Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post Reply
Liberalism

#26 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Liberalism »

PerverzMusharaf wrote:

i ovo je standardna laž i mitologia. iz prakse vidimo da je upravo država generator kapitalističkog sitema. kada su banke upale u nevolju, kao i automobilska industrija, ko ih je izvadio nego država? pa pogledaj koliko % državne pomoći ide u poljoprivredu u eu, čista socijalistička politika.

neoliberalna ideologija prodaje priču o državi kao bauku a o tržištu kao eliksiru, ali se niko više u tržište ne petlja, niti zavisi od jake države, kao kapitalizam.
Pa ti gledas na ekonomiju kao da je to nauka koja je nastala kad i klix.ba

Ekonomija zajedno sa astronomijom najstarija nauka, a cak je i pismo izmisljeno kako bi se olaksale ekonomske transakcije (a ne da bi se pisali komentari)

Kapitalizam kao ideja nije starija od 300 godina, a ranije dominantna ekonomska ucenja su sa prezirom gledale ovu kapitalisticku formu ekonomskog zivota.

A neoliberalizam je takodje ideja stara vise od 113 godina, tako da posmatranje kapitalizma u svjetlu toga sta se desilo juce je kratkovido i nece dati korisne rezultate.

Od pamtivjeka je na snazi antagonizam izmedju onih koji imaju i drzave koja (zato sto ih stiti) zeli da uzme dio njihovog kolaca.

A jos na pitanje zasto je ekonomsko stanje kod nas kako jeste, mozda je odgovor puno jednostavniji nego sto bi ga neko zelio iskomplicirati.

Primjenom okunovih makaza kad bi odbacili sve sto ne znamo, moglo bi se zakljuciti da smo nezaposleni jer ne znamo da radimo a i ako radimo slabo radimo i da smo zbog toga siromasni.

Ekonomija je jedna od najslozenijih nauka, a ekonomski sistem najkompleksniji sistem koji su ljudska bica izmislili.

Ali nasem narodu to nije bitno, oni misle da su svu pamet popili i da za upravljanje drzavom ili tako slozenim sistemom kao sto je nacionalna ekonomija nije potrebna pamet vec je eto samo bitno da je lider fin i posten.

Narod vecinom izglasa za predsjednika drzave koji je 8 godina lezao u zatvoru i sad od njega ocekivati da upravlja ekpnomijom na nacin da smo svi zaposleni.

U Bosni se desilo ono sto se jedino i moglo desiti. Urusio se sistem i sad zivimo u bjedi najvecoj u Evropi. Al i dalje tvrdoglavo vjerujemo da je za predsjednika drzave bolje imati ekrema jevrica neko nekog ekonomistu nobelovca (jer nema nase ime i prezime).
zemo_online

#27 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by zemo_online »

ovo je sofisticirano robovlasnistvo u svijetu,s tim da je zivot nedje laksi a nedje tezi.
rijesenje je ono sto smo imali u sfrj a zove se skraceno uravnilovka,stim da onaj ko hoce,moze i zna treba da ima vise ali ne milione ili pogotovo milijarde.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#28 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Domaci izdajnik »

Liberalism wrote:Primjenom okunovih makaza kad bi odbacili sve sto ne znamo, moglo bi se zakljuciti da smo nezaposleni jer ne znamo da radimo a i ako radimo slabo radimo i da smo zbog toga siromasni.
Ovo je apsurdno razmišljanje u državi u kojoj na svaku marku ulaganja idu dvije marke mita, i kako da nešto pokreneš :?
zemo_online wrote:rijesenje je ono sto smo imali u sfrj a zove se skraceno uravnilovka
Da bi to danas uradio prvo moraš da napraviš giljotinu ili vješala na trgu svakog grada u BIH.....
Cybernetic

#29 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 16:32, edited 1 time in total.
zemo_online

#30 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by zemo_online »

limeni wrote:covjek i pohlepa je problem a ne sistem, svaki sistem je napravljen da bude bolje eliti/mocnim, da se uvede red ne bili se ovce pobunile, nije nikad bilo sistema za bijedu i obicnog covjeka..
e sad pazi sta se desava, postoji jedan sistem (monarhija) u kojem bogatasi sve vise imaju, bijeda suti dok ima hljeba kada i toga nestane pobune se i dizu revolucije, mjenja se sistem.tako opet svi zadovoljni jedno 50-100 godina dok razlika opet bude previse velika, potom se opet desavaju ratovi, revolucije.
tako smo prosli kroz komunizam do danasnjeg sistema. i danas elita cini istu gresku jer je razlika u evidentna, pitanje je samo vremena kada ce opet doci do revolucije.

:thumbup:
zemo_online

#31 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by zemo_online »

Šveđanin wrote:A zašto ne uzeti najbolje od kapitalizma i najbolje od socijalizma i napraviti sistem koji se zove socijalistički kapitalizam?

Uspješno se primjenjuje u nekoliko zemalja, a te zemlje sve redom imaju najviši standard života.. :thumbup:

Mislite o tome. :bih:

ako si iz Svecke znas i sam da Svecka danas nije isto sto i prije 15 godina,da soc. kapitalizam nestaje u Sveckoj.
The 51st State

#32 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by The 51st State »

zemo_online wrote:ovo je sofisticirano robovlasnistvo u svijetu,s tim da je zivot nedje laksi a nedje tezi.
rijesenje je ono sto smo imali u sfrj a zove se skraceno uravnilovka,stim da onaj ko hoce,moze i zna treba da ima vise ali ne milione ili pogotovo milijarde.
:lol: , ma ja ulozi svoje kapacitete da bi drugovi se mogli igrati drzave i ekonomije...
Domaci izdajnik

#33 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Sad je drugačije - uloži svoje pare da ih pojedu miševi a ekonomije i države ni u tragovima :-)
The 51st State

#34 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by The 51st State »

Lajavikrelac wrote:Sad je drugačije - uloži svoje pare da ih pojedu miševi a ekonomije i države ni u tragovima :-)
udure je to..., nego je stvar principijelne naravi, ok porezi ovo ono ali osim toga nebulozno je ogranicavati privatno vlasnistvo...
славянин

#35 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by славянин »

The 51st State wrote:
Lajavikrelac wrote:Sad je drugačije - uloži svoje pare da ih pojedu miševi a ekonomije i države ni u tragovima :-)
udure je to..., nego je stvar principijelne naravi, ok porezi ovo ono ali osim toga nebulozno je ogranicavati privatno vlasnistvo...
Problem je sto kapital se prakticno sam umnozava neproporcionalno tako da ako imas mnogo imat ces vise - mnogo vise.
Ako imas malo imat ces mozda malo vise - tako dolazi do ogromnih razlika u bogatstvu.... Socijalizam ne sprecava privatno vlasnistvo (kao komunizam) ali ga kontrolise na nacin da naprimjer (kao u Skandinavskim zemljama) porez na luksuz je ogroman (u nekim slucajevima preko 60%) dok je porez na osnovne potrebstine nizak.
zemo_online

#36 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by zemo_online »

The 51st State wrote:
zemo_online wrote:ovo je sofisticirano robovlasnistvo u svijetu,s tim da je zivot nedje laksi a nedje tezi.
:lol: , ma ja ulozi svoje kapacitete da bi drugovi se mogli igrati drzave i ekonomije...

ulozi svoje kapacitete i imat ces ALI nebo ti NIJE granica. kontas??
zemo_online

#37 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by zemo_online »

славянин wrote:
The 51st State wrote:
Problem je sto kapital se prakticno sam umnozava neproporcionalno tako da ako imas mnogo imat ces vise - mnogo vise.
Ako imas malo imat ces mozda malo vise - tako dolazi do ogromnih razlika u bogatstvu.... Socijalizam ne sprecava privatno vlasnistvo (kao komunizam) ali ga kontrolise na nacin da naprimjer (kao u Skandinavskim zemljama) porez na luksuz je ogroman (u nekim slucajevima preko 60%) dok je porez na osnovne potrebstine nizak.

I to je kratkog daha i osudjeno na propast jer ko ce doci ulagati u takvu drzavu koja ga oporezuje sa 60%?? nece niko,radje ce otic u indiju ili indoneziju gdje nema nikakvog poreza.
kako god okrenes ..propast jer covjek je pohlepan i nikad mu dosta.
The 51st State

#38 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by The 51st State »

mijesas stvari, to sve sto ti spominjes u svedskoj je u domenu fiskalne politike, a imputiranje te svedske smislenosti u socijalizam je za smjehotresa, to ti je vise odgovorna socijalna politika u demokratsko-kapitalistickom uredjenju, inace problem je u tom sto bi neko ogranicio koliko bi ja trebao imati...
sto se tice boldovanog sta je problem sa tim?
zemo_online

#39 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by zemo_online »

rijesenje je 45 i uravnilovka.
pogledajte Bjelorusiju. zemlja za divljenje samo na zapadu o toj zemlji nema nista.
nezaposlenosti nema tj. ima 0,5%. svakom je garantovan poso i stan.
imal ljepse,morel bolje? ne more ni pod razno!!!!!!!!
The 51st State

#40 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by The 51st State »

zemo_online wrote:rijesenje je 45 i uravnilovka.
pogledajte Bjelorusiju. zemlja za divljenje samo na zapadu o toj zemlji nema nista.
pa recimo da im sutra rusija ukine subvencionisani gas i prestane slijepo podrzavati lukasenka, opet bi plata vojnika bila vreca krompira.
zemo_online

#41 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by zemo_online »

The 51st State wrote:
zemo_online wrote:rijesenje je 45 i uravnilovka.
pa recimo da im sutra rusija ukine subvencionisani gas i prestane slijepo podrzavati lukasenka, opet bi plata vojnika bila vreca krompira.

pa opet bi zivjeli u pravednom drustvu bez bankstera kojima je zabranjen ulazak. bez tajkuna.
a na zapadu mos stan samo sanjat ili budi rob banci do starosti. eto ti (ne)pravde.
zemo_online

#42 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by zemo_online »

The 51st State wrote:
mijesas stvari, to sve sto ti spominjes u svedskoj je u domenu fiskalne politike, a imputiranje te svedske smislenosti u socijalizam je za smjehotresa, to ti je vise odgovorna socijalna politika u demokratsko-kapitalistickom uredjenju, inace problem je u tom sto bi neko ogranicio koliko bi ja trebao imati...
sto se tice boldovanog sta je problem sa tim?

naravno da bi ogranicio jer je covjek pohlepah i nikad mu dosta.
sta je sa onima koji nemaju,koji su bolesni,koji su invalidi???
Tex Willer

#43 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Tex Willer »

Black swan wrote:neam šta reći sem
sve što je ljudsko nesavršeno je tako i ta dva sistema

ne zna se koji je gori..
. jedan melje ljude u logorima
drugi ja napravio da jedan drugog meljemo

šta će mi sloboda kad nemam para da otputujem na novi zeland malo
da nazovem rođaka u kanadu i da se ispričamo bez razmišljanja koliki će mi račun doći

ne vidim soluciju problema... možda kad totalno uništimo zemlju bude uzdignut neki utopijski sistem
mada sumnjam
ne lupaj majke ti
ps kao prvo predpostavljam da je otvarac teme mislio na Yugu
a kao drugo socijalizam je drustveno uredjenje i nema nikakve veze sa drzavnim uredjenjem . Hocu reci da otok Gulag nema nikakve veze sa socijalizmom . Gdje su to ljudi samljeveni u logorima socijalizma ? Ne razumijem , socijalizam je nafaka , kakve veze on ima sa logorima .
Tex Willer

#44 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Tex Willer »

zemo_online wrote:
limeni wrote:covjek i pohlepa je problem a ne sistem, svaki sistem je napravljen da bude bolje eliti/mocnim, da se uvede red ne bili se ovce pobunile, nije nikad bilo sistema za bijedu i obicnog covjeka..
e sad pazi sta se desava, postoji jedan sistem (monarhija) u kojem bogatasi sve vise imaju, bijeda suti dok ima hljeba kada i toga nestane pobune se i dizu revolucije, mjenja se sistem.tako opet svi zadovoljni jedno 50-100 godina dok razlika opet bude previse velika, potom se opet desavaju ratovi, revolucije.
tako smo prosli kroz komunizam do danasnjeg sistema. i danas elita cini istu gresku jer je razlika u evidentna, pitanje je samo vremena kada ce opet doci do revolucije.

:thumbup:
Okreni prst naopako ! Monarhija , Republika , Kraljevina , Knezevina ...to je drzavno uredjenje ! Socijalizam , kapitalizam je drustveno uredjenje !Demokracija je stanje ! Tako sam ja ucio u osnovnoj skoli ! Doduse ja sam sa pohadjao skolu dok je bila SFRJ i Drug Tito !!!!!!!!!!!Bog mu zdravlje dao na onom svijetu :-D
agnostic_front

#45 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

Black swan wrote:da nazovem rođaka u kanadu i da se ispričamo bez razmišljanja koliki će mi račun doći

Ima jedna stvar, zove se Skype, pokušajte s tim. Samljeli ljudi par Indijaca i napravili Skype.
agnostic_front

#46 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by agnostic_front »

p206 wrote:Laički prevedeno kapitalizam je vladavina kapitala... onaj ko ga ima (ako nije glup) imaće ga još više. Onaj ko ga nema, i ne zna da liže guzicu , neće ga nikad ni imati, džaba mu sve škole ovog svijeta.
de mi reci, da li si čuo nekad za ova imen: Henry Ford, John. D. Rockefeller, Steve Jobs (moglo bi ih se ovdje dodati koliko hoćeš), i ako može da mi pojasniš kome su se to oni ulizivali?
Domaci izdajnik

#47 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Tex Willer wrote:Demokracija je stanje!
Prije sranje! :mrgreen:
agnostic_front wrote: de mi reci, da li si čuo nekad za ova imen: Henry Ford, John. D. Rockefeller, Steve Jobs (moglo bi ih se ovdje dodati koliko hoćeš), i ako može da mi pojasniš kome su se to oni ulizivali?
Ford se ulizivao prvo vladi SAD pa onda Hitleru od koga je odlikovan :mrgreen: većina kamiona Vermahta je bila GM koncerna (Opel) :-) za ostale ne znam sigurno....
Opetja033

#48 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by Opetja033 »

The 51st State wrote:
:thumbup: :thumbup:

Ma ja, onaj ko je ulagao u sebe i u svoju buducnost treba da hrani parazite, lezihljebovice i lijeni olos koji od drzave, poput kakvih mazluma, zahtjevaju i ocekuju da rijesi sve njihove zivotne probleme. Pravda a la komunizam: obzirom da nemamo dovoljno mozga i inteligencije da stvorimo novac, mi cemo ili posuditi ili podici stopu haraca.
Domaci izdajnik

#49 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Opetja033 wrote:Ma ja, onaj ko je ulagao u sebe i u svoju buducnost treba da hrani parazite, lezihljebovice i lijeni olos koji od drzave, poput kakvih mazluma, zahtjevaju i ocekuju da rijesi sve njihove zivotne probleme. Pravda a la komunizam: obzirom da nemamo dovoljno mozga i inteligencije da stvorimo novac, mi cemo ili posuditi ili podici stopu haraca.
Pa to imamo danas, znači sve pet :-)
madner

#50 Re: Ako je kapitalizam bolji od socijalizma

Post by madner »

Zakaj ljudi mjesaju pojmove socijalizam i komunizam ovdje?

Inace, gotovo cijela Evropa je svijetlo crvena. :D
Post Reply