Joj kako mi se na neku stvar vere to 'matica'... Zašto bi crnogorskom Bošnjaku Bosna bila matica?jeza u ledja wrote:Misli se ukupno u svijetu, sa dijasporom.theTruePath wrote:Bosnjaka na citavom Balkanu nema ni 2 miliona,,kakvih 8
Inace sta je za Bosnjake Bosna? Pa valjda matica.
DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
- cyprus
#26 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
- Havatar
#27 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Zato sto je matica svim Bosnjacima pa i crnogorskim Bosnjacima.cyprus wrote:Joj kako mi se na neku stvar vere to 'matica'... Zašto bi crnogorskom Bošnjaku Bosna bila matica?jeza u ledja wrote:Misli se ukupno u svijetu, sa dijasporom.theTruePath wrote:Bosnjaka na citavom Balkanu nema ni 2 miliona,,kakvih 8
-
theTruePath
#28 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Znam da ti tesko pada ,ali jesuVrilo snage wrote:Nisu "vam" ni oni sigurnitheTruePath wrote: Dijaspora polahko nestaje,asimilacija cini svoje.Nama su sigurni samo Bosnjaci Balkana,prvenstveno Bosne i Sandzaka
-
theTruePath
#29 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
BIH je matica svim Bosnjacima svijeta
-
Vrilo snage
#30 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Nisu, znamtheTruePath wrote:Znam da ti tesko pada ,ali jesuVrilo snage wrote: Nisu "vam" ni oni sigurni
- jeza u ledja
#31 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Zato sto je crnogorski Bosnjak vjerovatno iz Sandzaka, koji je svojevremeno bio dio Bosne, tj. koji je historijski i kulturno povezan sa Bosnom.cyprus wrote:Joj kako mi se na neku stvar vere to 'matica'... Zašto bi crnogorskom Bošnjaku Bosna bila matica?jeza u ledja wrote:Misli se ukupno u svijetu, sa dijasporom.theTruePath wrote:Bosnjaka na citavom Balkanu nema ni 2 miliona,,kakvih 8
Isto kao Bugarin iz Bosilegrada, Srbin iz Belog Manastira, itd.
- cyprus
#32 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Da parafraziramHavatar wrote:Zato sto je matica svim Bosnjacima pa i crnogorskim Bosnjacima.cyprus wrote:Joj kako mi se na neku stvar vere to 'matica'... Zašto bi crnogorskom Bošnjaku Bosna bila matica?jeza u ledja wrote:Misli se ukupno u svijetu, sa dijasporom.
Zašto je BiH matica svim Bošnjacima svijeta? Šta uopšte znači matica? Koristi li se taj pojam igdje izuzev u nacionalističkim krugovima na Balkanu? Postoji li prevod na druge jezike uopšte?
- It_is_a_Leclerc
#33 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Super mi je kako se ovaj Vrilo Snage, onaj sa brojkama i slovima, i ostatak kompanije po čitav božiji dan bave Bošnjacima. Te hoće li Bošnjaci imati državu, te kakvi su sa Bošnjacima Sandžaka, te ovo, te ono...
Prilično čudno za ljude koji tvrde kako ih BiH i Bošnjaci uopšte ne zanimaju...
Vrlo zanimljivo i simptomatično.
-
theTruePath
#34 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Sanjati uvijek mozemo,i smijemo,zato nastaviVrilo snage wrote:Nisu, znamtheTruePath wrote:Znam da ti tesko pada ,ali jesuVrilo snage wrote: Nisu "vam" ni oni sigurni
- cyprus
#35 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Da li to znači da je i Crnogorcima i Srbima iz Sandžaka isto BiH matična država? Da li je Srbin iz Bosilegrada isto matično vezan za Bugarsku?jeza u ledja wrote:Zato sto je crnogorski Bosnjak vjerovatno iz Sandzaka, koji je svojevremeno bio dio Bosne, tj. koji je historijski i kulturno povezan sa Bosnom.cyprus wrote:Joj kako mi se na neku stvar vere to 'matica'... Zašto bi crnogorskom Bošnjaku Bosna bila matica?jeza u ledja wrote:Misli se ukupno u svijetu, sa dijasporom.
Isto kao Bugarin iz Bosilegrada, Srbin iz Belog Manastira, itd.
Dalje kažeš kulturno povezan sa BiH... Otkad države predstavljaju kulturnu kategoriju... Ja priznajem da su Bošnjaci iz BiH i Bošnjaci iz neke druge države kulturno povezani, ali ne razumijem vezu nebosanskih Bošnjaka sa državom Bosnom i Hercegovinom... Razumijem mislim, takvi primjeri u svijetu su česti i radi se o nacionalizmu, separatizmu i iredentizmu, ali zašto takve ideje smatrati opravdanim, kad nisu...
-
theTruePath
#36 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Cyprus to je tvoj stav da nisu
-
Vrilo snage
#37 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Daleko si ti jos od spoznaje kad je sve zajedno tek sad tebi postalo zanimljivo.It_is_a_Leclerc wrote:Super mi je kako se ovaj Vrilo Snage, onaj sa brojkama i slovima, i ostatak kompanije po čitav božiji dan bave Bošnjacima. Te hoće li Bošnjaci imati državu, te kakvi su sa Bošnjacima Sandžaka, te ovo, te ono...
Nisu bas Bosnjaci u sredistu pozornosti, nego BiH, preciznije ustrojstvo BiH. Jesi li cuo za izraz Bolesnik na Bosforu? Danas je tu Bolesnik na Balkanu, slicna situacija kao i brojni drugi primjeri kroz povijest (Turska, AU, Kraljevina YU, SFRJ...). Zemlja ciji je okvir potpuno ispao iz tracnica i konteksta trenutka u kom jos postoji. Novo stabilno stanje mora doc, samo je pitanje vremena i pitanje modusa.
- animals
#38 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
I svim Srbima i Hrvatima ovog svijetatheTruePath wrote:BIH je matica svim Bosnjacima svijeta
- Havatar
#39 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Novo stabilno stanje = Unitarna BIHVrilo snage wrote:Daleko si ti jos od spoznaje kad je sve zajedno tek sad tebi postalo zanimljivo.It_is_a_Leclerc wrote:Super mi je kako se ovaj Vrilo Snage, onaj sa brojkama i slovima, i ostatak kompanije po čitav božiji dan bave Bošnjacima. Te hoće li Bošnjaci imati državu, te kakvi su sa Bošnjacima Sandžaka, te ovo, te ono...
Nisu bas Bosnjaci u sredistu pozornosti, nego BiH, preciznije ustrojstvo BiH. Jesi li cuo za izraz Bolesnik na Bosforu? Danas je tu Bolesnik na Balkanu, slicna situacija kao i brojni drugi primjeri kroz povijest (Turska, AU, Kraljevina YU, SFRJ...). Zemlja ciji je okvir potpuno ispao iz tracnica i konteksta trenutka u kom jos postoji. Novo stabilno stanje mora doc, samo je pitanje vremena i pitanje modusa.
-
Vrilo snage
#40 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Cuj stari, svaki stav je ligitiman, ja sam i pokrenuo temu da cujem nesto novo, a ako cujem nesto staro da i to pribiljezim. Steta za narod samo.Havatar wrote: Novo stabilno stanje = Unitarna BIH
-
theTruePath
#41 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Koji zele da je osjecaju maticu ,bujrum,ja znam da je moji bosnjaci Sandzaka,CG,Turske,zapada itd osjecaju takoanimals wrote:I svim Srbima i Hrvatima ovog svijetatheTruePath wrote:BIH je matica svim Bosnjacima svijetanarovno onima koji su rodjeni u Bosni..
- animals
#42 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Sandzak je u Srbiji, ako ti nije jos jasno..njima je matica Srbija..theTruePath wrote:Koji zele da je osjecaju maticu ,bujrum,ja znam da je moji bosnjaci Sandzaka,CG,Turske,zapada itd osjecaju takoanimals wrote:I svim Srbima i Hrvatima ovog svijetatheTruePath wrote:BIH je matica svim Bosnjacima svijetanarovno onima koji su rodjeni u Bosni..
-
theTruePath
#43 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
NE,njima je matica BOSNA,jer oni tako zele,i jer su nekad bili dio Bosne,i jer su kulturoloski isti kao i vecinski narod Bosne
- cyprus
#44 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Da li je marokanskim Arapima matična država Saudijska Arabija?
-
theTruePath
#45 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Marokanci nisu uopste arapi,da znas znao bi i to,vecina ih i dalje prica berberskimcyprus wrote:Da li je markonaskim Arapima matična država Saudijska Arabija?
- animals
#46 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Lupas i ti, konstantnotheTruePath wrote:NE,njima je matica BOSNA,jer oni tako zele,i jer su nekad bili dio Bosne,i jer su kulturoloski isti kao i vecinski narod Bosne
-
theTruePath
#47 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
Bilo kako bilo,ovo nije tema! rekli smo svoje misljenje!
- cyprus
#48 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
theTruePath wrote:Marokanci nisu uopste arapi,da znas znao bi i to,vecina ih i dalje prica berberskimcyprus wrote:Da li je markonaskim Arapima matična država Saudijska Arabija?
Al evo, mijenjam pitanje
Last edited by cyprus on 22/06/2013 22:46, edited 1 time in total.
-
acopero
#49 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
@ cyprus kasno je da mijenjas pitanje. Ispao si glup jbg .
-
theTruePath
#50 Re: DEFINIRANIM ODGOVOROM Šta je Bosna za Bošnjake?
da ne kvarim temu,stavljam tacku na tu diskusiju