Ne znam samo sta rade moderatori jer je i budali jasno zasto se otvaraju ovakve teme i sve ih otvaraju novi nickovi koji su poslani sa odredjenim ciljem. Zar nije vrijeme da se zabrani novim igracima pokretanje novih tema?! Postaviti odredjene uslove, pa tek onda dati mogucnost otvaranje teme._Sarajka wrote:Ovo tema nekih kolektivnih utjeha ?Srbijanci bosanskohercegovačke Srbe smatraju Srbima prečanima i samo potpuno naivci mogu tvrditi da se vanjska politika drzave Srbije pretvorila u uvazavanje BiH kao cjelovite, jedinstvene i nedjeljive BiH.
Srbi zele godinama nadoknadu teritorije a RS je jedino što je legitimno preostalo od snova velikosrpskih političkih elita.I sad VI ovdje naivno tvrdite kako će se Srbija dobrovoljno odreći RS.Hoće kao što je i RSK i Kosova.Pa ako neki imate teznje spremajte onda neku vremensku nepogodu.To vam je jedina nada.
Na kraju o nekom prosvijetljenju Srba iz RS-a i pobosančivanju najbolje vam u prilog toj nemogućoj činjenici govori srpsko narodno veselje u Bratuncu.Da nemate amneziju ?
Srbija ne priznaje RS?
-
motorola01
#26 Re: Srbija ne priznaje RS?
-
hizo ramidovic
#27 Re: Srbija ne priznaje RS?
ovo sto govoris je svakom iole prisebnom i svjesnom bosancu kristalno jasno. onaj kome to nije jasno ili ko vjeruje u dobronamjernost srbijanske politike prema bih je ili bolestan ili lud, ali normalan definitivno nije._Sarajka wrote:Ovo tema nekih kolektivnih utjeha ?Srbijanci bosanskohercegovačke Srbe smatraju Srbima prečanima i samo potpuno naivci mogu tvrditi da se vanjska politika drzave Srbije pretvorila u uvazavanje BiH kao cjelovite, jedinstvene i nedjeljive BiH.
Srbi zele godinama nadoknadu teritorije a RS je jedino što je legitimno preostalo od snova velikosrpskih političkih elita.I sad VI ovdje naivno tvrdite kako će se Srbija dobrovoljno odreći RS.Hoće kao što je i RSK i Kosova.Pa ako neki imate teznje spremajte onda neku vremensku nepogodu.To vam je jedina nada.
Na kraju o nekom prosvijetljenju Srba iz RS-a i pobosančivanju najbolje vam u prilog toj nemogućoj činjenici govori srpsko narodno veselje u Bratuncu.Da nemate amneziju ?
no, malo sale i sprdacine sa dodikovim podanicima i nebeskom letacima nikad nije naodmet...
- res publica
#28 Re: Srbija ne priznaje RS?
Bravo!_Sarajka wrote:Ovo tema nekih kolektivnih utjeha ?Srbijanci bosanskohercegovačke Srbe smatraju Srbima prečanima i samo potpuno naivci mogu tvrditi da se vanjska politika drzave Srbije pretvorila u uvazavanje BiH kao cjelovite, jedinstvene i nedjeljive BiH.
Da nemate amneziju ?
Čudno je to kako se godinama ponavlja kako Srbija od Garašanina ne mijenja politiku, a onda se iz čista mira počne tvrditi kako je neka nova vlada (Srbije) ipak drugačija.... To prosto ne ide tako.
Srbija je promijenila politiku tako što je povećala ambicije.Više je ne zanima samo RS nego i FBiH. RS je osvojena tvrđava, a FBiH tako pogodna za širenje uticaja. I tu se retorika malo promijenila i prilagodila novoj ambiciji. Malo kritike Banjaluke neće Banjaluku udaljiti od Srbije, već će samo možda ugroziti aktuelnu vlast u RS-u. Ali malo te kritike Banjaluke i malo ljubaznih poruka Sarajevu, približiće Sarajevo Srbiji.
Strategija ostvarivanja uticaja na FBiH je trojaka, po meni.
Prva je naravno politička. Preko RS u srpski zagrljaj su ušli HDZ-ovi, koji apsolutno ništa ne čine da ugroze srpski uticaj u BiH. Uticaj na bošnjačke stranke obavlja se preko institucija BiH u kojima poslednjih godina Srbi odlučuju s kim će koalirati i tako mu omogućiti fotelju. Time je oštrica najvećih bošnjačkih stranaka SDA i SDP-a prema srpskom uticaju otupljena. Skrajnuta je agresivna SBiH, a profilisala se nova SBB.
Druga strategija je ekonomska. I ona počinja sa ulaskom Hrvatske u EU. Tim ulaskom Hrvatska je morala uspostaviti jaku granicu sa BiH, dok Srbija ne mora, pa je cijela BiH otvorena za trgovinske interese Srbije. Tu je ministar Šarović odradio posao, blokirajući hrvatske robe za FBiH koje će logično biti nadomještene robama iz Srbije.
Treća je kulturna i medijska. Nekom će izgledati smiješno, ali nije slučajno što Gile pobjeđuje u "Zvezdama Granda" i što Memo pobjeđuje na "Farmi". Poslije toga srpska medijska industrija uplovljava masovno u BiH, pa dobijemo ogromno posjećen koncert Zvezda granda u Kaknju.
I tu je niz organizacija i udruženja koja djeluju politički isključivo prema Bošnjacima sprječavajući konsolidaciju njihove politike i stvaranje bilo kakvog ozbiljnijeg otpora srpskoj strategiji. Među tim organizacijama ima iskrenih BH patriota, ali dovoljno ješto ih ima mnogo i što su često suprotstavljene međusobno da njihov rad postane beskoristan. Naravno ima i onih koje su na platnom spisku srpskih službi.
Tako da ako se ništa ne promijeni cijela BiH će biti u mnogo većem zagrljaju Beograda nego što je to bila za vrijeme Jugoslavije.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#29 Re: Srbija ne priznaje RS?
ma deste BRE BosanCi 
-
CungaLunga
#30 Re: Srbija ne priznaje RS?
Ovo me svaki put nasmije
Bolna istina lolZajebano je, Drvotošiću, kad se rodiš u Bosni, a veruješ da si veći Srbin od mene koji sam, recimo, rođen u Kraljevu; mora da pizdiš, da dižeš veće hramove i koristiš duži nož kako bi sebi objasnio da si neki qurac u vaskolikom srpstvu, a samo si, Kremenko, običan Bosanac sa severa BiH, uveren da je dovoljno srbnuo da meni, sa ove strane Drine, držiš lekcije o zemlji u kojoj ti nikad nećeš živeti. Znam da je bolno; Luković je Srbijanac, a ti tuki Bosanac, pa još Srbin iz neke pizde materine. It hurts. Znam, i mene boli. Kurac.
- LBVIEW
#31 Re: Srbija ne priznaje RS?
Sta vas briga, fino cete u miru dobiti ono sto niste ratom, za jedno 50 godina, kad budete cinil 15-20% stanovnistva.res publica wrote:Bravo!_Sarajka wrote:Ovo tema nekih kolektivnih utjeha ?Srbijanci bosanskohercegovačke Srbe smatraju Srbima prečanima i samo potpuno naivci mogu tvrditi da se vanjska politika drzave Srbije pretvorila u uvazavanje BiH kao cjelovite, jedinstvene i nedjeljive BiH.
Da nemate amneziju ?
Čudno je to kako se godinama ponavlja kako Srbija od Garašanina ne mijenja politiku, a onda se iz čista mira počne tvrditi kako je neka nova vlada (Srbije) ipak drugačija.... To prosto ne ide tako.
Srbija je promijenila politiku tako što je povećala ambicije.Više je ne zanima samo RS nego i FBiH. RS je osvojena tvrđava, a FBiH tako pogodna za širenje uticaja. I tu se retorika malo promijenila i prilagodila novoj ambiciji. Malo kritike Banjaluke neće Banjaluku udaljiti od Srbije, već će samo možda ugroziti aktuelnu vlast u RS-u. Ali malo te kritike Banjaluke i malo ljubaznih poruka Sarajevu, približiće Sarajevo Srbiji.
Prva je naravno politička. Preko RS u srpski zagrljaj su ušli HDZ-ovi, koji apsolutno ništa ne čine da ugroze srpski uticaj u BiH. Uticaj na bošnjačke stranke obavlja se preko institucija BiH u kojima poslednjih godina Srbi odlučuju s kim će koalirati i tako mu omogućiti fotelju. Time je oštrica najvećih bošnjačkih stranaka SDA i SDP-a prema srpskom uticaju otupljena. Skrajnuta je agresivna SBiH, a profilisala se nova SBB.
Druga strategija je ekonomska. I ona počinja sa ulaskom Hrvatske u EU. Tim ulaskom Hrvatska je morala uspostaviti jaku granicu sa BiH, dok Srbija ne mora, pa je cijela BiH otvorena za trgovinske interese Srbije. Tu je ministar Šarović odradio posao, blokirajući hrvatske robe za FBiH koje će logično biti nadomještene robama iz Srbije.
Treća je kulturna i medijska. Nekom će izgledati smiješno, ali nije slučajno što Gile pobjeđuje u "Zvezdama Granda" i što Memo pobjeđuje na "Farmi". Poslije toga srpska medijska industrija uplovljava masovno u BiH, pa dobijemo ogromno posjećen koncert Zvezda granda u Kaknju.
I tu je niz organizacija i udruženja koja djeluju politički isključivo prema Bošnjacima sprječavajući konsolidaciju njihove politike i stvaranje bilo kakvog ozbiljnijeg otpora srpskoj strategiji. Među tim organizacijama ima iskrenih BH patriota, ali dovoljno ješto ih ima mnogo i što su često suprotstavljene međusobno da njihov rad postane beskoristan. Naravno ima i onih koje su na platnom spisku srpskih službi.
Tako da ako se ništa ne promijeni cijela BiH će biti u mnogo većem zagrljaju Beograda nego što je to bila za vrijeme Jugoslavije.
- CSKA
#32 Re: Srbija ne priznaje RS?
Na stranu ova prepucavanja ko je veci Srbin,zanimljivo je da ces tesko,ali bas TESKO naci porodicu u Srbiji,a da nema neke rodibinske veze sa BiH ili Hrvatskom(o CG da ne govorim)...da nemaju neku tetku,stica itd....preko Drine.
-
Yug
#33 Re: Srbija ne priznaje RS?
Pa ne mozes u danasnjem Sarajevu naci covjeka a da nema familiju u Srbiji ili Crnoj GoriCSKA wrote:Na stranu ova prepucavanja ko je veci Srbin,zanimljivo je da ces tesko,ali bas TESKO naci porodicu u Srbiji,a da nema neke rodibinske veze sa BiH ili Hrvatskom(o CG da ne govorim)...da nemaju neku tetku,stica itd....preko Drine.
- Johnzy
#34 Re: Srbija ne priznaje RS?
Uf, jbt, nisam znao da imamo tako pametne i dugoročne planove koji obuhvataju više pravaca delovanja. Do sada sam stekao utisak da je naša politika (Srbije) za strategiju imala formaciju guske u magli, ali čitajući Klix sam shvatio koliko smo prepredeni, i da ovo što propadamo, to je sve finta. Da vlast i ova stoka zna šta radi, pa ne bismo ni pričali niokakvoj Srbiji i BiH, još bismo bili u Jugoslaviji, gde bi Srbi bili nešto kao što su Prusi u Nemačkoj, ali eto, mi smo imali pakleni plan da se uneredimo, pa sad jedemo i tražimo repete.res publica wrote: Bravo!
Inače ovo za Beograd i Beograđane, ja, kao rođeni Beograđanin, upoznao sam samo jednu osobu kojoj su babe i dede takođe rođeni u Beogradu. Svi ostali su u prvom ili drugom kolenu sa strane, pa tako i ja. Uglavnom su ljudi poreklom iz CG, BiH ili sa Kosova. Čak i oni koji žive u unutrašnjosti, svoje korene vuku najčešće iz Crne Gore i sa Kosova u nekih 6-8 generacija, koliko i ja mogu da nabrojim mojih predaka čije prezime nosim.
*Prusi, u smislu ujedinitelja i stuba Nemačke.
-
muzicar_iz_parka
#35 Re: Srbija ne priznaje RS?
Beograđani kao i Zagrepčani sve van svoje "metropole" smatraju osobama niže vrijednosti, negdje se to izrazuje otvoreno i direktno a negdje indirektno. Naravno u poređenju sa svjetskim metropolama, pa čak i onim evropskim, balkanski velegradovi su p..... dim, ali dok to skontaju vrijedni građani gore pomenuti proće puno vremena.
Otud i postoji određen amonizitet određenih Beograđana prema Srbima iz BiH, smatraju ih manje vrijednima od sebe kao i sve ostalo šta dolazi van granica Begiša.
To je otprilike ovako:

Sarajevo iako manji grad ima sličnih predrasuda prema Sandžaklijama, onima iz istočne Bosne, Krajišnicima, Hercegovcima, a bilo bi još više kad bi grad umjesto seljačkog mentaliteta koji je uvijek preovladavao imao neki kulturni i manje krkanski tj. bila veća razlika između došljaka i domaćih.
Otud i postoji određen amonizitet određenih Beograđana prema Srbima iz BiH, smatraju ih manje vrijednima od sebe kao i sve ostalo šta dolazi van granica Begiša.
To je otprilike ovako:

Sarajevo iako manji grad ima sličnih predrasuda prema Sandžaklijama, onima iz istočne Bosne, Krajišnicima, Hercegovcima, a bilo bi još više kad bi grad umjesto seljačkog mentaliteta koji je uvijek preovladavao imao neki kulturni i manje krkanski tj. bila veća razlika između došljaka i domaćih.
- mO k3
#36 Re: Srbija ne priznaje RS?
Ma svi su bre oni BosanciCSKA wrote:Na stranu ova prepucavanja ko je veci Srbin,zanimljivo je da ces tesko,ali bas TESKO naci porodicu u Srbiji,a da nema neke rodibinske veze sa BiH ili Hrvatskom(o CG da ne govorim)...da nemaju neku tetku,stica itd....preko Drine.
-
hizo ramidovic
#37 Re: Srbija ne priznaje RS?
to sto mozda propadate na unutrasnjem planu ne znaci da se u odnosu prema bih nesto promijenilo u zadnjih 100 godina. zelja za tudjom zemljom, otimacina, pljackanje, protjerivanje, etničko ciscenje, paljevine, klanje, ubijanje, silovanje, masovne grobnice, genocid itd u raznim oblicima i na razne nacine...Johnzy wrote:
Uf, jbt, nisam znao da imamo tako pametne i dugoročne planove koji obuhvataju više pravaca delovanja. Do sada sam stekao utisak da je naša politika (Srbije) za strategiju imala formaciju guske u magli, ali čitajući Klix sam shvatio koliko smo prepredeni, i da ovo što propadamo, to je sve finta. Da vlast i ova stoka zna šta radi, pa ne bismo ni pričali niokakvoj Srbiji i BiH, još bismo bili u Jugoslaviji, gde bi Srbi bili nešto kao što su Prusi u Nemačkoj, ali eto, mi smo imali pakleni plan da se uneredimo, pa sad jedemo i tražimo repete.
Inače ovo za Beograd i Beograđane, ja, kao rođeni Beograđanin, upoznao sam samo jednu osobu kojoj su babe i dede takođe rođeni u Beogradu. Svi ostali su u prvom ili drugom kolenu sa strane, pa tako i ja. Uglavnom su ljudi poreklom iz CG, BiH ili sa Kosova. Čak i oni koji žive u unutrašnjosti, svoje korene vuku najčešće iz Crne Gore i sa Kosova u nekih 6-8 generacija, koliko i ja mogu da nabrojim mojih predaka čije prezime nosim.
*Prusi, u smislu ujedinitelja i stuba Nemačke.
evo nesto najnovije, stravicno, jos jedan podsjetnik komsijske politike o kojoj se govori: http://www.klix.ba/vijesti/bih/kod-prij ... /130906079
- Johnzy
#38 Re: Srbija ne priznaje RS?
Ma malo je to labavo, imamo tako pametne planove kako zavladati BiH, a ovamo nas ima sve manje i manje, propadamo materijalno i duhovno, ali zato imamo Plan.hizo ramidovic wrote: to sto mozda propadate na unutrasnjem planu ne znaci da se u odnosu prema bih nesto promijenilo u zadnjih 100 godina. zelja za tudjom zemljom, otimacina, pljackanje, protjerivanje, etničko ciscenje, paljevine, klanje, ubijanje, silovanje, masovne grobnice, genocid itd u raznim oblicima i na razne nacine...
Tiha jeza... Šta reći, posle svih onih masovnih grobnica, najcrnje je što ovo čak i nije iznenađenje, jer toliko ima nestalih. Užas i sramota! Barem će porodice čiji se najmiliji nalaze u ovim grobnicama moći da konačno nađu razrešenje.hizo ramidovic wrote:evo nesto najnovije, stravicno, jos jedan podsjetnik komsijske politike o kojoj se govori: http://www.klix.ba/vijesti/bih/kod-prij ... /130906079
- Seffer
#39 Re: Srbija ne priznaje RS?
AFERIM!!!!
res publica wrote:Bravo!_Sarajka wrote:Ovo tema nekih kolektivnih utjeha ?Srbijanci bosanskohercegovačke Srbe smatraju Srbima prečanima i samo potpuno naivci mogu tvrditi da se vanjska politika drzave Srbije pretvorila u uvazavanje BiH kao cjelovite, jedinstvene i nedjeljive BiH.
Da nemate amneziju ?
- DoZeN
#40 Re: Srbija ne priznaje RS?
da nije bilo bosanskih srba nikada ne bi Nikolic dosao na vlast u Srbiji,koji sada imaju pravo glasa u Srbiji.
Bosanski Srbi preko Mome Mandica i desetine drugih u Srbiji su mnogo jaki i imaju utjecaj u politiku Srbije.
Dodik tu nije bitan,on i onako ide silaznom putanjom,Nikolic i Vucic znaju gdje je "crvena linija" i ne misim da ce se ikada Srbija odreci RS,neda to ni SPC
i onako u Srbiji je "sjasi Kurta da uzjasi Murta"
Bosanski Srbi preko Mome Mandica i desetine drugih u Srbiji su mnogo jaki i imaju utjecaj u politiku Srbije.
Dodik tu nije bitan,on i onako ide silaznom putanjom,Nikolic i Vucic znaju gdje je "crvena linija" i ne misim da ce se ikada Srbija odreci RS,neda to ni SPC
i onako u Srbiji je "sjasi Kurta da uzjasi Murta"
- CSKA
#41 Re: Srbija ne priznaje RS?
O tome da ne pricam tek.Yug wrote:Pa ne mozes u danasnjem Sarajevu naci covjeka a da nema familiju u Srbiji ili Crnoj GoriCSKA wrote:Na stranu ova prepucavanja ko je veci Srbin,zanimljivo je da ces tesko,ali bas TESKO naci porodicu u Srbiji,a da nema neke rodibinske veze sa BiH ili Hrvatskom(o CG da ne govorim)...da nemaju neku tetku,stica itd....preko Drine.
Beograd je 1900.god imao 70 000 stanovnika.A na kraju tog vijeka,nesluzbeno preko dva miliona.mO k3 wrote:Ma svi su bre oni BosanciCSKA wrote:Na stranu ova prepucavanja ko je veci Srbin,zanimljivo je da ces tesko,ali bas TESKO naci porodicu u Srbiji,a da nema neke rodibinske veze sa BiH ili Hrvatskom(o CG da ne govorim)...da nemaju neku tetku,stica itd....preko Drine.
Morao je to neko popuniti
-
hizo ramidovic
#42 Re: Srbija ne priznaje RS?
opet mijesas kruske i jabuke: unutrasnji problemi srbije su jedan par a njen odnos prema bih sasvim drugi par cipela.Johnzy wrote:Ma malo je to labavo, imamo tako pametne planove kako zavladati BiH, a ovamo nas ima sve manje i manje, propadamo materijalno i duhovno, ali zato imamo Plan.hizo ramidovic wrote: to sto mozda propadate na unutrasnjem planu ne znaci da se u odnosu prema bih nesto promijenilo u zadnjih 100 godina. zelja za tudjom zemljom, otimacina, pljackanje, protjerivanje, etničko ciscenje, paljevine, klanje, ubijanje, silovanje, masovne grobnice, genocid itd u raznim oblicima i na razne nacine...
a drugo, ti ili si suvise mlad ili si se pravis malo naivan, ali ovdje nema djeteta koje nije culo za memorandume SANU ili za 'strateske ciljeve srpskog naroda u bih' javno obznanjenih u januaru 1992.
i na kraju, i nas ovamo ima manje, ali iz drugih razloga (vidi link u mom prethodnom postu) u odnosu na vas tamo...
- Johnzy
#43 Re: Srbija ne priznaje RS?
Ne mešam, nego mislim da je za zemlju koja je izgubila sve ratove koje je povela i koja gubi svaku bitku kako na spoljnom tako i na unutrašnjem planu malo čudno da ima jako kompleksan plan kako da zavlada susednom zemljom, a nema neka jednostavnija rešenja za unutrašnje probleme. A da ne pominjem kako nismo u stanju da sačuvamo ni "srce". Nemoj pogrešno da me shvatiš, ovo nije nikakav pokušaj da bilo šta relativizujem, ni skoriju i malo dalju prošlost, ni eventualnu budućnost, ali mislim da je trenutno, a i uopšte, Srbija nema nikakav plan. Nego jednostavno, guske kroz maglu.hizo ramidovic wrote: opet mijesas kruske i jabuke: unutrasnji problemi srbije su jedan par a njen odnos prema bih sasvim drugi par cipela.
a drugo, ti ili si suvise mlad ili si se pravis malo naivan, ali ovdje nema djeteta koje nije culo za memorandume SANU ili za 'strateske ciljeve srpskog naroda u bih' javno obznanjenih u januaru 1992.
i na kraju, i nas ovamo ima manje, ali iz drugih razloga (vidi link u mom prethodnom postu) u odnosu na vas tamo...
- zambaklija
#44 Re: Srbija ne priznaje RS?
ja njima niš nevjerujem i tek ću možda i eventualno početi da ih gledam kao ljude kada otvoreno budu rekli:
-da izvršili smo agresiju na BiH
-da pomagali smo vojno isključivo bosanske srbe
-da slali smo dobrovoljce da vas kolju i pljačkaju
-da činili smo ratne zločine
-da sve je koordinirano iz generalštaba VS
ali pošto se to neće nikada desiti ...
-da izvršili smo agresiju na BiH
-da pomagali smo vojno isključivo bosanske srbe
-da slali smo dobrovoljce da vas kolju i pljačkaju
-da činili smo ratne zločine
-da sve je koordinirano iz generalštaba VS
ali pošto se to neće nikada desiti ...
- res publica
#45 Re: Srbija ne priznaje RS?
Eh, nećemo se zavaravati. Uvijek ste imali takve planove od početka 19. vijeka.Johnzy wrote: Uf, jbt, nisam znao da imamo tako pametne i dugoročne planove koji obuhvataju više pravaca delovanja. Do sada sam stekao utisak da je naša politika (Srbije) za strategiju imala formaciju guske u magli, ali čitajući Klix sam shvatio koliko smo prepredeni, i da ovo što propadamo, to je sve finta. Da vlast i ova stoka zna šta radi, pa ne bismo ni pričali niokakvoj Srbiji i BiH, još bismo bili u Jugoslaviji, gde bi Srbi bili nešto kao što su Prusi u Nemačkoj, ali eto, mi smo imali pakleni plan da se uneredimo, pa sad jedemo i tražimo repete.
Primjera radi, znalo se da srpski nacionalizam ruši Jugoslaviju, a opet je u toj Jugoslaviji bio najizraženiji i prvi je postao agresivan. A opet Srbija se početkom krize devedesetih predstavljala kao čuvar Jugoslavije. Znači, ipak to je lukava politika stvaranja veće države Srbije od one koju je ostavio AVNOJ.
To što propadate je stvar osionosti i korumpiranosti vaših političara, a ne manjka dobre osmišljenosti planova.
- res publica
#46 Re: Srbija ne priznaje RS?
Stvar je u tome što unutrašnji problemi Srbije ne utiču na njeno djelovanje u regiji. Narod jeste u bijedi, ali institucije na koje se oslanja politika iznad su te bijede. To su službe bezbjednosti, SPC, SANU.Johnzy wrote: Ne mešam, nego mislim da je za zemlju koja je izgubila sve ratove koje je povela i koja gubi svaku bitku kako na spoljnom tako i na unutrašnjem planu malo čudno da ima jako kompleksan plan kako da zavlada susednom zemljom, a nema neka jednostavnija rešenja za unutrašnje probleme. A da ne pominjem kako nismo u stanju da sačuvamo ni "srce". Nemoj pogrešno da me shvatiš, ovo nije nikakav pokušaj da bilo šta relativizujem, ni skoriju i malo dalju prošlost, ni eventualnu budućnost, ali mislim da je trenutno, a i uopšte, Srbija nema nikakav plan. Nego jednostavno, guske kroz maglu.
Čak i porazi koji su evidetni, kad se pogledaju njihovi efekti, ukazuju na to koliko je ta politika žilava i životna. Zbog toga što poraz nije doveo do takvih efekata da prestane uticaj Srbije na države regije. Znači, dobro osmišljena politika dovela je do amortizacije poraza i do reviltalizacije uticaja, posebno na BiH i CG, a zatim na Kosovo, pa čak i na Hrvatsku.
- hornet
#47 Re: Srbija ne priznaje RS?
Nije tacno.Yug wrote:Pa ne mozes u danasnjem Sarajevu naci covjeka a da nema familiju u Srbiji ili Crnoj GoriCSKA wrote:Na stranu ova prepucavanja ko je veci Srbin,zanimljivo je da ces tesko,ali bas TESKO naci porodicu u Srbiji,a da nema neke rodibinske veze sa BiH ili Hrvatskom(o CG da ne govorim)...da nemaju neku tetku,stica itd....preko Drine.
- sarajlija_ba
#48 Re: Srbija ne priznaje RS?
_Sarajka wrote:Ovo tema nekih kolektivnih utjeha ?Srbijanci bosanskohercegovačke Srbe smatraju Srbima prečanima i samo potpuno naivci mogu tvrditi da se vanjska politika drzave Srbije pretvorila u uvazavanje BiH kao cjelovite, jedinstvene i nedjeljive BiH.
- Johnzy
#49 Re: Srbija ne priznaje RS?
Pa ove tri organizacije slobodno mogu da se podvedu pod jednu, a to je služba. Jeste služba moćna, ali sumnjam da je toliko moćna. Njoj je više cilj, po meni, da se ne ide napred jer samo u ovom stanju mogu da love u mutnom i da kradu. Ne verujem da služba ima viši cilj. Inače, novi ministar vojni dolazi iz BIA-e, tako da je sada i vojska u službinim rukama. Biće interesantno videti šta će se tu dešavati sa obnovljenim kadrom, koji je koliko-toliko profesionalan kada je Tadić popenzionisao stare generale i postavio Ponoša.res publica wrote:Stvar je u tome što unutrašnji problemi Srbije ne utiču na njeno djelovanje u regiji. Narod jeste u bijedi, ali institucije na koje se oslanja politika iznad su te bijede. To su službe bezbjednosti, SPC, SANU.
Čak i porazi koji su evidetni, kad se pogledaju njihovi efekti, ukazuju na to koliko je ta politika žilava i životna. Zbog toga što poraz nije doveo do takvih efekata da prestane uticaj Srbije na države regije. Znači, dobro osmišljena politika dovela je do amortizacije poraza i do reviltalizacije uticaja, posebno na BiH i CG, a zatim na Kosovo, pa čak i na Hrvatsku.
- Havatar
#50 Re: Srbija ne priznaje RS?
Pokretac ove teme je u zabludi posto to sto u Beogradu Srbe iz Bosne nazivaju Bosancima ne znaci da oni nisu nacionalisti nego sasvim suprotno . Evo da objasnim na koji nacin: To kad nekog Srbina iz Bosne nazovu Bosancem je najblazi oblik na koji vrijedjaju njih. Malo jaci oblik na koji ih vrijedjaju jeste onaj iz federacije ili onaj koji ima veze sa federacijom aludirajuci da je musliman. Najgori oblik na koji ih vrijedjaju su nazivajuci ih balijama i psujuci him balijsku majku tako da to nije nikakav dokaz da su oni manje nacionalisti nego suprotno da kad hoce nekog da uvrijede nazivaju ga Bosancem , balijom , muslimanom sto je najveci dokaz mrznje i sovinizma prema prvo svima iz Bosne a posebno prema Bosnjacima kao naciji ili prema svim muslimanima koji zive u Bosni bez obzira na naciju. Drugi dokaz da to nije pokazatelj da oni nisu nacionalisti je taj sto 90 % tih koji Srbe iz Bih nazivaju Bosancima su za pripajanje Srpske Srbiji i to je zato sto u Srbiji medju narodom , politicarima , analiticarima, intelektualcima i svima drugim postoji konsenzus da Srpska treba da bude kompenzacija za Kosovo i broj onih koji nisu za to medju Srbima je isti kao i broj onih koji ne nazivaju Natasu Kandic kurvom. Sto se tice promjene politike Srbije prema Bosni ili prema Bosnjacima i tu je pokretac teme u zabludi posto u Srbiji u zadnjih 100 godina postoji kontinuitet u poitici prema Bosnjacima i u politici prema Bosni i to je nesto sto se ne mijenja.