1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
sLLayer
#26 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
sta bi da vozis benzinca te jacine, da ti tek na 4000 povuce 
- drndalo
#27 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Men's'cini da je tu sve kako treba...
-
jefferson
#28 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
To je manje vise normalno za taj motor.Golub82 wrote:pozdrav,imam škodu superb 2003 godište,1.9 tdi 96kw ili 130 ks.dakle moj problem je u njenoj tromosti do 2000 obrtaja,poslije 2000 se ispali kao iz praćke.neznam šta je uzrok njenoj tromosti i dali je to normalno tako a mislim da nije.ako netko ima takvih iskustava da mi pomogne.unaprijed hvala.
Prvo, svaki turbo motor te generacije ima turbo rupu, tj. zbog velicine turbine treba joj malo vise vremena da se zavrti na odredjen broj obrtaja.
BMW je bas u tom periodu to pokusao rjesiti tkz. Twin Scroll turbom, gdje su dvije turbine pozicionirane jedna iza druge, jedna vrlo mala koja izuzetno brzo dostize svoj optimalni broj obrtaja (oko 250,000 u sadasnjim modelima) i jedna veca kojoj treba vise vremena ali zato opskrbljuje motor vecom kolicinom kompresovanog zraka na visim obrtajima.
Opet, postoji blaga turbo rupa.
Ti si sa Golfa 1.3benzin presao na turbo dizel motor i to sa PD ibrizgavanjem koji razvija snagu inace vrlo nelinearno tj. brutalno, najednom.
1.3 motor koji si imao je klasicni benzinski atmosferac koji razvija snagu vrlo linearno, tako da nema nekih naglih izljeva obrtnog momenta na odredjenom broju obrtaja.
1.9TDI je sve samo ne ugladjen po pitanju mirnoce rada (ubrizgavanje) ali i razvijanju snage.
To je normalno za taj motor, i iskreno to je za mene jedan od boljih VW motora.
To je takodje klasicna mana svih turbo motora osim ako nije Twin Scroll tehnologija.
Inace ja ne znam sta si ti ocekivao? Da sve bude perfektno? Mi inace imamo obicaj da kritikujemo kako neko napravi auto, a nigdje nasih "strucnjaka" da te probleme isprave.
Takodje, koje ulje koristis? Ako koristis pretesko ulje to ti moze malo uticati. Probaj sa 5W30 VW 505.01 uljem, to bi malo moglo da ti pomogne zbog tanjeg HTHS filma. Gdje sipas gorivo? I to moze biti dio problema.
Medjutim, po svemu sto si napisao, tvoje auto se sasvim normalno ponasa.
- Golub82
#29 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Hvala na iscrpnom odgovoru,veoma si mi pomogao,a što se tiče ulja sipam 5W 40 a gorivo točim isključivo OMW odnosno sada Gazpromjefferson wrote:To je manje vise normalno za taj motor.Golub82 wrote:pozdrav,imam škodu superb 2003 godište,1.9 tdi 96kw ili 130 ks.dakle moj problem je u njenoj tromosti do 2000 obrtaja,poslije 2000 se ispali kao iz praćke.neznam šta je uzrok njenoj tromosti i dali je to normalno tako a mislim da nije.ako netko ima takvih iskustava da mi pomogne.unaprijed hvala.
Prvo, svaki turbo motor te generacije ima turbo rupu, tj. zbog velicine turbine treba joj malo vise vremena da se zavrti na odredjen broj obrtaja.
BMW je bas u tom periodu to pokusao rjesiti tkz. Twin Scroll turbom, gdje su dvije turbine pozicionirane jedna iza druge, jedna vrlo mala koja izuzetno brzo dostize svoj optimalni broj obrtaja (oko 250,000 u sadasnjim modelima) i jedna veca kojoj treba vise vremena ali zato opskrbljuje motor vecom kolicinom kompresovanog zraka na visim obrtajima.
Ti si sa Golfa 1.3benzin presao na turbo dizel motor i to sa PD ibrizgavanjem koji razvija snagu inace vrlo nelinearno tj. brutalno, najednom.
1.3 motor koji si imao je klasicni benzinski atmosferac koji razvija snagu vrlo linearno, tako da nema nekih naglih izljeva obrtnog momenta na odredjenom broju obrtaja.
1.9TDI je sve samo ne ugladjen po pitanju mirnoce rada (ubrizgavanje) ali i razvijanju snage.
To je takodje klasicna mana svih turbo motora osim ako nije Twin Scroll tehnologija.
Inace ja ne znam sta si ti ocekivao? Da sve bude perfektno? Mi inace imamo obicaj da kritikujemo kako neko napravi auto, a nigdje nasih "strucnjaka" da te probleme isprave.
Takodje, koje ulje koristis? Ako koristis pretesko ulje to ti moze malo uticati. Probaj sa 5W30 VW 505.01 uljem, to bi malo moglo da ti pomogne zbog tanjeg HTHS filma. Gdje sipas gorivo? I to moze biti dio problema.
-
jefferson
#30 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Probaj EP. Ja imam 1.9tdi sa 105ks, nikad na EP nisam imao problema. Medjutim, sve sto si napisao je OK.Golub82 wrote:Hvala na iscrpnom odgovoru,veoma si mi pomogao,a što se tiče ulja sipam 5W 40 a gorivo točim isključivo OMW odnosno sada Gazpromjefferson wrote:To je manje vise normalno za taj motor.Golub82 wrote:pozdrav,imam škodu superb 2003 godište,1.9 tdi 96kw ili 130 ks.dakle moj problem je u njenoj tromosti do 2000 obrtaja,poslije 2000 se ispali kao iz praćke.neznam šta je uzrok njenoj tromosti i dali je to normalno tako a mislim da nije.ako netko ima takvih iskustava da mi pomogne.unaprijed hvala.
Imal iza auta ikakvog dima? Kakva je potrosnja? Jel trosi ulje? Koliko ga trosi? Koje ulje sipas?
- Golub82
#31 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Nema dima ono što se kaže ni za lijeka,potrošnja mu je po meni normalna od 6,5 na otvorenom,i od 7 do 8l gradske vožnje,a ulje mi je trošio,odnosno izbacivao ga na agr ventil pa sam ga promjenio i sada je stalo,a sipam castrol edge.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#32 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
drug je radio remap na 1.9 TDI ATD motoru (orginalno 100PS) i nakon remapa upravo je takav odziv na gas bio... do nekih 1800-1900 u/min ko mrtav konj i onda odjednom kreneGolub82 wrote:Nema dima ono što se kaže ni za lijeka,potrošnja mu je po meni normalna od 6,5 na otvorenom,i od 7 do 8l gradske vožnje,a ulje mi je trošio,odnosno izbacivao ga na agr ventil pa sam ga promjenio i sada je stalo,a sipam castrol edge.
ako je dijagnostika 100% uredu, svi senzori OK, nemas ti problema sa autom
- Travnički Noćni Šetač
#33 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Na dijagnostiku pa provjeri egr ventil i maf senzor... 1,9 TDI motori od 96 KW imaju max obrtni moment 310 Nm pri 1900 obrtaja znači da kod tebe nije u redu nešto vjerovatno EGR ventil ili MAF senzor... trebao bi normalno povući već sa 1500 obrtaja... ovo su podaci tvog motora:
Cilindri: 4, inline
Ventila po cilindru: 2
Kapacitet: 1896 cc
Prečnik k hod: 79,5 x 95,5 mm
Kompresije: 19,0 :1
Maksimalna snaga: 96 kW (130 ks)
Mak snaga RPM: 4000 rpm
Maksimalni obrtni moment: 310 Nm
Maksimalni obrtni moment RPM: 1900 rpm
Sistem goriva: ubrizgavanje pump
Tip motora: ohc
Turbo: da, sa interkulera
Katalizator: ne
Rezervoar: 55 l
- fidoremilienko
#34 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Mozda ti je puklo crijevo sto ide sa IC u usisnu granu. Jesi li to gledao?
- Golub82
#35 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
jasam,nije puklo.fidoremilienko wrote:Mozda ti je puklo crijevo sto ide sa IC u usisnu granu. Jesi li to gledao?
- Golub82
#36 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
promjenio egr ventil i kopčao ga na laptop ovaj majstor što je mjenjao egr ventil i kaže da po parametrima i maf senzor u redu.Travnički Noćni Šetač wrote:Na dijagnostiku pa provjeri egr ventil i maf senzor... 1,9 TDI motori od 96 KW imaju max obrtni moment 310 Nm pri 1900 obrtaja znači da kod tebe nije u redu nešto vjerovatno EGR ventil ili MAF senzor... trebao bi normalno povući već sa 1500 obrtaja... ovo su podaci tvog motora:
- Golub82
#37 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
dosad su radili te nekakve dijagnostike tzv majstori koji kupe laptop za 100eura i kod njih sve ok,ali ću ja odvest vozilo u bosch servis na pravu dijagnostiku pa da provjerim pravo stanje.mk ultra wrote:drug je radio remap na 1.9 TDI ATD motoru (orginalno 100PS) i nakon remapa upravo je takav odziv na gas bio... do nekih 1800-1900 u/min ko mrtav konj i onda odjednom kreneGolub82 wrote:Nema dima ono što se kaže ni za lijeka,potrošnja mu je po meni normalna od 6,5 na otvorenom,i od 7 do 8l gradske vožnje,a ulje mi je trošio,odnosno izbacivao ga na agr ventil pa sam ga promjenio i sada je stalo,a sipam castrol edge.![]()
ako je dijagnostika 100% uredu, svi senzori OK, nemas ti problema sa autom
- 1korisnik
#38 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Isti motor, samo audi. Ne znam sta ti je problem, ti bi prvom da ides 50km/h?? Kreni prvom, odmah u drugu i gas, pa ces da vidis kako vuce. Moj tad povuce 40 litara goriva, trenutne potrosnje. K'o FAP. Odmah ce ti se asr upaliti. Turbina se pali na 1900rpm. Ako ti je tako trom kao sto kazes onda fino u ovlasteni servis na dijagnostiku.
- Golub82
#39 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
tako cu i uraditi1korisnik wrote:Isti motor, samo audi. Ne znam sta ti je problem, ti bi prvom da ides 50km/h?? Kreni prvom, odmah u drugu i gas, pa ces da vidis kako vuce. Moj tad povuce 40 litara goriva, trenutne potrosnje. K'o FAP. Odmah ce ti se asr upaliti. Turbina se pali na 1900rpm. Ako ti je tako trom kao sto kazes onda fino u ovlasteni servis na dijagnostiku.
-
jefferson
#40 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Daj ba ne zbunjujte covjeka. Jedno je papir a drugo je praksa. Taj motor razvija 310nm pri 1900o/min u svim autima u kojima je ugradjivan. Ono sto vozac osjeca je da ce auto povuci maksimalno oko 2200-3,500 obrtaja.Travnički Noćni Šetač wrote:Na dijagnostiku pa provjeri egr ventil i maf senzor... 1,9 TDI motori od 96 KW imaju max obrtni moment 310 Nm pri 1900 obrtaja znači da kod tebe nije u redu nešto vjerovatno EGR ventil ili MAF senzor... trebao bi normalno povući već sa 1500 obrtaja... ovo su podaci tvog motora:
Na mojoj skodi pise 250nm pri 1,750, (105ks) ali u praksi kada nagazis auto ona maksimalno povuce na 2200 o/min.
Obrtni moment je jedno na testnom stolu, a drugo kada se treba prebaciti na podlogu. 310nm je onaj moment koji razvija na radilici a ne na tockovima. Potrebno je da se taj moment prebaci putem mjenjaca do tockova.
Takodje, 310nm taj motor razvija i u konfiguraciji sa automatskim mjenjacem, a ti mjenjaci prosjecno gube 5% snage zbog hidro pretvaraca ili pretvaraca obrtnog momenta kada se mjeri na tockovima.
Po ovome sto on govori kod njega je sve uredu sa motorom.
Na drugom autu koje imam pise 280nm od 2000-5000 o/min. U praksi najbolje vuce od 2,500-5,700 (benzin je da ne bi bilo zabune).
Last edited by jefferson on 22/09/2013 22:09, edited 1 time in total.
-
jefferson
#41 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Turbina se NE PALI na 1900o/min, ona je uvijek "upaljena"1korisnik wrote:Isti motor, samo audi. Ne znam sta ti je problem, ti bi prvom da ides 50km/h?? Kreni prvom, odmah u drugu i gas, pa ces da vidis kako vuce. Moj tad povuce 40 litara goriva, trenutne potrosnje. K'o FAP. Odmah ce ti se asr upaliti. Turbina se pali na 1900rpm. Ako ti je tako trom kao sto kazes onda fino u ovlasteni servis na dijagnostiku.
- Travnički Noćni Šetač
#42 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Ako 1,9 tdi od 130 KS neće da povuče sa 1500 obrtaja onda nešto nije u redu... Nema to veze sa teorijom ili praksom... ovi motori imaju varijabilnu turbinu i nemaju toliki efekat "ispaljenja" na određenim obrtajima kao modeli sa običnom turbinom već ravnomjernije ubrzavaju upravo iz razloga sto turbina radi stalno i prilagodjava se pritisku gasa i ostalim parametrima motora...... Vozio sam i ovakav motor i 1,6 sa 90 KS i 1,8 sa 115 KS... svaki je mogao sa 1500 obrtaja da ravnomjerno ubrzava...nemojte porediti ovaj motor sa benzinskim motorom jer to nema nikakve veze...Snaga motora se i mjeri u nM i dizel je svakako isporučuje na nizim obrtajima od benzinca... Stoga ipak dobra i kvalitetna dijagnostika će ukazati na problem koji definitivno postoji...
-
jefferson
#43 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Vozio sam i ja taj motor u raznim aplikacijama, a pogotovo zato sto je PD ne razvija linearno snagu.Travnički Noćni Šetač wrote:Ako 1,9 tdi od 130 KS neće da povuče sa 1500 obrtaja onda nešto nije u redu... Nema to veze sa teorijom ili praksom... ovi motori imaju varijabilnu turbinu i nemaju toliki efekat "ispaljenja" na određenim obrtajima kao modeli sa običnom turbinom već ravnomjernije ubrzavaju upravo iz razloga sto turbina radi stalno i prilagodjava se pritisku gasa i ostalim parametrima motora...... Vozio sam i ovakav motor i 1,6 sa 90 KS i 1,8 sa 115 KS... svaki je mogao sa 1500 obrtaja da ravnomjerno ubrzava...nemojte porediti ovaj motor sa benzinskim motorom jer to nema nikakve veze...Snaga motora se i mjeri u nM i dizel je svakako isporučuje na nizim obrtajima od benzinca... Stoga ipak dobra i kvalitetna dijagnostika će ukazati na problem koji definitivno postoji...
Bez obzira sto je varijabilna gemetrija turbine nema teorije da taj motor povuce na 1500 o/min kao na recimo 2000 ili 2200 ili 2500. Cisto zbog zakona fizike turbina na 1500 o/min nema isti pritisak kao na 2000.
Turbina radi stalno? Turbina radi stalno u svim autima sa turbinom.
Kakav je to izraz: Turbina se pali na 1900o/min? Turbina radi stalno? Fakat da radi stalno, ne moze drugacije!
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#44 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Svaka turbina radi stalno i ne uzima nikakav parametar pritiska gasa i ostale parametre motora,jer nema ECU ili neki slican procesor. Ona se pokrece ispusnim gasovima i tu svaka prica zavrsava. Vise ispusnih gasova,veci broj obrtaja turbine,vise zraka gura u motor jednako veca snaga i obrtni moment.Travnički Noćni Šetač wrote:Ako 1,9 tdi od 130 KS neće da povuče sa 1500 obrtaja onda nešto nije u redu... Nema to veze sa teorijom ili praksom... ovi motori imaju varijabilnu turbinu i nemaju toliki efekat "ispaljenja" na određenim obrtajima kao modeli sa običnom turbinom već ravnomjernije ubrzavaju upravo iz razloga sto turbina radi stalno i prilagodjava se pritisku gasa i ostalim parametrima motora...... Vozio sam i ovakav motor i 1,6 sa 90 KS i 1,8 sa 115 KS... svaki je mogao sa 1500 obrtaja da ravnomjerno ubrzava...nemojte porediti ovaj motor sa benzinskim motorom jer to nema nikakve veze...Snaga motora se i mjeri u nM i dizel je svakako isporučuje na nizim obrtajima od benzinca... Stoga ipak dobra i kvalitetna dijagnostika će ukazati na problem koji definitivno postoji...
Kako je covjek opisao desavanja na svom autu,ja ne vidim nikakav problem niti kvar.
- Travnički Noćni Šetač
#45 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Za turbinu se slažemo to sam i ja potvrdio... ali da ispod 2000 nece da povuče to ne... No problem na autu ovdje ne možemo riješiti... složićemo se svi da je potrebna kvalitetna dijagnostika koja će pokazati ima li ili nema problema... Mislim da na autu starom 10 godina, uz nepoznat način održavanja možemo očekivati da isto ne ide baš 100 % u redu...Uostalom imao sam slične probleme na par vozila i oba puta se pokazalo da problem postoji... Ovakav motor u ispravnom režimu rada mora dizati snagu sa 1500 obrtaja...
- fidoremilienko
#46 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
VTG turbina.mali_milojica wrote:Svaka turbina radi stalno i ne uzima nikakav parametar pritiska gasa i ostale parametre motora,jer nema ECU ili neki slican procesor. Ona se pokrece ispusnim gasovima i tu svaka prica zavrsava. Vise ispusnih gasova,veci broj obrtaja turbine,vise zraka gura u motor jednako veca snaga i obrtni moment.Travnički Noćni Šetač wrote:Ako 1,9 tdi od 130 KS neće da povuče sa 1500 obrtaja onda nešto nije u redu... Nema to veze sa teorijom ili praksom... ovi motori imaju varijabilnu turbinu i nemaju toliki efekat "ispaljenja" na određenim obrtajima kao modeli sa običnom turbinom već ravnomjernije ubrzavaju upravo iz razloga sto turbina radi stalno i prilagodjava se pritisku gasa i ostalim parametrima motora...... Vozio sam i ovakav motor i 1,6 sa 90 KS i 1,8 sa 115 KS... svaki je mogao sa 1500 obrtaja da ravnomjerno ubrzava...nemojte porediti ovaj motor sa benzinskim motorom jer to nema nikakve veze...Snaga motora se i mjeri u nM i dizel je svakako isporučuje na nizim obrtajima od benzinca... Stoga ipak dobra i kvalitetna dijagnostika će ukazati na problem koji definitivno postoji...
Kako je covjek opisao desavanja na svom autu,ja ne vidim nikakav problem niti kvar.
- Travnički Noćni Šetač
#47 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Nemojte čovjeku napamet govoriti:
Leksikon tehničkih podataka: Varijabilna geometrija turbina
Veliko područje broja okretaja jednog motora osobnog vozila čini regulaciju turbopunjača potrebnom, kako bi za što je moguće šire područje broja okretaja na raspolaganju stajao skoro konstantan tlak punjenja.
Varijabilna geometrija punjača kontinuirano mijenja stupanj djelotvornosti turbine i tako omogućuje da se cijela energija ispušnog plina može iskoristiti za regulaciju tlaka punjenja. Podesive lopatice osiguravaju to u velikom regulacijskom području uz istodobno dobar stupanj djelotvornosti.
Ako je pri malom broju okretaja motora tlak plina mali, procesor se pobrine za položaj lopatica koji sužava poprečni presjek i ubrzava, te time pojačava tlak plina.
Ako se tlak ispušnog plina poveća s povećanjem broja okretaja, procesor promjenom položaja lopatica povećava poprečni presjek dovoda.
Punjači s varijabilnom geometrijom turbina posebno u području djelomičnog opterećenja rade vrlo efektivno - sprječava se nastanak "turborupa". Oni motoru daju više snage, znatno bolje ponašanje na početku rada i mogu pozitivno utjecati na njegove emisije
Leksikon tehničkih podataka: Varijabilna geometrija turbina
Veliko područje broja okretaja jednog motora osobnog vozila čini regulaciju turbopunjača potrebnom, kako bi za što je moguće šire područje broja okretaja na raspolaganju stajao skoro konstantan tlak punjenja.
Varijabilna geometrija punjača kontinuirano mijenja stupanj djelotvornosti turbine i tako omogućuje da se cijela energija ispušnog plina može iskoristiti za regulaciju tlaka punjenja. Podesive lopatice osiguravaju to u velikom regulacijskom području uz istodobno dobar stupanj djelotvornosti.
Ako je pri malom broju okretaja motora tlak plina mali, procesor se pobrine za položaj lopatica koji sužava poprečni presjek i ubrzava, te time pojačava tlak plina.
Ako se tlak ispušnog plina poveća s povećanjem broja okretaja, procesor promjenom položaja lopatica povećava poprečni presjek dovoda.
Punjači s varijabilnom geometrijom turbina posebno u području djelomičnog opterećenja rade vrlo efektivno - sprječava se nastanak "turborupa". Oni motoru daju više snage, znatno bolje ponašanje na početku rada i mogu pozitivno utjecati na njegove emisije
-
jefferson
#48 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Jedno je dizati snagu a drugo je kada turbina dosegne maksimalni pritisak te uz to motor isporuci maksimalni obrtni moment.Travnički Noćni Šetač wrote:Za turbinu se slažemo to sam i ja potvrdio... ali da ispod 2000 nece da povuče to ne... No problem na autu ovdje ne možemo riješiti... složićemo se svi da je potrebna kvalitetna dijagnostika koja će pokazati ima li ili nema problema... Mislim da na autu starom 10 godina, uz nepoznat način održavanja možemo očekivati da isto ne ide baš 100 % u redu...Uostalom imao sam slične probleme na par vozila i oba puta se pokazalo da problem postoji... Ovakav motor u ispravnom režimu rada mora dizati snagu sa 1500 obrtaja...
Ako tvoj 1.9tdi isporucuje na 1500o/min istu snagu kao na 2200 o/min tj. obrtni moment, de nas upoznaj sta je radjeno na tom motoru?
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#49 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Hvala,ovo nisam znao.
Covjek uci dok je ziv.
Covjek uci dok je ziv.
- drndalo
#50 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima
Najbolje objasnio odavno... Ubrzava on i ranije, kao sto gazda rece, ali naspram "cupanja" kada radi u optimalnom rezimu, cini se kao da "koci"... Slican osjecaj je i >3500/min...ranger wrote:brate, kreni prvom sa gasom do poda ako ti se upali asr sve ti je ok s autom.
ne znam sta si prije vozio ali takav je princip rada u tdi motora te generacije.
upravo zbog brutalnog razvijanja snage poslije 2000rpm imas osjecaj da ti slabo vuce do 2000.
mislim da je to tvoj subjektivni osjecaj.