Džuma u Neumu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#26 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

laly wrote:
sanjam-te wrote:
laly wrote:Meni ovo malo smijesno..Znaci cijeli dan si u kupacim gacama, lezis pored zena u kupacim kostimima,gledas zene u kupacim kostimima...meni to ne zvuci da je u skladu s vjerom... :roll:
I meni to ne zvuči u skladu sa vjerom, ali zato:otići na more sa prijateljima ili porodicom, uživati u svježem morskom zraku, možda popraviti neke zdravstvene probleme i u svemu tome poželjeti petkom otići na džumu itekako ima smisla.

Ne znam zbog čega je izvršavanje vjerskih obaveza u suprotnosti sa odlaskom na more :?

Ma izgleda da ne ide nekako uz vjerski imidž ....
fatamorgana

#27 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
laly wrote:@ Kroksice :thumbup:
To sam i ja htjela da napisem,ali nisam mogla da se sjetim kako se zove epizoda...da pogodni su za izlet, za na plazu.. :-)
Jasta, u sred Neuma napuhana dzamija, kraj nje zena u gacama, da prostis. Ista stvar i sa ovim turskim objektom.
Sjo herka jesi zahebata, :lol:
Kroksica

#28 Re: Džuma u Neumu

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Ti Boga mi k'o da se tek susreces sa Herkom. :lol:
nasa

#29 Re: Džuma u Neumu

Post by nasa »

Vidjala sam ove kucice ili neku varijantu mini-dzamija.Nije to uopce losa ideja, zadovolji prakticne potrebe vjernike bez da se grade velike dzamije koje su trosak I za odrzavanje, a I budu prazne!
Bas na plazi :D ne!
fatamorgana

#30 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Ti Boga mi k'o da se tek susreces sa Herkom. :lol:
Pa nije prvi put zato i znam, :wink:
Bodkin

#31 Re: Džuma u Neumu

Post by Bodkin »

fatamorgana wrote:
theTruePath wrote: ovo bi trebalo i na neumu
A imate li vi u ŠveCkoj 'vakih kućica?
:lol: :lol:
animals

#32 Re: Džuma u Neumu

Post by animals »

graue_maus wrote:u turskoj u antaliji imaju male kucice na plazi za klanjanje .............otvorene su i svako moze da se posluzi ........
Image
Image

Ako ovo koji Hercegovac vidi, nastace biznis, veci nego u Medjugorju..izdavanje apartmana na sat, mislim neko je pitao kako napraviti biznis sa 100 tisuca maraka :D evo ideje..
semirizsvemira

#33 Re: Džuma u Neumu

Post by semirizsvemira »

Bodkin wrote:
fatamorgana wrote:
theTruePath wrote: ovo bi trebalo i na neumu
A imate li vi u ŠveCkoj 'vakih kućica?
:lol: :lol:
Nije smijesno vec zalosno .U Svedskoj ima vise Islama nego u BiH . Npr u svakoj bolnici i javnoj ustanovi imas mesdzid , gazda te nece otpustiti ako ides na dzumu ko u BiH i cak ce ti na poslu naci prostoriju za klanjanje namaza bez ikakvih problema . U BiH o tome´mozemo samo sanjati . U skolama i vrticima daju halal hranu muslimanskoj djeci , imas samo vrtice za muslimansku djecu a i skole . Uciteljice se mogu normalno prekriti da ne budu ismijavane ko kod nas od strane drugih ucitelja i djaka
fatamorgana

#34 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

semirizsvemira wrote:

Nije smijesno vec zalosno .U Svedskoj ima vise Islama nego u BiH .
Ma ja, evo ovih dana u parlamentu izglasavaju i uvođenje šerijata u ŠveCkoj, čeka se samo da kralj Gustav Karl XI-ti udari ćage na zakon, :wink:
kantica__

#35 Re: Džuma u Neumu

Post by kantica__ »

Zar ne mozes klanjati u sobi? Zar mora biti neki javni objekat il sta vec?
crnoplavo

#36 Re: Džuma u Neumu

Post by crnoplavo »

u njemackoj imaju pored puta one male crkvice na svako nekolko, da ljudi stanu, odmore se, pomole, dobro ko nece nemora ni stajat, samo propici
fatamorgana

#37 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

kantica__ wrote:Zar ne mozes klanjati u sobi? Zar mora biti neki javni objekat il sta vec?
Mislim da dalmoši za to naplaćuju posebno, kao ono ako hoćeš upotrebu kuhinje i ostale stvari se plaćaju extra :lol:
Last edited by fatamorgana on 29/08/2013 14:11, edited 1 time in total.
crnoplavo

#38 Re: Džuma u Neumu

Post by crnoplavo »

crnoplavo wrote:u njemackoj imaju pored puta one male crkvice na svako nekolko, da ljudi stanu, odmore se, pomole, dobro ko nece nemora ni stajat, samo propici
Odmorišta za dušu - crkve na njemačkim autocestama
Tipično je za Njemačku da na autoputu nema ograničenja brzine. Također su za Njemačku tipične - ali manje poznate - crkve na autocestama.
http://www.dw.de/odmori%C5%A1ta-za-du%C ... a-16881997
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#39 Re: Džuma u Neumu

Post by Truba »

nisu crkve nego kapelice

ako u neumu ima potreba za džamijom treba je napraviti prema zakonu i po svim ukusnim arhitektonskim normama
crnoplavo

#40 Re: Džuma u Neumu

Post by crnoplavo »

a za neum, sto kaze ne treba im objekat, ima park, trg, i nek se tu klanja, jednom sedmicno dzuma, 20-25 min i to je to, ionako je lijepo vrijeme u periododu kad u neumu borave pripadnici islamske vjeroispovjesti
Kroksica

#41 Re: Džuma u Neumu

Post by Kroksica »

kantica__ wrote:Zar ne mozes klanjati u sobi? Zar mora biti neki javni objekat il sta vec?
Dzuma se klanja u dzematu.
crnoplavo

#42 Re: Džuma u Neumu

Post by crnoplavo »

Black swan wrote:nisu crkve nego kapelice

reko sam crkvice, a dzamiju i ne treba pravit, nema muslimana tamo osim ljeti, a tad je lijepo vrijeme, mogu klanjat na trgu, parku, parkingu, 20-25 min max i to je to
kantica__

#43 Re: Džuma u Neumu

Post by kantica__ »

Kroksica wrote:
aham, znaci iskljucivo, pa onda ljudi koji se zadese negdje gdje nema u blizini dzemata imaju problem
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44 Re: Džuma u Neumu

Post by Truba »

mala crkva je crkvica
a kapela je kapela :D
Altsa

#45 Re: Džuma u Neumu

Post by Altsa »

neces otic u dzehenem ako preskocis jednu dzumu za 7 dana ljetovanja...daj ne pretjerujte
crnoplavo

#46 Re: Džuma u Neumu

Post by crnoplavo »

kantica__ wrote:
Kroksica wrote:
aham, znaci iskljucivo, pa onda ljudi koji se zadese negdje gdje nema u blizini dzemata imaju problem
dzemat znaci skupinu, sad neki kazu da za dzumu trebaju uz imama najmanje trojica, tako da njima i ne treba objekat, vazno je da ih ima dovoljno brojcano, tako da u neumu im treba samo park, trg, parking+njih dovoljno, ionako osim ljeti nema dovoljno ljudi muslimana da bi sad trebalo pravit dzamiju (dobro ako se nasele, pokupuju nekretnine, onda nek prave. :thumbup:
Last edited by crnoplavo on 29/08/2013 14:20, edited 1 time in total.
fatamorgana

#47 Re: Džuma u Neumu

Post by fatamorgana »

Black swan wrote:mala crkva je crkvica
a kapela je kapela :D
De ne budi ti zapovijeđeno stavi nam sliku jedne i druge da vidimo otprilike razliku ....

....evo stavih ja ovo što je link'ovo crnoplavo dok ti labude nešto nađeš ....

Image
semirizsvemira

#48 Re: Džuma u Neumu

Post by semirizsvemira »

fatamorgana wrote:
semirizsvemira wrote:

Ma ja, evo ovih dana u parlamentu izglasavaju i uvođenje šerijata u ŠveCkoj, čeka se samo da kralj Gustav Karl XI-ti udari ćage na zakon, :wink:
Lakse je biti musliman u Svedskoj nego u BiH a ima i vise muslimana nego u BiH . U BiH ubiju muslimana na pravdi Boga pa ga mrtvoga okrive za to sto su ga ubili :lol: To se u svakom slucaju u Svedskoj ne moze desiti
Sto se tice dzamije u Neumu ne kontam da poslije gledanja u gole zenske neko pomisli na dzumu namaz osim ako nije negdje na osami sa svojom porodicom
kantica__

#49 Re: Džuma u Neumu

Post by kantica__ »

semirizsvemira wrote:
fatamorgana wrote:
semirizsvemira wrote:

Lakse je biti musliman u Svedskoj nego u BiH a ima i vise muslimana nego u BiH . U BiH ubiju muslimana na pravdi Boga pa ga mrtvoga okrive za to sto su ga ubili :lol: To se u svakom slucaju u Svedskoj ne moze desiti
Sto se tice dzamije u Neumu ne kontam da poslije gledanja u gole zenske neko pomisli na dzumu namaz osim ako nije negdje na osami sa svojom porodicom
semire nemoj vise diina ti...
Bodkin

#50 Re: Džuma u Neumu

Post by Bodkin »

semirizsvemira wrote:
fatamorgana wrote:
semirizsvemira wrote:

joj cirkusa stare mi :-)
Post Reply