Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
laly wrote:Meni ovo malo smijesno..Znaci cijeli dan si u kupacim gacama, lezis pored zena u kupacim kostimima,gledas zene u kupacim kostimima...meni to ne zvuci da je u skladu s vjerom...
I meni to ne zvuči u skladu sa vjerom, ali zato:otići na more sa prijateljima ili porodicom, uživati u svježem morskom zraku, možda popraviti neke zdravstvene probleme i u svemu tome poželjeti petkom otići na džumu itekako ima smisla.
Ne znam zbog čega je izvršavanje vjerskih obaveza u suprotnosti sa odlaskom na more
Vidjala sam ove kucice ili neku varijantu mini-dzamija.Nije to uopce losa ideja, zadovolji prakticne potrebe vjernike bez da se grade velike dzamije koje su trosak I za odrzavanje, a I budu prazne!
Bas na plazi ne!
graue_maus wrote:u turskoj u antaliji imaju male kucice na plazi za klanjanje .............otvorene su i svako moze da se posluzi ........
Ako ovo koji Hercegovac vidi, nastace biznis, veci nego u Medjugorju..izdavanje apartmana na sat, mislim neko je pitao kako napraviti biznis sa 100 tisuca maraka evo ideje..
Nije smijesno vec zalosno .U Svedskoj ima vise Islama nego u BiH . Npr u svakoj bolnici i javnoj ustanovi imas mesdzid , gazda te nece otpustiti ako ides na dzumu ko u BiH i cak ce ti na poslu naci prostoriju za klanjanje namaza bez ikakvih problema . U BiH o tome´mozemo samo sanjati . U skolama i vrticima daju halal hranu muslimanskoj djeci , imas samo vrtice za muslimansku djecu a i skole . Uciteljice se mogu normalno prekriti da ne budu ismijavane ko kod nas od strane drugih ucitelja i djaka
crnoplavo wrote:u njemackoj imaju pored puta one male crkvice na svako nekolko, da ljudi stanu, odmore se, pomole, dobro ko nece nemora ni stajat, samo propici
Odmorišta za dušu - crkve na njemačkim autocestama
Tipično je za Njemačku da na autoputu nema ograničenja brzine. Također su za Njemačku tipične - ali manje poznate - crkve na autocestama.
a za neum, sto kaze ne treba im objekat, ima park, trg, i nek se tu klanja, jednom sedmicno dzuma, 20-25 min i to je to, ionako je lijepo vrijeme u periododu kad u neumu borave pripadnici islamske vjeroispovjesti
reko sam crkvice, a dzamiju i ne treba pravit, nema muslimana tamo osim ljeti, a tad je lijepo vrijeme, mogu klanjat na trgu, parku, parkingu, 20-25 min max i to je to
kantica__ wrote:Zar ne mozes klanjati u sobi? Zar mora biti neki javni objekat il sta vec?
Dzuma se klanja u dzematu.
aham, znaci iskljucivo, pa onda ljudi koji se zadese negdje gdje nema u blizini dzemata imaju problem
dzemat znaci skupinu, sad neki kazu da za dzumu trebaju uz imama najmanje trojica, tako da njima i ne treba objekat, vazno je da ih ima dovoljno brojcano, tako da u neumu im treba samo park, trg, parking+njih dovoljno, ionako osim ljeti nema dovoljno ljudi muslimana da bi sad trebalo pravit dzamiju (dobro ako se nasele, pokupuju nekretnine, onda nek prave.
Last edited by crnoplavo on 29/08/2013 14:20, edited 1 time in total.
Nije smijesno vec zalosno .U Svedskoj ima vise Islama nego u BiH .
Ma ja, evo ovih dana u parlamentu izglasavaju i uvođenje šerijata u ŠveCkoj, čeka se samo da kralj Gustav Karl XI-ti udari ćage na zakon,
Lakse je biti musliman u Svedskoj nego u BiH a ima i vise muslimana nego u BiH . U BiH ubiju muslimana na pravdi Boga pa ga mrtvoga okrive za to sto su ga ubili To se u svakom slucaju u Svedskoj ne moze desiti
Sto se tice dzamije u Neumu ne kontam da poslije gledanja u gole zenske neko pomisli na dzumu namaz osim ako nije negdje na osami sa svojom porodicom
Ma ja, evo ovih dana u parlamentu izglasavaju i uvođenje šerijata u ŠveCkoj, čeka se samo da kralj Gustav Karl XI-ti udari ćage na zakon,
Lakse je biti musliman u Svedskoj nego u BiH a ima i vise muslimana nego u BiH . U BiH ubiju muslimana na pravdi Boga pa ga mrtvoga okrive za to sto su ga ubili To se u svakom slucaju u Svedskoj ne moze desiti
Sto se tice dzamije u Neumu ne kontam da poslije gledanja u gole zenske neko pomisli na dzumu namaz osim ako nije negdje na osami sa svojom porodicom