tataćusak wrote:Svi mi svašta rekoše ali niko da odgovori: Koje oznake da stavim na povratnu paletu paletu
Ti mene ne čitaš ili se ne trudiš.
Ako ti je paleta OTPAD u tvome procesu rada, onda je amblažni otpad, recimo dođe ti neka roba u krug fabirke i paletu recimo oštetiš ide na otpad. Nju označi kao DRVO ili kako već po pravilniku kažu i vodiš evidenciju o OTPADU, broj komada ili kilograma il itona...
Ako tvoja firma pravi palete i prodaje ih onda je to tvoj PROIZVOD i postupaš u svim fazama od ulaza do izlaza po tački 7.5.3 ISO 9001:2008 standarda - identifikacija i slijedivost.... Dakle: na ulaznom nekom prijemu staviš PALETE ZA PRIJEM (ako podliježu nekoj vizuelnoj ili kakvoj već kontroli), ukoliko ih treba reparirati/popraviti staviš oznaku recimo ZA REPARACIJU, i kad sve završiš, dakle kada već imaju dodanu vrijednost i kada treba da izađu iz fabrike tj. da se prodaju vjerojatno se nalaze u nekom skladištu na kojem je tabla SKLADIŠTE GOTOVE ROBE ili OTPREMA.. ali palete su onda označene nekim brojem jer imaš tamo i onu fungaciju (to ti je onaj pšenični žig i dobiješ ga od sušare koja ima odobrenje za sušenje tj. ubijanje pljesni i batkerija - ovo znaju svi oni koji izvoze robu u EU da palete moraju biti sa pečatom sušare, moja firma jednom platila davno kaznu 5000EUR-a, na brodu primjetili da nema a niko tada u BiH nije ni znao za ovaj međunarodni propis)...
A ako ih koristiš samo za MANIPULACIJU to ti je pomoćni materijal/sredstvo i kada se ošteti ide na otpad i postupaš kao sa otpadom. (mada ćeš morati voditi evidenciju i koliko otpremiš paleta na kojima je roba, da li se vraćaju od kupca vama ili zaračunaš u cijenu?).
U nekim firmama a vidio i u Njemačkoj vode evidenciju po broju paleta. Skladište ih na neko posebno mjesto bez oznaka. U nekim našim firmama stave natpis: PALETE ZA INTERNU UPOTREBU.....Nigdje nije ovo propisano ali dobiješ ljepšu sliku da si organizovana firma i da znaš odvojiti ispravno od neisparvnog, a to je već ISO.....
Ali da ne komplikujemo: ako je otpad onda postupaš po pravilniku o ambalažnom otpadu, ako je proizvod tvoje firme onda ide označavanje i slijedivost jer to onda nema veze s otpadom...Ako je pomoćni materijal za pakovanje krajnjeg proizvoda ili služi za manipulaciju robom to nije otpad već kako rekoh pomoćno sredstvo ili kako bih ga nazvao već.
Ne znam drugačije kako da ti objasnim, sem da nekad naletim i uživo to vidim i pojasnim, samo reci koje mjesto pa možda usput mi iskrsne kakav putić..
A za ovo EBS - hvala ,nisam više u tim poslovima, nekad radio....