Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sema911s

#26 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by sema911s »

pa zamisli da sestorica cistee jbte nasta bi to licilo,., lakse se ufatit suplje zapricavat onoga sto prodaje ulaz i u toj prici utusit nekome svoju propusnicu i uzet mu 2 km,,. jer koliko vidim neki papiric je zamjena za 2 km
Drvosjeca iz Dejcica

#27 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Genije wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/pocela-n ... /130813019

JA IM NIKAD MARKE DATI NEĆU.

nikad se niko nije dosjetio dakvom bezobrazluku od kako vrelo postoji
al ovi naši minderaši samo to i znaju
gladno i žedno guzovačnih para za talove, plate i auta
dvije marke za našu bijedu, a marka i po za autobusaše, je opet posebna priča
neka crkne u smogu i betonu ona bijeda koja ne može sebi priuštit planinu i putovanje
to je ljudi gradski park, da su to bijambare da se ide maxuz kolima ko ima love, pa haj
i ova šatro podrška većine, kome ba palamudite :roll:
Čevljanska korida je na drugoj strani, a na Vrelu Bosne idući put ćeš lijepo platiti pa se klatiti i to po pravilima.

1. Nema parkiranja na travu
2. Nema bacanja otpadaka
3. Nema okreanja janjca na javnim zelenim površinama i na vodozaštitinoj zoni
4. Roštilj može ali na samo predviđenim lokacijama za to i naravno da platiš korištenje :bih:
febo_acm

#28 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by febo_acm »

Genije wrote:da je babi čuna
bila bi dedo
Bila bi transverstit... :D
uglavnomja

#29 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by uglavnomja »

genije :D

ostao si sam, jedini protiv naplate ulaznica.
valjda ti jedini ides tamo stalno, svi ostali ponekad, pa nije puno love.

nego, zasto fino ne napises pismo upravi parka, objasnis da spadas oragnizovane naucno-istrazivacke nvo koje se bave ekologijom, napises koliko puta sedmicno prodjes, koliko bi te to doslo mjesecno, godisnje blablabla ... napisi sve fino, supprotno od ovoga ovdje i trazi besplatnu godisnju kartu ili tako nesto :)

inace:

"On je dodao kako će novac od ulaznica biti iskorišten za još bolje održavanje ovog izletišta, stvaranje novih sadržaja za djecu i odrasle, sanaciju Velike aleje te izgradnju početne fijakerske stanice."

edit: ako u ove "sadrzaje" spadaju vozici, autici na sudaranje, vasar, ciganija i mamipara ... onda se pridruzujem geniju u bojkotu. :|
Dasi

#30 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by Dasi »

.
Last edited by Dasi on 15/12/2013 19:41, edited 1 time in total.
febo_acm

#31 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by febo_acm »

Dasi wrote:Dabogda i Rimski most ogradili i naplacivali ulaz.
Dabogda napravili zicaru ka Prokoskom jezeru i naplacivali 10 km po osobi, a onaj put zatpali.
Dabogda na Bjelasnici stavili rampu i naplacivali po automobilu 10 km + prebrojavali ambalazu, pa sto si unio to i da izneses inace kazna 100km.
Dabogda.....

Na Bjelasnicu su papci dovukli gajbu pive, punu naravno, popili i bilo im mrsko vracati tu istu gajbu, praznu naravno, pa se napravlili pametni i porazbijali sve flase na jednu gomilu. Kad plane suma onda se ibretimo kako i koji su je to papci zapalili! Sve naplacivati bagri, drugacije se sa nama ne moze i ne treba.

:thumbup: :thumbup:
AmirBaa

#32 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by AmirBaa »

Zhìxin wrote:
Dabogda napravili zicaru ka Prokoskom jezeru i naplacivali 10 km po osobi, a onaj put zatpali.
Dabogda na Bjelasnici stavili rampu i naplacivali po automobilu 10 km + prebrojavali ambalazu, pa sto si unio to i da izneses inace kazna 100km.
Dabogda.....

Na Bjelasnicu su papci dovukli gajbu pive, punu naravno, popili i bilo im mrsko vracati tu istu gajbu, praznu naravno, pa se napravlili pametni i porazbijali sve flase na jednu gomilu. Kad plane suma onda se ibretimo kako i koji su je to papci zapalili! Sve naplacivati bagri, drugacije se sa nama ne moze i ne treba.

:thumbup: :thumbup:
I normalni ljudi bi trebali placati inace djabne stvari, zbog par supaka i debila ? Nema logike nikako, jel nam trebaju naplacivat izlaz iz vlastite avlije jer mozes potencionalno ugroziti prirodu ?
Cholina_Lokica

#33 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by Cholina_Lokica »

Dabogda.....

:thumbup: upravo tako...
Ne tako davno neki idiot je labudu na Vrelu Bosne zabio strelicu od pikada u glavu.
Ovdje obitava bagra obicna i samo po dzepu pucat mozda nauce sta
febo_acm

#34 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by febo_acm »

AmirBaa wrote: I normalni ljudi bi trebali placati inace djabne stvari, zbog par supaka i debila ? Nema logike nikako, jel nam trebaju naplacivat izlaz iz vlastite avlije jer mozes potencionalno ugroziti prirodu ?
Pa ako izlaz avlije vodi u turističko mjesto gdje dolazi puno stranaca i džaba uništava zelenilio i okolinu, naravno da treba.
AmirBaa

#35 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by AmirBaa »

Zhìxin wrote:
AmirBaa wrote: I normalni ljudi bi trebali placati inace djabne stvari, zbog par supaka i debila ? Nema logike nikako, jel nam trebaju naplacivat izlaz iz vlastite avlije jer mozes potencionalno ugroziti prirodu ?
Pa ako izlaz avlije vodi u turističko mjesto gdje dolazi puno stranaca i džaba uništava zelenilio i okolinu, naravno da treba.
A sta je onda sa starim gradom za vrijeme sff-a ? Bio u mnogo parkova sirom europe koji su prelijepi, puno bolji od vrela bosne, nigdje ulaz nisam platio. Jer je mentalitet drugaciji, zna da cuva svoje. Isto ti je, bacio on papir na vrelu bosne ili u velikoj aleji, na ilidji, na malti...
Dasi

#36 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by Dasi »

.
Last edited by Dasi on 15/12/2013 19:41, edited 2 times in total.
uglavnomja

#37 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by uglavnomja »

sff donosi pare ovom gradu, svaka kupljena karta, svako popijeno pice, placen smjestaj, parking ... donosi nesto pf u kasu.
uglavnomja

#38 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by uglavnomja »

Genije wrote:pa i ovi čiste od istog budžeta
nije grad purivatrin

nisu bolan rad i parki isto :-)

park je reorganiziran, zove se javno preduzece, ali se dobrim dijelom samofinansira (ukljucujuci pionirsku dolinu koja je pod njihovom upravom).

radu se placa obavezno po m2 stana, i tako se finansira.
AmirBaa

#39 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by AmirBaa »

uglavnomja wrote:sff donosi pare ovom gradu, svaka kupljena karta, svako popijeno pice, placen smjestaj, parking ... donosi nesto pf u kasu.
A hajd mi samo reci jel ti imas nesto od toga ? Jel ja imam nesto od toga ? Imaju organizatori sff-a i par glavesina iz opstina. Nemoj mi suplje molim te, nemoj me pogresno shvatit, lijepo je vidjeti onoliko stranaca u sarajevu, ali treba i drugu stranu gledati
uglavnomja

#40 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by uglavnomja »

AmirBaa wrote:
uglavnomja wrote:sff donosi pare ovom gradu, svaka kupljena karta, svako popijeno pice, placen smjestaj, parking ... donosi nesto pf u kasu.
A hajd mi samo reci jel ti imas nesto od toga ? Jel ja imam nesto od toga ? Imaju organizatori sff-a i par glavesina iz opstina. Nemoj mi suplje molim te, nemoj me pogresno shvatit, lijepo je vidjeti onoliko stranaca u sarajevu, ali treba i drugu stranu gledati
dakle, radi se o porezu na prihod, na promet, pdv ... i sta ja znam sta sve uzima drzava ...

gazde kafana. vlasnici hotela, parkinga, slasticari, pitari, cevabdzije ... imaju fiskalne racune i ... osnove ekonomije :-) veci prihod svima, ukljucujuci budzet koja moze obezbijediti bar ciscenje poslije seansi (ovdje je tema ciscenje, odrzavanje, kultura i placanje)
AmirBaa

#41 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by AmirBaa »

Genije wrote:odoste u hoff jbg

poenta je da se svagdje plaća ulaz u NACIONALNE PARKOVE
a ne u GRADSKE PARKOVE
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
graue_maus

#42 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by graue_maus »

a ne u GRADSKE PARKOVE
+1
gradski park je za sve besplatan ..........
uglavnomja

#43 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by uglavnomja »

koju sisu?

park se samofinansira, od ljudi koji zele platiti uslugu
rad se finansira iz budzeta, svi moraju placati.

park moze i mora da osmisli nove nacine da zaradi vise para, znaci mora da ulaze, stalno i konstantno u nesto novo, u odrzavanje, itd ...

a cistacima je plata fiksna, sta god radili, ostalo cisto kao apoteka, nece dobiti vecu platu, ni obrnuto.
uglavnomja

#44 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by uglavnomja »

graue_maus wrote:

a ne u GRADSKE PARKOVE
+1
gradski park je za sve besplatan ..........

"Prostor Vrela Bosne predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne, smješten jugozapadno od grada Sarajeva, ispod obronaka planina Igmana i Bjelašnice. Područje Vrela Bosne uvijek se razmatralo kao cjeloviti dio prostora Ilidža - Vrelo Bosne - Stojčevac, jer je svojim prirodnim i kulturnohistorijskim vrijednostima ovaj prostor neodvojivo povezan. I prema stvorenim vrijednostima ovo područje predstavlja cjelinu, posebno sa aspekta turizma, banjskog liječenja i rekreacije.

Bogatstvo prirode ovog područja, koje privlači veliki broj korisnika, ogleda se u resursima kvalitetne pitke vode, termalnim vodama, šumama, poljoprivrednim potencijalima, atraktivnim lokacijama za turizam i rekreaciju, kao i brojnim dobrima kulturnohistorijskog naslijeđa.

Skupština Kantona Sarajevo donijela je na sjednici održanoj 25.05.2006. Zakon o proglašenju Spomenika prirode "Vrelo Bosne". Ovim zakonom se proglašava Spomenik prirode "Vrelo Bosne" i određuju granice obuhvata, kategorija zaštićenog područja, zoniranje prostora, razvojni ciljevi zaštite područja, mjere zaštite, intervencije u zaštićenom području, kao i korištenje prirodnih vrijednosti, upravljanje i financiranje, nadzor, kaznene, prijelazne i završne odredbe (Službene novine Kantona Sarajevo 16/06).

Spomenik prirode nalazi se na području općine Ilidža i obuhvata površinu od 603 ha.

U skladu sa ovim Zakonom, pripremljen je Plan upravljanja Spomenikom prirode "Vrelo Bosne" koji je usvojen u julu 2006 godine od strane Skupštine Kantona Sarajevo.
neki

#45 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by neki »

opstina ilidza nije gradska opstina
vrelo bosne nije nacionalni spomenik nego spomenik prirode
flora i fauna na vrelu bosne jesu zasticene
febo_acm

#46 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by febo_acm »

Ne vidim zašto toliko plačete zbog jebene dvije marke... Odrekni se kafe/kladionice/kole/... i odeš na izlet.
uglavnomja

#47 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by uglavnomja »

Genije wrote: ali je činjenica i da je to gradski park, samim tim što je pripada gradskoj općini ilidža

e hebat ga :D
salter071

#48 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by salter071 »

Ne mere se tako tretirat spomenik naciJonalne kulture. Valja to odmeklen i plOtit!
Posto je to naciJonalno, znaci od sviha nas i pitOnje od vitOlnog naciJonalnog interesa imade da bidne tako da se uvede porez. Znaci vako ide, na svaki litar goriva uvest porez 3 feniga, a na svai kilovat struje 2 feniga i ima da bidne pOra za sve troskove. Nemeret vi oto zagOdzivat za dzabe! Ako ne pretkne kolko trebadne, e onda namah porez udrit na mobilnu telefoniju svakom po marku po nadopuni kredita. Tako ce da bidne i samo tako i nikako drugojacije!
Vidi ti niha kako bi oni dzaba sve da koristu a da da ne plOtu! E ne mere!
Dok je kapitala neima halala. PlOti pa nosi. Za drzavu mora da bidne, jer to je nas naciJonalni interes i nas naciJonalni park i ni mukajeta vise! PlOti pa klOti!
uglavnomja

#49 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by uglavnomja »

ilidza nije gradska opcina :D znaju se 4 opcine koje spadaju u grad.

spomenik prirode vrelo bosne je od vrela b do stojcevca, ako to presetas za 10 min, onda si mogo komforno u moskvu na svjetsko prvenstvo u atletici. :-) 10 km brzo hodanje

idi fino napolje, drmni jednu ledenu :janpi:

nesto puno ti cundaru spominjes :lol: :lol:
salter071

#50 Re: Naplata ulaza na Vrelo Bosne

Post by salter071 »

Rekno je meni moj haver kad su ga ono drugi put deportOvali iz Londona da je on tamo vidiJo kako se na sve plOca ulaz, pa on meni vako objasniJo. Nasa ti je BasCarsija biser kuluture i to svjeCke sa muhurom JuEna, pa bi onda trebalo uvesti isto ko i u Londonu u centru po glOvi pet maraka ko htjedne otic vidit opstinu stari grOd. To je BISER SVJECKE KULTURE bolan ne biJo.
Neima to svudje, neg samo u nas. Zato to treba naplOtit! Sto bi nama turisti dzaba tuden prznili. Kad mogu rvati nama uzest za prostrijet ponjavu na kamen e moremo i mi za ovaj biser kulture nesto uzest! Ha ja ba!
Naplatit svakom pet marona po glOvi koji hoce po starom grOdu hodat. Bar imade sta za vidit! A i nama valja!
Last edited by salter071 on 13/08/2013 19:00, edited 1 time in total.
Post Reply