Downsizing kako, zašto i iskustva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Emir92
#26 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
pogledaj te o 5:50 Kia Rio test gdje su pokusali postici potrosnju po specifikacijama 
-
staradis
#27 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Poznata americka
There is no replacement for displacement
Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
There is no replacement for displacement
- Maystor
#28 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
e jesi našo temu ... gdje ćeš bosancu o downsizingu!AdnanSA wrote:Mnogi su proizvođaći izbacili na tržište nove motor što benzince što dizele sa malim zapreminama i obavezno turbom, kompresorom ili čak kombinacijom oba. Kako to funkcioniše u praksi? Troše li manje od većih iste snage, kako idu i što je najvažnije za nas konzumente šta je sa trajnošću. Ono što sam ja upratio prateći testove pojedinih magazina je da nijedan od tih motora ne troši kako je obećano. Svi troše mnogo više a ako se malo više stisnu troše čak i više nego veliki motori.
Moje lično iskustvo sa PSA 1,6 dizelom ugrađenim u Mazdu 3 i nije osobito dobro. Potrošnja gradske vožnje oko 6,5 litara a na otvorenom ne manje od 5 litara iako vozim veoma štedljivo i mekano. Nedostatak obrtnog momenta pri skroz malim obrtajima. U drugoj brzini i ne pomišljati da se brže krene. Od 1000 obrtaja do 1750 kada će povući sasvim fino će proći cijela viječnost. Škoda Fabia SDI to radi mnogo uvjerljivije. Vjerujem da neki 2.0 HDi od 110 KS troši isto a ide jednako dobro ,pri malim obrtajima puno bolje a trajeće sigurno puno duže. Prijatelj koji ima Alfu Romeo Đulijetu sa 1,6 JTD motorom mi je pričao da auto jedva krene sa 4 osobe unutra prvom ako je uzbrdica malo veća. Mislio sam da preuveličava stvar ali sada vidim da je bio u pravu.
Interesantno je da Mazda sa novom trojkom ide u sasvim drugom smjeru.
Benzinci 1,5 100 ks, 2,0 120 Ks i 2,0 160 KS. Nigdje turba na vidiku a snaga ovoga iz 2,0 120 KS. Back to 1987. Biće interesantno vidjeti koliko će oni trošiti u praksi i koliko će trajati.
Kakva su vaša iskustva? vozi li neko 1,2 TSI i slične motoriće?
ja lično podržavam sve tehnologije koje vode očuvanju životne sredine, start-stop, downsizing, hibridna, električna vozila itd. Neki dan kupim jedan hrvatski autočasopis (sranje nekakvo, ne znam ni kako se zove) u kojem savjetuju vozačima da poskidaju DPF filtere sa svojih auta i daju im upute kako da to urade !? Strašno.
Ne znam koje ti je godišta ta Mazda, ja imam isti motor grupacije PSA, zadnja verzija 1.6 - 115 KS i moje iskustvo je sasvim suprotno. Moment od 270 Nm u autu kompaktne klase je sasvim dovoljan za normalnu vožnju. Potrošnja na otvorenoj cesti (tipa Sarajevo - more) 3,5 l/100 km (može preći 4 ako odrapiš dva sata na granici sa upaljenim motorom, ali 5 nisam uspio nabiti još nikada). Turbo rupa postoji evidentno i po mom subjektivnom utisku osjetno je izraženija nego kod npr. (sada već stare) octavie 1.9 TDI. Navikneš se i na to, nije strašno.
U malom gradskom autu imam 1.2 htp sa 70KS (VW grupacija) i šta da ti kažem - ne sviđa mi se zvuk i podrhtavanje trocilindraša, ali je potrošnja bolja nego kod motora 1.4 slične snage kojeg sam imao prilike voziti ranije.
- mayab
#29 Re: Downsizing kao zašto i iskustva
Potpuno se slazem sa ovom konstatacijom, i to ce i u buducnosti biti sve vise tako, a nam ovde ko nam je kriv kad smo jadni!goran16v wrote:Neko je pomenuo test mazde 323 DITD, ja pocesto vozim 2002. godina 323F sa 2,0 DITD motorom presla nekih 90k km, jos uvijek jedan vlasnik koji ju je kupio novu tako da nije do motora, mozda sam subjektivan ali taj taj motor je na mene ostavio losiji utisak nego 10 KS slabiji TDI od 90 KS.
Neko je pomenuo downsizing i dugovjecnost, laicki mogu predpostaviti da su ti motori dimenzionirani za one koji ce kupovati nova auta i koji ce ici bez problema u nekom normalnom zivotnom vijeku, a ne za nas koji cemo kupovati 10 -12 god stara "nova" kola sa 200 - 300k km na satu da ih vozimo narednih 5 - 7- 10 god pa da ih takva vrsta dugovjecnosti interesuje.
Moja iskustva sa downsizingom su sljedeca:vozio sam "cuveni" 1.2 HTP sa 64 KS u fabiji, sada sam na 1.2 TSI sa 105 KS u vecem i tezem autu, sa puno sirim gumama, kao prvo, sa 105 KS auto ide puuuno bolje, a pri tome ne trosi ni kap vise nego HTP, cak stavise, potrosnja je zapravo manja, cak i vise od litre na 100 km
- Maystor
#30 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
znao sam koliko će ovdašnjim vozačima biti zanimljiva tema o downsizingu
za one koji misle da downsizing ne može biti uzbudljiv, ovaj 1.6 litarski motorić razvija 300 konja

i zajedno sa dva elektromotora po 60 daje ukupnih 420 KS za Toyota Yaris Hybrid-R (koncept).

za one koji misle da downsizing ne može biti uzbudljiv, ovaj 1.6 litarski motorić razvija 300 konja

i zajedno sa dva elektromotora po 60 daje ukupnih 420 KS za Toyota Yaris Hybrid-R (koncept).

-
goran16v
#31 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Takav downsizing je itekako uzbudljiv ali mu je i cijena jos uzbudljivija da je nekako prestao biti interesantan! 
-
Tuzla111
#32 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
ma to su gluposti, mucis sebe, mucis auto tj motor.
Najbolje je imati neki umjereni motor, sa dovoljno snage da potegne bez problema a potrosnja nece biti mnogo veca jer se ne ''muci'' sa tezinom auta u odnosu na snagu.
Najbolje je imati neki umjereni motor, sa dovoljno snage da potegne bez problema a potrosnja nece biti mnogo veca jer se ne ''muci'' sa tezinom auta u odnosu na snagu.
-
staradis
#33 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Ma auta su potrosna roba za 10-15 godina imati cemo jako mali broj polovnjaka
- Maystor
#34 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
evo još malo downsizinga, 1,5 litarski trocilindraš u bmw-u i8, 230 konja +130 elektromotor

skulptura!

skulptura!
- basicm
#35 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Ne bih ga ni pogledao da jos uvijek postoji sestak 3.0 bez turba sa istom snagom.
-
citroen xm
#36 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Fakat.
Sranje pa na kvadrat. Još ako se navodi o prednjoj vuči kod pojedinih modela potvrde kao tačni, bjaži ba. Za mene je prednja vuča zakon, ali pljuvanje po tradiciji mi je ogavno.
Sranje pa na kvadrat. Još ako se navodi o prednjoj vuči kod pojedinih modela potvrde kao tačni, bjaži ba. Za mene je prednja vuča zakon, ali pljuvanje po tradiciji mi je ogavno.
-
direstraits0078
#37 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Nedavno sam imao priliku probati novu Mazdu 6 (limuzinu) sa 2.2 Bi-turbo dizelom s 150 KS. Sjeo u auto s hladnim motorom, presao 37 km voznje na otvorenom (Vmax mi je bio 100-110, ogranicenje 80), par km gradske gdje sam imao zeleni val, ponistio BC prije voznje. Rezultat: 4.6 L/100 km. Kontam, ne bi manje ni sa svojim 1.5 dCi sa 110 KS. Hajd rekoh bas da probam. Motor zagrijan, ponistim BC, odvezem identicnu dionicu, jos pokusavajuci da vozim sto mogu ekonomicnije i rezultat je bio: 5.6 L/100 km. Da ne govorim da je Mazda imala vece i sire tockove i da je motor nerazradjen, presla 1200 km, novo auto. A ista klasa vozila, otprilike ista masa, moje vozilo razradjeno, sve ispravno itd. 
-
staradis
#38 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
tako ce se i ponasati sa redovnim servisima u zemlji prvog svijeta do nekih 120-150 000 i onda ce ga ili baciti ili poslati vamo. Kao prvi korisnik ne bih imao nista protiv ali nikad polovan.direstraits0078 wrote:Nedavno sam imao priliku probati novu Mazdu 6 (limuzinu) sa 2.2 Bi-turbo dizelom s 150 KS. Sjeo u auto s hladnim motorom, presao 37 km voznje na otvorenom (Vmax mi je bio 100-110, ogranicenje 80), par km gradske gdje sam imao zeleni val, ponistio BC prije voznje. Rezultat: 4.6 L/100 km. Kontam, ne bi manje ni sa svojim 1.5 dCi sa 110 KS. Hajd rekoh bas da probam. Motor zagrijan, ponistim BC, odvezem identicnu dionicu, jos pokusavajuci da vozim sto mogu ekonomicnije i rezultat je bio: 5.6 L/100 km. Da ne govorim da je Mazda imala vece i sire tockove i da je motor nerazradjen, presla 1200 km, novo auto. A ista klasa vozila, otprilike ista masa, moje vozilo razradjeno, sve ispravno itd.
- Maystor
#39 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
basicm, citroenxm, upravo sam primio informaciju da su se u bmw-u i toyoti strašno nasekirali kad su čuli šta vas dvojica mislite o njihovim planovima za budućnost.
- Maystor
#40 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
imam par pitanja za tebe, nije provokacija:direstraits0078 wrote:Nedavno sam imao priliku probati novu Mazdu 6 (limuzinu) sa 2.2 Bi-turbo dizelom s 150 KS. Sjeo u auto s hladnim motorom, presao 37 km voznje na otvorenom (Vmax mi je bio 100-110, ogranicenje 80), par km gradske gdje sam imao zeleni val, ponistio BC prije voznje. Rezultat: 4.6 L/100 km. Kontam, ne bi manje ni sa svojim 1.5 dCi sa 110 KS. Hajd rekoh bas da probam. Motor zagrijan, ponistim BC, odvezem identicnu dionicu, jos pokusavajuci da vozim sto mogu ekonomicnije i rezultat je bio: 5.6 L/100 km. Da ne govorim da je Mazda imala vece i sire tockove i da je motor nerazradjen, presla 1200 km, novo auto. A ista klasa vozila, otprilike ista masa, moje vozilo razradjeno, sve ispravno itd.
- je li to bio skyactiv motor u mazdi?
- koje to auto u klasi mazde 6 ima 1.5 dCi 110?
Vjerujem ti sve što kažeš, ali ne zaboravi jednu stvar: ma koliko se ti trudio, nemoguće je ponoviti dvaput isti režim vožnje.
-
citroen xm
#41 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Ma mene lično ne interesuju kao marke pa se ni ja ne brinem za njih. Mogu da propadnu ili da postanu proizvođači svemirskih brodova, meni svejedno.
Samo što ovim nekim potezima mogu izgubiti ogroman broj mušterija.
- johntra
#42 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
evo, ja ću ti odgovoriti...Maystor wrote:imam par pitanja za tebe, nije provokacija:direstraits0078 wrote:Nedavno sam imao priliku probati novu Mazdu 6 (limuzinu) sa 2.2 Bi-turbo dizelom s 150 KS. Sjeo u auto s hladnim motorom, presao 37 km voznje na otvorenom (Vmax mi je bio 100-110, ogranicenje 80), par km gradske gdje sam imao zeleni val, ponistio BC prije voznje. Rezultat: 4.6 L/100 km. Kontam, ne bi manje ni sa svojim 1.5 dCi sa 110 KS. Hajd rekoh bas da probam. Motor zagrijan, ponistim BC, odvezem identicnu dionicu, jos pokusavajuci da vozim sto mogu ekonomicnije i rezultat je bio: 5.6 L/100 km. Da ne govorim da je Mazda imala vece i sire tockove i da je motor nerazradjen, presla 1200 km, novo auto. A ista klasa vozila, otprilike ista masa, moje vozilo razradjeno, sve ispravno itd.
Vjerujem ti sve što kažeš, ali ne zaboravi jednu stvar: ma koliko se ti trudio, nemoguće je ponoviti dvaput isti režim vožnje.
- jeste
- Reno Laćuna
-
direstraits0078
#43 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Maystor wrote: imam par pitanja za tebe, nije provokacija:
- Da, skyactive motor 2.2 L Bi-turbo dizelas, 150 KS, limuzinska karoserija, 225/55 R17.
- Laguna 3 1.5 dCi 110 KS
Vjeruj da se s Mazdom nisam toliko trudio da vozim ekonomicno, a sa svojim autom jesam (max 90 km/h, u poredjenju s 110 km/h koliko sam vozio Mazdu) jer sam pokusao da dostignem onih 4.6 L/100 km koje je Mazda napravila bez problema, a ja s autom koje poznajem i usprkos namjerno ekonomicnoj voznji nisam uspio spustiti ispod 5. I jos nisam ni na jednom semaforu stao s Lagunom, a s Mazdom sam stao na 2, na prvom mi nije ugasila motor jer je bio hladan motor, na drugom jeste (Start/Stop), ali opet je trebala potrositi vise, jer sa semafora ubrzavas s nule, a s Lagunom sam imao idealnu voznju, bez stajanja. Plus, Mazda je imala hladan motor, Laguna je ugasena 10 minuta prije nego sam sjeo u Mazdu da probam.
Iskreno, mislio sam da ce manji motor potrositi manje, i da je ovaj 2.2 azdaja koja ne moze nikako ici ispod 5 L/100 km. Cinjenice su ipak nesto drugacije, koliko god to meni kao vozacu Renault LaguZe bilo tesko priznati. Mozda bi na autocesti bile egal, tamo moja auta provedu najvise vremena, ali cini mi se da i tu Laguna trosi vise. Trenutno je prosjek 6.3 L/100 km, iskljucivo autocesta do 140 km/h.
Slijedeci put kad budem mijenjao auto Mazda 6 karavan sa 2.2 Bi-turbo dizelom i 175 KS ce sigurno biti u uzem izboru.
- Maystor
#44 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
skyactiv je jedinstvena generacija motora na tržištu sa stepenom kompresije 14:1 koji je jednak i za dizel i za benzinski motor. Donedavno se učilo na fakultetima kako su takvi kompresioni omjeri praktično nemogući (ne tako davno svi benzinci su imali oko 10 ili manje, a dizeli oko 20). veliki plus im je i euro 6 norma. većina ljudi ovdje nije ni svjesna koliko je to bitno. u Sarajevu je skoro čitavo ljeto zrak zagađen sa NOx (svaki put kad prođem pored one automatske stanice za mjerenje kod Alipašine džamije pogledam). kad tome dodamo katastrofu koja je zimi uvijek prisutna u SA, ispada da čitave godine udišemo kancerogeni otrov.
što se tiče mazde, smatram je dobrim izborom. narvno, za one kojima nije previsoka početna cijena kao ni ogromni trošak registracije i osiguranje za auta sa motorom preko 2 litre zapremine.
što se tiče mazde, smatram je dobrim izborom. narvno, za one kojima nije previsoka početna cijena kao ni ogromni trošak registracije i osiguranje za auta sa motorom preko 2 litre zapremine.
- Maystor
#45 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
većina mojih poznanika koji su ljubitelji bmw-a su razočarani, iako sam mišljenja da ne bi trebali biti. meni svejedno, ali znajte da nisu budale tamo u bmw-u i da dobro znaju šta rade (jednom su se zajebali s roverom, neće više, kažu).citroen xm wrote:
Ma mene lično ne interesuju kao marke pa se ni ja ne brinem za njih. Mogu da propadnu ili da postanu proizvođači svemirskih brodova, meni svejedno.
Samo što ovim nekim potezima mogu izgubiti ogroman broj mušterija.
tradiciju treba poštovati, ali mora se gledati u budućnost, nema druge. bmw ne može sebi dozvoliti da zaostane za japancima na tom polju, iako se mnogim njihovim mušterijama ne sviđaju električna i hibridna auta. srećom po njih, još uvijek se može kupiti dobar redni trolitreni šestak.
-
direstraits0078
#46 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Maystor wrote:skyactiv je jedinstvena generacija motora na tržištu sa stepenom kompresije 14:1 koji je jednak i za dizel i za benzinski motor. Donedavno se učilo na fakultetima kako su takvi kompresioni omjeri praktično nemogući (ne tako davno svi benzinci su imali oko 10 ili manje, a dizeli oko 20). veliki plus im je i euro 6 norma. većina ljudi ovdje nije ni svjesna koliko je to bitno. u Sarajevu je skoro čitavo ljeto zrak zagađen sa NOx (svaki put kad prođem pored one automatske stanice za mjerenje kod Alipašine džamije pogledam). kad tome dodamo katastrofu koja je zimi uvijek prisutna u SA, ispada da čitave godine udišemo kancerogeni otrov.
Znam sve to, ali mi je opet nevjerovatno.
-
citroen xm
#47 Re: Downsizing kako, zašto i iskustva
Ako bi gledao samo nove tehnologije, ekonomičnost i ekologiju... prvi izbor bi mi svakako bio Tesla S.