Le Tour de France 2013

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

ko ce pobijediti na 100. Tour de Franceu

1. Christopher Froome
4
44%
2. Cadel Evans
0
No votes
3. Alberto Contador
5
56%
4. Andy Schleck
0
No votes
5. Joaquim Rodriguez
0
No votes
6. Alejandro Valverde
0
No votes
7. Neko sedmi
0
No votes

Total votes: 9

goshpar

#26 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

Pobjednik 11. etape je, ocekivano, Tony Martin. Ipak se radi o svjetskom prvaku u hronometru. No, Froome je bio veoma blizu da ga pobijedi i prosto fascinira forma u kojoj se nalazi. Cini se da je na polovini utrke vec sve rijeseno sto se tice generalnog plasmana, jer, vidjeli smo da je dominantan u brdima, a danas smo vidjeli i kakav je na hronometru, pa onda ostaje pitanje gdje i kako uopste protivnici mogu da nadoknade ovaj zaostatak.
Cini se da ce ostatak utrke ostali vozaci pokusavati doci barem do etapne pobjede, a jedino otvoreno ce biti u borbi za ostale majice.
Ono sto me danas posebno fasciniralo su, pejzazi Mont-Saint-Michela...

Image

Image

Image
goshpar

#27 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

U cetvrtak na programu 12. etapa, Fougères / Tours, u duzini od 218 km. Ravna, one koje manje volim :) i prilika za novi obracuna sprintera. Za sada:

Kittel - 2 pobjede
Cavendish, Sagan, Greipel (i ostali) - 1 pobjeda

Image
goshpar

#28 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

iako sam mislio da ravnicarske etape nece biti posebno interesantne, pogotovo sto se tice generalnog plasmana, prevario sam se. jucerasnja etapa je bila veoma uzbudljiva. prvo je zbog defekta zaostao valverde, pa iako je gotovo cijela njegova ekipa stala da ga saceka i da proba uvatiti prikljucak za glavnom grupom, nije uspio, i pao je na 17. mjesto sa vise od 12 minuta zaostatka.
a onda se saxo tim odvojio od glavne grupe, i lidera froomea, koji nije uspio da zadrzi prikljucak, vjerovatno zbog toga sto je ostao bez podrske svog tima. tako je contador profitirao, stigavsi na zaostatak od 2,45 u generalnom poretku.
kakva nas tek uzbudjenja ocekuju kad krenu prava brda...
Ljuba Moljac

#29 Re: Le Tour de France 2013

Post by Ljuba Moljac »

goshpar wrote:iako sam mislio da ravnicarske etape nece biti posebno interesantne, pogotovo sto se tice generalnog plasmana, prevario sam se. jucerasnja etapa je bila veoma uzbudljiva. prvo je zbog defekta zaostao valverde, pa iako je gotovo cijela njegova ekipa stala da ga saceka i da proba uvatiti prikljucak za glavnom grupom, nije uspio, i pao je na 17. mjesto sa vise od 12 minuta zaostatka.
a onda se saxo tim odvojio od glavne grupe, i lidera froomea, koji nije uspio da zadrzi prikljucak, vjerovatno zbog toga sto je ostao bez podrske svog tima. tako je contador profitirao, stigavsi na zaostatak od 2,45 u generalnom poretku.
kakva nas tek uzbudjenja ocekuju kad krenu prava brda...
nisi jedini, jucer je bilo nesto sto se ne vidja cesto... e sad se postavlja pitanje kako je Contador tempirao formu i koliko je froomov tim jak da odbije sve napade. Contador je uvijek dobro vozio zadnju sedmicu. Sutrasnja etapa ima, po meni, najtezi uspon, ali pitanje je hoce li odmah napasti ili ce cekati druge dvije hc etape.
Kako god, prednost od nekih 2.50 minute je dobra zaliha za jednog takvog vrhunskog brdasa...
goshpar

#30 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

Danas, ocekivano, na Mont Ventouxu vrlo zanimljivo. Froome je ponovo pokazao snagu i pobjedom na ovoj etapi vjerovatno odlucio konacnog pobjednika. No, ima jos da se vozi pa cemo sacekati i vidjeti sta ce se desavati.

Izgledalo je da Contador moze da prati Froomea, ali cim je prvi put Chris napao, Contador je otpao. Iako je prethodnih dana na ravnim etapama izgledalo da Froome gubi snagu, danas je pokazao da je dominantan vozac na ovogodisnjem Touru. Uz podrsku timskih kolega koji su ga "dovukli" do zadnjeg uspona, uz stalno ubrzanje uspio se "otresti" svih i zadnjih par kilometara odvesti u drustvu Quintane, koji se mozda nadao makar pobjedi na ovoj etapi, ali je Froome "otkacio" i njega i sam prosao kroz cilj... Vrijedi napomenuti da je Froome danas preuzeo i tackastu majicu.

Ostali potencijalni favoriti, Evans i Schleck, sa zaostatkom vecim od 8 minuta, nisu ni vrijedni pomena...

Image

Image

Image

Image
goshpar

#31 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

Sada slijedi dan odmora, a u utorak se vozi 16. etapa, Vaison-la-Romaine / Gap, duzine 168 km, umjereno brdska etapa, sa 3 brdska cilja, dva druge i jednim trece kategorije...

Image
goshpar

#32 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

Sve etape, koje su odvezene i ko je pobijedio i one koje nas cekaju...

Image
Rob_Atl

#33 Re: Le Tour de France 2013

Post by Rob_Atl »

Moguce je da kazne SKY tim , jer je ilegalno davati hranu kad si vec u brdu ili zadnjih 20 kilometara. A to su oni ucinili negdje izmedju 10-15 km nisam upratio + u brdu su vec bili. E sad ne znam kakve kazne se snose ali ne iskljucuju ni oduzimanje vremena...
goshpar

#34 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

Rob_Atl wrote:Moguce je da kazne SKY tim , jer je ilegalno davati hranu kad si vec u brdu ili zadnjih 20 kilometara. A to su oni ucinili negdje izmedju 10-15 km nisam upratio + u brdu su vec bili. E sad ne znam kakve kazne se snose ali ne iskljucuju ni oduzimanje vremena...
znam da je pravilo da se u zadnjih 20km ne smije uzimati hrana i pice, ali mozda ima neki izuzetak za ovakve etape... a i na zvanicnoj stranici nisam vidio da se to problematizira...
goshpar

#35 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

kakvo brdo i kakav ulazak u cilj...

Image

Image

P.S. sto se neki makedonac potrudio da bude primijecen...
Ljuba Moljac

#36 Re: Le Tour de France 2013

Post by Ljuba Moljac »

Froome podsjeca na Lancea iz najboljih dana.
shmizlica

#37 Re: Le Tour de France 2013

Post by shmizlica »

jel moguće da niko nije gledao današnju etapu? :razz:

extra okršaj :-D
goshpar

#38 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

shmizlica wrote:jel moguće da niko nije gledao današnju etapu? :razz:

extra okršaj :-D
Naravno da sam gledao. Kako propustiti najlegendarniju etapu na Touru i to jos sa dva uspona. Moram reci da je zaista bila zanimljiva, ali nedostajao je pravi okrsaj favorita. Ocito je da Contador nema snage da ozbiljno zaprijeti Froomeu ili mu je taktika bila da se sacuva danas i napadne ga sutra. Sky je kontrolisao trku, pustio je da bijeg naprijed rjesava pitanje pobjednika, oni su samo pratili Contadora i najblize pratioce iz generalnog plasmana.

A da je Contador (ili Quintana ili Rodriguez) mogao probati sa napadom vidjelo se kad je Froome trazio "da prezalogaji" nekih 5-6 km do kraja, a sto je zabranjeno prema propisima. Znaci, ipak, da i on ima nekih slabosti i da ne moze sa sigurnoscu reci da ce prvi proci kroz cilj u Parizu, mada je na nekoliko etapa izgledalo kao da je za klasu ispred drugih.

Na kraju, etapu osvaja Riblon, koji time spasava cast Francuza da u 100. izdanju trke imaju barem jednu pobjedu. Malo mi je bilo zao i Van Garderena, dosta se trudio danas, ali vidjelo se, u zadnja 2km kad ga je Riblon stigao, da dise na skrge...
goshpar

#39 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

evo i nekoliko slika sa danasnje etape...

Image

Image

Image

Image

Image
shmizlica

#40 Re: Le Tour de France 2013

Post by shmizlica »

al bih ja pošutala onu raju kad se natakare na cestu...pa samo što im na leđa ne skoče...ma sišla bih s onog bicikla i nekog odalamila pa kud puklo :D
goshpar

#41 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

Sutra je na programu 19. etapa, Bourg-d'Oisans / Le Grand-Bornand, u duzini od 204,5 km sa brojnim brdskim ciljevima.

Image

I ako neko misli da ugrozi Froomea na 1. poziciji, onda ce to biti ova etapa. A osim borbe za 1. mjesto tu je svakako i borba za podijum, jer se cetiri vozaca nalaze u 47 sekundi...

A evo i kako izgleda generalni plasman...

Image
goshpar

#42 Re: Le Tour de France 2013

Post by goshpar »

shmizlica wrote:al bih ja pošutala onu raju kad se natakare na cestu...pa samo što im na leđa ne skoče...ma sišla bih s onog bicikla i nekog odalamila pa kud puklo :D
Pa i draz Toura je upravo u ovakvim etapama i kontaktu sa publikom. Slazem se da je u par navrata izgledalo da ce oboriti vozaca s bicikla, ali medju 100 hiljada ljudi uvijek se nadje poneka budala...
shmizlica

#43 Re: Le Tour de France 2013

Post by shmizlica »

goshpar wrote:
shmizlica wrote:al bih ja pošutala onu raju kad se natakare na cestu...pa samo što im na leđa ne skoče...ma sišla bih s onog bicikla i nekog odalamila pa kud puklo :D
Pa i draz Toura je upravo u ovakvim etapama i kontaktu sa publikom. Slazem se da je u par navrata izgledalo da ce oboriti vozaca s bicikla, ali medju 100 hiljada ljudi uvijek se nadje poneka budala...
pa o budalama i govorim...hajd što navijaš, al kontaj malo da onaj jado pedala uzbrdo i Bogu dušu nudi, a ti mu se pod točkove petljaš :-)
moa

#44 Re: Le Tour de France 2013

Post by moa »

Cuj jesam li gledao I to jubilarni 100 tour de france.. holandska krivina je najkudja ne vidis metar ispred sebe a ovi sa strane su meni zakon, ima lude raje cirkus...
Post Reply