Šta kad nisi nizašta nadaren?
-
miki.ba
#26 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Priroda je zove. 
- Tesla10
#27 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Ti si nadarena i talentovana, vjeruj mi kada ti to kažem. Jedini problem, koji ovdje postoji, bar je to po meni problem, a to je nedostatak motivacije. Ti jednostavno još uvijek nisi pronašla onaj posao, ono nešto što će ti cijelu dušu ispuniti. Razloga za to ima puno, ali sam siguran da ćeš ti ubrzo riješiti taj svoj problem, i onda će ti sve biti puno lakše i ljepše.pikachunj wrote:Završila sam školu s odličnim, uvijek najbolja učenica u osnovnoj i jedna od rijetkih iz svoje generacije iz srednje koja je upisala fakultet koji je željela. I to sam ubrzo završila. Onda je krenula potraga za poslom. Tu sam ispala totalno izgubljena. Shvatila sam da od svega znam nešto, ali ništa specijalno. Nit sam pretjerano dobra u engleskom ili njemačkom, a nemam ih priliku ni upotrebljavati. Druge strane jezike sam probala učiti, ali mi je bilo strašno dosadno ponovno učenje i sjedenje za knjigom. Navodno sam matematički tip, ali nekakve analize i matematički izračuni također mi zadaju glavobolje, za sve trebam psihičku pripremu, poživčanim ako nešto ne znam izračunati, jednostavno se ne nalazim u tome. Nisam ni umjetnički tip, ne znam crtati, ne znam pjevati, pokušala sam svirati instrumente, ali i to sam prekinula, znam pisati, ali mi je to dosadno i čitanje mi je postalo dosadno - ukratko totalni sam antitalent i nemam afinitet ni prema čemu.
Onda posao - standardni uredski poslovi, nikakve specijalizacije i usavršavanja, sjedi i radi šta ti se kaže. Gubim živce na poslu i sve mi je užasno dosadno iako sam se okušala u različitim branšama - od društvenih do financijskih, od timskih radova do individualnog angažmana.
A opet, kad sam nezaposlena, hoću iskočiti iz kože, primam se bilo čega i u 2 mjeseca napravim kompletan opus svojih individualističkih kreacija. Tj. igram se kao dijete i polagano ludim.
Ovo nije nekakva životna kriza, oduvijek se osjećam da mogu dovršiti ono čega se primim, ali nikad nemam preveliku motivaciju za tim. Odnosno, ne smatram znanje nečim bitnim u životu, ne vidim po čemu su ljudi koji puno znaju sretniji ili uspješniji od onih koji su orijentirani na samo jednu stvar (bilo to kućanstvo, novac ili zgubidanjenje).
Pomozite da dokučim u čemu je problem!
-
Konjanik
#28 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
pikachunj wrote:
uclani se u neku stranku po mogucnosti jednu od 6 vladajucih nacionalistickih stranki,mozda te krene pa dobijes tonu motivacije
- Tesla10
#29 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Ona ima samo nedostatak motivacije (koji će je sigurno proči), a nije joj potrebno da izgubi obraz zbog nekih tamo "stranaka", za koje se je ispostavilo da su kriminalne grupe a ne stranke.Konjanik wrote:pikachunj wrote:
uclani se u neku stranku po mogucnosti jednu od 6 vladajucih nacionalistickih stranki,mozda te krene pa dobijes tonu motivacije
- _mufljuz_
#30 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
ja kakvih sve glupih zakljucaka ima boze sacuvaj - kod bosnje se sve svede na nedostatak kurca i toga da covjek nema rjeseno partnersko-imovinsko pitanje...
-
miki.ba
#31 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Jbg, kad je žena obrazovana, nema nekih velikih problema, ima posao i gradi neku karijeru i uz sve to je nezadovoljna, može se samo izvuci zakljucak da to ona u stvari ne želi._mufljuz_ wrote:ja kakvih sve glupih zakljucaka ima boze sacuvaj - kod bosnje se sve svede na nedostatak kurca i toga da covjek nema rjeseno partnersko-imovinsko pitanje...
Možda podsvjesno želi biti majka predivnoj djecici, dobra supruga
-
sour cherry
#32 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Ona ima samo nedostatak motivacije (koji će je sigurno proči), a nije joj potrebno da izgubi obraz zbog nekih tamo "stranaka", za koje se je ispostavilo da su kriminalne grupe a ne stranke.
- vildemar
#33 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Šteta što mi je prvi post depresivniji, ali pronađoh se u naslovu.. Govore mi ljudi isto kao u komentarima iznad, al' nije od pomoći. Uvijek sam bila odlična učenica, al' nije to fazon-samo je stvar u volji da se uloži napor i postigne taj školski uspjeh. Konkretna nadarenost, da me Bog za nešto dao-jok..
- graue_maus
#34 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
-
Bandalero
#35 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
pikachunj wrote:Završila sam školu s odličnim, uvijek najbolja učenica u osnovnoj i jedna od rijetkih iz svoje generacije iz srednje koja je upisala fakultet koji je željela. I to sam ubrzo završila. Onda je krenula potraga za poslom. Tu sam ispala totalno izgubljena. Shvatila sam da od svega znam nešto, ali ništa specijalno. Nit sam pretjerano dobra u engleskom ili njemačkom, a nemam ih priliku ni upotrebljavati. Druge strane jezike sam probala učiti, ali mi je bilo strašno dosadno ponovno učenje i sjedenje za knjigom. Navodno sam matematički tip, ali nekakve analize i matematički izračuni također mi zadaju glavobolje, za sve trebam psihičku pripremu, poživčanim ako nešto ne znam izračunati, jednostavno se ne nalazim u tome. Nisam ni umjetnički tip, ne znam crtati, ne znam pjevati, pokušala sam svirati instrumente, ali i to sam prekinula, znam pisati, ali mi je to dosadno i čitanje mi je postalo dosadno - ukratko totalni sam antitalent i nemam afinitet ni prema čemu.
Onda posao - standardni uredski poslovi, nikakve specijalizacije i usavršavanja, sjedi i radi šta ti se kaže. Gubim živce na poslu i sve mi je užasno dosadno iako sam se okušala u različitim branšama - od društvenih do financijskih, od timskih radova do individualnog angažmana.
A opet, kad sam nezaposlena, hoću iskočiti iz kože, primam se bilo čega i u 2 mjeseca napravim kompletan opus svojih individualističkih kreacija. Tj. igram se kao dijete i polagano ludim.
Ovo nije nekakva životna kriza, oduvijek se osjećam da mogu dovršiti ono čega se primim, ali nikad nemam preveliku motivaciju za tim. Odnosno, ne smatram znanje nečim bitnim u životu, ne vidim po čemu su ljudi koji puno znaju sretniji ili uspješniji od onih koji su orijentirani na samo jednu stvar (bilo to kućanstvo, novac ili zgubidanjenje).
Probaj sa knjigom MANS SEARCH FOR MEANING VIKTOR E. FRANKL meni je dosta pomogla, imas audio verziju na youtube, a i pdf je lako naci na netu.
-
photomag
#36 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
nije problem samo u vama, ovo je sve vise prisutno kod mladih ljudi. a radi se o letargiji ili nedostatku motivacije, unutrasnjeg okidaca koji moze pokrenuti kreativnost u svakome od nas.
okruzenje ubija, pocevsi od nedostatka novca, politicke situacije, nemogucnosti napredovanja u karijeri i bezvoljnosti ljudi sa kojima se druzimo. na primjer, ako se druzite sa nekima koji idu u istu kafanu vremenom gubite motivaciju za promjenom mjesta boravka. uljuljkali ste se u poznato, gubite idju istrazivanja pa makar to bilo i promjena kafane. radite posao koji vas ne stimulise (ne stimulise ni mene moj a male su mogucnosti da se promijeni pa i to ubija volju za konkurentnoscu, napredovanjem i prodorom.
ne znam koliko putujete ali putujte sve vise, obilazite razne zemlje, nemojte ici uvijek u istu zemlju ako mozete obidjite vise zemalja i idite bez predrasuda, otvorite oci i um za ucenje novih stvari i gledajte na te zemlje i ljude koji zive u njima na pzoitivan nacin. nemojte ici samo sa negativnim pretpostavkama.
upoznajte nove ljude, ocekujte nesto poziitivno od njih, ne samo negativno. pozitivne stvari stimulisu nas.
ne mislim sada ici gradom sa osmjehoim os uha do uha jer bi vas neko mogao smatrati idiotom ali pozitivan pogled na zivot ce donijeti i motivaciju te probuditi kreativnost u nama.
okruzenje ubija, pocevsi od nedostatka novca, politicke situacije, nemogucnosti napredovanja u karijeri i bezvoljnosti ljudi sa kojima se druzimo. na primjer, ako se druzite sa nekima koji idu u istu kafanu vremenom gubite motivaciju za promjenom mjesta boravka. uljuljkali ste se u poznato, gubite idju istrazivanja pa makar to bilo i promjena kafane. radite posao koji vas ne stimulise (ne stimulise ni mene moj a male su mogucnosti da se promijeni pa i to ubija volju za konkurentnoscu, napredovanjem i prodorom.
ne znam koliko putujete ali putujte sve vise, obilazite razne zemlje, nemojte ici uvijek u istu zemlju ako mozete obidjite vise zemalja i idite bez predrasuda, otvorite oci i um za ucenje novih stvari i gledajte na te zemlje i ljude koji zive u njima na pzoitivan nacin. nemojte ici samo sa negativnim pretpostavkama.
upoznajte nove ljude, ocekujte nesto poziitivno od njih, ne samo negativno. pozitivne stvari stimulisu nas.
ne mislim sada ici gradom sa osmjehoim os uha do uha jer bi vas neko mogao smatrati idiotom ali pozitivan pogled na zivot ce donijeti i motivaciju te probuditi kreativnost u nama.
-
iz zadnje klupe
#37 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Ovako
Nisi ti nenadarena, nego si polovično nadarena na više frontova, što je zapravo promašaj, znam po sebi, jer u ničemu se ne mo0žes izdignuti puno iznad prosjeka da bi mogla živjeti od toga, a ipak sam činjenica da si toliko koliko dobra u tome daje ti neko nadu
Znači nije u pitanju nedostatak motivacije nego bespotrebno rasipanje na više strana oskudnih resursa i vrlina koje priroda svakom od nas da u ograničenim količinama.
Ko fudbaler treće lige koji zna dobro zapjevati za raju, a u tridesetoj postane socijalni slučaj...
Nisi ti nenadarena, nego si polovično nadarena na više frontova, što je zapravo promašaj, znam po sebi, jer u ničemu se ne mo0žes izdignuti puno iznad prosjeka da bi mogla živjeti od toga, a ipak sam činjenica da si toliko koliko dobra u tome daje ti neko nadu
Znači nije u pitanju nedostatak motivacije nego bespotrebno rasipanje na više strana oskudnih resursa i vrlina koje priroda svakom od nas da u ograničenim količinama.
Ko fudbaler treće lige koji zna dobro zapjevati za raju, a u tridesetoj postane socijalni slučaj...
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#38 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Imam ja jarane koji ti je jako slican
samo sto je frajr vise sportski tip
! znaci nema tog sporta koji on nije trenirao
svejedno sto je veliki antitalenat i za fubal i za kosarku i za tenis itd itd ali lik sa svojih 20 i koju poceo trenirati i igrati hokej
! mislim da nije cuo za onu da star pas ne ide u lov al eto takav je on
! prestao je i sa hokejom sad mescini trci po Vilsu
-
pearlica
#39 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Prepoznajem se dosta u tvom opisu. I ja sam bila super ucenik i sanjala da cu biti nesto wow, kao sa TV-serija. Onda prvi posao razocarenje, probam drugi hajde kao malo bolje ali zar je to to, nisam mogla da vjerujem da je tako dosadno raditi. Naravno da covjek nema motivacije kada koristis svega 2 % onoga sto si ucio sve tolike godine. Onda treci posao mi bio super interesantan u pocetku, dok je sve bilo nepoznato kada sam usla u stos opet pomislih boze pa zar je to to, zar sam se ja sve ove godine mucila da bi radila ovo. Ono super to zvuci kada nekom opisujes ali ti znas da je to iz supljeg u prazno. A nije bilo penjanja sa te pozicije dalje tj nisam vidjela sansu da bih ikako mogla i malo da napredujem. Oni koji su dosli na tu poziciju radili su to i po 20 godina.
Meni pukao film i znas sta postanes mama i onda vidis poentu i u tom poslu i u kuci i u familiji i u svemu
Nego dobro ti ljudi kazu, sex, pravi djecu, radaj i vidjeces kako je super imati dosadan posao
Meni pukao film i znas sta postanes mama i onda vidis poentu i u tom poslu i u kuci i u familiji i u svemu
Nego dobro ti ljudi kazu, sex, pravi djecu, radaj i vidjeces kako je super imati dosadan posao
- vildemar
#40 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
iz zadnje klupe wrote:Ovako
Ovo je otprilike suština. Nije u pitanju motivacija-imam ja volje, potrudiću se, pokušati uspjeti, samo nemam tih prirodnih predispozicija za određene stvari (većinu stvari
- shiljak
#41 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Ne kontam ovaj prvi post. Završila fakultet? Koji? Kad si završila, jesi igdje radila ili si nezaposlena..
-
Genije007
#42 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Iz licnog iskustva,probaj sa zanimanjima koja nisu fokusirana na jednu oblast.Za svestrane ljude su zanimanja koja zahtijevaju siroko opste znanje i cesta putovanja kao na primjer:novinar,turistički vodič,muzeolog itd.vildemar wrote:iz zadnje klupe wrote:Ovako
Ovo je otprilike suština. Nije u pitanju motivacija-imam ja volje, potrudiću se, pokušati uspjeti, samo nemam tih prirodnih predispozicija za određene stvari (većinu stvari)
-
Objektivni navijac
#43 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Udaj se dobro,to ti je najvaznijedidžej wrote:nadji momka.pikachunj wrote:Hvala na odgovoru. Zanima me kako dobiti volju za nečim? Odakle nedostatak motivacije? Inače, jako sam zahvalna šta u ovim vremenima imam posao i trudim se dati sve od sebe (na van), ali ono što je u meni je totalna ravnodušnost, čak bih rekla živčanost baš zbog tog nedostatka motivacije. Zvučim si kao razmažena nezahvalnica kad ovako pišem, ali praznina u meni je prejaka.
- Muhamed Đakmić
#44 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Pa da si pročitao dalje od njeg skontao bishiljak wrote:Ne kontam ovaj prvi post. Završila fakultet? Koji? Kad si završila, jesi igdje radila ili si nezaposlena..
Inače, ovaj post od photomaga je prilično tačan.
-
bierkof
#45 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Slazem se sa vecinom komentara ovdje, ali mislim da uz nedostatak motivacije, ovdje ima jos jedan problem.
Moguce je da postavljacica teme jednostavno ne shvata da "nadarenost" ne postoji. Postoji samo rad/trening i kontinuitet.
Okrutna istina ali je tako. Najlakse je reci kada cujes nekog klaviaturistu, gitaristu kako svira, ili kada vidis nekog igraca kako je super to sto oni rade, kako su talentovani. Niko se ne pita koliko sati, dana, godina je on proveo na toj gitari ili sa tom loptom. Ima tu jako puno krvi i znoja koje prethode tome sto ti cujes, i ako zaista zelis da budes "najbolja" u necemu, prestati ces da mislis kako si sposobna da "brzo ucis", unistis vlastiti ego, i biti spremna da radis jednu stvar dok je ne usavrsis sljedecih 5-10 godina. Sa ili bez fakulteta, nije bitno, fakultetsku diplomu zanemari jer u stvarnom zivotu ona ti ne pruza nikakvu dnevnu satisfakciju.
Ovo vazi od prilike za sve discipline. Cak i umjetnici, ilustratori, digital artists i slicni moraju godinama i godinama da vjezbaju da crtaju i modeliraju osnovne stvari/oblike dok njihova vjestina ne postane dovoljno dobra da bude komercijalno nagradiva. To pogotovo vazi za muzicare i sportiste, ali takodjer i za inzinjere, doktore, istrazivace, programere, dizajnere...
Ako nisi spremna da ulozis trud u nesto, pomiri da ces uvjek biti neispunjena i pripadati nekom mediokritetu.
PS
Lako je reci sebi, DA, jesam, spreman sam da radim, ali u slucaju mene, ja taj odgovor od sebe prihvatim tek nakon 4-5 godina, mozda bi i ti mogla da probas isto.
U svakom slucaju, sretno sta god budes odabrala
Moguce je da postavljacica teme jednostavno ne shvata da "nadarenost" ne postoji. Postoji samo rad/trening i kontinuitet.
Okrutna istina ali je tako. Najlakse je reci kada cujes nekog klaviaturistu, gitaristu kako svira, ili kada vidis nekog igraca kako je super to sto oni rade, kako su talentovani. Niko se ne pita koliko sati, dana, godina je on proveo na toj gitari ili sa tom loptom. Ima tu jako puno krvi i znoja koje prethode tome sto ti cujes, i ako zaista zelis da budes "najbolja" u necemu, prestati ces da mislis kako si sposobna da "brzo ucis", unistis vlastiti ego, i biti spremna da radis jednu stvar dok je ne usavrsis sljedecih 5-10 godina. Sa ili bez fakulteta, nije bitno, fakultetsku diplomu zanemari jer u stvarnom zivotu ona ti ne pruza nikakvu dnevnu satisfakciju.
Ovo vazi od prilike za sve discipline. Cak i umjetnici, ilustratori, digital artists i slicni moraju godinama i godinama da vjezbaju da crtaju i modeliraju osnovne stvari/oblike dok njihova vjestina ne postane dovoljno dobra da bude komercijalno nagradiva. To pogotovo vazi za muzicare i sportiste, ali takodjer i za inzinjere, doktore, istrazivace, programere, dizajnere...
Ako nisi spremna da ulozis trud u nesto, pomiri da ces uvjek biti neispunjena i pripadati nekom mediokritetu.
PS
Lako je reci sebi, DA, jesam, spreman sam da radim, ali u slucaju mene, ja taj odgovor od sebe prihvatim tek nakon 4-5 godina, mozda bi i ti mogla da probas isto.
U svakom slucaju, sretno sta god budes odabrala
- Saian
#46 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
nije ti ovo loshe @bierkof
mene samo ovdje bune ovi savjeti udaji se, radjaj djecu, mislim ispada da su glavni razlozi i za jedno i za drugo to sto ne znas vishe sta ces od sebe
, meni to malo bljutavo zvuchi, al et 
p.s. na ovakvim temama je savjete dijelit hod po tankom ledu, moRe se desi' da naletis za jedno 4,5 godina na svoj recept/post i vidish da si sam sebi u usta uskochio, sjo da odem sad citat svoje postove o ovoj egzistencijalistickoj problematici, bilo bi svega
mene samo ovdje bune ovi savjeti udaji se, radjaj djecu, mislim ispada da su glavni razlozi i za jedno i za drugo to sto ne znas vishe sta ces od sebe
p.s. na ovakvim temama je savjete dijelit hod po tankom ledu, moRe se desi' da naletis za jedno 4,5 godina na svoj recept/post i vidish da si sam sebi u usta uskochio, sjo da odem sad citat svoje postove o ovoj egzistencijalistickoj problematici, bilo bi svega
- vildemar
#47 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Fakat, korisni savjeti i interesantna viđenja
Drago mi je što sam vam se obratila.
-
dinoEL
#48 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Ja bih ti preporucio da "ides" u polticare 
Svakako su tamo sve ovi "sto ne znaju" sta ce od sebe i talenata
Svakako su tamo sve ovi "sto ne znaju" sta ce od sebe i talenata
-
Genije007
#49 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Za uspjeh su potrebni talenat,mukotrpan rad,disciplina i strast.Ako samo jedno nedostaje onda ce i rezultat izostati.Ne mozes bez urodjenog talenta za crtanje (kako kazu slikari nemas liniju) postati vrhunski slikar.Mozes ti mlatiti po platnu godinama i slike prodavati uzoj i siroj rodbini.Za vrhunskog 3d umjetnika nije dovoljno samo savladati alate programa (Maya,Max,Blender i sl) nego imati talenta za vajanje,crtanje,anatomiju,urodjenu moc zapazanja.Bez talenta za matematiku i smisla za logicko razmisljanje nikad od tebe dobrog programera.Za muziku valjda moras imati sluha a za pjevanje dobar glas.Jednostavno talenat se radom nadogradjuje dok se ne dovede do savrsenstva.bierkof wrote: Moguce je da postavljacica teme jednostavno ne shvata da "nadarenost" ne postoji. Postoji samo rad/trening i kontinuitet.
- žuta lala
#50 Re: Šta kad nisi nizašta nadaren?
Zar nemaš afinitet prema tome što si završila?pikachunj wrote:Završila sam školu s odličnim, uvijek najbolja učenica u osnovnoj i jedna od rijetkih iz svoje generacije iz srednje koja je upisala fakultet koji je željela. I to sam ubrzo završila. Onda je krenula potraga za poslom. Tu sam ispala totalno izgubljena. Shvatila sam da od svega znam nešto, ali ništa specijalno. Nit sam pretjerano dobra u engleskom ili njemačkom, a nemam ih priliku ni upotrebljavati. Druge strane jezike sam probala učiti, ali mi je bilo strašno dosadno ponovno učenje i sjedenje za knjigom. Navodno sam matematički tip, ali nekakve analize i matematički izračuni također mi zadaju glavobolje, za sve trebam psihičku pripremu, poživčanim ako nešto ne znam izračunati, jednostavno se ne nalazim u tome. Nisam ni umjetnički tip, ne znam crtati, ne znam pjevati, pokušala sam svirati instrumente, ali i to sam prekinula, znam pisati, ali mi je to dosadno i čitanje mi je postalo dosadno - ukratko totalni sam antitalent i nemam afinitet ni prema čemu.