Sejtan je obmana,varka ,onaj koji zavodi ....ljudi posjeduju moc da mu se odupru birajuci dobro i trazenjem zastitite od Boga koji upucuje na ispravan put...Znaci ,odluka je na covjeku,svojim izborom dobra ili zla istovremeno i bira stranu ...
Sihirbazi
- nasa
#26 Re: Sihirbazi
Pa slicno kao ti ,zato sam te i pitala jer naginjes na islamsko tumacenje
Sejtan je obmana,varka ,onaj koji zavodi ....ljudi posjeduju moc da mu se odupru birajuci dobro i trazenjem zastitite od Boga koji upucuje na ispravan put...Znaci ,odluka je na covjeku,svojim izborom dobra ili zla istovremeno i bira stranu ...
-
Great Cornholio
#27 Re: Sihirbazi
Jest da ne konzumiram alkohol, al' daleko sam ja od toga da bih mogao biti musliman, a vala neće me ni druginasa wrote:Pa slicno kao ti ,zato sam te i pitala jer naginjes na islamsko tumacenje![]()
Da, čovjek mora izabrati za šta da se "veže", a da li se za dobro vezao, to će saznati onda kad "izađe" pred Boga.
- nasa
#28 Re: Sihirbazi
Hajd'dobro insallah budemo vidjeli,al'neka nas jos malo ,hvala Bogu fino je i ovdje.... 
-
Great Cornholio
#29 Re: Sihirbazi
Ne govori neistine, trenutno je na Zemlji takvo stanje, da se ponekad zapitam da li je u pravu jedan moj komšija, inače on voli filozofirat kad popije, a ide na Bajram namaz u džamiju, koji je jednom prilikom izjavio " Nešto sam neku noć kont'o, možda je Zemlja pakao od neke druge planete, možda smo mi negdje drugo naorali, pa nas je Bog poslao ovamo za kaznu, a da toga nismo ni svjesninasa wrote:Hajd'dobro insallah budemo vidjeli,al'neka nas jos malo ,hvala Bogu fino je i ovdje....
Ali pošto ja ne vjerujem da postoji pakao, jer kad bi postojao pakao Bog bi bio sadista, a On to nije, onda takvu mogućnost odbacujem.
-
pametna_glupost
#30 Re: Sihirbazi
Zamisli ti sutra dobijes statjaznam gripu a tamo neko u familiji nadje, neampojma, nokat i baci ga u krec, odma pomisli da si ti taj sihribazalkalna_baterija wrote:Napisala ono što sam pročitala, odgovorila čovjeku na pitanje.pametna_glupost wrote:alkalna_baterija wrote:Ono što ja znam o tome, a znam nažalost dosta, jeste da se sihirbazima uglavnom vrati... Da bi napravili sihir, moraju sklopiti neki dogovor sa džinima, šejtanima, misleći da oni vode igru i vladaju situacijom. Međutim, nerijetko se desi da se džini iz niza razloga okrenu protiv sihirbaza, čineći njemu štetu. Također, nije rijedak slučaj da oboli neko iz porodice sihirbaza, dakle može se i tako vratiti.
I da, ukoliko pronađete nešto sumnjivo, uzmite to (ne golim rukama) i bacite u živi kreč. Čut ćete kome se nešto loše desilo, pa se ubuduće klonite te osobe, jer je to njeno djelo.![]()
![]()
a daj salis se?
znaci nadjes nesto sumnjivo, bacis u krec, ako cujes da se neko nakon tog razbolio taj je kriv?![]()
a daj salis se, nemoguce da ima i tog kod nas, nemoguce
Mislim sistem otkrivanja sihribaza je besprijekoram, failsafe
- alkalna_baterija
#31 Re: Sihirbazi
ne misli se bukvalno, pobogu si
uvijek postoji ona osoba u mahali ili familiji na koju se sumnja, tako da bi ovo bila samo neka dodatna potvrda sumnji... bar sam ja tako shvatila napisano...
uvijek postoji ona osoba u mahali ili familiji na koju se sumnja, tako da bi ovo bila samo neka dodatna potvrda sumnji... bar sam ja tako shvatila napisano...
-
pametna_glupost
#32 Re: Sihirbazi
Pa kako se ne misli bukvalno, bas je bukvalno. Cuj ima sumnjiva osoba u mahali, pa to je jos sigurnijealkalna_baterija wrote:ne misli se bukvalno, pobogu si![]()
- alkalna_baterija
#33 Re: Sihirbazi
dobropametna_glupost wrote:Pa kako se ne misli bukvalno, bas je bukvalno. Cuj ima sumnjiva osoba u mahali, pa to je jos sigurnijealkalna_baterija wrote:ne misli se bukvalno, pobogu si![]()
-
pametna_glupost
#34 Re: Sihirbazi
Uglavnom sihribaz je uvijek tu u mahali nikad iz kakve tudje mahale
e jeba te u sta ljudi sve vjeruju, po oni sjvernjaci sa svojim gnomima i vilenjacima su nista

- ArtemisFowl
#35 Re: Sihirbazi
Great Cornholio wrote:Ne govori neistine, trenutno je na Zemlji takvo stanje, da se ponekad zapitam da li je u pravu jedan moj komšija, inače on voli filozofirat kad popije, a ide na Bajram namaz u džamiju, koji je jednom prilikom izjavio " Nešto sam neku noć kont'o, možda je Zemlja pakao od neke druge planete, možda smo mi negdje drugo naorali, pa nas je Bog poslao ovamo za kaznu, a da toga nismo ni svjesninasa wrote:Hajd'dobro insallah budemo vidjeli,al'neka nas jos malo ,hvala Bogu fino je i ovdje....![]()
![]()
Ali pošto ja ne vjerujem da postoji pakao, jer kad bi postojao pakao Bog bi bio sadista, a On to nije, onda takvu mogućnost odbacujem.
A ti bi pustio ubice,silovatelje,lopove,i kidnapere da se šetaju rajom?
-
Great Cornholio
#36 Re: Sihirbazi
Normalno da ne bih, "zatvorio" bi ih da ne mogu i dalje činiti ono što su činili, ali fakat ne vidim smisla u tome da bi Bog nekoga mučio cijelu vječnost zbog zlodjela koje je počinio tokom života provedenog na Zemlji, to nit' je humano, a nit' je isplativo.ArtemisFowl wrote:
A ti bi pustio ubice,silovatelje,lopove,i kidnapere da se šetaju rajom?![]()
Humanije je, ako se ne mogu nikako popraviti, da ih Bog uništi za sva vremena ili da ih popravi ako se popraviti mogu, i ako mu se to isplati.
-
Great Cornholio
#37 Re: Sihirbazi
Pa ne mere se "napravit" ako ne znaš dobro onog kome spremaš "napravit', sihirbazi forsiraju individualni pristup, nema kod njih rada po nekom utvrđenom šablonu, individualizacija "pravljenja" je jedan od preduslova za ulazak u EUpametna_glupost wrote:Uglavnom sihribaz je uvijek tu u mahali nikad iz kakve tudje mahalee jeba te u sta ljudi sve vjeruju, po oni sjvernjaci sa svojim gnomima i vilenjacima su nista
![]()
- Towelie
#38 Re: Sihirbazi
Je l ovo trebalo da bude duhovito? Kao mi koji verujemo u sihir smo naivni ili kako?pametna_glupost wrote:Uglavnom sihribaz je uvijek tu u mahali nikad iz kakve tudje mahalee jeba te u sta ljudi sve vjeruju, po oni sjvernjaci sa svojim gnomima i vilenjacima su nista
![]()
Meni je naivnije verovati da postoji samo ono sto mozes da opazis culima.
- alkalna_baterija
#39 Re: Sihirbazi
Uzalud je slijepom namigivati, gluhom dovikivati, rekla bih i glupom dokazivati, ali bi moglo bit belaja...Towelie wrote:Je l ovo trebalo da bude duhovito? Kao mi koji verujemo u sihir smo naivni ili kako?pametna_glupost wrote:Uglavnom sihribaz je uvijek tu u mahali nikad iz kakve tudje mahalee jeba te u sta ljudi sve vjeruju, po oni sjvernjaci sa svojim gnomima i vilenjacima su nista
![]()
- ArtemisFowl
#40 Re: Sihirbazi
Takvi ljudi se moraju kazniti, zamisli npr Hitlera, koliko je samo on ljudi pobio, i ti bi ga za to samo zatvorio negdje? Zamisli da ti neko siluje sestru/cerku ti bi bio miran i pustio covjeka da zivi i cini slicne stvari i ljudima zagorcava zibot? ...Great Cornholio wrote:Normalno da ne bih, "zatvorio" bi ih da ne mogu i dalje činiti ono što su činili, ali fakat ne vidim smisla u tome da bi Bog nekoga mučio cijelu vječnost zbog zlodjela koje je počinio tokom života provedenog na Zemlji, to nit' je humano, a nit' je isplativo.ArtemisFowl wrote:
Humanije je, ako se ne mogu nikako popraviti, da ih Bog uništi za sva vremena ili da ih popravi ako se popraviti mogu, i ako mu se to isplati.
- alkalna_baterija
#41 Re: Sihirbazi
nemoj mi na HitleraArtemisFowl wrote:
Takvi ljudi se moraju kazniti, zamisli npr Hitlera, koliko je samo on ljudi pobio, i ti bi ga za to samo zatvorio negdje? Zamisli da ti neko siluje sestru/cerku ti bi bio miran i pustio covjeka da zivi i cini slicne stvari i ljudima zagorcava zibot? ...
-
hotaa
#42 Re: Sihirbazi
Gledao film prije 5 dana, bas ono sto trazis. Film jeste strasan, ali vrijedi pogledati, jer mi vjerujemo u ovo !
- SugarCookie
#43 Re: Sihirbazi
Mnogo sam razmišljao o ovome, i meni također ovaj koncept nije jasan. Ali pripisujem ga nedokučivosti Božije mudrosti.Great Cornholio wrote:Normalno da ne bih, "zatvorio" bi ih da ne mogu i dalje činiti ono što su činili, ali fakat ne vidim smisla u tome da bi Bog nekoga mučio cijelu vječnost zbog zlodjela koje je počinio tokom života provedenog na Zemlji, to nit' je humano, a nit' je isplativo.ArtemisFowl wrote:
Prvi put mi je ja mislim ovo sinulo kad sam kuhao/pržio nešto, pa se opržio. Sad, ako toliko boli jedan trenutak na milimetru kože; zamisli onda vječnost (koja je svakako nepojmljiva), koju provedeš u boli, ali ne na jednom sitnom djelu tijela, nego na čitavom prokletom tijelu. I ne samo na spoljašnosti.. Super slika za razmišljanje pred spavanje.
-
pametna_glupost
#44 Re: Sihirbazi
Da, treba da bude duhovito i smijesno, jer ja u zivotu smijesnije stvari ne cuh. Da se na takav nacin otkriva sihribaz, mislim stvarno... nadjes nokat pod pragom-bacis ga u krec-ako se neko u mahali razboli taj je sihribaz. Stvarno... Toliko siguran nacin da nekog sasvim neduznog ko sa malo iznenada nahladio optuzis za nake magije, to se radilo prije par stoljeca sa onim jadnim zenama sto su spaljivane ko vjestice, ja sve mislio da smo mi to prevazisli... I ja glup sto mi je smijesno.alkalna_baterija wrote:Uzalud je slijepom namigivati, gluhom dovikivati, rekla bih i glupom dokazivati, ali bi moglo bit belaja...Towelie wrote:Je l ovo trebalo da bude duhovito? Kao mi koji verujemo u sihir smo naivni ili kako?pametna_glupost wrote:Uglavnom sihribaz je uvijek tu u mahali nikad iz kakve tudje mahalee jeba te u sta ljudi sve vjeruju, po oni sjvernjaci sa svojim gnomima i vilenjacima su nista
![]()
- malsal
#45 Re: Sihirbazi
Prvi korak je naci albino zenu ili djete, zatim ih zrtvovati sejtanu i onda ne samo da se skinu sihiri sa prijasnje zrtve nego se sa kamatama od 5.7 %, po pravilima svjetske banke, prebace na onoga ko je baco sihire.
-
pametna_glupost
#46 Re: Sihirbazi
SugarCookie wrote:Mnogo sam razmišljao o ovome, i meni također ovaj koncept nije jasan. Ali pripisujem ga nedokučivosti Božije mudrosti.Great Cornholio wrote:Normalno da ne bih, "zatvorio" bi ih da ne mogu i dalje činiti ono što su činili, ali fakat ne vidim smisla u tome da bi Bog nekoga mučio cijelu vječnost zbog zlodjela koje je počinio tokom života provedenog na Zemlji, to nit' je humano, a nit' je isplativo.ArtemisFowl wrote:
Prvi put mi je ja mislim ovo sinulo kad sam kuhao/pržio nešto, pa se opržio. Sad, ako toliko boli jedan trenutak na milimetru kože; zamisli onda vječnost (koja je svakako nepojmljiva), koju provedeš u boli, ali ne na jednom sitnom djelu tijela, nego na čitavom prokletom tijelu. I ne samo na spoljašnosti.. Super slika za razmišljanje pred spavanje.
Pa bol je fizicka, zbog povrede fizickog tijela osjecas bol. Kad umres i preselis na onaj svijet nema vise fizickog tijela, kako ces osjetiti bol?
Il je i to nedokucivost bozje mudrosti...
- ArtemisFowl
#47 Re: Sihirbazi
[/quote]
Pa bol je fizicka, zbog povrede fizickog tijela osjecas bol. Kad umres i preselis na onaj svijet nema vise fizickog tijela, kako ces osjetiti bol?
Il je i to nedokucivost bozje mudrosti...[/quote]
Ili ti nisi procitao ajete o Sudnjem danu kako treba
Il je i to nedokucivost bozje mudrosti...[/quote]
Ili ti nisi procitao ajete o Sudnjem danu kako treba
- SugarCookie
#48 Re: Sihirbazi
Htjedoh još prije 2 sata da odgovorim slično artemisu, ali sudeći po sarkazmu u pitanju, sam mislio da te ajeti neće zanimati. Uglavnom, poznavajući temlje vjerovanja u sudnji dan, tj. proživljenja i vraćanje tijela u stanje u kojem je bilo prije smrti, dobijaš svoj odgovor (po principu vjere).
Empiristički ti ne mogu ništa reći; još se niko nije vratio "odande".
Empiristički ti ne mogu ništa reći; još se niko nije vratio "odande".
-
Great Cornholio
#49 Re: Sihirbazi
Kako Hitlera ubaciste u ovu temu, nije mi jasno
U stvari možda i ima nekog smisla, jer i Hitler je bio sadista, a samo sadista može uživati u mučenju drugih, al' opet mi nije jasno kako neki mogu vjerovati da bi Bog mogao biti veći sadista od Hitlera, pa da stvori neko mjesto u kome bi neprekidno, cijelu vječnost, za vjeke vjekova, mučio neistomišljenike, da bi svojim poslušnicima pokazao svoju "pravednost"
U pravu je From koji u svojoj "Anatomiji ljudske destruktivnosti", a u kojoj je detaljno izanalizirao Hitlerovu psihopatsku personu, kaže " Mnogo je "Hitlera" među nama, samo nemaju svi priliku koja se Hitleru pružila.
A ovo što se tiče prepoznavanja sihirbaza pomoću nokta i kreča, ta metoda se polako izbacuje iz upotrebe, i polaHko se prelazi na na jupol
U pravu je From koji u svojoj "Anatomiji ljudske destruktivnosti", a u kojoj je detaljno izanalizirao Hitlerovu psihopatsku personu, kaže " Mnogo je "Hitlera" među nama, samo nemaju svi priliku koja se Hitleru pružila.
A ovo što se tiče prepoznavanja sihirbaza pomoću nokta i kreča, ta metoda se polako izbacuje iz upotrebe, i polaHko se prelazi na na jupol
- Towelie
#50 Re: Sihirbazi
Nije poenta ovde kako prepoznati sihirbaza, vec samo postojanje/nepostojanje sihra.