koji operativni sistem koristite i zašto
Moderator: Benq
-
Kruler
#26 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
OS X Mountain Lion, jer je došao instaliran i nije loš.
Nekoliko linuxa u virtuelnoj mašini, radi testiranja aplikacija na produkcijskom okruženju.
Nekoliko linuxa u virtuelnoj mašini, radi testiranja aplikacija na produkcijskom okruženju.
Last edited by Kruler on 12/06/2013 00:40, edited 1 time in total.
-
goran1122
#27 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
možeš li mi pojasnit ovaj os OS X Mountain Lion,? kakav je to os ko ga proizvodi jel free i tako još po nešto.?
lep pozdrav
lep pozdrav
- Qler
#28 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
gorane, pa imas li google? Ako se vec raspitujes oko OS-ova onda prvo malo istrazi, koji imaju, koje platforme, koje verzije, gdje se sta koristi... a ne ovako...
- Asiklar
- Qler
#30 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Ovo neki stariji ubuntu bez unity-a sa apple fazon dockom ili sam fulio 
- Asiklar
#31 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
12.04 LTS sa Cairo Dock-om koji oficijelno podrzan od CannonicalaQler wrote:Ovo neki stariji ubuntu bez unity-a sa apple fazon dockom ili sam fulio
-
celeron
#32 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Desktop - Windows 7 Home premium 64bit jer je dostigao slavu XP-a u svim pogledima. Sve zadatlke savršeno radi
Laptop - Windows 8 64bit jer imam 6GB RAM-a i jer ga gledam manje vise kao WIN7 SP2
Laptop - Windows 8 64bit jer imam 6GB RAM-a i jer ga gledam manje vise kao WIN7 SP2
- Asiklar
#33 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Slažem se. Win 7 je odlican samo opet kazem za obicnog korisnika je prekomplikovan. Mora se covjek handriti sa antivirusima, firewall-ovima, registrima, defragmentacijom, driverima, krekovima i updateima (jer u BiH mislim da nema ni jednog korisnika koji je fizicko lice da koristi legalan windows (ne mislim na OEM verzije). Svi zaboravljamo cijenicu da je windows kanta za smece tj., vremenom se naguta svega i svacega i nakon 4-5 mejseci toliko uspori da se cesto mora formatirati i sl.celeron wrote:Desktop - Windows 7 Home premium 64bit jer je dostigao slavu XP-a u svim pogledima. Sve zadatlke savršeno radi
Sa druge strane, linux dolazi sa hrpom instaliranog software-a, driverima i sl. Također ubuntu distribucija dolazi sa preko 100 000 predinstaliranik programa i aplikacija koje se nalaze u Ubuntu marketu (Ubuntu software center).
Na kraju presudice ce predrasude i lični ukus
- Decerto
- Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.
#34 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
da nisam ovisnik o igrama ja bi davno instalirao ubuntuAsiklar wrote:Slažem se. Win 7 je odlican samo opet kazem za obicnog korisnika je prekomplikovan. Mora se covjek handriti sa antivirusima, firewall-ovima, registrima, defragmentacijom, driverima, krekovima i updateima (jer u BiH mislim da nema ni jednog korisnika koji je fizicko lice da koristi legalan windows (ne mislim na OEM verzije). Svi zaboravljamo cijenicu da je windows kanta za smece tj., vremenom se naguta svega i svacega i nakon 4-5 mejseci toliko uspori da se cesto mora formatirati i sl.celeron wrote:Desktop - Windows 7 Home premium 64bit jer je dostigao slavu XP-a u svim pogledima. Sve zadatlke savršeno radi
Sa druge strane, linux dolazi sa hrpom instaliranog software-a, driverima i sl. Također ubuntu distribucija dolazi sa preko 100 000 predinstaliranik programa i aplikacija koje se nalaze u Ubuntu marketu (Ubuntu software center).
- Asiklar
#35 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Sto jest jest za igre je linux smrtDecerto wrote:da nisam ovisnik o igrama ja bi davno instalirao ubuntuAsiklar wrote:Slažem se. Win 7 je odlican samo opet kazem za obicnog korisnika je prekomplikovan. Mora se covjek handriti sa antivirusima, firewall-ovima, registrima, defragmentacijom, driverima, krekovima i updateima (jer u BiH mislim da nema ni jednog korisnika koji je fizicko lice da koristi legalan windows (ne mislim na OEM verzije). Svi zaboravljamo cijenicu da je windows kanta za smece tj., vremenom se naguta svega i svacega i nakon 4-5 mejseci toliko uspori da se cesto mora formatirati i sl.celeron wrote:Desktop - Windows 7 Home premium 64bit jer je dostigao slavu XP-a u svim pogledima. Sve zadatlke savršeno radi
-
dragan.s
#36 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Windows 7 x64 na desktopu, na laptopu i na poslu. Samo je ovaj na laptopu legalan.
XP u virtuelnoj mašini na poslu zbog smart kartice koju Win 7 ne prepoznaje, a neophodna je za pristup poreskoj (fiskalizacija). I imam na laptopu OS X u virtuelnoj mašini jer sam nešto isprobavao.
XP u virtuelnoj mašini na poslu zbog smart kartice koju Win 7 ne prepoznaje, a neophodna je za pristup poreskoj (fiskalizacija). I imam na laptopu OS X u virtuelnoj mašini jer sam nešto isprobavao.
-
Kruler
#37 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Gore, u anketi, naveden kao "mac os". Verzija istog 10.8.X (trenutno 10.8.3). Dolazi besplatno uz Apple kompjutere, ali se može i kupiti za €15.99. Licenca važi za sve Apple kompjutere koje posjeduješ ili trenutno kontrolišeš.goran1122 wrote:možeš li mi pojasnit ovaj os OS X Mountain Lion,? kakav je to os ko ga proizvodi jel free i tako još po nešto.?
lep pozdrav
-
celeron
#38 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Pa manje više ko ne igra igrice moze na Linux komotno, a u obratnim slucajevima na Windows. Po meni je to sve stvar navike. Ja volim Intel procesore jer citav zivot ih imam u svojim masinama, a ne zato sto su bolji od AMD-a. generalno sve je to podjednako. Linux mozda nema nesto sto nema Windows ali s obzirom da je besplatan ima i puno vise od Windows-a.
- Qler
#39 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Ja sam na poslu koristio linux zbog licence, ali mi je i openoffice i libreoffice pravio probleme sa excellom, nikako nisam mogao uskladiti da mi rade svi kako treba. Uvijek je bilo nekih problema, ali inace, ako ne igras igre, nema razloga da ne koristis linux. I onako 90% vremena se surfa, a imas firefox i chorme i tamo i vamo..
-
goran1122
#40 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
celeron
što se tiče intel procesora i ja ih obožavan zarazliku od amd ovih. koje prosto mrzim.
što se tiče intel procesora i ja ih obožavan zarazliku od amd ovih. koje prosto mrzim.
- Qler
#41 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Ja opet ne mogu intela ni nacrtanog
AMD chipset, grafika i CPU mi je u racunaru
Intel je performance per clock, amd performance per buck
tj. za manje para dobijes vise. A i ne limvo izraelske proizvode 
- madtv
#42 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Win7 Ultimate, 64-bit, legalan
Zasto?
- Radi sve sto meni treba
Zasto?
- Radi sve sto meni treba
- respo
#43 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
kakvi izraelski proizvodi?Qler wrote:Ja opet ne mogu intela ni nacrtanogAMD chipset, grafika i CPU mi je u racunaru
Intel je performance per clock, amd performance per buck
tj. za manje para dobijes vise. A i ne limvo izraelske proizvode
o cemu ti?
- Qler
#44 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Intel izraelski
politika te drzave mi bas nije draga, pa onda ovako bar malo "prkosim"... licni hir...
-
Teufik
#45 Re: koi operativni sistem koristite i zašto
Isti slucaj.Halcyon wrote:Windows 8 Pro x64, legalan. Zašto? Zato što je upgrade bio jeftin.![]()
- respo
#46 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
intel je izraelski kao sto je energoinvest japanskiQler wrote:Intel izraelskipolitika te drzave mi bas nije draga, pa onda ovako bar malo "prkosim"... licni hir...
- Qler
#47 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
http://www.intel.com/cd/corporate/europ ... 290083.htmrespo wrote:intel je izraelski kao sto je energoinvest japanskiQler wrote:Intel izraelskipolitika te drzave mi bas nije draga, pa onda ovako bar malo "prkosim"... licni hir...
- Broly_the_Legend
#48 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Trenutno win 7 ultimate. Koristio kratko ubuntu 12 , al njemu treba mal jaci proc meni je bio spor.
Koristio oko mjesec dana mint 14 nadiu, bila odlicna, al zbog malog hdd-a obrisem je sa particije da instaliram wow.
Koristio kratko i win 8 pro al nisam ga mogao registrovat i vratim se na sedmicu.
Koristio oko mjesec dana mint 14 nadiu, bila odlicna, al zbog malog hdd-a obrisem je sa particije da instaliram wow.
Koristio kratko i win 8 pro al nisam ga mogao registrovat i vratim se na sedmicu.
- Maharadza
#49 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
Kakav intel,celeron,židovi a tema o softveru?! Vi napušeni?!Qler wrote:http://www.intel.com/cd/corporate/europ ... 290083.htmrespo wrote:intel je izraelski kao sto je energoinvest japanskiQler wrote:Intel izraelskipolitika te drzave mi bas nije draga, pa onda ovako bar malo "prkosim"... licni hir...
Kod mene je inače na kompu dual-boot konfiguracija:
Lično koristim Licenciran Win8 Pro x64 (8GB memorije pa moram) With Media Center i on je kao "default OS" odabran!
Kao sekundarni OS instalirao Win7 Ultimate (x64) na drugu particiju kao neki vid "backup"-a u slučaju da win8 počne zezati!
A pretpostavljam da neki ovdje već znaju zašto sam naveo ovo "...with media center" za win8, a ostali...čik pogodi!
Last edited by Maharadza on 03/06/2013 22:16, edited 2 times in total.
- respo
#50 Re: koji operativni sistem koristite i zašto
to je intel izraelQler wrote:http://www.intel.com/cd/corporate/europ ... 290083.htmrespo wrote:intel je izraelski kao sto je energoinvest japanskiQler wrote:Intel izraelskipolitika te drzave mi bas nije draga, pa onda ovako bar malo "prkosim"... licni hir...
kao sto ces za coca cola bh procitati otvoreni 2000-e u blizini sarajeva gdje je izgradjen najmoderniji pogon bla bla
intel je osnovan 68-e