Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Locked
BatoS

#26 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by BatoS »

nisam_ni_ja wrote:Ti dok planiraš porodicu imaš na umu bošnjački nacionalni interes?

Stvarno?
Koliko sam shvatio iz tvojih postova ti si Srbin iz manjeg entiteta?
nisam_ni_ja

#27 Re: Одг: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by nisam_ni_ja »

Kakve veze ima? Hoće li to uticati na odgovor?

Послато са GT-I9082 користећи Тапаток 2
BatoS

#28 Re: Одг: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by BatoS »

nisam_ni_ja wrote:Kakve veze ima? Hoće li to uticati na odgovor?

Послато са GT-I9082 користећи Тапаток 2
Jos cirilica ekavska na Galaxy... :lol:
Bosnolog

#29 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Bosnolog »

Država wrote:Svaka Bošnjačka porodica treba imati minimalno troje djece. Ja imam dvoje i neću ostati na tome... :bih:
Pa ja sam prebacio taj tvoj minimum, za sada ima cetvero djece... :D

Bog-Bosna-Bosnjaci-Natalitet i Univerzitet,..... :wink:
Golf forever

#30 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Golf forever »

matematicar_teski wrote:Zanima me kako stoje Bosnjaci, da li je istina nase potenciranje nataliteta ?

kakvo je stanje u opcinama od presudnog znacaja( Brcko, Novo Gorazde, bratunac, srebrenica) za Bosnjake ?
Realna procjena Bosnjakog naroda u Cro,srbiji, CG,Albaniji?
ovi se ovdje DETALJNO s time bave link

činjenica je da su Bošnjaci jedini ZASAD još u PLUSU, od 2001-2011. godine cca + 60.000 link

za to isto vrijeme, po rezultatima popisa
za srbiju, od popisa 2002.-2011. manje je cca 245.000 srba link
za Hrvatsku, od popisa 2001.-2011. manje je cca 102.000 hrvata link
tako da su oni u gabuli :lol:
Last edited by Golf forever on 22/05/2013 16:13, edited 1 time in total.
Salonski Kriticar

#31 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Salonski Kriticar »

Ovom cackanju po demografiji nikad kraja. Stalno se nesto sabira i oduzima i sline krecu da cure kad se shvati da ce "nas" biti vise nego "njih".

A sta to u praksi znaci? Hoce li neko poslati svojih dvoje djece, od njih cetvoro nastancanih za bosnjacku stvar, da zive u Grudama, Sirokom Brijegu, Banjaluci ili Mrkonjic Gradu, pa da doprinesu tim svetim, demografskim pobjedama? Ili ce citava familija ostati u Sarajevu, Zenici i Travniku?
Država

#32 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Država »

BatoS wrote:
Država wrote:Svaka Bošnjačka porodica treba imati minimalno troje djece. Ja imam dvoje i neću ostati na tome... :bih:
A beogradjanka sa strane...? :D

Hoce li ona pomoci nasem natalitetu? :razz:
:lol: :lol: :lol:
ddaa

#33 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by ddaa »

kokise wrote:
ddaa wrote:rs ima izmedju milion i milon i dvjesta hiljada stanovnika,,e sad kad pogledamo natalitet i nije to toliko strasno jel nebitno je dal neka zemlja ima milion i sto ili milion ili dvjesta hiljada ali sa ovim natalitetom treba proci vise od 30 god da rs izgubi 100 hiljada stanovnika,znaci natalitet je skroz nebitan isto vazi i za federeraciju nebitno je dal ima milion i osamsto ili milion i devesto hiljada ali da bi fgederacija dobila sto hiljada treba da prodje 40 god..
RS je prirodnim prirastajem izgubila u 2011. godini 6700 stanovnika. Ali to je samo prirodnim prirastajom. Racunaj da ih je se jos toliko iselilo. Jer zasto im je prirodni prirastaj negativan? Zato sto se mladi sele u Srbiju maticu.

Znaci realno je govoriti da RS gubi izmedju 12.000 i 15.000 stanovnika na godisnjoj bazi. Ali eto neka je i 10.000. Znaci za 2 decenije 200.000.
zasto se toliko potencira da se srbi sele u maticu kad ja zadnjih 5 godina ne poznajem ni jedan primjer da se neko odselio u srbiju a poznajem primjera da se iz srbije doselili u rs,jel u rs su vece plate i u skolstvu i u zdrastvu,i bas mi je smijesno kad neko pise da se srbi iz rs sele u maticu,,idu jedino baustelci u bg ali samo preko ljeta dok ima posla i to je to,,sa hrvatima mozda i jeste slucaj da se sele u maticu jel hrvatska ekonomski bolje stoji od bih,dok srbija i ne stoj,,i hrvati u bih moze se reci da su malo i ugrozeni dok sa srbima je slika skroz drugacija,,bolje pogledaati koliko se stanovnistva odseli na zapad.
ddaa

#34 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by ddaa »

Golf forever wrote:
matematicar_teski wrote:Zanima me kako stoje Bosnjaci, da li je istina nase potenciranje nataliteta ?

kakvo je stanje u opcinama od presudnog znacaja( Brcko, Novo Gorazde, bratunac, srebrenica) za Bosnjake ?

činjenica je da su Bošnjaci jedini ZASAD još u PLUSU, od 2001-2011. godine cca + 60.000 link

ali jos uvijek se srba radja bar tri puta vise u regionu od bosnjaka :bih:
Golf forever

#35 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Golf forever »

ddaa wrote:
Golf forever wrote:

ali jos uvijek se srba radja bar tri puta vise u regionu od bosnjaka :bih:
ok, samo se ti tješi
u međuvremenu pogledaj film koji su sami srbi snimili, sam naslov sve kaže "srbi-narod-koji-nestaje"
http://www.srpskaanalitika.com/2011/01/ ... i-nestaje/
ddaa

#36 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by ddaa »

hahaha to je isto da moj komsija oma 100 hiljada eura a ja 10 hiljada i komsija :mrgreen: na kocki izgubi 10 hiljada a ja na toj istoj kocki dobije 5 hiljada,,i sad se ja kao hvalim sto sad imam 15 hiljada a on i dalje ima90 hiljada,,,e takav je odnos srpskog i bosnjackog naroda,
racionalista

#37 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by racionalista »

Gubi ti 20 godina po 6 milja a ovaj nek dobija 1 milje pa ćeš vidjeti gdje će ti biti kraj. Zeznuta stvar kod demografije je ta što se ne da tako lako ispraviti ni u nekom dugoročnom periodu.
ddaa

#38 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by ddaa »

racionalista wrote:Gubi ti 20 godina po 6 milja a ovaj nek dobija 1 milje pa ćeš vidjeti gdje će ti biti kraj. Zeznuta stvar kod demografije je ta što se ne da tako lako ispraviti ni u nekom dugoročnom periodu.
aha pogotovo kad u tog naroda 80 posto stanovnistva zivi u gradovima,taj narod imas bas veselu buducnost sto se tice nataliteta, :lol: :lol: :lol: :zzzz: :zzzz: :zzzz:
azurna_obala

#39 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by azurna_obala »

Natalitet kao politička strategija... Bolest :oops:

Anyway... demografska tranzicija je neizbježna...
racionalista

#40 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by racionalista »

Pa et srbi su generalno ruralno naseljeni pa im je to strašno pomoglo u sprečavanju bijele kuge
nisam_ni_ja

#41 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by nisam_ni_ja »

Proće vam život u prebrojavanju jedni drugih.
ddaa

#42 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by ddaa »

racionalista wrote:Pa et srbi su generalno ruralno naseljeni pa im je to strašno pomoglo u sprečavanju bijele kuge
da trenutno ali govorim za buducnost,znas i sam da mladi bracni par koji zivi u stanu od 50 kvadrata plus ga uzeo na kredit,plus plus rade oboje kod prvatnika jasno je da u 99 posto slucajeva nece imati vise od dvoje djece.
Desnik

#43 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Desnik »

Forum koji se isključivo bavi demografijom BiH, zbilja su interesantni :thumbup:

http://www.klix.com/forum/ ... 35cda1ff8e
BatoS

#44 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by BatoS »

nisam_ni_ja wrote:Proće vam život u prebrojavanju jedni drugih.
Sve su ti to pripreme za drugo poluvrijeme moj beogradski druze.
Nebitan32

#45 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Nebitan32 »

Bosnjacima, kao narodu bi trebao biti cilj da nas ima 5 miliona. To je definitivni garant nase opstojnosti (koja je jos uvjek u pitanju) jer bi bili u slicnom omjeru sa okolnim narodima. A kao sto sam pisao u vise navrata, ako imamo cilj naci cemo i sredstva da dodemo do tog cilja. Kao neko ko odluc da studira i uci za ispite, kao neko ko zeli sagraditi kucu radi i stedi, kao neko ko zeli da se ozeni, izlazi i trazi nove kontakte...

Sasvim je jasno da Srbi ne bi sproveli genocid na Bosnjacima u periodu 92-95 da je omjer bio suprotan, to jeste Bosnjaka bilo 8-9 miliona a Srba 2. Ravnomjeran odnos snaga je garant mira i stabilinosti.

Svaka ozbiljna drzava i svaki ozbiljan narod vodi populacijsku politiku. Starenje stanovnistva i opadanje nataliteta ima puno negativnih implikacija i punjenje penzionog fonda je samo jedno od njih.

Bosnjaci imaju neke mikrozone gdje je stanje dobro(Buzim, Zivinice, Novi Pazar, Kosovo) dok je stanje izuzetno lose u vecini drugih sredina( Sarajevo je lose). I nasuprot opste prihvacenom i rasprostranjenom misljenu, novac je samo jedan od faktora koji utice na natalitet. Cak sta vise daleko da je najbtniji. On je daleko daleko iza cijlog niza drugih, mnogo bitnijih faktora.

Sto se tice price o Srbima. Oni jesu u katastrofalnom stanju ali samo u Beogradu i Novom Sadu ima vise Srba nego Bosnjaka u Bosni. S time srbi jos uvjek imaju za cilj potpuno unistenje bosnjacke populacije a mnogo su ozbiljni narod i imaju mnogo bolje startne pozicije(nacionalna drzava, vojska, institucije itd).
Eöl Mornedhel

#46 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Eöl Mornedhel »

BatoS wrote: Sve su ti to pripreme za drugo poluvrijeme moj beogradski druze.
A 'el ti nije jednostavnije&jeftinije da pazariš atomsku blombu neg da zamišljaš ljiljane dok fircaš snajku?

...

Uzgred, upravo mi se javilo oklen disparitet u natalitetu na ZB. Srbi moraju da zamišljaju neko mutirano dvoglavo živinče dok tucaju, a Hrvati monoton geometrijski obrazac iritantnog kontrasta boja. Pošto je u nekoj populaciji može naći više florofila nego mutantoorintofila i geometrofila, ondak je i očito oklen disparitet.
Nebitan32

#47 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by Nebitan32 »

Udruženje porodica s četvero i više djece: Djeca su bogatstvo kojim se BiH treba dičiti

http://www.klix.ba/vijesti/bih/udruzenj ... /130507111

"Udruženje smo osnovali prošle godine u julu i cilj nam je da majkama koje su rodile četvero i više djece putem sistema (vlasti i zakona) osiguramo da imaju neka sredstva. Teško je kada imate petero djece i šaljete ih u školu, a nemate im dati marku za sendvič. Bijela kuga je već zakucala na vrata BiH, mladi ne osnivaju porodice jer nemaju uvjeta, a vlasti, pogotovo općine, bi mnogo mogle učiniti na rješavanju ovog problema", rekao je za Klix.ba Dževad Raščić, predsjednik Udruženja.

Porodice koje imaju četvero i više djece često su izložene predrasudama i kritikama zbog velikog broja djeca u vrijeme ekonomske krize. Raščić ističe kako je to pogrešno i da se trebamo dičiti tim bogatstvom. I sam je otac petero djece te nikada nije požalio zbog toga
nisam_ni_ja

#48 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by nisam_ni_ja »

BatoS wrote:
nisam_ni_ja wrote:Proće vam život u prebrojavanju jedni drugih.
Sve su ti to pripreme za drugo poluvrijeme moj beogradski druze.
Iskreno se nadam da nikad neće doći trenutak kad će opet progovoriti ljudi kao ti.

Tebi i sličnim je mjesto negdje u šumi, u okruženju medvjeda, vukova i ostalih vama komplementarnih divljih životinja.

Tako može govoriti, i ratu se nadati, samo čovjek koji ništa ne radi od svog života i ništa ne stvara. A onda dolazi u situaciju da je razlika između njega i ovih životinja sve manja i manja.
BatoS

#49 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by BatoS »

nisam_ni_ja wrote:Iskreno se nadam da nikad neće doći trenutak kad će opet progovoriti ljudi kao ti.

Tebi i sličnim je mjesto negdje u šumi, u okruženju medvjeda, vukova i ostalih vama komplementarnih divljih životinja.

Tako može govoriti, i ratu se nadati, samo čovjek koji ništa ne radi od svog života i ništa ne stvara. A onda dolazi u situaciju da je razlika između njega i ovih životinja sve manja i manja.
Kasno je sad za tu pricu...

A to "rata vise nece biti" i na to smo postali imuni.

Ako si pacifista bori se protiv cetnika i ostalih ekstremista tu u Srbiji gdje zivis... mi Bosnjaci nismo zapoceli prosli a necemo zapoceti ni naredni rat... ali se braniti moramo.
ddaa

#50 Re: Demografska slika Bosnjaka U BiH a i sire

Post by ddaa »

BatoS wrote:
nisam_ni_ja wrote:Iskreno se nadam da nikad neće doći trenutak kad će opet progovoriti ljudi kao ti.

Kasno je sad za tu pricu...

A to "rata vise nece biti" i na to smo postali imuni.

Ako si pacifista bori se protiv cetnika i ostalih ekstremista tu u Srbiji gdje zivis... mi Bosnjaci nismo zapoceli prosli a necemo zapoceti ni naredni rat... ali se braniti moramo.
jel to znaci da nema vise udruzivanja dva protiv jedan pa u ime onog treceg odluciti u kojoj drzavi da zivi,,
Locked