Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
EldarZizy

#26 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by EldarZizy »

dijana_19 wrote:
EldarZizy wrote:
Sijalica koja gori wrote:U današnje doba, moraš imati štelu da bi uopšte radio u školstvu. Imam rođaka koji se borio 5 godina za posao profesora informatike...
Matematiku i fiziku ne voli 95 % učenika pa uvijek možeš davati instrukcije a i raditi u školi tako da imaš paralelno dva posla, ali sve to je u zraku jer danas svatko svoga zapošljava. :|
Rođak mi je profesor geografije, završio čojk fakultet prije 3-4 god. odradio pripravnički (i to jedna sredio, preko štele) i sad sjedi kod kuće, bavi se poljoprivredom da ima od čega živjeti. Svaki put kad se predaju konkursi aplicira na sve konkurse gdje se traži njegov kadar, čak i van TK (van kantona u kojem stanuje). Čak je jednom aplicirao i na konkurse u Mostaru. kud ćeš dalje. I dalje mu diploma stoji u sobi, može sa njom guzicu obrisati (da izvinete na izrazu). Ideš toliko godina i školuješ se, trudiš se i na kraju baviš se poljoprivredom da imaš šta jesti !

Za osnivača teme preporuka, mani se ćoravog posla i prosvjete. Traži šta gdje ćeš dobiti zvanje inžinjer, jer daje ti više mogućnosti nego zvanje prosvjetnog radnika. Kao inžinjer možeš raditi u školi (predaješ djeci u srednjoj), raditi u firmi ili čak otvoriti privatnu firmu. Meni to izgleda kao više šansi da dobiješ posao i uspiješ.
Matematika/Fizika u poredjenju sa geografijom, vrlo mudro :thumbup:

Zna se kakva je klijentela na geografiji a kakva na matematici, ta dva fakulteta ne da je smijesno porediti nego po mom misljenju cak i sramotno!
Govorim općenito za prosvjetu. Naravno da je razlika u težini fakulteta ogromna ali i dalje radno mjesto im je isto tj. kabinet ili ti ga škola. A do posla u školi je doći jako teško. Bez obzira kakav kadar bio, da li to matematika, fizika, geografija, informatika ostajem pri svom stavu i dalje da je bolje imati zvanje inžinjera nego profesora (bilo kojeg).

@racwhe955 ti kako hoćeš, tvoj život, tvoj izbor, ali moj ti je savjet već ako si dobar sa matematikom upiši neki fakultet fakultetom, elektrofetnički, mašinski, građevinski (ovdje ti treba i tehničko crtanje jakoo puno, osim matematike) ili nešto slično s čime ćeš imati posla nakon završetka studiranja.

@dijana_19 sramota je jedino sjedit skrštenih ruku i čekat da ti neko donese nešto na tanjiru. Za sve kriviti državu što se nama posla i sl. A učiti i završiti neki fakultet nije sramota. Sramota je poniziti nekoga, kao što ti sada uradila. Što više to je jadno. Ali ipak sa svakim fakultetom ti si sedmi stepen na poslu, a to znači dobra plata i lijep život.

@Desnik tada kada je on upisivao taj fakultet bilo je posla za prof. geografije, a i čojk voli geografiju, pa se time želio baviti u svom životu. A "jak" je onaj fakultet sa kojim ćeš imati pos'o i dobru platu, taj fakultet je jak. A sva ova naklapanja ovaj je teži ili onaj, sve to stoji, ali ništa ne vrijedi ni jedna diploma (bilo to građevine, geografije ili matematike, svejedno) okačena na zid nečije sobe.
Last edited by EldarZizy on 30/08/2013 01:00, edited 1 time in total.
IceQueen

#27 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by IceQueen »

Neko ko ima potrebu da postavi takvo pitanje ne bi trebao studirati niti jednu od te dvije :D :D :D
dijana_19

#28 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by dijana_19 »

Otkud ti ta glupost da je apsolventima matematike jedino mjesto u kabinetu s kredom u ruci? Geografi apsolutno nemaju drugu opciju tu si upravu. Matematicarima su vrata svijeta sirom otvorena. Bez ikakvih problema mogu doci do najatraktivnijih poslova diljem svijeta. Kao primjer mozes uzeti Njemacku. Tako da pordjenje je stvarno besmisleno i smijesno.
cyprus

#29 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by cyprus »

Samo mala ispavka krivog navoda... Na PMF-u UNSA studij geografije se odvija u tri smjera... Pored nastavničkog, tu su i regionalno i prostorno planiranje, te turizam i zaštita životne sredine...

:D Tako da škola nije baš jedina opcija...
EldarZizy

#30 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by EldarZizy »

dijana_19 wrote:Otkud ti ta glupost da je apsolventima matematike jedino mjesto u kabinetu s kredom u ruci? Geografi apsolutno nemaju drugu opciju tu si upravu. Matematicarima su vrata svijeta sirom otvorena. Bez ikakvih problema mogu doci do najatraktivnijih poslova diljem svijeta. Kao primjer mozes uzeti Njemacku. Tako da pordjenje je stvarno besmisleno i smijesno.
Ja ne znam ni jednog prof. matematike tj. nekog matematičara da radi negdje drugo osim u školi (a da je u radi ono što je u njegovom zanimanju), i takvih i ako ima iz BiH su veoma rijetki. A ja sam naveo za sve prosvjetne radnike ne samo za matematiku. A i ne slažem sa sa tobom da prof. geografije može raditi samo u školi, ima tu mogućnosti nekih ali to ne prolazi u BiH, možda negdje vani, ali kod nas NE. Prof. Bosanskog jezika radi u RMU Banovići k'o 'fizički radnik' u jami (ako sam dobro upratio razlika je u plati između fizičkog radnika i jamskog kopača, i ako su obojica u jami ispod zemlje) ! Pa ti vidi kol'ko je prosvjeta u banani. Ko god želi neka ide u prosvjetu to je lijepo zanimanje ali nema neke perspektive u BiH, ja i dalje idem prema tituli inžinjera, pa aBd vidjećemo za dalje šta će biti.
Altsa

#31 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by Altsa »

Ltariq wrote:Šta god od to dvoje upišeš, možeš raditi u školstvu, i to odmah dobiti posao bilo gdje. Tako da... mislim da je svejedno ;)
pa nije lud da studira 5-6 godina matematiku i onda da do penzije guli u kakvoj skoli sa moronskim ucenicima koji ce mu vaditi i zivce :D ako vec volis i ide ti matematika onda se fataj ETF ili masinstva
dijana_19

#32 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by dijana_19 »

EldarZizy wrote:
dijana_19 wrote:Otkud ti ta glupost da je apsolventima matematike jedino mjesto u kabinetu s kredom u ruci? Geografi apsolutno nemaju drugu opciju tu si upravu. Matematicarima su vrata svijeta sirom otvorena. Bez ikakvih problema mogu doci do najatraktivnijih poslova diljem svijeta. Kao primjer mozes uzeti Njemacku. Tako da pordjenje je stvarno besmisleno i smijesno.
Ja ne znam ni jednog prof. matematike tj. nekog matematičara da radi negdje drugo osim u školi (a da je u radi ono što je u njegovom zanimanju), i takvih i ako ima iz BiH su veoma rijetki. A ja sam naveo za sve prosvjetne radnike ne samo za matematiku. A i ne slažem sa sa tobom da prof. geografije može raditi samo u školi, ima tu mogućnosti nekih ali to ne prolazi u BiH, možda negdje vani, ali kod nas NE. Prof. Bosanskog jezika radi u RMU Banovići k'o 'fizički radnik' u jami (ako sam dobro upratio razlika je u plati između fizičkog radnika i jamskog kopača, i ako su obojica u jami ispod zemlje) ! Pa ti vidi kol'ko je prosvjeta u banani. Ko god želi neka ide u prosvjetu to je lijepo zanimanje ali nema neke perspektive u BiH, ja i dalje idem prema tituli inžinjera, pa aBd vidjećemo za dalje šta će biti.
To sto ih ti ne poznajes ne znaci da ne postoje :S Sa diplomom matematicara ili fizara si nesto posebno. To su jedini fakulteti koji ne rolaze na privatluku. Sve su mi sad neki electrical engineers sa kojekakvih nternacionalnih turskih univerziteta. U matematici nema znam-ne znam, jesam ucio-nisam ucio. Analizu ne mozes zaobici ni u jednom studiju matematike :) vjerojatno je zbog toga ni nema na privatnim fakultetima. Ugl. da ne duljim: profil tih profa o kojima pricas mi je poznat. To je odraz sveopce apatije koja je prisutna u drustvu. Ja vidis poznajem totalnu razliku. Od skole do finansijskog sektora i programiranja. Opcije postoje. Sad sto neko sjedi kod kuce i ne poduzima nisa i "ceka posao" je sasvim druga stvar.
EldarZizy

#33 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by EldarZizy »

dijana_19 wrote:To sto ih ti ne poznajes ne znaci da ne postoje :S Sa diplomom matematicara ili fizara si nesto posebno. To su jedini fakulteti koji ne rolaze na privatluku. Sve su mi sad neki electrical engineers sa kojekakvih nternacionalnih turskih univerziteta. U matematici nema znam-ne znam, jesam ucio-nisam ucio. Analizu ne mozes zaobici ni u jednom studiju matematike :) vjerojatno je zbog toga ni nema na privatnim fakultetima. Ugl. da ne duljim: profil tih profa o kojima pricas mi je poznat. To je odraz sveopce apatije koja je prisutna u drustvu. Ja vidis poznajem totalnu razliku. Od skole do finansijskog sektora i programiranja. Opcije postoje. Sad sto neko sjedi kod kuce i ne poduzima nisa i "ceka posao" je sasvim druga stvar.
Gospođice / gospođo Dijana previše subjektivnog unosite u vaše odgovore i ne odgovarate na sve teze i ako citirate odgovor. Ali manje bitno sad. A dalje idemo bez persisanja.
Vjerovatno si povezana sa matematikom, studiraš ili si završila, ili imaš nekog u porodici pa tako grčevito braniš to i to bez argumenata. Ja sam rek'o da vjerovatno postoje takvi matematičari koji imaju neke jako dobre poslove a da nisu u školi, ali da ih je u BiH jako malo tj. mizreran broj, zanemarljiv, u mikronima se mogu izraziti ne znam kako više da ti dočaram ovo. Inžinjer elektrotehnike (ti si ga spomenula) je među težim fakultetima (može bit u rangu sa matematikom, bez da bude poređenje smiješno i jadno, zar ne ?) i svako ne može to završiti (mislim na državne fakultete, privatne ne računam u to jer kod nas su privatni fakulteti kol'ko para tol'ko muzike). Nisam iz te branše eletrotehnike ali kol'ko sam upoznat da ih nema na birovu, ili ima ih jako malo. Za razliku od prosvjetnih radnika, u šta spada i matematika, geografija itd. A ne bih da te vrijeđam (ko što si ti u jednom komentaru) ali ti misliš da si popila pamet cijelog svijeta. Odkud ti znaš profil "tih profa". Misliš da bi neko radio u jami radije nego sa kredom u ruci? Mislim (tvojim riječnikom) ovo je smiješno i jadno što govoriš.

Lijep pozdrav i da napomenem da više neću komentarisati ovu temu, jer @dijana_19 i ja smo otvorili chat ovdje a to nije zanimljivo. A i imamo poglede na neke stvari potpuno različite i nikada nećemo se složiti u nečemu tako da nema svrhe dalje ići i diskutovati. :-D :run:
purgatorio

#34 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by purgatorio »

Što se tiče zaposlenja isto je. Odgovorno tvrdim da u našoj državi ne postoji fakultet koji će ti zajamčiti zaposlenje nakon završetka. Prosvjeta je out of the question jer je broj djece sve manji. Inženjera isto imamo dovoljno za sljedećih 20 godina. I onda ljudi prodaju zemlju, kuće da bi im djeca studirala, žalost velika bgm.

Sent from my C5303 using Tapatalk 2
Desnik

#35 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by Desnik »

purgatorio wrote:Što se tiče zaposlenja isto je. Odgovorno tvrdim da u našoj državi ne postoji fakultet koji će ti zajamčiti zaposlenje nakon završetka. Prosvjeta je out of the question jer je broj djece sve manji. Inženjera isto imamo dovoljno za sljedećih 20 godina. I onda ljudi prodaju zemlju, kuće da bi im djeca studirala, žalost velika bgm.

A šta im je druga mogućnost?
Da sa srednjom školom traže šljakerske poslove...
Dzovanka_Broz

#36 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by Dzovanka_Broz »

Smijesna postavka teme, ali totalno. Ti ces taj faks zavrsiti za 4-5 godina, svaka diskusija o isplativosti sada je smijesna. Niko ti ne garantuje da nesto sto je sada aktuelno ce biti i za 5 godina.
purgatorio

#37 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by purgatorio »

Desnik wrote:
purgatorio wrote:Što se tiče zaposlenja isto je. Odgovorno tvrdim da u našoj državi ne postoji fakultet koji će ti zajamčiti zaposlenje nakon završetka. Prosvjeta je out of the question jer je broj djece sve manji. Inženjera isto imamo dovoljno za sljedećih 20 godina. I onda ljudi prodaju zemlju, kuće da bi im djeca studirala, žalost velika bgm.

Ne znam ja što im je druga mogućnost, samo govorim o realnom stanju trenutačno. Takodjer ne znači nužno da se situacija neće promijeniti za par godina, ali to je posao vladinih agencija da usklade tržište rada i upisne kvote. Nezaposlenost visoko obrazovanih kadrova se mogla uveliko reducirati ispravnom politikom, ali je to kod nas nonsens jer mnoge od institucija čija bi to dužnost trebala biti služe samo i isključivo kao obiteljske tvrtke visokih funkcionera predivnog nam sustava.

dijana_19

#38 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by dijana_19 »

Desnik wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Desnik

#39 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by Desnik »

purgatorio wrote:
[/quote]

Halo, koje vladine agencije, koje upisne kvote???
Odakle ti pišeš, iz Austrije????
Svaki faks upisuje koliko god može studenata, studenti su jednostavno postali "predmet rada"
tj. sredstvo opstanka fakulteta.
Fakulteti će ištancati onoliko pravnika,politologa,učiteljica,profesora,hodža,saobraćajaca,kriminalista i
ostalih bespotrebnih zanimanja koliko god im se javi na upis.

Upisna politika nema nikakve veze sa tržištem rada, i situacija iz dana u dan postaje samo gora i gora,
jer se do juće "pristojni" fakulteti takođe devalviraju politikom maksimiziranja upisnih kvota.
Čitav obrazovni sistem u BiH je otišao u tri p.m.
hermina od pozorista

#40 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by hermina od pozorista »

Zavrsila sam studij fizike, i magistrirala, a najvise sam voljela matematiku pa se osjecam kompetentnom da odgovorim.

U toku gimnazije sam isla na takmicenja iz matematike i fizike, s tim da sam mnogo vise uzivala u takmicenjima iz matematike. Zeljela sam studirati matematiku, ali kada sam vidjela koliko te iste matematike ima i na studiju fizike, i koliku sirinu zanimanja dobijam sa fizikom, odlucila sam se na studij fizike. Kada sam upisivala fiziku, prica je bila da je to jedino deficitarno zanimanje i da se sigurno moze naci posao sa fizikom. Situacija je potpuno suprotna! Danas nikome ne bih preporucila da studira fiziku, a bila sam najbolji student.

Naime, nastavni kadar je trenutno poprilicno slab, ono sto je valjalo je otislo u penziju, prof.Suruliz je bio legenda i istinski poznavalac i predavac, ali je sada u penziji. Sada je fizika nesto gdje ne mozete dobiti pravo znanje, a mnooogo zaostaje za savremenim desavanjima i tokovima. Dalje, u prosvjeti se vise niko ne moze zaposliti jer je sve to prebukirano. Zasto? Pa zato sto postoji nastavni smjer koji je utociste za sve one koji se nisu imali gdje upisati, a tu upadate bez prijemnog. I danas taj studij zavrsavaju desetine nekompetentnih ljudi. A oni koji se uspiju zaposliti su oni sa stelom, koji uopce ne poznaju fiziku, koji ne znaju rijesiti dvojni razlomak, a ne neki integral. Moj mladji brat je promijenio nekoliko novokomponovanih nastavnika fizike u osnovnoj skoli od kojih je tesko odrediti koji je gori. Jedan nije znao objasniti pojam duge na nebu, drugi nije znao objasniti oduzimanje vektora itd.

Dalje, u drugim podrucjima trzista je takodje tesko jer je fizika okvalificirana kao prirodni fakultet u rangu sa medicinom, hemijom, farmacijom, biologijom itd. A fizika nema nikakvih dodirnih tacaka sa tim studijima. Paradoks je da fizika nije tehnicki fakultet poput masinstva ili ETF-a sa kojim dijelimo najmanje 50% predmeta. Neke od vjezbi smo imali konkretno u prostorijama ETF-a zbog potrebe za laboratorijom sa tranzistorima, pnp spojevima itd.

Dakle, sa fizikom u BIH je danas NEMOGUCE naci posao. Moja sreca je da sam uz fiziku studirala uporedo jos jedan fakultet, i da sam se samostalno obrazovala u drugim sferama koje su mi pomogle da nadjem posao.

Na kraju, jos jednom, definitivno ne bih preporucila studij fizike!
Desnik

#41 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by Desnik »

hermina od pozorista wrote:Zavrsila sam studij fizike, i magistrirala, a najvise sam voljela matematiku pa se osjecam kompetentnom da odgovorim.

U toku gimnazije sam isla na takmicenja iz matematike i fizike, s tim da sam mnogo vise uzivala u takmicenjima iz matematike. Zeljela sam studirati matematiku, ali kada sam vidjela koliko te iste matematike ima i na studiju fizike, i koliku sirinu zanimanja dobijam sa fizikom, odlucila sam se na studij fizike. Kada sam upisivala fiziku, prica je bila da je to jedino deficitarno zanimanje i da se sigurno moze naci posao sa fizikom. Situacija je potpuno suprotna! Danas nikome ne bih preporucila da studira fiziku, a bila sam najbolji student.

Naime, nastavni kadar je trenutno poprilicno slab, ono sto je valjalo je otislo u penziju, prof.Suruliz je bio legenda i istinski poznavalac i predavac, ali je sada u penziji. Sada je fizika nesto gdje ne mozete dobiti pravo znanje, a mnooogo zaostaje za savremenim desavanjima i tokovima. Dalje, u prosvjeti se vise niko ne moze zaposliti jer je sve to prebukirano. Zasto? Pa zato sto postoji nastavni smjer koji je utociste za sve one koji se nisu imali gdje upisati, a tu upadate bez prijemnog. I danas taj studij zavrsavaju desetine nekompetentnih ljudi. A oni koji se uspiju zaposliti su oni sa stelom, koji uopce ne poznaju fiziku, koji ne znaju rijesiti dvojni razlomak, a ne neki integral. Moj mladji brat je promijenio nekoliko novokomponovanih nastavnika fizike u osnovnoj skoli od kojih je tesko odrediti koji je gori. Jedan nije znao objasniti pojam duge na nebu, drugi nije znao objasniti oduzimanje vektora itd.

Dalje, u drugim podrucjima trzista je takodje tesko jer je fizika okvalificirana kao prirodni fakultet u rangu sa medicinom, hemijom, farmacijom, biologijom itd. A fizika nema nikakvih dodirnih tacaka sa tim studijima. Paradoks je da fizika nije tehnicki fakultet poput masinstva ili ETF-a sa kojim dijelimo najmanje 50% predmeta. Neke od vjezbi smo imali konkretno u prostorijama ETF-a zbog potrebe za laboratorijom sa tranzistorima, pnp spojevima itd.

Dakle, sa fizikom u BIH je danas NEMOGUCE naci posao. Moja sreca je da sam uz fiziku studirala uporedo jos jedan fakultet, i da sam se samostalno obrazovala u drugim sferama koje su mi pomogle da nadjem posao.

Na kraju, jos jednom, definitivno ne bih preporucila studij fizike!
Lijepo si ovo napisala, drago mi je da si ipak uspješno riješila egzistenciju.
Imam prijatelja iz manjeg mjesta, koji kaže da će se u naredne tri do četiri godine kod njih
u tri srednje škole penzionisati tri profesora fizike, a da niko nema na birou od te struke.
Scopio

#42 Re: Šta je isplatnije studirati: Matematika ili Fizika?

Post by Scopio »

Iskreno, ja imam rođaka koji na mosarskom sveučilištu studira fiziku i tek jedruga godina a već ima upita iz nekoliko srednjih i osnonih škola za rad jer će im kroz godinu dvije nedostjati taj kadar!
(isto tako je bilo sa njegovom sestrom koja je završila matematiku, ponuda za posao je imala dosta)
Post Reply