Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
van Basten

#26 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by van Basten »

i vi dugo pamtite :D ja se sjećam one sezone kad je Pančev bio najbolji strijelac i ganjao rekord Santrača , i trebala mu 2 gola u zadnjem kolu da ga prestigne, a nama trebala pobjeda za opstanak. Naravno, bilo je 3:2 za Sarajevo uz 2 gola Pančeva
Butmiran

#27 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Butmiran »

Da se upišem samo.
haubica_i_to_teshka

#28 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by haubica_i_to_teshka »

Sezona 78/79 Partizan je trebao ispasti.
Ostao zahvaljujuci Buducnosti iz Titograda (namjeshten rezultat)
Edin H.

#29 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Edin H. »

van Basten wrote:i vi dugo pamtite :D ja se sjećam one sezone kad je Pančev bio najbolji strijelac i ganjao rekord Santrača , i trebala mu 2 gola u zadnjem kolu da ga prestigne, a nama trebala pobjeda za opstanak. Naravno, bilo je 3:2 za Sarajevo uz 2 gola Pančeva
:D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#30 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by mali_milojica »

radostan dan wrote: sarajevo je bilo zvezdi dužno, jer je godinu dana ranije zvezda glat izgubila na koševu u zadnjem kolu, i prvak je bilo sarajevo.
šta je željo otplaćivao, ne znam.
Sarajevo je uvijek bilo prijateljski klub sa C. Zvezdom,kao sto je Zeljo sa Partizanom.
One godine kada je Zeljo bio prvak drzave u zadnjem kolu je igrao protiv Partizana na stadionu JNA. A jedini konkurent za titulu C. Zvezda na Kosevu protiv Sarajeva. Sarajevo pustilo da Zeljo ne bude prvak,Partizan pustio da C. Zvezda ne bude prvak,a na stadionu JNA zavrsilo miroljubivih 0:4 za Zelju :D
KENJAC

#31 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by KENJAC »

Koje godine se desila ona smijurija u zadnjem kolu , pa dogodine svi kaznjeni sa oduzimanjem bodova? Rezultati tipa 9:2 , 7:0 itd... Znam samo da je Velez dao OFK Beogradu da ostane u ligi a na kraju je neko posto sampion samo zahvaljujuci gol-razlici? Bio onaj Sajber predsjednik saveza !
SaNsEo

#32 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by SaNsEo »

pa ljudi moji zar su ove namjestaljke bilo ovako providne u to vrijeme,,,

kase milojko pantic "jednim potezom je prevario 4 nogometasa zeljeznicara" u komentaru :-) , ja sta bi li tek Messi radio na tim tekmama on bi jednom fintom 11 igraca povaljao :-D
Butmiran

#33 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Butmiran »

KENJAC wrote:Koje godine se desila ona smijurija u zadnjem kolu , pa dogodine svi kaznjeni sa oduzimanjem bodova? Rezultati tipa 9:2 , 7:0 itd... Znam samo da je Velez dao OFK Beogradu da ostane u ligi a na kraju je neko posto sampion samo zahvaljujuci gol-razlici? Bio onaj Sajber predsjednik saveza !
Imaš tekst o tome na prvoj stranici, ako je to to.
KENJAC

#34 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by KENJAC »

Evo nadjoh , ovdje ima sve !

Prvenstvo Jugoslavije u nogometu bio je najviši rang nogometnog natjecanja u Jugoslaviji 1985/86. godine. I pedesetosma sezona po redu u kojoj se organiziralo prvenstvo Jugoslavije u nogometu. Prvak države postao je Partizan iz Beograda, osvojivši svoju desetu titulu prvaka, u sezoni koju su obilježili skandali i optužbe oko namještanja utakmica u posljednjem (34.) kolu prvenstva.

Nakon posljednjeg kola Partizan je postao prvak zahvaljujući boljoj gol razlici od drugoplasirane Crvene zvezde. Međutim, 20. lipnja 1986. godine predsjedništvo nogometnog saveza Jugoslavije, na čelu sa Slavkom Šajberom, donijelo je odluku da se:

poništi posljednje kolo sezone 1985./86. i naredi ponovno odigravanje svih devet utakmica
Oduzme šest bodova svakom od 12 momčadi (Partizanu, Crvenoj zvezdi, Veležu, Rijeci, zagrebačkom Dinamu, Budućnosti, Željezničaru, Sutjesci, Čeliku, Sarajevu, Vojvodini i OFK Beogradu) osumnjičenih za namještanje utakmica, što je značilo da će sljedeću sezonu 1986./87. početi sa minusom od šest bodova.

Svi klubovi osim Partizana su pristali na ponovno odigravanje utakmica, čija je utakmica registrirana sa službenih 3:0 za Željezničar iz Sarajeva. Kao posljedica ovoga Partizan je izgubio naslov s obzirom da ga je na ljestvici prestigla Crvena zvezda, koja je i predstavljala Jugoslaviju u kupu prvaka sljedeće sezone.

Uslijedila je serija žalba i tužba od strane Partizana i cijeli slučaj je završio na ustavnom sudu. Dok su ustavni sud i sud udruženog rada Srbije donijeli presudu sljedeća sezona 1986/87. je već bila završena i prvak je postao Vardar, zahvaljujući činjenici da je 10 momčadi započelo prvenstvo sa minusom od 6 bodova. Ostalo je nerazjašnjeno kako je sud udruženog rada jedne republike (Srbije) mogao odlučiti za cijelu Jugoslaviju.

Sudska presuda je glasila da nema dokaza o namještanju u posljednjem kolu prethodnog prvenstva i naslov je vraćen Partizanu. Ovo je automatski značilo da nema osnova za oduzimanje bodova u sezoni 1986/87. i nakon novog sabiranja bodova Partizan je postao novi prvak, umjesto Vardara.

Međutim, Vardar je ipak predstavljao Jugoslaviju u Kupu europskih prvaka.
Sadržaj

1 Rezultati posljednjeg kola
2 Liga
3 Prvak
4 Vidi još
5 Vanjske veze

Rezultati posljednjeg kola
Partizan 4:0* Željezničar Partizanu je bilo potrebno da zabilježi pobjedu sa istom gol razlikom kao i Crvena zvezda kako bi osvojio naslov prvaka.
Utakmica u Beogradu je počela sa desetak minuta zakašnjenja pošto je Partizan organizirao oproštaj od Momčila Vukotića.
Sarajevo 0:4* Crvena zvezda Crvenoj zvezdi je bila potrebna pobjeda sa većom gol razlikom od Partizana kako bi postala prvak
Vojvodina 1:7* Dinamo Zagreb Dinamu je bila potrebna pobjeda sa što više golova razlike da bi se plasirao u kup UEFA.
Hajduk 5:3 Dinamo Vinkovci Hajduku je bila potrebna pobjeda, a Davor Čop iz Dinama (V) se borio za titulu najboljeg strijelca lige i postigao tri pogotka na utakmici
Sutjeska 5:5* Budućnost Budućnosti i Sutjesci je bio potreban nerješen rezultat za opstanak
Čelik 1:1* Rijeka Rijeci je za plasman u kup UEFA, a Čeliku za opstanak bio potreban neriješen rezultat
Osijek 2:1 Sloboda Tuzla
Velež 2:3* OFK Beograd Velež je već bio osigurao plasman u kup UEFA, dok je OFK Beogradu trebala pobjeda da bi ostao u ligi.
Priština 0:0 Vardar

* rezultati kod kojih se sumnjalo da su namješteni
Liga
Poz Klub Ut Pb N Pz Pr Ps RP Bod
1 Partizan 34 21 7 6 65 29 +36 49
2 Crvena zvezda 34 21 7 6 73 38 +35 49
3 FK Velež Mostar 34 13 11 10 64 50 +14 37
4 Hajduk Split 34 15 7 12 55 44 +11 37
5 NK Rijeka 34 12 13 9 42 31 +11 37
6 Dinamo Zagreb 34 11 14 9 53 43 +10 36
7 Željezničar Sarajevo 34 15 5 14 58 63 -5 35
8 Vardar Skoplje 34 14 6 14 52 59 -7 34
9 NK Osijek 34 12 9 13 39 42 -3 33
10 Sutjeska Nikšić 34 14 4 16 55 61 -6 32
11 Priština 34 13 6 15 37 47 -10 32
12 Sloboda Tuzla 34 11 9 14 47 59 -12 31
13 Dinamo Vinkovci 34 11 8 15 51 54 -3 30
14 Budućnost Titograd 34 13 4 17 47 52 -5 30
15 Sarajevo 34 11 8 15 41 46 -5 30
16 Čelik Zenica 34 11 8 15 39 49 -10 30
17 OFK Beograd 34 12 6 16 48 63 -15 30
18 Vojvodina 34 6 8 20 33 69 -36 20
- Spartak Subotica - - - - - - - -
- Radnički Niš - - - - - - - -

Najbolji strijelac: Davor Čop (Dinamo Vinkovci) - 22 gola.
Kup prvaka
Kup UEFA
Kup pobjednika kupova
ispali u drugu ligu
plasirali se u prvu ligu
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#35 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by mali_milojica »

Mislim da je i Sloboda jednom dala Hajduku da odnose bodove sa Tusnja da bi bili sampioni,iako se znalo da iz Tuzle jedino sa tenkovima bodove mozes odnijeti.
Deblji kraj je izvukao Velez koji je imao istop bodova kao i Hajduk,ali zbog gol razlike nisu bili prvaci. Mislim da je sezona 73/74
To im Rođeni nikada nisu zaboravili,pa su ih nedavno nasankali i ispratili u Prvu ligu Federacije :D
haubica_i_to_teshka

#36 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by haubica_i_to_teshka »

van Basten wrote:i vi dugo pamtite :D ja se sjećam one sezone kad je Pančev bio najbolji strijelac i ganjao rekord Santrača , i trebala mu 2 gola u zadnjem kolu da ga prestigne, a nama trebala pobjeda za opstanak. Naravno, bilo je 3:2 za Sarajevo uz 2 gola Pančeva
da nisi pobrkao sezone 89/90 i 90/91 ?
radostan dan

#37 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by radostan dan »

antifascism wrote:
radostan dan wrote:tekst
Ove titule Sarajeva i Partizana bi definitivno bili izbrisani da se drzava nije raspala.
ne bi, otkud ti to...
sve regularno, zadnje kolo, sarajevu treba pobjeda, zvezdi ne treba ništa, nisu se zalagali i to je to. koliko se sjećam, relativno brzo su obezbjedili 2 gola prednosti (možda je zvezda pri kraju smanjila na gol), tako da nije bilo ni uzbuđenja na utakmici, niti prašine nakon utakmice.
to je bila regulara. šajber godina počinje sledećom sezonom.
Postao/la van Basten dana 18/09/2013 14:17

i vi dugo pamtite :D ja se sjećam one sezone kad je Pančev bio najbolji strijelac i ganjao rekord Santrača , i trebala mu 2 gola u zadnjem kolu da ga prestigne, a nama trebala pobjeda za opstanak. Naravno, bilo je 3:2 za Sarajevo uz 2 gola Pančeva
bio na utakmici...
nije ganjao santrača nego zlatnu loptu evrope, dal mu je papen bio konkurent, zaboravio sam.
tragom -prijateljskih- odnosa dva kluba, znali smo da će pančev dati dva gola, a pošto je sarajevu trebala pobjeda, jedina dilema je bila 3-2 ili 4-2.
primjenjeno na današnje uslove, ta utakmica bi bila blokirana u kladionicama, i to dva mjeseca prije dana odigravanja. :mrgreen:
uglavnomja

#38 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by uglavnomja »

:meza1: :jedekolac:
uglavnomja

#39 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by uglavnomja »

ps hebo vas nikola, odkad ste ga spomenuli samo se keslam :D

wikipedija, menscini da je ovo osobno nn pisao na engleCkom :lol: :lol:

Nikola Nikić (born January 7, 1956) is a Bosnian football manager and former player. He got his nickname "Folcika" after the VW Beetle car - Volks Wagen or Folcika.

Nikić, born to father Ilija and mother Radojka, started his career in the lower leagues with FK Modriča and NK Zvijezda Gradačac before joining FK Željezničar Sarajevo. Although he was an excellent winger, he became famous for his funny character and truthful nature. Maybe he is not one of the all-time best FK Željezničar players, but surely one of the most popular ones. He is often a guest on various TV and radio shows because of his stories about himself being silly in all kind of strange situations.
Micaha

#40 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Micaha »

Joj koliko je puta Velez dao bodove Zelji ili Sarajevu... :D
palermo

#41 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by palermo »

mali_milojica wrote:Mislim da je i Sloboda jednom dala Hajduku da odnose bodove sa Tusnja da bi bili sampioni,iako se znalo da iz Tuzle jedino sa tenkovima bodove mozes odnijeti.
Deblji kraj je izvukao Velez koji je imao istop bodova kao i Hajduk,ali zbog gol razlike nisu bili prvaci. Mislim da je sezona 73/74
To im Rođeni nikada nisu zaboravili,pa su ih nedavno nasankali i ispratili u Prvu ligu Federacije :D
Ne baš tako :D .

Sezona 87, Sloboda u borbi za opstanak, Velež u borbi za titulu. U predzadnjem kolu Sloboda igra sa Hajdukom u Splitu, Velež kući sa nekim (zaboravioko je,a nije ni bitno), ako Sloboda u Splitu odigra neriješeno ili izgubi ispala je iz lige,ako pobijedi onda u zadnjem kolu joj treba pobjeda nad Veležom da bi ostala. I tako i bi, u 81 minuti u Splitu Sloboda daje gol....i ostalo je što se tiče Veleža istorija.
Stiže politička odluka da Sloboda mora ostati u ligi, Velež gubi na Tušnju sa 2-1 (pobjedom bi bio šampion, specijalci ulijeću na Tušanj među Veležove navijače, neredi u Tuzli nakon utakmice......i što se mene tiče ja tu završavam moju sopstvenu priču sa jugo-ligom.....mislim da sam do poečtak rata otišao još svega par puta na utakmicu Veleža.....

Čudna je ono bila liga, ali zanimljivo je, svako je znao unaprijed neke rezulate i da se namješta....ali se nekako nije bunilo na to, jednostavno to ukalkulišeš u čitavu priču...
uglavnomja

#42 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by uglavnomja »

nije bilo kladionica :D

igralo se za prestiz, za izlazak vani u kupove i lige, da se dobro proda poslije 27.
KENJAC

#43 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by KENJAC »

A ovo je nesto naj smjesnije sto se desilo! Partizan (Bjekovic) dao gol u 116 minuti ...!!!
http://www.youtube.com/watch?v=zeSN-6Szj9Q
Uzgred , zna li ko objasnit kako se postavlja jebeni video na forum !?
shandrprcSA

#44 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by shandrprcSA »

KENJAC wrote:A ovo je nesto naj smjesnije sto se desilo! Partizan (Bjekovic) dao gol u 116 minuti ...!!!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zeSN-6Szj9Q [/youtube]
Uzgred , zna li ko objasnit kako se postavlja jebeni video na forum !?
[youtube]link[/youtube]
jeza u ledja

#45 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by jeza u ledja »

Sarajevo - Dinamo i prosirenje lige. :D

Mescini da je i tu Velez nesto bio najebao.
palermo

#46 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:Sarajevo - Dinamo i prosirenje lige. :D

Podsjeti me, nešto se ne sjećam toga....
KENJAC

#47 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by KENJAC »

Sjoooo meraka, skonto.... fala jarane dje cuo i ne cuo.....
Micaha

#48 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Micaha »

jeza u ledja wrote:Sarajevo - Dinamo i prosirenje lige. :D

Mislis na Sajbera? Poceli sljedecu sezonu sa minus sest
Havatar

#49 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ

Post by Havatar »

Kad je bila utakmica izmedju Pristine i Crvene Zvezde u Pristini kad je sudija shvativsi da Zvezda ne moze do pobjede iz dzepa izvadio kamen i prekinuo utakmicu a kao razlog naveo da je pogodjen od strane publike :?:
Post Reply