Bošnjak-preciznija definicija

Locked
RATM56

#26 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by RATM56 »

Sliver wrote:
RATM56 wrote:
Sliver wrote: 2. Bosnjaci Sandzaka se nazivaju Bosnjacima jer su se tako nazivalii prije AU aneksije, a Sandzak je dugo bio dio Bosne, a stanovnice te Bosne su bili krscani koji su sebe nazivali Bosnjanima, tj Bosnjacima. Ko je imao starijeg dedu ili nanu da mu isprica, zna to.
Ta Bosna u kojoj su živeli kršćani, dakle srednjevekovna Bosna nikada nije obuhvatala one delove Sandžaka danas najgušće naseljene Bošnjacima - Plav, Gusinje, Sjenica i Novi Pazar. Već samo one zapadne (Priboj i Pljevlja). Bošnjaka ima i na Kosovu, i tamo su starosedeoci.
Pa nije obuhvatala nikad ni Bihac, ali kakve sad to veze ima. kakve ima veze drzava s narodom. Narodi su sebi pravili drzave, a ne drzave narod. Ti narodi su prihvatali obicaje ili ne, koji su ih kasnije cinili onim cime se osjecaju da su. Osjecaj pripadnosti narodu je najbitniji, ne geneza ili nekakva drzava.

Nije nikada ni Slavoniju, ni Beograd, pa svejedno puno današnjih Bošnjaka vuče poreklo iz tih krajeva. Moderne nacije su nastale na identifikaciji sa srednjevekovnim državama u vreme nacionalnog romantizma. Problem sa tvojom tvrdnjom je taj što počiva na uverenju da su svi Bošnjani postali Bošnjaci, Svi srednjevekovni Srbi današnji Srbi i Hrvati današnji Hrvati. A to nije tačno, za to nemamo dokaza niti uvažavamo brojne migracije.

I što je još važnije ignoriše se osmanlijski sistem mileta - religiozne identifikacije. Tad je narod irelevantna kategorija, postoji samo vera. Istina je da su svi muslimani od Istre do Vardara postali Bošnjaci (izuzev onih koji su govorili albanskim), svi pravoslavci Srbi i svi katolici Hrvati.
nera18

#27 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by nera18 »

Sliver wrote:
nera18 wrote:i na kraju nista konkretno ja ne procitah, a zaista bih voljela da znam...ko sam, sta sam i zasto sam to sto jesam :)
pa valjda to ne trebas citati, vec osjetiti sta si. Da li tvoji obicaji, tradicija, jezik i ostalo uticu da budes vise ono, malo manje ono. To ce ti dati odgovor. Narod nema definiciju, po kojoj bi mogla procitati i zakljuciti, eh ja sam ova. u svijetu je hiljade i hiljade naroda, a tek nekih dvjestotinjak drzava. Neki protjerivani, a neki selili s kraja na kraj svijeta. Da li su ostali ono sto su bili, ili su prihvatili nesto novo, to sta su, odgovorit ce im samo ono sto oni osjecaju da su.
nisam se izrazila na pravio nacin, ja nekako stalno ocekujem i par logicnih odgovora, sklad, smisao...
logika i religija zasigurno ne idu skupa, al logika i ova vrsta pripadnosti bi valjda trebale. nebitno, uzivajmo u tradiciji :)
ulciscorr

#28 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by ulciscorr »

ocammog wrote:Št se mene tiče, i ta "matica" nije apsolutna kategorija, jer da jeste, kako objašnjavač činjenicu da Obama ne smatra Afriku svojom mativcom, nego Ameriku,
To je njegov izbor. Kako ti to nije jasno? Je li Obami treba dozvola od nekog kako ce da se izjasni i koja ce zemlja da mu bude bliza srcu?
kao što niti jedan Švicarac ( provjerio sam) koji u kući govori Njemački ne smata Njemačku svojom maticom već Švicarsku, i za sebe ne kaže da je Njemac već Švicarac.
Opet njegov izbor. Ako kaze da je Svicarac, Svicarac je. Sta tebi nije jasno covjece... ?
Naravno, je ne propagiram zapadni model ovdje kod nas jer to trenutno možda nije izvofivo iz mnogo razloga, ali dugoročno gledano, taj model mi se nekako uvijek činio funkcionalnijim i civilizovanijim od ovog etnocentričnog.
Ma vidim ja sta ti radis... ti si jedan obicni jugo-trol koji propagira ideju "Bosanaca i Hercegovaca" i kao svaki Bosanac i Hercegovac" a.k.a. Jugosloven napadas Bosnjake... jer smo mi Bosnjaci vama komunjaram trn u oku.

Ali nastavi sa glumom...
respo

#29 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

do kada cete mijesati pojam nacija i narod?
respo

#30 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

nera18 wrote:i na kraju nista konkretno ja ne procitah, a zaista bih voljela da znam...ko sam, sta sam i zasto sam to sto jesam :)
gdje si rodjena i odakle su tvoji roditelji?
respo

#31 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Sliver wrote:
pa valjda to ne trebas citati, vec osjetiti sta si. Da li tvoji obicaji, tradicija, jezik i ostalo uticu da budes vise ono, malo manje ono. To ce ti dati odgovor. Narod nema definiciju, po kojoj bi mogla procitati i zakljuciti, eh ja sam ova. u svijetu je hiljade i hiljade naroda, a tek nekih dvjestotinjak drzava. Neki protjerivani, a neki selili s kraja na kraj svijeta. Da li su ostali ono sto su bili, ili su prihvatili nesto novo, to sta su, odgovorit ce im samo ono sto oni osjecaju da su.
pripadnost narodu i naciji se ne osjeca to se dobija rodjenjem kao sto samim rodjenjem dobijes mjesto gdje si rodjen i nikad to ne mozes promijeniti
a pripadnost vjeroispovjesti se osjeca
ulciscorr

#32 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by ulciscorr »

respo wrote:
Sliver wrote:
pripadnost narodu i naciji se ne osjeca to se dobija rodjenjem kao sto samim rodjenjem dobijes mjesto gdje si rodjen i nikad to ne mozes promijeniti
a pripadnost vjeroispovjesti se osjeca
Netacno. I nacija, odnosno drzavljanstvo moze da se promijeni... kao i narodnost.
Dino_noDi

#33 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Dino_noDi »

Svi koji se rode u BiH su Bosnjaci. Oni se dalje dijele na osnovu vjere i ostalih uvjerenja na muslimane, pravoslavca, katolika, jevreja i ostali.

Zato imamo prezime u Hrvatskoj katolicke porodice Bosnjak. Zato sto su mu preci bili iz BiH pa ih ljudi nazvali u Hrvatskoj Bosnjak. Tako imamo muslimansku porodicu koja se preziva Hrvat jer su njihovi preci dosli iz Hrvatske da zive u BiH.

Dalje, imamo veliki broj spisa u historiji u kojima se spominje "dobri Bosnjanin".

Komunisticko, cetnicko, ustasko, austrougarsko djelovanje tokom 100 godina u BiH nas je dovelo do ove situacije da se vise ne zovu ljudi iz BiH Bosnjaci vec da to bude simbol za muslimane tog podrucja jer u zadnje godine oni su jedini koji istinski vole drzavu BiH jer ostali pravoslavci i katolici su izmanipulisani medijima i politikom.

Mi smo Bosnjaci i mi pricamo bosanski. Ovo je cinjenica. Moze se nekom svidjati ili ne ali to je tako. Svi koji ovako ne razmisljaju izmanipusani su politikom i vremenom jer su nas unistavali 100 godina da su 1945 godine napisali da BiH nije ni srpska ni muslimanska ni hrvatska. A znalo se cija je Bosna? Bosnjacka svih vjera.
respo

#34 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

ulciscorr wrote:
Netacno. I nacija, odnosno drzavljanstvo moze da se promijeni... kao i narodnost.
samo se drzavljanstvo i vjera mjenjaju nacija i narodnost si dobio jednom i to te prati do kraja zivota jer ne mozes mijenjati mjesto rodjenja i porijeklo
respo

#35 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Sliver wrote:
ne kontam, kako mislis rodjenjem dobijam pripadnost narodu? gdje to ja moram biti rodjen da bih bio recimo Bosnjak? Mnogi su rodjeni u Bosni, a ne osjecaju se Bosnjacima, vec samo Muslimanima. Mislim da je ipak osjecaj pripadnosti prevaga, naravno i uz tradiciju, koja je se prenosi s koljena na koljeno, mozda te to buni oko rodjenja.
mislim da je se i emir Kusturica rodio, ali je tek nedavno, sa svojih ne znam koliko godina zivota, poceo osjecati Srbinom, zato i jeste Srbin pa tamam da mu je Alija babo. Niko mu to ne moze uzeti time sto je rodjen tu i tu, i roditelji su mu ti i ti.
rodjenjem mislim samim cinom rodjenja ne striktno i mjesto
rodjenjem dobijes mjesto rodjenja
roditelje koji pripadaju nekome
i porijeklo tih roditelja

na osnovu tih stvari se utvrdi kojoj naciji i narodu pripadas
vjeru i drzavljanstvo ti biras sam osim ako ti neko ne nametne i jedno i drugo
respo

#36 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

Dino_noDi wrote:Svi koji se rode u BiH su Bosnjaci.
ovo apsolutno nije tacno
postoje i nacionalne manjine koje se radjaju u bih i nisu automatski bosnjaci
ulciscorr

#37 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by ulciscorr »

respo wrote:
ulciscorr wrote:
samo se drzavljanstvo i vjera mjenjaju nacija i narodnost si dobio jednom i to te prati do kraja zivota jer ne mozes mijenjati mjesto rodjenja i porijeklo
Na Zapadu su ti nacija i drzavljanstvo izjednaceni pojmovi. Ja ako postanem sutra njemacki drzavljanin ja cu imati 'German nationality"... ali cu se i dalje osjecati kao pripadnik bosnjackog naroda.

I naciju i narodnost mozes da promijenis.
SkyLimit

#38 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by SkyLimit »

Za Bošnjake historija počinje od mješavine slavenskih došljaka i nativnih balkanskih naroda koji su uzdigli srednjovjekovnu Bosansku državu i po rijeci Bosni prozvali se Bošnjacima.
To stanovništvo srednjovjekovne Bosne imalo je sve odlike jednog posebnog naroda.
Usred djelovanja heretičkih sekti i uopćeno krhkog osjećaja privrženosti Katoličanstvu,nadprosječno lahko su prelazili na Islam nakon propasti srednjovjekovne Bosne i njenog padanja pod vlast Osmanlija.Recimo Peter Maserechi piše 1624. godine da u Bosni živi 450 000 Muslimana,150 000 Katolika i 75 000 Pravoslavaca.
Ovo je važno jer od pada države pod Osmanlije pa do tada nema dokaza ni o kakvom doseljavanju Muslimana u Bosnu,dakle ti Muslimani su autohtoni Bosanski stanovnici,dok je već do tada zabilježeno naseljavanje Vlaha Pravoslavaca.Kasnije će se u Bosnu usred različitih okolnosti dolaziti i islamizirane srpske i crnogorske porodice i asimilirati se u Bošnjake,premda na jednu islamiziranu porodicu dolazilo je 10 pravoslavnih.
A moderne nacije su bazirane na skupini ljudi koji su se ujedininili usred neke određene zajedničke sudbine i ciljeva a ne striktno zajedničkog porjekla,tako da je sasvim prirodno da i neke druge islamizirane zajednice na ovim područjima vezuju svoju sudbinu za Bošnjake i žele se osjećati dijelom njih.To je sve normalno,i oni i jesu Bošnjaci i mora ih se prihvatiti kao takve.
Last edited by SkyLimit on 24/08/2013 13:58, edited 1 time in total.
respo

#39 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

ulciscorr wrote:
Na Zapadu su ti nacija i drzavljanstvo izjednaceni pojmovi. Ja ako postanem sutra njemacki drzavljanin ja cu imati 'German nationality"... ali cu se i dalje osjecati kao pripadnik bosnjackog naroda.

prevedi mi molim te znacenje rijeci citizenship?

naciju i narodnost mozes promijeniti kao sto mozes promijeniti mjesto rodjenja
znaci nema apsolutno nikakve sanse
ulciscorr

#40 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by ulciscorr »

respo wrote:
ulciscorr wrote:

prevedi mi molim te znacenje rijeci citizenship?

naciju i narodnost mozes promijeniti kao sto mozes promijeniti mjesto rodjenja
znaci nema apsolutno nikakve sanse
Postoje dvije definicije nacije. Jedna je identicna sa pojmom narodnosti, ta se koristi kod nas na Balkanu. Na Zapadu se koristi druga definicija, ona koja izjednacava naciju sa drzavljanstvom.

A narodnost mozes da promijenis kao sto mozes da promijenis i ime... primjer za to ti je Nemanja Kusturica.
respo

#41 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by respo »

nemoj me zezati sa emirom kusturicom
to sto se on izjasnjava kao srbin ne znaci da je upravu
doduse ne znam ni sta mu je otac bio ni korijene tako da je mozda upravu a ako nije onda sam sebe ismijava

i vidi ti te situacije kad odgovara emir se uzima kao argument kad ne odgovara onda se proglasava ludjakom cetnikom izdajnikom i cime sve ne al dobro to na tvoj racun

nego nisi mi preveo rijec citizenship
molim te prevedi mi to i reci sta znaci
Grover

#42 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Grover »

Antiustaša i antičetnik.
dustaban

#43 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by dustaban »

Sliver wrote:
dustaban wrote:Ja ti na tvoja pitanja nemam valjanog odgovora (imam neke svoje stavove, ali to nije to). Osim toga, kao nebosnjaku, uskraceno mi je pravo da o ovome govorim bez obzira na dobronamjernost. Tako ti je to ovdje,
Ali se javljam samo da te upozorim da ne ocekujes dobar odgovor niti od bilo koga drugog. Pitanje bosnjastva JEDNOSTAVNO NIJE RJESENO!
Dobit ces opet necije stavove a nikako zvanicnu i cvrstu argumentaciju.
Pogotovo ne vjeruj ovim samoproglasenim kreatorima bosnjackog identiteta, kao sto je BANU.

Mislim da je najblize istini da su Bosnjaci ono sto ostane kad se oduzmu svi oni koji znaju sto su!
:mrgreen:
slazem se s tobom da nemas valjanog odgovora. tu si u pravu 100%
pitanje bosnjastva je 100% jednostavno rijeseno. Bosnjak je onaj koji se sebe osjeca i smatra Bosnjakom, isto kao i Hrvat, Srbin koji isto tako osjecaju i smatraju ko su.
:-)
Kao sto rekoh, svakakvih ces odgovora ovdje naci. Izmedju ostalog i ovakvih
Bošnjaka ima i na Kosovu, i tamo su starosedeoci.
Svi koji se rode u BiH su Bosnjaci.
vjeru i drzavljanstvo ti biras sam
I tako dalje. Ali najgluplji i najcesci odgovor je upravo ova replika meni - "bosnajk je onaj ko se tako osjeca".
Nije mi poznato da je iko postao Nijemac ili Amerikanac na osnovu takvog osjecaja!

Ovo bi se moglo i zakljucati jer smo dobili zakljucak:
nera18 wrote: i na kraju nista konkretno ja ne procitah, a zaista bih voljela da znam...ko sam, sta sam i zasto sam to sto jesam :)
ulciscorr

#44 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by ulciscorr »

respo wrote:nemoj me zezati sa emirom kusturicom
to sto se on izjasnjava kao srbin ne znaci da je upravu
doduse ne znam ni sta mu je otac bio ni korijene tako da je mozda upravu a ako nije onda sam sebe ismijava

i vidi ti te situacije kad odgovara emir se uzima kao argument kad ne odgovara onda se proglasava ludjakom cetnikom izdajnikom i cime sve ne al dobro to na tvoj racun
:roll:

Kako tebi nije jasno covjece da ja mogu da se izjasnim kako hocu?

Je li tebi jasno da svako moze da bira kojem narodu pripada?
nego nisi mi preveo rijec citizenship
molim te prevedi mi to i reci sta znaci
Molim te prevedi mi "nation" i reci sta to znaci.
ulciscorr

#45 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by ulciscorr »

dustaban wrote:Nije mi poznato da je iko postao Nijemac ili Amerikanac na osnovu takvog osjecaja!
Amerikanac se odnosi na drzavljanstvo, ne na narod.

Ne znam sto poredite te zapadnjacke nacije sa balkanskim narodima...

Bosnjak je svako onaj koji se tako osjeca... ne treba mu dozvola od nikog... narocito ne od iskompleksiranih komunjara.
Altair_SA

#46 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by Altair_SA »

ulciscorr wrote:
dustaban wrote:Nije mi poznato da je iko postao Nijemac ili Amerikanac na osnovu takvog osjecaja!

Bosnjak je svako onaj koji se tako osjeca... ne treba mu dozvola od nikog... narocito ne od iskompleksiranih komunjara.
:thumbup:

Po zakonu mogu da se pisem kako hocu, ako hocu mogu da budem i Marsovac :D. Inace ne cudi ovo osporavanje od ovih nekih sto relativizuju ono cetnicko sijelo u Bratuncu :oops: Koja slucajnost, wow :shock: :lol:

Helem, jedva cekam taj popis vise i da slusam kmecanje ovih kad se bude konacno znalo koliko nas Bosnjaka ima, ne samo u BiH, vec i u regionu. Kako ce biti kme kme kme... neprocjenjivo :lol:
nekaneka

#47 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by nekaneka »

mozel jedno pitanje za sve,,niko ne spori da su za vrijeme turaka i srbi prelazili na islam,dal milom ili silom nebitno,,znaci njihovi potomci su danas muslimani,e sta su oni sad po nacionalnosti.
addem

#48 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by addem »

Bosnjak je svako onaj ko se tako osjeca. I tu svaka prica staje. Bosnjaka ima od Amerike do Australije.
addem

#49 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by addem »

Altair_SA wrote:
ulciscorr wrote:

:thumbup:

Po zakonu mogu da se pisem kako hocu, ako hocu mogu da budem i Marsovac :D. Inace ne cudi ovo osporavanje od ovih nekih sto relativizuju ono cetnicko sijelo u Bratuncu :oops: Koja slucajnost, wow :shock: :lol:
U regionu se jako dobro zna koliko ima Bosnjaka. Jedino jos ne znamo koliko nas ima u BiH 8-).
Helem, jedva cekam taj popis vise i da slusam kmecanje ovih kad se bude konacno znalo koliko nas Bosnjaka ima, ne samo u BiH, vec i u regionu. Kako ce biti kme kme kme... neprocjenjivo :lol:
tenishia

#50 Re: Bošnjak-preciznija definicija

Post by tenishia »

forel wrote:Precizna i najpreciznija definicija rijeci i nacije Bosnjak je ako se rasclani na svoju osnovnu i dodatak, nastala od rijeci BOSNA i rijeci covjek, znaci samim time u nazivu stoji na sto se pretenzira.
Jest, al kad bi postojao čarobni štapić sa kojim bi izveo gramatičku magiju da od riječi Bosna izvedeš Bošnjak. Može se izvesti samo Bosanac, a riječ Bošnjak je strana riječ, polonizam tj. fonetska (zvučna) forma Poljske riječi Bośniak koja u prijevodu znači Bosanac, poslušaj - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 9Bniak.ogg. Nije ni čudo da je Poljska riječ jer prema historijskim izvorima prvi put pomenuta upravo u Poljskoj, 1440. kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju, međutim danas su Bošnjaci u totalnoj konfuziji kada ne žele da priznaju da je to strana riječ, Poljska, a ne izvorna, te još u prijevodu znači Bosanac.

Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina
Bośniak - Bosanac
Bośniacy - Bosanci
Język bośniacki - bosanski jezik
Detaljno: http://pl.wiktionary.org/wiki/Bo%C5%9Bniak
forel wrote:Bosnjak ne moze biti vjerska odrednica, jer u svom sastavu kao i druge nacionalnosti ne sadrzi vjersku odrednicu.
Htio ti ili ne, bošnjak predstavlja pripadnika bosanskih muslimana.

Image
forel wrote:Jer vjerska odrednica nigdje u svijetu ne stvara naciju osim na balkanu, nego je stvara teritorija.
E bravo, ovdje se već slažemo, te na osnovu teritorije kao odrednice nacije, jasno se može zaključiti da jedina ispravna forma nacija kod nas je "Bosanac i Hercegovac", kao što je u Njemačkoj Njemac, Austriji Austrijanac itd. bez obzira odakle državljanin istih vuče korijene.
Locked