Čevljanovići

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
escobar__

#26 Re: Čevljanovići

Post by escobar__ »

nOrMaLaC wrote:Balinluk.
:thumbup:
tintilinic

#27 Re: Čevljanovići

Post by tintilinic »

Čevljanovići nisu korida,oni su INSTITUCIJA!
It_is_a_Leclerc

#28 Re: Čevljanovići

Post by It_is_a_Leclerc »

TheMule wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Mi smo vjerovatno jedina zemlja na kugli zemaljskoj na kojoj je moguće javno promovisati i pozivati ljude na kršenje zakona i ismijavanje države, a vjerovatno smo i jedina zemlja na kugli zemaljskoj čiji su građani dovoljno mudri da taj notorni primitivizam, seljakluk i ilegalnu aktivnost poturi pod kulturni događaj i tradiciju...
O kojim ilegalnim aktivnostima govoris posto nisam bio na ovom teferidzu? Bikovima ili necem drugom?

A sto se tice seljakluka, o kojem seljakluku govoris, opisi malo.
Govorim o kršenju zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koji eksplicitno brani provjeravanje oštrine i borbenosti jedne životinje na drugoj. Borbe pasa, pijetlova, bikova, su u BiH, kao i u ostatku normalnog svijeta zabranjeni i ilegalni.

Na ove Pipije sitnograđanske provokacije ne bih odgovarao...
chupacabra

#29 Re: Čevljanovići

Post by chupacabra »

It_is_a_Leclerc wrote:
TheMule wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Mi smo vjerovatno jedina zemlja na kugli zemaljskoj na kojoj je moguće javno promovisati i pozivati ljude na kršenje zakona i ismijavanje države, a vjerovatno smo i jedina zemlja na kugli zemaljskoj čiji su građani dovoljno mudri da taj notorni primitivizam, seljakluk i ilegalnu aktivnost poturi pod kulturni događaj i tradiciju...
O kojim ilegalnim aktivnostima govoris posto nisam bio na ovom teferidzu? Bikovima ili necem drugom?

Govorim o kršenju zakona o zaštiti i dobrobiti životinja koji eksplicitno brani provjeravanje oštrine i borbenosti jedne životinje na drugoj. Borbe pasa, pijetlova, bikova, su u BiH, kao i u ostatku normalnog svijeta zabranjeni i ilegalni.

A sta cemo sa "naprednom" Spanijom? Ne bi se moglo reci da je ovaj obicaj zabranjen u toj clanici EU. Neka me neko ispravi ako nije istina. Stavise, na TV-u se otvoreno prenosi mucenje zivotinja, to jest bikova, sve po "normalnim" standardima EU. Sad ta tradicija dolazi takodje u "naprednu" USA. Nisam bas ljubitelj tih borbi zivotinja, ali bi trebali vaziti isti standardi za sav "ostatak normalnog svijeta".
TheMule

#30 Re: Čevljanovići

Post by TheMule »

It_is_a_Leclerc wrote:
TheMule wrote:

Nisam ni ja za nikakvo mucenje zivotinja, ali ti si reko da smo mi jedina zemlja na svijetu ovo ono. A sta sa Amerikom i Spanijom? Sta sa zemljama jugoistocne Azije? Nemojte pljuvati po Bosni bez razloga ide mi na zivce
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#31 Re: Čevljanovići

Post by plain vanilla »

isla bih rado i ne bih dirala pjevaljku masnim rukama :mrgreen:
escobar__

#32 Re: Čevljanovići

Post by escobar__ »

Misliš m0snim?
plain vanilla

#33 Re: Čevljanovići

Post by plain vanilla »

escobar__ wrote:Misliš m0snim?
jok, ne ide ta promjena A u O bas tako :mrgreen:

uglavnom, pjevaca mozda :mrgreen:
TheMule

#34 Re: Čevljanovići

Post by TheMule »

PipiDugaDevetka wrote:
TheMule wrote:Mislim da bi Leclerk radije da mi izbacimo Kolo, a ubacima neku civilizovanu muziku, tako da se ne stidi sebe i svojih predaka ako stranci to vide.

http://www.youtube.com/watch?v=KSRTfnJiP4Q
Poznato je da su naši stari sadili i konoplju (Sativa+nešto Canabis) i izrađivali odjeću od toga. Dešavalo se da mirisom opijeni budu natjerani (prirodno) da smotaju i zapale, te udišu dim da bi otjerali uroke,... :D
Ma vecina raje nema pojma o historiji. Teferidzi su bili jedno od rijetkih prilika da se sretne raja iz svih krajeva, da se spoje sela, asikuje sa djevojkama, sklope brakovi, i naravno - da se luduje. Nije bilo turbofolka, pa sta? Ako vam se ne svidja, ne slusajte.
Ne znam sto se poneki stide svoje historije?
Najaci je ovaj sto kaze nije mu dedo jeo meso ispod satora :lol: To je bila jedna od rijetkih prilika da jede malo mesa, inace je jeo hljeba i soli. Kad su otkrili Ameriku, doso je krompir i kukuruz. Pradjed jedva ceko na teferidz da proba malo mesa, i to ne samo onog zivotinjskog :P
chupacabra

#35 Re: Čevljanovići

Post by chupacabra »

U Juznoj Koreji jedu kerove, a prije nego ih ubiju, tuku ih debelim motkama, da ih je lakse guliti kad iz zakolju i da je mekse meso. Iz protesta prema ovom gnusnom cinu mucenja zivotinja, ja predlazem da svi pobacamo nase Samsung Galaxy telefone, televizore, LG ves masine i susilice, jer ovakav vid mucenja zivotinja ne spada u "civilizovana" drustva. Ko ce podrzati ovu akciju bacanja Galaksija u smece? Haj'mo moralisti i naprednjaci, pokazite dosljednost u stavovima. Isti standardi za sve zivotinje i napredne zemlje, a ne samo za tamo neke bikove u Cevljanovicima.
luckylaka

#36 Re: Čevljanovići

Post by luckylaka »

nOrMaLaC wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Šta god ko mislio, to su Bosanci i Hercegovci. Izistinski pravi Bosanci i Hercegovci (Bošnjaci, Hrvati, Srbi, ostali,..). To je moj narod i ja ga se ne stidim.
Kome se ne sviđa, neka ide na Festival ''jazz-muzike'' u Zelenkovac (bh. entitet R.S.) kod federativnog Jajca.
Evo ja se prvi stidim. Drugo su teferiči, a drugo je Balinluk. Ja ne pamtim da je moj rahmetli dedo sjedio ispod šatora i gulio meso i gledajući seljančice kako mrdaju prdarom.
I moj rahmetli dedo je radije isao gledati ligu sampiona negdje u europi nego na koridu.Jesu nam dede preko noci postale moderne :-) Moj dedo je rudarsku platu trosio na pjevaljke jos kad uhvati pjevaljku za mindz ode i plata i predujam i regres :-D
mali_balon

#37 Re: Čevljanovići

Post by mali_balon »

Nek vama smetaju zdrave seljacke aktivnosti a nek vam ne smetaju trubaci maturanata zlatne mladezi. Neko rece seljakljuk balinluk itd itd
SInoc belaj u sred carsije, urbana/gradska raja, shihsa dibek, folovi golovi, dobrinja klasnjikov ( ne mislim na onu trubacku poskocicu) sve urbano i gradski, a nikad nisam cuo da je bio belaj na jednoj od ovih seljackih manifestacija kluturno sportskog karaktera, mozda koje momacko saketanje da se momak pokaze pred djevojkom.
Last edited by mali_balon on 09/08/2013 18:59, edited 1 time in total.
TheMule

#38 Re: Čevljanovići

Post by TheMule »

luckylaka wrote:
nOrMaLaC wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Šta god ko mislio, to su Bosanci i Hercegovci. Izistinski pravi Bosanci i Hercegovci (Bošnjaci, Hrvati, Srbi, ostali,..). To je moj narod i ja ga se ne stidim.
Kome se ne sviđa, neka ide na Festival ''jazz-muzike'' u Zelenkovac (bh. entitet R.S.) kod federativnog Jajca.
Evo ja se prvi stidim. Drugo su teferiči, a drugo je Balinluk. Ja ne pamtim da je moj rahmetli dedo sjedio ispod šatora i gulio meso i gledajući seljančice kako mrdaju prdarom.
I moj rahmetli dedo je radije isao gledati ligu sampiona negdje u europi nego na koridu.Jesu nam dede preko noci postale moderne :-) Moj dedo je rudarsku platu trosio na pjevaljke jos kad uhvati pjevaljku za mindz ode i plata i predujam i regres :-D

Ovdje na forumu ima vise potomaka bivskih vodja Slavenskih plamena, Bosnjackih srednjovjekovnih plemica i banova, kasnije Turskih pasa i begova, i komunistickih funkcionera, nego sto ima potomaka obicnih seljaka. :lol: Svi zivili u zamkovima :D
plain vanilla

#39 Re: Čevljanovići

Post by plain vanilla »

mali_balon wrote:Nek vama smetaju zdrave seljacke aktivnosti a nek vam ne smetaju trubaci maturanata zlatne mladezi. Neko rece seljakljuk balinluk itd itd
SInoc belaj u sred carsije, urbana/gradska raja, shihsa dibek, folovi golovi, dobrinja klasnjikov ( ne mislim na onu trubacku poskocicu) sve urbano i gradski, a nikad nisam cuo da je bio belaj na jednoj od ovih seljackih manifestacija kluturno sportskog karaktera, mozda koje momacko saketanje da se momak pokaze pred djevojkom.
pa mi volimo da se stidimo svega sto je nase, a da velicamo tudje

sto kazu, draze nam tudje goFno nego nasa torta

bez obzira sto je to seljakluk i krkanluk, to je nase i ja bih to rado vidjela :mrgreen:
avantgarde

#40 Re: Čevljanovići

Post by avantgarde »

ama ljudi,nismo mi nista losiji od drugih,naprotiv,imamo jos uvijek najcesce neku dozu karaktera...evo na slici je Oktobarski Fest u Minhenu npr...mala maca su svi za ovo.. :D :lol:
Image
Image
Image
nekad davno bijaH ovdje jedan dan..
mali_balon

#41 Re: Čevljanovići

Post by mali_balon »

plain vanilla wrote:
mali_balon wrote:Nek vama smetaju zdrave seljacke aktivnosti a nek vam ne smetaju trubaci maturanata zlatne mladezi. Neko rece seljakljuk balinluk itd itd

bez obzira sto je to seljakluk i krkanluk, to je nase i ja bih to rado vidjela :mrgreen:
Nisi urbana :D

Ja to ovako gledam imas zdrav seljakluk i krkanluk, a imas onaj bolesni/obijesni/papanski seljakluk i krkanluk. Podrobniju definiciju bi mora duze pisati, ali za to nemam vremena. Vecina vas zna koji je koji seljakljuk i krkanluk. Mene glava malje boli od ovog zdravog. Ako ne volim ne idem na koridu, ali ne volim ni pucnjave kao vecina naroda, ali ih taj narod ipak dozivi, imamo svjedocnja forumasa, na crnoj horinici, o pucnjavama na carsiji i na dobrinji.
Uglavnom .....
TheMule

#42 Re: Čevljanovići

Post by TheMule »

plain vanilla wrote:

Imam isto vidjenje. Iako ne idem, nemam previse problema s tim.
Druge drzave imaju mnogo gluplje tradicije. Neki nasi ljudi nisu krocili izvan BIH granice i misle kad predjes granicu tamo je ko neka vrsta Zvjezdanih Staza, sve perfektno, sve sama magija. Niko ne postuje zemlju koja nema svoju historiju, koja ne drzi do sebe.
Saraba

#43 Re: Čevljanovići

Post by Saraba »

TheMule wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
TheMule wrote:Mislim da bi Leclerk radije da mi izbacimo Kolo, a ubacima neku civilizovanu muziku, tako da se ne stidi sebe i svojih predaka ako stranci to vide.

http://www.youtube.com/watch?v=KSRTfnJiP4Q
Poznato je da su naši stari sadili i konoplju (Sativa+nešto Canabis) i izrađivali odjeću od toga. Dešavalo se da mirisom opijeni budu natjerani (prirodno) da smotaju i zapale, te udišu dim da bi otjerali uroke,... :D
Ma vecina raje nema pojma o historiji. Teferidzi su bili jedno od rijetkih prilika da se sretne raja iz svih krajeva, da se spoje sela, asikuje sa djevojkama, sklope brakovi, i naravno - da se luduje. Nije bilo turbofolka, pa sta? Ako vam se ne svidja, ne slusajte.
Ne znam sto se poneki stide svoje historije?
Najaci je ovaj sto kaze nije mu dedo jeo meso ispod satora :lol: To je bila jedna od rijetkih prilika da jede malo mesa, inace je jeo hljeba i soli. Kad su otkrili Ameriku, doso je krompir i kukuruz. Pradjed jedva ceko na teferidz da proba malo mesa, i to ne samo onog zivotinjskog :P
Vidi se da neznas nista o teferidzima, jesu se sklapali brakovi ali nije bilo orgijanja, go go igracica, prostitutki i nalijevanja alkoholom
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#44 Re: Čevljanovići

Post by Zviz »

Hvala ovom forumu sto sada znam sta su to Čevljanovići

Image

Ja seta, ambijenta, kulise i prirode majko mila oplakah :lol: :lol: :lol: :lol:
Last edited by Zviz on 09/08/2013 19:21, edited 1 time in total.
plain vanilla

#45 Re: Čevljanovići

Post by plain vanilla »

mali_balon wrote:
plain vanilla wrote:

Nisi urbana :D

Ja to ovako gledam imas zdrav seljakluk i krkanluk, a imas onaj bolesni/obijesni/papanski seljakluk i krkanluk. Podrobniju definiciju bi mora duze pisati, ali za to nemam vremena. Vecina vas zna koji je koji seljakljuk i krkanluk. Mene glava malje boli od ovog zdravog. Ako ne volim ne idem na koridu, ali ne volim ni pucnjave kao vecina naroda, ali ih taj narod ipak dozivi, imamo svjedocnja forumasa, na crnoj horinici, o pucnjavama na carsiji i na dobrinji.
Uglavnom .....
ja vazda bila provincijalka :mrgreen:

pa ne idem ni ja, ali voljela bih to vidjeti...volim znati nase obicaje, uvijek rado procitam o tome
naravno, ne svidja mi se sve, ali i ne treba da svi volimo isto

dokle god niko nije ugrozen, nek se narod veseli
TheMule

#46 Re: Čevljanovići

Post by TheMule »

Saraba wrote:[Vidi se da neznas nista o teferidzima, jesu se sklapali brakovi ali nije bilo orgijanja, go go igracica, prostitutki i nalijevanja alkoholom
:-) U redu izvinjavam se, svi su klanjali podne namaz, popili sok i hurme, i onda otisli kucama :-)

Historija Bosne nije trajala 20tak godina. Onaj stecak sto Pipi postavi nije nekindan napravljen. Stvari se konstantno mijenjaju. Muzika koja se slusa danas, nije ista koja ce se slusati za 50 godina, niti je ista ko sto je bila prije 100 godina. Promasio si temu skroz.
TheMule

#47 Re: Čevljanovići

Post by TheMule »

Zviz wrote:Hvala ovom forumu sto sada znam sta su to Čevljanovići

Image

Ja seta, ambijenta, kulise i prirode majko mila oplakah :lol: :lol: :lol: :lol:
Ova desno pravo dobra. Moracu sad mahsuz otici.
zli_hordas

#48 Re: Čevljanovići

Post by zli_hordas »

Kakav smo mi to narod bože sačuvaj,jedino kod nas sve tuđe zlatno a naše posrano.Stidimo se naše tradicije svima izgleda dede hodali po Jazz festivalima i po filmskim festivalima u Kanu.
chupacabra

#49 Re: Čevljanovići

Post by chupacabra »

Tesko je iz mikrokosmosa koji se proteze od Marin Dvora do Dobrinje vidjeti sta se desava u ostatku zemlje, to jest koje su to aktivnosti i historijske tradicije koje popunjavaju stanovnici van ovog mikrokosmosa. Samo u BiH se bjezi od historije, porijekla i tradicije, dajuci istim epitet "seljakluka i krkanluka". Tako su nam teferici, Ajvatovica, kestenijade, borbe bikova i ostale tradicije postali sinonim za nazadnost. Mi smo naravno u nas spomenuti mikrokosmos doneseni od vanzemaljaca i nemamo nikakvog dodira sa ovim ljudima koji se bave tim "seljaklukom".

Ja mogu samo reci da svaki vikend idem na Romaniju medju gorstake koji nemaju ni asfalta da nesto pametno cujem i naucim i da se odmorim od ovih pseudo-civilizovanih gradjana. Istih tih, zbog kojih za prvi dana Bajrama ne smijem izaci navece da prosetam Ferhadijom sa porodicom iz straha od zalutalog metka od "gradske raje". Gradske raje koja pljacka i maltretira starce po tramvaju, puca po kafanama, vrijedja po stadionima, pisa po haustorima i izvaljuje klupe iz novih parkova. Sofisticiranih profesora koji za ocjenu traze seksualne usluge studenticama. I onda mi nadjemo sebi za pravo da seremo o tefericima ljudi od kojih smo i sami potekli a od kojih se sad kao stidimo. Mi, malogradjanski papci cemo moralisati i drzati predavanja nekome o seljakluku i krkanluku.
I jest, moj je dedo jeo meso ispod satora na tefericu, igrao kolo drzeci se za maramicu (nema diranja dok babo gleda) i tukao se za cure. Naucio sam zivotnih lekcija od tog istog seljaka dede koje mi nije mogao dati ni jedan "civilizovani" stanovnik mog da ga tako nazovem sad jadnog rodnog grada.
Saraba

#50 Re: Čevljanovići

Post by Saraba »

TheMule wrote:
Saraba wrote:[Vidi se da neznas nista o teferidzima, jesu se sklapali brakovi ali nije bilo orgijanja, go go igracica, prostitutki i nalijevanja alkoholom
:-) U redu izvinjavam se, svi su klanjali podne namaz, popili sok i hurme, i onda otisli kucama :-)

Historija Bosne nije trajala 20tak godina. Onaj stecak sto Pipi postavi nije nekindan napravljen. Stvari se konstantno mijenjaju. Muzika koja se slusa danas, nije ista koja ce se slusati za 50 godina, niti je ista ko sto je bila prije 100 godina. Promasio si temu skroz.
Orgijanje i sklapanje braka nikako ne moze da se desava na istom mjestu posto niti bi djevojke koje hoce da sklope brak dosle tamo gdje se orgija niti bi momci koji orgijaju bili smatrani kao dobre prilike za udaju.
Post Reply