Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

malsal

#26 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by malsal »

madner wrote:Oko ovog postoje istrazivanja. Istina je da je reuf vise u pravu nego sto nije u pravu.
Postoji jedan mali broj brakova koji u tradicionalnim sredinama opstaje ali ne fercera. Djeca iz takvih brakova cesto bidnu problematicni.
No kada se stanje relaksira, jako puno brakova koji bi opstali u tradicionalnoj sredini i koji su u stanju da funkcionisu se raspadne. Tako da puno vise djece odgaja samo jedan roditelj. Ovo je fenomen zvan feminizam i kriv je za porast kriminala u zapadnom drustvu 20 godina poslje relaksiranja odnosa prema razvodu.
-----------
Feminizam kriv za porast kriminala ?
Haj objasni molim te.
Ima li koliko kriminala u Irskoj, kod njih je razvod nedavno legalizovan ?
Ima li mozda siromastvo i turbokapitalizam (iskoristavanje radnika, minimalne plate) dio odgovornosti za unistavanje brakova i porast kriminala ?
Sta sa alkoholom? Ima li ikakvi drugi socialni ili ekonomski faktora sto su malkice oblikovali svjet ili je sve zato sto su rospije spalile grudnjake ?
JanuaryJones

#27 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by JanuaryJones »

una_bo wrote:
babo_reuf wrote:Pošto vidim da na forumu nema ovakve teme da se prisjetimo kako su naši stari odgajani u međusobnom poštovanju i uvažavanju, i kako su uspjevali da ostanu braku po 50 do 70 godina u cugu bez razvoda i lomova kakvi su danas svakodnevnica.
U današnje doba se naša porodica suočava sa teškim izazovima i sa Zapada i sa Istoka, a mnogi nisu uspjeli osjetiti i doživjeti toplinu doma, pa nisu ni imali od koga naučiti kako se treba ponašati.

Kakva su vaša iskustva sa starinskim odgojem spolova ?
nisam baš shvatila šta znači da mnogi nisu osjetili toplinu doma? i kako se to treba ponašati u braku?

moje iskustvo sa tim starinskim brakovima ogleda se u tome da stariji ljudi daju savjete tipa: "nemoj odgovarati, to ne valja", "zna se ko je glava kuće", "jedeš kad ti muž dođe s posla", "kuća ti uvijek mora biti čista", itd.

meni se baš sviđa što sam odgajana tako da ne dozvolim nikome da ugrozi moja prava, naučena sam da radim i zarađujem, naučena sam samostalnosti i neovisnosti o tuđim mišljenjima ili ne daj bože, novcu. Naučena sam da mislim svojom glavom, da kažem šta mi smeta, kad mi smeta, zašto mi smeta, i naučena sam da ne živim u strahu od svog partnera i da moja sreća zavisi samo i isključivo od mene, a ne od drugoga.

što se mene tiče, i kako ja vidim to poštovanje i uvažavanje mog partnera (i obrnuto): poštujem te i volim te zato što je meni lijepo s tobom, uvažavam tvoje potrebe i ne zaboravljam svoje.
Taman tako, svaka ti je zlatna!

Sent from my iPad using Tapatalk
madner

#28 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by madner »

malsal wrote:
madner wrote:Oko ovog postoje istrazivanja. Istina je da je reuf vise u pravu nego sto nije u pravu.
Postoji jedan mali broj brakova koji u tradicionalnim sredinama opstaje ali ne fercera. Djeca iz takvih brakova cesto bidnu problematicni.
No kada se stanje relaksira, jako puno brakova koji bi opstali u tradicionalnoj sredini i koji su u stanju da funkcionisu se raspadne. Tako da puno vise djece odgaja samo jedan roditelj. Ovo je fenomen zvan feminizam i kriv je za porast kriminala u zapadnom drustvu 20 godina poslje relaksiranja odnosa prema razvodu.
-----------
Feminizam kriv za porast kriminala ?
Haj objasni molim te.
Ima li koliko kriminala u Irskoj, kod njih je razvod nedavno legalizovan ?
Ima li mozda siromastvo i turbokapitalizam (iskoristavanje radnika, minimalne plate) dio odgovornosti za unistavanje brakova i porast kriminala ?
Sta sa alkoholom? Ima li ikakvi drugi socialni ili ekonomski faktora sto su malkice oblikovali svjet ili je sve zato sto su rospije spalile grudnjake ?
Ima, ali rospije su daleko najveci faktor po istrazivanjima. Tj. familije bez oba roditelja. Recimo kod americkih crnaca se to smatra jednim od glavnih razloga za daleko vece stope kriminala od drugih rasa.
Šveđanin

#29 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by Šveđanin »

Ta riječ "porodične vrijednosti" je jedna od onih koje se danas najviše zloupotrebljavaju. Što od zatucanih ljudi, što od raznih organizacija koje to promovišu, a znamo da se narod na takve stvari najviše pali.

To vam je ono isto kad anti gay nastrojeni ljudi kažu "ma nisu meni problem pederi, nego što oni paradiraju pred svima. Da se zavuku u svoje kuće, nebi meni bio problem uopšte"..

Ahaaa, vjerujem vam. :lol: :oops:

Nebi mogao svariti da meni neko bude potčinjen niti da ja nekog trpim teror i ispunjavam nečije hirove. Postoji i obrnuta situacija, kad su žene problem, ali to žene više rade na psihičkoj osnovni, nego da fizički nekoga uništavaju.

Ne želim nekoga ko će klimati glavom na ono što joj zapovjedim, pa da je povremeno udarim, a ona ćuti, pa da varam a ona trpi.. :run: To možda neko ko nije dovoljno muško, pa mu osobe takvog karaktera nad kojima će da vlada odgovaraju. Hoću, ravnopravnu, sposobnu ženu, koja zna da se bori za sebe, koja će me istinski poštovati. :izet: :)
madner

#30 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by madner »

Neces ovo, neces ono. Nije ti ovo supermarket, tuci ili budi tucen. :D
babo_reuf

#31 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by babo_reuf »

Zdrava i lijepa naša bošnjačka djeca koja čekaju starije da ih povedu i pokažu im pravi put kako su nama naše nane (i nažalost rjeđe dede zbog ratova) pokazivale :

Image
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#32 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by plain vanilla »

Mene je mama oduvijek ucila da postujem starije i muskarce. Za starije sam usvojila, a muskarce postujem samo ako zasluze postovanje.
Ako im je najjaca muska osobina to sto im u rodnom listu pise "musko", od mene im postovanja nema :mrgreen:
Great Cornholio

#33 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by Great Cornholio »

plain vanilla wrote:Mene je mama oduvijek ucila da postujem starije i muskarce. Za starije sam usvojila, a muskarce postujem samo ako zasluze postovanje.
Ako im je najjaca muska osobina to sto im u rodnom listu pise "musko", od mene im postovanja nema :mrgreen:
Vidi se da si poluhercegovka :D
vješalica

#34 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by vješalica »

babo_reuf wrote:Djetinjstvo (žene):
Odgoj počinje u ranom djetinjstvu. Ako roditelji posebno u žensko dijete koje će jednog dana biti glavni stub kuće ne ulože veliku brigu i trud - sve ostalo će biti uzalud. Djevojka koja do svoje 16 godine suvereno ne vlada domaćinstvom u svakom smislu je životni i duštveni promašaj. U to se ubraja čistoća kuće i okućnice, lična higijena kakvu samo naša žena može imati, majstorsko kuhanje (burek, čorba, sarma, grah, baklava, hurmašice itd.), rad na mašini za šivenje, domaćinski i štedljivi odnos prema novcu, i velika ljubav prema plemenitom pozivu majke.

Poštivanje prema muškarcu se razvija po uzoru na odnos majke i oca. Ako curica odrasta u atmosferi međusobnih svađa roditelja, vrijeđanja ili kućnog nasilja, ili je ulici prepušteno tj. dolazi iz porodice razvedenih roditelja često odrastajući sa majkom u muškomrzačkoj atmosferi - nema ništa od te majke i stuba kuće.
Najvažnije je ženskom djetetu usaditi POŠTIVANJE prema muškarcu, i to ne svakom muškarcu, već domaćinu, čovjeku na svom mjestu, bošnjačkom ratniku, radnom i materijalno potkovanom - onom koji to zaslužuje.
Ideja ZALJUBLJENOSTI je najveće zlo i izmišljotina koje ženskom djetetu od malih nogu treba izbijati iz glave, jer se prava ljubav rađa sa vremenom u međusobnom partnerstvu muškarca i žene kroz zajednički život.

Pri odgoju ženskog djeteta dobro treba povesti računa kakve sadržaje na TV i Internetu gleda i prije svega s kim se druži. Svako ko svom djetetu želi biti prijatelj neće dozvoliti da gleda serije tipa Sex and the City i sl. Niko na svijetu ne može tako zatrovati žensku psihu kao kolegice tzv. drugarice. Kod izbora drugarica majka mora željeznom rukom probrati šta valja, a iskvareni škart odbaciti, dok curica ne nauči da razlikuje dobro i zlo.

Svako žensko dijete naravno mora i treba da barem površno poznaje i vjerske običaje, bez dubljeg ulaženja u vjeru, jer svega previše opterećuje brak i vezu. Islam se živi, djelom pokazuje, a ne primitivno glumata da svijet vidi.

Iako škola ima svojih prednosti i svako žensko dijete treba da nauči da čita, piše i da računa, za veliku većinu žena je osnovna škola vrh vrhova i maksimum. Znanje mogu i trebaju proširiti tako što će ovladati engleskim jezikom i Internetom po potrebi. Ako postoji potreba da žena kasnije radi - može završiti i neku srednju školu ili ženama prilagođen zanat, dok fakultet treba da ostane rezerviran samo za one najtalentiranije i najbolje koje imaju šanse za jakom akademskom karijerom. Čak i jako inteligentne žene moraju biti upoznate da ih karijera može koštati velike lične nesreće da se nikad ne udaju, nemaju normalan brak i djecu i da se dobro izvaga šta je važnije.
Sadašnji trend da se maltene nazor svako žensko dijete visoko školuje upropastio je i društvo, i fakultete i porodicu.

Najljepše obrazovanje koje žena može dobiti je muzičko, da lijepo mužu sevdalinku pri akšamluku zapjeva i djetetu uspavanku, i ako baš voli neki instrument.
Ženama ne treba braniti ni sport ni vojno obrazovanje, jer to unapređuje zdravlje i porodice i nacije, a ako ima kakav jak karakter među ženama da u samoodbrani i nevolji se odbrani od napadača - zar ima išta ljepše od majke i heroine.
Da je sreće i žene i muškarci bi kod nas išli barem pola godine u vojsku da se istešu i polože zakletvu našoj lijepoj domovini, nepokorivoj bošnjačkoj naciji i uzvišenom Islamu.

nastavak slijedi : odgoj muške djece
ne lupaj boga ti
plain vanilla

#35 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by plain vanilla »

Mr Chow wrote:
plain vanilla wrote:Mene je mama oduvijek ucila da postujem starije i muskarce. Za starije sam usvojila, a muskarce postujem samo ako zasluze postovanje.
Majku mu, zar nije normalno da postujemo jedni druge?? Zasto po defaultu, neko odgaja dijete da postuje muskarce, zar nije normalnije odgajati dijete da postuje ljude???
Ajde, ne budi bukvalan, nisam mislila na ono uobicajeno postovanje, nego vise strahopostovanje.
U neka prijasnja vremena i najstarija nena je morala ustati kad u kucu ulazi musko ili trudnica.
Zasto kad trudnica ulazi u kucu? Jer mozda nosi musko :-)

Imam starijeg brata, pa se njemu kao trebalo nagadjati u svemu jer je musko. E sipak :mrgreen:
Great Cornholio

#36 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by Great Cornholio »

Mr Chow wrote:
Majku mu, zar nije normalno da postujemo jedni druge?? Zasto po defaultu, neko odgaja dijete da postuje muskarce, zar nije normalnije odgajati dijete da postuje ljude???
E moj druže, danas ako čovjek kaže da nešto nije normalno, odmah ga proglase netolerantnim.
tiranosaur

#37 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by tiranosaur »

supljak zivi da nije bilo svega sto i sada nema...samo sto su u urbanijim sredinama zene imale mogucnosti kakvog takvog skolovanja,pa ako jos imaju srecu da se zaposle ihhhh...mogle su se nogom u dupe zviznuti...a manja mjesta,sela,zaseoci...e to je vec druga prica,musko je bilo glavno u svemu,cast rijetkima koji su postivali i majku koja ih je rodila,i sestru i zenu i kcer, a mnogi su imali "pravo" da nagruvace zenu kad im se prohtije a da ona ne smije nikome reci vec ako ima kakvu vidljivu masnicu ah toboze su je vrata roknula....a ako slucajno ima zive roditelje pa krene se vratiti njima doceka je "ma sto se nisi pod voz bacila a ne nama dosla"...
ima pomaka u ovom stoljecu,ima zena koje gruvaju muzeve, :thumbup: ali manje..uz sva silna prava koja imamo jos uvijek smo mi je...a stranka,bilo u kuci,bilo na poslu ili bilo gdje drugo...
pomazite jedno drugom i postivaj te se :)
JThomas

#38 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by JThomas »

nije se tad moralo lagati da su je vrata gruhnula :sad: :cry:

tad si svijetla obraza mlavio ženu kad zasluži 8-)
plain vanilla

#39 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by plain vanilla »

Mr Chow wrote:
plain vanilla wrote:
Mr Chow wrote:
Ajde, ne budi bukvalan, nisam mislila na ono uobicajeno postovanje, nego vise strahopostovanje.
U neka prijasnja vremena i najstarija nena je morala ustati kad u kucu ulazi musko ili trudnica.
Zasto kad trudnica ulazi u kucu? Jer mozda nosi musko :-)

Imam starijeg brata, pa se njemu kao trebalo nagadjati u svemu jer je musko. E sipak :mrgreen:

Znam ja dobro na sta si mislila, zato sam i odgovorio..
. :mrgreen:
tiranosaur

#40 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by tiranosaur »

JThomas wrote:nije se tad moralo lagati da su je vrata gruhnula :sad: :cry:

muskarac nije morao,bio je veci frajer ako je mlavi...ali je ona krila njega,jer nije on takav,dobar je on njoj,pa su je zbog toga vrata gruhnula
covjekvjeverica

#41 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by covjekvjeverica »

madner wrote:
Ima, ali rospije su daleko najveci faktor po istrazivanjima. Tj. familije bez oba roditelja. Recimo kod americkih crnaca se to smatra jednim od glavnih razloga za daleko vece stope kriminala od drugih rasa.
za kriminal američkih crnaca krive su rospije???? :lol:

bitches :D
covjekvjeverica

#42 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

tiranosaur wrote:supljak zivi da nije bilo svega sto i sada nema...samo sto su u urbanijim sredinama zene imale mogucnosti kakvog takvog skolovanja,pa ako jos imaju srecu da se zaposle ihhhh...mogle su se nogom u dupe zviznuti...a manja mjesta,sela,zaseoci...e to je vec druga prica,musko je bilo glavno u svemu,cast rijetkima koji su postivali i majku koja ih je rodila,i sestru i zenu i kcer, a mnogi su imali "pravo" da nagruvace zenu kad im se prohtije a da ona ne smije nikome reci vec ako ima kakvu vidljivu masnicu ah toboze su je vrata roknula....a ako slucajno ima zive roditelje pa krene se vratiti njima doceka je "ma sto se nisi pod voz bacila a ne nama dosla"...
ima pomaka u ovom stoljecu,ima zena koje gruvaju muzeve, :thumbup: ali manje..uz sva silna prava koja imamo jos uvijek smo mi je...a stranka,bilo u kuci,bilo na poslu ili bilo gdje drugo...

naravno da je prije bilo svega kao i sada i vjerovatno puno gore.

razlika je samo u tome sto su se žene emancipirale i stekle jednaka prava, makar na zapadu, pa više ne moraju da trpe maltretiranja. primitivci poput ovog zaostalog reufa isto tako krive zapad za tobožnju ekspanziju homoseksualizma ali homoseksualaca je bilo i prije u istom broju kao danas. razlika je samo u tome što sada imaju veća prava pa se ne moraju kriti. nema veze sa navodnim zapadnom nastranošću koja je obični mit.
tiranosaur

#43 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by tiranosaur »

covjekvjeverica wrote:
tiranosaur wrote:supljak zivi da nije bilo svega sto i sada nema...samo sto su u urbanijim sredinama zene imale mogucnosti kakvog takvog skolovanja,pa ako jos imaju srecu da se zaposle ihhhh...mogle su se nogom u dupe zviznuti...a manja mjesta,sela,zaseoci...e to je vec druga prica,musko je bilo glavno u svemu,cast rijetkima koji su postivali i majku koja ih je rodila,i sestru i zenu i kcer, a mnogi su imali "pravo" da nagruvace zenu kad im se prohtije a da ona ne smije nikome reci vec ako ima kakvu vidljivu masnicu ah toboze su je vrata roknula....a ako slucajno ima zive roditelje pa krene se vratiti njima doceka je "ma sto se nisi pod voz bacila a ne nama dosla"...

naravno da je prije bilo svega kao i sada i vjerovatno puno gore.

razlika je samo u tome sto su se žene emancipirale i stekle jednaka prava, makar na zapadu, pa više ne moraju da trpe maltretiranja. primitivci poput ovog zaostalog reufa isto tako krive zapad za tobožnju ekspanziju homoseksualizma ali homoseksualaca je bilo i prije u istom broju kao danas. razlika je samo u tome što sada imaju veća prava pa se ne moraju kriti. nema veze sa navodnim zapadnom nastranošću koja je obični mit.
upravo tako....nista nam zapad nije donio sto vec nismo imali,samo sto sada uz zapad imamo zakone koji odobravaju gay parade,usvajanje djece istospolnim parovima,raznorazna udruzenja za zastitu ovoga ili onoga,a kada zena trazi svoja prava kaze sovinistica...ma daj...i prije je brizljivi tata dolazio u sobu svoje djece,toboze da ih ugrije,zene varale muzeve,muzevi zene,krpilo se po komsiluku...ubijalo radi komada zemlje itd itd...jedina razlika je sto se je sutilo a sada se bar donekle prica o svemu
JThomas

#44 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by JThomas »

tiranosaur wrote:

muskarac nije morao,bio je veci frajer ako je mlavi...ali je ona krila njega,jer nije on takav,dobar je on njoj,pa su je zbog toga vrata gruhnula
tišina mlada i pozabavi se tim sudovima 8-)
tiranosaur

#45 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by tiranosaur »

JThomas wrote:
tiranosaur wrote:

tišina mlada i pozabavi se tim sudovima 8-)
imam zagondjiju koji mi ih pere :lol:
plain vanilla

#46 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by plain vanilla »

tiranosaur wrote:

naravno da su zene krile iz jednostavnog razloga sto bi istina prouzrocila sramotu i jos batina
nisu imale kuda, ne samo da je bilo sramota da se vrate roditeljima, nego ih roditelji nisu mogli ili htjeli prihvatiti

vecina je imala puno djece, zivjelo se skromno i rijetko je ko mogao/htio prihvatiti kcer raspustenicu :oops: sa 5-6 djece
vazi

#47 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by vazi »

poslje napornog radnog dana ja se ismijah na ovoj temi vise vec na vicevima :lol:
tiranosaur

#48 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by tiranosaur »

plain vanilla wrote:
tiranosaur wrote:

naravno da su zene krile iz jednostavnog razloga sto bi istina prouzrocila sramotu i jos batina
nisu imale kuda, ne samo da je bilo sramota da se vrate roditeljima, nego ih roditelji nisu mogli ili htjeli prihvatiti

vecina je imala puno djece, zivjelo se skromno i rijetko je ko mogao/htio prihvatiti kcer raspustenicu :oops: sa 5-6 djece
ma gdje ce se vratiti,jedva docekali da se kotarisu jednog celjadeta,pa jos da je rasirenih ruku docekaju..jos ako ima i "deriste" sa sobom....ma nema sanse...jos ono glavno "ma sta ce svijet reci" :oops:
sinuhe

#49 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

Post by sinuhe »

Zene su rijetko varale i rijetko varaju i danas kod nas. Stranci sto rade na identifikaciji ubijenih se tome cude. Eto to je dokazano onako usput.
covjekvjeverica

#50 Re: Starinski odgoj žena i muškaraca u braku

tiranosaur wrote:
covjekvjeverica wrote: upravo tako....nista nam zapad nije donio sto vec nismo imali,samo sto sada uz zapad imamo zakone koji odobravaju gay parade,usvajanje djece istospolnim parovima,raznorazna udruzenja za zastitu ovoga ili onoga,a kada zena trazi svoja prava kaze sovinistica...ma daj...i prije je brizljivi tata dolazio u sobu svoje djece,toboze da ih ugrije,zene varale muzeve,muzevi zene,krpilo se po komsiluku...ubijalo radi komada zemlje itd itd...jedina razlika je sto se je sutilo a sada se bar donekle prica o svemu
fala bogu neko pametan na forumu.
Locked