Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Nebitan32

#26 Re: Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

Post by Nebitan32 »

O'zone wrote:Pa nisu se analitičari trebali toliko truditi to je valjda jasno i najtupavijem stanovniku Bosne i Hercegovine.

Sreća u nesreći je što su nas naši uništili pa nam je lakše bar u većem broju slučajeva.
Industrija u Europi je na staklenim nogama. Slabi prirodni resursi, preskupa radna snaga(I u Bosni), visoki porezi i veliki broj administrativnih prepreka. Dodajmo i ubrzano starenje stanovnistva.

No kad pricas o tome da su nas unistili nasi. Najveci dar mar u Europi je napravio vlasnika Mitala. Na desetine hiljada radnika je izgubilo posao radi njega. Preuzeo je vecinu zeljezara u Europi i onda ih pozatvarao jednu za drugom. Unistio je alat tako da niti jedna vise nece biti pokrenuta.

Madrid, Liege, Florenge itd.... sve je unistio.
Primjer
http://www.euronews.com/2011/10/13/arce ... -furnaces/

Treba se prilagoditi vremenu u kojem se nalazimo. Turizam i poljopriovreda su dva perspektivna sektora u Bosni

Ubrzo do “magične cifre”: Broj turista u BiH porastao za impozantnih 15 posto

http://www.nkp.ba/ubrzo-do-magicne-cifr ... h-15-posto
detroit-mercy

#27 Re: Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

Post by detroit-mercy »

Nebitan32 wrote:
O'zone wrote:Pa nisu se analitičari trebali toliko truditi to je valjda jasno i najtupavijem stanovniku Bosne i Hercegovine.

Sreća u nesreći je što su nas naši uništili pa nam je lakše bar u većem broju slučajeva.
Industrija u Europi je na staklenim nogama. Slabi prirodni resursi, preskupa radna snaga(I u Bosni), visoki porezi i veliki broj administrativnih prepreka. Dodajmo i ubrzano starenje stanovnistva.

No kad pricas o tome da su nas unistili nasi. Najveci dar mar u Europi je napravio vlasnika Mitala. Na desetine hiljada radnika je izgubilo posao radi njega. Preuzeo je vecinu zeljezara u Europi i onda ih pozatvarao jednu za drugom. Unistio je alat tako da niti jedna vise nece biti pokrenuta.

Madrid, Liege, Florenge itd.... sve je unistio.
Primjer
http://www.euronews.com/2011/10/13/arce ... -furnaces/

Treba se prilagoditi vremenu u kojem se nalazimo. Turizam i poljopriovreda su dva perspektivna sektora u Bosni

Ubrzo do “magične cifre”: Broj turista u BiH porastao za impozantnih 15 posto

http://www.nkp.ba/ubrzo-do-magicne-cifr ... h-15-posto
Turizam je nisko akumulativna grana privrede i ako ockujes da ce BiH svoju ekonomsku snagu dici na konto turizam vs industrija, grdno se varas.
Poljoprivreda u vecini razvijenih zemlja ucestvuje sa par procenata BDPa i zaposljava oko 2% radne snage. One zemlje gdje poljoprivreda ucestvuje sa velikim procentoma u BDPu ili gdje je procenat zaposlenih u poljoprivredi jako visok su obicno jako slabo razvijene :D . Nadji mi i jednu zemlju gdje je ucesce poljoprivred i turizma u BDPu izuzetno visoko a da je razvijena :D .
murathans

#28 Re: Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

Post by murathans »

Qler wrote:Pa eno unipromet kupio zicu koja je dobro radila, bilo je posla, jos zamisli koliko bu bilo sad kad se ovolike cestte prave, rasprodali opremu, ispravnu, u staro zeljezo, pootpuštali radnike, i otvorili onaj granap, gdje ne udje 100 ljudi mjesecno..
Sada se zovu MS wood i umjesto metalnih proizvoda prodavat će drvene proizvode, stolice valjda. Hale su sravnili sa zemljom, a upravnoj zgradi su od kancelarija napravili stanove koje prodaju kao "novogradnju". Na ostatku zemljišta niknut će Bauhaus
Kompanija Žica ubuduće će proizvoditi namještaj

Kompanija Žica iz Sarajeva, kao prevashodno metaloprerađivačka industrija, doživjela je potpunu reorganizaciju u industriju prerade drveta. Ubuduće će se u okviru ove kompanije prerađivati drvo, te proizvoditi namještaj, peleti i ostali proizvodi od ovog, za Bosnu i Hercegovinu, strateški važnog materijala.

Kompanija Žica ubuduće će proizvoditi namještaj
00
Koristit će se domaći resursi te zapošljavati visokostručna radna snaga. U projekt restruktuiranja kompanije i prelaska na preradu drveta i proizvodnju namještaja, do sada je uloženo blizu pet miliona konvertibilnih maraka za savremenu i ekološki čistu tvornicu za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici.

Proizvodnja namještaja ubuduće će biti osnovna djelatnost kompanije, sa akcentom na dizajniranje i proizvodnju stolica kao najzahtjevnijeg dijela namještaja. Planirano je da se veliki dio proizvoda izveze na evropsko i svjetsko tržište, a s tim u vezi već su pokrenuti razgovori sa najvećim svjetskim proizvođačima i dobavljačima iz industrije namještaja.

Bosna i Hercegovina je zemlja sa stoljetnom tradicijom obrade drveta i proizvodnje iznimno lijepog i kvalitetnog namještaja. Zato je i namještaj, kao stopostotni domaći proizvod, proizveden na ovakav način od domaće kvalitetne sirovine, tj. bukve koja je najbolja u Evropi, uz angažiranje domaćih vrhunskih majstora za drvo, korištenje znanja i kreacija domaćih tehnologa i dizajnera, recept za smanjenje vanjskotrgovinskog deficita koji već godinama osiromašuje domaću privredu.

Žica će od sada biti prepoznatljiva po proizvodnji i plasmanu savremenog namještaja i to sa razvijenim tzv. "full konceptom", od projektovanja, preko proizvodnje, do savjetovanja i montaže.

Sljedeća velika investicija kompanije bit će vezana za upotpunjenje proizvodnje velikih kapaciteta peleta, u posljednje vrijeme veoma traženog proizvoda namijenjog za zagrijavanje prostorija, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, saopšteno je iz ove kompanije.

Evo Šta je ostalo od nakadašnje ŽIce dd.

Ništa...

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/497 ... ajevu.html

Image
murathans

#29 Re: Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

Post by murathans »

Jednom bilo

http://www.idoc.ba/digitalarchive/publi ... ntId=80468

LIVNO, 13. JUNA (ONASA) - Livanjska tvornica vunenih tkanina Livtex ugovorila je proizvodnju 10.000 metara tkanine za policijske uniforme, sa kombinatom Borac iz Travnika, a vrijednost posla iznosi 150.000 DEM, javlja dopisnik Agencije ONASA.Zakljuceni posao omogucice vracanje na posao 50-tak radnika od ukupno 160 koji su vec mjesecima "na cekanju", jer je livanjskoj tvornici zbog neizmirenih dugova iskljucena elektricna energija.Za sada je proizvodnja pokrenuta samo djelimicno, a opcinske vlast...

Sad se spominjalo...
I
skreno, uvijek sam bio zbunjen imenima koje je
imala Preslica. Da li je bila Preslica, Livtex Livno
ili Tvornica vunenih tkanina Hasan Brkić iz Livna
najmanje je bitno. Bitno je kako je okončana priča o
tvornici. Posljednjih mjeseci, na vlastitu odgovornost,
u nekoliko navrata sam ušao u ono što su nekad bile
proizvodne hale Preslice. Ostao sam zapanjen prizorima koje sam zatekao. Mislio sam da to nije moguće,
ali itekako je moguće. Samo pet godina nakon proglašenja stečaja, ovaj nekadašnji gigant, prepušten
sam sebi, bez ikakvog osiguranja, biva opljačkan na
najbrutalniji mogući način. Dok ovo pišem traje krađa
svega što je metalno, jer sve ostalo je već pokradeno. Čak sam imao i bliske susrete sa “kradljivcima” koji
su, iz njima opravdanih razloga odbili fotografiranje.
Brzo sam shvatio da se radi o nekakvim jadnim ljudima koji rade za nekog puno “većeg” od njih. Samo su
mi rekli da nisu iz Livna i da rade „da imaju za cigara“.
Haj’ dobro! Ta nisam ja policija.
Ono što je mene zanimalo nije zanimalo njih,
tako da smo se razišli u miru. Oni su nastavili s kra-
đom metala, a ja sam se bacio u potragu za fotografijama iz tvornice. Obišao sam sve. Pas i ja. Osjećao
sam se sigurnim s njim. Tu i tamo bi mi dotrčao sav
prljav od već ostarjelih boja za tkanine. Čas crven,
pa nakon nekog vremena plavkast. Prao sam ga satima poslije.
U mračnoj prostoriji, jednoj od tko zna koliko, na
podu punom razbacanih papira i predmeta nalazim jednu, pa drugu pa treću pa desetine njih. Na
brzinu ih pregledam i znam da je to to! Ono po što
sam i došao. Dok tražim još, u glavi čujem zvukove
strojeva i glasove ljudi koju tu rade.
Nastavljam šetnju po dugačkim hodnicima. Želja
mi je da uđem u upravnu zgradu. Flopi je sa mnom.
Odlazim prema direktorskim uredima. Sve je još uvijek tu. Arhiva, Titove slike, znaci upozorenja... Ulazim
u jednu takvu. Vidi se da je direktorska. Na zidovima
plakete i zahvalnice. Lopovi su ostavili tragove. Na
stolu su ispražnjene nekakve kutije od medalja, sve
je ispreturano. Puno je službenih dokumenata i raznoraznih pečata koji više ne vrijede nikom. Ne želim
se u direktorovom uredu zadržavati predugo. Naime,
posljednji direktor Preslice je tu izvršio samoubojstvo
zbog problema u koje je zapala tvornica. Neopisivo
mi je žao tog čovjeka.
Odlazim. Iskradam se kao lopov iz kruga tvornice. Ipak zadovoljan što sam spasio stotinjak fotografija koje svjedoče o jednom vremenu, drugom
sistemu i povijesti Livna. Žao mi je što sam vidio da
će cjelokupna arhiva tvornice biti uništena, žao mi je
sudbina ljudi koji su je gradili godinama i žao mi je i
onih koji su doprinijeli njenom umiranju.
Tvornica vunenih tkanina je osnovana pedesetih godina prošlog stoljeća. Prostirala se na 18 000
četvornih metara. Zapošljavala je između 900 i 1000
radnika. Propast je doživjela 2008. godine od kad traje rasprodaja i pljačka njene imovine. Dok ovo pišem
traje pljačka elektro-instalacija koje će završiti negdje
na nekakvom otpadu u BiH. U tvorničkim prostorima se nalazi cjelokupna arhiva tvornice, ali i ona
propada zbog vode i vlage

http://fotografija.ba/wp-content/upload ... doljak.pdf
Hajvan

#30 Re: Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

Post by Hajvan »

ma život u BiH nestaje....
animals

#31 Re: Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

Post by animals »

Ako su tek sad to svatili :-)
murathans

#32 Re: Analitičari tvrde: Industrija u BiH nestaje

Post by murathans »

Ovako to ide..

Ostaviš svog stranačkog poslušnika, debila naravno, na čelo uspjepne firme. On u toku nekoloko godina fabriku srozava. krade šta stigne, pravi štetne ugovore... Znam slučaj gdje direktor naredio inžinjerima da namjerno griješe u nacrtima i tako prave felerične proizvode kako bi strani kupci se žailili, raskinuli ugovor i tužili firmu zbog neispunjavanja obaveza...

Onda nakon što instalirani direktoir uništi dobre odnose sa poslovnim partnerima i nakon što firma ostane bez prihoda, dolazi se u situaciju da se gomilaju neisplećene plaće, doprinosi itd. Nakon toga dolaze predstavnivi vlasti, haverio d direktora lopova i debila, te nude spasonosno rješenje sa kojim je saglasan i navodni Sindikat. To je rasprodaja imovine firme. Skupe mašine se prodaju u staro željezo, hale se ili režu ili prodaju privatnicima. Radnicima se podmire obaveze, pošalju se u penziju ili im se da otpremnina. Fabrika, nekada brand sada nestaje... Zato u prostor ilijaške Željezare neko drži farmu pilića, u vogošćanskom Pretisu je odvratni Penny Plus, a na mjestu gdje su se poslije rata proizvodili Trolejbusi, u Vasi Miskinu Crnom, stoji Interex...
Post Reply