Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kadinica

#26 Re: Kako uštediti?

Post by kadinica »

Lijepo je štediti i imati ušteđevinu, meni je trenutno cilj pozitivna nula. Dakle, izaći iz minusa, plus je još daleko.

Ali bez obzira na sve, paziti da se ne pređe granica, pa da štedljiv čovjek postane škrt. Nema mi ništa gore, neizlječiva bolest.

Ono, kad se čovjek grebe za cigaru, kafu, kolač - a ima primanja oko 5 000 KM. Nosi tene kupljene kod Kineza, jedne farmerke godinama, čovjek bi mu udijelio....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

mislim da ovdje govorimo o primanjima koja ne mogu pokriti troškove koji se danas žele... npr plata od 900
a najviše se troši na najmanjim i najnebitnijim stvarima
2-3 kafe dnevno u kafićima gdje su po 3.5 marke... besmisleni telefonski pozivi od pola sata a cijeli dan si u firmi s tom osobom do kupovanja čokoladica a kolači propadaju kući
kupovanje voća koje nije sezonsko dok sezonsko propada
hajjatt

#28 Re: Kako uštediti?

Post by hajjatt »

kadinica wrote:Lijepo je štediti i imati ušteđevinu, meni je trenutno cilj pozitivna nula. Dakle, izaći iz minusa, plus je još daleko.

Ali bez obzira na sve, paziti da se ne pređe granica, pa da štedljiv čovjek postane škrt. Nema mi ništa gore, neizlječiva bolest.

Ono, kad se čovjek grebe za cigaru, kafu, kolač - a ima primanja oko 5 000 KM. Nosi tene kupljene kod Kineza, jedne farmerke godinama, čovjek bi mu udijelio....
I meni se povraca na iste :lol: Nekad se pitam gdje doticni zatrpavaju tolike pare,zive ko najzadnji siromasi,skrti sami sebi.Rade ko crni mravi siju,drze zivotinje,dok bi sav normalan svijet sa njihovim primanjima uzivao po svijetu,po morima.
Baby Jane

#29 Re: Kako uštediti?

Post by Baby Jane »

Licno znam covjeka koji ima mjesecna primanja od 5000, a kad krene na more, digne kredit i ide negdje u Makarsku.
kadinica

#30 Re: Kako uštediti?

Post by kadinica »

Baby Jane wrote:Licno znam covjeka koji ima mjesecna primanja od 5000, a kad krene na more, digne kredit i ide negdje u Makarsku.
Ovaj moj ljetuje u Neumu, iznad magistrale...
drndalo

#31 Re: Kako uštediti?

Post by drndalo »

Black swan wrote:kupim jučer snikers a kući čeka pita od jabuka, nakav kolač star 2 dana, nutela...

totalni vejst novaca
Nije vejst, sve ce to na kraju zavrsiti u guzovima... :lol:
topcam
Vozim: uzbrdo

#32 Re: Kako uštediti?

Post by topcam »

seldzuk wrote:Da bi se moglo uštedjeti važno je stalno analizirati troškove i tražiti mogućnost da se oni smanje. Veliki broj ljudi (tu sebe ne isključujem) ima prekoračenje vezano za platu u vrijednosti 1, 2 ili 3 plate. Ta vrsta pozajmice (mislim da se stručno zove revolving kredit) je najgora bankarska usluga(isključujući možda jedino hipoteku). Kamate su po 13 ili ne znam koliko %. U biti ti se odbija od plate od 10 do 30 i kusur maraka, a dug ti ostaje isti. Moj način štednje će biti da se kutarišem tog prekoračenja prvom prilikom.
A ostalo, gasim sijalice po kući i trubim drugima da ih gase. S nekim stvarima bolje ekonomiše žena, s nekim ja.
U većini firmi, ukljućujući svjetske, ekonomisanje je ustvari smanjivanje troškova. Tako bi trebalo biti i u domaćinstvu.
Jedna od naših kućnih strategija ekonomisanja je kupovina eurokrema umjesto čokolada, pošto volimo slatko. Veliku nutelu dok pojedeš treba ti vremena. A 2 milke za ženu, mene i dvoje djece su ništa. A cijena ista.
Cigare smo naravno ostavili na moju inicijativu. Da smo se obogatili, nismo, Ali se troškovi ipak kreću u nekom normalnijem smjeru.
Za mene je jedan od načina štednje i kupovina domaćih proizvoda, ne štednje domaćinstva već čitavog društva. Dok ne budemo imali jaču proizvodnju, nećemo moći imati ni jače plate. Moramo mnogo više biti orijentisani prema čuvanju radnih mjesta. Svako radno mjesto je ogromna ušteda. Jedna ili više usta manje kojima je potrebna pomoć.
Daj ti meni tu nutelu i veliku kasiku ... ukljuci i stopericu.. i gledaj :lol: . Ja to slistim prije nego sto ti cokoladu
izlomis i otpakujes.

Sto bi narod rekao, na kasiku.. :mrgreen:
seldzuk

#33 Re: Kako uštediti?

Post by seldzuk »

topcam wrote:
seldzuk wrote:Da bi se moglo uštedjeti važno je stalno analizirati troškove i tražiti mogućnost da se oni smanje. Veliki broj ljudi (tu sebe ne isključujem) ima prekoračenje vezano za platu u vrijednosti 1, 2 ili 3 plate. Ta vrsta pozajmice (mislim da se stručno zove revolving kredit) je najgora bankarska usluga(isključujući možda jedino hipoteku). Kamate su po 13 ili ne znam koliko %. U biti ti se odbija od plate od 10 do 30 i kusur maraka, a dug ti ostaje isti. Moj način štednje će biti da se kutarišem tog prekoračenja prvom prilikom.
A ostalo, gasim sijalice po kući i trubim drugima da ih gase. S nekim stvarima bolje ekonomiše žena, s nekim ja.
U većini firmi, ukljućujući svjetske, ekonomisanje je ustvari smanjivanje troškova. Tako bi trebalo biti i u domaćinstvu.
Jedna od naših kućnih strategija ekonomisanja je kupovina eurokrema umjesto čokolada, pošto volimo slatko. Veliku nutelu dok pojedeš treba ti vremena. A 2 milke za ženu, mene i dvoje djece su ništa. A cijena ista.
Cigare smo naravno ostavili na moju inicijativu. Da smo se obogatili, nismo, Ali se troškovi ipak kreću u nekom normalnijem smjeru.
Za mene je jedan od načina štednje i kupovina domaćih proizvoda, ne štednje domaćinstva već čitavog društva. Dok ne budemo imali jaču proizvodnju, nećemo moći imati ni jače plate. Moramo mnogo više biti orijentisani prema čuvanju radnih mjesta. Svako radno mjesto je ogromna ušteda. Jedna ili više usta manje kojima je potrebna pomoć.
Daj ti meni tu nutelu i veliku kasiku ... ukljuci i stopericu.. i gledaj :lol: . Ja to slistim prije nego sto ti cokoladu
izlomis i otpakujes.

Sto bi narod rekao, na kasiku.. :mrgreen:
u tom i jes fazon. nutelu na hljeb, a ne u usta :)
Capsicum

#34 Re: Kako uštediti?

Post by Capsicum »

Svakodobro! wrote:Pozdrav svima,
Otvaram temu gdje ćemo, nadam se, čuti dobre savjete, dobra ali i loša iskustva kada je u pitanju ŠTEDNJA. Kako uštediti, ako imamo posao, i haj'mo reći stalni izvor prihoda na bilo koji način - ali neki "normalan" i konstanatn izvor prihoda, a ne nešto nerealno i nelegalno :D

Kako će uštediti osoba OD 25-30godina koja ima platu cca 1000KM (uključujući topli+kupon). Ukoliko je pušač i dnevno na to primjerice troši 3KM, dnevno hrana, kafa... - prosjek 15KM dnevno, ukoliko vozari do posla svojim autom i na to troši u prosjeku cca 200KM, stan ne plaća - ima vlastitu kuću, režije i ostale potrebštine (frižider napunjen...) cca 400KM. Povremeni izlasci, amortizacija automobila i slično ne uključujem u mjesečne izdatke.
Da li ova osoba može išta uštedjeti?

Drugi slučaj.
Samohrana majka ili otac, 30god. "Osrednji" posao s platom između 700-800KM. Dijete primjerice 5-6 godina. Škola ili predškolsko - vrtić... - trošak mjesečni na to cca 300-350KM. Potrebštine, režije etc...

Bilo bi dobro da navedete primjere, možda baš nekome pomognemo. Iskreno ne u potpunosti, ali donekle spadam u prvi slučaj s platom iz drugog - kako uštediti???
Samo bih prokomentarisao ovo "osrednji posao sa platom 700-800 KM". Posto si iznad gore pisao da pod tom platom podrazumijevas sva primanja, ukljucujuci topli obrok i prevoz, onda je vjerovatno i ovdje to slucaj. Ako je tako, onda moram reci da ta plata uopste nije osrednja, vec minimalac, znaci to ti je da jedva sastavis kraj s krajem i to ako zivis sam, ako imas svoj stan. A ako zivis pod kirijom ili sa kreditom ili imas na grbaci jos koga... e onda si socijalni slucaj.

Valjda je ljudima od onog vremena tek poslije rata, ostalo kao pojam velike plate ta "milja". A danas je to milja plata s kojom spadas u najslabije placene, koji si ne mogu priustiti neke najosnovnije stvari dostojne covjeka. Cudna je ta psihologija mase, a poslodavci je vjesto koriste. Dok svi troskovi zivota rastu, nama je u glavi zakucana ta milja kao neki pojam luksuza i blagostanja.
seldzuk

#35 Re: Kako uštediti?

Post by seldzuk »

jedan od načina štednje je svakako štednja energije.
a ono s čime se lako može početi su štedne sijalice
mada nije najbolja varijantaImage(treba se paziti da ne pukne) i takva je bolja od ove Image

UŠTEDE UGRADNJOM ŠTEDNIH ŽARULJA

Prilikom razmišljanja o uvođenju štednih žarulja najveći problem u razmišljanju kupca jest činjenica da je početna cijena štedne žarulje mnogo viša od cijene obične žarulje. Dok je cijena štedne žarulje renomiranih proizvođača pedesetak i više kuna, obične žarulje koštaju manje od deset kuna. No, ono što se u prvom trenutku često zaboravlja jest da štedne žarulje za istu snagu troše četiri do pet puta manje električne energije te imaju i do deset puta dulji radni vijek.
Uzme li se tipičan slučaj u kojem u nekom domu žarulja u dnevnom boravku gori prosječno pet sati dnevno i jedinstvene tarife naplate električne energije tijekom cijelog dana, obična žarulja snage 100W će godišnje potrošiti potrošiti 182,5 kWh ili uz jedinstvenu cijenu kWh od 0,74 kn (plavi tarifni model HEP-a) struje u vrijednosti 135 kuna. S druge strane tipična štedna žarulja koja daje istu razinu svjetlosti uz realnu snagu 23 W potrošit će 42 kWh električne energije u vrijednosti od 31 kune.

Pogledamo li razliku u cijeni i postignutu uštedu moguće je izračunati da se kupnja štedne žarulje u odnosu na običnu žarulju isplati za manje od godinu dana, a kako je životni vijek u ovom primjeru veći od četiri godine, u preostalom životnom vijeku ta žarulja ostvaruje stvarnu uštedu električne energije u vrijednosti od 455 kuna. S druge strane, treba uzeti u obzir da se unutar životnog vijeka štedne žarulje mora promijeniti više žarulja sa žarnom niti. što ukupno uštedu podiže za još dvadesetak kuna, kolika je cijena dodatnih žarulja sa žarnom niti koje bismo trebali kupiti ako ne koristimo štednu žarulju.
Ipak, nije svejedno koje štedne žarulje se odlučujemo kupiti, te se preporuča kupnja štednih žarulja renomiranih proizvođača i višeg energetskog razreda koje dolaze s garancijom i mogućnošću zamjene u razumnom roku. Jeftinije štedne žarulje, naime, često imaju znatno kraći životni vijek, a kako s njima ne dolazi garancija, nema niti mogućnosti zamjene ako se dogodi da im životni vijek bude smiješno kratak.
Prednosti korištenja štednih žarulja već su postale tema i u političkim krugovima, pa je, recimo, Australija već odlučila do 2010. godine zabraniti i iz upotrebe izbaciti klasične žarulje sa žarnom niti, a na tragu takve odluke je i Europska unija, koja bi uvidjela da bi uvođenjem sličnih mjera za kućanstva i uslužne djelatnosti kroz uštedu energije značajno smanjila emisije stakleničkih plinova.

http://www.uredisvojdom.com/article/96/ ... 5%BEarulja

poslije toga ide izolacija kuće. u Austriji je debljina izolacije već došla do 24 cm, a opština zahtijeva 20.
ExNihilo

#36 Re: Kako uštediti?

Post by ExNihilo »

Capsicum wrote:
Svakodobro! wrote:Pozdrav svima,
Otvaram temu gdje ćemo, nadam se, čuti dobre savjete, dobra ali i loša iskustva kada je u pitanju ŠTEDNJA. Kako uštediti, ako imamo posao, i haj'mo reći stalni izvor prihoda na bilo koji način - ali neki "normalan" i konstanatn izvor prihoda, a ne nešto nerealno i nelegalno :D

Kako će uštediti osoba OD 25-30godina koja ima platu cca 1000KM (uključujući topli+kupon). Ukoliko je pušač i dnevno na to primjerice troši 3KM, dnevno hrana, kafa... - prosjek 15KM dnevno, ukoliko vozari do posla svojim autom i na to troši u prosjeku cca 200KM, stan ne plaća - ima vlastitu kuću, režije i ostale potrebštine (frižider napunjen...) cca 400KM. Povremeni izlasci, amortizacija automobila i slično ne uključujem u mjesečne izdatke.
Da li ova osoba može išta uštedjeti?

Drugi slučaj.
Samohrana majka ili otac, 30god. "Osrednji" posao s platom između 700-800KM. Dijete primjerice 5-6 godina. Škola ili predškolsko - vrtić... - trošak mjesečni na to cca 300-350KM. Potrebštine, režije etc...

Bilo bi dobro da navedete primjere, možda baš nekome pomognemo. Iskreno ne u potpunosti, ali donekle spadam u prvi slučaj s platom iz drugog - kako uštediti???
Samo bih prokomentarisao ovo "osrednji posao sa platom 700-800 KM". Posto si iznad gore pisao da pod tom platom podrazumijevas sva primanja, ukljucujuci topli obrok i prevoz, onda je vjerovatno i ovdje to slucaj. Ako je tako, onda moram reci da ta plata uopste nije osrednja, vec minimalac, znaci to ti je da jedva sastavis kraj s krajem i to ako zivis sam, ako imas svoj stan. A ako zivis pod kirijom ili sa kreditom ili imas na grbaci jos koga... e onda si socijalni slucaj.

Valjda je ljudima od onog vremena tek poslije rata, ostalo kao pojam velike plate ta "milja". A danas je to milja plata s kojom spadas u najslabije placene, koji si ne mogu priustiti neke najosnovnije stvari dostojne covjeka. Cudna je ta psihologija mase, a poslodavci je vjesto koriste. Dok svi troskovi zivota rastu, nama je u glavi zakucana ta milja kao neki pojam luksuza i blagostanja.
Ajde ne kenjaj, more ljudi u BiH radi za 300-400 KM ili manje. Ako je 800 socijalni slučaj, šta su onda oni? Ne radi se ni o kakvoj psihologiji, već čistom preživljavanju i hroničnom deficitu radnih mjesta.
Partizzanka

#37 Re: Kako uštediti?

Post by Partizzanka »

Neko ti je rekao vec da je najbolje da popises sve troskove u toku jednog mjeseca.

Napravi fino excel tabelicu i unesi iznos svojih primanja
unesi sve troskove (mozes na dnevnoj bazi, mozes na osnovu troskova npr: benzin, hrana, struja, voda, izlasci, odjeca, gluposti - OOOO DAAA OVA CE TI STAVKA NAJVECA BITI, ako mjerimo prema korisnosti)

nemoj se susprezati i stedjeti vec sada nego trosi onako kako trosis

na kraju mjeseca vdijet ces sta i kako

ideje za ustedu su da stedis na sitnicama (glupostima u tabeli) jer tu ti najvise love ode BESPOTREBNO. ovdje bi ti moglo biti sve tipa, imas kuci rucak, ti sa kafe zaglavis na sendvicu/rucku sa jaranom.

ako izlazis 5x sedmicno, smanji barem na 4 kafenisanja - stas tolike kafe piti
ako obicavas jesti na poslu i kupovati hranu, pocni sebi praviti sendvice ili salate i nosi sa sobom na posao - ako ti se drugi smiju nek se smiju boli te briga. Ako pravis sebi sendvic, em znas sta jedes em ne trosis puno love
ako radis na pristojnoj udaljenosti od posla probaj pjesaciti onim danima kada je vrijeme ok - za svaki put kada pjesacis u kasicu ubaci 1-2KM. Mozes ako imas biciklo ici biciklom, lova opet isti princip.

velika stavka stednje je da koristis gotovinu umjesto kartice (bas si rekao da pocesto jednostavno provuces karticu)
ljudi kada imaju novac u rukama puno im se teze od istog odvojiti jer vide da on i nestaje, ovako kada koristis karticu ... imaginarni novac puno je lakse trositi. Izvadi kompletnu platu u gotovini (ili na dva dijela podijeli jos bolje) tako ces imati vecu kontrolu.

Sto se tice rezija, tu se mnogo moze ustedjeti. Mi smo kuci recimo woow puno ustedjeli kada smo ugasili jedan stari frizider koji je bukvalno radio NIZASTA (ne pitaj ni odakle nam)

dobar izvor stednje je neki mali dodatni posao ... te prihode odmah stavljaj na stednju

ovo sve pod pretpostavkom da nemas kreditnih kartica ... ako imas prvo se toga rijesi pa da mozes normalno zivjeti :)
MJAU - da

#38 Re: Kako uštediti?

Post by MJAU - da »

Prestankom pušenja, ja sam lično uštedila na današnji dan 120 KM. Bila sam okorjeli šušač i sada se borim sama sa sobom kako dalje, ali pogledajte cifru. Em deblji novčanik, em pluća čistija...

Neću da budem cinik, ali stvarno, to je realnost.
JThomas

#39 Re: Kako uštediti?

Post by JThomas »

ExNihilo wrote:
Ajde ne kenjaj, more ljudi u BiH radi za 300-400 KM ili manje. Ako je 800 socijalni slučaj, šta su onda oni? Ne radi se ni o kakvoj psihologiji, već čistom preživljavanju i hroničnom deficitu radnih mjesta.
troškovi i cijene su toliko otišli u nebo da je bogami i 800 opasno blizu socijale i siromaštva. prije 6-7 godina to je bila solidna plata. sada bogami i nije, jer plata vrijedi onoliko koliko za nju možeš kupiti. a za 800 KM mjesečno kod nas možeš kupiti sve manje iz mjeseca u mjesec. ako se vodimo evropskim, a ne afričkim kriterijima - to je životarenje.

a da masa radi za još manje ili duplo manje, na crno, bez osiguranja i doprinosa - naravno da radi...i to se udara nogama u guzicu što ima i to.
MJAU - da

#40 Re: Kako uštediti?

Post by MJAU - da »

JThomas wrote:
ExNihilo wrote:
troškovi i cijene su toliko otišli u nebo da je bogami i 800 opasno blizu socijale i siromaštva. prije 6-7 godina to je bila solidna plata. sada bogami i nije, jer plata vrijedi onoliko koliko za nju možeš kupiti. a za 800 KM mjesečno kod nas možeš kupiti sve manje iz mjeseca u mjesec. ako se vodimo evropskim, a ne afričkim kriterijima - to je životarenje.

a da masa radi za još manje ili duplo manje, na crno, bez osiguranja i doprinosa - naravno da radi...i to se udara nogama u guzicu što ima i to.

To je tačno, ovo kod nas sa ovakvim platama je bukvalno puko preživljavanje. Kad roditelj mora od svojih usta odvojiti da djetetu kupi kvalitetnu obuću, ruksak...zar ima jadnije od toga...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#41 Re: Kako uštediti?

Post by Truba »

prošle godine plata od 824 marke ako ti je ostala ista kao i ove izgubila je 1% svoje vrijedenosti
dakle trebala se povećati za 8 maraka da bi ostala ista kao i prethodne tojest da bi mogao kupiti isto

800 je zaista malo ali 824 je prosjek...
Capsicum

#42 Re: Kako uštediti?

Post by Capsicum »

ExNihilo wrote:Ajde ne kenjaj, more ljudi u BiH radi za 300-400 KM ili manje. Ako je 800 socijalni slučaj, šta su onda oni? Ne radi se ni o kakvoj psihologiji, već čistom preživljavanju i hroničnom deficitu radnih mjesta.
Hajd ti radije procitaj svoj mudri post pa razmisli...
Pazi ove tvrdnje "radi se o cistom prezivljavanju"... To naravno znaci da se ne radi o socijalnim slucajevima?! "Prezivljavanje" je nekakav nivo, daleko visi od socijalnog slucaja ili sta? I to sto ima onih koji rade za manje novca od ovoga, ne znaci da su ovi koji rade za zakonski minimalac nekakva tzv. srednja klasa, nego samo govori o tome da postoji siva ekonomija i prakticno moderno ropstvo u kojem ljude izrabljuju. Plata bi radniku morala da pokrije minimalno troskove hrane, prevoza na posao i s posla, nesto odjece i obuce, osnovne rezije... Sta mozes sa 300 KM? 10 KM dnevno? Plati struju, vodu, grijanje, ostane ti mozda 3 KM dnevno. Znaci kupis hljeb i pastetu i to je to?!
Capsicum

#43 Re: Kako uštediti?

Post by Capsicum »

Black swan wrote:prošle godine plata od 824 marke ako ti je ostala ista kao i ove izgubila je 1% svoje vrijedenosti
dakle trebala se povećati za 8 maraka da bi ostala ista kao i prethodne tojest da bi mogao kupiti isto

Vidi, mozda je to prosjek, ali prosjek neto plate. Autor teme je govorio o ukupnim primanjima neto plata + topli + prevoz. Ako je to 700-800 KM, onda je to po mom misljenju ispod praka siromastva.
JThomas

#44 Re: Kako uštediti?

Post by JThomas »

Black swan wrote:prošle godine plata od 824 marke ako ti je ostala ista kao i ove izgubila je 1% svoje vrijedenosti

u tome i jeste problem, plate stagniraju ili padaju, a troškovi odoše...
ExNihilo

#45 Re: Kako uštediti?

Post by ExNihilo »

Capsicum wrote:
ExNihilo wrote:Ajde ne kenjaj, more ljudi u BiH radi za 300-400 KM ili manje. Ako je 800 socijalni slučaj, šta su onda oni? Ne radi se ni o kakvoj psihologiji, već čistom preživljavanju i hroničnom deficitu radnih mjesta.
Pazi ove tvrdnje "radi se o cistom prezivljavanju"... To naravno znaci da se ne radi o socijalnim slucajevima?! "Prezivljavanje" je nekakav nivo, daleko visi od socijalnog slucaja ili sta? I to sto ima onih koji rade za manje novca od ovoga, ne znaci da su ovi koji rade za zakonski minimalac nekakva tzv. srednja klasa, nego samo govori o tome da postoji siva ekonomija i prakticno moderno ropstvo u kojem ljude izrabljuju. Plata bi radniku morala da pokrije minimalno troskove hrane, prevoza na posao i s posla, nesto odjece i obuce, osnovne rezije... Sta mozes sa 300 KM? 10 KM dnevno? Plati struju, vodu, grijanje, ostane ti mozda 3 KM dnevno. Znaci kupis hljeb i pastetu i to je to?!
:-)

Prvo, po Agenciji za statistiku BiH 800 KM (malo više) je prosječna plata u FBiH, stoga je neozbiljno tvrditi da je to minimalac ili socijala. Dakle, to su zvanični podaci, za razliku od tvojih "procjena" i mišljenja. Drugo, pod "preživljavanjem" se osvrćem na tvoju tvrdnju o psihologiji. Dakle, ono što nisi razumjela u mom postu, jeste da ljudi prihvataju bilo kakvu platu jer nemaju izbora - radnih mjesta nema, a živjeti se mora, pa je u takvim uvjetima i 300 KM veliko. Treće, zamolio bih bez idealizacija - ne pričamo ovdje šta bi trebalo biti, nego kakvo je realno stanje. A, realno stanje je da 800 KM nije socijala. Cijene rastu, ali ne toliko kao što se na ovom forumu često pretjeruje. Na jednoj temi sam već računao rast cijena i pokazalo se da je "normalan", tj. da nije ni blizu procenata kakvim se ovdje često barata.
AnaSime

#46 Re: Kako uštediti?

Post by AnaSime »

Uštedjeti se može na razne načine....

Ja imam solidna primanja, ali i kredit koji mi mjesečno izvuce skoro 300 KM.... od ostatka plaće platim režije (vlastiti stan) i odvojim 100 KM za svakondnevnih trosenja. Suprug naplacuje u gotovini i otprilike 2 puta mjesecno, pa nam njegova placa sluzi za pokrivanje hrane i pica....

Pri tome da napomenem da oboje pusimo i dosta trosimo na gorivo jer dnevno prelazimo nekih 60ak kilometara radi posla.

Nama je velika usteda sto vozimo auto na LPG, pa nam je to dosta ekonomicnije nego benzin...

vanka na kavu idemo dva do tri puta sedmicno, ne jedemo po restoranima nego uvijek kuhamo i nosimo sendvice sa sobom..zimnicu sami pripremamo i uvijek jedemo sezonsko voce i povrce...

suma sumarum, mjesecno nam ostane sa strane u prosjeku nekih 200 KM, nije to neka velika cifra, ali u danasnje vrijeme je solidna :-D
Kosato

#47 Re: Kako uštediti?

Post by Kosato »

Ma lijepo je stediti, ali samo ako imate naviku stediti...zena radi, ja ne radim vec gotov 20 dana :twisted: :twisted: imamo dva racuna jedan njen i jedan moj. Na moj racun se skupljaju pare..to mi zovemo racun koji nema para :D dok s njenog racuna ono kirija hrana rezije izlasci itd...uglavnom moze se reci da se lijepa svotica skupila tako...
sve u svemu je stvar navike..
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#48 Re: Kako uštediti?

Post by A1fa »

Najbitnija je samodisciplina i onda se moze ustedjeti. Dakle imam tu srednju platu i kredit, kao i kod svih nas, 3 zadnja dana pred platu ako imam 20km u dzepu-dobro je. Isplatim kredit od 250km, ali opet isto, sad mozda umjesto 3 dana,dva dana pred platu opet vjetrometina u novcaniku. Stigne povisica od 100KM, opet isto.
Sve se to svodi na jedan odlazak u trzni centar vise mjesecno i jedno zalomljivanje u kafani dodatno, obicno bacim pare na stvari koje mi u sustini i ne trebaju.

Sad ostavljam odmah na stednu 100km, plus zastekam 50km u kuci, ako ih ne nacnem do plate, i one idu na stednu :D
Capsicum

#49 Re: Kako uštediti?

Post by Capsicum »

ExNihilo wrote:
Capsicum wrote:
:-)

Prvo, po Agenciji za statistiku BiH 800 KM (malo više) je prosječna plata u FBiH, stoga je neozbiljno tvrditi da je to minimalac ili socijala. Dakle, to su zvanični podaci, za razliku od tvojih "procjena" i mišljenja. Drugo, pod "preživljavanjem" se osvrćem na tvoju tvrdnju o psihologiji. Dakle, ono što nisi razumjela u mom postu, jeste da ljudi prihvataju bilo kakvu platu jer nemaju izbora - radnih mjesta nema, a živjeti se mora, pa je u takvim uvjetima i 300 KM veliko. Treće, zamolio bih bez idealizacija - ne pričamo ovdje šta bi trebalo biti, nego kakvo je realno stanje. A, realno stanje je da 800 KM nije socijala. Cijene rastu, ali ne toliko kao što se na ovom forumu često pretjeruje. Na jednoj temi sam već računao rast cijena i pokazalo se da je "normalan", tj. da nije ni blizu procenata kakvim se ovdje često barata.
Ako cemo se vec razbacivati s statistikama, hajde malo ti to bolje procitaj sta se podrazumijeva pod tih 800 KM. Autor teme govori o ukupnim primanjima, dakle neto plata + topli obrok + prevoz, a ti nam ovdje ubacujes prosjek neto plate. Ako znamo da privatnici daju maksimalni topli obrok, da bi izbjegli placanje poreza na platu, onda od 800 oduzmi oko 330 KM toplog obroka i 53 KM prevoza, sto nam daje 417 KM neto platu, tj. cca. 50% te prosjecne plate. E hajde ti sad meni uz osmjeh objasni kako je to "osrednja" plata. Druze moj, to je minimalac. Jos je on rekao 700-800, znaci mozda cak i manje od tog minimalca... To sto neko prezivljava na ovaj ili onaj nacin s manje, ne znaci da su je ta "milja" neko bogatstvo, daleko od toga.

Ako ne mozes da si platis hranu, odjecu, imas topao krov nad glavom (ne mora biti vlastiti, makar iznajmljeni), pristup cistoj vodi i elektricnoj energiji, onda spadas u siromasne. S 300-400 KM ovo sve ne mozes imat. A ti sad stimaj neke statistike, iskrivljavaj realno stanje, podsmjehuj se itd.

A ti si tipican primjer covjeka koji potpada pod tu psihologiju mase... Neko ti rekao plata 800 KM i tebi sad u glavi "haman milja", a ne razmisljas da je u tom vec topli i prevoz, da je to u stvari minimalna plata.
JThomas

#50 Re: Kako uštediti?

Post by JThomas »

po opštem kolektivnom ugovoru za federaciju minimalni topli obrok je 20% od prosječne neto plate u federaciji. znači ako gledamo legalno i zvanično, ako je sve po PSu, 820 KM neto = 820 + 164 + 53 grasova karta = 1037 KM na ruke. a 800 na ruke sa toplim obrokom i prevozom = najviše 583 KM neto, tj. bliže minimalcu nego prosječnoj plati (a može biti i manje od toga ako je topli obrok veći od minimalnog) ako firma sama ne organizuje prevoz i nema besplatnu menzu.
Last edited by JThomas on 21/10/2013 10:22, edited 1 time in total.
Post Reply