Evolucija Religije

Rasprave o vjerskim temama.
dzingis khan

#26 Re: Evolucija Religije

Post by dzingis khan »

Može li mi neko reći o metodama koje se koriste pri pisanju ovakvih stvari. Naučnim metodama, razumije se.
fatamorgana

#27 Re: Evolucija Religije

Post by fatamorgana »

dzingis khan wrote:Može li mi neko reći o metodama koje se koriste pri pisanju ovakvih stvari. Naučnim metodama, razumije se.
Ma 'ta će nauka, vjerskim metodama naravno, :wink:
Great Cornholio

#28 Re: Evolucija Religije

Post by Great Cornholio »

Bog je stvorio Čovjeka, a Čovjek religiju, znači da religija ne bi postojala da Bog nije stvorio Čovjeka :)
fatamorgana

#29 Re: Evolucija Religije

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Bog je stvorio Čovjeka, a Čovjek religiju, znači da religija ne bi postojala da Bog nije stvorio Čovjeka :)
Mala zamjena teza, da promiješamo malo špil: A ako je čovjek taj koji stvorio i religiju i boga? ....
Great Cornholio

#30 Re: Evolucija Religije

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:Bog je stvorio Čovjeka, a Čovjek religiju, znači da religija ne bi postojala da Bog nije stvorio Čovjeka :)
Mala zamjena teza, da promiješamo malo špil: A ako je čovjek taj koji stvorio i religiju i boga? ....
Ja ne mogu sumnjati u to da Bog postoji, da je Bog stvorio Čovjeka, i da je ono što je dobro za čovjeka dobro i za Boga.
Ono što je loše za Čovjeka ne može dolaziti od Boga, a ono što je dobro može dolaziti i od Boga i od Čovjeka.

Dobro došao nazad :)
fatamorgana

#31 Re: Evolucija Religije

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Ja ne mogu sumnjati u to da Bog postoji, da je Bog stvorio Čovjeka ...
možeš, možeš ako se malo potrudiš, :wink:
Great Cornholio

#32 Re: Evolucija Religije

fatamorgana wrote:
Ne mogu, a i ne smijem, iz vjere u Boga "crpim" najveći dio životne snage, pa ne bih da bez te snage ostanem.
fatamorgana

#33 Re: Evolucija Religije

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Ne mogu, a i ne smijem, iz vjere u Boga "crpim" najveći dio životne snage, pa ne bih da bez te snage ostanem.
Probaj da ne jedeš 7 dana pa da vidimo oklen crpiš henergiju, :wink:
Great Cornholio

#34 Re: Evolucija Religije

fatamorgana wrote: Probaj da ne jedeš 7 dana pa da vidimo oklen crpiš henergiju, :wink:
Zašto da to činim, pa Bog nam je dao razum koji nam je objasnio da takvo ponašanje nije dobro za naše fizičko zdravlje.
fatamorgana

#35 Re: Evolucija Religije

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote: Probaj da ne jedeš 7 dana pa da vidimo oklen crpiš henergiju, :wink:
Zašto da to činim, pa Bog nam je dao razum koji nam je objasnio da takvo ponašanje nije dobro za naše fizičko zdravlje.
Nije bolan, to su te roditelji naučili, :wink:
Great Cornholio

#36 Re: Evolucija Religije

fatamorgana wrote:
Nije bolan, to su te roditelji naučili, :wink:
Mnogo toga što su me roditelji naučili ja sam tokom života "odbacio" ili "prepravio", pa nije sve do njih.
NIN

#37 Re: Evolucija Religije

Post by NIN »

dzingis khan wrote:Može li mi neko reći o metodama koje se koriste pri pisanju ovakvih stvari. Naučnim metodama, razumije se.
Dakle, antropologija!

Kao sto je moderna psihologija pocela Freudom i Jungom tako je moderna antropologija pocela Frazerom, tj. Malinowskim. Frazerovo kapitalno djelo o religijama i ritualima reducirano u ovu opet obimnu svesku je obavezno stivo. Kada i ako procitas ovo javi da ti dam smjernice za dalje.

Image
Sir James George Frazer (1854-1941) bio je škotski antropolog koji se napose bavio proučavanjem mita i religije. Njegovo rano istraživanje razvoja religije, u napredovanju čovječanstva od primitivnoga do civiliziranog društvenoga ustroja, urodilo je nizom teorija o povijesnoj evoluciji drevnih kultova, obreda, rituala i religijskih vjerovanja.

Zlatna grana Frazerovo je najveće i najpoznatije djelo, sabirno mjesto njegovih zrelih teorija. Frazer u njemu polazi od istraživanja nasljednih rituala kraljeva-svećenika u Dijaninu gaju, svetoj šumi u drevnoj Italiji. Obred je uključivao drevni običaj dopuštanja odbjeglom robu da se bori s kraljem - i eventualno preuzme njegov naslov - ako prije toga uspije odlomiti granu s naročita zlatnog drveta. Frazer je vidio vezu između te priče i Vergilijeve epske poeme Eneide, u kojoj posjedovanje zlatne grane omogućuje junaku Eneji silazak u podzemni svijet. Velik dio Frazerove knjige crpi iz tog istraživanja drevnoga kulta stabla, nastojanja ranih naroda da nadziru prirodu i ritualnog ubijanja božanskih kraljeva.

U Zlatnoj grani Frazer propituje mnoštvo mitova i narodnih priča iz najrazličitijih kultura i vremena te ukazuje na zapanjujuće sličnosti među njima. Među njegovim su temama magija i čaranje, tabui i spolni obredi, narav duše i religije, žrtveni jarci i ljudske žrtve, velika književnost i legende.
fatamorgana

#38 Re: Evolucija Religije

Post by fatamorgana »

Frazera sam tako davno čitao da se skoro više ničega ni ne sjećam, morao bih ga pročitati ponovo da malo obnovim ....
dzingis khan

#39 Re: Evolucija Religije

Post by dzingis khan »

NIN wrote:
Dakle, antropologija!
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... znima.html
Ima i u doc formatu nešto.
Čitao sam i od ovoga EMILE DURKHEIM
Ovlaš sam pregledao, podavno, ono sa aboriđinima, kada su promatrani i to (ne znam ko je u pitanju).
Ali gdje su tu dokazi evolucije religija? Sve su to pretpostavke. Kako je prije x 00 000 godina nastao pojam Bog i kako i zašto se počelo vjerovati? Dokazi! Nadam se da ne mislimo na isto kad kažemo antropologija. Meni je smiješno to reći u ovom kontekstu.
harač

#40 Re: Evolucija Religije

Post by harač »

dzingis khan wrote:
NIN wrote:
Dakle, antropologija!
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/1 ... znima.html
Ima i u doc formatu nešto.
Čitao sam i od ovoga EMILE DURKHEIM
Ovlaš sam pregledao, podavno, ono sa aboriđinima, kada su promatrani i to (ne znam ko je u pitanju).
Ali gdje su tu dokazi evolucije religija? Sve su to pretpostavke. Kako je prije x 00 000 godina nastao pojam Bog i kako i zašto se počelo vjerovati? Dokazi! Nadam se da ne mislimo na isto kad kažemo antropologija. Meni je smiješno to reći u ovom kontekstu.
ti izgleda tražiš neki "smoking gun" dokaz, neki svitak u nekoj pećini gdje piše: "ja sam prvi koji je mislio o ovom pitanju i na ovoj stranici papira izmišljam boga". slično bi bilo i u rasporavi o evoluciji i razvoju culture, tradicije, itd u ranim društvenim zajednicama.
dzingis khan

#41 Re: Evolucija Religije

Post by dzingis khan »

harač wrote: ti izgleda tražiš neki "smoking gun" dokaz, neki svitak u nekoj pećini gdje piše: "ja sam prvi koji je mislio o ovom pitanju i na ovoj stranici papira izmišljam boga". slično bi bilo i u rasporavi o evoluciji i razvoju culture, tradicije, itd u ranim društvenim zajednicama.
Ne, nego ja tražim da ne brljavite i tvrdite kako poznajete evoluciju religije i da kažete kako su to pretpostavke. A ne kao 100% dokazana istina.
Last edited by dzingis khan on 24/08/2013 01:28, edited 1 time in total.
nasa

#42 Re: Evolucija Religije

Post by nasa »

dzingis khan wrote:Ne, nego ja tražim da ne serete i tvrdite kako poznajete evoluciju religije i da kažete kako su to pretpostavke. A ne kao 100% dokazana istina.
Moze I bez takvih izraza... :wink:
dzingis khan

#43 Re: Evolucija Religije

Post by dzingis khan »

NIN wrote: Dakle, antropologija!
Je l' to ovo:
Eksperti u paleoantropologiji - proučavanju porijekla čovjeka - priznaju da je njihova oblast najsubjektivnija i najdiskutabilnija u cijeloj biologiji. Takvi dokazi su (prema riječima Stefana Džej Gulda) "otjelotvorenja ideja maskiranih u neutralne opise prirode". Godine 1996., nadzornik američkog Prirodnjačkog muzeja, Jan Tatersal, priznao je da "u paleoantropologiji, obrasci koje opažamo su vjerovatno podjednako rezultat naših nesvjesnih stavova koliko i samih činjenica". Antropolog sa Univerziteta Arizona, Džefri Klarl (Geoffrey Clark), ponovio je to gledište 1997. godine kada je napisao da "mi biramo između alternativnih grupa istraživačkih zaključaka u saglasnosti sa našim predrasudama i predubjeđenjima - što je proces koji je, u isto vrijeme, i politički i subjektivan". Klark je ukazao "da paleoantropologija ima oblik, ali ne i suštinu nauke".
Last edited by dzingis khan on 24/08/2013 13:06, edited 1 time in total.
dzingis khan

#44 Re: Evolucija Religije

Post by dzingis khan »

Kasnih 1970-tih, paleoantropolog sa Jejla, Misia Landau, bila je iznenađena sličnošću između opisa evolucije čovjeka i starinskih narodnih priča. U knjizi na tu temu, "Priče o ljudskoj evoluciji" (Narratives of Human Evolution), iz 1991. godine, tvrdila je da su mnogi "klasični tekstovi o paleoantropologiji" bili "određeni isto toliko tradicionalnim pripovjedačkim okvirima koliko i materijalnim činjenicama". Prema Landauovoj, kada paleoantropolozi hoće da objasne šta se stvarno desilo u evoluciji čovjeka, koriste četiri osnovna događaja. To su: premještanje sa drveća na zemlju, razvijanje uspravnog stava, sticanje inteligencije i jezika, i razvijanje tehnologije i društva. Iako je Landauova pronašla ova četiri elementa u svim opisima ljudske evolucije, njihov redosled je varirao u zavisnosti od gledišta pripovjedača. Zaključila je da "teme nađene u paleoantropološkim spisima daleko prevazilaze ono što se može zaključiti samo na osnovu proučavanja fosila, i u stvari stavljaju teško breme interpretacije na fosilni zapis - breme koje je olakšano postavljanjem fosila u stare pripovjedačke strukture". Paleoantropolozi su, drugim riječima, pripovjedači priča.
Kada je u pitanju ovaj postanak jezika, baš me interesuje kako se to desilo. U toj, nekoj, pretpostavljenoj, zajednici u kojoj ne postoji kolektivna svijest, ne zna se ko je čiji otac i sl., da neko nešto progovori. Kako li bi ostali to prihvatili? Svaka izgovorena riječ, ako bi i bila izgovorena je osuđena na propast. A jezik ... :lol:
dzingis khan

#45 Re: Evolucija Religije

Post by dzingis khan »

Godine 1995., naučni pisac Džejms Šrivi (James Shreeve) objavio je da je "pričao sa 150 naučnika - arheologa, anatoma, genetičara, geologa, stručnjaka za datiranje - i ponekad se činilo da sam dobio 150 različitih gledišta" o mjestu Neandertalaca u ljudskoj evoluciji. Bilo koja teorija o Neandertalcima je kao vrijeme u mnogim dijelovima zemlje - ako vam se ne sviđa, sačekajte malo i ono će se promijeniti.
Godine 1996., evolucioni biolog sa Berklija, F. Klark Houel (F. Clark Howell), napisao je: "Ne postoji nijedna sveobuhvatna teorija o (ljudskoj) evoluciji, nikada je stvarno nije ni bilo." Ova oblast se karakteriše "pripovjedačkim postupcima" zasnovanim na malo dokaza, tako da je "vjerovatno tačno da je sveobuhvatni scenario" ljudske evolucije "izvan našeg shvatanja, i sada, ako ne i zauvijek".
Houelov pesimizam potvrdio je antopolog sa Univerziteta Arizona, Džefri Klark, 1997. godine: "Naučnici su pokušavali da postignu saglasnost o porijeklu savremenog čovjeka više od jednog vijeka. Zašto nisu uspjeli?" Po Klarkovom mišljenju, to je zato što paleoantropolozi pristupaju sa veoma različitim "predrasudama, predubjeđenjima i pretpostavkama". Tako su modeli koji objašnjavaju evoluciju čovjeka, prema Klarku, "malo više od kule od karata - uklonite jednu kartu... i cijela struktura zaključaka je u opasnosti da se sruši".
Nama (široj javnosti) se rijetko daju informacije o duboko usađenim nesigurnostima o porijeklu čovjeka koje se odražavaju u ovim izjavama naučnih stručnjaka. Umjesto toga, prosto nam serviraju poslednju verziju nečije teorije, a da nam se ne kaže da i sami paleontolozi ne mogu da se slože oko nje.
Ovo kada govorimo o evoluciji čovjeka, a evoluijca religija ... :lol:
fatamorgana

#46 Re: Evolucija Religije

Post by fatamorgana »

A 'oćel' bit' skoro kak'e evolucije vjernika? :wink:
dzingis khan

#47 Re: Evolucija Religije

Post by dzingis khan »

fatamorgana wrote:A 'oćel' bit' skoro kak'e evolucije vjernika? :wink:
Ja mislim da si ti zreo za evoluciju k'o zrela kruška. Samo moraš promijeniti tijesno stanište u kojem si sada. Čim se "orahatiš" ti 'š odma' evoluirat.
fatamorgana

#48 Re: Evolucija Religije

Post by fatamorgana »

dzingis khan wrote:
fatamorgana wrote:A 'oćel' bit' skoro kak'e evolucije vjernika? :wink:
Ja mislim da si ti zreo za evoluciju k'o zrela kruška. Samo moraš promijeniti tijesno stanište u kojem si sada. Čim se "orahatiš" ti 'š odma' evoluirat.
Znači odbijaš da se evoluišeš, ti izgleda više voliš evil - uciju, :lol:
Post Reply