DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
- rajvoSa0
#26 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Ukrao bih te pare sa takvom slašću da se to riječima ne može opisati u ovom postu.
Al bi ostao u BIH pa se opet kandidovao za poziciju i opet bi ukrao te velike pare (500 000 eur).. jer nepismeni, glupi, zatucani narod i ne treba da služi za ništa drugo sem za ličnu dobit.
A onda bi sa milionom eura i porodicom otišao u daleke krajeve. Jer kažete da me neće uloviti (tako piše u prvom postu), a ako ne uzmem ja 101% uzeće neko drugi.. a ja kao pas da živim neću..
Jbg možda neočekivao, al to je ono iskreno tako. Ja mogu da vam kažem da bi 99% raje uzelo to.
Al bi ostao u BIH pa se opet kandidovao za poziciju i opet bi ukrao te velike pare (500 000 eur).. jer nepismeni, glupi, zatucani narod i ne treba da služi za ništa drugo sem za ličnu dobit.
A onda bi sa milionom eura i porodicom otišao u daleke krajeve. Jer kažete da me neće uloviti (tako piše u prvom postu), a ako ne uzmem ja 101% uzeće neko drugi.. a ja kao pas da živim neću..
Jbg možda neočekivao, al to je ono iskreno tako. Ja mogu da vam kažem da bi 99% raje uzelo to.
- elmirčo
#27 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
svi mi znamo da to nije onako kako zapovijeda moral/ahlak/etika, ali svejedno, svi bi uzeli.
- mayab
#28 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
500000 € je dosta novca, i to je za mnoge veliko iskusenje, pogotovo kad se na papir baci matematika za koliko se vremena (NE) moze postenim radom to zaraditi.
Ali zato treba da postoji pravna drzava sa svim svojim represivnim i preventivnim propisima i aparatom
Ali zato treba da postoji pravna drzava sa svim svojim represivnim i preventivnim propisima i aparatom
- scooby_dooby_doo
#29 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
DanteX wrote:Ne, nisu me roditelji odgojili da kradem.
-
daddy-kool
#30 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Ko god je odgovorio da bi ukrao, ima slabo razvijen karakter i ima prepoznatu priliku da se u tom pogledu popravi. Taj nedostatak samo ograničava u životu.
Otiđite u krajnost i upitajte se da možete imati svu Zemlju a da niko ne misli da ste ukrali, da li bi ste to uradili? Da li je to vrhunac ljudskog razvoja?
Otiđite u krajnost i upitajte se da možete imati svu Zemlju a da niko ne misli da ste ukrali, da li bi ste to uradili? Da li je to vrhunac ljudskog razvoja?
- sema911s
#31 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
evo ja racunammayab wrote:500000 € je dosta novca, i to je za mnoge veliko iskusenje, pogotovo kad se na papir baci matematika za koliko se vremena (NE) moze postenim radom to zaraditi.
ako za mjesec zaradim 900€x12mjeseci radimo oko 35godina i za zivota cu zaradit oko cca 370,000€,.,opet dal da se patim citavih 57godina da zaradim toliko il jednim migom rijesim problem egzistencije,., netrebam ni razmisljat,.kada mogu ostali mnogo vise i jos se kunete da nebiste,., ma dajj,., ako necu na sebe mislit ko ce,.,
radio sam u firmi gdje su svi krali ja se pravio nevinasce nebi ja to,., sa par kolega koji su bili ko interni policajci stupim u kontakt da se stane u kraj tome, navuku me da skupljam dokaze o ovima sto kradu i kada je to trebalo prezentirat sta rade, pozovu me i pitaju koliko kosta da sutim a meni pred ocima starci kako govore nemoj nikada,., ja kazem ne,., i lagano dobijem otkaz, pa mi natovare svoja djela, i noga u dupe a oni skupi avudiji, kuce vikendice, kurve, zena djeca i lagano na more a ti sema imo si priliku,., i neko kaze ima neko ko to sve gleda pa oni to rade vec 30tak godina i niko ih jos nije pogledo ko sto je edan rekao nebudi budala,.,jbte se nije tvoje ako mozes uzmi jer ce neko drugi,.,ko prije djevoci njegova
- _mufljuz_
#32 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
koje ba crno postenje - jos tebe napenalesema911s wrote:evo ja racunammayab wrote:500000 € je dosta novca, i to je za mnoge veliko iskusenje, pogotovo kad se na papir baci matematika za koliko se vremena (NE) moze postenim radom to zaraditi.
ako za mjesec zaradim 900€x12mjeseci radimo oko 35godina i za zivota cu zaradit oko cca 370,000€,.,opet dal da se patim citavih 57godina da zaradim toliko il jednim migom rijesim problem egzistencije,., netrebam ni razmisljat,.kada mogu ostali mnogo vise i jos se kunete da nebiste,., ma dajj,., ako necu na sebe mislit ko ce,.,
radio sam u firmi gdje su svi krali ja se pravio nevinasce nebi ja to,., sa par kolega koji su bili ko interni policajci stupim u kontakt da se stane u kraj tome, navuku me da skupljam dokaze o ovima sto kradu i kada je to trebalo prezentirat sta rade, pozovu me i pitaju koliko kosta da sutim a meni pred ocima starci kako govore nemoj nikada,., ja kazem ne,., i lagano dobijem otkaz, pa mi natovare svoja djela, i noga u dupe a oni skupi avudiji, kuce vikendice, kurve, zena djeca i lagano na more a ti sema imo si priliku,., i neko kaze ima neko ko to sve gleda pa oni to rade vec 30tak godina i niko ih jos nije pogledo ko sto je edan rekao nebudi budala,.,jbte se nije tvoje ako mozes uzmi jer ce neko drugi,.,ko prije djevoci njegova
danas samo hohstapleri i mufljuzi dobro prolaze - a Onaj gore koji sve to vidi izgleda da ima problema sa ocima
-
semirizsvemira
#33 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
pa pola miliona eura i nisu neke pare ali ne da ne bi uzeo te pare nego cak ne bi uzeo pare da ih neko poreda od moga stana do Cengic Vile . Nisam ih zaradio , nisu moje i to je to . Samo jednom sam se opekao u zivotu i nikad nikad vise . Postena zarada je najbolja zarada . Sve ostalo se vrati nazad kad tad .
- elmirčo
#34 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
daddy-kool wrote:Ko god je odgovorio da bi ukrao, ima slabo razvijen karakter i ima prepoznatu priliku da se u tom pogledu popravi. Taj nedostatak samo ograničava u životu.
Jedan odgovor na forumu je odraz nečijeg karaktera
- Red Wolf
#35 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Taman tako da nepisem ponovo skoro isto, "BOLJE BITI STO GODINA BOGAT NEGO SEDAM DANA SIROMASAN"... ALAN FORD,uzeo bi sa merakom 500.000 eura isema911s wrote:evo ja racunammayab wrote:500000 € je dosta novca, i to je za mnoge veliko iskusenje, pogotovo kad se na papir baci matematika za koliko se vremena (NE) moze postenim radom to zaraditi.
- Havatar
- Neradnik
#37 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Nebi ni ja,pustio bi da neko to drugi mahne
Ne kaze se dzabe oteto prokleto,opalit ce te grom kad tad.
Ne kaze se dzabe oteto prokleto,opalit ce te grom kad tad.
-
Objektivni navijac
#38 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Pola miliona euricha
I ko ne bi uzeli
Ma ides
Od 5 feninga navise ne oprastam,uzimam sve ko golub zavrtac. To je u skladu sa nacionalnom tradicijom,etikom i duhovnim vrijednostima moga naroda
Our way of life
Ko ne zna sebi,ne zna nikome
Sa medom raditi a med ne lizati
Uzmi levata,dok je plata
Od 5 feninga navise ne oprastam,uzimam sve ko golub zavrtac. To je u skladu sa nacionalnom tradicijom,etikom i duhovnim vrijednostima moga naroda
Ko ne zna sebi,ne zna nikome
Sa medom raditi a med ne lizati
Uzmi levata,dok je plata
-
udrch
#39 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
nevjerovatno visok postotak onih koji priznaju da bi to uradili..zanima me kako bi svojoj djeci pogledali u oči..
- O'zone
- Globalni moderator
#40 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Uzeo trepno ne bih, a narod nek priča i onako ništa drugo i nezna da radi.
- sema911s
#41 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
cek jel bolje da gledas kako se to dijete pati il lagano tih 500, tisucica mu platis skolovanje recime negdje u usa,.,udrch wrote:nevjerovatno visok postotak onih koji priznaju da bi to uradili..zanima me kako bi svojoj djeci pogledali u oči..
- O'zone
- Globalni moderator
#42 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
@sema ako sam ja direktor neke državne ili privatne firme gdje imam mogućnost zavrnuti pola miliona onda moje dijete nije gladno 100%.sema911s wrote:cek jel bolje da gledas kako se to dijete pati il lagano tih 500, tisucica mu platis skolovanje recime negdje u usa,.,udrch wrote:nevjerovatno visok postotak onih koji priznaju da bi to uradili..zanima me kako bi svojoj djeci pogledali u oči..
Ono što koliko ja vidim @udrch-a zapanjuje je koliko smo izgubili moralnost i da nam se ukaže prilika očigledno ne bih smo ni razmišljali o ispravnosti postupka. Mada je i @udrch postavio visoke standarde pa očekuje da večina ne bi poletjela za lovom a malo je i pokretač teme zakomplikovao kad je rekao da počinilac ne bi morao razmišljati o eventualnoj kazni jer mu niko ništa ne može e tu već niko ne oklijeva nego samo trpa u koferče
- Red Wolf
#43 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
ovo zadnje je poenta cjele price,neces ici sa "bezbolnom" palicom da razvaljujes vilice po ulici i otimas ili fantomkom na glavi upadas u banku,nego kultura,kravatica odjelce i lagano koferce,nema tu moralan-amoralanO'zone wrote:@sema ako sam ja direktor neke državne ili privatne firme gdje imam mogućnost zavrnuti pola miliona onda moje dijete nije gladno 100%.sema911s wrote:cek jel bolje da gledas kako se to dijete pati il lagano tih 500, tisucica mu platis skolovanje recime negdje u usa,.,udrch wrote:nevjerovatno visok postotak onih koji priznaju da bi to uradili..zanima me kako bi svojoj djeci pogledali u oči..
Ono što koliko ja vidim @udrch-a zapanjuje je koliko smo izgubili moralnost i da nam se ukaže prilika očigledno ne bih smo ni razmišljali o ispravnosti postupka. Mada je i @udrch postavio visoke standarde pa očekuje da večina ne bi poletjela za lovom a malo je i pokretač teme zakomplikovao kad je rekao da počinilac ne bi morao razmišljati o eventualnoj kazni jer mu niko ništa ne može e tu već niko ne oklijeva nego samo trpa u koferče
-
Manix
#44 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
_mufljuz_ wrote:imao priliku u ratu - radio par mjeseci u jednoj humanitarnoj da se dojebem za potrepstine sebi i familiji jer nije bilo nicega i nikoga da pomogne - slucajno nekako ali bas slucajno zatvorim zadnji kancelariju i zakljucam a na privjescima su bili kljucevi i od sefa i od kancelarije dok je u kasi bilo nekoliko stotina hiljada dolara i DM-ova u kesu..... bio sam glup mlad i posten al eto i danas bih promislio barem sta bi bilo kad bi bilo al - siguran sam da je bruka "dobrih mumina" imala ovakvu priliku samo sto su bili isto tako "mladi muslimani i posteni"..... jednom sam bio svjedokom covjeku koji je nosio milion ili vise dolara za oruzje ARBIH da se preda u Predsjednistvo u aktovci.VolimTeAjla wrote:Da ste ministar, direktor u jakoj drzavnoj firmi, i da imate priliku da uzmete finu svotu novaca za sebe, da li bi ste to uradili?
A recimo da u zatvor necete ici, necete nikako odgovarati, sem sto cete biti pozvani na razgovor, sve ce biti zataskano, ali ce narod pricati kako ste ukrali ovo, ono kako ste lopov i sl..
Iznos je recimo veci od 500 000 EUR-..
i sad iz ove perspektive - kontam jesam li bio glupan.....
- Mister Yes
#45 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Nije malo zakomplikovao nego je to suština. Meni barem. Sva naša moralnost se zasniva na strahu od kazne. Ako je taj strah u startu izbačen iz igre onda će svako normalan uzeti pare i poboljšati svoj život. To je jedino prirodno a onaj ko kaže da ne bi uzeo ili nije dobro shvatio pitanje ili ima problem sa shvatanjem realnosti.O'zone wrote:a malo je i pokretač teme zakomplikovao kad je rekao da počinilac ne bi morao razmišljati o eventualnoj kazni jer mu niko ništa ne može e tu već niko ne oklijeva nego samo trpa u koferče
- _mufljuz_
#46 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
ša je?Manix wrote:_mufljuz_ wrote:imao priliku u ratu - radio par mjeseci u jednoj humanitarnoj da se dojebem za potrepstine sebi i familiji jer nije bilo nicega i nikoga da pomogne - slucajno nekako ali bas slucajno zatvorim zadnji kancelariju i zakljucam a na privjescima su bili kljucevi i od sefa i od kancelarije dok je u kasi bilo nekoliko stotina hiljada dolara i DM-ova u kesu..... bio sam glup mlad i posten al eto i danas bih promislio barem sta bi bilo kad bi bilo al - siguran sam da je bruka "dobrih mumina" imala ovakvu priliku samo sto su bili isto tako "mladi muslimani i posteni"..... jednom sam bio svjedokom covjeku koji je nosio milion ili vise dolara za oruzje ARBIH da se preda u Predsjednistvo u aktovci.VolimTeAjla wrote:Da ste ministar, direktor u jakoj drzavnoj firmi, i da imate priliku da uzmete finu svotu novaca za sebe, da li bi ste to uradili?
A recimo da u zatvor necete ici, necete nikako odgovarati, sem sto cete biti pozvani na razgovor, sve ce biti zataskano, ali ce narod pricati kako ste ukrali ovo, ono kako ste lopov i sl..
Iznos je recimo veci od 500 000 EUR-..
i sad iz ove perspektive - kontam jesam li bio glupan.....
-
Manix
#47 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Nije mi namjera da te povrijedim ali imam osjecaj da fantaziras. Mene osjecaji rijetko varaju . Ali opet , ne ljuti se molim te .
-
daddy-kool
#48 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Moralnost se ne zasniva samo na strahu od kazne. Krađa podrazumjeva da se od nekog oduzima, i time taj neko povrjeđuje i nanosi mu se šteta.Mister Yes wrote:Nije malo zakomplikovao nego je to suština. Meni barem. Sva naša moralnost se zasniva na strahu od kazne. Ako je taj strah u startu izbačen iz igre onda će svako normalan uzeti pare i poboljšati svoj život. To je jedino prirodno a onaj ko kaže da ne bi uzeo ili nije dobro shvatio pitanje ili ima problem sa shvatanjem realnosti.O'zone wrote:a malo je i pokretač teme zakomplikovao kad je rekao da počinilac ne bi morao razmišljati o eventualnoj kazni jer mu niko ništa ne može e tu već niko ne oklijeva nego samo trpa u koferče
Često se u razmatranju etike i morala kao primjer koristi gedanken experiment gdje počinilac posjeduje osobinu nevidljivosti i može raditi šta god ga je volja. Znači i bez kazne i znanja drugih da si počinio nedjelo, znaš sam ti.
Last edited by daddy-kool on 27/08/2013 15:59, edited 1 time in total.
- _mufljuz_
#49 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
ma nema veze samo ti ne tangira to meneManix wrote:Nije mi namjera da te povrijedim ali imam osjecaj da fantaziras. Mene osjecaji rijetko varaju . Ali opet , ne ljuti se molim te .
napisao sam bio nesto vec objasnjenje i obrisao - nema smisla da nesto pravdam nekom iza nicka.
al eto danas sam mogao da budem sa tim kontroverzni bosnjacki biznismen sive eminencije
- Mister Yes
#50 Re: DA LI BI STE UKRALI DA IMATE PRILIKU?
Što je sasvim prirodna radnja (prisutna svuda u prirodi). Potpuno je prirodno raditi u svoju korist a na štetu drugoga. Uzmi samo primjer životinja koje se hrane drugim životinjama. Naravno, za razliku od životinja čovjek je svjestan mogućnosti kazne (ne samo od strane zakona već i osvete). Postavljač teme je u startu izbacio taj ključni faktor čime je napravio neprirodnu situaciju. Ja lično nikad ne bih ukrao jer se bojim moguće kazne. Ali na njegovo pitanje sam odgovorio sa "Da, naravno".daddy-kool wrote: Moralnost se ne zasniva samo na strahu od kazne. Krađa podrazumjeva da se od nekog oduzima, i time taj neko povrjeđuje i nanosi mu se šteta.
I kakvi su rezultati tog eksperimenta?daddy-kool wrote:Često se u razmatranju etike i morala kao primjer koristi gedanken experiment gdje počinilac posjeduje osobinu nevidljivosti i može raditi šta god ga je volja. Znači i bez kazne i znanja drugih da si počinio nedjelo, znaš sam ti.