Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
taricco wrote:Pozdrav. Interesuje me je li neko zna po kojem osnovu se naplacuju vinjete u sloveniji, kao ima neka kategorija 2A, i ona kosta 15 eura, i 2B kosta 30 eura. E sad, 2A vazi kao za vozila ispod 3,5t i visinu ispod 1,3 metra?? Mislim, samo rijetki roadsteri su nizi od 1,3 metra, nema mi nikakve logike da cu morati platiti 30 eura, a vozim skodu fabiju? Hvala.
Najjeftinija SLO vinjeta kosta 15,90 eura i vazi 7 dana za njihov pripisaj od autoputa. Jos ako ides prema Grazu, prolazis kroz gradiliste koje radi nasa firma EuroAsfalt nekih 10-ak km na kojem je ogranicenje 50 km/h! Visina 1,3m se odnosi na visinu iznad prednje osovine. Ja sam za varijantu zaobilazenja autoputa kroz Sloveniju, uopce se ne gubi puno na vremenu van sezone. Guzve su jedino ljeti.
Najjeftinija austrijska vinjeta kosta 8 eura i vazi 10 dana.
taricco wrote:Pozdrav. Interesuje me je li neko zna po kojem osnovu se naplacuju vinjete u sloveniji, kao ima neka kategorija 2A, i ona kosta 15 eura, i 2B kosta 30 eura. E sad, 2A vazi kao za vozila ispod 3,5t i visinu ispod 1,3 metra?? Mislim, samo rijetki roadsteri su nizi od 1,3 metra, nema mi nikakve logike da cu morati platiti 30 eura, a vozim skodu fabiju? Hvala.
Najjeftinija SLO vinjeta kosta 15,90 eura i vazi 7 dana za njihov pripisaj od autoputa. Jos ako ides prema Grazu, prolazis kroz gradiliste koje radi nasa firma EuroAsfalt nekih 10-ak km na kojem je ogranicenje 50 km/h! Visina 1,3m se odnosi na visinu iznad prednje osovine. Ja sam za varijantu zaobilazenja autoputa kroz Sloveniju, uopce se ne gubi puno na vremenu van sezone. Guzve su jedino ljeti.
na kom principu se vrsi pregled vinjeta u SLO? tacnije izasao sam greskom na brzu cestu kod maribora a nisam imao vinjetu, nije me niko zaustavio pa me interesuje da li oni kamerama mogu to pratiti kao u austriji ili samo oni sa dvogledima nadziru?
sLLayer wrote:na kom principu se vrsi pregled vinjeta u SLO? tacnije izasao sam greskom na brzu cestu kod maribora a nisam imao vinjetu, nije me niko zaustavio pa me interesuje da li oni kamerama mogu to pratiti kao u austriji ili samo oni sa dvogledima nadziru?
Ako te niko nije zsustavio ne beri brigu, takodje i u austriji ako te policija ne skine sa puta ne brigaj. Kamere su samo nadzor
sLLayer wrote:na kom principu se vrsi pregled vinjeta u SLO? tacnije izasao sam greskom na brzu cestu kod maribora a nisam imao vinjetu, nije me niko zaustavio pa me interesuje da li oni kamerama mogu to pratiti kao u austriji ili samo oni sa dvogledima nadziru?
Ako te niko nije zsustavio ne beri brigu, takodje i u austriji ako te policija ne skine sa puta ne brigaj. Kamere su samo nadzor
U Sloveniji kontrolisu na bivsim naplatnim rampama,u austriji te mogu tokom voznje i Na ulazu u austriju zaustaviti,kazna je 120 eura,ako nemas ti 120 eura na licu mijesta onda dobivas postom kaznu koja se krece izmedju 300-3000 eura.Nije istina da su Kamere samo nadzori,takodje moze i Kamera te uhvatiti ako nemas Vinjetu.Moje misljenje je da se neisplati nikako rizikovati.
Ali bolje ne iskusaj srece, jer su kontrole na izlazima s autoputa (edit: tacno, i na bivsim naplatnim rampama) nesto posve normalno i pri tome upotrebljavaju dalekozore i kamere, tako da nema spasa od placanja 300 - 800 € (150 - 400 u roku 8 dana), plus 110 € nabava nove godisnje vinjete. Ponekad (najcesce u februaru, kada prestanu valjati one za proslu godinu) preusmijere citav saobracaj preko velikih odmaralista i kontrolisu bas sve automobile. Ako muckas ili zelis varati zakon na bilo koji nacin, kazne, koje u tom slucaju izrece sudac, idu i sjevernije od 1000 € + 300 - 800 € prekrsaj + 110 € vinjeta, koju moras kupiti u svakom slucaju, jer si se vozio po autoputu bez nje.
Najbitnije, da vinjete ne kupujes "povoljno" od nepoznatih lica nego na granici ili pumpi te hranis racun i njen odrezak (dio, koji se ne nalijepi na staklo). http://www.zurnal24.si/avto/poceni-vinj ... rov-234420
Ko kaze da ako ne zaustave proso si. Ja znam ljude imali vinjetu al je zalijepili na pogresno mjesto gdje kamera nije mogla da snimi jasno da postoji i uredno im na kucnu adresu dosla kkazna
dobro sam onda prosao, znam ja da su kazne ogromne i nisam namjerno to uradio vec me navigacija povela na brzu cestu a bilo je naznaceno bez autoputa i onda sam skontao da i za brze ceste treba vinjeta ali vozio sam mozda samo 4-5km na izlazu iz maribora i odma naravno sisao sa te ceste
Da, SLO jos nema tog sistema, ali su DARSovi radnici veoma efikasni.
sLLayer wrote:dobro sam onda prosao, znam ja da su kazne ogromne i nisam namjerno to uradio vec me navigacija povela na brzu cestu a bilo je naznaceno bez autoputa i onda sam skontao da i za brze ceste treba vinjeta ali vozio sam mozda samo 4-5km na izlazu iz maribora i odma naravno sisao sa te ceste
Prije ulaza na cestu, gdje je vinjeta obavezna, uvijek stoji znak koji naznacava tu zahtjevu, ali potpuno mi je jasno, da ju covjek u trazenju pravca i gledanja na GPS moze i ... ne znam, kako se kaze na vasem ... da je ne vidi
Da, SLO jos nema tog sistema, ali su DARSovi radnici veoma efikasni.
sLLayer wrote:dobro sam onda prosao, znam ja da su kazne ogromne i nisam namjerno to uradio vec me navigacija povela na brzu cestu a bilo je naznaceno bez autoputa i onda sam skontao da i za brze ceste treba vinjeta ali vozio sam mozda samo 4-5km na izlazu iz maribora i odma naravno sisao sa te ceste
Prije ulaza na cestu, gdje je vinjeta obavezna, uvijek stoji znak koji naznacava tu zahtjevu, ali potpuno mi je jasno, da ju covjek u trazenju pravca i gledanja na GPS moze i ... ne znam, kako se kaze na vasem ... da je ne vidi
ugledao sam ja taj znak, ali vec je bilo kasno jer sam na cesti, jedino da se vozim do sljedece benzinske pa da kupim ali tu nije bilo prodajno mjesto
Pozdrav planiram putovati autom u Hamburg preko Zagreba Maribor Graz Wels Passau pa me zanima situacija oko putarina,vinjete i tunela koliko ima kroz Austriju koji se placaju...
amelonix wrote:Pozdrav planiram putovati autom u Hamburg preko Zagreba Maribor Graz Wels Passau pa me zanima situacija oko putarina,vinjete i tunela koliko ima kroz Austriju koji se placaju...
cim udes u sloveniju mozes kupiti vinjete za sloveniju i austriju na istom mjestu. ja sam isao do beca i nije bilo tunela koji se posebno naplacuju. kako je ud rugom pravcu ne znam. u austriji bile kontrole na autoputu za vinjete. policija samo skrene aute na odmoriste i izvrsi kontrolu.
topcam wrote:
Sloveniju je moguce i bez vinjete proci, ali ce slovenci u jeku slovenacke tranzit turisticke sezone , blokirati
ceste gradilistima i usmjeriti saobracaj na autoput, i to ce biti obicna baustela, al hajd.
Tako da je kroz SLO vinjeta preporucljiva.
Mamicu im njihovu, ja sam ljetos platio vinjetu i vozio dio autoputem i onda mi navigacija rekla da su guzve od granice (isao sam u BiH preko Maribora) do Zagreba. Ja kontam icu sporednim putem do Varazdina i onda skrenuti dole i uklopit se na Autoput Bratstva i jedinstva. Klinko moj. Upravo ovo sto ti napisa, ne mozes prici Varazdinu nego mic po mic i vrati me na autoput i ja zaglavih u guzvi.
Sve mislio da je do mene i da sam pogresno procitao znakove a nije mi na pamet palo da su namjerno supci zagradili put. Tacno sad kad vratim film shvatam sta se dogodilo.
amelonix wrote:Pozdrav planiram putovati autom u Hamburg preko Zagreba Maribor Graz Wels Passau pa me zanima situacija oko putarina,vinjete i tunela koliko ima kroz Austriju koji se placaju...
Koliko znam na toj ruti imaju dva tunela koji se posebno placaju, pogledaj malo https://www.asfinag.at/en/, i naravno treba ti austrijska vinjeta za autoceste, kao i slovenska, u Hr svakako plaćas na licu mjesta ako vec nemas njihov ENC