koji operativni sistem koristite i zašto

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

koi operativni sistem koristite

windows 95
4
5%
windows 98
0
No votes
windows 2000
0
No votes
windows xp
12
14%
windows vista
1
1%
windows 7
38
43%
windows 8
16
18%
linux
8
9%
ubuntu
2
2%
mac os
7
8%

Total votes: 88

Kruler

#26 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Kruler »

OS X Mountain Lion, jer je došao instaliran i nije loš.

Nekoliko linuxa u virtuelnoj mašini, radi testiranja aplikacija na produkcijskom okruženju.
Last edited by Kruler on 12/06/2013 00:40, edited 1 time in total.
goran1122

#27 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by goran1122 »

možeš li mi pojasnit ovaj os OS X Mountain Lion,? kakav je to os ko ga proizvodi jel free i tako još po nešto.?

lep pozdrav
Qler

#28 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Qler »

gorane, pa imas li google? Ako se vec raspitujes oko OS-ova onda prvo malo istrazi, koji imaju, koje platforme, koje verzije, gdje se sta koristi... a ne ovako...
Asiklar

#29 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Asiklar »

Ja koristim ovaj, Da li ga prepoznajete? :)

Image

Uploaded with ImageShack.us
Qler

#30 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Qler »

Ovo neki stariji ubuntu bez unity-a sa apple fazon dockom ili sam fulio :)
Asiklar

#31 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Asiklar »

Qler wrote:Ovo neki stariji ubuntu bez unity-a sa apple fazon dockom ili sam fulio :)
12.04 LTS sa Cairo Dock-om koji oficijelno podrzan od Cannonicala ;). Izgleda da si malo fulio. Ovo je unity ;)
celeron

#32 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by celeron »

Desktop - Windows 7 Home premium 64bit jer je dostigao slavu XP-a u svim pogledima. Sve zadatlke savršeno radi

Laptop - Windows 8 64bit jer imam 6GB RAM-a i jer ga gledam manje vise kao WIN7 SP2
Asiklar

#33 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Asiklar »

celeron wrote:Desktop - Windows 7 Home premium 64bit jer je dostigao slavu XP-a u svim pogledima. Sve zadatlke savršeno radi

Laptop - Windows 8 64bit jer imam 6GB RAM-a i jer ga gledam manje vise kao WIN7 SP2
Slažem se. Win 7 je odlican samo opet kazem za obicnog korisnika je prekomplikovan. Mora se covjek handriti sa antivirusima, firewall-ovima, registrima, defragmentacijom, driverima, krekovima i updateima (jer u BiH mislim da nema ni jednog korisnika koji je fizicko lice da koristi legalan windows (ne mislim na OEM verzije). Svi zaboravljamo cijenicu da je windows kanta za smece tj., vremenom se naguta svega i svacega i nakon 4-5 mejseci toliko uspori da se cesto mora formatirati i sl.
Sa druge strane, linux dolazi sa hrpom instaliranog software-a, driverima i sl. Također ubuntu distribucija dolazi sa preko 100 000 predinstaliranik programa i aplikacija koje se nalaze u Ubuntu marketu (Ubuntu software center).

Na kraju presudice ce predrasude i lični ukus :)
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#34 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Decerto »

Asiklar wrote:
celeron wrote:Desktop - Windows 7 Home premium 64bit jer je dostigao slavu XP-a u svim pogledima. Sve zadatlke savršeno radi

Slažem se. Win 7 je odlican samo opet kazem za obicnog korisnika je prekomplikovan. Mora se covjek handriti sa antivirusima, firewall-ovima, registrima, defragmentacijom, driverima, krekovima i updateima (jer u BiH mislim da nema ni jednog korisnika koji je fizicko lice da koristi legalan windows (ne mislim na OEM verzije). Svi zaboravljamo cijenicu da je windows kanta za smece tj., vremenom se naguta svega i svacega i nakon 4-5 mejseci toliko uspori da se cesto mora formatirati i sl.
Sa druge strane, linux dolazi sa hrpom instaliranog software-a, driverima i sl. Također ubuntu distribucija dolazi sa preko 100 000 predinstaliranik programa i aplikacija koje se nalaze u Ubuntu marketu (Ubuntu software center).

da nisam ovisnik o igrama ja bi davno instalirao ubuntu :lol:
Asiklar

#35 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Asiklar »

Decerto wrote:
Asiklar wrote:

da nisam ovisnik o igrama ja bi davno instalirao ubuntu :lol:
Sto jest jest za igre je linux smrt :). Podrzava samo openGL dok DirectX mozes zaboraviti. :)
dragan.s

#36 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by dragan.s »

Windows 7 x64 na desktopu, na laptopu i na poslu. Samo je ovaj na laptopu legalan.
XP u virtuelnoj mašini na poslu zbog smart kartice koju Win 7 ne prepoznaje, a neophodna je za pristup poreskoj (fiskalizacija). I imam na laptopu OS X u virtuelnoj mašini jer sam nešto isprobavao.
Kruler

#37 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Kruler »

goran1122 wrote:možeš li mi pojasnit ovaj os OS X Mountain Lion,? kakav je to os ko ga proizvodi jel free i tako još po nešto.?

lep pozdrav
Gore, u anketi, naveden kao "mac os". Verzija istog 10.8.X (trenutno 10.8.3). Dolazi besplatno uz Apple kompjutere, ali se može i kupiti za €15.99. Licenca važi za sve Apple kompjutere koje posjeduješ ili trenutno kontrolišeš.
celeron

#38 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by celeron »

Pa manje više ko ne igra igrice moze na Linux komotno, a u obratnim slucajevima na Windows. Po meni je to sve stvar navike. Ja volim Intel procesore jer citav zivot ih imam u svojim masinama, a ne zato sto su bolji od AMD-a. generalno sve je to podjednako. Linux mozda nema nesto sto nema Windows ali s obzirom da je besplatan ima i puno vise od Windows-a.
Qler

#39 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Qler »

Ja sam na poslu koristio linux zbog licence, ali mi je i openoffice i libreoffice pravio probleme sa excellom, nikako nisam mogao uskladiti da mi rade svi kako treba. Uvijek je bilo nekih problema, ali inace, ako ne igras igre, nema razloga da ne koristis linux. I onako 90% vremena se surfa, a imas firefox i chorme i tamo i vamo..
goran1122

#40 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by goran1122 »

celeron
što se tiče intel procesora i ja ih obožavan zarazliku od amd ovih. koje prosto mrzim.
Qler

#41 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Qler »

Ja opet ne mogu intela ni nacrtanog :) AMD chipset, grafika i CPU mi je u racunaru :) Intel je performance per clock, amd performance per buck :) tj. za manje para dobijes vise. A i ne limvo izraelske proizvode :)
madtv

#42 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by madtv »

Win7 Ultimate, 64-bit, legalan

Zasto?
- Radi sve sto meni treba
respo

#43 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by respo »

Qler wrote:Ja opet ne mogu intela ni nacrtanog :) AMD chipset, grafika i CPU mi je u racunaru :) Intel je performance per clock, amd performance per buck :) tj. za manje para dobijes vise. A i ne limvo izraelske proizvode :)
kakvi izraelski proizvodi?
o cemu ti?
Qler

#44 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Qler »

Intel izraelski :) politika te drzave mi bas nije draga, pa onda ovako bar malo "prkosim"... licni hir...
Teufik

#45 Re: koi operativni sistem koristite i zašto

Post by Teufik »

Halcyon wrote:Windows 8 Pro x64, legalan. Zašto? Zato što je upgrade bio jeftin. :D :D
Isti slucaj.
respo

#46 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by respo »

Qler wrote:Intel izraelski :) politika te drzave mi bas nije draga, pa onda ovako bar malo "prkosim"... licni hir...
intel je izraelski kao sto je energoinvest japanski
Qler

#47 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Qler »

respo wrote:
Qler wrote:Intel izraelski :) politika te drzave mi bas nije draga, pa onda ovako bar malo "prkosim"... licni hir...
http://www.intel.com/cd/corporate/europ ... 290083.htm
Broly_the_Legend

#48 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Broly_the_Legend »

Trenutno win 7 ultimate. Koristio kratko ubuntu 12 , al njemu treba mal jaci proc meni je bio spor.

Koristio oko mjesec dana mint 14 nadiu, bila odlicna, al zbog malog hdd-a obrisem je sa particije da instaliram wow.

Koristio kratko i win 8 pro al nisam ga mogao registrovat i vratim se na sedmicu.
Maharadza

#49 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by Maharadza »

Qler wrote:
respo wrote:
Kakav intel,celeron,židovi a tema o softveru?! Vi napušeni?! :lol:

Kod mene je inače na kompu dual-boot konfiguracija:

Lično koristim Licenciran Win8 Pro x64 (8GB memorije pa moram) With Media Center i on je kao "default OS" odabran!

Kao sekundarni OS instalirao Win7 Ultimate (x64) na drugu particiju kao neki vid "backup"-a u slučaju da win8 počne zezati! 8-)

A pretpostavljam da neki ovdje već znaju zašto sam naveo ovo "...with media center" za win8, a ostali...čik pogodi! :mrgreen:
Last edited by Maharadza on 03/06/2013 22:16, edited 2 times in total.
respo

#50 Re: koji operativni sistem koristite i zašto

Post by respo »

Qler wrote:
respo wrote:
to je intel izrael
kao sto ces za coca cola bh procitati otvoreni 2000-e u blizini sarajeva gdje je izgradjen najmoderniji pogon bla bla

intel je osnovan 68-e
Post Reply