Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Alhemicarkaa

#26 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by Alhemicarkaa »

gradina wrote:A de mi reci jesu li RGH inspect radio EBS???
To ti je obaveza u dvije godine čini mi se i tu radiš i kontrolu sanitarnih voda, možeš..
Nije obaveza svake dvije godine. Mora prvi put uraditi ovlaštena laboratorija, i ako se pokaže da je EBS manji od 500, onda se prema Pravilnikom o načinu obračunavanja, postupku i rokovima za obračunavanje i plaćanje i kontroli izmirenja obveza na osnovu opće vodne naknade i posebnih vodnih naknada (Službene novine FBiH br. 92/07, 79/11) – član 35., svrtavaju u manje zagađivaće i obračunavanje PVN i EBS-a se vrši preko obrasca 5 – EBS koji je sastavni dio Pravilnika. Ako se pokaže da je EBS preko 500* onda ide svake dvije godine.

*edit: ne preko 200, već preko 500
Last edited by Alhemicarkaa on 22/07/2013 14:13, edited 1 time in total.
tataćusak

#27 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by tataćusak »

Svi mi svašta rekoše ali niko da odgovori: Koje oznake da stavim na povratnu paletu paletu
Alhemicarkaa

#28 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by Alhemicarkaa »

Iskreno ja ne kontam šta je problem, pa zato ne odgovaram. Palete koje mi imamo ne izlaze iz kruga, uglavnom služe za prevoz iz jedne zgrade u drugu i kao neke vrste polica, tako da ih nismo imali potrebe označaati, niti ih mjenjamo, niti ih bacamo, i sve su metalne,
gradina

#29 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by gradina »

tataćusak wrote:Svi mi svašta rekoše ali niko da odgovori: Koje oznake da stavim na povratnu paletu paletu
Ti mene ne čitaš ili se ne trudiš.

Ako ti je paleta OTPAD u tvome procesu rada, onda je amblažni otpad, recimo dođe ti neka roba u krug fabirke i paletu recimo oštetiš ide na otpad. Nju označi kao DRVO ili kako već po pravilniku kažu i vodiš evidenciju o OTPADU, broj komada ili kilograma il itona...

Ako tvoja firma pravi palete i prodaje ih onda je to tvoj PROIZVOD i postupaš u svim fazama od ulaza do izlaza po tački 7.5.3 ISO 9001:2008 standarda - identifikacija i slijedivost.... Dakle: na ulaznom nekom prijemu staviš PALETE ZA PRIJEM (ako podliježu nekoj vizuelnoj ili kakvoj već kontroli), ukoliko ih treba reparirati/popraviti staviš oznaku recimo ZA REPARACIJU, i kad sve završiš, dakle kada već imaju dodanu vrijednost i kada treba da izađu iz fabrike tj. da se prodaju vjerojatno se nalaze u nekom skladištu na kojem je tabla SKLADIŠTE GOTOVE ROBE ili OTPREMA.. ali palete su onda označene nekim brojem jer imaš tamo i onu fungaciju (to ti je onaj pšenični žig i dobiješ ga od sušare koja ima odobrenje za sušenje tj. ubijanje pljesni i batkerija - ovo znaju svi oni koji izvoze robu u EU da palete moraju biti sa pečatom sušare, moja firma jednom platila davno kaznu 5000EUR-a, na brodu primjetili da nema a niko tada u BiH nije ni znao za ovaj međunarodni propis)...

A ako ih koristiš samo za MANIPULACIJU to ti je pomoćni materijal/sredstvo i kada se ošteti ide na otpad i postupaš kao sa otpadom. (mada ćeš morati voditi evidenciju i koliko otpremiš paleta na kojima je roba, da li se vraćaju od kupca vama ili zaračunaš u cijenu?).
U nekim firmama a vidio i u Njemačkoj vode evidenciju po broju paleta. Skladište ih na neko posebno mjesto bez oznaka. U nekim našim firmama stave natpis: PALETE ZA INTERNU UPOTREBU.....Nigdje nije ovo propisano ali dobiješ ljepšu sliku da si organizovana firma i da znaš odvojiti ispravno od neisparvnog, a to je već ISO.....

Ali da ne komplikujemo: ako je otpad onda postupaš po pravilniku o ambalažnom otpadu, ako je proizvod tvoje firme onda ide označavanje i slijedivost jer to onda nema veze s otpadom...Ako je pomoćni materijal za pakovanje krajnjeg proizvoda ili služi za manipulaciju robom to nije otpad već kako rekoh pomoćno sredstvo ili kako bih ga nazvao već.

Ne znam drugačije kako da ti objasnim, sem da nekad naletim i uživo to vidim i pojasnim, samo reci koje mjesto pa možda usput mi iskrsne kakav putić..
A za ovo EBS - hvala ,nisam više u tim poslovima, nekad radio....
tataćusak

#30 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by tataćusak »

gradina wrote:
tataćusak wrote:Svi mi svašta rekoše ali niko da odgovori: Koje oznake da stavim na povratnu paletu paletu
Ti mene ne čitaš ili se ne trudiš.

Ako ti je paleta OTPAD u tvome procesu rada, onda je amblažni otpad, recimo dođe ti neka roba u krug fabirke i paletu recimo oštetiš ide na otpad. Nju označi kao DRVO ili kako već po pravilniku kažu i vodiš evidenciju o OTPADU, broj komada ili kilograma il itona...

Ako tvoja firma pravi palete i prodaje ih onda je to tvoj PROIZVOD i postupaš u svim fazama od ulaza do izlaza po tački 7.5.3 ISO 9001:2008 standarda - identifikacija i slijedivost.... Dakle: na ulaznom nekom prijemu staviš PALETE ZA PRIJEM (ako podliježu nekoj vizuelnoj ili kakvoj već kontroli), ukoliko ih treba reparirati/popraviti staviš oznaku recimo ZA REPARACIJU, i kad sve završiš, dakle kada već imaju dodanu vrijednost i kada treba da izađu iz fabrike tj. da se prodaju vjerojatno se nalaze u nekom skladištu na kojem je tabla SKLADIŠTE GOTOVE ROBE ili OTPREMA.. ali palete su onda označene nekim brojem jer imaš tamo i onu fungaciju (to ti je onaj pšenični žig i dobiješ ga od sušare koja ima odobrenje za sušenje tj. ubijanje pljesni i batkerija - ovo znaju svi oni koji izvoze robu u EU da palete moraju biti sa pečatom sušare, moja firma jednom platila davno kaznu 5000EUR-a, na brodu primjetili da nema a niko tada u BiH nije ni znao za ovaj međunarodni propis)...

A ako ih koristiš samo za MANIPULACIJU to ti je pomoćni materijal/sredstvo i kada se ošteti ide na otpad i postupaš kao sa otpadom. (mada ćeš morati voditi evidenciju i koliko otpremiš paleta na kojima je roba, da li se vraćaju od kupca vama ili zaračunaš u cijenu?).
U nekim firmama a vidio i u Njemačkoj vode evidenciju po broju paleta. Skladište ih na neko posebno mjesto bez oznaka. U nekim našim firmama stave natpis: PALETE ZA INTERNU UPOTREBU.....Nigdje nije ovo propisano ali dobiješ ljepšu sliku da si organizovana firma i da znaš odvojiti ispravno od neisparvnog, a to je već ISO.....

Ali da ne komplikujemo: ako je otpad onda postupaš po pravilniku o ambalažnom otpadu, ako je proizvod tvoje firme onda ide označavanje i slijedivost jer to onda nema veze s otpadom...Ako je pomoćni materijal za pakovanje krajnjeg proizvoda ili služi za manipulaciju robom to nije otpad već kako rekoh pomoćno sredstvo ili kako bih ga nazvao već.

Ne znam drugačije kako da ti objasnim, sem da nekad naletim i uživo to vidim i pojasnim, samo reci koje mjesto pa možda usput mi iskrsne kakav putić..
A za ovo EBS - hvala ,nisam više u tim poslovima, nekad radio....

Hvala ti na ovolikom odgovoru :thumbup: . ALI :-D :-D :-D .
Evo da probamo malo razjasniti. Mi proizvodimo palete na koje kasnije stavljamo svoje proizvode. Dakle naše palete, naši proizvodi. Proizvode kao takve dalje prodajemo kupcima koji su dužni da preuzmu palete sa proizvodima na njima u našem krugu.Dakle po mojim saznanjima ne moram da imam pšenični žig. Kupac je "dužan" da nam vrati naše palete, po meni se radi o povratnoj ambalaži. Kupac je prilikom kupovine proizvoda ostavio kauciju za palete koju mu nakon vraćanja paleta vraćamo. Dakle kako da označim paletu koja je u ovom slučaju po mom tumačenju zakona i pravilnika "povratna ambalaža".
Da li je dovoljno da stavim neki žig na paletu "Drvo" ili moram kao što piše u pravilniku dodati još i ono "Povratna ambalaža (kaucija____KM)"
http://www.ekopak.ba/files/user/docs/Pr ... balaze.pdf
Ovo o čemu ja pričam se nalazi u članu 5 i članu 7
gradina

#31 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by gradina »

Ja opet po svom..
Vi proizvodite palete, i to je vaš proizvod..
Vi meni prodajete recimo palete i to je meni AMBALAŽA....
Ja se s ovim ne bih toliko opterećivao...
Meni također vrate moj proizvod na remont, pa piše POZICIJE ZA REMONT...
Ne znam, pokušao, možda i nisam u pravu, ali imaš pravo nazvati i nekoga u Ministarstvu, šta fali.
Ali najbolje je da si bio sredinom juna u Neumu bilo je tumačenje ovog Pravilnika... Možda oept bude, nazovi...
Alhemicarkaa

#32 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by Alhemicarkaa »

Po meni su te palete povratna ambalaža, kako je napisao tataćusak.
Ali uvijek možeš nazvati ministarstvo ili fond i pitati.
tataćusak

#33 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by tataćusak »

gradina wrote:Ja opet po svom..
Ne znam, pokušao, možda i nisam u pravu, ali imaš pravo nazvati i nekoga u Ministarstvu, šta fali.
Ali najbolje je da si bio sredinom juna u Neumu bilo je tumačenje ovog Pravilnika... Možda oept bude, nazovi...
E sad ću ja tebe ubiti :lol: :lol: . Ipak neću trudiš se da mi pomogneš.
Mi proizvodimo palete, ali te palete nama služe kao ambalaža a ne kao proizvod za prodaju. Dakle ja bih ove palete da obilježim kao ambalažu - odnosno šta mora od oznaka da stoji na njima
JBG ovo za Neum kasno vidio, a i da sam vidio na vrijeme nisam siguran da bi mi platili, elem snalazim se sam.
I naravno ljudi pomažu, evo uvijek se nađe neko da pripomogne :thumbup:
cehaja

#34 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by cehaja »

Najbolji nacin za zastitu okolisa je stavit kazne 1000 KM ko baci bilo sto na ulicu ili 5.000 KM ko baci bilo sta u rijeku, i kaznit odmah prvi dan jedno 100 ljudi i po novinama se raspisati.

Kladim se da vise niko nista ne bi bacao!
Alhemicarkaa

#35 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by Alhemicarkaa »

cehaja, ovdje se priča o zakonima i prailnicima koji se odnose na pravna lica. To o čemu ti pričaš je druga tema :wink:
gradina

#36 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by gradina »

tataćusak wrote:
gradina wrote:Ja opet po svom..
E sad ću ja tebe ubiti :lol: :lol: . Ipak neću trudiš se da mi pomogneš.
Mi proizvodimo palete, ali te palete nama služe kao ambalaža a ne kao proizvod za prodaju. Dakle ja bih ove palete da obilježim kao ambalažu - odnosno šta mora od oznaka da stoji na njima
JBG ovo za Neum kasno vidio, a i da sam vidio na vrijeme nisam siguran da bi mi platili, elem snalazim se sam.
I naravno ljudi pomažu, evo uvijek se nađe neko da pripomogne :thumbup:
Ja opet, tj. sam si i dao odgovor.
Ako ti je ambalaža onda se vodi otpad po pravilniku o ambalažnom otpadu i označi kako god hoćeš tu ti je sloboda: DRVO, AMBALAŽNI OTPAD (imaš tamo i one šifre sa liste otpada pa da malo pojačaš).. Ako su za vaše potrebe opet moraš negdje da ih imaš složene i označene... kao neko privremeno skladite, i oept imaš količine jer ih moraš primiti putem otpremnice ili računa....
Ako od nih ponovno praviš tj. repariraš to je tvoj proces i pratiš ga po 7.5.3 iz ISO 9001:2008 ako si uspostavio sistem identifikacije. Količine svakako imaš po radnom nalogu i prijaviš ako ko traži.
A seminare morate pratiti - samo obrazovani i educirani mogu da prate promjene, moraš biti u toku svega, evo i ovo je jedan vid edukaicje, majke mi mile šta smo sve napisali alhemicarka i ja, samo po ovome da neko prati bilo bi mu puo lakše. Ja ovo nisam imao, sve sam...
gradina

#37 Re: Zaštita okoliša - zakoni, pravilnici..........

Post by gradina »

cehaja wrote:Najbolji nacin za zastitu okolisa je stavit kazne 1000 KM ko baci bilo sto na ulicu ili 5.000 KM ko baci bilo sta u rijeku, i kaznit odmah prvi dan jedno 100 ljudi i po novinama se raspisati.

Kladim se da vise niko nista ne bi bacao!
A ovo je totalka promašeno javljanje....
Post Reply