Kupovina imovine u toku razvoda
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
betametazon
#26 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
mani kao laiku, nisam pravnik, glupo izgleda da ce se dijeliti nesto ako ste u procesu razvoda. dakle, sustina je da ne zelite biti zajedno i da je to vec poznata stvar, samo je formalnost razlog zasto ste jos uvijek na zajedno na papiru. meni bi relevantan datum bio datum podnosenja zahtjeva, od tog datuma sve sto je neko stekao je samo njegovo...mislim, ovo kad bismo gledali sustinski
i da, kako bi ga mogla optuzit da je koristio zajednicke pare ako covjek ima dokaz da je sam digao kredit na svoje ime, kakve su to "zajednicke pare"? 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#27 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
betametazon wrote:mani kao laiku, nisam pravnik, glupo izgleda da ce se dijeliti nesto ako ste u procesu razvoda. dakle, sustina je da ne zelite biti zajedno i da je to vec poznata stvar, samo je formalnost razlog zasto ste jos uvijek na zajedno na papiru. meni bi relevantan datum bio datum podnosenja zahtjeva, od tog datuma sve sto je neko stekao je samo njegovo...mislim, ovo kad bismo gledali sustinskii da, kako bi ga mogla optuzit da je koristio zajednicke pare ako covjek ima dokaz da je sam digao kredit na svoje ime, kakve su to "zajednicke pare"?
Pokretac rekli smo ti svi, razvedi se pa kupuj stan, drugacije ne moze.
-
betametazon
#28 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
nisam ja pokretac, ja sam samo pravni laik koji je pokusao da postavi par logicnih ali laickih pitanja...ladyblue18 wrote:betametazon wrote:mani kao laiku, nisam pravnik, glupo izgleda da ce se dijeliti nesto ako ste u procesu razvoda. dakle, sustina je da ne zelite biti zajedno i da je to vec poznata stvar, samo je formalnost razlog zasto ste jos uvijek na zajedno na papiru. meni bi relevantan datum bio datum podnosenja zahtjeva, od tog datuma sve sto je neko stekao je samo njegovo...mislim, ovo kad bismo gledali sustinskii da, kako bi ga mogla optuzit da je koristio zajednicke pare ako covjek ima dokaz da je sam digao kredit na svoje ime, kakve su to "zajednicke pare"?
![]()
Pokretac rekli smo ti svi, razvedi se pa kupuj stan, drugacije ne moze.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#29 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Pa nisam ni mislila na tebebetametazon wrote:
nisam ja pokretac, ja sam samo pravni laik koji je pokusao da postavi par logicnih ali laickih pitanja...al evo dobro, priklonicu se masi - pokretac razvedi se pa kupi stan, ne moze drugacije
-
betametazon
#30 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
ladyblue18 wrote:Pa nisam ni mislila na tebebetametazon wrote:
nisam ja pokretac, ja sam samo pravni laik koji je pokusao da postavi par logicnih ali laickih pitanja...al evo dobro, priklonicu se masi - pokretac razvedi se pa kupi stan, ne moze drugacije
![]()
pa tako je izgledalo yebem mu
-
ediii
#31 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Jay Gatsby wrote: Pošto je riječ o isključivo pravnom pitanju (kad je, nažalost, razvod već neizbježan), najsigurnije ti je sačekati da dobiješ papir da si pravosnažno razveden i onda se upuštati u transakcije bilo kakve vrste. Ja sam imao stan 1/1 i prije sklapanja braka, ali me (kad je došlo do razvoda), advokatica opet prvo pitala imam(o) li sklopljen predbračni ugovor. Meni nikad nije ni na kraj pameti bilo da uopće razmišljam o predbračnom ugovoru, ali advokatima je najlakše kad postoji ugovor. Još mi je spomenula nekoliko svojih slučajeva u kojima ljudi tuže jedni druge za stanove koji pripadaju osobama izvan njihove bivše bračne zajednice (npr. stan od oca od bivšeg muža). Nemaju pravo, ali polažu pravo i vuku se po sudu. Ti najbolje znaš kako će se tvoja sadašnja supruga ponašati nakon razvoda - valjda vam je ostalo prostora i za neki dogovor.
Ko će od vas dvoje plaćati alimentaciju za dijete (ako će iko)? Ako ćeš ti, a uzmeš kredit za stan, hoćeš li je uopće moći plaćati? Formalno pravno, sve što sada radiš, još uvijek radiš kao čovjek koji je u braku. Možeš ti stan prepisati na nekog drugog, ali si ga kupio/platio novcem koji još uvijek spada u bračnu stečevinu.
Hmm hvala na konkretnom odgovoru , to mi je baš trebal
vidim imate i znanja a nažalost i sličnog iskustva.
Problem kod nas su ti sudovi , gdje znam da će ova rastava trajati mjesecima ako ne i godinama. Evo sad kažu da je sudstvo na godišnjem pa mogu mislit kako rade nakon godišnjeg - nikako.
Sve to je razlog da nemogu čekati mejsecima, godinama na rješenje , samim tim što SAM VEĆ DAO KAPARU ZA JEDAN STAN
-
ediii
#32 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Koliko razumijem 90% vas ostalih tvrdi ovo:
Recimo da :
* 1.Jula podnijeo sam zahtjev za rastavom;
* 1.Avgusta dignem kredit na 25g sa ratom od 600KM i kupim stan
* 1.Decembra se konačno razvedem
Dođe bivša fino i kaže reži to popola daj meni i ko te je*e
Hmm , mislim da takvi filmovi ne snimaju u bosni
Inače čuo sam za drugi konkretan slučaj:
Žena se razvela od muža a imali su kredit za stan.
ona je morala plaćati svoj dio kredita doi kraja otplate i tek onda su ga mogli dijeliti.
Recimo da :
ona je morala plaćati svoj dio kredita doi kraja otplate i tek onda su ga mogli dijeliti.
- lavorpunvode
#33 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
problem je u tome sto i sam znas koliko dugo ce trebati da dobijes napismeno da je brak razveden. do tada ces ti placati fino rate kredita.. eh, nakon razvoda ona ce vjerovatno dobiti pola stana i ostatak iznosa kredita se dijeli na pola jer i krediti spadaju u bracnu stecevinu. ona ce fino otplatiti to nesto malo sto ostane i opet ce joj biti dobro, jer se racuna da je ono sto je otplaceno za trajanja braka otplaceno zajednicki iako ona mozda nije ni cula za to.ediii wrote:Koliko razumijem 90% vas ostalih tvrdi ovo:
Recimo da :
-
todd_smith
#34 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Odakle ti ovo?ediii wrote:Čudi me kako nema podForum već na ovu temu.
Mislim ono fakat, danas u BiH gdje mnogima ne cvjetaju ruže (ljubavne), svaki 5 par se razvodi, ovdje se slabo priča o tome. Uvedite nešto inače da nemoram pisati po hrvatskim forumima i sl.
Jedno pitanje, ako neko ima sličnog iskustva/znanja :
Upravo se razvodim.
Upravo kupujem stan.
Ukoliko kupovinu stana zaključim prije razvoda braka ,
šta će biti kad dođe do podjele imovine ?
-
ediii
#35 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
todd_smith wrote:
Odakle ti ovo?
Svaki 12.-ti a opet nisam bio daleko
http://metro-portal.hr/broj-razvoda-u-b ... osto/69524
-
ediii
#36 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Ma neće ona malo nešto platit, kredit koji uzmem otplacivat će se do 2038. pa bujrum ako bude želila da ga zajedno otplaćujemo.lavorpunvode wrote:.
ona ce fino otplatiti to nesto malo sto ostane i opet ce joj biti dobro, jer se racuna da je ono sto je otplaceno za trajanja braka otplaceno zajednicki .
Last edited by ediii on 09/07/2013 10:35, edited 1 time in total.
- Troll_Happens
#37 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Odvedi je negdje u shumu usred zime skini i ostavi sa papirom i olovkom i dodji nakon 2h ipitaj jel se sporazumno razvodite bez podjele ako kaze da imas potpis sve ako kaze ne ostavi je i dodji sutradan i pitaj je isto popustice prije ili kasnije... I najtvrdji orasi su pucali pa zastoo ne bi i ona...ima da pukne ko kokica usred farmerske taveediii wrote:Koliko razumijem 90% vas ostalih tvrdi ovo:
Recimo da :
-
ediii
#38 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
LadyB ne spamaj mi temu , vidiš da pokušavam samo ozbiljne razgovore da imam ovdjeladyblue18 wrote: Pa nisam ni mislila na tebe![]()
-
Nokija
#39 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Nekim ljudima samo kandzija pomaze. Razvoditi se i davati kaparu za stan, sve u jednom paketu. Vela havle.
-
ediii
#40 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Nokija ? A sad vidim kod mene SamunjgNokija wrote:Nekim ljudima samo kandzija pomaze. Razvoditi se i davati kaparu za stan, sve u jednom paketu. Vela havle.
-
kakavdanakneiskustvu
#41 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
koji je prvi korak za početak procedure razvoda braka?
-
convict
#42 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
.
Last edited by convict on 12/02/2014 20:22, edited 1 time in total.
-
ediii
#43 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Otići u centar za soc rad i podnijeti zahtjevkakavdanakneiskustvu wrote:koji je prvi korak za početak procedure razvoda braka?
trebat će ti
*vjenčani
*rodni list za tebe i dijece ako imaš
A oživcima koji će ti trebati da ni ne govorim
-
kakavdanakneiskustvu
#44 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
ediii wrote:Otići u centar za soc rad i podnijeti zahtjevkakavdanakneiskustvu wrote:koji je prvi korak za početak procedure razvoda braka?
trebat će ti
*vjenčani
*rodni list za tebe i dijece ako imaš
A oživcima koji će ti trebati da ni ne govorim
živci su mi i otišli i zato i pitam šta i kako raditi.hvala
-
ediii
#45 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
Imaš poruku.kakavdanakneiskustvu wrote:
-
kakavdanakneiskustvu
#46 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
ediii wrote:Imaš poruku.kakavdanakneiskustvu wrote:
vidim
-
kakavdanakneiskustvu
#47 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
koliko traje ta procedura?
-
kakavdanakneiskustvu
#48 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
WRRsmom wrote:nisam sigurna, sa advokatom mnoooogo brze uglavnom i zavisi i od toga da li imate djecu ili ne
nemamo
-
kakavdanakneiskustvu
#49 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
šta ako jedna strana ne želi razvod?
-
kakavdanakneiskustvu
#50 Re: Kupovina imovine u toku razvoda
WRRsmom wrote:moze da se 3 puta ne odazove na poziv suda al razvod je neizbjezan ako ostajes pri svom
ok