Govorim općenito za prosvjetu. Naravno da je razlika u težini fakulteta ogromna ali i dalje radno mjesto im je isto tj. kabinet ili ti ga škola. A do posla u školi je doći jako teško. Bez obzira kakav kadar bio, da li to matematika, fizika, geografija, informatika ostajem pri svom stavu i dalje da je bolje imati zvanje inžinjera nego profesora (bilo kojeg).dijana_19 wrote:Matematika/Fizika u poredjenju sa geografijom, vrlo mudroEldarZizy wrote:Rođak mi je profesor geografije, završio čojk fakultet prije 3-4 god. odradio pripravnički (i to jedna sredio, preko štele) i sad sjedi kod kuće, bavi se poljoprivredom da ima od čega živjeti. Svaki put kad se predaju konkursi aplicira na sve konkurse gdje se traži njegov kadar, čak i van TK (van kantona u kojem stanuje). Čak je jednom aplicirao i na konkurse u Mostaru. kud ćeš dalje. I dalje mu diploma stoji u sobi, može sa njom guzicu obrisati (da izvinete na izrazu). Ideš toliko godina i školuješ se, trudiš se i na kraju baviš se poljoprivredom da imaš šta jesti !Sijalica koja gori wrote:U današnje doba, moraš imati štelu da bi uopšte radio u školstvu. Imam rođaka koji se borio 5 godina za posao profesora informatike...
Matematiku i fiziku ne voli 95 % učenika pa uvijek možeš davati instrukcije a i raditi u školi tako da imaš paralelno dva posla, ali sve to je u zraku jer danas svatko svoga zapošljava.
Za osnivača teme preporuka, mani se ćoravog posla i prosvjete. Traži šta gdje ćeš dobiti zvanje inžinjer, jer daje ti više mogućnosti nego zvanje prosvjetnog radnika. Kao inžinjer možeš raditi u školi (predaješ djeci u srednjoj), raditi u firmi ili čak otvoriti privatnu firmu. Meni to izgleda kao više šansi da dobiješ posao i uspiješ.![]()
Zna se kakva je klijentela na geografiji a kakva na matematici, ta dva fakulteta ne da je smijesno porediti nego po mom misljenju cak i sramotno!
@racwhe955 ti kako hoćeš, tvoj život, tvoj izbor, ali moj ti je savjet već ako si dobar sa matematikom upiši neki fakultet fakultetom, elektrofetnički, mašinski, građevinski (ovdje ti treba i tehničko crtanje jakoo puno, osim matematike) ili nešto slično s čime ćeš imati posla nakon završetka studiranja.
@dijana_19 sramota je jedino sjedit skrštenih ruku i čekat da ti neko donese nešto na tanjiru. Za sve kriviti državu što se nama posla i sl. A učiti i završiti neki fakultet nije sramota. Sramota je poniziti nekoga, kao što ti sada uradila. Što više to je jadno. Ali ipak sa svakim fakultetom ti si sedmi stepen na poslu, a to znači dobra plata i lijep život.
@Desnik tada kada je on upisivao taj fakultet bilo je posla za prof. geografije, a i čojk voli geografiju, pa se time želio baviti u svom životu. A "jak" je onaj fakultet sa kojim ćeš imati pos'o i dobru platu, taj fakultet je jak. A sva ova naklapanja ovaj je teži ili onaj, sve to stoji, ali ništa ne vrijedi ni jedna diploma (bilo to građevine, geografije ili matematike, svejedno) okačena na zid nečije sobe.