kerimice mila nije ČVAKUĆA....jer to ne postoji....i prestani tako da pišeš...kerima1 wrote:Za pocetak progooglaj malo o čvakući.prvo ne bih to napisala da nisam sanirala licno na sebi i djeci ubode pcele i komaraca.Hemera wrote:kerima1 wrote:Bolno mjesto namazati iscijedjenom CVAKUĆOM vise x na dan vidno olaksava otok i isti nestaje.provjereno.
CVAKUĆOM??????
da Bog sačuva
autor neka popije radije kalcijum umjesto multivitamina sandoz
inace ja to eozinom tretiram malo,ali ima jedan problem ostavlja crveno ofarbanu kozu ali se sapere u neka doba...
zaboravila sam napisati isto i bokvica dobro djeluje na ubode moljaca,natrljas istucen list na ujedeno mjesto.
Ujela me neka baja :)
Moderator: anex
- Hemera
#26 Re: Ujela me neka baja :)
-
kerima1
#27 Re: Ujela me neka baja :)
Aha na to si mislio,ama ja to po bosanski,reko mogla bih ostati ne shvacena da sam napisala čuvarkuća ili sempervivum tectorum.A bosnjo kad ne bi nasao gresku ili zezao ne bi bio bosnjo
narodna rijec je cvakuca,ma ja zaboravila da su po Bosni samo magistri,inzinjeri

- Hemera
#28 Re: Ujela me neka baja :)
ne pridaji sebi previse znacaja...tako molim odlijepi usputkerima1 wrote:Aha na to si mislio,ama ja to po bosanski,reko mogla bih ostati ne shvacena da sam napisala čuvarkuća ili sempervivum tectorum.A bosnjo kad ne bi nasao gresku ili zezao ne bi bio bosnjonarodna rijec je cvakuca,ma ja zaboravila da su po Bosni samo magistri,inzinjeri
![]()
i ovdje se zove cuvarkuca...a cvakuca je samo tvoj vokabular...
tako ti ostavljam da se tjesis...cvako
-
kerima1
#29 Re: Ujela me neka baja :)
i ovo ti odgovar neki !!!Hemera wrote:ne pridaji sebi previse znacaja...tako molim odlijepi usputkerima1 wrote:Aha na to si mislio,ama ja to po bosanski,reko mogla bih ostati ne shvacena da sam napisala čuvarkuća ili sempervivum tectorum.A bosnjo kad ne bi nasao gresku ili zezao ne bi bio bosnjonarodna rijec je cvakuca,ma ja zaboravila da su po Bosni samo magistri,inzinjeri
![]()
tako ti ostavljam da se tjesis...cvako
-
mickey2012
#30 Re: Ujela me neka baja :)
Dobro je sve dok te za guzicu sta ne ujede.shalla wrote:Raja,
Jučer dok sam kosio bašticu me nešto "ćopilo" na 2-3 mjesta i isprva me malo svrbilo pa sam mislio da je komarac međutim sinoć i jutros mi je malo nateklo mjesto oko ujeda/uboda i poprilično je tvrda koža oko ujeda i pofino boli na dodir. Jel se trebam zabrinuti?
Danke
Lp
- P308
#31 Re: Ujela me neka baja :)
ja iskreno prvi put cujem za rijec "cvakuca"kerima1 wrote:Aha na to si mislio,ama ja to po bosanski,reko mogla bih ostati ne shvacena da sam napisala čuvarkuća ili sempervivum tectorum.A bosnjo kad ne bi nasao gresku ili zezao ne bi bio bosnjonarodna rijec je cvakuca,ma ja zaboravila da su po Bosni samo magistri,inzinjeri
![]()
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#32 Re: Ujela me neka baja :)
joj kerima jesi krvavakerima1 wrote:i ovo ti odgovar neki !!!Hemera wrote:ne pridaji sebi previse znacaja...tako molim odlijepi usputkerima1 wrote:Aha na to si mislio,ama ja to po bosanski,reko mogla bih ostati ne shvacena da sam napisala čuvarkuća ili sempervivum tectorum.A bosnjo kad ne bi nasao gresku ili zezao ne bi bio bosnjonarodna rijec je cvakuca,ma ja zaboravila da su po Bosni samo magistri,inzinjeri
![]()
tako ti ostavljam da se tjesis...cvakoOvako odgovaraju samo oni koji ostanu bez texta.
-
kerima1
#33 Re: Ujela me neka baja :)
Dzaba je i ja sam tek ove godine cula za rezdelije da se u jednom dijelu bosne nazivaju dzanarike i nisam doticnu osobu napala da ja to prvi x cujem,nego mi je ta rijec samo obogatila moj rijecnik.Ne spadam u onu vrstu bosnja sto jedva docekaju d akoga na internetu napadnu vulgarnim rijecnikom.P308 wrote:ja iskreno prvi put cujem za rijec "cvakuca"kerima1 wrote:Aha na to si mislio,ama ja to po bosanski,reko mogla bih ostati ne shvacena da sam napisala čuvarkuća ili sempervivum tectorum.A bosnjo kad ne bi nasao gresku ili zezao ne bi bio bosnjonarodna rijec je cvakuca,ma ja zaboravila da su po Bosni samo magistri,inzinjeri
![]()
-
kerima1
#34 Re: Ujela me neka baja :)
Onaj ko ima barem OSNOVNO znanje o biljkama zna da iste imaju tri naziva:na latinski,knjizevni naziv i narodni..Ja vjerujem da ovaj lik zna sta je cvakuca,a da sam napislaa na latinski isao bi na google iz znatizelje:)Nego problem je sto je nas narod sklon inatu,svadjanju,pa tako nemamo ni svoje biljne forume,nego smo mi neki zainteresirani za iste primorani da pratimo susjedne hrvatske i srbske forume da bi sta naucili.Hrvati i srbi su jako ljubazniji od nas i kad na njihovim forumima sta kazem od naseg narodnog govora koji vise vodi turcizmu ne napadaju,nego fino pitaju na koju tacno biljku sam mislila.
Last edited by kerima1 on 11/08/2013 17:06, edited 3 times in total.
- scooby_dooby_doo
#35 Re: Ujela me neka baja :)
da nije slucajno k*****a? 
- Hemera
#36 Re: Ujela me neka baja :)
Nemam ja pojma sta je ckakuca...niko nije primoran da prati,a osnovno znanje o biljkama se ne temelji na tome da ucis nekoga pogresno,a kamoli da izmisljas neke nazive koje apsolutno niko i nigdje ne koristi.kerima1 wrote:Onaj ko ima barem OSNOVNO znanje o biljkama zna da iste imaju tri naziva:na latinski,knjizevni naziv i narodni..Ja vjerujem da ovaj lik zna sta je ckakuca,a da sam napislaa na latinski isao bi na google iz znatizelje:)Nego problem je sto je nas narod sklon inatu,svadjanju,pa tako nemamo ni svoje biljne forume,nego smo mi neki zainteresirani za iste primorani da pratimo susjedne hrvatske i srbske forume da bi sta naucili.Hrvati i srbi su jako ljubazniji od nas i kad na njihovim forumima sta kazem od naseg narodnog govora koji vise vodi turcizmu ne napadaju,nego fino pitaju na koju tacno biljku sam mislila.
Zakljucak:cvakuca i ckakuca ne postoje nigdje osim kod tebe.
Prema tome prestani biti navalentna sa svojim novopecenim izmisljenim nazivima.
I kroz to nekoga ubjedjivati da je pogresno ispravno.
- Hemera
#37 Re: Ujela me neka baja :)
P308 wrote:ja iskreno prvi put cujem za rijec "cvakuca"kerima1 wrote:Aha na to si mislio,ama ja to po bosanski,reko mogla bih ostati ne shvacena da sam napisala čuvarkuća ili sempervivum tectorum.A bosnjo kad ne bi nasao gresku ili zezao ne bi bio bosnjonarodna rijec je cvakuca,ma ja zaboravila da su po Bosni samo magistri,inzinjeri
![]()
doticna me uputi da googlam cvakuca i ja trazim kad nema rezultata...cvakuca se nikad nije govorilo,osim u slucaju doticne koja ne zna izgovoriti cuvarkuca,pa da sebi olaksa problem.........
-
tagomago
#38 Re: Ujela me neka baja :)
P308 wrote:ja iskreno prvi put cujem za rijec "cvakuca"kerima1 wrote:Aha na to si mislio,ama ja to po bosanski,reko mogla bih ostati ne shvacena da sam napisala čuvarkuća ili sempervivum tectorum.A bosnjo kad ne bi nasao gresku ili zezao ne bi bio bosnjonarodna rijec je cvakuca,ma ja zaboravila da su po Bosni samo magistri,inzinjeri
![]()
koji je rasplet priče - koja baja, koja alergija?
- Sirri
#39 Re: Ujela me neka baja :)
Evo, ja sam npr. više puta čula da starije žene iz komšiluka umjesto čuvarkuća kažu ''čvakuća''. Iskreno, i meni je taj izraz nekako smiješan i bezvezan, ali postoje osobe koje ga upotrebljavaju, tako da ne razumijem zbog čega se ''pališ'' bezveze.Hemera wrote:Nemam ja pojma sta je ckakuca...niko nije primoran da prati,a osnovno znanje o biljkama se ne temelji na tome da ucis nekoga pogresno,a kamoli da izmisljas neke nazive koje apsolutno niko i nigdje ne koristi.kerima1 wrote:Onaj ko ima barem OSNOVNO znanje o biljkama zna da iste imaju tri naziva:na latinski,knjizevni naziv i narodni..Ja vjerujem da ovaj lik zna sta je ckakuca,a da sam napislaa na latinski isao bi na google iz znatizelje:)Nego problem je sto je nas narod sklon inatu,svadjanju,pa tako nemamo ni svoje biljne forume,nego smo mi neki zainteresirani za iste primorani da pratimo susjedne hrvatske i srbske forume da bi sta naucili.Hrvati i srbi su jako ljubazniji od nas i kad na njihovim forumima sta kazem od naseg narodnog govora koji vise vodi turcizmu ne napadaju,nego fino pitaju na koju tacno biljku sam mislila.
Zakljucak:cvakuca i ckakuca ne postoje nigdje osim kod tebe.
Prema tome prestani biti navalentna sa svojim novopecenim izmisljenim nazivima.
I kroz to nekoga ubjedjivati da je pogresno ispravno.
-
kerima1
#40 Re: Ujela me neka baja :)
Pali se zato sto se najvise seljaci stide sela.Ja sam gradski covjek,ali mi dusa kad cujem nas narodni govor i poneku rijec upotrijebim kao hevta,kutarisati itd.Iako narodne nazive za bilje ne upotrebljavam,jos gore necu od sad upravo radi seljaka koji se preneraze kad cuju svoju izvornu seljacku rijec!!
- Hemera
#41 Re: Ujela me neka baja :)
i kad izdajes novi rjecnik?kerima1 wrote:Pali se zato sto se najvise seljaci stide sela.Ja sam gradski covjek,ali mi dusa kad cujem nas narodni govor i poneku rijec upotrijebim kao hevta,kutarisati itd.Iako narodne nazive za bilje ne upotrebljavam,jos gore necu od sad upravo radi seljaka koji se preneraze kad cuju svoju izvornu seljacku rijec!!
prvo tvoje izmisljotine se apsolutno ni u sta ne mogu svrstati...osim u navedeno....sto se tice sela...smijesno je komentirati tvoje licne frustracije sopstvenim (ne)znanjem....
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#42 Re: Ujela me neka baja :)
Odmorite obje
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “krsenje pravila foruma”
» Hemera, kerima1
2 hefte
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “krsenje pravila foruma”
» Hemera, kerima1
2 hefte