Afera Ilidža 1986.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hape

#26 Re: AW: Afera Ilidža 1986.

Post by hape »

julisiz es grant wrote: Ne branim ja nikoga, ali je činjenica da ako su šta zgriješili, to je bio samo verbalni delikt.
Cuj ti njega sto brani cetnike. "Samo" verbalni delikt. Pa upravo u ovo doba srpski nacionalizam se vise nije krio i skriveni cetnici, bivsi komunisti pokazali su svoje pravo lice. Steta sto ih sve ne pobise tada.
julisiz es grant

#27 Re: AW: Afera Ilidža 1986.

Post by julisiz es grant »

hape_hapica wrote:
julisiz es grant wrote: Ne branim ja nikoga, ali je činjenica da ako su šta zgriješili, to je bio samo verbalni delikt.
Cuj ti njega sto brani cetnike. "Samo" verbalni delikt. Pa upravo u ovo doba srpski nacionalizam se vise nije krio i skriveni cetnici, bivsi komunisti pokazali su svoje pravo lice. Steta sto ih sve ne pobise tada.
Slobodan Škipina, tadašnji glavni ilidžanski milicajac, koji im se najviše navalio na kosti, bio je, kako rekoh jedan od osnivača MUP-a RS. U nekrologu koji sam našao na internetu slave ga kao heroja.
Mitar Subotić, inspektor koji je isljeđivao i maltretirao ove ljude, i Rade Vasiljević su bivši i sadašnji načelnik CJB istočno Sarajevo, a teško da su tu mogli doći bez ratnih "zasluga".
I onda se postavlja pitanje ko je tu zapravo četnik, progonjeni ili progonitelji?
jon_jovi

#28 Re: AW: Afera Ilidža 1986.

Post by jon_jovi »

julisiz es grant wrote:
hape_hapica wrote:
Slobodan Škipina, tadašnji glavni ilidžanski milicajac, koji im se najviše navalio na kosti, bio je, kako rekoh jedan od osnivača MUP-a RS. U nekrologu koji sam našao na internetu slave ga kao heroja.
Mitar Subotić, inspektor koji je isljeđivao i maltretirao ove ljude, i Rade Vasiljević su bivši i sadašnji načelnik CJB istočno Sarajevo, a teško da su tu mogli doći bez ratnih "zasluga".
I onda se postavlja pitanje ko je tu zapravo četnik, progonjeni ili progonitelji?
Niste se vi Srbi snosili nešto između sebe pa su jedva dočekali taj Mitar i ostali da vas zavale, ali svi vi pušete u istu tikvu
julisiz es grant

#29 Re: Afera Ilidža 1986.

Moja greška, radi se o Mirku Subotiću. Valjda mi je Rex Ilusivii nesvjesno bio na pameti, pa prekrstih ovoga njegovim imenom :D
I nisam Srbin.
Nekako s proljeća

#30 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Nekako s proljeća »

Tomo Kovač je jednom prilikom pomenuo neku grupu -jedinicu sa Ilidze 1992 godine , i on ju je nazvao ''Ilidzanci'' .Čitam ovo, vidim naslovnu stranu knjige ...ne znam ima li to ikakve veze osim podudarnosti sa imenom .
trocadero

#31 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by trocadero »

Нема никакве везе нису то ти! Вечина ових патриотских "ћетника" из процеса 1986 разгулила почетком и током рата.Само би понекад Љубо прошетао своје солуфе :D . Један се чак и вратио на Илиџу после рата!
julisiz es grant

#32 Re: Afera Ilidža 1986.

Nekako s proljeća wrote:Tomo Kovač je jednom prilikom pomenuo neku grupu -jedinicu sa Ilidze 1992 godine , i on ju je nazvao ''Ilidzanci'' .Čitam ovo, vidim naslovnu stranu knjige ...ne znam ima li to ikakve veze osim podudarnosti sa imenom .
Knjiga "Ilidžanci" koju je 1990. napisao rahmetli Enver Čaušević govori isključivo o ovom slučaju. Sastoji se od opširnih iskaza svih navedenih, kao i brojnih drugih osoba koje su privođene sa ovim u vezi, kao i od dokumenata i novinskih članaka vezanih za cijeli slučaj.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#33 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by PipiDugaDevetka »

julisiz es grant wrote:Očekujem da se javi i @PipiDugaDevetka. Ako je istina što kaže da je radio u SUP-u/MUP-u, i ako je predratni Ilidžanac, možda će nam nešto znati reći iz prve ruke o ovome.
Nažalost ne znam ništa o ovome. Družio sam se sa Finom Ilidžanskom Rajom kao što je Vukašin Janjić (Izjavio na nekom sastanku da ne želi ''ići'' sa četnicima i penzionisao se). Kasnije ga kao slučajno udario kamion dok je ''pijan'' vozio biciklo prema kući u izgradnji u Osjeku. Namjestio mu jaran i šef s posla Duško Zgonjanin-osvetu.
agent_zero

#34 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by agent_zero »

E o čem' se ovaj dušebrižnik nacionalista našao pisati. :-) :-)

Treba da ustaneš kad se spomenu hamdija i branko!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#35 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by PipiDugaDevetka »

agent_zero wrote:E o čem' se ovaj dušebrižnik nacionalista našao pisati. :-) :-)

Treba da ustaneš kad se spomenu hamdija i branko!
Nije @julisiz es grant dušebrižnik, a još manje je nacionalista, nego stradalnik i žrtva nedavnog rata iz Istočne Bosne.
julisiz es grant

#36 Re: Afera Ilidža 1986.

trocadero wrote:Нема никакве везе нису то ти! Вечина ових патриотских "ћетника" из процеса 1986 разгулила почетком и током рата.Само би понекад Љубо прошетао своје солуфе :D . Један се чак и вратио на Илиџу после рата!
Pošto uskoro planiram ponovo proći kroz knjigu "Ilidžanci" (čim mi stigne), htio bih oživiti temu.
Kao prvo, zanimljivo da se od svih stradalnika iz afere, jedan ipak vratio na Ilidžu. Možeš li napisati o kome se radi? Ako ne želiš javno imenom i prezimenom, navedi nešto po čemu ću prepoznati, npr. zanimanje ili tako nešto. Preko neta je teško uganjati kakve su kasnije njihove sudbine i gdje su danas, a to bi bilo zanimljivo znati, pa ako o nekome nešto znaš, molim te napiši. Jedino Pop Elez ima FB profil, o ostalima je nemoguće nešto naći na netu. Obzirom da većina danas ima između 60 i 80 godine, moguće da nisu svi ni živi. Da li je afera "Ilidžanci" do izbijanja rata doživjela sudski epilog (jer su progonjeni podnijeli zajedničku tužbu, a od nastanka knjige "Ilidžanci" do izbijanja rata u Sarajevu prošlo je više od dvije godine+desila se promjena vlasti)?
trocadero

#37 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by trocadero »

Ма јок, то другови Муповци смјештали самосталним подузетницима ( класном непријатељу)због зависти и љубоморе. :D
Тај што се вратио био један од првих што је провозао мечку по Илиџи. Током рат преселио бизнис у Бг. Што се врнуо? Па као и увјек, жене су у питању тј. оне се питају :D Кућа му је у поплавном дијелу Илиџе !
За остале информације можеш се обратити његовом хаверу месару Брајловићу! :wink:
TheMule

#38 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by TheMule »

ako me sjecanje ne vera, Elezi su cetnici.
julisiz es grant

#39 Re: Afera Ilidža 1986.

trocadero wrote:Ма јок, то другови Муповци смјештали самосталним подузетницима ( класном непријатељу)због зависти и љубоморе. :D
Тај што се вратио био један од првих што је провозао мечку по Илиџи. Током рат преселио бизнис у Бг. Што се врнуо? Па као и увјек, жене су у питању тј. оне се питају :D Кућа му је у поплавном дијелу Илиџе !
За остале информације можеш се обратити његовом хаверу месару Брајловићу! :wink:
Znači, jedan od ugostitelja (ako je vozao mečku, to mi nekako logično)?
PM72

#40 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by PM72 »

Ljubo Bosiljčić (solufaš,što reče Trocadero :lol: )bio je gospodin i vlasnik najbolje kuće-vile na Ilidži.Zadnja sa desne strane prema fijakerima.Imao je kamin i bazen kad ostali nisu imali ni korito ispred kuće.Da je prije rata bio neki golem četnik - čisto sumnjam jer je bio dobar prijatelj sa mojim dedom.Uvijek je bio spreman za pomoć,za savjet,sa šalu.Mislim da su organi sigurnosti preko montiranih afera pravili balans u pronalaženju klasnih neprijatelja.Pošto je bio aktuelan Agrokomerc i hapšenje rukovodstva (većinom Muslimani) kao i proces Mladim Muslimanima,morao se naći i neki "četnički" ekces.

To da su pjevali četničke pjesme ne sumnjam i to nije nikakva novost.U svakoj kafani od Brusa preko Mokrog i Sokoca,u sitne sate i pod dejstvom brlje te pjesme su bile hit.Nisu ni prestale od 1945.Ne branim ga i zaboli me ćošak za njim (ne znam i je li još živ)ali je Ljubo znao dobro pjevati i sevdalinke.Ostale "četnike" iz 1986 i ne znam tako da ne mogu da komentarišem.Samo im je poslije valjala ova afera,imali su dobar "bekraund" i ispali su prvoborci :lol:
trocadero

#41 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by trocadero »

Ех, Паша...Па неке српске народне и родољубиве пјесме се не могу баш сврстати одмах у четничке! Ови на Илиџи су ипак били већа господа од романијаца! :D
А што је Љубо имао добру млађу ћеру Р. ухх, уххх ... А тек какву је жену "Шокицу" Будо угоститељ имао , Тито драгиии .. :-D

Јulisiz es grant,
Тај што се вратио није био угоститељ. Ето, сузио сам ти избор за 50%!
И немој ме више ништа питати, можда човјек жели остати аБнониман. 8-)
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#42 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Woody »

Zbog ove "afere" i Sveto Masleša je zaplatio :-)
PM72

#43 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by PM72 »

"Od Topole" pa zatim "šta se ono na Dinari sjaji" i sve do "ko to kaže " ne pjevaju Princes krofne niti Dragan Laković.Zna se ko to i za čiji groš pjeva.Naravno da nisu sve "srpske" pjesme četničke ali Ide Tito preko Romanije slabo se pjevao po Dovlićima i Mokrom.
KENJAC

#44 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by KENJAC »

Woody wrote:Zbog ove "afere" i Sveto Masleša je zaplatio :-)
O "Ilidzancima" znam malo, skoro nimalo ! Poznavao sam Totvu (oni sto znaju , znaju o kome pricam) i nije nesto narocito pro Srpski bio nastrojen. Medjutim , rekao bih nesto u vezi nastanka afere. Dusko Zgonjanin ! Podmukli igrac S. Milosevica ! Radio je na unitavanju najzdravijeg Srpskog kadra i ujedno Srpskog kadra pro Bosanski orijentisanog ! U njegovim cistkama nije dirnut niti jedan kasniji Radovanov kadar! Samo jedan primjer. Milanko Renovica ! Vlasnik kuce u Neumu, politicki vrh u doba Agro - Komerca (na stranu koliko su obadvije afere izmisljene od nicega)uprkos svim preduslovima, ni ogrebotine ! Dan prije "sranja" gospodin Milako seli na rodni Sokolac i aktivno se ukljucuje u ustrojstvo buduce drzave Bosanskih Srba! Dusko Zgonjanin prvi ratni zlocinac Bosanskog rata ! Edina Rasidovic i Dusko Zgonjanin su trebali u Hag mnogo prije ikog!
P.S. Sori za off topic al nisam mogo u sebi drzat ! O predratnim Bosanskim aferama bi se imalo mnogo toga reci. U sasvim drugom svjetlu od "zvanicnog" !!!
Zokipfc

#45 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Zokipfc »

KENJAC wrote:
P.S. Sori za off topic al nisam mogo u sebi drzat ! O predratnim Bosanskim aferama bi se imalo mnogo toga reci. U sasvim drugom svjetlu od "zvanicnog" !!!
Probudio si znatizeljka u meni :D Moze li na novoj temi, ako imas sta ispricati?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#46 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by Woody »

Interesantno...
Kada je Duško Zgonjanin umro 1994. u 68. godini zivota, u beogradskoj štampi je to zabeleženo kao žalostan slučaj. "Umro je čovek koji je prvi počeo da progoni muslimanske nacionaliste", zapisale su srpske novine, ali su zaboravile da napomenu da je Duško Zgonjanin prvo progonio bosanske Srbe i u BiH, ali i u samoj Srbiji, tačnije u Beogradu. On je bio kadar Mate Andrića, člana CK SK BiH. Karijeru tajnog policajca započeo je u Doboju kao operativac i načelnik Udbe. Kasnije je službovao u Banjaluci, odakle, posle kraćeg kursa u SSUP-u odlazi za šefa SDB Sarajevo i tajne policije BiH. Zahvaljujući Andriću, po nacionalnom ključu, Duško Zgonjanin osamdesetih godina postaje i bosanski ministar policije. Baš u njegovom mandatu dogodile su se u Bosni i Hercegovini najveće privredne, političke i policijske afere...
Koji je to mutnjak bio... u pičku materinu :-) I slažem se s tobom @KENJAC, ovaj polu-lik i desperados je bio prvi ratni zločinac BiH
un flic

#47 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by un flic »

Neki od Ilidzanaca su mi dalji rodjaci. Nikakvog tu nacionalizma nije bilo, bar medju ovima koje ja znam. I kao sto neko rece, vecinom su otisli na samom pocetku rata i sada, oni koji su jos zivi, zive svoje beogradske, kanadske i ine zivote.
šestiverbalnimesija

#48 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by šestiverbalnimesija »

trocadero wrote:Ех, Паша...Па неке српске народне и родољубиве пјесме се не могу баш сврстати одмах у четничке! Ови на Илиџи су ипак били већа господа од романијаца! :D
А што је Љубо имао добру млађу ћеру Р. ухх, уххх ... А тек какву је жену "Шокицу" Будо угоститељ имао , Тито драгиии .. :-D

Neko starinsko ime, da ne kazem seljacko :D , izbacena donja vilica. Al sve ostalo ko grom. Jel tako?

Mislim na Zulufasevu cheru.
trocadero

#49 Re: Afera Ilidža 1986.

Post by trocadero »

Да, да...вилица ко" Ани четири пиштоља" из оног стрипа. :D Више је галамила него нормално причала. Али кад се среди и утегне ... ко авион! :-D
julisiz es grant

#50 Re: Afera Ilidža 1986.

trocadero wrote:Ех, Паша...Па неке српске народне и родољубиве пјесме се не могу баш сврстати одмах у четничке! Ови на Илиџи су ипак били већа господа од романијаца! :D
Baš sam te htio slijedeće pitati vezano za zadnjepomenutog: Gdje se nalazio restoran "Kod Bude"? Iz knjige znam da je u Maloj Aleji, ali gdje tačno (u odnosu na današnji izgled tog lokaliteta, jer mislim da se prilično izmijenilo od 1986)? Da li taj objekat uopšte više postoji i ako da, šta se u njemu nalazi?
Post Reply