branimir stulic wrote:Ne smije njima ni SIPA ni poreska uci jer to su drzave u drzavi...
ko spomene nešto loše o bilo kojoj vjerskoj zajednici odmah ga pojedini mediji proglase islamofobom,neprijateljem katoličanstva,pravoslavlja
branimir stulic wrote:Ne smije njima ni SIPA ni poreska uci jer to su drzave u drzavi...
sokkia wrote:400 KM prisustvo hodža na dženazi
ljudi,jel ovo greška ili je zbilja ovolika cjena hodže![]()
ma to treba otjerat u tri p... m....
Kod katoličkih sprovoda,svećenik se plača sto dođe da obavi molitvu 50 KM,to na groblju + što uplatiš i u crkvu da se misa za njeg govori i ona je 50 KM.. a sanduk je oko 600-700 KM, kopanje groba se ne plaća..ne znam zašto je hodža tako skup ..mislim da je to krajnje bezobrazno..šta je s obiteljima koji nemaju taj novac ?sokkia wrote:400 KM prisustvo hodža na dženazi
ma to treba otjerat u tri p... m....
vidis, u tom grmu lezi zec. nas merhamet, mora se covjek dostojno ukopati, rodbina, komsije, kolege,... svi ce dati nesto. halaliti, kao za dusu tog covjeka. aha, ali u dzepove raznih hodza i salterusa i foteljasa po tim vjerskim zajednicama.Mayra_2 wrote:Kod katoličkih sprovoda,svećenik se plača sto dođe da obavi molitvu 50 KM,to na groblju + što uplatiš i u crkvu da se misa za njeg govori i ona je 50 KM.. a sanduk je oko 600-700 KM, kopanje groba se ne plaća..ne znam zašto je hodža tako skup ..mislim da je to krajnje bezobrazno..šta je s obiteljima koji nemaju taj novac ?sokkia wrote:400 KM prisustvo hodža na dženazi
ma to treba otjerat u tri p... m....![]()
![]()
2 hodza 60 KM za clanovekakavdanakneiskustvu wrote:zna li ko je li stvarno to iznos koji se plaća hodži za maksimalno dva sata koje provede na dženazi
naumpade mi jedna situacija od prije par mjeseci kad mi je bas ovo kroz glavu proslo. bila sam fascinirana time koliko konkurencije postoji bilesi i medju bulama koje uce tevhide. naime, jedna moja komsinica, hadzinica, vec onako stara zena vec godinama je glavna bula na tevhidima u mahali i sire i nekako se podrazumijeva da se ona uvijek zove da uci.z1xter wrote:Došlo je vrijeme kada se od islama pravi biznis i izigrava se sa vjerom,sramno
ješta mai stori gođosarajlija80 wrote:Sve je to poteklo od velikih minderasa vlikih muslimana SDA na celu sa vlikim islamskim vodjom bosnjackog corpusa Alijom Izmetbegovicem ...
Ovo se isto pitam..chudjenhe wrote:2 hodza 60 KM za clanovekakavdanakneiskustvu wrote:zna li ko je li stvarno to iznos koji se plaća hodži za maksimalno dva sata koje provede na dženazi
za one koji nisu clanovi, ne znam
i jos ne znam sto uopce angazuju hodze onima koji nisu clanovi niti ih to zanima
shin wrote:Mrsko mi citati sve, ali ja bih da dodam![]()
Hodzama se na kraju dzenaze daje koverta sa parama ''eto obicaj, teba postovati''.
Meni je otac umro 2008. u okolini Mostara. Imamo svoju grobnicu u selu.vjesticanametli wrote:sta je sa ateistima............zna li neko koliki su troskovi...........ne zelim da hoĐŽa prismrdia ni pop
stvarno mi nije jasno zasto im dajete pare za sedmine, mevlude i slicno.........hoĐŽicuuuuuuu oćerajte i voz
kakve su to ucjene ba
Ne nije to kod nas obicaj.ludacha wrote:Mislim da kod katolika nije tako skupo. Kao sto je netko gore rekao, fratar kosta do 100KM, u biti nema cjenik nego kako mu das za misu (barem ovaj nas). Ne znam cijene sanduka, al nije jeftin.
Financijski problem je ako familija nema grobnicu/grobno mjesto, a smrt nastupila iznenada. Tad se najcesce kupuje vec izliven betonski grob koji se polaze u raku, a on kosta oko 1200KM.
Sad je vidim popularno imati trubaca. Me znam posto je on, nisam iz pomodne familije.
Kod nas je obicaj dat stogod za misu, tj dati nesto KM familiji umrloga da se pripomogne valjda, kako ko ima (od 10 do max 50KM sto je rijetkost). Jel ovo obicaj i prilikom dzenaze?