopste, osim ako ga je uzeo po cijeni benzinca... Imam druga koji se razmisljao dal da kupi dizela ili benzinca... A prelazi <3.000 km godisnje... Jedva ga ubijedih da mu je benzinac bolja varijanta, kad vec nije skontao da mu je taxi jeftiniji...
-
condy
#43 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Gorivo je većini najvažnija stavka, kad je u pitanju vozilo. Cijena vozila je od uticaja ako je značajna razlika između cijene dizelaša i benzinca.Qler wrote:condy wrote:Ma dizel je uvijek ekonomičniji i tu se sva diskusija završava. Benzinac se uzima, ako je nekome najviše stalo do potpune tišine u kabini i zbog toga ljepšeg ugođaja u vožnji, kao i zbog manjih izdataka za popravke, dok ekonomičnost nije u prvom planu i nije najvažniji faktor prilikom kupnje. To je to...šta drugo može biti bitno
A jeftinija cijena u startu, i jeftinije odrzavanje nije ekonomicno? Samo je gorivo ekonomicno...
-
condy
#44 Re: Savjet prilikom kupovine auta
drndalo wrote:Da, samo zaboravljas opet da dizela (posebno iz uvoza) NEMA sa 150.000 km... Osim ako su stari 2-3 godine, ali onda kostaju >15.000 KM za Megane klasu... Ovih od "147.000" km ima koliko hoces, sve iz 2001/2002, karavani, TDI... Vozio ih samo ciko sa kracom desnom nogom, pa nikad nije ni mogao dodati gas do kraja...![]()
-
Walther
#45 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Nije... Ni priblizno. Svaki kvar na auto koji on gleda je jako papren. Usput 500+KM koje poslije treba poslije vratiti... Osim toga benzinac nije tako problematican za bosanske uslove.condy wrote:Gorivo je većini najvažnija stavka, kad je u pitanju vozilo. Cijena vozila je od uticaja ako je značajna razlika između cijene dizelaša i benzinca.Qler wrote:condy wrote:Ma dizel je uvijek ekonomičniji i tu se sva diskusija završava. Benzinac se uzima, ako je nekome najviše stalo do potpune tišine u kabini i zbog toga ljepšeg ugođaja u vožnji, kao i zbog manjih izdataka za popravke, dok ekonomičnost nije u prvom planu i nije najvažniji faktor prilikom kupnje. To je to...šta drugo može biti bitno
Last edited by Walther on 27/11/2013 23:23, edited 1 time in total.
-
Walther
#46 Re: Savjet prilikom kupovine auta
za taj novac je neces naci, nema je ni "vani" za taj novac.... ako na to dodas jos uvoz+ostalo....dino_1 wrote:eh hvala na savjetima, i evo nešto gledam tražim pomalo haman svaki dan ono čisto da se informišem, al et jedno mi se auto svidjelo baš
vidim ima vako od 4000-5000 KM 2001-2002 godište JTD 1,9 našo sam baš dvije tri takve baš mi se svidjele (bar na slikama)
hvala unaprijed
osim toga to je auto sa bar 200k km gdje pocinju zanimljivi troskovi
-
betametazon
#47 Re: Savjet prilikom kupovine auta
treba mi auto za vozarenje, dakle dizel (60-tak km dnevno 5 dana u sedmici) za nekih 5.000 KM, sta je najbolje? 
nasao sam jedno vozilo ali u banja luci Fiesta 1.4 tdci, 2003 godina, registrovan ali rekose mi da ga ne mogu prevesti na sebe dok ne istekne registracija (mogu vozati samo na punomoc valjda) i da ne mogu za to vrijeme preko granice, je li to tacno? :S
nasao sam jedno vozilo ali u banja luci Fiesta 1.4 tdci, 2003 godina, registrovan ali rekose mi da ga ne mogu prevesti na sebe dok ne istekne registracija (mogu vozati samo na punomoc valjda) i da ne mogu za to vrijeme preko granice, je li to tacno? :S
- drndalo
#48 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Nije tacno, mozes ga prevesti... Uzmes odjavu u BL za svoju opstinu, predas papire u svojoj opstini, polisu osiguranja iz RS vratis da ti isplate neiskoristeni dio jer ne vrijedi u FBiH, a ovdje uzmes osiguranje za preostale dane do isteka registracije. Ili vozis na punomoc do isteka registracije, pa uradis to isto, bez vracanja polise. Mozes ici i vani njim, za svaki slucaj mozes uzeti medj. punomoc u BIHAMK-u...
-
betametazon
#49 Re: Savjet prilikom kupovine auta
hm, hvala, provjericu jos sutra to, ako ne bude problema oko toga onda bi se moglo to realizovati. inace nije mi problem vozati se na punomoc , samo mi je frka ako na ljeto ne bih mogao s njim na more recimo ili tako nesto... 
-
condy
#50 Re: Savjet prilikom kupovine auta
Dobro ako je tako, odgovori mi zbog čega na bh. cestama se uglavnom dizelaši voze ?Walther wrote:
Nije... Ni priblizno. Svaki kvar na auto koji on gleda je jako papren. Usput 500+KM koje poslije treba poslije vratiti... Osim toga benzinac nije tako problematican za bosanske uslove.