JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Vitezanin

#26 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Vitezanin »

popokatepetl_com wrote:
Vitezanin wrote:
theTruePath wrote:Ja ne vidim neku dobru buducnost EU,a za Balkan je Amerika uvijek bila vise zainteresirana nego EU.Turska je sada ovdje jaka upravo jer je americki suradnik

Balkan ima 3 muslimanske drzave i jednu koja je na putu da to postane(Kosovo Albanija i BIH imaju preko 50% muslimana,a Makedonija blizu 50%)
Sve što si napisao nema veze s realnošću. Reci prosječnom Albancu u Albaniji da mu je država muslimanska pa da vidim šta će ti reći. :lol: :lol: :lol: :lol:

Nijedna od ovih koje si nabrojao nije vjerska država, a to što u njima živi mnogo muslimana nije nikakav faktor za EU jer ukupan broj stanovnika svih ovih država može stati u jedan veći grad unutar EU-a. :lol:

Amerika već godinama nije zainteresirana za Balkan.
Ma pusti pacijenta zivi u nekom svom svijetu gdje su Turci neke velike mange i baca ga na njih i konta da ce ovo sve jednog dana biti Turska unija :lol: A najjace od svega je sto predvidja raspad EU :-) ekonomska kriza ovo ono a Turska ekonomija cvijeta mada ja jos nisam cuo za nekog stanovnika EU da bjezi u Tursku za boljim zivotom dok red Turaka da smugnu u raspad od EU beskonacan.
Jedini "konkurent" Europskoj Uniji je ekonomija SAD-a, a kao što se vidi, EU i SAD surađuju. Turska Unija i da postoji može biti atraktivna nekolicini zemalja oko Turske, ali dugoročno - ne.
theTruePath

#27 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by theTruePath »

Sve što si napisao nema veze s realnošću. Reci prosječnom Albancu u Albaniji da mu je država muslimanska pa da vidim šta će ti reći. :lol: :lol: :lol: :lol:
Sta ce mi reci? jedno je islamsk drzava,a drugo muslimanska

Muslimanska jeste i to je fakat,a to sto je sekularna i nije islamska to je cinjenica
hajjatt

#28 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by hajjatt »

Vitezanin wrote:
hajjatt wrote:Koji jazuk,ušla je Hrvatska pa šta su dobili,sem što su još više osiromašili?
:shock:

Hrvatska je članica tek par mjeseci - da li će je članstvo osiromašiti ili obogatiti moći će se analizirati tek za par godina.
Već tamo narod osjeća "dobrobit" EU,koji samo nameti na ovo,ono te skupoće da se krpe gore nego mi.
ZV Keli

#29 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by ZV Keli »

A zapadno evrospki narodi su inace hrabri, mangupi, kako ih vec nazivate, Francuzi su kur*ice obicne, zakuhali svaki rat na Balkanu pa onda forsirali "Arapsko proljece" . Ne volim Turke ali daleko da su mi drazi euro smradovi, sto se mene tice ne bi ni u EU niti sa Turcima.
theTruePath

#30 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by theTruePath »

ZV Keli wrote:A zapadno evrospki narodi su inace hrabri, mangupi, kako ih vec nazivate, Francuzi su kur*ice obicne, zakuhali svaki rat na Balkanu pa onda forsirali "Arapsko proljece" . Ne volim Turke ali daleko da su mi drazi euro smradovi, sto se mene tice ne bi ni u EU niti sa Turcima.
Nikada Balkan nece biti dio zapadne Evrope,osim Hrvatske koja je realno vise zapad nego Balkan
vivaldi

#31 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by vivaldi »

ZV Keli wrote:A zapadno evrospki narodi su inace hrabri, mangupi, kako ih vec nazivate, Francuzi su kur*ice obicne,
takvi stereotipi i generalizacije su suplja, cuj neki fol hrabri narodi, neki fol kukavice..
muzicar_iz_parka

#32 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by muzicar_iz_parka »

theTruePath wrote:
Nikada Balkan nece biti dio zapadne Evrope,osim Hrvatske koja je realno vise zapad nego Balkan
A kako to fizički Balkan može biti dio zapadne Evrope?
Podjela Evrope na istočnu, zapadnu, srednju, južnu je prije svega geografske prirode.
Naravno u zadnje vrijeme čisto iz političkih razloga dodaju se neke nove države srednjoj evropi, ispade SLO dio iste, čak i HR iako im je skoro pola države bukvalno južno od BiH.

Što se tiče Balkana, to je više politički naziv, naravno donekle uzrokovan određenim mentalitetom, on za mene prestaje na slovenačko-austrijskoj granici, to se primjeti čim se skrene na prvu benzinsku pumpu kad ideš iz Austrije.
Neka Slovenci tripuju koliko hoće, oni su bili i ostali Balkanci, za Hrvate je nepotrebno išta reći u tome kontekstu.
Vitezanin

#33 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Vitezanin »

theTruePath wrote:
Sta ce mi reci? jedno je islamsk drzava,a drugo muslimanska

Muslimanska jeste i to je fakat,a to sto je sekularna i nije islamska to je cinjenica
Ona očito ne živimo u istoj državi. :roll:
Vitezanin

#34 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Vitezanin »

theTruePath wrote:
ZV Keli wrote:A zapadno evrospki narodi su inace hrabri, mangupi, kako ih vec nazivate, Francuzi su kur*ice obicne, zakuhali svaki rat na Balkanu pa onda forsirali "Arapsko proljece" . Ne volim Turke ali daleko da su mi drazi euro smradovi, sto se mene tice ne bi ni u EU niti sa Turcima.
Pristupanje nekoj uniji ne mijenja geografski položaj neke zemlje.
Vitezanin

#35 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Vitezanin »

Okruženi smo. :D :D :D :D :D

Image
covjekvjeverica

#36 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by covjekvjeverica »

kad su vec hrvati i slovenci odlucili izaci iz yugoslavie, za bosnu bi najbolje bilo da je ostala u zajednici sa srbijom i crnom gorom. ne samo da rata ne bi bilo, vec bi ta krnja juga bi bila u eu sa neunistenom ekonomijom. samo je trebalo malo strpljenja umjestzo da se rusi zajednicka drzava, da se ujedini demokratska opozicija. ali tadasnji muslimani, sadasnji bosnjaci, po svaku cijenu su zapeli da izađu iz te zajednice ako u njoj nema čitavih 6 republika, nacionalizam je time ojačao i u srbiji i ishod znamo.

historijska pogreška.
theTruePath

#37 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by theTruePath »

Vitezanin wrote:Okruženi smo. :D :D :D :D :D

Image

i svica je,pa sta joj fali :D
Tesla10

#38 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Tesla10 »

Za oko mi je zapela Hrvatska granica. Meni samo nije jasno, kako je Hrvatska mogla da dobije cijelu obalu ?
Vitezanin

#39 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Vitezanin »

theTruePath wrote:
Vitezanin wrote:Okruženi smo. :D :D :D :D :D

Image

i svica je,pa sta joj fali :D

Samo sam čekao kad će netko spomenuti Švicu ili Norvešku. :D

Ako iole poznaješ sporazume koje npr Švica ima s EU, shvatio bi da je Švica maltene članica EU. A drugo, švicarska ekonomija jeste jaka, ali itekako ovisna o kretanjima oko nje, a oko nje je EU.
Vitezanin

#40 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Vitezanin »

covjekvjeverica wrote:kad su vec hrvati i slovenci odlucili izaci iz yugoslavie, za bosnu bi najbolje bilo da je ostala u zajednici sa srbijom i crnom gorom. ne samo da rata ne bi bilo, vec bi ta krnja juga bi bila u eu sa neunistenom ekonomijom. samo je trebalo malo strpljenja umjestzo da se rusi zajednicka drzava, da se ujedini demokratska opozicija. ali tadasnji muslimani, sadasnji bosnjaci, po svaku cijenu su zapeli da izađu iz te zajednice ako u njoj nema čitavih 6 republika, nacionalizam je time ojačao i u srbiji i ishod znamo.

historijska pogreška.
Onog trenutka kad je Jugoslavija ostala krnja, više nije bilo Jugoslavije nego znamo šta. Ishod takve Jugoslavije znamo, većina ljudi je posljedice osjetila na vlastitoj koži.
Danguba

#41 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Danguba »

Vitezanin wrote:
hajjatt wrote:Koji jazuk,ušla je Hrvatska pa šta su dobili,sem što su još više osiromašili?
:shock:

Hrvatska je članica tek par mjeseci - da li će je članstvo osiromašiti ili obogatiti moći će se analizirati tek za par godina.
ako ne znas vidi pod Madjarska i sve pridruzene clanice(Sl,Ru,Bu,Po...)
semirizsvemira

#42 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by semirizsvemira »

BiH u EU ? Pa to bi nam bio totalni kraj . Nego u savez sa turskom i ovim jakim drzavama a ne sa ovom fukarom . Grcka riknula a na putu su Italija , Spanija Portugal a o Bugarskoj i Rumuniji je suvisno pricati . Slovenija morala uzeti pozajmicu da pokloni pare Grckoj za spasavanje iste :lol: Volio bih da se dosta stvari sredi i dovedu u evropske standarde ako moze ali da budemo na brodu koji tone :!: :?:
popokatepetl_com

#43 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by popokatepetl_com »

semirizsvemira wrote:BiH u EU ? Pa to bi nam bio totalni kraj . Nego u savez sa turskom i ovim jakim drzavama a ne sa ovom fukarom . Grcka riknula a na putu su Italija , Spanija Portugal a o Bugarskoj i Rumuniji je suvisno pricati . Slovenija morala uzeti pozajmicu da pokloni pare Grckoj za spasavanje iste :lol: Volio bih da se dosta stvari sredi i dovedu u evropske standarde ako moze ali da budemo na brodu koji tone :!: :?:
Eno Svabe, Britanci, Francuzi, Skandinavci, Holandjani, Austrijanci itd itd.. u redovima svi za turski pasos hoce da bjeze svi u Tursku u potrazi za boljim zivotom jer EU se raspada. Pa raspala Grcka je za Tursku pojam...
Havatar

#44 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by Havatar »

popokatepetl_com wrote:
semirizsvemira wrote:BiH u EU ? Pa to bi nam bio totalni kraj . Nego u savez sa turskom i ovim jakim drzavama a ne sa ovom fukarom . Grcka riknula a na putu su Italija , Spanija Portugal a o Bugarskoj i Rumuniji je suvisno pricati . Slovenija morala uzeti pozajmicu da pokloni pare Grckoj za spasavanje iste :lol: Volio bih da se dosta stvari sredi i dovedu u evropske standarde ako moze ali da budemo na brodu koji tone :!: :?:
Eno Svabe, Britanci, Francuzi, Skandinavci, Holandjani, Austrijanci itd itd.. u redovima svi za turski pasos hoce da bjeze svi u Tursku u potrazi za boljim zivotom jer EU se raspada. Pa raspala Grcka je za Tursku pojam...
Sve je veci broj drzavljana turskog porijekla koji su rodjeni u tim zemljama a koji se vracaju u Tursku i tamo se zaposljavaju u njihovim kompanijama. Uglavnom se radi o visokoobrazovanim kadrovima ali ima i onih koji otvaraju firme u Turskoj od para zaradjenih u inostranstvu i dovode strucnjake iz Njemacke , Francuske ,Holandije , Skandinavije da rade kod njih u firmama.
popokatepetl_com

#45 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by popokatepetl_com »

Aha, pa kazem ja slomise se Evropljani da odu da rade u Tursku, to ej to, isto tako onaj Sveti Vid u Srbiji dovodi Njemacke, Svedske itd. doktore da rade na klinici u Beogradu to je po tvojoj logici dokaz da se i Srpska ekonomija dize jer Evropljani dolaze raditi tamo :lol: Ali u stvarnosti je tako da bi milioni stanovnika doticnih drzava bubreg dali da odu u raspalu EU da zive i rade.
covjekvjeverica

#47 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by covjekvjeverica »

Tesla10 wrote:Za oko mi je zapela Hrvatska granica. Meni samo nije jasno, kako je Hrvatska mogla da dobije cijelu obalu ?
dao im tito obalu i normalno ljudi kad su uzeli max kolko mogu odcjepili se. samo nije još jasno zašto su se bošnjaci odlučili odcjepit. toliko su volkeli slovence i hrvate da se nisu osjećali ugodno u krnjoj jugoslaviji.
HTI

#48 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by HTI »

covjekvjeverica wrote:
Tesla10 wrote:Za oko mi je zapela Hrvatska granica. Meni samo nije jasno, kako je Hrvatska mogla da dobije cijelu obalu ?
dao im tito obalu i normalno ljudi kad su uzeli max kolko mogu odcjepili se. samo nije još jasno zašto su se bošnjaci odlučili odcjepit. toliko su volkeli slovence i hrvate da se nisu osjećali ugodno u krnjoj jugoslaviji.

Evo da ti odgovorim kratko i jasno zasto su se Bosnjaci odlucili odcijepiti.
Zato sto je svakom normalnom covjeku bilo na vrh qurca velikosrpske arogancije.
Nije ti jasno zasto su se Bosnjaci odlucili za otcjepljenje?
A da li ti je jasno zasto se bivsa JNA povukla na granice ViJovitica - KaJlovac - KaJlobag?
I sta si ti ocekivao nakon toga?
Zasto se JNA, ako se vec povlacila iz SLO i HR nije povukla na granice HR-BiH nego na granice Velike Srb? Da su stali na granice HR- BiH sigurno bi bilo puno ljudi u BiH koji bi razmislili dva puta prije nego bi glasali za odcjepljenje.
Takvi kao ti treba prvo da stavite prst na celo i da se upitate zbog cega vi podcjenjujete druge ljude i narode i zasto mislite da su svi drugi glupi i naivni, a vi ste kao fini i pametni.
Eto to ti je to.
fantom slobode

#49 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by fantom slobode »

covjekvjeverica wrote:
Ma Bosnjaci i ostali narodi BiH su valjda skontali da ce iz te krnje Jugoslavije izaci i Crna Gora i Kosovo. PA sto da ostaju u drzavi koja nece opstati. Zbog velike ljubavi u njoj.
swanfilter

#50 Re: JOHN LOUIS ESPOSITO:BIH i Turska ce tesko u EU

Post by swanfilter »

Covjekolika vjeverica stvarno zali za Jugoslavijom .. Jos mu Bosnjaci krivi za porast nacionalisticko-sovinistickih ideja u Srbiji ... :-)
Post Reply