Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dino_noDi

#26 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Dino_noDi »

Ako te zena voli, uzet ce tvoje prezime tj. jedva ce cekati pa da je i Guzonic a nece glumiti nesto. :!:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#27 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Nikada ne bih zeni dopustio da zadrzi SAMO svoje prezime... Ako zeli imati duplo prezime, ok, ali da joj ostane njeno, to nema teoretske sanse, pa zovite to kako hocete...
Bancho

#28 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Bancho »

Dodavanje muzevog prezimena pored svoga mi je cisto preseravanje, iil ostavi svoje ili uzmi od muza...'ta glumis :-D
leo karan

#29 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by leo karan »

kod nas BiH obicaj je da zena uzme muzevo

ah pardon, pitanje je bilo kakav je slucaj u svijetu...
u evropi vecinom je isti takav obicaj, od cro, slo preko austije pa dalje...
say_cheese

#30 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by say_cheese »

JOINT_1921 wrote:Nikada ne bih zeni dopustio da zadrzi SAMO svoje prezime...Ako zeli imati duplo prezime, ok, ali da joj ostane njeno, to nema teoretske sanse, pa zovite to kako hocete...
Bice veselo kad tvoja 'bivsa' bude sklapala drugi brak, pa onda ima tri prezimena. A cula sam, da ih ima i sa multiple brakovima, pa ce joj trebati extra large licna sa metar prostora za potpis :D
MedenoSrce

#31 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

JOINT_1921 wrote:Nikada ne bih zeni dopustio da zadrzi SAMO svoje prezime... Ako zeli imati duplo prezime, ok, ali da joj ostane njeno, to nema teoretske sanse, pa zovite to kako hocete...

on ne bi dopustio :lol: srce slatko, sve go princip pa nisi joj staratelj da joj nesto dopustas
JOINT_1921

#32 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

:lol: Nece se ni udati za mene onda :D Ako imam svoje razloge za to, morat ce to ispuniti jer su i logicni, namecu se sami po sebi definicijom braka, ne bukvalno, ali sustinski da...

U braku ne mogu postojati 2 jaca clana, jedan uvijek mora biti slabiji, u onom braku gdje je zena zadrzala SAMO svoje prezime ona je tu jaci clan a muskarac je tu sigurno iz nekog interesa ili je placi-pi*ka... Brak je kompromis, naravno, ali ima puno puno slucajeva gdje mora postojati dominantna strana koja ce reci konacnu presudu... Gdje to nije tako, gdje oboje misle da su pametniji i bolji od drugog, brak ce vrlo vjerovatno kad tad puci...
MedenoSrce

#33 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

JOINT_1921 wrote::lol: Nece se ni udati za mene onda :D
ne mora se udavati, zivite u vanbracnoj zajednici nije se obaveza vjencavati
JOINT_1921

#34 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Gluho i coravo bilo...
Baby Jane

#35 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Baby Jane »

JOINT_1921 wrote::lol: Nece se ni udati za mene onda :D Ako imam svoje razloge za to, morat ce to ispuniti jer su i logicni, namecu se sami po sebi definicijom braka, ne bukvalno, ali sustinski da...

U braku ne mogu postojati 2 jaca clana, jedan uvijek mora biti slabiji, u onom braku gdje je zena zadrzala SAMO svoje prezime ona je tu jaci clan a muskarac je tu sigurno iz nekog interesa ili je placi-pi*ka... Brak je kompromis, naravno, ali ima puno puno slucajeva gdje mora postojati dominantna strana koja ce reci konacnu presudu... Gdje to nije tako, gdje oboje misle da su pametniji i bolji od drugog, brak ce vrlo vjerovatno kad tad puci...
Cuj, ja sam poprilicno tolerantna osoba i postujem misljenja i principe drugih ljudi, ali... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
JOINT_1921

#36 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

:lol: :lol: :lol: :nasolji1:
ultima_palabra

#37 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by ultima_palabra »

JOINT_1921 wrote::lol: Nece se ni udati za mene onda :D Ako imam svoje razloge za to, morat ce to ispuniti jer su i logicni, namecu se sami po sebi definicijom braka, ne bukvalno, ali sustinski da...

Naravno da mogu postojati... prepustiš ženi odlučivanje u 90% stvari kao što su te gluposti sa prezimenom, a sebi ostaviš 10% odluka... ali onih najbitnijih :mrgreen:

To ti je recept od mog starog... ne mora se zajebavati oko gluposti koje ga ne zanimaju, stara je vazda zadovoljna (jer odlučuje o stvarima koje su po njoj vrlo bitne), a on se može posvetiti bitnim stvarima :-D
JOINT_1921

#38 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Slazem se i ja sa tim... Samo mi je apsolutno retardirano i nepotrebno biti u braku sa nekim a da imate razlicita prezimena, to mi je nonsens'... Nek ona bira zavjese, jastucnice, tip deterdzenta za ves i za sudje, boju namjestaja, vrstu soljica za kafu, serpe, i slicne gluposti...
MedenoSrce

#39 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

ultima_palabra wrote:
JOINT_1921 wrote:stara je vazda zadovoljna (jer odlučuje o stvarima koje su po njoj vrlo bitne), a on se može posvetiti bitnim stvarima :-D

stari neki mudar chikica za razliku od jointa :mrgreen:

prezime je formalnost ... nonsens je biti u braku s nekim s kim osim zajednicki stecene imovine i prezimena nemas zajednicko nista
graue_maus

#40 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by graue_maus »

MedenoSrce wrote:
JOINT_1921 wrote::lol: Nece se ni udati za mene onda :D
ne mora se udavati, zivite u vanbracnoj zajednici nije se obaveza vjencavati
:roll: vanbracna zajednica nije vjerski kompatibilna .........
MedenoSrce

#41 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

vanbracna zajednica pred zakonom BiH a moze ih kakav sejh serijatski vjencati :wink: :mrgreen:
JOINT_1921

#42 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Nije prezime formalnost... Iz te gluposti oko razlicitog prezimena bracnih drugova ide 100 prijekih pogleda, pitanja, zapitkivanja, nerviranja, itd. a nema apsolutno ni jednog razloga da samo sebi ne doda muzevo prezime... To, o cemu ti pricas, nije tema, pa i ne vidim potrebu da razvijas temu u tom smijeru...
ultima_palabra

#43 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by ultima_palabra »

MedenoSrce wrote:

prezime je formalnost ... nonsens je biti u braku s nekim s kim osim zajednicki stecene imovine i prezimena nemas zajednicko nista
Što sam stariji, sve mu se više divim :mrgreen:

Zavisi sve od prioriteta... neko želi da ga okolina doživljava kao gazdu u braku, a u stvarnosti mu žena udara pečat kad treba preći prag :oops:
graue_maus

#44 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by graue_maus »

MedenoSrce wrote:vanbracna zajednica pred zakonom BiH a moze ih kakav sejh serijatski vjencati :wink: :mrgreen:
:saveta: e to je druga stvar ..........mislim da se u saudiji i mozes samo serijatski vjencat , nema tog opstinskog ...........
JOINT_1921

#45 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

ultima_palabra wrote:
MedenoSrce wrote:

Što sam stariji, sve mu se više divim :mrgreen:

Zavisi sve od prioriteta... neko želi da ga okolina doživljava kao gazdu u braku, a u stvarnosti mu žena udara pečat kad treba preći prag :oops:
Pa dodju na utakmicu i psuju Adilovicu, Jamaku, Stanicu i Svraki... :lol:
ultima_palabra

#46 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by ultima_palabra »

JOINT_1921 wrote:Pa dodju na utakmicu i psuju Adilovicu, Jamaku, Stanicu i Svraki... :lol:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
MedenoSrce

#47 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

JOINT_1921 wrote:Nije prezime formalnost... Iz te gluposti oko razlicitog prezimena bracnih drugova ide 100 prijekih pogleda, pitanja, zapitkivanja, nerviranja, itd. a nema apsolutno ni jednog razloga da samo sebi ne doda muzevo prezime... To, o cemu ti pricas, nije tema, pa i ne vidim potrebu da razvijas temu u tom smijeru...
pa fino kazes "necu da me okolina smatra shonjom, papucarem i da mi se smiju iza ledja zbog prezimena" i mirna Bosna, a ne "apsolutno retardirano i nepotrebno biti u braku sa nekim a da imate razlicita prezimena, to mi je nonsens"
Šveđanin

Post by Šveđanin »

Skoro se jedan Švedo ženio za jednu djevojku iz Sandžaka i momčina uzeo ženino prezime. Kaže autentično je, zanimljivo, sviđa mu se. :D Sve bi bilo ok da prezime nije ono čisto hard core sandžačko, plus Švedo ga ne zna pravilno ni izgovoriti. :lol:

A famElija na čelu sa ponosnim ocem se samo fino osmjehuje, ali zato kad su sina ženili bukvalno terorisali mladu da prihvati njihovo prezime.. :oops: :lol:
JOINT_1921

#49 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Nepotrebno (i retardirano) je biti sa razlicitim prezimenima, ako si vec u braku, jer samo sebi navaljujes pitanja, nerviranja, ogovaranja, itd. i na to sam mislio i to mi je nonsens...
malsal

#50 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by malsal »

-----------
Ne kontam je'l ti ovo ozbiljno ili ? Jedan uvijek mora biti slabiji ?? Stvarno bi volio da se zaljubis u zrelu i jaku zenu koja zna sta zeli pa da vidis kako mora "jedan" (predpostavljam ona a ne ti ??) biti slabiji...
Post Reply