Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Vagabond

#26 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by Vagabond »

"Vidis mu iz price da je kombinacija hrvat-musliman...Ali slavi Bozic,svetog Nikolu, ima krscansko ime, grozi se Bajrama...kolikih sam se takvih nagledao"

Žalim niste pogodili, pokušajte sljedeći put. Na ovo bi, na našu veliku žalost, trebalo lutriju organizovati :(

Još jedan put molim, duboko molim sviju, nemojte počinjati svađu po pitanju nacionalne opredeljenosti, jer to o ovoj temi nema nikakve veze. Mene zaista zanimaju iskustva i mišljenja ljudi koji znaju više od mene (s obzirom da ne živim u BiH), o okolnostima onih koji su se vratili.
Ja volim svoju zemlju, i želio bih da provedem ono što mi je ostalo od života, ma koliko to bilo, pokušavajući da unaprjedimo našu zemlju i poboljšamo naše stanje. Imamo ogromne potencijale, treba ih samo vidjeti i osloboditi se gluposti.
Šovinizmi tipa "pripdaš njima, ili njima" me nimalo ne zanimaju, tako da molim vas netrošite vrjeme na to.
sinuhe

#27 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by sinuhe »

Najbolje ti je u BL, otamo si i neke stvari trebas rascistiti.
Prolaznik

#28 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 18:39, edited 1 time in total.
MedenoSrce

#29 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by MedenoSrce »

prvo ti rascisti u glavi pa te nece ni doticati sta bilo ko kaze ... da nije mjesoviti brak rekli bi sta ce onaj choro, pa balo balavi dos'o nama pamet prosipati, pa bi mozda bilo bolje mu je da se poceslja nego sto misli da je svu pamet svijeta popio ... sustina je da ako neko hoce da te provocira, diskriminira naci ce nacin e sada je do tebe koliko cete to doticati a sam za sebe kazes da si dijete iz mjesovitog braka kakvog bolan mjesovitog
pametna_glupost

#30 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by pametna_glupost »

Stvarno po nekim komenatrima imam osjecaj da neki ljudi zive u bog zna kakvim sredinama i druze se s bogznakakvim ljudima...
Ja zivim u sarajevu, imam prijatelja svakavih uvjerenja, imam jednog druga koji iz tog vaseg mjesanog braka, momak normalnu studira u sarajevu, zivi normalno ko i svi mi ostali... Tako da mislim da je poenta ove teme trolanje da ne kazem sta prostije...
salvatore paradise

#31 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by salvatore paradise »

Altsa wrote:
kremali wrote:Vidis mu iz price da je kombinacija hrvat-musliman...Ali slavi Bozic,svetog Nikolu, ima krscansko ime, grozi se Bajrama...kolikih sam se takvih nagledao
a gdje to vidim majke ti..ne lupetaj, nije uopste spominjao ovo sto ti navodis :-) :-) takvi kao sto je on treba sto vise da se vracaju u BiH da razbiju vjersko sivilo koje je dobro uzelo maha kod sva tri naroda
Ovdje svi sve znaju. Ako ne ponavljas tu jedinu "istinu" onda si izdajica, mjesanac, petokolonas, udbas i sta sve ne. Paranoja
salvatore paradise

#32 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

iamia wrote:
salvatore paradise wrote:
kremali wrote:Ne, u tome je problem..: Djeca iz mjesovitog braka su u Sarajevu "neopredjeljieni", urbani, ateisti, jugonostalgicari

a u BL i Mostaru... pa zna se...
U BL i Mostaru nema neopredjeljenih, urbanih, ateista? Kad si ti posljednji put mrdnuo dalje od Blazuja?
ne znam za mostar ali mogu reci da u BL 'neopredjeljenih' nema. srbin si. pa mozes birati da li si urban srbin ili ateista srbin. ali si srbin.
Ja upoznah nekolicinu neopredjeljenih u BL-u i Doboju. Mora da sam sanjao...
Joker88

#33 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by Joker88 »

bitno je biti Bosnjak pa ti vidi :D
kremali

#34 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by kremali »

pametna_glupost wrote:Stvarno po nekim komenatrima imam osjecaj da neki ljudi zive u bog zna kakvim sredinama i druze se s bogznakakvim ljudima...
Ja zivim u sarajevu, imam prijatelja svakavih uvjerenja, imam jednog druga koji iz tog vaseg mjesanog braka, momak normalnu studira u sarajevu, zivi normalno ko i svi mi ostali... Tako da mislim da je poenta ove teme trolanje da ne kazem sta prostije...

Pobogu pa za vrijeme 93. ljudi iz mjesanog braka su normalno zivjeli u Sarajevu (normalni mislim naravno da nisu bili sikanirani kao u ostalim jelovima BiH).I niko ih ne tjera da se utope u Bosnjake.
Mani me te propagande
salvatore paradise

#35 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

kremali wrote:
pametna_glupost wrote:Stvarno po nekim komenatrima imam osjecaj da neki ljudi zive u bog zna kakvim sredinama i druze se s bogznakakvim ljudima...

Pobogu pa za vrijeme 93. ljudi iz mjesanog braka su normalno zivjeli u Sarajevu (normalni mislim naravno da nisu bili sikanirani kao u ostalim jelovima BiH).I niko ih ne tjera da se utope u Bosnjake.
Mani me te propagande
Kako to tacno u Banja Luci tjeraju ljude da se uklope u Srbe? Bas me zanima taj proces? :D

PS. Nadam se da pod "normalno zivjeli u Sarajevu" ne mislis recimo na Cacu i njegov odnos prema drugima.
Last edited by salvatore paradise on 29/05/2013 12:29, edited 1 time in total.
pametna_glupost

#36 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

iamia wrote:
salvatore paradise wrote: U BL i Mostaru nema neopredjeljenih, urbanih, ateista? Kad si ti posljednji put mrdnuo dalje od Blazuja?
ne znam za mostar ali mogu reci da u BL 'neopredjeljenih' nema. srbin si. pa mozes birati da li si urban srbin ili ateista srbin. ali si srbin.

Isto kao i ja...

Ma sto se ljudi manje krecu medju drugim ljudima, sto su vise zatvoreni kuci i sto se vise oslanjaju na price medija to manje znaju o stvarnom stanju...

Kremali - Pobogu pa za vrijeme 93. ljudi iz mjesanog braka su normalno zivjeli u Sarajevu (normalni mislim naravno da nisu bili sikanirani kao u ostalim jelovima BiH).I niko ih ne tjera da se utope u Bosnjake.
Mani me te propagande
Sta hoces da kazes? Kakva propaganda?
kremali

#37 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by kremali »

[/quote]
Ja upoznah nekolicinu neopredjeljenih u BL-u i Doboju. Mora da sam sanjao...[/quote]

Da, ljudi koji studiraju filozofiju, likovne umjetnosti...U svakom drustvu imas 2-3 % takvih glumatora, lafo urbanih svjeckih likova...

Ali koliko se ljudi iz mjesanih brakova tako osjeca?
WildRedRose

#38 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by WildRedRose »

tema :facepalm:
pametna_glupost

#39 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

kremali wrote: Da, ljudi koji studiraju filozofiju, likovne umjetnosti...U svakom drustvu imas 2-3 % takvih glumatora, lafo urbanih svjeckih likova...

Ali koliko se ljudi iz mjesanih brakova tako osjeca?

Kremali dozovi se :lol:
kremali

#40 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by kremali »

kremali wrote:

Mani me te propagande
Kako to tacno u Banja Luci tjeraju ljude da se uklope u Srbe? Bas me zanima taj proces? :D

PS. Nadam se da pod "normalno zivjeli u Sarajevu" ne mislis recimo na Cacu i njegov odnos prema drugima.
Namece im se iskljucivo srpski jezik 8 nema gluposti tipa BHS)
Slave iskljucivo Vaskrs i Pravoslavni Bozic (nema gluposti tipa slavim oba praznika)
Navija se za Partizan
Daju se srpska imena djeci da ne bi odudarala
itd itd

----

Caco je kriminalac, govorim o odnosu obicnih ljudi
salvatore paradise

#41 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

kremali wrote:
Ja upoznah nekolicinu neopredjeljenih u BL-u i Doboju. Mora da sam sanjao...[/quote]

Da, ljudi koji studiraju filozofiju, likovne umjetnosti...U svakom drustvu imas 2-3 % takvih glumatora, lafo urbanih svjeckih likova...

Ali koliko se ljudi iz mjesanih brakova tako osjeca?[/quote]
Reci nam majstore koliko? I mene zanima. Ali me zanimaju dokazi a ne tvoje pretpostavke. Ja pricam iz iskustva, ako sam upoznao 10 ljudi koji su "urbani" mogu za njih tvrditi nesto, ali pricati o citavom jednom narodu zaista ne mogu, zbog jednostavne cinjenice da ne poznajem sve ljude iz tog naroda.

I fakat kakve veze ima filozofija, likovne umjetnosti i slicno? :lol:
pametna_glupost

#42 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

WildRedRose wrote:tema :facepalm:
Stvarno... prvo me iznenadi tema pa me onda iznenadi vlastita glupost sto pisem ista na njoj :D
kremali

#43 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by kremali »

kremali wrote:

Ali koliko se ljudi iz mjesanih brakova tako osjeca?[/quote]
Reci nam majstore koliko? I mene zanima. Ali me zanimaju dokazi a ne tvoje pretpostavke. Ja pricam iz iskustva, ako sam upoznao 10 ljudi koji su "urbani" mogu za njih tvrditi nesto, ali pricati o citavom jednom narodu zaista ne mogu, zbog jednostavne cinjenice da ne poznajem sve ljude iz tog naroda.

I fakat kakve veze ima filozofija, likovne umjetnosti i slicno? :lol:[/quote]

pa znas kakav profil ljudi privlace ova zanimanja...Ljude koji se razbacuju anglicizmima, nose one retardirane naocale i salove, glume neku urbanost, bore se za prava zivotinja i sl...

Vidis i ja sam proputovao citavu BiH pa i ja govorim iz iskustva a ne "na prazno"...A nazalost imam par takvih izroda i u siroj familiji koji zive u BL i Zagrebu
salvatore paradise

#44 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

kremali wrote:
salvatore paradise wrote: Kako to tacno u Banja Luci tjeraju ljude da se uklope u Srbe? Bas me zanima taj proces? :D

Slave iskljucivo Vaskrs i Pravoslavni Bozic (nema gluposti tipa slavim oba praznika)
Navija se za Partizan
itd itd

----

Sam si rekao, nema gluposti tipa BHS :D . U pitanju je glupost jer se i ovdje uci jedan jedini jezik. Jedni ga zovu bosanskim, drugi hrvatskim a treci srpskim. Znaci nebitno sto je vecina ljudi prilicno nepismena bitno je da tu svoju nepismenost mogu nazivati B/H/S jezikom. Opet se osvrcemo na nebitne stvari, zaboravljajuci sustinu. Cuj navija se za Partizan :lol: :lol: :lol: . I ovdje se navija za Manchester United, Real, Barcu, Bajern. Hoces reci da nekog tjeramo da bude Englez, Spanac, Svabo? :D
pametna_glupost

#45 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Kremali, to su bola hipsteri :lol: :lol:
salvatore paradise

#46 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

pametna_glupost wrote:
WildRedRose wrote:tema :facepalm:
Stvarno... prvo me iznenadi tema pa me onda iznenadi vlastita glupost sto pisem ista na njoj :D
Al bas :thumbup:
Gluplji sam ja sto pokusavam objasniti da je nebo plavo...
Valja nama preko teme
kremali

#47 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by kremali »

kremali wrote:
salvatore paradise wrote: Kako to tacno u Banja Luci tjeraju ljude da se uklope u Srbe? Bas me zanima taj proces? :D

Navija se za Partizan
itd itd

----

Sam si rekao, nema gluposti tipa BHS :D . U pitanju je glupost jer se i ovdje uci jedan jedini jezik. Jedni ga zovu bosanskim, drugi hrvatskim a treci srpskim. Znaci nebitno sto je vecina ljudi prilicno nepismena bitno je da tu svoju nepismenost mogu nazivati B/H/S jezikom. Opet se osvrcemo na nebitne stvari, zaboravljajuci sustinu. Cuj navija se za Partizan :lol: :lol: :lol: . I ovdje se navija za Manchester United, Real, Barcu, Bajern. Hoces reci da nekog tjeramo da bude Englez, Spanac, Svabo? :D

Daj ne seri zna se na sta mislim s Partizanom..

A sto u BL ne postoji BHS..ili u Sirokom?
Sunny_Day

#48 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by Sunny_Day »

Bosna je podijeljena samo za one koji hoce da je dijele. To je zemlja ruzne I bolne proslosti I uspomena, ali kakva je njena sadasnjost I buducnost, to zavisi od nas. Ja vjerujem u dobre ljude, ne u ovu ili onu stranu, I trudim se da oni budu dio mog zivota – tako zive I ljudi oko mene.

Imala sam priliku raditi vani I ostati vani. Ja sam izabrala da se vratim kuci I nikada nisam pozalila zbog te odluke. Imam prijatelje koji su se takodjer vratili u BiH iz zemalja u kojima su se skolovali I radili. Svi od njih rade I ovdje – mozda to nisu poslovi koje sanjaju, ali su poslovi koji im omogucavaju normalan I pristojan zivot.

Vagabond, ako zelis da se vratis u Bosnu, vrati se. Kao I svugdje, zivot ovdje je onakav kakvim si ga napravis. Ja vjerujem da moze biti lijep.
Vagabond

#49 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by Vagabond »

Evo vama jednu pjsmu za počinak (kod nas je već davno svinulo), a ozbiljniji odgovor šaljem sutra.
Izgleda, nema ovdje savjeta i diskusije, ima samo svađa. :(

http://www.youtube.com/watch?v=0Hfy1PN1apk
amina_bl

#50 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka

Post by amina_bl »

Kakva gomila gluposti! A ja sam iz BL. Znam ljude koji su u takvim vezama i brakovima, slave sve ili ništa, pa se kod njih derneči za Nove godine, 1. maj i bilo koji po volji im datum. Znam i neke koji su se priklonili partnerovim običajima, ali to su mahom ljudi koji nikad, ni od malih nogu, nisu uzbijali ništa što se tiče etničkog/vjerskog.
"Moji Srbi" mahom gledaju utakmice BH reprezentacije. I često koriguju ono što djecu uči društvo i ulica, a počesto i škola.
Jezik i nastavni program nacionalne grupe predmeta je problem čitave BiH.
Na privremenom i povremenom radu sam u Sarajevu. Djeca mojih radnih kolega, manjina, se iz škola i vrtića vraćaju sa "Allahu dragi", kao što se i oni u BL vraćaju s kakvim god rečenicama se vraćaju.
U mojoj vezi s jednim takvim "drugačijim" su meni dane odriješene ruke da se djeca zovu kako ja hoću, vaspitaju u vjeri kako ja hoću. Rijetko i nepopularno, ali ima i postoji.
Ono što je mene iskreno šokiralo je količina nacionalizma s kojim sam se ja srela u SA. Isključivosti. Iščuđavanja što nemam ambiciju da SA pretvorim u svoje stalno prebivalište. Ponajviše otvorenim zgražanjem na recimo neku priču o druženju ili ljubovanju koja se zovu "onako". Na nacionalizam i krajnje desno sam u BL navikla, još od ranih devedesetih, ali ovaj u SA, kod "mojih" me jako pogodio.
Ne kažem da su tamo cvjećke, ali, vala, nisu ni ovdje. Kako ovdje ima "normalnih", ima ih i u BL. Sasvim dovoljno da se može voditi normalan život s normalnim aktivnostima i normalnim razgovorima s ljudima.

Na temu: pokretaču teme bih Sarajevo preporučila ponajviše kao grad u kojem ipak ima najviše mogućnosti za zaposlenje. Da ja želim da živiim drugdje u Bosni, išla bih u Tuzlu ili u Bihać.
kremali wrote: Namece im se iskljucivo srpski jezik 8 nema gluposti tipa BHS)
Navija se za Partizan
itd itd
Post Reply