Pa zavisi od koje zemlje neto, porezna politika je razlicita u svakoj od ovih drzava, u Danskoj su najveci porezi, pa Norveska pa Svicarska.korisnik101 wrote:A Neto ??hrle1976 wrote:Porediti Svicarsku sa Austrijom i Njemackom, nigdje veze.
Svicrsku porediti sa Norveskom i Danskom ima smisla. Ali zna se prosjek! Brutto mjesecna placa oko 5.000€
TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
- cehaja
#26 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
-
korisnik101
#27 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Rekao je 5000 Eura bruto u Svicarskoj.
KOliko je u SVICARSKOJ taj iznos neto ??
- hrle1976
#28 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
korisnik101 wrote:Rekao je 5000 Eura bruto u Svicarskoj.
Cca. 3.700€ dok u Danskoj cca. 2.900€ ali zato prijatelj kaze (zivi u Danskoj), na djecu dobije (kao djeciji dodatak) 2 djece, mjesecno cirka 350€, dodatak za stan cirka 250€ mjesecno, dzaba zdravstveno dok recimo u Svicarskoj moras imati neki basic zdravstveni paket koji za odrasle kosta cirka 400CHF (325€) mjesecno (U Svicarskoj oko 50% bolnica je u privatnim rukama dok u Norveskoj i Danskoj samo 10%)! Dodatak na djecu (Svicarska) od 200CHF (minimum) do 16 godine, poslje od 250CHF (minimum) dok u Danskoj poslje 18 god. ako djeca idu u skolu primaju nekih 650€, a kad zavrse skolu (visu) imaju oko 1.500€ aktivne pomoci dok traze posao. Te dodaje, mozda jedina drzava na Svijetu gdje imas do 7 sedmica placenog ili isplacenog godisnjeg odmora, 52 sedmice placenog trudnickog bolovanja
Ovi Danci i Norvezani zive u nekom svom svijetu: svaka im cast!
Moja profesija
Zdravstveni sistemi:
Njemacka i Austrija zaostaju 50 godina po nekim pitanjima. Meni licno Svicarska je dobra ako covjek nema porodicu i fura neki jaci biznis. Inace, ako to nije slucaj tesko da bilo koja drzava na svijetu moze parirati skandinavski sistem, pretezno Norveski i Danski.
Franuska isto ima vrlo dobar sistem kad su porodice u pitanju!
Last edited by hrle1976 on 24/10/2013 15:41, edited 1 time in total.
- cehaja
#29 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
hrle1976 vidim po forumu da zaradjujes hiljade eura mjesecno, nije mi jasno kada radis, i gdje to radis u Ceskoj pa stignes pored posla i pored trosenja novca i uzivanja u zivotu da istipkas preko 1.500 postovana na forumu za samo godinu i pol, a svaki ti je preko 1000 slova u postu ?
Da li si drzavni sluzbenik pa nista ne radis a primas platu ili ?
Fakat mi nije jasno odkud ti toliko vrijeme u ceskoj da provodis po forumu iz Bih ?
Fakat mi nije jasno odkud ti toliko vrijeme u ceskoj da provodis po forumu iz Bih ?
- hrle1976
#30 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
cehaja wrote:hrle1976 vidim po forumu da zaradjujes hiljade eura mjesecno, nije mi jasno kada radis, i gdje to radis u Ceskoj pa stignes pored posla i pored trosenja novca i uzivanja u zivotu da istipkas preko 1.500 postovana na forumu za samo godinu i pol, a svaki ti je preko 1000 slova u postu ?
Prodajem savjete za velike pare - je*ajiga, takav zivot
- cehaja
#31 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
To je super zanimanje - konsultant, ali mi nije jasno od toliko lijepe Ceske, zasto si odabrao da 80% vremena provodis na forumu, i svaki dan trosis sate i sate vremena ?hrle1976 wrote:cehaja wrote:hrle1976 vidim po forumu da zaradjujes hiljade eura mjesecno, nije mi jasno kada radis, i gdje to radis u Ceskoj pa stignes pored posla i pored trosenja novca i uzivanja u zivotu da istipkas preko 1.500 postovana na forumu za samo godinu i pol, a svaki ti je preko 1000 slova u postu ?
Zar ti nije lijepse uzivati u Ceskoj - nego savjetovati besplatno svijet o svim segmentima po forumu, iako u vecini slucajeva tvoji savjeti nisu istiniti ?
Mozda vrijeme posvetiti porodici ako imas ili slicno ?
- cehaja
#32 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
U pravu si Kastanienallee
- d.a.d.a.
#33 Re:
VećinomŠveđanin wrote:Baš juče gledam neku emisiju, pričaju o Švicarskoj, i u jednom dijelu spomenuše kako su nekretnine brutala skupe..
Ša radi naša raja sa porodicama koja je tamo, ako planiraju da tu ostanu.. Plaćaju rentu cijeli život ili?
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
Imam familiju tamo i ovi mlađi su sad počeli kupovati stanove, rata kredita im je isto kao i kad rentaju
O kućama da ne pričam, rijetko ko od naših ima kuću
- cehaja
#34 Re: Re:
Da upravo tako, pa i prosjecni Njemac po statistici CIJELI ZIVOT ZIVI KAO PODSTANAR, nema svoj stan...d.a.d.a. wrote:VećinomŠveđanin wrote:Baš juče gledam neku emisiju, pričaju o Švicarskoj, i u jednom dijelu spomenuše kako su nekretnine brutala skupe..
Ša radi naša raja sa porodicama koja je tamo, ako planiraju da tu ostanu.. Plaćaju rentu cijeli život ili?
Imam familiju tamo i ovi mlađi su sad počeli kupovati stanove, rata kredita im je isto kao i kad rentaju![]()
Sto radi fluktuacije posla (posao dobijes iz Berlina u Minhen, iz Minhena u neki drugi grad itd...), ili pak iz kraja u kraj istog grada, rentas stan pored posla i tako zivis, mnogo lakse nego da ti je udaljenost posla od stana 500 kilometara.
Stan na dobroj lokaciji u Berlinu od 100m2 ti je oko 500.000,00 EUR-a pa prema gore, racunaj kredit na 20 godina banci bi vratio preko 750.000,00 EUR-a a zarobljen si na jednom mjestu.
- hrle1976
#35 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Nije me bilo 8-9 mjeseci. Napisem 4-5 komentara. Sve skupa u roku od 15 minuta. Procitam 10 komentara cirka 10 minuta.cehaja wrote:To je super zanimanje - konsultant, ali mi nije jasno od toliko lijepe Ceske, zasto si odabrao da 80% vremena provodis na forumu, i svaki dan trosis sate i sate vremena ?hrle1976 wrote:cehaja wrote:hrle1976 vidim po forumu da zaradjujes hiljade eura mjesecno, nije mi jasno kada radis, i gdje to radis u Ceskoj pa stignes pored posla i pored trosenja novca i uzivanja u zivotu da istipkas preko 1.500 postovana na forumu za samo godinu i pol, a svaki ti je preko 1000 slova u postu ?
Zar ti nije lijepse uzivati u Ceskoj - nego savjetovati besplatno svijet o svim segmentima po forumu, iako u vecini slucajeva tvoji savjeti nisu istiniti ?
Mozda vrijeme posvetiti porodici ako imas ili slicno ?
Ipak najvise vremena provodim u Francuskoj
-
korisnik101
#36 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Ima Hrle i pametnih postova, dok god se tice dijaspore. Ali kad pocne pricati o BiH,, onda se vidi da je kreirao misljenje kroz novine i ostale medije.
Razmuljivo, nije odavno vidio Bosne.
Da se nisi udao tamo ?
Drug, pa sta tebe onda dovede u Cesku ?hrle1976 wrote:[
Cca. 3.700€ dok u Danskoj cca. 2.900€ ali zato prijatelj kaze (zivi u Danskoj), na djecu dobije (kao djeciji dodatak) 2 djece, mjesecno cirka 350€, dodatak za stan cirka 250€ mjesecno, dzaba zdravstveno dok recimo u Svicarskoj moras imati neki basic zdravstveni paket koji za odrasle kosta cirka 400CHF (325€) mjesecno (U Svicarskoj oko 50% bolnica je u privatnim rukama dok u Norveskoj i Danskoj samo 10%)! Dodatak na djecu (Svicarska) od 200CHF (minimum) do 16 godine, poslje od 250CHF (minimum) dok u Danskoj poslje 18 god. ako djeca idu u skolu primaju nekih 650€, a kad zavrse skolu (visu) imaju oko 1.500€ aktivne pomoci dok traze posao. Te dodaje, mozda jedina drzava na Svijetu gdje imas do 7 sedmica placenog ili isplacenog godisnjeg odmora, 52 sedmice placenog trudnickog bolovanjaa hit je ako te nesto boli a samo sunce pomaze drzava placa najam stana na Gran Kanariji da sto prije ozdravis
![]()
Da se nisi udao tamo ?
- hrle1976
#37 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Cuj udaokorisnik101 wrote:Ima Hrle i pametnih postova, dok god se tice dijaspore. Ali kad pocne pricati o BiH,, onda se vidi da je kreirao misljenje kroz novine i ostale medije.
Drug, pa sta tebe onda dovede u Cesku ?hrle1976 wrote:[
Cca. 3.700€ dok u Danskoj cca. 2.900€ ali zato prijatelj kaze (zivi u Danskoj), na djecu dobije (kao djeciji dodatak) 2 djece, mjesecno cirka 350€, dodatak za stan cirka 250€ mjesecno, dzaba zdravstveno dok recimo u Svicarskoj moras imati neki basic zdravstveni paket koji za odrasle kosta cirka 400CHF (325€) mjesecno (U Svicarskoj oko 50% bolnica je u privatnim rukama dok u Norveskoj i Danskoj samo 10%)! Dodatak na djecu (Svicarska) od 200CHF (minimum) do 16 godine, poslje od 250CHF (minimum) dok u Danskoj poslje 18 god. ako djeca idu u skolu primaju nekih 650€, a kad zavrse skolu (visu) imaju oko 1.500€ aktivne pomoci dok traze posao. Te dodaje, mozda jedina drzava na Svijetu gdje imas do 7 sedmica placenog ili isplacenog godisnjeg odmora, 52 sedmice placenog trudnickog bolovanjaa hit je ako te nesto boli a samo sunce pomaze drzava placa najam stana na Gran Kanariji da sto prije ozdravis
![]()
Da se nisi udao tamo ?
- BadCopy
#38 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Ja sam zadovoljan DojClandom.Gradski prijevoz fenomenalan,cijene hrane pristupacne,grad cist.Ko zeli da radi uvijek moze naci poso.Bracni parovi mogu super zivjeti sa dvije plate. 
-
korisnik101
#39 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Bracni par sa djecom ili bez ?BadCopy wrote:Ja sam zadovoljan DojClandom.Gradski prijevoz fenomenalan,cijene hrane pristupacne,grad cist.Ko zeli da radi uvijek moze naci poso.Bracni parovi mogu super zivjeti sa dvije plate.
- BadCopy
#40 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
sa dvvije plate od 1500 eura (nakon obijenih poreza) moze se lijepo zivjeti i sa djeom.korisnik101 wrote:Bracni par sa djecom ili bez ?BadCopy wrote:Ja sam zadovoljan DojClandom.Gradski prijevoz fenomenalan,cijene hrane pristupacne,grad cist.Ko zeli da radi uvijek moze naci poso.Bracni parovi mogu super zivjeti sa dvije plate.
-
korisnik101
#41 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Zivio sam u Njemackoj.
Da moze se sa 3000 Ojra solidno ziviti. Imas kupovnu moc kao recimo 2500 KM u Bosni.
Ali vecina Bosanaca tamo koje znam ne zaradjuju toliko.
Da moze se sa 3000 Ojra solidno ziviti. Imas kupovnu moc kao recimo 2500 KM u Bosni.
Ali vecina Bosanaca tamo koje znam ne zaradjuju toliko.
-
Barca_Adnan
#42 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Dino jarane,ne znam jesi li sta skontao i uradio,ali mozda ti i ja pomognem sa svojim iskustvom. Ja sam dosao u Njemacku,tacnije u Minhen,sa zenom prije 7 mjeseci. Grad je lijep,za nas Bosnje idealan u odnosu sta dole svakodnevno gledamo. Selidba iz Bosne je velik korak,moras bit spreman na sve. I kad mislis da si sve skonto,nadje se nesto da te jebe ko sansku kozu. Ne dolazi u veliki grad ako nemas osigurano najmanje 3000 eura mjesecno na ruke da vam dolazi u kucu(ne bitno na koji nacin). Ocekivanja su velika,a licno u Minhenu pocevsi od stanova pa nadalje,sranje je zivo... potraznja je velika,pa se nudi sve i svasta,i placaju se provizije na stanove,ti moras imat veci stan zbog djece,to ti je prvo opterecenje. Ja sam licno prosao kroz zivo sranje ovdje i imao sam mnogo srece,ali se moras pripremit za najgore a nadat se najboljem. Ukratko cu ti rec moje neko stanje,ali opet ti kazem imao sam srece da mi zena radi za 18 eura po satu,a ja 15,ali to nije lahko naci... iako sam ja mastao da jest,i da te ovdje poslodavci fataju na ulici i traze da poptises ugovor. Puno je vise muke nego sto se cini dok dodjes uopste do kalkulacije samih troskova.
Moji trenutni troskovi:
Stan 55 kvadrata = 920 eura (sve rezije i garaza,ali zgrada je 2013 god)
Mobiteli 80 eura
Internet i tv 25 eura
Jos nemam auto,pa kupujem dvije mjesecne karte 145 eura ukupno (prva cetri ringa)
Na hranu izdvojimo od 400-500 eura,zavisi od toga koliko jedes vani(kebab i slicno)
I postoje jos neke rezije(teretana,nasa televizije i tako to) ali to je vec po zelji.
Na odjecu ja ne trosim puno,ali zena...ehh,pa ko zensko
Uglavnom,misljena sam da ti ne moze bit gore nego dole... ako nista napati se zbog djece,nek oni ovdje odrastu i nauce jezik,zavrse skolu i fax. Minhen je prilicno skupa grad,ali ima svojih prednosti. Odvagaj sve dobro,ima u nekim postovima finih savjeta,jos negdje isto pogledaj sta ljudi misle i kakva su im iskustva. I jos jedna stvar,ne idi nigdje ako ne znas bar jednu osobu koja zivi u tom gradu malo duze... inace burazeru,jebada ziva. Zelim ti puno srece u tvom pokusaju,trebat ce ti,stropljena i znaj da ovdje stvari idu drugacijim tokom nego dole. Ako ti jos sta treba javi se u pp,tu sam da pomognem.
Moji trenutni troskovi:
Mobiteli 80 eura
Internet i tv 25 eura
Jos nemam auto,pa kupujem dvije mjesecne karte 145 eura ukupno (prva cetri ringa)
Na hranu izdvojimo od 400-500 eura,zavisi od toga koliko jedes vani(kebab i slicno)
I postoje jos neke rezije(teretana,nasa televizije i tako to) ali to je vec po zelji.
Uglavnom,misljena sam da ti ne moze bit gore nego dole... ako nista napati se zbog djece,nek oni ovdje odrastu i nauce jezik,zavrse skolu i fax. Minhen je prilicno skupa grad,ali ima svojih prednosti. Odvagaj sve dobro,ima u nekim postovima finih savjeta,jos negdje isto pogledaj sta ljudi misle i kakva su im iskustva. I jos jedna stvar,ne idi nigdje ako ne znas bar jednu osobu koja zivi u tom gradu malo duze... inace burazeru,jebada ziva. Zelim ti puno srece u tvom pokusaju,trebat ce ti,stropljena i znaj da ovdje stvari idu drugacijim tokom nego dole. Ako ti jos sta treba javi se u pp,tu sam da pomognem.
-
dinob1000
#43 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Barca_Adnan wrote:Dino jarane,ne znam jesi li sta skontao i uradio,ali mozda ti i ja pomognem sa svojim iskustvom. Ja sam dosao u Njemacku,tacnije u Minhen,sa zenom prije 7 mjeseci. Grad je lijep,za nas Bosnje idealan u odnosu sta dole svakodnevno gledamo. Selidba iz Bosne je velik korak,moras bit spreman na sve. I kad mislis da si sve skonto,nadje se nesto da te jebe ko sansku kozu. Ne dolazi u veliki grad ako nemas osigurano najmanje 3000 eura mjesecno na ruke da vam dolazi u kucu(ne bitno na koji nacin). Ocekivanja su velika,a licno u Minhenu pocevsi od stanova pa nadalje,sranje je zivo... potraznja je velika,pa se nudi sve i svasta,i placaju se provizije na stanove,ti moras imat veci stan zbog djece,to ti je prvo opterecenje. Ja sam licno prosao kroz zivo sranje ovdje i imao sam mnogo srece,ali se moras pripremit za najgore a nadat se najboljem. Ukratko cu ti rec moje neko stanje,ali opet ti kazem imao sam srece da mi zena radi za 18 eura po satu,a ja 15,ali to nije lahko naci... iako sam ja mastao da jest,i da te ovdje poslodavci fataju na ulici i traze da poptises ugovor. Puno je vise muke nego sto se cini dok dodjes uopste do kalkulacije samih troskova.
Moji trenutni troskovi:
Mobiteli 80 eura
Internet i tv 25 eura
Hvala ti na odgovoru
ovu temu sam pokrenuo samo da nasi ljudi (a i ja medju njima) koji zele da odu iz Bosne saznaju neke informacije koliko im za zivot treba na zapadu da bi dok jos nisu otisli znali da li to ide ili nesto moraju mijenjati u svojim planovima.
Sto se mene tice ja sam tamo zivio 5 godina i znam otprilike kako to funkcionise u Njemackoj(nisam posleddnje vrijeme u nekom kontaktu sa ljudima tamo pa ne znam sve detalje)
Znam da dvoje odraslih sa nekim da kazem prosjecnimm platama moze moze pristojno zivjeti(zavisi sta ko podrazumjeva pod pristojan zivot) ali da ne oskudjevas u nekim osnovnim stvarima po njihovom standardu( za nas standard to bi bio neki blago luksuzan zivot po mom misljenju)
A sto se tice buducnosti djece necu ni da govorim.
Sve u svemu hvala ti na odgovoru i nadam se da ce ova tema opet ozivjeti jer visak informacija ne skodi
pozdrav
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#44 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Mah Njemacka ce vas a i druge protjerati kad tad - nebi ni po prviu put bilo. Dzaba vam imate li posao ili ne. Medju "protjeranim" nazad tj. 1997 i 1998 godine je bilo i visoko obrazovanih ljudi! I Svicarska ce kad tad povuci skroz na skoz rucnu - kad jednog daba bude referendum da protjeramo stance DA ili NE
Za Austriji neznam ali gledajuci na politicka desavabnja, gdje drzava blago receno ima tri politicke stranke ciji je moto manje vise Austrija za Austrijance - sta ocekivati. Neko kaze Skandinavci nacionalisti - nemogu biti veci od Svicarca i Austrijanaca da ga j*bes!
Danska je po pitanju ljudi iz BiH i ostalih ex-YU republika dobro stesala - cifre iz 90ih i danasnje nemaju veze sa vezom. Danas "Jugovica" u Danskoj je manje nego sto je bilo pocetkom 1993 godine!
A oko troskova. Kao prvo ako nemas posao zagarantovan sa solidnim primanjem ne idi nigdje, a drugo i kad imas opet ti treba start-kapital od jedno 10.000€ za manju porodicu a mozda za samca jedno 5-6.000€!
Danska je po pitanju ljudi iz BiH i ostalih ex-YU republika dobro stesala - cifre iz 90ih i danasnje nemaju veze sa vezom. Danas "Jugovica" u Danskoj je manje nego sto je bilo pocetkom 1993 godine!
A oko troskova. Kao prvo ako nemas posao zagarantovan sa solidnim primanjem ne idi nigdje, a drugo i kad imas opet ti treba start-kapital od jedno 10.000€ za manju porodicu a mozda za samca jedno 5-6.000€!
- newlevel
#45 Re: AW: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Ziv ti meni bio, sto ce mu toliki kapital ako ide kao samac, jos plus posao ima zagarantovan ?!Zviz wrote:Mah Njemacka ce vas a i druge protjerati kad tad - nebi ni po prviu put bilo. Dzaba vam imate li posao ili ne. Medju "protjeranim" nazad tj. 1997 i 1998 godine je bilo i visoko obrazovanih ljudi! I Svicarska ce kad tad povuci skroz na skoz rucnu - kad jednog daba bude referendum da protjeramo stance DA ili NEZa Austriji neznam ali gledajuci na politicka desavabnja, gdje drzava blago receno ima tri politicke stranke ciji je moto manje vise Austrija za Austrijance - sta ocekivati. Neko kaze Skandinavci nacionalisti - nemogu biti veci od Svicarca i Austrijanaca da ga j*bes!
Sent from my Nokia 3310
- BadCopy
#46 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Ma Zviz standarsno lupa ko maksumce kakvo.
Protjerivanje moze bit samo u hali
od zla oca od gore matere
- @mba
#47 Re: Re:
d.a.d.a. wrote:VećinomŠveđanin wrote:Baš juče gledam neku emisiju, pričaju o Švicarskoj, i u jednom dijelu spomenuše kako su nekretnine brutala skupe..
Imam familiju tamo i ovi mlađi su sad počeli kupovati stanove, rata kredita im je isto kao i kad rentaju![]()
pa i nije bas tako da rijetko ko od nasih ima kucu, ja poznam dosta nasih sto kuce prave trenutno!
dobar stan na dobroj lokaciji, od ca. 100m2 od 2000.- sfr. prema gore nema granice kako bi se reklo!
- Zviz
#48 Re: AW: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
newlevel wrote:Ziv ti meni bio, sto ce mu toliki kapital ako ide kao samac, jos plus posao ima zagarantovan ?!Zviz wrote:Mah Njemacka ce vas a i druge protjerati kad tad - nebi ni po prviu put bilo. Dzaba vam imate li posao ili ne. Medju "protjeranim" nazad tj. 1997 i 1998 godine je bilo i visoko obrazovanih ljudi! I Svicarska ce kad tad povuci skroz na skoz rucnu - kad jednog daba bude referendum da protjeramo stance DA ili NEZa Austriji neznam ali gledajuci na politicka desavabnja, gdje drzava blago receno ima tri politicke stranke ciji je moto manje vise Austrija za Austrijance - sta ocekivati. Neko kaze Skandinavci nacionalisti - nemogu biti veci od Svicarca i Austrijanaca da ga j*bes!
Sent from my Nokia 3310
Pa prva plata mu nece leti unaprije!
- Zviz
#49 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Govorili oni isto 1997 i 1998 kad su ih njemci sa noge na nogu stunuli u BiH. Ko je uspjeo da zbrise za Svedsku, USA ili Australiju je ostalih su po BiH te neki of njih pisu ovdje po forumu rodjen sam 1992, '93 itd. imam li pravo na Njemacko drzavljanstvoBadCopy wrote:Ma Zviz standarsno lupa ko maksumce kakvo.
Svakog gosta tri sata dosta - zlatno parvilo koje izgleda na svakom nivou bilo koje drzave vazi - pa cak i samom drzavnom nivou.
- dedovic.almir
#50 Re: TROSKOVI ZIVOTA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ,SVICARSKOJ
Tesko je navesti troskove zivota u Autrsiji, Njemackoj i Svicarskoj kako se to navodi u samom naslovu, jer prvo u okviru jedne drzave ima mnogo gradova i svaki opet ima nize ili malo visocije cijene, a onda u okviru mjesta naravno troskovi zivota su skuplji sto si u vecem centru, samim tim tesko je naci i dobar stan, na jedan stan npr u centru Minhena konkurise za intervju po 100-200 ljudi i onda vlasnik gleda kome ce ga izdati. Sto se tice cijena hrane sve sto je prirodno i domace to je jako puno skupo, tu je jos niz faktora, ali opet zavisno od zemlje do zemlje, od grada do grada...