Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu državu.

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
zduhac

#26 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by zduhac »

Ma ti si nam dala primjer "necega" i to je primjer iz socijalizma..."Evo ti stipendija ali potpisi ovdje da se vracas nakon zavrsetka studija i ostajes u drzavi u neprekidnom periodu minimalno 10 godina"...Demokratija bas upravo to znaci da ti ako imas uslove propisane mozes otvoriti svoj privatni fakultet ...Uslovi nisu jednostavni i ne treba biti kivan na privatni nego na drzavni fakultet jer su na najnizim granama. Pa toliko ispita i afera je bilo da to nije normalno. Uslov prvi i osnovni za privatni fakultet je da posjedujes svoju zgradu koja ispunjava odredjene kriterije....to kosta minimalno milion KM......e onda ides dalje, profesorski kadar, itd....to je stvar demokratije da ti pruza mogucnost takvu ali pod odredjenim kriterijima... demokratija je stvar alternative, da biras sta ti je bolje, ako ti se ne svidja privatluk ides na drzavni i obrnuto...Tvoj nacin vodjenja akademske zajednice je neprihvatljiv....Prvo jer smo demokratsko drustvo a drugo sto niko ne garantuje da ce odlikas iz srednje skole biti odlican sutra doktor. To je opet stvar demokratije da svi imamo pravo dokazivanja nase vrijednosti u drustvu i gdje pripadamo. A to koliko je BiH demokratska nema potrebe raspravljati. Demokratska je onoliko koliko gradjani imaju pravo glasa. To znaci da sebi biraju kako ce zivjeti. Ako lose izaberu onda ce greskom gradjana ta demokratija biti narusena ali ne i potopljena jer su te face demokratski dosle na vlast ...
diplomac

#27 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by diplomac »

Za BiH

apsolutno vazni
1. Ekonomski
2. Medicinski
3. Pravni
4. Gradjevinski
5. Masinski

apsolutno nevazni
1. Saobracajni
2. Etf
3. Politicke nauke
4. Zdravstveni
5. Fakultet sporta
Ricken

#28 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Ricken »

Esencijalni:
1) Prirodno matematički i tehnološki
2) ETF
3) Mašinski
4) Građevinski
5) Arhitektura
6) Medicina
7) Saobraćajni

Važni
8) Ekonomija
9) Pravo
10) Akademija za scensku umjetnost, likovnu i muzičku

Luksuzni (mislim luksuz ulagati u ove kadrove)

10) Političke nauke
11) Kriminalistika
12) Psihologija
13) Fakultet sporta
14) Filozofski
Itd

Svi zaboravljate da razvoja nema bez inovacija i tehnološke superiornosti, a društvene nauke su samo podrška pravoj prirodnoj nauci.
sinuhe

#29 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by sinuhe »

Ricken wrote:Esencijalni:
1) Prirodno matematički i tehnološki
2) ETF
3) Mašinski
4) Građevinski
5) Arhitektura
6) Medicina
7) Saobraćajni

Svi zaboravljate da razvoja nema bez inovacija i tehnološke superiornosti, a društvene nauke su samo podrška pravoj prirodnoj nauci.
Imali smo takvu drzavu 45 godina i ....bez rezultata.
Sjecam se prije rata izreke da je na pedagoskoj akademiji i pravu najteze otvoriti vrata. Svakakvi rezimi ovog ili onog -izma vole takvu postavku.
melac

#30 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by melac »

Za mene su najvažnije novinari, te stoga i žurnalistika kao fakultet, ali hrabri i pametni novinari koji će se baviti istraživačkim novinarstvom, od mjesne zajednice do kancelarije premijera. Naravno još treba imati i medije koji će ove vijesti plasirati.
Jer bez ovog kopanja po svim detaljima dogovora, ugovora i zakona, i njihovog iznošenja na vidjelo je, po meni, osnovni uslov da neko društvo se razvija u pravedno i pravno sigurno društvo.
Ricken

#31 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Ricken »

melac wrote:Za mene su najvažnije novinari, te stoga i žurnalistika kao fakultet, ali hrabri i pametni novinari koji će se baviti istraživačkim novinarstvom, od mjesne zajednice do kancelarije premijera. Naravno još treba imati i medije koji će ove vijesti plasirati.
Jer bez ovog kopanja po svim detaljima dogovora, ugovora i zakona, i njihovog iznošenja na vidjelo je, po meni, osnovni uslov da neko društvo se razvija u pravedno i pravno sigurno društvo.
Na različitom stupnju razvoja određena zanimanja jesu u fokusu. Na našem stupnju razvoja gdje novinari u prosjeku zarade 700 KM to nemože biti najvažnije zanimanje.
purgatorio

#32 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by purgatorio »

melac wrote:Za mene su najvažnije novinari, te stoga i žurnalistika kao fakultet, ali hrabri i pametni novinari koji će se baviti istraživačkim novinarstvom, od mjesne zajednice do kancelarije premijera. Naravno još treba imati i medije koji će ove vijesti plasirati.
Koliko se ja razumijem u državna uređenja, ukoliko su novinari najvažnija struka i ukoliko su oni zaduženi za kopanje po ugovorima i zakonima, nema tu države.
dijana_19

#33 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by dijana_19 »

Bitan za jednu drzavu? Koju? Fakultet za rudarstvo i naftu u Bosni vjerovatno ima manju vaznost u odnosu na isti fakultet u Rusiji. Isto vazi i za fakultete tipa Fizicka hemija, Atomska fizika i slicno. Apsolutno neperspektivno u jednoj drzavi (u razvoju) dok je u drugoj od izuzetne bitnosti.

U Bosni i Hercegovini su dakle, po mom misljenju, su najbitniji:

Sumarski i poljoprivredni fakultet
Gradjevinski fakultet/Saobracajni fakultet
Ekonomski fakultet

Edit: Samim tim fakulteti tipa PMF treba da sluze kao potpora gore navedenim. ETF je apsolutno nebitan u smislu ulaganja. Mi nikad ne mozemo u tom segmentu stici zapadne sile poput Njemacke, Francuske i sl. Dakle to bi bilo samo trosenje novca da se "priblizi" standardu zapadnih zemalja. Ulagati treba u poljoprivredu gdje imamo neke sanse da ne budemo prosjecni. Najgora je zabokrecina i prosjecnost.
sokkia

#34 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by sokkia »

dijana_19 wrote:Bitan za jednu drzavu? Koju? Fakultet za rudarstvo i naftu u Bosni vjerovatno ima manju vaznost u odnosu na isti fakultet u Rusiji. Isto vazi i za fakultete tipa Fizicka hemija, Atomska fizika i slicno. Apsolutno neperspektivno u jednoj drzavi (u razvoju) dok je u drugoj od izuzetne bitnosti.

Ekonomski fakultet

Edit: Samim tim fakulteti tipa PMF treba da sluze kao potpora gore navedenim. ETF je apsolutno nebitan u smislu ulaganja. Mi nikad ne mozemo u tom segmentu stici zapadne sile poput Njemacke, Francuske i sl. Dakle to bi bilo samo trosenje novca da se "priblizi" standardu zapadnih zemalja. Ulagati treba u poljoprivredu gdje imamo neke sanse da ne budemo prosjecni. Najgora je zabokrecina i prosjecnost.
kakav šumarski-šume su devastirane u toj mjeri da se ne usuđuju ni iznjeti podatke u kolikoj mjeri.
poljoprivredni-jel neko zbila misli da poljoprivreda može razviti zemlju?
mi od poljoprivrede ne možemo biti ni p u odnosu na svijetski razvijene zemlje.

za ETF (vjerovatno tu svrstavaju i telekomunikacije) tvrde da je bezvrijedan i neperspktivan kad svugdje u svijetu te kompanije koje se bave telekomunikacijama zgrcu milione i milijarde :? zaista cudna razmišljanja :(
dijana_19

#35 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by dijana_19 »

sokkia wrote:
dijana_19 wrote:Bitan za jednu drzavu? Koju? Fakultet za rudarstvo i naftu u Bosni vjerovatno ima manju vaznost u odnosu na isti fakultet u Rusiji. Isto vazi i za fakultete tipa Fizicka hemija, Atomska fizika i slicno. Apsolutno neperspektivno u jednoj drzavi (u razvoju) dok je u drugoj od izuzetne bitnosti.

Ekonomski fakultet

kakav šumarski-šume su devastirane u toj mjeri da se ne usuđuju ni iznjeti podatke u kolikoj mjeri.
poljoprivredni-jel neko zbila misli da poljoprivreda može razviti zemlju?
mi od poljoprivrede ne možemo biti ni p u odnosu na svijetski razvijene zemlje.

za ETF (vjerovatno tu svrstavaju i telekomunikacije) tvrde da je bezvrijedan i neperspktivan kad svugdje u svijetu te kompanije koje se bave telekomunikacijama zgrcu milione i milijarde :? zaista cudna razmišljanja :(
Poljoprivredom se itekako moze izvuci drzava iz bijede i krize u kojoj se mi trenutno nalazimom. Turizmom nikako jer na osnovu turizma nijedna ekonomija nije porasla :) to je sve kratkog vijeka jer rast podrazumijeva i vise turista svake godine. jaka poljoprivreda i poljoprivedni proizvodi bi znacili smanjenje uvoza a porast izvoza. Pa zar moze bolje? :S

Sto se ETF-a tice. Ja sam napisala da je to nebitna grana za sirmoasnu zemlju. Koliko novca i ulaganja je potrebno da se mi na tom polju priblizimo zapadnim zemljama? A koliko je potrebno da ostvarimo isti ekonomskim prosperitet na osnovu poljoprivrednog razvoja?
sokkia

#36 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by sokkia »

@dijana
nema jake zemlje od poljoprivrede.
i nema jake zemlje bez jake poljoprivrede,

naš poljoprivrednik ne može ni u kom pogledu ravnopravno konkurisati sa istim iz okruženja a kamoli na nivou svjetskih velesila.
razloga je milion.... ali ovo nije tema o tome pa ........ :-?
Desnik

#37 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Desnik »

Stomatologija je najvažnija.
Ako država ima lijep osmijeh može se bolje prodati vani.
:D :D :D
sokkia

#38 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by sokkia »

Desnik wrote:Stomatologija je najvažnija.
garant student naedenog :D
dijana_19

#39 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by dijana_19 »

Desnik wrote:Stomatologija je najvažnija.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ricken

#40 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Ricken »

Ekonomski fakultet

Nisi upravu. U BiH itekako vrijedi ulagati i u rudarstvo i u telekomunikacije i energetiku. U poljoprivredu moramo ulagati, ali ona nije krucijelna i od toga nema razvoja.
EldarZizy

#41 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by EldarZizy »

K'o i u ljudskom organizmu, svi organi su bitni. Istina bez nekih se može živjeti ali naravno osjećaju se posjedice. Tako i za fakultete važi.

Primjer: Ako nema profesora nema ko podučavati mlade, a da bi profesori podučavali mlade, doktori liječili ljude, treba neko da ima napravi zgrade a tu su građevinski, geodeti, arhitekti, a ni oni ništa ne mogu ako nema geologa da ispitaju zemlju, a ni jedna gradnja objekta ne može početi ako se ne uradi neki predračun (a to rade ekonomisti) i srede sve dozvole (potrebni su pravnici) za izgradnju... U toku gradnje objekta trebaju zanatlije, a kada se objekat izgradi treba sve to prestaviti javnosti za to su novinari zaslužni itd. da ne idemo preoširno svaka fakultet je bitan, a dobar fakultet je onaj sa kojim ćeš imati pos'o i platu da živiš kako dolikuje jednom akademskom građaninu.
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#42 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by UltrasNaBaterije »

Meni je najvažniji fakultet u Travniku.

Niko me ne pita za ispite, već koliko rata mi je ostalo... :D :D
sokkia

#43 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by sokkia »

UltrasNaBaterije wrote:Meni je najvažniji fakultet u Travniku.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :lol:
Mišo_Kovač

#44 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Mišo_Kovač »

dijana_19 wrote: Sto se ETF-a tice. Ja sam napisala da je to nebitna grana za sirmoasnu zemlju. Koliko novca i ulaganja je potrebno da se mi na tom polju priblizimo zapadnim zemljama? A koliko je potrebno da ostvarimo isti ekonomskim prosperitet na osnovu poljoprivrednog razvoja?
Nemamo se mi šta približavati "zapadnim" zemljama. Nije poenta ETFa izmišljanje novih tehnologija i pravljenje revolucionarnih robota. Poenta je stvaranje stručnog kadra - energetičara i automatičara koji ce moci projektovati i odrzavati hidro/termo centrale, dalekovodne linije i generalno elektricnu mrezu drzave, automaticare koji ce biti u stanju osposobljavati i odrzavati sisteme u fabrikama, inzenjere telekomunikacija koji ce odrzavati i unapredjivati telefonsku/internet mrezu u drzavi i slicno... :evil:

On topic, moje je skromno misljenje da trenutno nije baš bitno koji je fakultet najvazniji, koliko je bitno da ministarstvo stane u kraj hiperprodukciji diploma i "strucnog" kadra... Besmisleno je pricati o vaznosti necega kad godisnje izadje pet puta više diplomanata nego što državi realno treba... Kad to dotjeramo u red, onda mozemo pricati jel nam vazniji doktor, pravnik, gradjevinac ili neko sedmi...
Desnik

#45 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Desnik »

UltrasNaBaterije wrote:
Meni je najvažniji fakultet u Travniku.

:lol: :lol: :lol: :thumbup: :lol: :lol:
nino90

#46 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by nino90 »

mislim da su najbitniji oni koji ce proizvesti kadar koji moze proizvesti nesto sto ce se izvoItii donjeti novac
Primjer energoinvest, u bivaoj jugoslaviji bio je najveci izvoznik. dakle masinstvo, elektrotehnika, gradjevina
kostakurta

#47 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by kostakurta »

svi su bitni i nisu uopste tehnicki bitniji od ostalih. Kod nas je problem u konceptu i najbitniji je da svi rade poslove za koje su skolovani primjera je puno... npr.....doktor tj.lijecnik ne moze i ne treba biti direktor bolnice jer nije obucen i educiran za tako nesto ali pomocnik ili savjetnik direktora moze ali samo za medicinska pitanja. Vodjenje jedne firme kao sto je bolnica sa par hiljada zaposlenih zahtijeva puno vise menadzerskih znanja i vjestina nego sto ih ima jedan lijecnik bez dana prakse u privredi.....ukoliko bi odmah svi lijecnici koji su direktori, politicari, poslanici i sl. poceli baviti lijecenjem ljudi za sto i jesu skolovani mislim da bih odmah rijesili pitanje nedostatka tog kadra.....a bolnice i domovi zdravlja bi postali samo servis gradjana sto i trebaju biti.....
nino90

#48 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by nino90 »

nidje veze, moze ljekar biti i direktor i voditi bolnicu, jos je preporucivi.
Nema skola za te pozicije, a te poIcije se dostiY nakon godina iskustva rada u tom poslo, bolje ce dobar ljekar voditi bolnicu nego neki menadjer
Paramaribo

#49 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by Paramaribo »

Zdravo..oprostite ako sam off..
Moze pomoc..moze li se u septembru i do kada ako moze vanredno upisati fakultet na Sarajevskom Univerzitetu ili su rokvi za upis zavrsili..hvala.
vješalica

#50 Re: Rang lista fakulteta po njihovoj važnosti za jednu držav

Post by vješalica »

Važni:Poljoprivreda/Šumarstvo,Mašinstvo,Medicina,Građevina i sl.
Post Reply