Svi mi s Ekonomije...a na birou

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Brokeraš

#26 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by Brokeraš »

lolol wrote:
Brokeraš wrote:Imam pitanje ko plaća popuste djeci šehida, da li država ili neko drugi?
Sredstva se osiguravaju iz:
- federalnog budžeta;
- budžeta kantona;
- budžeta općine;
- drugih prihoda.

sve o tome imas na ovom linku

http://www.fmbi.gov.ba/bosanski/zakoni/ ... zakon1.php
Hvala.
A koje su kvalifikacije za djeteta šehida i šta uopće ta riječ znači?
insomnia78

#27 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by insomnia78 »

Brokeraš wrote:
lolol wrote:
Brokeraš wrote:Imam pitanje ko plaća popuste djeci šehida, da li država ili neko drugi?
Sredstva se osiguravaju iz:
- federalnog budžeta;
- budžeta kantona;
- budžeta općine;
- drugih prihoda.

sve o tome imas na ovom linku

http://www.fmbi.gov.ba/bosanski/zakoni/ ... zakon1.php
Hvala.
A koje su kvalifikacije za djeteta šehida i šta uopće ta riječ znači?
Boze

s' moje sokoćalo
Brokeraš

#28 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by Brokeraš »

Znam da su to djeca poginulih branitelja ali nije mi jasna riječ šehidi, zašto se jednostavno ne zovu branitelji, ko se pod njima podrazumijeva, nisam odavde.
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#29 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by UltrasNaBaterije »

pa što bi se zvali branitelji, sto se nebi zvali bojovnici :S, postavljas tako irelevantna pitanja, nek se zovu kako hoce...
lolol

#30 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by lolol »

Brokeras, kada se kaze poginulih sehida misli se na djecu muslimanske vjeroispovjesti
desperate housewife

#31 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by desperate housewife »

o Bože, Bože...kakve ovo ima veze sa nama ekonomistima koji smo na birou :hm:

dajte radije nekih ideja kako se maknut s biroa :oops:
amko761

#32 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by amko761 »

Lakše se skinuti s droge, nego s biroa :D
desperate housewife

#33 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

amko761 wrote:Lakše se skinuti s droge, nego s biroa :D
dobar, dobar :D
lolol

#34 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by lolol »

Uci sine, uci pa da prvi budes na birou :-) :lol: :lol:
tester33

#35 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by tester33 »

Nije baš velika potreba za radnom snagom ni u Tešnju ni u Gračanici ni u bilo kojem drugom manjem mjestu, pogotovo za ekonomistima, možda je lakše inženjerima al i njih ima sa raznoraznim diplomama da popune upražnjena mjesta. Kolko god nam se činilo da je Sarajevo ne gostoljubivo, ta manja mjesta su 100 puta manje gostoljubiva za došljake, a pogotovo "Sarajlice".

Kvalitet života (kad imaš posao) u Sarajevu i ostalim mjestima u BiH je neuporediv, čak i u Tuzli, Zenici ili Bihaću a u manjim mjestima da ne pričam. Te priče lafo čist zrak, malje betona, nema gužvi u saobraćaju okačite mačku o rep, kad nemaš gdje patika kupit, il otić sa ženom na pizzu...

Bas tako.

Ja sam promijenio dosta firmi u razlicitim mjestima i mogu vam reci samo jedno. "95 % Ljudi je zlonamjerno". Svi oni se lijepo smjeskaju ali "reze" kao cetnici ali jedva cekaju da ti zabiju noz u ledja ako im se ukaze prilika da lijece svoje komplekse na tebi ako osjete da si "drugaciji". E sad tu imas raznih kompleksasa od direktora do radnika.

U manjim mjestima imao sam problema gdje ti ljude govore drugim radnicima debilne parole da te diskredituju "ne treba ti posao imas kucu u centru" ili "sta ce ti novac imas zenu" i slicne budalastine. Ili direktor ima komplekse jer nije zavrsio "VSS" pa pocne drzati "predavanja" na sitnicima samo da izlijeci svoje kompleksne na tebi "jer je on uvjeren da si superioran a on nije pa da bude 1:1 da covjeku bude lakse". Ekonomska situacija je trula zbog politicara a i zbog profesora koji samo lupetaju "teorije" i vode ovu drzavu u propast.

Sto se tice posla, vrlo je tesko za posao bilo koje struke. Ovdje samo politicka stela radi za "normalne poslove" tj. da budes placen kako treba. Ostali su poslovi "petljavinski" i "muljaze" i velika vecina poslodavaca ostecuje radnike za platu a uslovi nikakvi. Pa da svi zavrsite kao afera Hypo banke a pare nestanu.

Velika je prednost dobiti posao u Sarajevu ali je skupo stanovati u njemu .... rezije su vrlo visoki naspram standarda zivljenja. U malim mjestima je vrlo tesko a tko u to ne vjeruje neka proba pa ce vidjeti o cemu govorim. Ljudi inace ne vole strance kad je "ekonomija slaba".

A ovi poslovi na posao.ba su najgori poslovi i neplaceni poslovi. Mozda dodje nekih 10% normalnih oglasa a ostalo je ......
alphonse kauders

#36 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by alphonse kauders »

desperate housewife

#37 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Zar se kod njih ne aplicira preko online aplikacije?
respo

#38 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by respo »

jebla vas ekonomija sto niste upisali agronomiju neki drugi fax a ne ekonomiju

jbg onda se ne bi mogli hvaliti u raji ja sam na ekonomiji
desperate housewife

#39 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

respo wrote:jebla vas ekonomija sto niste upisali agronomiju neki drugi fax a ne ekonomiju

koji je tvoj problem :shock:
lolol

#40 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by lolol »

:thumbup: :thumbup:
desperate housewife wrote:
respo wrote:jebla vas ekonomija sto niste upisali agronomiju neki drugi fax a ne ekonomiju

koji je tvoj problem

:thumbup:

Kao agronimija mi ima posla, daj molim te ... jedino ako opet stela radi ili imas kao neku ideju gdje bi aplicirao/la za posao ...
respo

#41 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by respo »

ja problem nemam
nego vi sto ste zavrsavali ono sto je kao in a niste sjeli i razmislili da nije mozda previse ekonomista u ovoj drzavi
respo

#42 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by respo »

ne znam ja je li agronomija ima posla al sam siguran da ces prije naci posao u toj struci nego u ekonomiji
ovo se odnosi na poslove bez stele

nego svi zele biti neki menadzeri fazoni da imaju kao neke kancelarije sluzbeno auto i da po citav dan ide sa kafe na kafu

e to nas ubi
i kad ih pitas sta si zavrsio prvu gimnaziju i ekonomiju
i kao to znaci da su avangarda drustva sta li
lolol

#43 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by lolol »

ohladi malo ... ekonomista ima ali i svakom ekonomista treba ... to je kljucna razlika između ekonomije i te tvoje agronomije. E sad druga je stvar sto neko zavrsi agronomiju pa shvati da nit ima konkursa za posao niti ima stele niti ista pa ga tetka zaposli u svojoj firmi da joj vodi papire. E zato ekonomisti nemaju posao!
respo

#44 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by respo »

vi ohladite malo branite neobranjivo
inace evo sve firma do firme u svakoj ulici po 30 sjedista firmi i svakoj treba ekonomista
ekonomski ne moze nastancati toliko kadra koliko je bosni potrebno

mi smo poljoprivredna zemlja ma koliko bjezali od toga
a agronoma treba samo sto niko nece da kaze agronom sam jer ga je stid

a ekonomista ima dovoljno u stabilnim firmama koje to i trebaju
ove kvazi firme i ne uzimam za ozbiljno mada i da nema tih bratica sestrica u tim firmama ekonomisti bi gladni bili jer ne bi primali platu od tih tetki i opet bi kukali
kao sto rekoh svi zele kancelariju sluzbeno auto platu od minimalno 2000 i to je ta prica a toga ovdje nema

to imaju samo budzetlije a i njima ce brzo odzvoniti nadam se
Kona__

#45 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by Kona__ »

Neće niko na kafu. :D
Brokeraš

#46 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by Brokeraš »

UltrasNaBaterije wrote:pa što bi se zvali branitelji, sto se nebi zvali bojovnici :S, postavljas tako irelevantna pitanja, nek se zovu kako hoce...
Pa gledam, zanima me, šta ja znam imam prijatelja kojem su otac i brat poginuli u ratu pa kontam možel šta za njeg besplatno ili da je u prednosti
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#47 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by mk ultra »

lolol wrote:ohladi malo ... ekonomista ima ali i svakom ekonomista treba ... to je kljucna razlika između ekonomije i te tvoje agronomije. E sad druga je stvar sto neko zavrsi agronomiju pa shvati da nit ima konkursa za posao niti ima stele niti ista pa ga tetka zaposli u svojoj firmi da joj vodi papire. E zato ekonomisti nemaju posao!
eto ti ko sve može da radi posao ekonomiste, od agronoma, do meni jednog poznatog slucaja iz jedne SA banke, 4 godine prehrambene :lol:
free_spirit

#48 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by free_spirit »

Meni nije jasno sto ljudi (uglavnom neekonomisti) uvijek smatraju da oni koji studiraju ekonomiju zele biti menadzeri. Ne znam da li znaju ko su uopste menadzeri (sigurno nisu samo oni za sportase i pjevace) ili ko su ekonomisti? Znaju li da menadžeri mogu da budu iz razlicitih oblasti ekonomije (porezi, finansije, upravljanje, marketing, bankarstvo, konsalting.....) i da ako je neko menadzer ne mora znaciti da mlati praznu slamu tj. da okolo pametuje ljudima sta i kako da rade a da on sjedi i uziva....
lolol

#49 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by lolol »

free_spirit wrote:Meni nije jasno sto ljudi (uglavnom neekonomisti) uvijek smatraju da oni koji studiraju ekonomiju zele biti menadzeri. Ne znam da li znaju ko su uopste menadzeri (sigurno nisu samo oni za sportase i pjevace) ili ko su ekonomisti? Znaju li da menadžeri mogu da budu iz razlicitih oblasti ekonomije (porezi, finansije, upravljanje, marketing, bankarstvo, konsalting.....) i da ako je neko menadzer ne mora znaciti da mlati praznu slamu tj. da okolo pametuje ljudima sta i kako da rade a da on sjedi i uziva....
:pasamoj: :thumbup:
svjezi_ustipak

#50 Re: Svi mi s Ekonomije...a na birou

Post by svjezi_ustipak »

lolol wrote:ohladi malo ... ekonomista ima ali i svakom ekonomista treba ... to je kljucna razlika između ekonomije i te tvoje agronomije. E sad druga je stvar sto neko zavrsi agronomiju pa shvati da nit ima konkursa za posao niti ima stele niti ista pa ga tetka zaposli u svojoj firmi da joj vodi papire. E zato ekonomisti nemaju posao!
vidimo kako svakom ekonomista treba. otvaras teme na forumu trazeci posao. kljucna razlika izmedju ekonomije i agronomije je u tome sto raznih ekonomskih fakulteta u BiH ima na bacanje, agronomija ne. sto ekonomista imas na izvoz, agronoma ne. i sto se za agronomiju mora uciti da bi se zavrsila.

nemaju ekonomisti posao jer je hiperprodukcija nepotrebnog kadra. zato i otvarate teme po forumu kako da nadjes posao. ne vidjeh temu da je agronom pitao kako da nadje posao. pametnom dosta.
Post Reply