Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Moderator: anex
- OptimusPrime
#26 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Drug,
to je sasvim normalna situacija. Radim u DEU i u firmi (koja je btw malo veca) otisla mrezna karta na serveru. Serveri su kao i u svakoj ozbiljnijoj firmi pod kljucem i ceka se covjek iz drugog grada (oko 350 km) da je promijeni. Siguran sam da od 4000 ljudi u firmi postoji neko ko bi to znao uraditi ali jednostavno je takva procedura. I sta se desava nakon 2 dana, dolazi covjek, sa pogresnom karticom, sasvim normalno kaze da se ne moze danas to zavrsiti, vraca se kuci i donosi novu karticu nakon 2 dana.
Slicno je to sve...
to je sasvim normalna situacija. Radim u DEU i u firmi (koja je btw malo veca) otisla mrezna karta na serveru. Serveri su kao i u svakoj ozbiljnijoj firmi pod kljucem i ceka se covjek iz drugog grada (oko 350 km) da je promijeni. Siguran sam da od 4000 ljudi u firmi postoji neko ko bi to znao uraditi ali jednostavno je takva procedura. I sta se desava nakon 2 dana, dolazi covjek, sa pogresnom karticom, sasvim normalno kaze da se ne moze danas to zavrsiti, vraca se kuci i donosi novu karticu nakon 2 dana.
Slicno je to sve...
- drndalo
#27 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Super, samo kada bi takav ispad kostao njegovu firmu 1000 EUR, nikada vise ne bi donio pogresnu... A to je stvar koja se precizira u ugovoru u normalnim zemljama...
-
Jay Gatsby
#28 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Opet se samo trazi krivac i opet je moguci problem i u "podmazao" a ja tvrdim da problem pocinje vec u samom obrazovnom sistemu, nastavlja u losem sistemu vrednovanja i ocjene stvarnih sposobnosti pojedinaca (sposobnosti stecenih u sistemu obrazovanja+ iskustvo i nadogradnja strucnosti kroz rad i drugim vidovima obrazovanja van obrazovnog sistema), lošom organizacijom posla.Prozivati "Step" firmu koja se u ovim uslovima bori da dostigne potrebni nivo i ide naprijed a ne vidjeti trenutne uslove na trzistu i u ranije nabrojanom je u najmanju ruku neozbiljno. Vi koji se ne slazete sa mojim misljenjem i koji mislite da nisam u pravu pokusajte pokrenuti i najmanji biznis pa se dokazite.[/quote]Kemo BA wrote:
Ovdje je problem što ili nema stručnjaka za to, ili netko nije nekoga "podmazao" da njegova firma popravi kvar.
Radim ja privatno i moram obavezno koristiti određene softverske pakete (kao i slučaju firme "Step" iz ove cijele priče) zbog formata fajlova i kompatibilnosti. Kad sam ih kupovao, imali su tri nivoa podrške, od obične komunikacije mailom ili telefonom do dolaska na lice mjesta u slučaju problema. Taj posljednji je, naravno, najskuplji. Tačno je definirano kad im radi služba za podršku korisnicima i koliko im (najmanje) treba da reagiraju na upit ili poziv.
Obrazovni sistem jeste problem, ali ne treba sebi čovjek dopustiti da mu školovanje negativno utiče na obrazovanje (kako je davno pisac pametno rekao).
- Kemo BA
#29 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Tacno! Ne treba sebi covjek dopustiti da mu skolovanje negativno utice na obrazovanje ali ni obrazovni sistem i vrednovanje stvarnih sposobnosti pojedinaca ne treba jedino mjeriti stepenom završenog nivoa obrazovnog sistema i na taj nacin negativno vrednovati stvarne sposobnosti pojedinca ( TO JE ZA JEDNU DRUGU TEMU IAOKO JE PO MENI USKO VEZANO SA OVAOM).Jay Gatsby wrote:Radim ja privatno i moram obavezno koristiti određene softverske pakete (kao i slučaju firme "Step" iz ove cijele priče) zbog formata fajlova i kompatibilnosti. Kad sam ih kupovao, imali su tri nivoa podrške, od obične komunikacije mailom ili telefonom do dolaska na lice mjesta u slučaju problema. Taj posljednji je, naravno, najskuplji. Tačno je definirano kad im radi služba za podršku korisnicima i koliko im (najmanje) treba da reagiraju na upit ili poziv.Kemo BA wrote:Opet se samo trazi krivac i opet je moguci problem i u "podmazao" a ja tvrdim da problem pocinje vec u samom obrazovnom sistemu, nastavlja u losem sistemu vrednovanja i ocjene stvarnih sposobnosti pojedinaca (sposobnosti stecenih u sistemu obrazovanja+ iskustvo i nadogradnja strucnosti kroz rad i drugim vidovima obrazovanja van obrazovnog sistema), lošom organizacijom posla.Prozivati "Step" firmu koja se u ovim uslovima bori da dostigne potrebni nivo i ide naprijed a ne vidjeti trenutne uslove na trzistu i u ranije nabrojanom je u najmanju ruku neozbiljno. Vi koji se ne slazete sa mojim misljenjem i koji mislite da nisam u pravu pokusajte pokrenuti i najmanji biznis pa se dokazite.kokodaa wrote:
Ovdje je problem što ili nema stručnjaka za to, ili netko nije nekoga "podmazao" da njegova firma popravi kvar.
Obrazovni sistem jeste problem, ali ne treba sebi čovjek dopustiti da mu školovanje negativno utiče na obrazovanje (kako je davno pisac pametno rekao).
Sto se tice konkretne teme ja bi pokušao ovako razmišljati: Kupujem sistem koji mora funkcionisati na nacin da mu obezbjedim maksimalnu sigurnost. Između ostalog to ce biti jedan od najvažnijih uslova kod odabira i mora ukljucivati obuku mog uposlenika da u slucaju kvara u bilo kom dijelu uređaja isti bude osposobljen da ga otkloni samostalno bez bilo kakvih telefonskih konsultacija, dolazaka servisera proizvođaca i sl. Pa ne radi se o veš mašini nego o funkcionisanju saobracaja u glavnom gradu.
Sada cu se samo osvrnuti na ranije napisano vezano za vrednovanje i procjenu stvarne strucnosti i još jednom iznijeti tvrdnju da je zabluda i velika pogreška strucnost i sposobnosti za obavljanje određenog posla iskljucivo vezivati uz završeni stepen a narocito ovakvog obrazovnog sistema.Ova tvrdnja iz razloga sto vjerovatno prozivana firma ima visokoobrazovan kadar ali nedovoljno strucan da pokrene sistem na pravi nacin.
-
DarkoKwon
#30 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Šta će semofor u Sarajevu ? Neka naprave još 200 džamija trebaju. Hebeš škole, obrazovanje i sve, gradite samo džamije, što više džamija prije ćete u raj.
- Kemo BA
#31 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Kako si neobrazovan :lol:Odoše ti ovce niz livadu u zijanDarkoKwon wrote:Šta će semofor u Sarajevu ? Neka naprave još 200 džamija trebaju. Hebeš škole, obrazovanje i sve, gradite samo džamije, što više džamija prije ćete u raj.
-
Jay Gatsby
#32 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
To što govoriš je jedna mogućnost. Druga mogućnost je da godišnji PSMA košta recimo 60.000 EUR (kako jeste za neke veće baze podataka) i da "Step" to nije mogao ili htio platiti nego je išao na zvanje po potrebi (i sad je došla ta potreba). Ili Austrijanci jednostavno štite svoju investiciju posebnim programima i uređajima. Ili je u pitanju neka garancija itd. Možemo i ti i ja odvrnuti dva šarafa i zamijeniti ulje na autu, ali odemo u servis radi garancije, a ne zato što je to neka velika pamet.Kemo BA wrote:
Tacno! Ne treba sebi covjek dopustiti da mu skolovanje negativno utice na obrazovanje ali ni obrazovni sistem i vrednovanje stvarnih sposobnosti pojedinaca ne treba jedino mjeriti stepenom završenog nivoa obrazovnog sistema i na taj nacin negativno vrednovati stvarne sposobnosti pojedinca ( TO JE ZA JEDNU DRUGU TEMU IAOKO JE PO MENI USKO VEZANO SA OVAOM).
Sto se tice konkretne teme ja bi pokušao ovako razmišljati: Kupujem sistem koji mora funkcionisati na nacin da mu obezbjedim maksimalnu sigurnost. Između ostalog to ce biti jedan od najvažnijih uslova kod odabira i mora ukljucivati obuku mog uposlenika da u slucaju kvara u bilo kom dijelu uređaja isti bude osposobljen da ga otkloni samostalno bez bilo kakvih telefonskih konsultacija, dolazaka servisera proizvođaca i sl. Pa ne radi se o veš mašini nego o funkcionisanju saobracaja u glavnom gradu.
Sada cu se samo osvrnuti na ranije napisano vezano za vrednovanje i procjenu stvarne strucnosti i još jednom iznijeti tvrdnju da je zabluda i velika pogreška strucnost i sposobnosti za obavljanje određenog posla iskljucivo vezivati uz završeni stepen a narocito ovakvog obrazovnog sistema.Ova tvrdnja iz razloga sto vjerovatno prozivana firma ima visokoobrazovan kadar ali nedovoljno strucan da pokrene sistem na pravi nacin.
Obrazovni sistem je na jednu stranu, a na drugu je stručnost. Uvijek imaš top 5% ili 10%, a ostali se vrte oko nekog prosjeka. Tako je bilo npr. 1979. Tako je i danas. Na stranu to što za regulirane profesorije jednostavno moraš imati odgovarajući fakultet.
- Kemo BA
#33 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Jay Gatsby,Jay Gatsby wrote:To što govoriš je jedna mogućnost. Druga mogućnost je da godišnji PSMA košta recimo 60.000 EUR (kako jeste za neke veće baze podataka) i da "Step" to nije mogao ili htio platiti nego je išao na zvanje po potrebi (i sad je došla ta potreba). Ili Austrijanci jednostavno štite svoju investiciju posebnim programima i uređajima. Ili je u pitanju neka garancija itd. Možemo i ti i ja odvrnuti dva šarafa i zamijeniti ulje na autu, ali odemo u servis radi garancije, a ne zato što je to neka velika pamet.Kemo BA wrote:
Tacno! Ne treba sebi covjek dopustiti da mu skolovanje negativno utice na obrazovanje ali ni obrazovni sistem i vrednovanje stvarnih sposobnosti pojedinaca ne treba jedino mjeriti stepenom završenog nivoa obrazovnog sistema i na taj nacin negativno vrednovati stvarne sposobnosti pojedinca ( TO JE ZA JEDNU DRUGU TEMU IAOKO JE PO MENI USKO VEZANO SA OVAOM).
Obrazovni sistem je na jednu stranu, a na drugu je stručnost. Uvijek imaš top 5% ili 10%, a ostali se vrte oko nekog prosjeka. Tako je bilo npr. 1979. Tako je i danas. Na stranu to što za regulirane profesorije jednostavno moraš imati odgovarajući fakultet.
da zaboravimo obrazovni sistem na ovoj temi ( izvinjavam se sto sam ga donekle nametnuo). Ne treba podcjenjivati slozenost sistema ali isto tako ni praviti bauk od istog kao nešto nesavladivo. Obzirom na vaznost istog u funkcionisanju cijelog grada misljenja sam da ni fabrika nije napravila tako naivan proizvod bez alternative u slucaju kvara na serveru. Ako je server u funkciji (ocito da jeste jer semafori rade) ostaje pitanje da li je administrator odradio svoj posao kao sto treba. Nije valjda da za svaki novo postavljeni semafor ili neku izmjenu moraju pozivati strucnjaka iz Austrije da izvrsi programiranje istog.
Ne znam da li su u pitanju Siemens uređaji ali oni imaju slijedece:
http://www.siemens.co.uk/traffic/en/ind ... aining.htm
-
murathans
#34 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Kaže ovako...

ZELENOG VALA U GRADU JOŠ NEMA Ni serviser iz Beča nije mogao popraviti kvar
Kvar na centralnom sistemu semafora u gradu, zbog kojeg je došlo do poremećaja u radu zelenog vala, još nije otklonjen. Kako nam je rekao ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica, serviser iz Beča koji je proteklih dana bio u firmi "Step", koja održava semafore, nije uspio sanirati kvar.
- U "Stepu" su mi rekli da su nakon toga poslali svog čovjeka u Beč, jer kvar nije bilo moguće popraviti u Sarajevu. Za dva-tri dana problem bi trebao biti riješen - kazao je Bubica.
Podsjećamo da je prije dvadesetak dana izgorjela matična ploča na glavnom računaru, zbog čega server koji je upravljao sistemom semafora nije bio u funkciji. Vozači se žale zbog velikih gužvi, posebno u špicama, jer troše mnogo goriva i primorani su se zaustavljati gotovo na svakom semaforu.
Code: Select all
"Čemu Bubica dohaka, to ni Švabo sastaviti ne može!"- respo
#35 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
nije fora u strucnosti nasih ljudi nego u ugovoru izmedju stepa i tih beclija
mi u firmi imamo servere klince palce koje nam odrzava covjek iz druge drzave
njegov program fazoni
siguran sam da imamo bar jednog u gradu koji bi znao to isto raditi al jbg ovaj se vezao da pored prodaje programa zaradjuje i na odrzavanju koje se vjerujem masno placa
e sada zasto neki iz sarajeva nije dobio posao ili bar neko iz bih a vjerujem da bar 1 u drzavi zna ne mora biti stranac je drugi par carapa
mito neke veze ili sta ne znam al je tako
mi u firmi imamo servere klince palce koje nam odrzava covjek iz druge drzave
njegov program fazoni
siguran sam da imamo bar jednog u gradu koji bi znao to isto raditi al jbg ovaj se vezao da pored prodaje programa zaradjuje i na odrzavanju koje se vjerujem masno placa
e sada zasto neki iz sarajeva nije dobio posao ili bar neko iz bih a vjerujem da bar 1 u drzavi zna ne mora biti stranac je drugi par carapa
mito neke veze ili sta ne znam al je tako
-
Sarajevo11
#36 Re: Zašto smo tako nesposobni ili ko je nama kriv...
Ko je kriv NAROD ZNA SDA ,HDZ ,SDP I BAJRINA MATER , ne dirajte mi u Bakira , Dragana , Zlatka .