Kraljevina Bosna.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Pisistratus

#26 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

Muka ti bilo BiH modernizirat' 1878... To je isto da sad dođeš na neku poljanu gdje ništa nema, počneš nešto gradit' i to ti je odmah modernizacija. :lol:
Max Bunker

#27 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Max Bunker »

Pisistratus wrote:Muka ti bilo BiH modernizirat' 1878... To je isto da sad dođeš na neku poljanu gdje ništa nema, počneš nešto gradit' i to ti je odmah modernizacija. :lol:
Odlicno :)
Bas o tome i pricam. Da je A.U. došla na poljanu zvanu BiH i izvršila modernizaciju BiH. U periodu između dva rata opet dolazi do urusavanja BiH drustva da bi tek sedamdesetih i osamdesetih godina, nase drustvo opet pocelo kulturno i ekonomski se uzdisati i jacati ponovo.
Pisistratus

#28 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

Gledaj.. Ovdje se stvari previše plitko gledaju, to je u neku ruku razumljivo jer niste historičari. :)

Većina toga što je za vrijeme A-U izgrađeno je bila privatna inicijativa. Znači veliki magnati iz Monarhije su nanjušili jeftine resurse i radnu snagu i odlučili investirat' u BiH, a Vlada ne budi lijena, napravi im željeznice i ostalu prateću infrastrukturu. Bilo je naravno i velikih državnih projekata, ali je većim dijelom uspjeh bh privrede tada bio djelo privatnog kapitala.

Baš mi je žao, radio sam nekad neki rad u kojem su navedene brojke i sve ostalo vezano za privredu BiH za vrijeme A-U, nemam ga ovdje pri ruci.
Last edited by Pisistratus on 03/09/2013 23:35, edited 1 time in total.
elma89_

#29 Re: Kraljevina Bosna.

Post by elma89_ »

Osmanlije vratite se sve vam je oprosteno :D
Pisistratus

#30 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

elma89_ wrote:Osmanlije vratite se sve vam je oprosteno :D

Haj'mo se odselit' u Stambol. :D
elma89_

#31 Re: Kraljevina Bosna.

Post by elma89_ »

Ne pomaze,tamo su kemalisti,a oni osmanlije mrze vise nego nasi srbi :(
Pisistratus

#32 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

Sad sam se sjetio jedne knjige; Postanak radničke klase u Bosni i Hercegovini i njen razvoj do 1914. godine, Svjetlost, Sarajevo, 1980, str. 400. - Iljas Hadzibegovic. Ne mogu je naći na scribdu, ali ima sigurno negdje na netu.

Od njega isto valja ova knjiga:

http://www.scribd.com/doc/111584942/Had ... 19-i-20-St

To je koga zanima privreda BiH u doba A-U da malo može baciti oko. :o
Max Bunker

#33 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Max Bunker »

Pisistratus wrote:Gledaj.. Ovdje se stvari previše plitko gledaju, to je u neku ruku razumljivo jer niste historičari. :)

Većina toga što je za vrijeme A-U izgrađeno je bila privatna inicijativa. Znači veliki magnati iz Monarhije su nanjušili jeftine resurse i radnu snagu i odlučili investirat' u BiH, a Vlada ne budi lijena, napravi im željeznice i ostalu prateću infrastrukturu. Bilo je naravno i velikih državnih projekata, ali je većim dijelom uspjeh bh privrede tada bio djelo privatnog kapitala.

Baš mi je žao, radio sam nekad neki rad u kojem su navedene brojke i sve ostalo vezano za privredu BiH za vrijeme A-U.
To je vec malo dublje i druga tema i tu se sa tobom slazem. Jako puno toga je krenulo od privatnog kapitala. To je tacno i to je jedan malo dio slagalice. Opcenito govoreci, A.U. jeste bila okupator ali za onaj period svog boravka u BiH, misljenja sam da je uradila vise pozitivnog, nego negativnog ( ima onih koji ce reci da je ona namjerno stvorila Bosanski jezik, namjerno stvarala regionalne i nacionalne razlike među Slavenima da bi ih zavadila, njih/nas oslabila i na taj nacin ojacala svoju vlast ). Na duze staze, sta bi se desilo i kako, to je vec jedno pitanje o kome se moze pricati ali se odgovor nikada ne moze naci. Recimo, po Hitleru ( citao sam ga, nije da ga volim :) ) raspad A.U. je dobra stvar jer da se to nije desilo, Slaveni ( kojih bi vremenom bilo mnogo vise ) bi preuzeli vlast nad Monarhijom i fakticki bi A.U. postala " nasa " Monarhija.
Pisistratus

#34 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

elma89_ wrote:Ne pomaze,tamo su kemalisti,a oni osmanlije mrze vise nego nasi srbi :(

Ja u prvi mah pomislio da su na vlasti oni od Keme Prosvjetitelja Uma. :-D hahah
Cherry-Cherry

#35 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Cherry-Cherry »

elma89_ wrote:Ne pomaze,tamo su kemalisti,a oni osmanlije mrze vise nego nasi srbi :(
Pa može onda još istočnije. :oops: Ne valja ova mrska, kršćanska Evropa, materijalistička... ateistička... :-) :razz:
HARIS96

#36 Re: Kraljevina Bosna.

Post by HARIS96 »

Šta bi bilo ? Prije svega bilo bi nam mnogo bolje,zadrzali bi staru vjeru(meni veoma bitno),imali bi mnogo novca... Mi smo kao Kraljevina imali mnogo novca ali naravno turci su to sve opustosili,teritorije Sandzaka,Dalmacije i Crne Gore bi vjerovatno ostale pod nasom kontrolom sve u svemu "braca" turci su nas zajebali pa vi kako hocete.
Cherry-Cherry

#37 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Cherry-Cherry »

HARIS96 wrote:Šta bi bilo ? Prije svega bilo bi nam mnogo bolje,zadrzali bi staru vjeru(meni veoma bitno),imali bi mnogo novca... Mi smo kao Kraljevina imali mnogo novca ali naravno turci su to sve opustosili,teritorije Sandzaka,Dalmacije i Crne Gore bi vjerovatno ostale pod nasom kontrolom sve u svemu "braca" turci su nas zajebali pa vi kako hocete.
Normalno da su nas zajebali. Ne bi bili rupa kakva smo sad, imali bi drugačiji mentalni sklop, ne bi bili primitivni...
LBVIEW

#38 Re: Kraljevina Bosna.

Post by LBVIEW »

Cherry-Cherry wrote:
HARIS96 wrote:Šta bi bilo ? Prije svega bilo bi nam mnogo bolje,zadrzali bi staru vjeru(meni veoma bitno),imali bi mnogo novca... Mi smo kao Kraljevina imali mnogo novca ali naravno turci su to sve opustosili,teritorije Sandzaka,Dalmacije i Crne Gore bi vjerovatno ostale pod nasom kontrolom sve u svemu "braca" turci su nas zajebali pa vi kako hocete.
Normalno da su nas zajebali. Ne bi bili rupa kakva smo sad, imali bi drugačiji mentalni sklop, ne bi bili primitivni...
Ma ja ba, sve Turci krivi. Istih nema vec 150 godina na ovim prostorima, a neki i dan danas za sve svoje propuste, slabosti i nedostatke okrivljuju upravo njih. :-) Da sad ne pominjem kako je logika koja pociva na premisi: Turci bili primitivni i zaostali(subjektivan stav, onako odoka) -isti okupirali neko podrucje-implikacija: ti sto zive tamo ce biti(zauvijek) primitivni/zaostali proizvoljna konstrukcija na nivou predskolskog uzrasta. :roll: Kakav to mentalni sklop imaju Italijani, Portugalci,Spanci koje nisu okupirali "primitivni" Turci? Dalje, igrajuci se igre generalizacije bez granica, sto mozemo reci o Englezima ili Francuzima i njihovom tretmanu stanovnistva u kolonijama, Nijemcima i njihovoj podrsci nacizmu, Japancima i tretiranju Kineza ili Koreanaca u II Svjetskom ratu? Sta je s Rusima oduvijek, a i u nauci i kulturi(knjizevnost, klasicna muzika...) su dali ogroman doprinos covjecanstvu?
Tipicna malogradanska, kvazikosmopolitska, "wanabi-napredna" spika koja kad se samo malo zagrebe po povrsini razotkriva intelektualnu kaljuzu baziranu na predrasudama i subjektivnom tumacenju cinjenica. :D
Cherry-Cherry

#39 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Cherry-Cherry »

LBVIEW wrote:
Cherry-Cherry wrote:
Ma ja ba, sve Turci krivi...
Ma pričaj ti šta hoćeš, al da nije bilo Turaka, sve bi bilo bolje. Al ajde ti to objasni bošnjama :-) Njima je sve što je tursko sveto :-) Podanički, malograđanski mentalitet :-)
LBVIEW

#40 Re: Kraljevina Bosna.

Post by LBVIEW »

Ma pričaj ti šta hoćeš, al da nije bilo Turaka, sve bi bilo bolje. Al ajde ti to objasni bošnjama :-) Njima je sve što je tursko sveto :-) Podanički, malograđanski mentalitet :-)

Najveca ironija u svemu tome je da ti nisi puno odmakla od ovih sto su im sveti jedni ili drugi jer proizvoljno, na osnovu subjektivnog shvatanja historijskih cinjenica donosis zakljucke-vrati se na moj post i sam ce ti se kasti.
_majevica_

#41 Re: Kraljevina Bosna.

Post by _majevica_ »

LBVIEW wrote:
Ma ja ba, sve Turci krivi. Istih nema vec 150 godina na ovim prostorima, a neki i dan danas za sve svoje propuste, slabosti i nedostatke okrivljuju upravo njih. :-) Da sad ne pominjem kako je logika koja pociva na premisi: Turci bili primitivni i zaostali(subjektivan stav, onako odoka) -isti okupirali neko podrucje-implikacija: ti sto zive tamo ce biti(zauvijek) primitivni/zaostali proizvoljna konstrukcija na nivou predskolskog uzrasta. :roll: Kakav to mentalni sklop imaju Italijani, Portugalci,Spanci koje nisu okupirali "primitivni" Turci? Dalje, igrajuci se igre generalizacije bez granica, sto mozemo reci o Englezima ili Francuzima i njihovom tretmanu stanovnistva u kolonijama, Nijemcima i njihovoj podrsci nacizmu, Japancima i tretiranju Kineza ili Koreanaca u II Svjetskom ratu? Sta je s Rusima oduvijek, a i u nauci i kulturi(knjizevnost, klasicna muzika...) su dali ogroman doprinos covjecanstvu?
Tipicna malogradanska, kvazikosmopolitska, "wanabi-napredna" spika koja kad se samo malo zagrebe po povrsini razotkriva intelektualnu kaljuzu baziranu na predrasudama i subjektivnom tumacenju cinjenica. :D
Osmanlije su bili svojevremeno osvajaci.Neke drzave su imale posle odlaska Osmanlija vise slobode i samostalnosti.
BiH, poslije odlaska Osmanlija uglavnom nije u potpunosti imala svoju slobodu niti podjednaku ravnopravnost svih
naroda.Konkretno postoje dva osnovna problema a to su teritorija BiH i narodi BiH.Poslednje stoljece historijski
posmatrano su pokusavala ova dva problema resavati,doradjivati,uzurpirati,mijenjati,izbjegavati,...i sta sve ali
nikako da iste pozitvino rijese u korist cjelovite BiH i na zadovoljstvo svih njenih naroda il gradjana...Vjerovatno
smo se tek poslednjih 20 godina suocili i resavamo ta dva osnovna problema u i u vezi BiH.Samo narodi u BiH to mogu rijesiti..Kao sto kazes ako problem odradjujemo sa predrasudama necemo imati ispravan zakljucak u konacnici...
nagibn

#42 Re: Kraljevina Bosna.

Post by nagibn »

Normalno da su nas zajebali. Ne bi bili rupa kakva smo sad, imali bi drugačiji mentalni sklop, ne bi bili primitivni...[/quote]

Ma ja ba, sve Turci krivi... [/quote]
Ma pričaj ti šta hoćeš, al da nije bilo Turaka, sve bi bilo bolje. Al ajde ti to objasni bošnjama :-) Njima je sve što je tursko sveto :-) Podanički, malograđanski mentalitet :-)[/quote]

Ma da. Svi drugi okupatori su pozeljni, samo Otomani ne. A prije njihovog dolaska sh.ao si iza kuce. Nisi znao sta je wc, sta je hamam, sta je to javno kupatilo, ili cesma, voda za pice na svakom cosku ili vecoj raskrsnici. Ako si bio nadaren, mogo si napredovati do neslucenih visina sve do velikih vezira, bez obzira ko si i odaklen si dok je od beca pa daljebilo puno drugoJacije. Tamo ako si rodjen ko kmet i umro si ko kmet, nije ti bilo druge. Zakonodavstvo him je bilo na zavidnom nivou! francuzi i beclije su od njih prepisivali, itd...itd...a ti pricaj borbene i bajraci po svatovima... 8)
Tragos

#43 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

Tragos

#44 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

Evo, ove mape su sa stranih wikipedija.

Ajde, objasnite vi meni ovo. Godina je 850.

Image
johntra

#45 Re: Kraljevina Bosna.

Post by johntra »

nagibn wrote:
Ma da. Svi drugi okupatori su pozeljni, samo Otomani ne. A prije njihovog dolaska sh.ao si iza kuce. Nisi znao sta je wc, sta je hamam, sta je to javno kupatilo, ili cesma, voda za pice na svakom cosku ili vecoj raskrsnici. Ako si bio nadaren, mogo si napredovati do neslucenih visina sve do velikih vezira, bez obzira ko si i odaklen si dok je od beca pa daljebilo puno drugoJacije. Tamo ako si rodjen ko kmet i umro si ko kmet, nije ti bilo druge. Zakonodavstvo him je bilo na zavidnom nivou! francuzi i beclije su od njih prepisivali, itd...itd...a ti pricaj borbene i bajraci po svatovima... 8)
a šta, da Turci nisu došli, tadašnji stanovnici ove zemlje ništa ne bi mogli sami napraviti? :-)
HARIS96

#46 Re: Kraljevina Bosna.

Post by HARIS96 »

Bosna prije turske okupacije

Image

Bosna poslije odlaska osmanlija(prodali su nas austrougarskoj)

Image

Teritorije Sandzaka,Dalmacije,Crne Gore kojima je Bosna vladala prije turske okupacije su jednostavno isparile.Turci su nas prodali autrougarima a oni su onda nase teritorije prodali susjednim drzavama...

Kako god okupator nije dobrodosao nije bitno bio on turcin ili njemac.
Tragos

#47 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

Tvoje karte su točne, ali nisi mi odgovorio. gdje su Bošnjaci dok su Hrvati i Srbi imali svoja kraljevstava? Nema te karte na cijelom svijetu gdje će bokazat Bošnjake kao narod na bilo kojem mjestu u 7. stoljeću. Što ćemo sad?

Ajde, nađi mi karte franačkog kraljevstva, pa mi nađi Bosnu i Bošnjake... Na tim kartama su Hrvati i Srbi već tu. Zna se i odakle su došli. Odakle su došli Bošnjaci? Gdje su na franačkim kartama? Nema ih.

Image
Tragos

#48 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Tragos »

(Kralj Tvrtko) He centralized the state and conquered parts of medieval Serbia, Croatia, Dalmatia, Hum, Kotor, Zeta, and the territory of present-day Raška.[3]
Pisistratus

#49 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

HARIS96 wrote:Bosna prije turske okupacije

Image

Bosna poslije odlaska osmanlija(prodali su nas austrougarskoj)

Image

Teritorije Sandzaka,Dalmacije,Crne Gore kojima je Bosna vladala prije turske okupacije su jednostavno isparile.Turci su nas prodali autrougarima a oni su onda nase teritorije prodali susjednim drzavama...

Kako god okupator nije dobrodosao nije bitno bio on turcin ili njemac.

Prvo i prvo, ovo je karta EKSPANZIJE I OPADANJA Bosne od Kulina bana(1180 - 1204.) do XIX stoljeća i Berlinskog kongresa. Napravio ju je pokojni MArko Vego, nekada zaposlenik Zemaljskog Muzeja u Sarajevu, 1988. godine. Lako je uočiti da teritorija BiH nije puno drugačija danas od teritorije kraljevine Bosne neposredno prije otomanskog osvajanja. Izgubili smo dio primorja u korist CG i Sandžak(1878. i 1945.), a dobili smo dio oko Bihaća(1592.) Potpuno neznatna razlika gledajući teritorijalno i ne ulazeći u pravne aspekte svega toga. Drugo i drugo Tvrtko je hrvatskim primorjem vladao sasvim kratko i pitanje je koliko efektivno. Suštinski, primorski gradovi nikad nisu ušli u bosanski kraljevski feudalni sistem, nego su plaćali danak pod prisilom tada jače države, a inače su plaćali danak svakome onome ko je bio jači i mogao im omogućiti efektivnu zaštitu. Stoga, megalomanski snovi o Bosni i Dalmaciji kao jednoj državi(Bosni ili Hrvatskoj) nikad nisu bili stvarnost, osim u izuzetno kratkim, kroz prizmu historije suštinski nebitnim periodima(kao npr. za vrijeme Tvrtka ili za vrijeme NDH i Ante Pavelića). Niko ništa nije prodao, jedino što su Turci od BiH dali, to je teritorija preko Drine koju su bili prisiljeni dati Srbiji pod pritiskom tada pobjedničke Rusije(1831.) godine, a to je ako ne griješim Jadar i Rađevina, teritorije na kojima su begovi imali svoja imanja. Stoga, koristiti izraz "NAŠE TERITORIJE" za veliki dio Dalmacije i Srbije koji su efektivno bili pod Bosnom vrlo kratko, je pogrešan i falsifikatorski. Onda bi po toj logici Hrvati imali pravo na veliki dio BiH jer je u jednom periodu hrvatska plemićka porodica Šubić vladala dijelom Bosne, kao i Pavelić cijelom BiH.
Pisistratus

#50 Re: Kraljevina Bosna.

Post by Pisistratus »

Tragos wrote:Tvoje karte su točne, ali nisi mi odgovorio. gdje su Bošnjaci dok su Hrvati i Srbi imali svoja kraljevstava? Nema te karte na cijelom svijetu gdje će bokazat Bošnjake kao narod na bilo kojem mjestu u 7. stoljeću. Što ćemo sad?

Ajde, nađi mi karte franačkog kraljevstva, pa mi nađi Bosnu i Bošnjake... Na tim kartama su Hrvati i Srbi već tu. Zna se i odakle su došli. Odakle su došli Bošnjaci? Gdje su na franačkim kartama? Nema ih.

Image

A ko je opisao dolazak Hrvata i Srba na ove prostore? Koji tačno historičar i da li je taj uopće ikada vidio ijednog Srba ili Hrvata u životu?
Post Reply