Hrassno wrote:Ljeto bilo, skupilo se neko mjesovito drustvo.. i kao i uvijek, dijasporci krenuli sa svojom pricom kako treba da se vrati stari ustav, kako se treba voditi borba svih mogucih vrsta protiv Srba, kako ne smijemo dozvoliti Dodiku da bilo sta radi..
E sad.. nesto od toga i stoji, ali nekako mi jako licemjerno zvuci kad to kaze hadzija iz Norveske sa platom od 4000 eura i novim audijem..
Naravno nije zaboravio ni reci da je kriza u Norveskoj, da je tesko i da je skupo.. a ja taj isti dan slusam ekonomskog strucnjaka koji kaze na TV da od ovih vecih zemalja, najmanje su pogodnjene krizom Svicarska i Norveska.
Sto se dijasporaca tice, sto ides sjevernije, sve su radkalniji i radikalniji..
Da li po vama dijaspora vise pomaze ili odmaze u politickom smislu i sl..kakvo je vase misljenje o ovom fenomenu i sl..
Ja bih radije rekao da su problem Bosne i Hercegovine upravo takvi tipovi kao ti. Tipovi sa "light" poimanjem kulture, identiteta, vjere, nacije itd... Tipovi koji do podne nevole sebe, a od podne sve oko sebe. Htjeo ti usijani i rasejani znati ili neznati, dijaspora je nosioc kakvog takvog razvoja drzave BiH. Da nije dijaspore, nebi ti se za trag znalo, ni glede drzavnosti, ni glede ekonomije, a bogami ni glede reprezentacije. Zato, poklopi se usima i jami se knjige i nauke, dako ti ona unese malo pameti i razuma.