Ja kada napravim pauzu onda mi postane mrsko da vozim... Što više pauza, više mi se ne vozi
Duga voznja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
febo_acm
#26 Re: Duga voznja
Ima li jos neko problem kao ja? 
Ja kada napravim pauzu onda mi postane mrsko da vozim... Što više pauza, više mi se ne vozi
-
kakavdanakneiskustvu
#27 Re: Duga voznja
Zhìxin wrote:Ima li jos neko problem kao ja?
meni vala nikad nije mrsko voziti,koliko god da pređem kilometara
-
Mlad i Nevin
#28 Re: Duga voznja
Ne treba se za*ebavat' sa dugim turama...kad se već vozi tako, OBAVEZNO treba praviti pauze minimalno na svaka dva sata, po jedno 15-tak minuta pauze. Između ostalog, kad se kreće na tako dug put valjda se i ne žuri, trebalo bi se uvijek planirati dan viška za svaki slučaj.
-
jefferson
#29 Re: Duga voznja
Ja sam pravio dosta puta po USA velike rute, a zadnja je bila prije dvije sedmice od 2,508 milja ili ti 4,012km. Krenuo u cetvrtak oko 6 ujutro, bio na odredistu u subotu predvece. Naravno, ovdje pricamo o cestama koje su ravne i vrlo je lako odrzavati brzinski prosjek od 130-140km/h, sto vazi i za EU. Vozilo je bilo VW Tiguan pa je bilo OK sto se tice komfora.
Elem, najvaznije je da se dobro naspavas! Ne kreci previse rano ako sam vozis i ako si jedini vozac. Krenuti u dva ujutro je uzas, i znam iz iskustva. Bioloski sat covjeka je programiran tako da je najdublji san oko 4-5 ujutro, i bez obzira sto si se mozda naspavao, to ce biti privdno jer ce ti se opet prispavati oko 5.
Znaci, probaj krenuti oko 6 ujutro, probaj da odspavas minimalno 8 sati!
Obuci laganu odjecu, ponesi dosta vode (mani se energetskih pica i sl). Stani svaka 2-3 sata i prosetaj, popiji kafu i sl.
Sto se tice auta budi siguran da ti je "spura" uredu da ne bi ostao bez guma na tako dugom putu i da je pritisak u njima OK! Takodje, provjeri sve ostale zajebancije (tekucina za hladjenje itd). Ponesi dva ltr vode i 1ltr tekucine za vjetrobransko staklo, i ja uvijek imam litar ulja u gepeku jer nikad ne znas sta motoru moze da bude, bez obzira kako je dobro auto.
Drzi klimu na 22 stepena ako je automatska, i obavezno iskljuci recirkulaciju zraka jer ako je drzis dugo upaljenu moze ti se pocet spavat usljed povecane koncetracije ugljendioksida.
Elem, najvaznije je da se dobro naspavas! Ne kreci previse rano ako sam vozis i ako si jedini vozac. Krenuti u dva ujutro je uzas, i znam iz iskustva. Bioloski sat covjeka je programiran tako da je najdublji san oko 4-5 ujutro, i bez obzira sto si se mozda naspavao, to ce biti privdno jer ce ti se opet prispavati oko 5.
Obuci laganu odjecu, ponesi dosta vode (mani se energetskih pica i sl). Stani svaka 2-3 sata i prosetaj, popiji kafu i sl.
Sto se tice auta budi siguran da ti je "spura" uredu da ne bi ostao bez guma na tako dugom putu i da je pritisak u njima OK! Takodje, provjeri sve ostale zajebancije (tekucina za hladjenje itd). Ponesi dva ltr vode i 1ltr tekucine za vjetrobransko staklo, i ja uvijek imam litar ulja u gepeku jer nikad ne znas sta motoru moze da bude, bez obzira kako je dobro auto.
Drzi klimu na 22 stepena ako je automatska, i obavezno iskljuci recirkulaciju zraka jer ako je drzis dugo upaljenu moze ti se pocet spavat usljed povecane koncetracije ugljendioksida.
-
goran16v
#30 Re: Duga voznja
Puno korisnih savjeta s tim sto bi se dalo razgovarato o tome kad da se krene. Npr. ako se krece na puteve od 15 - 18h voznje (stignes haman kad si krenuo ali dan poslije) i to pogotovo ko planira voziti u komadu ili uz min. pazu za spavanje nekad je puno bolje krenuti navecer. Istina je da ce se zbog bioritma najvise spavati oko 4-5 ujutro, ali mimo te krize covjek cijelu prvu noc vozi odmoran, a sljedeci dan iako umoran bez sna ili uz malo sna ipak vozi po dnevoj svjetlosti i zbog bio bioritma nema velikih kriza za spavanje. U tim varijantama stizes navecer i pravac u krpe i ujutro ko nov. U varijanti kretanja ujutro covjek je poslije cijelog dana voznje vec prilicno izmoren, a tek treba da vozi cijelu noc i kad stigne ujutro ili u zoru nije nizasta drugo nego za kreveta sto znaci propade taj cijeli dan!jefferson wrote:Ja sam pravio dosta puta po USA velike rute, a zadnja je bila prije dvije sedmice od 2,508 milja ili ti 4,012km. Krenuo u cetvrtak oko 6 ujutro, bio na odredistu u subotu predvece. Naravno, ovdje pricamo o cestama koje su ravne i vrlo je lako odrzavati brzinski prosjek od 130-140km/h, sto vazi i za EU. Vozilo je bilo VW Tiguan pa je bilo OK sto se tice komfora.
-
motorola01
#31 Re: Duga voznja
Najbolje bi mu bilo da krene oko petice ujutro, pa da izadje iz zemlje oko 7-7:30 i da izbjegne guzve na ovim nasim cestama i onda samo gas i nema gubljenja vremena. Ali sumnjam da ces moci izdrzati kompletnu turu. Da bar jos neko vozi.
-
jefferson
#32 Re: Duga voznja
Ne znam sta bi ti rekao, sve je do vremena.goran16v wrote:Puno korisnih savjeta s tim sto bi se dalo razgovarato o tome kad da se krene. Npr. ako se krece na puteve od 15 - 18h voznje (stignes haman kad si krenuo ali dan poslije) i to pogotovo ko planira voziti u komadu ili uz min. pazu za spavanje nekad je puno bolje krenuti navecer. Istina je da ce se zbog bioritma najvise spavati oko 4-5 ujutro, ali mimo te krize covjek cijelu prvu noc vozi odmoran, a sljedeci dan iako umoran bez sna ili uz malo sna ipak vozi po dnevoj svjetlosti i zbog bio bioritma nema velikih kriza za spavanje. U tim varijantama stizes navecer i pravac u krpe i ujutro ko nov. U varijanti kretanja ujutro covjek je poslije cijelog dana voznje vec prilicno izmoren, a tek treba da vozi cijelu noc i kad stigne ujutro ili u zoru nije nizasta drugo nego za kreveta sto znaci propade taj cijeli dan!jefferson wrote:Ja sam pravio dosta puta po USA velike rute, a zadnja je bila prije dvije sedmice od 2,508 milja ili ti 4,012km. Krenuo u cetvrtak oko 6 ujutro, bio na odredistu u subotu predvece. Naravno, ovdje pricamo o cestama koje su ravne i vrlo je lako odrzavati brzinski prosjek od 130-140km/h, sto vazi i za EU. Vozilo je bilo VW Tiguan pa je bilo OK sto se tice komfora.
Ja kada picim ovako ove rute, ja racunam da vozim po danu, i onda neki motel oko 10 navece, krevet, ujutro se probudim oko 6-7, i udri
Inace nije mi se jednom desilo preko dana da mi se prispava nakon takvih cjelonocnih voznji, dzaba bioritam kad si umoran, pogotovo na prvcima i monotonim cestama.
-
goran16v
#33 Re: Duga voznja
@jefferson
Tvoja varijanta je idealna, krenu ujutro, parkiraj oko 10 navecer i u 6 ujutro gas, ali nema svako ni $$ ni vremena za takve aranzmane. Meni je kao studentu (dok je gorivo bilo 1 - 1,50 KM) gorivo bio mali izdatak, a spavanje po hotelima/motelima znatan trosak (citaj: odmah toliko noci manje tamo gdje sam krenuo) pa se islo na kokuz varijante przenja u komadu i pit stop od 15 min na nekom odmaralistu kad te bas smota oko 5 ujutro.
Tvoja varijanta je idealna, krenu ujutro, parkiraj oko 10 navecer i u 6 ujutro gas, ali nema svako ni $$ ni vremena za takve aranzmane. Meni je kao studentu (dok je gorivo bilo 1 - 1,50 KM) gorivo bio mali izdatak, a spavanje po hotelima/motelima znatan trosak (citaj: odmah toliko noci manje tamo gdje sam krenuo) pa se islo na kokuz varijante przenja u komadu i pit stop od 15 min na nekom odmaralistu kad te bas smota oko 5 ujutro.
-
sarajevo999999
#34 Re: Duga voznja
Imas li iskustva u voznji, koliko si presao najduze do sada u cugu
Ako mislis ici na dalek put nemoj knapirati neko vremensko ogranicenje tipa do 15h moram biti u Gracu i sl. Idi i kad stignes stigao i jesi. Bezveze radi 15 minuta pauze sto je neces odraditi sjebes se ili cak zaspes, ne isplati se. Zato normala i ne ogranicavaj se vremenom.
Ako mislis ici na dalek put nemoj knapirati neko vremensko ogranicenje tipa do 15h moram biti u Gracu i sl. Idi i kad stignes stigao i jesi. Bezveze radi 15 minuta pauze sto je neces odraditi sjebes se ili cak zaspes, ne isplati se. Zato normala i ne ogranicavaj se vremenom.
-
jefferson
#35 Re: Duga voznja
Pa dobro prosao sam i ja kroz te studentske varijante. Ali mislim da to nije kod njega slucajgoran16v wrote:@jefferson
-
goran16v
#36 Re: Duga voznja
Ne znam kakv je slucaj ali vidim da momak ima neke zadate satnice.jefferson wrote:Pa dobro prosao sam i ja kroz te studentske varijante. Ali mislim da to nije kod njega slucajgoran16v wrote:@jefferson
- insomnia78
#37 Re: Duga voznja
To je tojefferson wrote:Ne znam sta bi ti rekao, sve je do vremena.goran16v wrote:Puno korisnih savjeta s tim sto bi se dalo razgovarato o tome kad da se krene. Npr. ako se krece na puteve od 15 - 18h voznje (stignes haman kad si krenuo ali dan poslije) i to pogotovo ko planira voziti u komadu ili uz min. pazu za spavanje nekad je puno bolje krenuti navecer. Istina je da ce se zbog bioritma najvise spavati oko 4-5 ujutro, ali mimo te krize covjek cijelu prvu noc vozi odmoran, a sljedeci dan iako umoran bez sna ili uz malo sna ipak vozi po dnevoj svjetlosti i zbog bio bioritma nema velikih kriza za spavanje. U tim varijantama stizes navecer i pravac u krpe i ujutro ko nov. U varijanti kretanja ujutro covjek je poslije cijelog dana voznje vec prilicno izmoren, a tek treba da vozi cijelu noc i kad stigne ujutro ili u zoru nije nizasta drugo nego za kreveta sto znaci propade taj cijeli dan!jefferson wrote:Ja sam pravio dosta puta po USA velike rute, a zadnja je bila prije dvije sedmice od 2,508 milja ili ti 4,012km. Krenuo u cetvrtak oko 6 ujutro, bio na odredistu u subotu predvece. Naravno, ovdje pricamo o cestama koje su ravne i vrlo je lako odrzavati brzinski prosjek od 130-140km/h, sto vazi i za EU. Vozilo je bilo VW Tiguan pa je bilo OK sto se tice komfora.
Ja kada picim ovako ove rute, ja racunam da vozim po danu, i onda neki motel oko 10 navece, krevet, ujutro se probudim oko 6-7, i udri![]()
Inace nije mi se jednom desilo preko dana da mi se prispava nakon takvih cjelonocnih voznji, dzaba bioritam kad si umoran, pogotovo na prvcima i monotonim cestama.
s' moje sokoćalo
-
kakavdanakneiskustvu
#38 Re: Duga voznja
jefferson wrote:Ne znam sta bi ti rekao, sve je do vremena.goran16v wrote:Puno korisnih savjeta s tim sto bi se dalo razgovarato o tome kad da se krene. Npr. ako se krece na puteve od 15 - 18h voznje (stignes haman kad si krenuo ali dan poslije) i to pogotovo ko planira voziti u komadu ili uz min. pazu za spavanje nekad je puno bolje krenuti navecer. Istina je da ce se zbog bioritma najvise spavati oko 4-5 ujutro, ali mimo te krize covjek cijelu prvu noc vozi odmoran, a sljedeci dan iako umoran bez sna ili uz malo sna ipak vozi po dnevoj svjetlosti i zbog bio bioritma nema velikih kriza za spavanje. U tim varijantama stizes navecer i pravac u krpe i ujutro ko nov. U varijanti kretanja ujutro covjek je poslije cijelog dana voznje vec prilicno izmoren, a tek treba da vozi cijelu noc i kad stigne ujutro ili u zoru nije nizasta drugo nego za kreveta sto znaci propade taj cijeli dan!jefferson wrote:Ja sam pravio dosta puta po USA velike rute, a zadnja je bila prije dvije sedmice od 2,508 milja ili ti 4,012km. Krenuo u cetvrtak oko 6 ujutro, bio na odredistu u subotu predvece. Naravno, ovdje pricamo o cestama koje su ravne i vrlo je lako odrzavati brzinski prosjek od 130-140km/h, sto vazi i za EU. Vozilo je bilo VW Tiguan pa je bilo OK sto se tice komfora.
Ja kada picim ovako ove rute, ja racunam da vozim po danu, i onda neki motel oko 10 navece, krevet, ujutro se probudim oko 6-7, i udri![]()
a tako je većinom na autoputevima
-
nookey
#39 Re: Duga voznja
Raja, da oživimo malo temu...
Trebao bih za nekih mjesec dana do Zuricha automobilom iz Sarajeva, može li pomoć ko se kreće tim dionicama, kuda je najbolje, koliko treba goriva, koliko i gdje se sve plaća putarina, vinjete i sl, na šta treba paziti i tako...svaki savjet je dobrodošao.
Automobil je Golf 4 TDI, ima tempomat, klima i sl. tako da eto s te strane mogu malo noge odmarati...
Inače nikad nisam vozio ovoliku rutu, jesam znao u cugu otpucati po 6 sati ali ovoliko nisam. Pa eto svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao.
Trebao bih za nekih mjesec dana do Zuricha automobilom iz Sarajeva, može li pomoć ko se kreće tim dionicama, kuda je najbolje, koliko treba goriva, koliko i gdje se sve plaća putarina, vinjete i sl, na šta treba paziti i tako...svaki savjet je dobrodošao.
Automobil je Golf 4 TDI, ima tempomat, klima i sl. tako da eto s te strane mogu malo noge odmarati...
Inače nikad nisam vozio ovoliku rutu, jesam znao u cugu otpucati po 6 sati ali ovoliko nisam. Pa eto svaki dobronamjeran savjet je dobrodošao.
-
nookey
#40 Re: Duga voznja
I da, što mi pade na pamet, da li da ostavim zimske gume iako ću najvjerovatnije ići iza 15 aprila, ili da stavim ljetne, zbog Alpa, snijega itd...
-
kakavdanakneiskustvu
#41 Re: Duga voznja
ako ti niko ne odgovori,na viamichelin imas puno informacija o tome
-
condy
#42 Re: Duga voznja
Ako ćeš ići iza 15. aprila stavi ljetne gume. Nećeš ti ići planinskim prevojima kroz Alpe već tunelima koji probijaju Alpe. Preporučio bih ti dionicu Sarajevo-Doboj-B.Brod-Zagreb-Ljubljana-Innsbruck-Vaduz-Zurich, oko 1180 kilometara.
Kroz BiH je kraća ruta Sarajevo-Doboj-Banjaluka-B. Gradiška pa za Zagreb ( kraća ruta ), ali ako ćeš ići noću kroz BiH, i nisi ovda često išao bolje da ideš na ovu prvu na B.Brod.
Otprilike će ti trebati oko 15 sati vožnje. Ja kad za Njemačku idem odmaram prvi put kad uđem u Sloveniju. Dok uđeš u Sloveniju, odmah obavezno kupiti sve vinjete, za Sloveniju i za Austriju, naljepi ih. Ne znam kako se plaća u Švicarskoj autoput, ako su i tamo vinjete kupi ih u Sloveniji i naljepi. Pazi na ograničenje brzine na autoputu, u Austriji kolju, pogotovo u tunelima a i u Sloveniji znaju. Kroz Slo ako ostaješ više od 7 dana vinjeta će koštati 30 eura, Austrija do 10 dana 8,70 eura, plus eventualno tuneli na toj strani, kojom nisam isao. Gorivo sipaš kad dođe na polovicu, lako ti je izračunat koliko ti goriva treba. Gledaj da se odmoriš pred put i a u putu trebaš odmarati kad osjetiš zamor i nemoj jurcati jos vise se umoriš. Skini sebi navigaciju na telefonu, ili čak kupi neku garminovu, dosta pomaže kad se ide vani.
Kroz BiH je kraća ruta Sarajevo-Doboj-Banjaluka-B. Gradiška pa za Zagreb ( kraća ruta ), ali ako ćeš ići noću kroz BiH, i nisi ovda često išao bolje da ideš na ovu prvu na B.Brod.
Otprilike će ti trebati oko 15 sati vožnje. Ja kad za Njemačku idem odmaram prvi put kad uđem u Sloveniju. Dok uđeš u Sloveniju, odmah obavezno kupiti sve vinjete, za Sloveniju i za Austriju, naljepi ih. Ne znam kako se plaća u Švicarskoj autoput, ako su i tamo vinjete kupi ih u Sloveniji i naljepi. Pazi na ograničenje brzine na autoputu, u Austriji kolju, pogotovo u tunelima a i u Sloveniji znaju. Kroz Slo ako ostaješ više od 7 dana vinjeta će koštati 30 eura, Austrija do 10 dana 8,70 eura, plus eventualno tuneli na toj strani, kojom nisam isao. Gorivo sipaš kad dođe na polovicu, lako ti je izračunat koliko ti goriva treba. Gledaj da se odmoriš pred put i a u putu trebaš odmarati kad osjetiš zamor i nemoj jurcati jos vise se umoriš. Skini sebi navigaciju na telefonu, ili čak kupi neku garminovu, dosta pomaže kad se ide vani.
-
staradis
#43 Re: Duga voznja
Svi se razlikujemo, po meni je optimalno 8h vožnje +/- 1 sat.
Više se smorim nego što se fizički umorim.
Uhvati nekako najveći dio puta po danu da voziš.
Svako dva sata odmori po 10-15 minuta. Na pola puta stani i jedi negdje pola sata. Taj sat dodatni ti ništa ne znači.
Više se smorim nego što se fizički umorim.
Uhvati nekako najveći dio puta po danu da voziš.
Svako dva sata odmori po 10-15 minuta. Na pola puta stani i jedi negdje pola sata. Taj sat dodatni ti ništa ne znači.
-
marschall
#44 Re: Duga voznja
nookey wrote:Raja, da oživimo malo temu...
Imas gore varijantu kroz austriju.
ja idem preko italije, od ljubljane ides na trst - udine - venecia - milano i onda ulazis u svicarsku.
ovaj put preko italije je malo duzi (ca. 100 km) od ovog preko austrije ali meni licno je bolji (kroz italiju mozes bez problema 150 vozit).
ako se odlucis za italiju onda ti je putarina u jednom smjeru oko 30 e. u svicarskoj platis jos 40 e (za godisnju vignjetu).
pazi na ogranicenja u austriji i svicarskoj.
sretno!
Ps. tekma?
-
nookey
#45 Re: Duga voznja
nije tekmamarschall wrote:nookey wrote:Raja, da oživimo malo temu...
Imas gore varijantu kroz austriju.
ja idem preko italije, od ljubljane ides na trst - udine - venecia - milano i onda ulazis u svicarsku.
ovaj put preko italije je malo duzi (ca. 100 km) od ovog preko austrije ali meni licno je bolji (kroz italiju mozes bez problema 150 vozit).
ako se odlucis za italiju onda ti je putarina u jednom smjeru oko 30 e. u svicarskoj platis jos 40 e (za godisnju vignjetu).
pazi na ogranicenja u austriji i svicarskoj.
sretno!
Ps. tekma?
hvala svima gore koji su odgovorili, vidjeću još ima vremena ali nikad previše informacija...
- Optimist
#46 Re: Duga voznja
Ja sam takodje za varijantu Sarajevo-Brod-Zagreb-Ljubljana-Trst-Milano i onda ulazak u Svicarsku. Kroz Italiju ces brzo proci, cca 3,5h nekih 400km autoputa. Odmori u Sloveniji i zatim nakon ulaska u CH.
-
nookey
#47 Re: Duga voznja
U principu ja sam izdržljiv što se tiče vožnje a nisam ni početnik vozim 15-tak godina, samo me desno koljeno zna zezati recimo put Sa-Tuzla gdje je stalno gas kočnica, to me zeza, a gore ovo gdje je autoput tu sam miran, e sad vidjeću gdje odmarati, uglavnom ono s čim se nisam susretao su te vinjete, gdje se kupuju, lijepe itd?
- madner
#48 Re: Duga voznja
Meni je najduza tura iz cuga bila do Hanovera.
Popio sam kafu u Grazu, zena opljackala Ikeau.
Samo je zajebano kada se vracas u BiH, nikad ne znas koliko ce trajat put.
Popio sam kafu u Grazu, zena opljackala Ikeau.
Samo je zajebano kada se vracas u BiH, nikad ne znas koliko ce trajat put.
-
condy
#49 Re: Duga voznja
Kad si već spomenuo to koljeno,
I na autoputu utrne noga od kuka a ne od koljena
Najčešći razlozi zbog čega noga trne pored zamora za koji nema lijeka osim pauze i malo rastezanja, je visoko sjedenje na sjedištu i nepravilan položaj noge. Treba sjedište malo spustiti i iskositi, da noga ne bude pod 90 stepeni već da je blago ispružena
Za vinjete ti je napisano. Dok uđeš u Sloveniju, ne možeš ih promašiti, prva pumpa ili prvo prodajno mjesto ako nema pumpe. Vidjećeš i druga vozila. Lijepe se na šajbu sa unutrašnje strane. Ja ih obično lijepim u gornji lijevi ugao ali ne treba skroz previsoko da ih mogu njihove kamere registrovati na putu.
I na autoputu utrne noga od kuka a ne od koljena
Najčešći razlozi zbog čega noga trne pored zamora za koji nema lijeka osim pauze i malo rastezanja, je visoko sjedenje na sjedištu i nepravilan položaj noge. Treba sjedište malo spustiti i iskositi, da noga ne bude pod 90 stepeni već da je blago ispružena
Za vinjete ti je napisano. Dok uđeš u Sloveniju, ne možeš ih promašiti, prva pumpa ili prvo prodajno mjesto ako nema pumpe. Vidjećeš i druga vozila. Lijepe se na šajbu sa unutrašnje strane. Ja ih obično lijepim u gornji lijevi ugao ali ne treba skroz previsoko da ih mogu njihove kamere registrovati na putu.
- Optimist
#50 Re: Duga voznja
Vinjetu kupujes na granici, ako ces preko Italije, uzmes slovenacku na njihovoj granici 15 € a Svicarsku na ulazu u CH 50 chf cini mi se. Kod njih samo imas varijantu godisnje, nema kraceg perioda.