Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
uglavnomja

#26 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by uglavnomja »

zviz, sve to stoji :D

ali ovo nisu indijanske firme niti rad na crno.

ovo je ugovor na nivou drzava, niko ih nece skidati s busa niti dati zabranu ulaska u eu.

ko tu ima kakav tal, ne znam :-) , ali ilegalno sigurno nije.
njemacka ce dobiti jeftinu kvalifikovanu radnu snagu, ljudi ce zaraditi nesto para ... a gdje je tu drzava sr njemacka :?:
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#27 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:zviz, sve to stoji :D

ovo je ugovor na nivou drzava, niko ih nece skidati s busa niti dati zabranu ulaska u eu.

njemacka ce dobiti jeftinu kvalifikovanu radnu snagu, ljudi ce zaraditi nesto para ... a gdje je tu drzava sr njemacka :?:
Ma kad sam vidio koliko im obecavaju platu a jedan paramedic sa znato visom skolom i tezim poslom jedva da nagura na tu cifru, meni je sve bilo jasno. Ali eto treba da zvuci dobro, jer u spuprotnom nece niko :D
dedovic.almir

#28 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by dedovic.almir »

Zviz wrote:

Ma kad sam vidio koliko im obecavaju platu a jedan paramedic sa znato visom skolom i tezim poslom jedva da nagura na tu cifru, meni je sve bilo jasno. Ali eto treba da zvuci dobro, jer u spuprotnom nece niko :D
U svakom slucaju dobra stvar za one kojima trebaju pare a zive u BiH.

Neka im je sretno !
Zviz

#29 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

dedovic.almir wrote:
Zviz wrote:

U svakom slucaju dobra stvar za one kojima trebaju pare a zive u BiH.

Neka im je sretno !
Drug neznam ali meni zvuci kao atraktivna navlakusa. Ukucaj na google prevare radnika iz Bosne, pa ces nasi brdo clanaka, sto iz Slovenije, Njemacke, Austrije pa cak sam naletio i na prevaru u Kazakstanu :roll:
uglavnomja

#30 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by uglavnomja »

zviz

razlika je izmedju:

mujina indijanska fantomska firma ili zvizova bus kompanija

i

drzavna agencija bih plus drzavna agencija njemacke, direktor ovaj direktorica ona, bilaterala.

ne tvrdim jer ne znam, naravno, kakve su zadnje ideje i sta ce biti od citavog projekta, ali ti stalno poredis neke slucajeve prevare, kradje, rada na crno, sibicarenja i slicno i zvanicnog medjudrzavnog ugovora. jeste jedna od tih drzava banana :D , ali je ipak drzava, sa predstavnicima, garancijama, itd.
Zviz

#31 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:zviz

razlika je izmedju:

mujina indijanska fantomska firma ili zvizova bus kompanija

i

drzavna agencija bih plus drzavna agencija njemacke, direktor ovaj direktorica ona, bilaterala.

ne tvrdim jer ne znam, naravno, kakve su zadnje ideje i sta ce biti od citavog projekta, ali ti stalno poredis neke slucajeve prevare, kradje, rada na crno, sibicarenja i slicno i zvanicnog medjudrzavnog ugovora. jeste jedna od tih drzava banana :D , ali je ipak drzava, sa predstavnicima, garancijama, itd.
Ja nemam bus kompaniju to je nesto najzadnje od transporta - ljudi se osjecaju pravo ko stoka :lol:
1.900€ i onda ko tvrdi da ce imati na ruke 1.500 do 1.600€ JE LAZ. Izvini ako nekome mastu kvarim ali to je notorna laz. Kao prvo te velicine plata za taj posao je primjerna Danskoj. Ovdje imas cca. 2.000€ netto i taj posao se smatra nisko kvalifikovanim i diplomu za taj posao dobijes poslje 24 sedmice skole. Znaci 9 godina osnovne skole, polozis pocetni kurs, a ako imas 1 godinu dana radnog iskustva sa starcima nako, onda netrebas taj pocetni kus da polozis, nego ides direkt na obuku od 24 sedmice i to je to. Zvuci mi obecanje vanserisko i to je to a ko je pregovarao i sta govorio moze biti manje vise nebitno - sta SR Njemacka :D i ono ovo. Nije ovo bas ni nacin na koji se neko zaposljava. Zelim puno srece ko god htjeo da konkurise ali ja ostajem pri svom skepticnom misljenu.
dedovic.almir

#32 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by dedovic.almir »

Image

Njemačka želi njegovatelje iz Bosne i Hercegovine

Od ove srijede (3.4.) Bosancima i Hercegovcima, kvalificiranim na području njege, omogućava se rad u Njemačkoj. Predstavnici BiH i Njemačke su u Bonnu potpisali sporazum koji regulira dolazak medicinskog osoblja iz BiH.

Njemačka želi privući stručnu radnu snagu iz Bosne i Hercegovine, ali sada ne samo visokokvalificiranu, već i nižekvalificiranu radnu snagu. U Bonnu je naime potpisan sporazum između njemačke Agencije za posredovanje stručne radne snage i bosanskohercegovačke Agencije za rad i zapošljavanje, kojim se regulira dolazak medicinskih sestara i njegovatelja. Jer, Njemačkoj je prijeko potrebna ta radna snaga, a Bosna i Hercegovina ima napretek nezaposlenog medicinskog osoblja.

Image
Adnan Delić i Monika Varnhagen (ZAV) tijekom potpisivanja sporazuma o posredovanju stručne radne snage iz BiH

Bh. radnicima osigurati pravo na rad - pa makar i u drugoj zemlji

Oko 10.000 radnika iz područja medicinske njege je potrebno Njemačkoj. Kako bi pokrila svoje potrebe za njegovateljima, Njemačka je, među ostalim, sklopila dogovor i s Bosnom i Hercegovinom. Prethodno je to uradila s Filipinima, s Kinom, ali i sa Srbijom u siječnju, a takav sporazum već duže postoji i s Hrvatskom. Iz Bosne i Hercegovine bi, prema tome dogovoru oko 500 radnika do konca 2014. moglo naći posao u Njemačkoj, pri čemu nije isključeno da se ta brojka poveća ukoliko bude postojala potreba kod njemačkih poslodavaca. Zašto upravo s Bosnom i Hercegovinom, pojašnjava direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Adnan Delić:

"U ovom trenutku BiH ne može pružiti nezaposlenim ljudima adekvatno radno mjesto, a ni dovoljan broj radnih mjesta. I naša obveza kao državne institucije je da omogućimo građanima da ostvare svoje pravo na rad, koje je jedno od osnovnih ljudskih prava, makar to pravo na rad ostvarili u nekim drugim zemljama."

U tu drugu zemlju spada od danas i Njemačka, u koju, kako naglašava Delić, Bosanci i Hercegovci rado žele doći raditi. Put do Njemačke za kvalificirane radnike je međutim povezan s određenim uvjetima. Onaj najbitniji je jezik. Njemačka Agencija za posredovanje stručne radne snage je sklopila ugovor o suradnji s Goethe institutom, tako da oni njegovatelji, koji žele doći u Njemačku, prvo moraju dokazati najmanje razinu B2 poznavanja njemačkoj jezika. A prijaviti se može isključivo preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Nova generacija "medicinskih gastarbajtera"?

No, i nakon što radnici dođu u Njemačku, njihove diplome i uvjerenja o kvalifikaciji nisu odmah priznate, pojašnjava Monika Varnhagen iz Savezne Agencije za posredovanje stručne radne snage (ZAV): "Potrebno je proći proces priznavanja, tijekom kojeg se uspoređuje što ta stručna radna snaga donosi sa sobom iz Bosne i Hercegovine i koji su zahtjevi u Njemačkoj. Ukoliko situacija bude takva da postoji potreba za dodatnim stručnim obrazovanjem, onda će se definirati koji su deficiti." Drugim riječima, svaka prijava će se posebno provjeravati. Proces priznavanja bi trebao trajati dva do tri mjeseca, tijekom kojih radnici iz BiH rade u klinikama, a kasnije mogu raditi i u staračkim domovima, dodaje Varnhagen.

Međutim, je li to uopće dobro za Bosnu i Hercegovinu - ako njezina stručna radna snaga napušta zemlju i djeluje u stvaranju nove generacije "medicinskih gastarbajtera"? Direktor Agencije za rad i zapošljavanje, Adnan Delić, smatra da ne dolazi do "odljeva mozgova".

"Ono što je posebno bitno je da je Bosna i Hercegovina, pored izuzetno loše političke situacije, ekonomske situacije, vrlo slabo razvijene privrede, faktički na jednoj ivici propasti, i da Bosnu i Hercegovinu u ovom trenutku dijaspora spašava svojim ulaganjem, odnosno slanjem novca u BiH. A ovakvi načini će doprinijeti da ljudi, koji dođu u Njemačku da rade, šalju novac svojoj rodbini, prijateljima i ostalima, i na taj način će pomagati Bosni i Hercegovini", kaže Delić, ali i priznaje da će BiH "dugoročno vjerojatno izgubiti kvalitetnu radnu snagu." Delić je međutim uvjeren da će se oni koji na ovaj način dođu raditi u Njemačku, poslije i vratiti u svoju domovinu.

Deutsche Welle
Zviz

#33 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

Sprdnja po stracima, pogotovo za nivo njemackog jezika koji se trazi od buducih njegovateljica. Ja koji govorim Njemacki jezik vec tri decenije skoro pa da nemog ni razumiti neke dijalekte kad starci pocnu da zavijaju a ovi ce ko razumiti. Eto prvi problem gdje meni ovdje nesto ne stima. Jel njemackoj treba 10.000 ili je to neka varka ili sta iza tog lezi nemam pojma.

Ali kad ovo procitam onda nek im bude veselo :lol:

SENIOREN
Ohren zu und durch

Von Kistner, Anna

Ein Drittel der Pfleger in Altenheimen stammt nicht aus Deutschland. Die Betreuer müssen sich von Hochbetagten und Demenzkranken rassistisch beschimpfen lassen.

Die Russen kommen. Sie plündern den Hof, fallen über die Frauen her, alles brennt.

Rentner Walther G. hat vieles vergessen. Die Vergangenheit gehört eher nicht dazu. Der 86-Jährige ist dement; er lebt in einem Stift bei München. Über 60 Jahre ist die Flucht aus Schlesien her. Doch als ihn eine der Pflegerinnen - die mit dem slawischen Akzent - anspricht, schreit der Vertriebene: "Du russisches Flittchen, du gehörst in die Gaskammer."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Szenen wie diese kommen in deutschen Altenheimen nicht selten vor. Die Pfleger müssen sich Ausdrücke wie "Polackenschwein", "Scheißtürke" und "Russenhure" gefallen lassen - ausgerechnet von denen, um die sie sich liebevoll kümmern sollen. :lol: :lol:

http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-91768487.html
dedovic.almir

#34 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by dedovic.almir »

Zviz druze, pusti ljude da zive, ako ti ne stima idi prijavi slucaj tuzilastvu - a ko hoce nek radi, neka pokusa.

Nadam se da ce im svima njima oko 750 koji su vec otisli iz BiH da rade, biti lijepo i ugodno i da ce zaraditi.
uglavnomja

#35 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by uglavnomja »

dedovic.almir wrote:Zviz druze, pusti ljude da zive, ako ti ne stima idi prijavi slucaj tuzilastvu - a ko hoce nek radi, neka pokusa.

Nadam se da ce im svima njima oko 750 koji su vec otisli iz BiH da rade, biti lijepo i ugodno i da ce zaraditi.
:thumbup:
Zviz

#36 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

dedovic.almir wrote:Zviz druze, pusti ljude da zive, ako ti ne stima idi prijavi slucaj tuzilastvu - a ko hoce nek radi, neka pokusa.

E volio bi da cujem interviju jednog radnika pa da vidim da li se price obecavanja i realiteta poklapaju. Nista vise.
graue_maus

#37 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by graue_maus »

to i ja zelim ovim ljudima , koji se odluce na ovaj korak ........radila sam sa poljskim i madjarskim radnicima , koji su dosli preko neke agencije u njemacku, da rade ........tretman je bio na granici ljudskosti i robovlasnistva .......ljudi su slabo govorili njemacki samo jedna osoba na 50 ljudi je pricala njemacki ..........dok je nadjes izgori citava firma do temelja ........a najbolji mi je bio neki tip sto ih je kontrolisao ...........hebo gestapo koje metode je on imao , pazio je da dodju tacno ,trijezni i adekvatno obuceni na posao .......na kraju smo i mi poceli da ga se bojimo ,ko macka je , iz niceg stoji ti odjednom iza ledja ......... :shock: i ono hallo kad kaze umalo da odskocis od poda .......... bili su 3 mjeseca i to je bilo to .......
damir_

#38 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by damir_ »

Zna li neko ima li razlike u diplomi ako se zavrsi srednja medicinska skola vanredno.Gledaju li na to?
dedovic.almir

#39 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by dedovic.almir »

damir_ wrote:Zna li neko ima li razlike u diplomi ako se zavrsi srednja medicinska skola vanredno.Gledaju li na to?
Pa zvanje ti je isto, kako god ti pohadjao skolu, tako je svugdje, ne bih rekao da se to gleda.
damir_

#40 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by damir_ »

dedovic.almir wrote:
damir_ wrote:Zna li neko ima li razlike u diplomi ako se zavrsi srednja medicinska skola vanredno.Gledaju li na to?
Pa zvanje ti je isto, kako god ti pohadjao skolu, tako je svugdje, ne bih rekao da se to gleda.
Hvala na odgovoru.
Glavni Moderator

#41 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Glavni Moderator »

Gledaju itekako, osnovne dvije stvari od papira koje moras imati i koje su naglasene velikim slovima su redovna medicinska skola i obavljeno volontiranje odnosno polozen ispit, bez te dvije stvari ne moze nista. Isto vrijedi i za Austriju. Za ostale zemlje ne znam
uglavnomja

#42 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by uglavnomja »

@zvizu

gratulerer med dagen :D
Zviz

#43 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:@zvizu

gratulerer med dagen :D

A i ti nadje temu gdje ces mi cestitati :lol: hvala :)
vjesticanametli

#44 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by vjesticanametli »

Zviz wrote:Sprdnja po stracima, pogotovo za nivo njemackog jezika koji se trazi od buducih njegovateljica. Ja koji govorim Njemacki jezik vec tri decenije skoro pa da nemog ni razumiti neke dijalekte kad starci pocnu da zavijaju a ovi ce ko razumiti. Eto prvi problem gdje meni ovdje nesto ne stima. Jel njemackoj treba 10.000 ili je to neka varka ili sta iza tog lezi nemam pojma.

Ali kad ovo procitam onda nek im bude veselo :lol:

SENIOREN
Ohren zu und durch

Von Kistner, Anna

Ein Drittel der Pfleger in Altenheimen stammt nicht aus Deutschland. Die Betreuer müssen sich von Hochbetagten und Demenzkranken rassistisch beschimpfen lassen.

Die Russen kommen. Sie plündern den Hof, fallen über die Frauen her, alles brennt.

Rentner Walther G. hat vieles vergessen. Die Vergangenheit gehört eher nicht dazu. Der 86-Jährige ist dement; er lebt in einem Stift bei München. Über 60 Jahre ist die Flucht aus Schlesien her. Doch als ihn eine der Pflegerinnen - die mit dem slawischen Akzent - anspricht, schreit der Vertriebene: "Du russisches Flittchen, du gehörst in die Gaskammer."

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Szenen wie diese kommen in deutschen Altenheimen nicht selten vor. Die Pfleger müssen sich Ausdrücke wie "Polackenschwein", "Scheißtürke" und "Russenhure" gefallen lassen - ausgerechnet von denen, um die sie sich liebevoll kümmern sollen. :lol: :lol:

http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-91768487.html
ne ostanu njima pflegeri duzni sigurno...........pojedu i popiju starci kojesta garant............a mozda i duze budu usrani dok russenhure stigne :wink: :evil: :D
Sandra N.

#45 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Sandra N. »

U svakom slucjau, bitno je da postoji, pa ljudi mogu probati, sigurna sam da ko zeli da radi da ce i da zaradi...
baboo

#46 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by baboo »

mogu ici samo medicinari sa opstim smjerom zubotehnicari ne ja sam predao papire u maju imam poznatu bolnicu i do danas nista izgleda da je ovo suplja prica inace imam njemacku med skolu anesteziolog
baboo

#47 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by baboo »

imam ovde 1200km platu sa toplim obrokom znaci turnus radima ,cistacica u telekomu 1700 km topli obrok 700 km i kazu sto raja bjezi iz ove prekrasne zagadjene zemlje
Zazaaa

#48 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zazaaa »

moze li mi neko reci za vanredno polaganje medicinske skole, zasto ne priznaju?? i da li vrijedi kurs u crvenom krizu??? cula sam za taj kurs, pohadja se u banja luci, ne moras imati srednju med.a da li je on i priznat u njemackoj???
narcisaa

#49 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by narcisaa »

Zazaaa wrote:moze li mi neko reci za vanredno polaganje medicinske skole, zasto ne priznaju?? i da li vrijedi kurs u crvenom krizu??? cula sam za taj kurs, pohadja se u banja luci, ne moras imati srednju med.a da li je on i priznat u njemackoj???
Taj kurs ne vrijedi i ne može ti zamijeniti redovno školovanje. Imam iz komšiluka nekoga tko je završio vanredno opći smijer medicinske škole i pošto ima hrvatski pasoš našao je prije par godina posao u Njemačkoj ali su mu to priznali samo kao krankenpflegerhilfe, a ne kao Srednju medicinsku školu. Momak je tamo već par godina i radi samo kao pomoćni njegovatelj (nosač u bolnici), diže i prenosi pacijente, pere im guzu, hrani ih i sl. Nije nešto posebno zadovoljan ali ovdje ne bi imao nikakav posao pa ga to tješi. Nisu Nijemci spali da traže i uzimaju radnu snagu iz Bosne sa kojekakvim kursevima kada je njihovo osoblje stručnije od našeg, a iskreniji i pošteniji su od nas Balkanaca.
Sratno svima koji odu u Njemačku.
Zviz

#50 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Zviz »

narcisaa wrote:
Zazaaa wrote:moze li mi neko reci za vanredno polaganje medicinske skole, zasto ne priznaju?? i da li vrijedi kurs u crvenom krizu??? cula sam za taj kurs, pohadja se u banja luci, ne moras imati srednju med.a da li je on i priznat u njemackoj???
Taj kurs ne vrijedi i ne može ti zamijeniti redovno školovanje. Imam iz komšiluka nekoga tko je završio vanredno opći smijer medicinske škole i pošto ima hrvatski pasoš našao je prije par godina posao u Njemačkoj ali su mu to priznali samo kao krankenpflegerhilfe, a ne kao Srednju medicinsku školu. Momak je tamo već par godina i radi samo kao pomoćni njegovatelj (nosač u bolnici), diže i prenosi pacijente, pere im guzu, hrani ih i sl. Nije nešto posebno zadovoljan ali ovdje ne bi imao nikakav posao pa ga to tješi. Nisu Nijemci spali da traže i uzimaju radnu snagu iz Bosne sa kojekakvim kursevima kada je njihovo osoblje stručnije od našeg, a iskreniji i pošteniji su od nas Balkanaca.
Sratno svima koji odu u Njemačku.

U Danskoj je to podjeljeno nekako:

Imas te neke pomocnike [na svakom odjelu ima njih vise - odgovornost: promaganje pacijentima oko toaleta, hrana i sl. stvari], pa imas medicinsko osoblje [jedno ima odgovornost za 20-30tak staraca - odgovornost: ljekovi, medicinski neki tretman ako neko umre da se popune papire, diagnoze itd. - pomaze nekada i pomocnicima npr. oko pripreme hrane] te sef samog doma [ali ta osoba se vise bavi ekonomijom i administartivnim poslovima nego njegom ili medicinom].

Plata medicinske sestre u bolnici od 16.500kr netto do 20.000kr netto do 10 godina radnog iskustva - poslje se dize postepeno ali da bi jedna nagurala na 25.000kr netto prodje doooosta godina. 7.400kr je 1.000€ - ako osoba radi duze od 37 sati sedmicno onda se ti prekoraceni sati isplate u slobodnim danima.

Plata medicinske sestre u starackom domu od 18.000 do 22.000kr netto do 10 godina radnog iskustav - poslje se dize postepeno ali sa 20 god radnog iskustva plata je oko 28.000kr netto. Prekoradno vrijeme ili ekstra radni dan se placa.

U slucaju poziva na slobodan dan u neki drugi dom [na ispomoc] je satnica veca za 1/3 nego kao na svom poslu. Tako da ako osoba sa 10tak godina radnog staza ponekad ode extra da radi komotno moze imati platu i do a i preko 30.000kr netto. [4.000€]

Zato kod nas ovi po bolnicama svako malo strajkuju :D
Post Reply