Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bodkin wrote:Nemojte gledati brendove, to nista ne govori. Kad se procjenjuje vrijednost kompanije uzimaju se skroz drugi parametri, zavisno od metode (dcf, multiples, DDM...)
Ni ovo nista ne govori. Ovo daje odgovor samo koliko si ti spreman platiti za odredjenu stopu kapitalizacije, a ne da firma vrijedi toliko. Dcf se koristi kao metoda procjene projekata. Multiples se koriste kod procjene da li je nesto precjenjeno ili nije. Jedina prava mjera vrijednosti kompanije je market cap. Oni koji se ne slazu da kompanija toliko vrijedi mogu pokusati sa kratkom prodajom ili tender ponudom. Sto da ne? Mr. Market zna pogrijesiti.
netacno i netacno. pitaj bilo kojeg investicionog bankara ili mu reci da je market cap prava vrijednost kompanije i nasmijace ti se. zato i imas nesto sto se zove intrinsic value. u market cap-u nije ukljucen dug. kad krenes preuzimati kompaniju malo sutra ce market cap ostati isti. ili ako ima nagovjestaja m&a-a.
dcf se ne koristi samo za projekte. dcf analiza se koristi kod odredjivanja prave vrijednosti kompanija. isto kao i ddm( dividend discount model) ili multiples. koriste se da li je nesto precjenjeno ali se isto koriste da odrede pravu vrijednost u odnosu na trziste pomocu regresije itd itd.
Bodkin wrote:
netacno i netacno. pitaj bilo kojeg investicionog bankara ili mu reci da je market cap prava vrijednost kompanije i nasmijace ti se. zato i imas nesto sto se zove intrinsic value. u market cap-u nije ukljucen dug. kad krenes preuzimati kompaniju malo sutra ce market cap ostati isti. ili ako ima nagovjestaja m&a-a.
dcf se ne koristi samo za projekte. dcf analiza se koristi kod odredjivanja prave vrijednosti kompanija. isto kao i ddm( dividend discount model) ili multiples. koriste se da li je nesto precjenjeno ali se isto koriste da odrede pravu vrijednost u odnosu na trziste pomocu regresije itd itd.
Kako se dobija intrinsic value? Po kojoj stopi kapitalizacije? Kako dolazis do te stope? Da li je ona jedinstvena? Kako ne kontas da je to samo pomocno sredstvo pojedinom investitoru da izracuna da li je njemu, po odredjenoj stopi kapitalizacije, ta firma precijenjana ili podcijenjena. Svi investitori mogu uzeti istu stopu, ali sta ako uzmu razlicitu? Koji je pogrijesio?
U market capu je ukljucen i dug, i perspektiva firme, i buduci cf-ovi, i finansijska snaga firme, politika, kultura...etc. Ama bas sve. U book value nije ukljucen dug.
Bodkin wrote:
Kako se dobija intrinsic value? Po kojoj stopi kapitalizacije? Kako dolazis do te stope? Da li je ona jedinstvena? Kako ne kontas da je to samo pomocno sredstvo pojedinom investitoru da izracuna da li je njemu, po odredjenoj stopi kapitalizacije, ta firma precijenjana ili podcijenjena. Svi investitori mogu uzeti istu stopu, ali sta ako uzmu razlicitu? Koji je pogrijesio?
U market capu je ukljucen i dug, i perspektiva firme, i buduci cf-ovi, i finansijska snaga firme, politika, kultura...etc. Ama bas sve. U book value nije ukljucen dug.
boldirano, netacnooo. market cap je dionice puta cijena. dug nije ukljucen.dug nema nikakve veze sa book value. dug plus market cap i minus cash i net interest bearing debt je enterprise value. mozda na to mislis. instrinsic value dobijes tako sto analiziras firmi i izracunas wacc i buduce cash flow. nadjes terminal value bla bla. znaci tu je sve ukljuceno jer tu ti se gleda zaduzenost, beta, rast, NWC itd. ne koriste dzaba ovu metodu svi koji se bave m&a-om. dakle market cap kao mjera vrijednosti firme - pogresno. dalje, stopa kapitalizacije ( jel to wacc?) izracunas naravno i uradis sensitivity analysis da vidis najbolji i najgori senario. dakle ukratko i sori za engleske pojmove
i da, ima nacina da vidis koji je pogrijesio, a koji nije. dakle damodaran je prodao apple dionice taman prije pada sto znaci da je nesto dobro napravio jel tako? dalje, izguglaj damodaran protiv kruschwitz-a
Bodkin wrote:
boldirano, netacnooo. market cap je dionice puta cijena. dug nije ukljucen.dug nema nikakve veze sa book value. dug plus market cap i minus cash i net interest bearing debt je enterprise value. mozda na to mislis. instrinsic value dobijes tako sto analiziras firmi i izracunas wacc i buduce cash flow. nadjes terminal value bla bla. znaci tu je sve ukljuceno jer tu ti se gleda zaduzenost, beta, rast, NWC itd. ne koriste dzaba ovu metodu svi koji se bave m&a-om. dakle market cap kao mjera vrijednosti firme - pogresno. dalje, stopa kapitalizacije ( jel to wacc?) izracunas naravno i uradis sensitivity analysis da vidis najbolji i najgori senario. dakle ukratko i sori za engleske pojmove
i da, ima nacina da vidis koji je pogrijesio, a koji nije. dakle damodaran je prodao apple dionice taman prije pada sto znaci da je nesto dobro napravio jel tako? dalje, izguglaj damodaran protiv kruschwitz-a
Stopa kapitalizacije je stopa po kojoj diskontujes buduce CF. WACC nije to. Gdje ces to pomisliti? WACC i stopa kapitalizacije mogu biti jednaki, ali to je rijedak slučaj. Dalje, ovo sve sto ti spominjes ce na kraju proizvesti da vise razlicitih investitora imaju razlicite procjene. Kad bi postojao model koji bi 100% pokazivao da li je nesto precijenjeno ili ne, pa milijardu bi u godinu dana zaradio samo kad bi poceo sa 10 dolara. Naravno da market cap nije uvijek objektivan, ali on je rezultat misljenja trzista, a na trzistu djeluju investitori - individualni i institucionalni. Cijena dionice je najbolji pokazatelj projekcije javnosti o tome koliko neka firma vrijedi. Neko se moze sloziti, neko nece( Warren B. sa DOTCOM kompanijama) ali u tom momentu je trziste dalo zavrsnu rijec. Ti mozes napraviti sebi listu najvrijednijih kompanija, ali moja vec lista se moze razlikovati od tvoje. Zato je najbolje rangirati po market capu.
Kad bi postojao univerzalni model procjene, mi ne bi imali ono sto spominjes - Damodaran vs. Kruschwitz. Zasto bi se njih dvojica sporili ako je to tako lako izracunati da ih se po tome moze cak rangirati?
Zbog toga ce razliciti investitori imati razlicite stope kapitalizacije.
Bodkin wrote:Cash flow se i diskontuje sa wacc-om valuation ti nije jaca strana.
Jos jednom, market cap nije relevantan pokazatelj vrijesnosti firme. Da jeste nokia bi se prodala za 10 mld umjesto za 4
Molim te pokazi mi u bilo kojoj knjizi gdje stoji da se diskontuje sa wacc-om! Stopa kapitalizacije je zahtjevana stopa povrata, a wacc je prinos koji kompanija mora ostvarivati da bi zadovoljila sve povjerioce. Trosak pasive. Ti mozes biti jedino u pravu ako pod waccom racunas i prinos koji dionicari ocekuju. Ali tu padas u zamku odredjivanja koji je to prinos. Nece ti svi dionicari, kao rezidualni povjerioci imati isti zahtjevani prinos. Posto ne postoji nacin da se izracuna kolika bi trebala biti zahtjevana stopa za odredjeni rizik, investitori ce imati razlicite stope. Zato su te metode vise ispomoc, nego sveto slovo.
Market cap je jedini mjerljivi pokazatelj. Ako si tako pametan, sto se nisi kladio protiv Nokie kad je imala veci stock price? Idi kume uzmi pare. Ako trziste toliko lose vrednuje, sta cekas? Iskoristi to. Ako nemas para, idi u hedge fondove. Ali takav talenat ne smije propasti.
Bodkin wrote:Cash flow se i diskontuje sa wacc-om valuation ti nije jaca strana.
Jos jednom, market cap nije relevantan pokazatelj vrijesnosti firme. Da jeste nokia bi se prodala za 10 mld umjesto za 4
Molim te pokazi mi u bilo kojoj knjizi gdje stoji da se diskontuje sa wacc-om! Stopa kapitalizacije je zahtjevana stopa povrata, a wacc je prinos koji kompanija mora ostvarivati da bi zadovoljila sve povjerioce. Trosak pasive. Ti mozes biti jedino u pravu ako pod waccom racunas i prinos koji dionicari ocekuju. Ali tu padas u zamku odredjivanja koji je to prinos. Nece ti svi dionicari, kao rezidualni povjerioci imati isti zahtjevani prinos. Posto ne postoji nacin da se izracuna kolika bi trebala biti zahtjevana stopa za odredjeni rizik, investitori ce imati razlicite stope. Zato su te metode vise ispomoc, nego sveto slovo.
Market cap je jedini mjerljivi pokazatelj. Ako si tako pametan, sto se nisi kladio protiv Nokie kad je imala veci stock price? Idi kume uzmi pare. Ako trziste toliko lose vrednuje, sta cekas? Iskoristi to. Ako nemas para, idi u hedge fondove. Ali takav talenat ne smije propasti.
Dobro, znaci sta god si do sad rekao provalio si se prema tome taj ton mozes nekom drugom. Lupas ipet i za market cap jer da je to ultimativna mjera vrijednosti m&a i private equity
bi po toj cifri kupovali kompanije. Lupio si da market cap sadrzi dug i sve ostalo (kes npr). I na kraju lupio si da se se wacc ne koristi za diskontovanje da se odredi vrijednost firme. Dakle trazis knjigu? Jarane to je valuation 101, knjige su damodaran on valuation ili mckinsey valuation, a postavicu ti i ovdje. Smijesno.Ja vec radim u m&a industriji tako da..
Bodkin wrote:
Dobro, znaci sta god si do sad rekao provalio si se prema tome taj ton mozes nekom drugom. Lupas ipet i za market cap jer da je to ultimativna mjera vrijednosti m&a i private equity
bi po toj cifri kupovali kompanije. Lupio si da market cap sadrzi dug i sve ostalo (kes npr). I na kraju lupio si da se se wacc ne koristi za diskontovanje da se odredi vrijednost firme. Dakle trazis knjigu? Jarane to je valuation 101, knjige su damodaran on valuation ili mckinsey valuation, a postavicu ti i ovdje. Smijesno.Ja vec radim u m&a industriji tako da..
Radis, ali kao domar. Naravno da cijena dionice uzima u obzir i dug. Prezaduzi kompaniju pa ces vidjeti sta ce biti sa dionicom. Sta je bilo sa market capom AIG-a kad je doslo do naglog povecanja kratkorocnih obaveza aktiviranjem CDS-ova? Trziste nije sasvim efikasno, ali sve sto dodje do javnosti budi siguran da ce se odraziti na cijenu. Pitam te za citate, ne knjige. Knjiga i sam puno imam procitanih. Ne trebas mi ih nabrajati.
Dakle, nikad nisam rekao da je market cap ultimativna vrijednost. Ali ultimativnu vrijednost ces jos manje dobiti putem ovih modela. A druga stvar, ako i dodjes do te vrijednosti nece ti dionicari prodati firmu samo zato jer si ti odredio koliko ona vrijedi. Opet ces na trzistu morati postici drugu cijenu. Zasto se akvizicije ne desavaju po market cap cijenama? Pa zato sto niko ne kupuje 100% dionica. A market cap uzima u obzir 100% dionica. Ako se neko odluci kupiti cijelu firmu, on ima pregovaracku moc. Moze zbog kolicine dobiti manju cijenu. Market cap nije najprecizniji pokazatelj, ali puno je mjerodavniji nego ovi koje dobijes putem modela procjene.
U CIJENU DIONICE KOD PROCJENE VRIJEDNOSTI KOMPANIJE NE ULAZI DUG. dodajes ga kasnije i oduzimas kes poziciju kao i net interest bearing debt i dobijas enterprise value. Ili akonides po dcf metodi oduzimas dug da dobijes cijenu dionice. Dalje nisam ni citao jer nemas pojma o valuationu nego pises gluposti. Znaci market cap=#dionica x cijena dionice. Sa kim ja diskutujem...
Bodkin wrote:LEVATU U CIJENU DIONICE KOD PROCJENE VRIJEDNOSTI KOMPANIJE NE ULAZI DUG. dodajes ga kasnije i oduzimas kes poziciju kao i net interest bearing debt i dobijas enterprise value. Ili akonides po dcf metodi oduzimas dug da dobijes cijenu dionice. Dalje nisam ni citao jer nemas pojma o valuationu nego pises gluposti. Znaci levatu market cap=#dionica x cijena dionice. Sa kim ja diskutujem...
Cijenu dionice imas na trzistu. To sto ti dobijas je PROCJENA. Znas koliko je ona bitna? Koliko i moja- samo meni. Ukoliko kompanija ima problema sa dugom, kako ce to utjecati na PROCIJENJENU CIJENU DIONICE? Pa cak i ovo sto pises ti govori da dug utice na cijenu, inace cemu oduzimanje duga. Sto vise duga, niza cijena dionice. Kad ucis mehanicki, dobijes ovo.
Bodkin wrote:Idi placi adminu i nastavi se provaljivati. Ako i dodje pogledace par postova iznad i vidjece ko je poceo pa nek odluci. Ja sam sa tobom na temu valuation zavrsio jer nemas pojma o cemu govoris
Jesi sa mnom, ali zbog sebe samog pokusaj da revidiras to (ne)znanje. Ne razumijes osnovnu razliku izmedju procjene i cijene, pa je logicno da ti market cap nije referenca. Volio bi da je ekonomija jednostavna kako je prikazujes, jer po tvom je lako uzeti milione na ovome. Posto trziste odlucuje, a ono u CIJENU uzima sve parametre pa i aktivne tuzbe, a ne dug, nastavi vjerovati u procjene kao nesto vjerodostojno i nepogrijesivo.
Bodkin wrote:Idi placi adminu i nastavi se provaljivati. Ako i dodje pogledace par postova iznad i vidjece ko je poceo pa nek odluci. Ja sam sa tobom na temu valuation zavrsio jer nemas pojma o cemu govoris
Jesi sa mnom, ali zbog sebe samog pokusaj da revidiras to (ne)znanje. Ne razumijes osnovnu razliku izmedju procjene i cijene, pa je logicno da ti market cap nije referenca. Volio bi da je ekonomija jednostavna kako je prikazujes, jer po tvom je lako uzeti milione na ovome. Posto trziste odlucuje, a ono u CIJENU uzima sve parametre pa i aktivne tuzbe, a ne dug, nastavi vjerovati u procjene kao nesto vjerodostojno i nepogrijesivo.
ajd dobro, poslusacu @chmolju. dakle ovako, pricamo o vrijednosti kompanije. dakle, kad vrednujes kompaniju, to radis SVAKI PUT NA ZAHTJEV KLIJENTA. sad da meni dodje lik i kaze reci mi cijenu dionice apple-a, ja bih mu to napravio. samim tim i odredio vrijednost cijele kompanije. dakle nisam jednom radio procjenu VRIJEDNOSTI kompanije gdje kupac to ponudio po cijeni koju smo mi odredili, a ne po trzisnoj cijeni. dakle, trzisna cijena NIJE REALAN POKAZATELJ VRIJEDNOSTI, tj ni jedan investitor je ne uzima kao takvu niti u investicijskom bankarstvu, m&a industriji, lbo, private equity industriji to uzimaju kao vrijednost.naravno da nisu nepogrijesivi ali NIKO ne uzima trzisnu vrijednost kao realnu vrijednost. rekao sam ti, nokia je trzisno vrijedila duplo vise od cijene po kojoj je kupljena. i nemoj mi molim te sa tom supljom o neznanju jer vjeruj mi da ne znas o cemu pricam.
p.s. rekao sam da cu ti pokazati da diskontujes wacc-om ( jer nista drugo i nije nego trosak kapitala). inace evo ti kratak primjer svega toga
p.p.s.ne mogu sliku da postavim..@chmoljo ako vidis ovo popravi
Last edited by Chmoljo on 07/10/2013 14:58, edited 1 time in total.
Reason::)
Bodkin wrote:
ajd dobro, poslusacu @chmolju. dakle ovako, pricamo o vrijednosti kompanije. dakle, kad vrednujes kompaniju, to radis SVAKI PUT NA ZAHTJEV KLIJENTA. sad da meni dodje lik i kaze reci mi cijenu dionice apple-a, ja bih mu to napravio. samim tim i odredio vrijednost cijele kompanije. dakle nisam jednom radio procjenu VRIJEDNOSTI kompanije gdje kupac to ponudio po cijeni koju smo mi odredili, a ne po trzisnoj cijeni. dakle, trzisna cijena NIJE REALAN POKAZATELJ VRIJEDNOSTI, tj ni jedan investitor je ne uzima kao takvu niti u investicijskom bankarstvu, m&a industriji, lbo, private equity industriji to uzimaju kao vrijednost.naravno da nisu nepogrijesivi ali NIKO ne uzima trzisnu vrijednost kao realnu vrijednost. rekao sam ti, nokia je trzisno vrijedila duplo vise od cijene po kojoj je kupljena. i nemoj mi molim te sa tom supljom o neznanju jer vjeruj mi da ne znas o cemu pricam.
p.s. rekao sam da cu ti pokazati da diskontujes wacc-om ( jer nista drugo i nije nego trosak kapitala). inace evo ti kratak primjer svega toga
p.p.s.ne mogu sliku da postavim..@chmoljo ako vidis ovo popravi
Dakle, posto tebi market cap nije referenca koja govori o vrijednosti kompanije, nek' ti je ovaj model referenca. U prosloj godini imas rast prihoda od samo 1,2%, a u iducih 5 godina projiciras 3%. Wau! Na osnovu cega? Sta ce se desiti sa ovom procjenom ako bude stvarni rast 2%, 4%? Market cap ce itekako bi pokazao promjenu ukoliko bi GR bio bilo koji broj. Toliko o tome da market cap nema osnovu u procjeni vrijednosti kompanije.
Druga stvar - kako si dosao do WACC - a od 10%?
WACC = E × re + D × (1 − t) × rd + P × rp
(E+D+P) (E+D+P) (E+D+P)
Evo ti formule za WACC. Jednostavna formula. RD i RP se lako mogu izracunati,odnosno poznati su, a da pitam tebe kako bi izracunao RE - odnosno trosak kapitala. ( stopa kapitalizacije koju sam ranije spominjao) Da ne bi slucajno putem CAPM modela?
Po ovom modelu je vrijednost dionice 47, a ona na trzistu vrijedi 25. Pa covjece, kad bi trziste vidjelo ovakvu priliku da udvostruci ulozeno, samo zbog podcijenjenosti dionice, u sekundi bi se promijenio i market cap. Dok god se ne bi promijenio market cap, odnosno, dok se ne poklopi sa ovim sto si izracunao, ovaj izracun ne vrijedi papira na kojem je napisan. Zato ti ja govorim da je veca referenca market cap, nego procjene dobijene ovim modelom. Ove procjene sam radio na fakultetu. Profesor je podcrtao da samo mala pomjena diskontne stope mijenja znacajno zakljucak da li je dionica al pari, sub pari ili super.
I do cega dolazimo - bas kao sto je receno kod fundamentalne analize. Analizom kompanije mozemo doci do kojeg god zakljucka u vezi vrijednosti cijene dionice, ali ako to ne potvrdi trziste, ta procjena ne vrijedi nista.
Btw - mozda private equity ne priznaje trzisnu cijenu jer je nema? Mozda, ha?
prvo prvi si poceo sasvim normalna rasprava bila dok nisi poceo sa fol neke visine da pricas o stvarima o kojima ne znas ( ili znas teoretski, uradio jednom case na faksu ). ali evo spusticu loptu da chmoljo ne tuce.
drugo, ti ne kontas osnovnu stvar, mi pricamo o vrijednosti kompanije. dakle, u investicijskom bankarstvu SVI traze vrijednost firme i prema njoj odredjuju njenu vrijednost. da nije tako SVE FIRME BI SE KUPOVALE PO TRZISNOJ VRIJEDNOSTI. to NIKAD nije slucaj. po stoti put, zasto se nokia nije prodala po market cap-u? proguglaj dell mbo/lbo i vidi uzimaju li market cap kao vrijednost firme. dakle svako ozbiljan ko iole ima iskustva u investicijskom, m&a, finansijkom savjetovanju ili PE radi valuation, a market cap nije stvarna vrijednost firme.
trece, ovo sto sam ti postavio je prva gugl slika jasta cu ti ja stavljati svoje ovdje. dakle, ovaj sistem SVI NAJVECI KORISTE. naravno ovo je solidno uprosteno i ima ovdje pozadinskog posla dosta. nego de ti meni reci kako se beta za equity dobija, mislim kad se vec toliko razumijes dakle, svijet je malo drugaciji od onoga kako je na faksu. dobro jutro, promijenis wacc i vrijednost se mijenja si ikad cuo za sens analizu? regresije? imas kilu analiticara koji rade regresije i modele da odrede rast prihoda. istrazivanje jarane, istrazivanje i specijalisti koji se masno placaju. jesi ikad cuo za CFA institut? CFA level 1, 2, 3? sta mislis sta se tamo uci? hoces link da vidis CFA case challenge? da vidis sta je pobjednik za EMEA ( ili da prevedem europe, middle east, africa) uradio? evo ti pogledaj ( ako chmoljo dopusti link) pa ti reci njima ( level 1 se btw placa oko 1200$) da su levati. jebiga imaju trzisnu cijenu, nek kupuju po njoj
cetvrto, ajde reci ti meni kako ljudi znaju da li da kupe dionice sta tebi govori cijena od 100km? dalje, kako bi ti ulozio u FB ili linkedin? ono, IPO (slobodno izguglaj) pa moras bubnuti dionicu. ili kako mislis da investicijski bankari postavljaju cijenu
peto, da bi nesto otislo u private mora biti public prije toga. e sad, prvo izguglaj sta znaci private equity. drugo, opet NIKAD private equity ne kupuje firmu po market cap-u, nikad. cak i kad je zdrava kao u slucaju dell-a. po tebi su svi ovi finansijski menadzeri sa milionskim ugovorima ludi sto placaju bruku love analiticarima ili investicijskim bankama da im daju VRIJEDNOST FIRME. jebiga budale, mogu samo pogledati trzisnu cijenu i reci pisaj ga, svidja mi se ovaj broj. kupuj
bujrum, nije problem pitati i raspraviti ali taj nadmeni ton u situaciji kad NE ZNAS nije u dure
Bodkin wrote:prvo prvi si poceo sasvim normalna rasprava bila dok nisi poceo sa fol neke visine da pricas o stvarima o kojima ne znas ( ili znas teoretski, uradio jednom case na faksu ). ali evo spusticu loptu da chmoljo ne tuce.
Nisam ja prvi poceo. Prvi sa vrijedjanjem si poceo ti. Ja sam prvi rekao da procjene tih modela ne mogu sluziti da se na osnovu njih RANGIRAJU najvece svjetske kompanije. Pa samo ako odes na cnn money ces vidjeti da npr. 17 analizicara misli da ce cijena rasti, 15 da ce padati. Oko trenutne cijene se niko ne spori. Ona postoji, zabiljezena je i pokazuje da postoje pojedinci koji su po njoj trgovali. Ti mozes rangirati kompanije na osnovu svojih procjena, ali to ti je isto kao kad pravis svoju listu. Ne kazem da je market cap nepogresiv, ali ima vecu vrijednost od procjena.
Bodkin wrote:drugo, ti ne kontas osnovnu stvar, mi pricamo o vrijednosti kompanije. dakle, u investicijskom bankarstvu SVI traze vrijednost firme i prema njoj odredjuju njenu vrijednost. da nije tako SVE FIRME BI SE KUPOVALE PO TRZISNOJ VRIJEDNOSTI. to NIKAD nije slucaj. po stoti put, zasto se nokia nije prodala po market cap-u? proguglaj dell mbo/lbo i vidi uzimaju li market cap kao vrijednost firme. dakle svako ozbiljan ko iole ima iskustva u investicijskom, m&a, finansijkom savjetovanju ili PE radi valuation, a market cap nije stvarna vrijednost firme.
Nokia se nije prodala po market capu, jer se samo jedan dio njihovih poslovnih aktivnosti prodao. The operations that are planned to be transferred to Microsoft generated an estimated EUR 14.9 billion, or almost 50 percent of Nokia’s net sales for the full year 2012.
Ovim ti je receno da bi Microsoft, ukoliko bi htio kupiti svih 100% dionica Nokie platio cifru u okviru market capa.
Dakle, market cap je trzisna vrijednost firme, ali posto trziste moze nesto precijeniti, podcijeniti, radi se dodatna analiza da se odredi da li je cijena dionice preskupa ili jeftina s obzirom na underlying business. Nicemu drugom ne sluzi ovo. Ti putem ovih modela mozes dobiti cijenu koju hoces, ali opet moras nagovoriti dionicare na prodaju. Pa cak i ako postignete dogovor, kao sto je Nokia & Mic, dionicari trebaju dati dozvolu.
Microsoft to get $51 million if Nokia shareholders reject deal
Bodkin wrote:trece, ovo sto sam ti postavio je prva gugl slika jasta cu ti ja stavljati svoje ovdje. dakle, ovaj sistem SVI NAJVECI KORISTE. naravno ovo je solidno uprosteno i ima ovdje pozadinskog posla dosta. nego de ti meni reci kako se beta za equity dobija, mislim kad se vec toliko razumijes dakle, svijet je malo drugaciji od onoga kako je na faksu. dobro jutro, promijenis wacc i vrijednost se mijenja si ikad cuo za sens analizu? regresije? imas kilu analiticara koji rade regresije i modele da odrede rast prihoda. istrazivanje jarane, istrazivanje i specijalisti koji se masno placaju. jesi ikad cuo za CFA institut? CFA level 1, 2, 3? sta mislis sta se tamo uci? hoces link da vidis CFA case challenge? da vidis sta je pobjednik za EMEA ( ili da prevedem europe, middle east, africa) uradio? evo ti pogledaj ( ako chmoljo dopusti link) pa ti reci njima ( level 1 se btw placa oko 1200$) da su levati. jebiga imaju trzisnu cijenu, nek kupuju po njoj
Hoces formulu za betu ili ces da ti je izracunam putem Wolfram Aplhe? Kad je i dobijes, beta je haman beskorisna jer je model zastario. Istrazivanja govore da CAPM objasnjava oko 70% prinosa. Nemoj pls spominjati APT model kao neko rjesenje za ovo.
Vecina modela je beskorisna. Mnogi strucnjaci su sami odbili njihovu primjenu u praksi. Dat ce ti neke upute, ali nikako nemoj svoju odluku donositi na osnovu njih. Pogledaj sta Swansen kaze za Sharpov Ratio. Zadnje pitanje studenata.
Vec ti meni odgovori kako bi izracunao RE?
Sensitivity analiza ti nece rijesiti problem. Ona ce ti samo reci kako ce se cijena mijenjati kako se bude mijenjao diskontni faktor. Ali opet moras napraviti zakljucak. Ne mozes uzeti sve faktore kao moguce.
Hvala ti sto si me upoznao sa CFA. Mislim, strasna mi je novina. Svaku finansijsku knjigu koju sam otvorio spremao sam tako sto sam odgovarao na CFA pitanja. Dovedem te do toga da ti objasnim u cemu je problem i ti meni odgovaras sa odgovorom tipa ljudi rade magiju. Magija
Bodkin wrote: cetvrto, ajde reci ti meni kako ljudi znaju da li da kupe dionice sta tebi govori cijena od 100km? dalje, kako bi ti ulozio u FB ili linkedin? ono, IPO (slobodno izguglaj) pa moras bubnuti dionicu. ili kako mislis da investicijski bankari postavljaju cijenu
Evo ti kako investicijski bankari postavljaju cijenu.
An essential part of the issuing company's marketing campaign, the "road show" is a multi-city tour during which the company pitches its business plan to potential investors, usually institutional investors such as mutual funds, endowments, or pension funds. At these meetings, the underwriter attempts to gauge the level of interest in the IPO, which helps lead to a decision on how to price the stock offering. Typical stops on the tour include New York, San Francisco, Chicago, Los Angeles, and Boston. If the underwriter senses enough international interest, a road show also may visit Europe and Asia. Following the road show, the company prints its final prospectus, distributes it to potential investors, and files it with the SEC. Kasnije googlaj Book Building. Pitanje ti je za prvi osnovne. Pa investicijskim kompanijama je u interesu da izvuku sto vise novca za kompaniju koja ide public. Da to nije tako, ne bi vecina IPO-a nakon par dana na trzistu gubila vrijednost. Trebam li ti stavljati podatke iz Inteligent Investor-a?
Bodkin wrote: peto, da bi nesto otislo u private mora biti public prije toga. e sad, prvo izguglaj sta znaci private equity. drugo, opet NIKAD private equity ne kupuje firmu po market cap-u, nikad. cak i kad je zdrava kao u slucaju dell-a. po tebi su svi ovi finansijski menadzeri sa milionskim ugovorima ludi sto placaju bruku love analiticarima ili investicijskim bankama da im daju VRIJEDNOST FIRME. jebiga budale, mogu samo pogledati trzisnu cijenu i reci pisaj ga, svidja mi se ovaj broj. kupuj
Ne mora biti public. Ne mogu da svarim da ti u ovome radis. Private equity consists of investors and funds that make investments directly into private companies or conduct buyouts of public companies that result in a delisting of public equity. Naravno da ne kupuje po market capu, ali market cap je jedna od referenci po kojoj se vrednuje firma. Fondovi ce kupiti firmu po onoj cijeni po kojoj se sloze oni i vlasnici/dionicar.
Bodkin wrote: bujrum, nije problem pitati i raspraviti ali taj nadmeni ton u situaciji kad NE ZNAS nije u dure
Ne mogu da vjerujem i necu da vjerujem da ti radis na ovim poslovima. Prije ce biti da si ti neko ko je odlucio da kupuje dionice, pa procitao par knjiga, a sustinu nije shvatio.
Ne odgovoris li mi u vezi RE, na iduci post neces dobiti odgovor. Ne zelim gubiti vrijeme na ovakvu glupost.
Bodkin wrote:prvo prvi si poceo sasvim normalna rasprava bila dok nisi poceo sa fol neke visine da pricas o stvarima o kojima ne znas ( ili znas teoretski, uradio jednom case na faksu ). ali evo spusticu loptu da chmoljo ne tuce.
Nisam ja prvi poceo. Prvi sa vrijedjanjem si poceo ti. Ja sam prvi rekao da procjene tih modela ne mogu sluziti da se na osnovu njih RANGIRAJU najvece svjetske kompanije. Pa samo ako odes na cnn money ces vidjeti da npr. 17 analizicara misli da ce cijena rasti, 15 da ce padati. Oko trenutne cijene se niko ne spori. Ona postoji, zabiljezena je i pokazuje da postoje pojedinci koji su po njoj trgovali. Ti mozes rangirati kompanije na osnovu svojih procjena, ali to ti je isto kao kad pravis svoju listu. Ne kazem da je market cap nepogresiv, ali ima vecu vrijednost od procjena.
Bodkin wrote:drugo, ti ne kontas osnovnu stvar, mi pricamo o vrijednosti kompanije. dakle, u investicijskom bankarstvu SVI traze vrijednost firme i prema njoj odredjuju njenu vrijednost. da nije tako SVE FIRME BI SE KUPOVALE PO TRZISNOJ VRIJEDNOSTI. to NIKAD nije slucaj. po stoti put, zasto se nokia nije prodala po market cap-u? proguglaj dell mbo/lbo i vidi uzimaju li market cap kao vrijednost firme. dakle svako ozbiljan ko iole ima iskustva u investicijskom, m&a, finansijkom savjetovanju ili PE radi valuation, a market cap nije stvarna vrijednost firme.
Nokia se nije prodala po market capu, jer se samo jedan dio njihovih poslovnih aktivnosti prodao. The operations that are planned to be transferred to Microsoft generated an estimated EUR 14.9 billion, or almost 50 percent of Nokia’s net sales for the full year 2012.
Ovim ti je receno da bi Microsoft, ukoliko bi htio kupiti svih 100% dionica Nokie platio cifru u okviru market capa.
Dakle, market cap je trzisna vrijednost firme, ali posto trziste moze nesto precijeniti, podcijeniti, radi se dodatna analiza da se odredi da li je cijena dionice preskupa ili jeftina s obzirom na underlying business. Nicemu drugom ne sluzi ovo. Ti putem ovih modela mozes dobiti cijenu koju hoces, ali opet moras nagovoriti dionicare na prodaju. Pa cak i ako postignete dogovor, kao sto je Nokia & Mic, dionicari trebaju dati dozvolu.
Microsoft to get $51 million if Nokia shareholders reject deal
Bodkin wrote:trece, ovo sto sam ti postavio je prva gugl slika jasta cu ti ja stavljati svoje ovdje. dakle, ovaj sistem SVI NAJVECI KORISTE. naravno ovo je solidno uprosteno i ima ovdje pozadinskog posla dosta. nego de ti meni reci kako se beta za equity dobija, mislim kad se vec toliko razumijes dakle, svijet je malo drugaciji od onoga kako je na faksu. dobro jutro, promijenis wacc i vrijednost se mijenja si ikad cuo za sens analizu? regresije? imas kilu analiticara koji rade regresije i modele da odrede rast prihoda. istrazivanje jarane, istrazivanje i specijalisti koji se masno placaju. jesi ikad cuo za CFA institut? CFA level 1, 2, 3? sta mislis sta se tamo uci? hoces link da vidis CFA case challenge? da vidis sta je pobjednik za EMEA ( ili da prevedem europe, middle east, africa) uradio? evo ti pogledaj ( ako chmoljo dopusti link) pa ti reci njima ( level 1 se btw placa oko 1200$) da su levati. jebiga imaju trzisnu cijenu, nek kupuju po njoj
Hoces formulu za betu ili ces da ti je izracunam putem Wolfram Aplhe? Kad je i dobijes, beta je haman beskorisna jer je model zastario. Istrazivanja govore da CAPM objasnjava oko 70% prinosa. Nemoj pls spominjati APT model kao neko rjesenje za ovo.
Vecina modela je beskorisna. Mnogi strucnjaci su sami odbili njihovu primjenu u praksi. Dat ce ti neke upute, ali nikako nemoj svoju odluku donositi na osnovu njih. Pogledaj sta Swansen kaze za Sharpov Ratio. Zadnje pitanje studenata.
Vec ti meni odgovori kako bi izracunao RE?
Sensitivity analiza ti nece rijesiti problem. Ona ce ti samo reci kako ce se cijena mijenjati kako se bude mijenjao diskontni faktor. Ali opet moras napraviti zakljucak. Ne mozes uzeti sve faktore kao moguce.
Hvala ti sto si me upoznao sa CFA. Mislim, strasna mi je novina. Svaku finansijsku knjigu koju sam otvorio spremao sam tako sto sam odgovarao na CFA pitanja. Dovedem te do toga da ti objasnim u cemu je problem i ti meni odgovaras sa odgovorom tipa ljudi rade magiju. Magija
Bodkin wrote: cetvrto, ajde reci ti meni kako ljudi znaju da li da kupe dionice sta tebi govori cijena od 100km? dalje, kako bi ti ulozio u FB ili linkedin? ono, IPO (slobodno izguglaj) pa moras bubnuti dionicu. ili kako mislis da investicijski bankari postavljaju cijenu
Evo ti kako investicijski bankari postavljaju cijenu.
An essential part of the issuing company's marketing campaign, the "road show" is a multi-city tour during which the company pitches its business plan to potential investors, usually institutional investors such as mutual funds, endowments, or pension funds. At these meetings, the underwriter attempts to gauge the level of interest in the IPO, which helps lead to a decision on how to price the stock offering. Typical stops on the tour include New York, San Francisco, Chicago, Los Angeles, and Boston. If the underwriter senses enough international interest, a road show also may visit Europe and Asia. Following the road show, the company prints its final prospectus, distributes it to potential investors, and files it with the SEC. Kasnije googlaj Book Building. Pitanje ti je za prvi osnovne. Pa investicijskim kompanijama je u interesu da izvuku sto vise novca za kompaniju koja ide public. Da to nije tako, ne bi vecina IPO-a nakon par dana na trzistu gubila vrijednost. Trebam li ti stavljati podatke iz Inteligent Investor-a?
Bodkin wrote: peto, da bi nesto otislo u private mora biti public prije toga. e sad, prvo izguglaj sta znaci private equity. drugo, opet NIKAD private equity ne kupuje firmu po market cap-u, nikad. cak i kad je zdrava kao u slucaju dell-a. po tebi su svi ovi finansijski menadzeri sa milionskim ugovorima ludi sto placaju bruku love analiticarima ili investicijskim bankama da im daju VRIJEDNOST FIRME. jebiga budale, mogu samo pogledati trzisnu cijenu i reci pisaj ga, svidja mi se ovaj broj. kupuj
Ne mora biti public. Ne mogu da svarim da ti u ovome radis. Private equity consists of investors and funds that make investments directly into private companies or conduct buyouts of public companies that result in a delisting of public equity. Naravno da ne kupuje po market capu, ali market cap je jedna od referenci po kojoj se vrednuje firma. Fondovi ce kupiti firmu po onoj cijeni po kojoj se sloze oni i vlasnici/dionicar.
Bodkin wrote: bujrum, nije problem pitati i raspraviti ali taj nadmeni ton u situaciji kad NE ZNAS nije u dure
Ne mogu da vjerujem i necu da vjerujem da ti radis na ovim poslovima. Prije ce biti da si ti neko ko je odlucio da kupuje dionice, pa procitao par knjiga, a sustinu nije shvatio.
Ne odgovoris li mi u vezi RE, na iduci post neces dobiti odgovor. Ne zelim gubiti vrijeme na ovakvu glupost.
Odgovorim kasnije (mozda) na cijeli post za Re ti naravno necu odgovoriti CAPM ne objasnjava 70%, ni blizu ali ga opet koriste sve vece consulting firme. Hint mckinsey. nego samo jedna stvar za PE. MORA BITI PUBLIC PRIJE NEGO STO ODE U PRIVATE. Znaci da ga PE firma preuzme, on mora imati neku cijenu na trzistu. I nikad, ali nikad ne ode po toj cijeni. Nikad u zivotu dionice kupio nisam, nesto malo u fixed income ali to je drugo. Cuj par knjiga ajd dobro, jebat ga. Otprilike si ti neko ko je odslusao par predmeta na faksu i to je to. Lijepo je i to. Ako pocnes nekad i raditi u industriji ( a ako si u sarajevu neces. Ima rb nesto malo ali nista ozbiljno) vidjeces da si sve isfulao ne kontas da NIKO ZIV ne uzima market cap kao vrijednost, ali bas niko ko radi u industriji i jos samo da duboko sumnjam da si ispite spremao po cfa pitanjima
Bodkin wrote:
Odgovorim kasnije (mozda) na cijeli post za Re ti naravno necu odgovoriti CAPM ne objasnjava 70%, ni blizu ali ga opet koriste sve vece consulting firme. Hint mckinsey. nego samo jedna stvar za PE. MORA BITI PUBLIC PRIJE NEGO STO ODE U PRIVATE. Znaci da ga PE firma preuzme, on mora imati neku cijenu na trzistu. I nikad, ali nikad ne ode po toj cijeni. Nikad u zivotu dionice kupio nisam, nesto malo u fixed income ali to je drugo. Cuj par knjiga ajd dobro, jebat ga. Otprilike si ti neko ko je odslusao par predmeta na faksu i to je to. Lijepo je i to. Ako pocnes nekad i raditi u industriji ( a ako si u sarajevu neces. Ima rb nesto malo ali nista ozbiljno) vidjeces da si sve isfulao ne kontas da NIKO ZIV ne uzima market cap kao vrijednost, ali bas niko ko radi u industriji i jos samo da duboko sumnjam da si ispite spremao po cfa pitanjima
Ne moras nista vise govoriti. S ovim si mi sve odgovorio. Market cap nije referenca jer po njoj nista nece biti kupljeno ( sto nisam ni tvrdio), ali ove procjene su referenca o vrijednosti kompanija iako su modeli takvi da ne objasnjavaju ni 70% svih prinosa. Ali ga koriste sve vece consulting kompanije, pa mu moramo vjerovati.
Ja mu postavim da ne mora, a on samo napise da mora. Daj link na zakon, propis, koji to odredjuje.
Da si procitao poneku knjigu sa fakulteta, vidio bi da cesto na kraju poglavlja imaju CFA pitanja.
Naravno da jesu. Zasto? Zasto sto bas po tim vriednostima dobijenim raznim metodama valuation-a ljudi rade m&a, ili kupuju udjele, PE i ostalo. Poslao sam ti cfa challenge i kako je radio pobjednik. Znaci za cfa je dovoljno dobra metoda ali za tebe nije imam ja primjera ali ih ne mogu bas kaciti Znaci od pocetka ti to govorim, market cap NIJE relevantna vrijednost kompanije. Evo ti primjer. Imas firmu koja ima stabilnih 3% rasta godisnje i onda se desi nesto sto ce u jednoj ili dvije godine dovesti do eksplozije prihoda. Nakon toga povratak nazad na normalnj prihod. Znaci CAGR na duzi vremenski period prilicno nizak i ni blizu rasta u toj godini. u toj godini ili dvije market cap ce znatno skociti. Mislis da je stvarna vrijednost te firme market cap cifra?
Bodkin wrote:Naravno da jesu. Zasto? Zasto sto bas po tim vriednostima dobijenim raznim metodama valuation-a ljudi rade m&a, ili kupuju udjele, PE i ostalo. Poslao sam ti cfa challenge i kako je radio pobjednik. Znaci za cfa je dovoljno dobra metoda ali za tebe nije imam ja primjera ali ih ne mogu bas kaciti Znaci od pocetka ti to govorim, market cap NIJE relevantna vrijednost kompanije. Evo ti primjer. Imas firmu koja ima stabilnih 3% rasta godisnje i onda se desi nesto sto ce u jednoj ili dvije godine dovesti do eksplozije prihoda. Nakon toga povratak nazad na normalnj prihod. Znaci CAGR na duzi vremenski period prilicno nizak i ni blizu rasta u toj godini. u toj godini ili dvije market cap ce znatno skociti. Mislis da je stvarna vrijednost te firme market cap cifra?
Pa i ja svoja trgovanja baziram djelomicno na tim metodama, ali to ne znaci da na osvnovu njih mogu rangirati kompanije. To sluzi samo kao pomocno sredstvo. Recimo da ja imam dionice od 40$, a ti izracunas da vrijede 24$. Kako ti mislis mene nagovoriti da ja prodam tebi to po toj cijeni? Doci ces mi i reci da si ti izracunao da toliko vrijedi, a pored tebe lik koji je lupam izracunao da vrijedi 42. Ili se desi da ja hocu kupiti te dionice jer sam izracunao da vrijede 55. Ja njih lako mogu kupiti, ali moj uspjeh jedino ovisi o tome hoce li moj potez potvrditi trziste. Sta ce biti sa mojim metodom ako cijena ostane 40? Siguran sam da postoje ljudi koji su dobri u ovome, koji mogu da pobijede trziste, ali do tog ne dolaze preko CAPM-a. Citao sam knjige Swensena, Neff-a. Niko nije govorio da je kljuc pobjede u ovome, nego u diverzifikaciji i strpljenju.
Ma molim te - cuj imas firmu u kojoj ce prihodi rasti sa 3% na vise samo na par godina. Kako si ti dosao do ove informacije? Diskontovao novcane tokove? Izracunao CAPM? Covjece, ovo je trgovanje povlastenim informacijama, ako si sto posto siguran da ce tako biti. Da bi na ovom uzeo novac, ne trebaju ti nikakve procjene. Ja ne bi potrosio stranicu na izracunavanje, nego bi kupio dionice prije tog rasta i prodao za vrijeme tog rasta, prije nagovjestaja pada. Problem nastaje ako si ti ovo procijenio. To onda moze i ne mora biti, ali ako je nesto sto ce sto posto biti, te ukoliko je poznato siroj javnosti, budi siguran da cijena dionice nece znacajno narasti, odnosno nece narasti onoliko koliko bi narasla da svi znaju da to nije privremeno. To ti samo govori da ce market cap primiti tu informaciju o privremenom porastu, da ce ga ugraditi u cijenu u obimu i vremenu u kojem je stvarno povecanje nastalo.
Ove evaluacije vrijede u malo vecem obimu kad kupujes kontrolni paket, pa onda utices na poslovanje kompanije i zato sa malo vecom sigurnoscu mozes planirati neko povecanje prihoda. Onda racunas hoces li previse platiti za ono povecanje koje racunas da mozes da ostvaris. Ali u tom trenutku kad to racunas, market cap blize opisuje vrijednost kompanije nego tvoja procjena.