Nije baš velika potreba za radnom snagom ni u Tešnju ni u Gračanici ni u bilo kojem drugom manjem mjestu, pogotovo za ekonomistima, možda je lakše inženjerima al i njih ima sa raznoraznim diplomama da popune upražnjena mjesta. Kolko god nam se činilo da je Sarajevo ne gostoljubivo, ta manja mjesta su 100 puta manje gostoljubiva za došljake, a pogotovo "Sarajlice".
Kvalitet života (kad imaš posao) u Sarajevu i ostalim mjestima u BiH je neuporediv, čak i u Tuzli, Zenici ili Bihaću a u manjim mjestima da ne pričam. Te priče lafo čist zrak, malje betona, nema gužvi u saobraćaju okačite mačku o rep, kad nemaš gdje patika kupit, il otić sa ženom na pizzu...
Bas tako.
Ja sam promijenio dosta firmi u razlicitim mjestima i mogu vam reci samo jedno. "95 % Ljudi je zlonamjerno". Svi oni se lijepo smjeskaju ali "reze" kao cetnici ali jedva cekaju da ti zabiju noz u ledja ako im se ukaze prilika da lijece svoje komplekse na tebi ako osjete da si "drugaciji". E sad tu imas raznih kompleksasa od direktora do radnika.
U manjim mjestima imao sam problema gdje ti ljude govore drugim radnicima debilne parole da te diskredituju "ne treba ti posao imas kucu u centru" ili "sta ce ti novac imas zenu" i slicne budalastine. Ili direktor ima komplekse jer nije zavrsio "VSS" pa pocne drzati "predavanja" na sitnicima samo da izlijeci svoje kompleksne na tebi "jer je on uvjeren da si superioran a on nije pa da bude 1:1 da covjeku bude lakse". Ekonomska situacija je trula zbog politicara a i zbog profesora koji samo lupetaju "teorije" i vode ovu drzavu u propast.
Sto se tice posla, vrlo je tesko za posao bilo koje struke. Ovdje samo politicka stela radi za "normalne poslove" tj. da budes placen kako treba. Ostali su poslovi "petljavinski" i "muljaze" i velika vecina poslodavaca ostecuje radnike za platu a uslovi nikakvi. Pa da svi zavrsite kao afera Hypo banke a pare nestanu.
Velika je prednost dobiti posao u Sarajevu ali je skupo stanovati u njemu .... rezije su vrlo visoki naspram standarda zivljenja. U malim mjestima je vrlo tesko a tko u to ne vjeruje neka proba pa ce vidjeti o cemu govorim. Ljudi inace ne vole strance kad je "ekonomija slaba".
A ovi poslovi na posao.ba su najgori poslovi i neplaceni poslovi. Mozda dodje nekih 10% normalnih oglasa a ostalo je ......